Σάββατο 24 Μαΐου 2014

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ

Η αποτελεσματικότητα στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τα πλεονάσματα του τρέχοντος έτους καθώς και των επόμενων ετών θα κρίνουν τον ρυθμό υλοποίησης του σχεδίου που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη, τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων και του ΦΠΑ.
Το κυβερνητικό σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας στους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, θα γίνει βήμα προς βήμα. Κάθε βήμα θα πρέπει να εγκρίνεται από την τρόικα, ενώ βασική προϋπόθεση είναι να μην απειληθεί η σταθερή παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η προεργασία για τις αλλαγές στο φορολογικό πεδίο έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών. Ήδη έχει συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα αξιολογήσει τις προοπτικές μείωσης των φορολογικών συντελεστών στους άμεσους και έμμεσους φόρους και το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει από τη μείωση της φορολογίας.
To σχέδιο για τη σταδιακή μείωση όλων των φόρων
Ανώτατος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου αναφέρει ότι το θέμα της φορολογίας θα τεθεί στην τρόικα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς ήδη έχει περιληφθεί «ρήτρα» στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο για μείωση της φορολογίας αν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να πετύχει σταθερή υπέρ απόδοση των φορολογικών εσόδων και τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Φυσικά πρόσωπα
To σχέδιο για τη σταδιακή μείωση όλων των φόρων
Πάντως, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία για σταδιακή μείωση των συντελεστών των φυσικών προσώπων πριν από το 2016. Και αυτό γιατί απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο κάτι που αναμένεται στα τέλη του 2015. Το περιουσιολόγιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων θα αποτελέσει το ισχυρότερο «όπλο» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων. Με βάση αυτό, θα γίνεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και κινητή περιουσία όλων των φορολογουμένων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές καθώς και η καταναλωτική συμπεριφορά των φορολογουμένων.
Το κυβερνητικό σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα προβλέπει ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής να μην υπερβαίνει το 33% από 42% που ισχύει σήμερα. Ωστόσο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν μπορεί να μειωθεί μόνο ο ανώτατος συντελεστής χωρίς να μειωθούν και οι συντελεστές φορολόγησης των μεσαίων εισοδημάτων που έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε εισοδηματική τάξη στα χρόνια των Μνημονίων.
Μέχρι να ξεκινήσει η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει αλλαγές στον τρόπο παρακράτησης του φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους αμείβονται με «μπλοκάκι» καθώς και μείωση ή ακόμη και κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενδεχόμενο που αφήνει ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τον προϋπολογισμό του 2015.
Το σχέδιο που προωθείται προβλέπει την είσπραξη των φόρων στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων μέσα στο έτος, όπως γίνεται σήμερα με τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Δηλαδή μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης να μην προκύπτει επιπλέον φόρος για καταβολή. Με το νέο σύστημα παρακράτησης «πληρώνω την ώρα που εισπράττω» (pay as you earn) το υπουργείο θα εισπράττει όλο το ποσό των άμεσων φόρων των φυσικών προσώπων εντός του έτους, ενώ παράλληλα δεν θα δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Από τη στιγμή που θα προεισπράττονται σε μηνιαία βάση όλοι οι φόροι των φυσικών προσώπων, δεν θα υπάρχουν οφειλές που θα μένουν απλήρωτες για να καταλήξουν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή τουλάχιστον θα περιορισθούν σημαντικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
