Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Υπερμεγέθη κρουαζιερόπλοια αναμένονται στα ελληνικά λιμάνια


regal_princess_at_piraeus_port_
Σε μια χρονιά με ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με τις αφίξεις να ξεπερνούν τα 19 εκατομμύρια τουρίστες, στα ίδια επίπεδα και ίσως με μικρή μείωση αναμένεται να κινηθεί η σεζόν στην κρουαζιέρα. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου στην Ελλάδα, τα πλοία που προσεγγίζουν είναι λιγότερα, εξαιτίας της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά μεγαλύτερης δυναμικότητας.
Για τις εταιρείες κρουαζιέρας εξάλλου το μέλλον σχεδιάζεται με ναυπηγήσεις όλο και μεγαλύτερων πλοίων, καθώς το νεότερο και ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, το «Regal Princess», προσέγγισε την Τρίτη για πρώτη φορά το λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο της εταιρείας Princess Cruises, που ναυπηγήθηκε στην Ιταλία και ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι στις 16 Μαΐου, έχει μήκος 330 μέτρα, πλήρωμα 1.350 άτομα, ζυγίζει 142.714 τόνους και στα 18 καταστρώματά του μπορεί να φιλοξενήσει 3.560 επιβάτες σε 1.780 καμπίνες. Εν τω μεταξύ, την κατασκευή του τρίτου κρουαζιεροπλοίου της κατηγορίας OASIS έχει ήδη ξεκινήσει η Royal Caribbean International και το πλοίο, που θα είναι το μεγαλύτερο και πιο πρωτοποριακό κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο, με μέγεθος 227.700 κόρων, αναμένεται να παραδοθεί στα μέσα του 2016.
Αισιοδοξία για το μέλλον
«Το 2014 ίσως έχει λίγο αρνητικό πρόσημο σε σχέση με το 2013», μεταξύ 2% έως 3%, σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Κόντες. Η εφετινή χρονιά στην κρουαζιέρα θα διαμορφωθεί «στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και με μια μικρή μείωση στις αφίξεις» επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του ταξιδιωτικού οργανισμού Navigator, εκπρόσωπος του ομίλου της Royal Caribbean International στην Ελλάδα κ. Ανδρέας Στυλιανόπουλος. Ο ίδιος αναφέρεται στη μετατόπιση της δυναμικότητας της κρουαζιέρας προς Ασία και Αμερική, με βασικούς λόγους το κόστος, τις πληρότητες αλλά και πιο προσοδοφόρες αγορές, εκτιμώντας ότι το 2016 και 2017 θα είναι καλύτερες χρονιές.
Οι ελληνικοί προορισμοί ωστόσο παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, με τις προκρατήσεις της Louis Cruises να είναι ενισχυμένες κατά 20%. Το 2013 η εταιρεία διακίνησε 454.318 επιβάτες με 659 προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια, κατέχοντας το 90% του home porting στην Ελλάδα με 95.557 επιβάτες. Επενδύοντας στην αύξηση της ζήτησης για ελληνικούς προορισμούς, η εταιρεία που κάνει home porting με αφετηρία τον Πειραιά, το Λαύριο και τα ελληνικά νησιά, διεύρυνε την προσφορά της, ενισχύοντας τη δυναμικότητα σε κλίνες με δύο μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια και διπλασιάζοντας τα λιμάνια προορισμού από επτά σε 15, με εννέα νέους προορισμούς (Κω, Χίο, Μήλο, Σύμη, Ιο, Σάμο, Σύρο, Μπόντρουμ και Τσεσμέ) από τον Ιούνιο έως τέλος Αυγούστου.
Τι λένε οι αριθμοί
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το 2013 οι συνολικοί επισκέπτες κρουαζιέρας ανήλθαν στα 2,4 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 42,9% σε σχέση με το 2012. Αντίστοιχα την περσινή χρονιά οι συνολικές εισπράξεις από ταξιδιώτες κρουαζιέρας αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σύγκριση με το 2012 και άγγιξαν τα 535 εκατ. ευρώ.
Η μείωση των αφίξεων κρουαζιεροπλοίων και η σχετική υποχώρηση των κρουαζιέρων με αφετηρία ελληνικό λιμένα (home port) είχαν ως αποτέλεσμα την ανακοπή της αυξητικής τάσης των εισπράξεων από κρουαζιέρα, παρ” όλο που ο αριθμός των ταξιδιωτών αυξήθηκε σημαντικά. «Τα χαμηλά έσοδα οφείλονται στο γεγονός ότι έχουμε πολύ μικρό ποσοστό homeporting στην Ελλάδα» σημειώνει ο κ. Κόντες. Αντίστοιχα στην Ιταλία τα έσοδα της κρουαζιέρας ανέρχονται στα 4,5 δισ. ευρώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο στα 2,85 δισ. ευρώ, καθώς εκτός από τους επιβάτες έχουν και πολλά έσοδα από ναυπηγοεπισκευαστικές υπηρεσίες.
Το λιμάνι του Πειραιά είναι το κυριότερο από πλευράς εισπράξεων κρουαζιέρας, με συμμετοχή 40,3% στο σύνολο. Ακολουθούν το λιμάνι της Κέρκυρας με 13,4% και το λιμάνι της Σαντορίνης με 8,9% των εισπράξεων. Οι εννέα σημαντικότεροι λιμένες αφίξεως κρουαζιεροπλοίων καλύπτουν το 93,2% των συνολικών εισπράξεων από κρουαζιέρες και το 93,3% των συνολικών αφίξεων επιβατών.

