Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Mήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Κ. Γανιάρη για το Πάσχα



Τις ημέρες αυτές, παρά τις όποιες δυσκολίες, είναι βέβαιο ότι το μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου μπορεί να μας γεμίσει με προσδοκία, αισιοδοξία και ελπίδα.
Το μήνυμα της γιορτής του Πάσχα, πάνω απ’ όλα είναι μήνυμα αγάπης προς το συνάνθρωπο και ελπίδας για τη ζωή, που μέσα από τις δυσκολίες ανασταίνεται, αξίες διαχρονικές και τόσο επίκαιρες. Ο συμβολισμός της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης μας διδάσκει πως όσο σκληρά κι αν δοκιμαζόμαστε, αν σταθούμε με δύναμη, αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο, πίστη και αισιοδοξία, θα βρούμε τη διέξοδο από τη δεινή δοκιμασία.
Εύχομαι το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης να φέρει την άνοιξη στις καρδιές όλων μας, αλλά και την πρόοδο και την ευημερία στον τόπο μας.
 Εύχομαι σε όλους τους συμπατριώτες μας, όπου κι αν βρίσκονται αυτές τις άγιες μέρες, και ιδιαίτερα στους ναυτικούς μας, να έχουν υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και πρόοδο.


                                                              ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ, ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Παρέμβαση του Κώστα Τριαντάφυλλου, Βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ και Μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις εργασίες της Ολομέλειας της Συνέλευσης στο Στρασβούργο για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία



«Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε,

Θα ήθελα, καταρχάς, να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Εισηγητή, που εκπόνησε αυτή την ολοκληρωμένη, κατά την άποψή μου, έκθεση, αλλά, ταυτόχρονα, με ένα πνεύμα ανοιχτό, με μια διάθεση διαλόγου, άκουσε όλες τις απόψεις, όπως αυτές του εκτέθηκαν.

Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω ιδιαιτέρως, τον ίδιο και την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς έκαναν δεκτές δύο τροπολογίες, που κατέθεσα μαζί με άλλους συναδέλφους, προκειμένου να αναδειχθεί το ζήτημα της υψηλής ανεργίας των νέων και οι τρόποι αντιμετώπισης του κοινωνικού αυτού φαινομένου.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Κυριαρχεί, νομίζω, στις μέχρι τώρα ομιλίες ότι η αξιοπρεπής εργασία είναι βάση για μια αξιοπρεπή ζωή του ατόμου, αλλά και βάση για την κοινωνική συνοχή. Είναι, επίσης, και προϋπόθεση για την κοινωνική δικαιοσύνη και τις ίσες ευκαιρίες για όλους.

Σήμερα, όμως, κατά πόσον υπάρχει αξιοπρεπής εργασία στην Ευρώπη;

Σε μια Ευρώπη που κυριαρχείται από κοινωνικές και οικονομικές ασυμμετρίες και ανισότητες, από υπό-απασχόληση, ανασφάλιστη εργασία, επισφαλή εργασία, φτώχεια στην εργασία, υψηλή ανεργία, που πολλές φορές οδηγεί στην απαξίωση του εργατικού δυναμικού και σε παγίδευση σε χαμηλόμισθη εργασία.

Σε αυτή την Ευρώπη, δεν είναι ώρα για περισσότερους λόγους, είναι ώρα για δράση.

Απαιτείται συνεργασία και αλληλεγγύη, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις συνθήκες των διεθνοποιημένων χρηματοπιστωτικών αγορών, των διεθνοποιημένων τραπεζικών αγορών, των διεθνοποιημένων αγορών υπηρεσιών και αγαθών, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει, δίπλα στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, το Κοινωνικό Εξάμηνο, με το οποίο θα λογοδοτούν και θα εξετάζονται οι Κυβερνήσεις, για το κατά πόσο οι ίδιες τηρούν τους κοινωνικούς στόχους, τους κοινωνικούς δείκτες, που η ΕΕ θέτει. Ένα Κοινωνικό Εξάμηνο, λοιπόν, για την Κοινωνική Ευρώπη.

Απαιτείται, όμως, συνεργασία και μεταξύ του δημοσίου τομέα, του ιδιωτικού τομέα και της Κοινωνίας των Πολιτών και όχι ανταγωνισμός μεταξύ των τριών αυτών πόλων.

Απαιτούνται εθνικές πολιτικές, που θα προάγουν τον έλεγχο της τήρησης των κανόνων της επιθεώρησης εργασίας, προκειμένου οι δίκαιες συνθήκες εργασίας να είναι πραγματικότητα για όλους και όχι για τους λίγους.

Απαιτούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα προώθησης εργασίας, μαθητείας, υπηρεσίες φροντίδας των παιδιών και των ηλικιωμένων, υπηρεσίες ανεύρεσης εργασίας, ούτως ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα ήθελα να τονίσω ότι, πραγματικά, δεν μπορούμε να μιλήσουμε στον μέσο Ευρωπαίο για την κουλτούρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όταν ο ίδιος ο Ευρωπαίος πολίτης νιώθει να συμπιέζονται τα κοινωνικά του δικαιώματα και ιδιαιτέρως το δικαίωμά του στην αξιοπρεπή εργασία.

Σας ευχαριστώ πολύ.»



ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χίου : Κανένας εφησυχασμός για τις ανεμογεννήτριες


Χθες, Μεγάλη Τρίτη, εξεταζόταν από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) η αίτηση της Iberdrola-Ρόκας για τη γιγαντιαία εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά μας. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν τοποθετηθεί. Με απόψεις, με ψηφίσματα, με κινητοποιήσεις. Δε δεχόμαστε να εκχωρήσουμε τη γη μας, τα αρχαία μας, τα βουνά μας, τη θάλασσά μας, το μικροκλίμα, τη χλωρίδα και πανίδα των νησιών μας στις κερδοσκοπικές ορέξεις των «επενδυτών». Δε θα επιτρέψουμε να συντελεστεί αυτή η καταστροφή και η ερήμωση για μας και τα παιδιά μας. Απαιτούμε από το ΚΑΣ να μας σεβαστεί.
Είναι φανερό ότι η κοινοπραξία Iberdrola-Ρόκας δεν παραιτείται από τα σχέδιά της, παρά τη μη άμεση ένταξη μιας τέτοιας κλίμακας ηλεκτροπαραγωγής αλλά και  της διασύνδεσης των νησιών  στους σχεδιασμούς του ΑΔΜΗΕ και την διαφαινόμενη  μη χρηματοδότησή τους από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Αντίθετα εξασφαλίζει με επιμέλεια τις αδειοδοτήσεις, οικοδομεί συστηματικά τους όρους που θα επιτρέψουν την καταστροφική επέλασή της στα νησιά του Β. Αιγαίου. Και όταν έρθει η ώρα θα βρει πρόθυμους αρωγούς στον ιδιωτικοποιημένο πλέον ΑΔΜΗΕ, την κυβέρνηση, και την ΕΕ.
Κανένας εφησυχασμός λοιπόν, καμιά επανάπαυση, καμιά εμπιστοσύνη σε νομικούς και θεσμικούς δρόμους. Μόνο η μαζική, μαχητική παρουσία και διεκδίκηση των κατοίκων των νησιών μας μπορεί να εξασφαλίσει τους αναγκαίους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς για τη δικαίωσή μας. Μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να επιβάλλουμε σε κυβερνήσεις, αυτοδιοικητικούς άρχοντες και «επενδυτές» το σεβασμό στη ζωή μας.
ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΧΙΟΥ

Χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ




   Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου ενημερώνει ότι ξεκίνησε η χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2014. Τα δελτία θα χορηγούνται στους δικαιούχους από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μεριμνας της ΠΕ Χίου και από τα ΚΕΠ των Δήμων Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση παρακαλούμε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 2271352616, 2271352617, 2271352618 & 2271352603 και σε όλα τα ΚΕΠ των Δήμων Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.   

Μήνυμα Δημάρχου Χίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη - Πάσχα 2014




Αγαπητές φίλες,
Αγαπητοί φίλοι,
                                                                  
     Εύχομαι ολόψυχα σε όλες τις Χιώτισσες και τους Χιώτες, το μήνυμα της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Χριστού να βοηθήσει στην ψυχική και πνευματική μας ανάταση, βάζοντας στη ζωή μας την αγάπη και την ελπίδα.
     Όλοι μαζί μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε με αλληλεγγύη, συνεργασία και ανθρωπιά.  Ας επενδύσουμε στην αγάπη για τον τόπο μας και με θετική ενέργεια και αισιοδοξία να χτίσουμε το μέλλον μας. Να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο, για εμάς και τα παιδιά μας.
     Εύχομαι ολόψυχα σε όλους Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία!

                                                        Πολύδωρος Λαμπρινούδης
                                                                Δήμαρχος Χίου