ΦΠΑ
Το σχέδιο μείωσης του ΦΠΑ στο 12% από 23% που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και σκοντάφτει σε πολλούς σκοπέλους. Σύμφωνα με την τελευταία Οδηγία της Ε.Ε. για τον ΦΠΑ, η οποία ψηφίστηκε το 2006, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 15% μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, ενώ για να μειωθεί κάτω από το 15% από το 2016 και μετά θα πρέπει να τροποποιηθεί η ισχύουσα Οδηγία.
Αυτό σημαίνει ότι για να υλοποιηθεί η υπόσχεση του κ. Σαμαρά από το 2016 και μετά θα πρέπει το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2015 να συμφωνήσουν και τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε ένα νέο κείμενο Οδηγίας για τον ΦΠΑ το οποίο θα προβλέπει τη μείωση του ελάχιστου κανονικού συντελεστή από το 15% στο 12% ή και χαμηλότερα.
Σε κάθε περίπτωση το εγχείρημα μείωσης του ΦΠΑ θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο δεδομένου ότι η τρόικα όχι μόνο ήταν αρνητική στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% αλλά επιμένει στην κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου.
Αλλαγές στο σύστημα ΦΠΑ
Πάντως τρόικα και υπουργείο Οικονομικών έχουν συμφωνήσει ότι για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ η οποία εκτιμάται στα 10 δισ. ευρώ ετησίως, απαιτείται η απλοποίηση του όλου συστήματος.
Στη συμφωνία με την τρόικα μάλιστα έχει περιληφθεί πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία έως το τέλος Ιουνίου θα καθιερωθεί ένα όριο απαλλαγής από την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με σχετικά μικρό τζίρο καθώς και για εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκια» και εμπίπτουν στις διατάξεις σχετικά με τον ΦΠΑ.
Μια από τις προτάσεις που εξετάζεται είναι το όριο της απαλλαγής να τεθεί στα 25.000 ευρώ. Αν υιοθετηθεί η πρόταση για το όριο των 25.000 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων, ένας στους δύο επιτηδευματίες (για την ακρίβεια, το 52% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών) θα σταματήσει να υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδίδει κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί, τον φόρο στο Δημόσιο.
Από αυτό το 52% των επιτηδευματιών εισπράττεται μόλις το 4% των συνολικών εσόδων ΦΠΑ καθώς στη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων το ισοζύγιο εισπράξεων και πληρωμών ΦΠΑ οδηγεί σε επιστροφές φόρου.
Μάλιστα, για τζίρο έως 10.000 ευρώ, σχεδόν καμία επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας δεν αποδίδει ΦΠΑ αλλά στο σύνολό τους εισπράττουν επιστροφές καθώς ο φόρος που έχουν εισπράξει είναι μικρότερος από αυτόν που έχουν καταβάλει. Στην περίπτωση αυτή πάντως όσοι τελικά εξαιρεθούν και με βάση το σημερινό σύστημα δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ, δεν θα την παίρνουν αλλά παράλληλα θα απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και το κόστος που συνεπάγεται.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προωθούνται συμπληρωματικές αλλαγές στο ΦΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες:
1. Ξεκαθάρισμα αρχείου. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει αναλάβει το ξεκαθάρισμα της λίστας των υπόχρεων σε ΦΠΑ, με διαγραφή των ανενεργών επιχειρήσεων. Ηδη εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν κληθεί να υποβάλουν έως τις 20 Ιουνίου τις φορολογικές δηλώσεις ΦΠΑ ή παρακρατούμενων φόρων που «χρωστούν» στην εφορία ή να υποβάλουν εναλλακτικά δήλωση διακοπής εργασιών ή αδράνειας αν έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους. Στην αντίθετη περίπτωση, η εφορία θα προσδιορίσει κατ' εκτίμηση τον φόρο που οφείλουν ? για παράδειγμα από ΦΠΑ ? και θα τους στείλει το «ραβασάκι» για άμεση πληρωμή. Ο κατ' εκτίμηση φόρος παύει να ισχύει την επομένη υποβολής της δήλωσης που έχει παραληφθεί.
2. Ομάδα κρούσης για τον ΦΠΑ. Στο υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργηθεί ειδική μονάδα για την καταπολέμηση της απάτης με ΦΠΑ.