e-nautilia.gr

Ποιοι εργαζόμενοι δεν θα πληγούν από τη συρρίκνωση του Δημοσίου και ποιες υπηρεσίες θα ενισχυθούν


Η συρρίκνωση των δομών του δημοσίου έχει αγγίξει ένα ποσοστό ύψους περίπου 40% συνολικά, ενώ, υπενθυμίζεται ότι έως τα τέλη του 2014, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων θα ανέλθουν στις 15.000, αριθμός ο οποίος αποτελεί μέρος των «μνημονιακών δεσμεύσεων» της κυβέρνησης.
Πλήθος υπηρεσιών και ειδικοτήτων εργαζομένων έχει πληγεί από τις αλλαγές στο δημόσιο τομέα, ωστόσο, συγκεκριμένες δομές, όχι μόνο δεν έχουν υποστεί το λεγόμενο downsizing και δεν έχουν αποτελέσει μέρος σχετικών σεναρίων που αφορούν το μέλλοναλλά επιπλέον έχουν ενισχυθεί ως προς τις αρμοδιότητές τους. Πρόκειται για τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) για την στελέχωση των οποίων έχει εκτιμηθεί πως θα καταγράψει… αυξητικές τάσεις.
Άλλωστε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επανειλημμένως εξάρει τους υπαλλήλους των ΚΕΠ για «το αίσθημα εξυπηρέτησης του πολίτη η οποία τους διακρίνει, κάτι που πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες», όπως έχει πει χαρακτηριστικά.
Στις προτεραιότητες του αρμόδιου υπουργείου κατέχει υψηλή θέση η αναβάθμιση των ΚΕΠ με την παροχή υπηρεσιών on-line, με στόχο την ακόμη καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώ στο σχεδιασμό της ουσιαστικής αναβάθμισης της ηλεκτρονικής πύλης ΕΡΜΗΣ, εντάσσεται η παροχή του συνόλου των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες μέσω των ΚΕΠ.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη, μετά την 27η Μαΐου, οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετούνται μέσω των ΚΕΠ για τα ακόλουθα:
• Αίτηση για ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ.
• Βεβαίωση αποδοχών συντάξεων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ.
• Αίτηση συμμετοχής στα προγράμματα Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) αρμοδιότητας ΟΓΑ και διανομή των αντίστοιχων δελτίων, μέσω ενιαίου ηλεκτρονικού εντύπου αίτησης, για τις ακόλουθες παροχές (η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής των δικαιούχων θα ξεκινήσει στις 27 Μαΐου 2014 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Ιουνίου 2014):
α) Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού
β) Πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού
γ) Πρόγραμμα εκδρομών
δ) Πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων
ε) Πρόγραμμα δωρεάν παροχής δελτίων εισιτηρίων θεάτρων.
Νωρίτερα στα ΚΕΠ είχαν δοθεί αρμοδιότητες για: :
• Πιστοποιητικά δημοτολογίου
• Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης
• Βεβαίωση γέννησης
• Βεβαίωση ιθαγένειας
• Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης ειδικά για τον ΟΓΑ
• Φορολογική ενημερότητα των αρμόδιων ΔΟΥ
• Ασφαλιστική ενημερότητα και βεβαίωση οικοδομοτεχνικού έργου του ΙΚΑ
• Βεβαίωση αποδοχών συντάξεων και εκκαθαριστικό σημείωμα του ΝΑΤ