3. Επιτάχυνση επιστροφών. Θα δημιουργηθεί ειδικό σύστημα ανάλυσης κινδύνου ώστε επιχειρήσεις με καλό ιστορικό πληρωμών και συμμόρφωσης με τους κανόνες ΦΠΑ να λαμβάνουν τις επιστροφές αυτόματα χωρίς έλεγχο.
Από τον Απρίλιο
Συμψηφισμοί ΦΠΑ
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι από τον Ιούλιο θα ξεκινήσει το ειδικό καθεστώς για την πληρωμή του ΦΠΑ στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με ιδιώτες αλλά και το Δημόσιο, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει τονωτική «ένεση» ρευστότητας αναμένεται για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Με το νέο σύστημα η καταβολή του ΦΠΑ στο Δημόσιο θα πραγματοποιείται όταν το τιμολόγιο πληρωθεί ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσης του. Όπως είπε ο πρωθυπουργός το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί για υποκείμενους στο ΦΠΑ με τζίρο έως 500.000 ευρώ και από το επόμενο έτος θα επεκταθεί σε όσους έχουν τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το νέο καθεστώς:
1. Οι υποκείμενοι στο ΦΠΑ με ετήσιο κύκλο εργασιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο έως 500.000 ευρώ μπορούν να επιλέξουν την εφαρμογή του ειδικού καθεστώς απόδοσης ΦΠΑ.
2. Η πληρωμή του ΦΠΑ θα γίνεται μετά την είσπραξη του. Δηλαδή όταν μία επιχείρηση εκδίδει ένα τιμολόγιο είναι υπόχρεη για την καταβολή του ΦΠΑ μόνο όταν το τιμολόγιο πληρωθεί.
3. Για τα πρόσωπα που εντάσσονται στο ειδικό αυτό καθεστώς:
• Ο φόρος καθίσταται απαιτητός κατά το χρόνο είσπραξης του
• Ο φόρος εισροών εκπίπτεται κατά το χρόνο πληρωμής του τιμήματος ή μέρους αυτού που αφορά τις φορολογητέες πράξεις που λαμβάνουν από άλλους υποκείμενους στο φόρο.
4. Οι λήπτες παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών εκπίπτουν το φόρο που αναλογεί στις πράξεις αυτές κατά το χρόνο πληρωμής του τιμήματος.
5. Στο ειδικό καθεστώς δεν υπάγονται οι ακόλουθες πράξεις:
• Παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες απαλλάσσονται από το φόρο.
• Εισαγωγές αγαθών και ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών.
• Πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του φόρου καθίσταται ο λήπτης των αγαθών ή υπηρεσιών.
• Λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών.
• Πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας.
6. Η ένταξη στο ειδικό καθεστώς πραγματοποιείται με υποβολή δήλωσης στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης, ισχύει από την έναρξη της επόμενης φορολογικής περιόδου και δεν μπορεί να παύσει πριν τη λήξη της επόμενης διαχειριστικής περιόδου.
7. Στο ειδικό καθεστώς δεν μπορεί να ενταχθούν φορολογούμενοι οι οποίοι αποδεδειγμένα κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων διαχειριστικών περιόδων δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος ή καταστάσεις πελατών ? προμηθευτών ή έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.
8. Δεν μπορούν να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς φορολογούμενοι πριν από την παρέλευση 12 μηνών από την έναρξη της δραστηριότητάς τους.
9. Οι υποκείμενοι στο φόρο που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς υποχρεούνται να αναγράφουν στα φορολογικά στοιχεία που εκδίδουν την ένδειξη «ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά το χρόνο είσπραξης του φόρου».
10. Οι υποκείμενοι στο φόρο που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ υποχρεούνται να τηρούν τα λογιστικά αρχεία τους με τρόπο που να διαπιστώνονται οι εισπράξεις και οι πληρωμές τους της αντιπαροχής για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούν ή λαμβάνουν και να παρέχουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στη φορολογική διοίκηση για τις εν λόγω εισπράξεις και πληρωμές.
Επιχειρήσεις
Σε αντίθεση με τα φυσικά πρόσωπα η σταδιακή μείωση το συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων δεν αποκλείεται να ξεκινήσει νωρίτερα από το 2015. Όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στόχος είναι ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών να μειωθεί σταδιακά από 26% στο 20% σε πρώτη φάση και μετά στο 15%.

ΠΗΓΗ  ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΕΙΣΜΟΥ, ΑΛΛΑ Η ΘΑΛΑΣΣΑ "ΣΩΖΕΙ" ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σεισμούς από 6,5 μέχρι 7,5 βαθμούς μπορούν τα δώσουν τα ρήγματα στην Τάφρο του Βορείου Αιγαίου, απ΄όπου προήλθε ο σεισμός των 6,3 σήμερα στις 12:25. Ωστόσο, αυτά τα ρήγματα, αν και συνδέονται με ισχυρούς σεισμούς, δεν αποτελούν σημαντική σεισμική απειλή για τις κατοικημένες περιοχές της Βορείου Ελλάδος και των νησιών του Βορείου Αιγαίου, γιατί εντοπίζονται υποθαλάσσια, μακριά από δομημένες περιοχές.


Αυτά αναφέρει ο καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας, κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, ο οποίος εκτιμά ότι ο σημερινός σεισμός ως επιφανειακός (σεισμογόνο στρώμα 5-15 χιλιόμετρα) θα συνοδευτεί από πολλούς μετασεισμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Η δυναμικότητα και η προϊστορία της ενεργοποίησης των ρηγμάτων της Τάφρου δεν αποκλείει τη συνέχιση της σεισμικής δραστηριότητας τόσο στον σεισμογόνο χώρο του σημερινού σεισμού όσο και σε άλλα τμήματα της ζώνης πέραν αυτού, όπως ήδη εκδηλώνεται στον κόλπο του Σάρου Βορειοανατολικότερα» εκτιμά ο κ. Παυλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συσσώρευση τεκτονικών τάσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή και γενικά η επίδραση αυτού του μεγάλου ρήγματος στη ενεργό δράση, δηλαδή στη σεισμικότητα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδος και της θάλασσας του Μαρμαρά, είναι σημαντική.
«Ο σημερινός σεισμός μεγέθους κατά το Γεωδυναμικό 6,3 -κατά το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Κέντρο Euro-Med 6,9- και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν, με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαμοθράκης, Ίμβρου και Λήμνου πλησιέστερα στη Σαμοθράκη, ανήκει στη γνωστή και αρκετά καλά μελετημένη ζώνη των ενεργών ρηγμάτων της Τάφρου του Βορείου Αιγαίου (υψηλής σεισμικότητας), η οποία αποτελεί προέκταση του μεγάλου ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Είναι τυπικό ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης, δεξιόστροφο, Βορειανατολικής-Νοτιοδυτικής Διεύθυνσης, όπως προκύπτει από τον μηχανισμό γένεσης της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας» εξηγεί ο κ Παυλίδης.
Αναφέρει, εξάλλου, ότι στη βάση δεδομένων GreDaSS της Ερευνητικής Ομάδας του Γεωλογικού Τμήματος του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ferrara-Ιταλίας και του Γεωφυσικού Ινστιτούτου της Ρώμης (INGV), η οποία δημιουργήθηκε με τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού προγράμματος SHARE (για την ομογενοποίηση όλων των ευρωπαϊκών - μεσογειακών σεισμολογικών δεδομένων), εμφανίζονται τα μεγάλα ρήγματα ως μονάδες για την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας και ως μεμονωμένες δομές που ενεργοποιήθηκαν σε προηγούμενους σεισμούς.

Κυρώσεις για το «Θεόφιλος»


theofilos_elliniki_aktoploia_
Τη διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων σε βάρος της ναυτιλιακής εταιρείας NEL Lines άρχισε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, το οποίο διενεργεί την προανάκριση για την μη εκτέλεση του χθεσινού δρομολογίου του πλοίου «Θεόφιλος» το βράδυ της Τετάρτης από την Καβάλα προς Λήμνο – Μυτιλήνη – Χίο – Καρλόβασι Σάμου και Άγιο Κήρυκο Ικαρίας.
Υπενθυμίζεται ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία απέδωσε την μη εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου σε αδυναμία ανεφοδιασμού του πλοίου με καύσιμα.