aftodioikisi.gr

ΟΑΕΔ: Τα 11 «άγνωστα» επιδόματα – Δείτε αν είστε δικαιούχος


Μπορεί όταν κάποιος ακούει για επίδομα από τον ΟΑΕΔ να σκέφτεται το επίδομα ανεργίας, όμως, ο Οργανισμός προσφέρει ένα πλήθος άλλων βοηθημάτων, όχι μόνο σε ανέργους, αλλά και σε εργαζομένους, τα οποία πολλοί από τους δικαιούχους τους, ούτε καν γνωρίζουν.
Κάποια από τα επιδόματα αυτά, όπως σημειώνει το money-money.gr, χορηγούνται ή μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας, είτε για μισθωτούς που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ή σε επίσχεση εργασίας, είτε λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, είτε ακόμη σε νέους 20-29 ετών και σε νέες μητέρες.
Τα 11 επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ:
1. Επίδομα ανεργίας (360 ευρώ +10% προσαύξηση για κάθε προστατευόμενο μέλος οικογένειας)
Για να χορηγηθεί απαιτείται καταγγελία σύμβασης (απόλυση) και συγκεκριμένος αριθμός ημερών ασφάλισης.
2. Επίδομα επίσχεσης Εργασίας ή λόγω διακοπής εργασιών της Επιχείρησης
Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να λάβουν το επίδομα ανεργίας σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη. Επίσης, το επίδομα αυτά χορηγείται σε μισθωτούς που προχωρούν σε επίσχεση εργασίας για οποιοδήποτε λόγο (άρθρο 325 Α.Κ.).
3. Ειδικό Βοήθημα μετά τη λήξη της Επιδότησης Λόγω Ανεργίας
Το δικαιούνται όσοι παραμένουν άνεργοι επί ένα μήνα μετά την λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι , λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κλπ).
4. Επίδομα Σε Νέους Από 20-29 Ετών
Καταβάλλεται στους νέους και νέες ηλικίας από 20 – 29 ετών, εφ” όσον παραμείνουν γραμμένοι στα μητρώα ανέργων για ένα χρόνο και ανέρχεται σε 73,37 ευρώ τον μήνα για πέντε μήνες (367 ευρώ σύνολο).
5. Παροχή λόγω Αφερεγγυότητας του Εργοδότη
Σκοπός του «λογαριασμού προστασίας εργαζομένων από την αφερεγγυότητα του εργοδότη» είναι η πληρωμή ανεξόφλητων, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, αποδοχών μέχρι τριών (3) μηνών που προέρχονται από σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας.
6. Επίδομα Διαθεσιμότητας
Παρέχεται σε μισθωτούς που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Το ύψος του επιδόματος ανέρχεται στο 10%του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης και για διάστημα μέχρι τρεις μήνες το χρόνο.Το δικαίωμα του μισθωτού να επιδοτηθεί λόγω διαθεσιμότητας, μπορεί να ασκηθεί μέσα σε 60 ημέρες από την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα (έναρξης αυτής),
7. Επίδομα Στράτευσης (καταργείται από 1ης Ιουλίου 2014)
Καταβάλλεται σε όσους υπηρέτησαν παρατεταμένη θητεία, ή κλήθηκαν για μετεκπαίδευση στις ένοπλες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, μπορούν να το λάβουν όσοι έχουν κάνει 150 ημερομίσθια κατά τον προηγούμενο χρόνο από εκείνο που μπήκαν στο στρατό ή 150 ημέρες εργασίας (ημερομίσθια) το προηγούμενο της κατάταξης 15μηνο χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια των 3 τελευταίων μηνών. Οι Δικαιούχοι έχουν προθεσμία για την είσπραξη, τρεις μήνες από την απόλυσή τους απ” το στρατό.
8. Ειδικό Βοήθημα Μετά Από Τρίμηνη Παραμονή Στα Μητρώα του ΟΑΕΔ
Το συγκεκριμένο επίδομα δικαιούνται ασφαλισμένοι, που δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να λάβουν το επίδομα ανεργίας. Για να λάβουν το ειδικό βοήθημα θα πρέπει να είναι άνεργοι επί τρεις μήνες, να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου και δεν πρέπει υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κ.λ.π).Ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το ειδικό βοήθημα μέχρι και τρεις φορές μέσα στο έτος. Το ύψος του βοηθήματος είναι 220 ευρώ/μήνα. Ισχύει εισοδηματικό κριτήριο (9.977,99€ το 2013 και 10.271,46€ για το 2014)
9. Eπιδότηση Νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας (ΕΣΠΑ)
Ο ΟΑΕΔ καταβάλει ειδικό επίδομα σε άνεργους νέους από 20 μέχρι και 29 ετών και έχουν αποφοιτήσει από Δημόσιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα λαμβάνοντας τίτλο σπουδών οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας. Προϋπόθεση είναι να εγγραφούν στα ειδικά μητρώα ανέργων το αργότερο μέσα σε τρεις (3) μήνες από την λήψη του πτυχίου και για τους άνδρες να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν νόμιμα απαλλαγεί.
10. Ειδική Παροχή Προστασίας της Μητρότητας
Ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που κάνουν χρήση της ειδικής άδειας μητρότητας 6 μηνών αφού πρώτα πάρουν τους 3,5 μήνες αδείας μετά τον τοκετό ή τη μετατρέψουν σε μειωμένο ωράριο εργασίας, δικαιούνται από τον ΟΑΕΔ το νομοθετημένο μισθό των 586 ευρώ μηνιαίως.
Την ειδική άδεια των 6 μηνών δικαιούνται οι μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ–ΕΤΑΜ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση.
Η άδεια αυτή χορηγείται από τον εργοδότη, μετά τη λήξη της άδειας κυοφορίας και λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας, η και της ετήσιας κανονικής άδειας, εφόσον προβλέπεται η χορήγησή της με βάση τις ετήσιες προθεσμίες.
Η ασφαλισμένη μπορεί, με αμετάκλητη αίτησή της, να κάνει χρήση του συνόλου ή τμήματος αυτής. Επίσης, μπορεί να διακόψει την ειδική άδεια, με έγγραφη συμφωνία του εργοδότη. Σε κάθε περίπτωση το υπόλοιπο της άδειας δεν μεταφέρεται σε άλλη χρονική περίοδο.
11. Συμπληρωματικές Παροχές Μητρότητας
Καταβάλλεται η διαφορά μεταξύ του μισθού της εργαζόμενης και της επιδότησης ασθένειας λόγω τεκετού που έλεβε από το ΙΚΑ. Η καταβολή του γίνεται σε γυναίκες που εργάζονται κατά την έναρξη της αδείας κυοφορίας, μετά τον τοκετό και εφόσον εισπράξουν το επίδομα από το Ι.Κ.Α. για την αποχή από την εργασία λόγω κυοφορίας και λοχείας.
Οι παροχές μητρότητας είναι ίσες με τη διαφορά που προκύπτει αν από τις αποδοχές που καταβάλλει ο Εργοδότης αφαιρεθεί το επίδομα που κατέβαλε το Ι.Κ.Α. για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Η προθεσμία για την υποβολή σχετικής αίτησης είναι τρεις μήνες από την ημερομηνία πληρωμής από το Ι.Κ.Α.