e-nautilia.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ 6,3 ΡΙΧΤΕΡ , ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΡΟΜΑΞΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή εγκλωβισμένους - Τραυματίστηκε ελαφρά Αγγλίδα τουρίστρια στη Λήμνο
- Μέχρι και 7 Ρίχτερ δίνουν το σεισμό κάποια ξένα ινστιτούτα
Κατέρρευσαν εγκατελλειμένα σπίτια, μία εκκλησία, μαντρότοιχοι, αλλά κι ένα στέγαστρο στο Αεροδρόμιο της Λήμνου
- Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες και βίντεο από το πέρασμα του εγκέλαδου στη Λήμνο και τη Λέσβο
- "Είμαστε τυχεροί, ο σεισμός ανήκει στο ρήγμα της Ανατολίας, αλλά περιμένουμεμετασεισμούς", τονίζει στο Newsit ο σεισμολόγος Κ. Παπαζάχος
- Τουλάχιστον 266 οι τραυματίες στην Τουρκία, όπου πηδούσαν έντρομοι απ΄τα μπαλκόνια

Ο σεισμός ήταν ισχυρότατος και μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτιτούτο και σημειώθηκε στις 12.25 π.μ.
Πολύ μικρό το εστιακό βάθος - Ακολούθησαν μετασεισμοί


Το επίκεντρο εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λήμνου, Σαμοθράκης και Θάσου και το εστιακό βάθος μόλις στα 5 χιλιόμετρα, ενώ όπως τονίζει το γεωδυναμικό ινστιτούτο, ακολούθησαν δύο μετασεισμοί. Ο ένας σημειώθηκε στις 12.31 και ήταν μεγέθους 4,7 Ρίχτερ και ο δεύτερος στις 12.34 και ήταν μεγέθους 5,7 Ρίχτερ. 
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη χώρα αλλά και στα τουρκικά παράλια και την Κωνσταντινούπολη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 266 άνθρωποι τραυματίστηκαν καθώς λόγω του πανικού που προκλήθηκε πολλοί ήταν εκείνοι που πήδηξαν απο μπαλκόνια.

Η δόνηση έγινε αισθητή επίσης σε Σόφια και Σκόπια σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ σύμφωνα με τους σεισμολόγους αναμένεται ένατονη μετασεισμική ακολουθία.

Το βίντεο από την ώρα του σεισμού στη Λέσβο


Εν τω μεταξύ, λίγη ώρα μετά το χτύπημα του εγκέλαδου δημοσιεύτηκαν και τα πρώτα βίντεο. Το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι από τα γραφεία του LesvosPost, όταν το νησί ταρακουνήθηκε στις 12.25 το μεσημέρι του Σαββάτου από το ισχυρότατο χτύπημα του εγκέλαδου, μεγέθους 6.3 Ρίχτερ.

 

Η δόνηση συνοδεύτηκε από δυνατό βουητό ενώ όπως θα δείτε στο βίντεο η βιβλιοθήκη και το φωτιστικό κυριολεκτικά... πήγαν και ήρθαν!

Καλά στην υγεία της η Αγγλίδα τουρίστρια που τραυματίστηκε στη Λήμνο - Ζημιές σε παλιά κτίρια


Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του NewsIt, από τον Δήμαρχο Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, η 51χρονη Αγγλίδα τουρίστρια, που τραυματίστηκε ελαφρά, αναχώρησε με πτήση τσάρτερ για την πατρίδα της, αφού πρώτα της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Φωτό - Limnos Report
Φωτό - Limnos Report
Φωτό - Limnos Report
Φωτό - Limnos Report
Φωτό - Limnos Report
Φωτό - Limnos Report
Ο δήμαρχος δεν έχει ενημέρωση για άλλους τραυματίες, ενώ ούτε κι η αστυνομία επιβεβαιώνει τον τραυματισμό μιας μητέρας με το παιδί της στο χωριό Κορνός.
Φωτό - Limnos Report
Φωτό - Limnos Report
Φωτό - Limnos Report
Φωτό - Limnos Report
Φωτό - Limnos Report
Φωτό - Limnos Report
Η κατάσταση στο νησί ειναι γενικά ήρεμη, δίχως να παρατηρείται πανικός μεταξύ των κατοίκων, ενώ στη δημοσιότητα ήρθαν και φωτογραφίες από τη Λήμνο, όπου οι ζημιές περιορίστηκαν σε παλιά, εγκαταλελειμμένα κτίρια. 

Κλιμάκιο Μηχανικών για αυτοψία

Δεκαπενταμελές κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του ΟΑΣΠ και του ΟΣΚ, μεταβαίνει στη Λήμνο για τις επείγουσες αυτοψίες σχολικών μονάδων, αλλά και των δημόσιων και ιδιωτικών κτισμάτων.

Σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι μηχανικοί θα συνεργαστούν με τους τοπικούς συναδέλφους τους, που ήδη έχουν αρχίσει τις αυτοψίες. 

Τι λένε οι ειδικοί


Πληροφορίες για το σεισμό έδωσε ο σεισμολόγος, Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος χαρακτήρισε πλούσια τη μετασεισμική ακολουθία η οποία, όπως υπογραμμίζει, θα κρατήσει αρκετό διάστημα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαζάχος δήλωσε στο Newsit πως "το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ στο βόρειο Αιγαίο είναι προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας που είχε "δώσει" μεγάλους σεισμούς τη δεκαετία του ' 80".


newsit.gr

MONAXOI ... ANAΡΡΙΧΗΤΕΣ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

Μοναχοί έκαναν... αναρρίχηση προκειμένου να τελέσουν Θεία Λειτουργία στη Σκήτη του Αγίου Γρηγορίου στα Μετέωρα
Ιστορικής σημασίας αυτό το Σάββατο για τη Μοναστική Κοινότητα των Μετεώρων, καθώς τελέστηκε Θεία Λειτουργία στη Σκήτη του Αγίου Γρηγορίου, όπου η πρόσβαση γίνεται μόνο με... αναρρίχηση!
Η πρωτοβουλία ανήκε στη Μοναστική Κοινότητα και στην Π.Υ. Καλαμπάκας, για την πραγματοποίηση της λειτουργίας στη σκήτη του Αγίου Γρηγορίου στην περιοχή Κοφινιών στο Καστράκι Καλαμπάκας, κοντά στο ησυχαστήριο του Αγίου Αντωνίου.
Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr η σκήτη βρίσκεται σε ύψος πενήντα μέτρων και η πρόσβαση σε αυτή είναι δυνατή μόνο μέσω αναρρίχησης
Η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμπάκας ήταν δεδομένη στην πραγματοποίηση αυτού του ιστορικού γεγονότος, καθότι διαθέτει άριστα εκπαιδευμένους Υπαλλήλους σε θέματα που αφορούν την επέμβαση της, σε όποιο περιστατικό κληθούν να συνδράμουν στους Ιερούς Βράχους των Μετεώρων​.
Σημειώνεται ότι στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν Ηγούμενοι Μονών της Μοναστικής Πολιτείας και Ιερομόναχοι.

trikalavoice.gr

newsit.gr

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ ΝΗΣΙΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Έκτακτη σύσκεψη στελεχών του κόμματος συγκάλεσε σήμερα, νωρίς το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τον σημερινό σεισμό με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μεταβεί επί τόπου κλιμάκιο του κόμματος, πλαισιωμένο με μηχανικούς, ώστε να εκτιμήσουν από κοντά τις επιπτώσεις του σεισμού.
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, από τον οποίο ζήτησε επίσημη ενημέρωση για την έκταση των προβλημάτων.
Πηγή: ΑΜΠΕ