aftodioikisi.gr

Έρχονται 400 προσλήψεις στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος


Σε διαγωνισμό για προσλήψεις τουλάχιστον 200 νέων πτυχιούχων θα προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ στο τέλος Μαΐου θα ανακοινώσει την έναρξη της διαδικασίας επιλογής επιπλέον 200 υποτρόφων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, οι οποίοι θα εργαστούν για δύο χρόνια στην τράπεζα, υπό το καθεστώς πρακτικής άσκησης.
Διοικητικά στελέχη της ΕΤΕ έχουν ήδη έρθει σε επαφή με την ηγεσία του ΑΣΕΠ, προκειμένου να διεξαχθεί γραπτός διαγωνισμός μετά το καλοκαίρι. Εξάλλου, για τα καταστήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης η Εθνική είναι σε συνεννόηση με το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, προκειμένου να απασχολήσει με διετείς συμβάσεις 200 πτυχιούχους από οικονομικές και άλλες ειδικότητες, με διαδικασία επιλογής που ξεκινά τον Ιούνιο. Ο τελευταίος διαγωνισμός που είχε προκηρύξει το ΑΣΕΠ για προσλήψεις στην Εθνική Τράπεζα ήταν το 2010.
Τα απαραίτητα προσόντα των υποψηφίων
  • Να έχουν Ελληνική Εθνικότητα. Εξαίρεση: Δικαιούνται να είναι υποψήφιοι και πολίτες των Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τους πολίτες αυτούς απαιτείται η άριστη γνώση της Ελληνικής γλώσσας.
  •  Να έχουν πτυχίο τμήματος Ελληνικού Πανεπιστημίου (ΑΕΙ) ή Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) του 5ου Επιστημονικού Πεδίου (Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης) ή ισότιμο τίτλο αντίστοιχης ειδικότητας της ημεδαπής ή της αλλοδαπής αναγνωρισμένο
  •  Να είναι ηλικίας μέχρι 30 ετών
  •  Οι άνδρες να μην έχουν κηρυχθεί ανυπότακτοι ή καταδικαστεί για λιποταξία με τελεσίδικη απόφαση
  •  Οι υποψήφιοι θα εξετασθούν στις ενότητες: • Γλωσσικών ικανοτήτων-δεξιοτήτων • Αριθμητικών ικανοτήτων-δεξιοτήτων • Γενικών Γνώσεων Ξένης Γλώσσας (Αγγλικά)
  •  Όσοι προσληφθούν: • Θα υπαχθούν στις διατάξεις του Κανονισμού Εργασίας της Τράπεζας. • Θα παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια προπαίδευσης. Θα ενταχθούν στον Κλάδο Κύριου Προσωπικού με το βαθμό του Δοκίμου και αποδοχές που αντιστοιχούν στο αρχικό κλιμάκιο του ενιαίου μισθολογίου του Κλάδου αυτού, πλέον τυχόν επιδομάτων, και στη συνέχεια θα λάβουν τις προβλεπόμενες από την Τράπεζα βαθμολογικές και μισθολογικές προωθήσεις για πτυχιούχους ΑΕΙ και πτυχιούχους ΤΕΙ.