ethnos.gr

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ 35.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το σχέδιο με το οποίο ο Πειραιάς θα καταφέρει να αντλήσει κεφάλαια στην επόμενη επταετία από το νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου η πόλη να κερδίσει τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά της, περιέγραψε το βράδυ της Παρασκευής στην κεντρική προεκλογική του ομιλία στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» Γιάννης Μώραλης.
Αναφερόμενος στις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού του ενόψει του δεύτερου γύρου της Κυριακής, είπε ότι θα πρέπει να γκρεμιστεί ο «Πύργος» και να επιστρέψουν τα «Ποσειδώνια» το 2016 στην πόλη, ενώ ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να αναλάβουν δημόσια δέσμευση ότι ο Πειραιάς και ο δήμος θα αποτελέσουν βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης και των δεσμεύσεων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
Πρόσθεσε ότι η πόλη του Πειραιά είναι πύλη εισόδου και εξόδου υπηρεσιών και προϊόντων τουριστών και εμπορίου και κατέχει στρατηγική θέση στον εθνικό σχεδιασμό και νευραλγική θέση στη Μεσόγειο και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Δήλωσε, επίσης, ότι οι συνεργάτες του έχουν ήδη εκπονήσει τεκμηριωμένες μελέτες, ότι αν ο Πειραιάς μετατραπεί σε Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο, σε διεθνή κόμβο συγκοινωνιών, επικοινωνιών, logistics, εμπορίου και σε λιμάνι αφετηρίας για την κρουαζιέρα, θα επιφέρει πόρους στην πόλη πλέον των 3 δισ. ευρώ και 35.000 θέσεις εργασίας.
Αναφερόμενος στον νυν δήμαρχο Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκο, έκανε λόγο για παρελθόν και για σελίδα που γύρισε, και τον κάλεσε να διαφυλάξει έστω και την ύστατη στιγμή την υστεροφημία του αλλά και να μην το κάνει, όπως συμπλήρωσε, δεν πειράζει. Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι την επόμενη των εκλογών θα έχει θέση στο δημοτικό συμβούλιο.
«Τον θέλουμε συμμέτοχο και αυτόν σε μια διαδικασία που θα είναι πρωτόγνωρη και θα τον κάνει να αλλάξει και να πιστέψει και αυτός σε μια άλλη νοοτροπία και λογική που θέλει τον δήμαρχο να διοικεί και να δουλεύει για τον δήμο και όχι ο δήμος να δουλεύει για τον δήμαρχο» πρόσθεσε.
Ο κ. Μώραλης είπε, τέλος, ότι χρειαζόμαστε λαό ενωμένο, έξω από διαχωριστικές γραμμές και παρατάξεις, πρόγραμμα, όραμα και ανθρώπους που θα το υλοποιήσουν.


ethnos.gr

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ . ΙΔΑΙΤΕΡΑ ΑΙΣΘΗΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ

Σεισμός 6,5 βαθμών στη Λήμνο

Σεισμός 6,5 βαθμών στη Λήμνο
Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,5 βαθμών σημειώθηκε στις 12:25 το Σάββατο στη Λήμνο. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων και μεγάλη χρονική διάρκεια. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή ακόμη και στην Αττική. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο νησί.


in.gr
 

ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ : ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - Η ΒΑΡΚΑ ΕΒΑΛΕ ΝΕΡΑ

Στον εντοπισμό και τη διάσωση από τη θάλασσα 21 μεταναστώνπροχώρησαν το πρωί του Σαββάτου στελέχη του ΛιμενικούΣώματος.Συγκεκριμένα, η Λιμενική Αρχή Λέρου ενημερώθηκε νωρίς το πρωί από τη Φρουρά Αγαθονησίου για ύπαρξη πνευστής λέμβου με πιθανόν παράνομους αλλοδαπούς, στη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου.
Στην περιοχή έσπευσε ναυαγοσωστικό σκάφος το οποίο περιπολούσε στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, όπου εντόπισε τη μηχανοκίνητη λέμβο με 21 μετανάστες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα.
Λόγω συνεχούς εισροής υδάτων στη λέμβο, οι μετανάστες επιβιβάστηκαν στο ναυαγοσωστικό σκάφος και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια και καλά στην υγεία τους στο Φαρμακονήσι όπου και συνελήφθησαν.

newsit.gr

ΕΛ. ΑΣ.: Επιστρέφονται οι πινακίδες, άδειες οδήγησης & κυκλοφορίας εν όψει εκλογών


Επιστρέφονται από σήμερα, 23 Μαΐου οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι που θα κινηθούν με τα δικά τους μεταφορικά μέσα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Σημειώνεται ότι αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και την 22.05.2014.
Επίσης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. «επιβολή διοικητικών μέτρων», για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και την 22.05.2014.
Εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, για τις εξής παραβάσεις:
  • Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
  • Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης
  • Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη
  • Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων
  • Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.
Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από Δικαστικές ή άλλες Αρχές, εκτελούνται κανονικά.
Επισημαίνεται ότι για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας θα πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί, όπου επιβλήθηκε, το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.

aftodioikisi.gr