aftodioikisi.gr

Επιστολή δημοτικών αστυνομικών στον Κ. Μητσοτάκη – τι προτείνουν


Πέντε δημοτικοί αστυνομικοί έστειλαν επιστολή στον Υπουργό και την Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης την Πέμπτη 29/05/2014. Επισημαίνουν ότι γίνονται συνεχώς αλλαγές στους πίνακες
διάθεσης και κατάταξης των υπαλλήλων και προτείνουν τη θέσπιση της δήλωσης για αμοιβαία μετάταξη μεταξύ των φορέων υποδοχής εντός δεκαημέρου.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Κύριε Υπουργέ,
Κυρία Υφυπουργέ
Όπως γνωρίζετε, το πρόγραμμα κινητικότητας για τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη κι έχουν ήδη αναρτηθεί οι τελικοί πίνακες διάθεσης και κατάταξης των υπαλλήλων, ενώ παράλληλα τρέχει και η οριστική ημερομηνία για κατάθεση αιτήσεων θεραπείας επί αυτών των τελικών πινάκων.
Επίσης, έχει εκδοθεί και το ΦΕΚ μετάταξης υπαλλήλων στα Καταστήματα Κράτησης και ήδη όσοι μετατάχθηκαν εκεί έχουν αναλάβει υπηρεσία από τις 5 Μαΐου 2014 (τελική ημερομηνία εμφάνισης και ανάληψης υπηρεσίας μετά την έκδοση του ΦΕΚ).
Παρόλα αυτά γίνονται συνεχώς αλλαγές στους πίνακες (ακόμα και στο Υπ. Δικαιοσύνης που δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ) με αποτέλεσμα να προκαλείται συνεχώς ντόμινο αλλαγών, σε κάθε φορέα και ανακατατάξεις στους τελικούς πίνακες.
Επίσης είναι σχεδόν βέβαιο πως αλλαγές θα υπάρξουν και μετά την εκδίκαση των αιτήσεων θεραπείας, δημιουργώντας προβλήματα σε κάποιους υπαλλήλους. Για παράδειγμα υπάλληλος που σήμερα διορίζεται στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας Σερρών και υποχρεούνταν να παρουσιαστεί στο φορέα του μέχρι τις 5 Μαΐου, με τις αλλαγές στους πίνακες μπορεί να βρεθεί στο ΑΤ Ηρακλείου, ενώ μπορεί να έχει νοικιάσει και να διαμένει ήδη στις Σέρρες.
Σαφώς και πρέπει να ελεγχθούν οι αιτήσεις θεραπείας και να γίνει απολύτως αξιοκρατικά και σωστά η μοριοδότηση των υπαλλήλων, ωστόσο πρέπει να σκεφτούμε και την ταλαιπωρία και την οικονομική διάλυση όλων αυτών των μετακινήσεων.Για να μην μιλήσουμε βέβαια για τις γραφειοκρατικές συνέπειες που επιφέρουν όλα αυτά (έκδοση διορθωμένων ΦΕΚ, αλλαγή στις Δ/νσεις Προσωπικού, μπέρδεμα με τις ασφαλιστικές κρατήσεις κλπ).
Επίσης και λαμβάνοντας υπόψη ότι :
Πολλοί Δημοτικοί Αστυνομικοί θα αλλάξουν πόλεις χωρίς τη δική τους επιλογή.
Πολλοί Δημοτικοί Αστυνομικοί διορίστηκαν σε Καταστήματα Κράτησης και τώρα με τους νέους πίνακες ενδεχομένως να αλλάζουν πόλη εργασίας και υπηρεσία (ενώ θέλουν να παραμείνουν στο Κατάστημα Κράτησης).
Και τέλος επειδή κάποιοι μπορεί να μετάνιωσαν για την επιλογή τους.
Προτείνεται:
Η θέσπιση της δήλωσης για αμοιβαία μετάταξη μεταξύ των φορέων υποδοχής εντός δεκαημέρου.
Σκοπός είναι η εξυπηρέτηση υπαλλήλων που πιθανόν να θέλουν να μεταταχθούν αμοιβαία μεταξύ των υπηρεσίων και των φορέων υποδοχής.
Προϋπόθεση βεβαίως θα είναι:
Α) Να δεχθούν να υποβιβάσουν το πτυχίο τους στην περίπτωση που θέλουν να καλύψουν θέση ΔΕ.
Β) Η αμοιβαία μετακίνηση εάν αφορά θέση ανώτερου κλάδου, να επιτρέπεται εφόσον ο υπάλληλος κατέχει τα τυπικά προσόντα.
Γ) Η αμοιβαία μετακίνηση από και προς τους φορείς να μην έρχεται σε αντίθεση με τις προϋποθέσεις που συντρέχουν για τους φορείς (ύψος, ηλικία, ιδιαίτερα πτυχία κλπ) και ιδιαίτερα για την ΕΛ.ΑΣ θα πρέπει ο υπάλληλος να έχει συμμετάσχει και περάσει επιτυχώς τις ψυχοτεχνικές δοκιμασίες που ήταν προαπαιτούμενες για την μετάταξή του.
Δ) Να έχουν εκδοθεί οι οριστικοί πίνακες με όλες τις αλλαγές, έτσι ώστε να έχει παγιωθεί η κάλυψη των θέσεων και ουσιαστικά να μην προκληθεί ντόμινο αλλαγών , καθώς η μοριοδότηση δεν θα μετρά πια.
Ε) Να είναι σύμφωνοι και οι δύο υπάλληλοι και αυτό να γίνεται με υπεύθυνη δήλωση και των δύο.
Έτσι σε ένα χρονικό διάστημα δέκα ημερών θα έχουν γίνει όλες οι αμοιβαίες μετατάξεις και θα ικανοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος των επιθυμιών των υπαλλήλων , χωρίς να επηρεάζεται η μοριοδότηση ή η οριστική κατάταξη των υπαλλήλων (εφόσον δεν θα προκληθεί ντόμινο αλλαγών καθώς δεν θα εξαρτάται από την κατάταξη).
Επίσης, και με δεδομένο ότι με βάση τους τελικούς πίνακες που εξέδωσε το ΑΣΕΠ, εμφανίζονται να μένουν αδιάθετοι 226 υπάλληλοι την ίδια ώρα που μένουν 186 κενές θέσεις σε διάφορους από τους φορείς, θα ήταν εξαιρετικό εάν δίνονταν η δυνατότητα στους αδιάθετους υπαλλήλους να μετέχουν σε ένα πρόγραμμα κινητικότητας δεύτερης ευκαιρίας, με σκοπό την κάλυψη αυτών των θέσεων. Θα ήταν πραγματικά κρίμα κάποιος που προσλήφθηκε νόμιμα να οδηγηθεί στην απόλυση την ίδια στιγμή που θα μπορούσε να κατέχει μία θέση εργασίας από τις κενές κι ενώ η ανεργία μαστίζει την ελληνική κοινωνία.
Κατανοούμε πλήρως ότι πιθανόν να σας έχουμε κουράσει με τα αιτήματά μας. Θα θέλαμε όμως πραγματικά να δείξετε το κοινωνικό σας πρόσωπο και να δώσετε μια ευκαιρία στις παραπάνω προτάσεις.
Σας ευχαριστούμε πολύ,
Με εκτίμηση
Μ.Σ
Σ.Μ
K.T.
Κ.Π
Δ.Β

Πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί
ΠΗΓΗ dimastin.gr

aftodioikisi.gr

Ποιους φόρους σχεδιάζει να μειώσει η κυβέρνηση


Σημαντικές αλλαγές στην φορολογία με στόχο την ελάφρυνση των βαρών σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, σχεδιάζει η κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να αποκαταστήσει και τις αδικίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης προανήγγειλε φορολογικές ελαφρύνσεις οι οποίες θα συνοδεύονται από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.
Ο υφυπουργός μιλώντας σε ημερίδα του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου με θέμα τις «τομές στη φορολογία των επιχειρήσεων» τόνισε την ανάγκη για:
1. Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων
2. Αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αδικιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες
3. Φορολογικές ελαφρύνσεις οι οποίες θα συνοδεύονται από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης και
4. Βελτίωση της λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τα αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σε κάθε περίπτωση οι ελαφρύνσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν αφενός πριν το κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού για το 2015 αφετέρου πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος. Άλλωστε το κυβερνητικό σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας στους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα γίνει βήμα προς βήμα. Κάθε βήμα θα πρέπει να εγκρίνεται από την τρόικα ενώ βασική προϋπόθεση είναι να μην απειληθεί η σταθερή παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών στο 15%, του ανώτατου συντελεστή φορολογίας των φυσικών προσώπων στο 33% και τη μείωση του ΦΠΑ στο 12%. Επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης ή ακόμη και κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές 1% – 4%. Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα εξεταστεί με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2015. Αξίζει πάντως Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο γίνεται μεν αναφορά στον επανασχεδιασμό της εισφοράς αλληλεγγύης, όχι όμως στην κατεύθυνση της κατάργησής της αλλά στη διαδικασία πληρωμής της. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του έτους που γεννάται αυτή και όχι στο επόμενο με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
Οικονομικό Επιμελητήριο
Στο μεταξύ σε πέντε βασικές προτάσεις, που αφορούν σε όλο το φάσμα της πολιτικής για τη φορολογία, κατέληξε η Φορολογική Επιτροπή, που έχει συστήσει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Συγκεκριμένα η επιτροπή προτείνει:
- Τον έλεγχο των επιχειρήσεων από πιστοποιημένο λογιστή. Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας προτείνει να ανατεθεί στους πιστοποιημένους λογιστές φοροτεχνικούς ο υποχρεωτικός έλεγχος των μικρών επιχειρήσεων σε νέα βάση και όρια ακαθαρίστων εσόδων με την υπογραφή σχετικού πιστοποιητικού ελέγχου υπό την καθοδήγηση , την επίβλεψη και τον έλεγχο του ΟΕΕ.
- Αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να επαναξιολογηθούν και να ισχύουν με βάση την εμπορική, τουριστική, κοινωνική και οικονομική εξέλιξη της συγκεκριμένης περιοχής.
- Αύξηση ορίου καθορισμού της φοροδιαφυγής. Το ΟΕΕ ζητά την την αύξηση των ορίων της φοροδιαφυγής (10.000 ευρώ είναι σήμερα για τις μικρές επιχειρήσεις και 60.000 ευρώ για τις μεγάλες) για την προστασία των επιχειρήσεων και την ενιαία αντιμετώπιση των επαγγελματιών φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων τηρούντων απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία.
- Πιστοποίηση από φοροτεχνικό για τον συμψηφισμό ΦΠΑ. Σύμφωνα με το Ο.Ε.Ε. για να λειτουργήσει το σύστημα χωρίς προβλήματα η συμμετοχή του πιστοποιημένου λογιστή φοροτεχνικού θα πρέπει να είναι άμεση, υπεύθυνη και καθοριστική. Ο λογιστής πρέπει να «αποδεικνύει» τις εισπράξεις της επιχείρησης από τους πελάτες της για τον προσδιορισμό του οφειλομένου Φ.Π.Α. εκροών αλλά και την πληρωμή στους προμηθευτές της προκειμένου να προσδιορίζεται ο εκπιπτόμενος Φ.Π.Α. εισροών και το τελικό αποτέλεσμα (χρεωστικό ή πιστωτικό).
ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

aftodioikisi.gr

Το ΣτΕ αποφασίζει για την αντισυνταγματικότητα της περικοπής του εφάπαξ στο Δημόσιο – Τι λέει το Ταμείο Πρόνοιας


Το επόμενο διάστημα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα ή μη της περικοπής και μάλιστα αναδρομικά, του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Η σχετική συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε ένα μεγάλο πακέτο προσφυγών ενάντια στις περικοπές του εφάπαξ,  πραγματοποιήθηκε στις 9/5/2014.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ  «μέσα από όλη τη συζήτηση που αναπτύχθηκε σ” αυτήν τη συνεδρίαση, ανάμεσα στους δικηγόρους των θιγομένων από την περικοπή του εφάπαξ και του προέδρου της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και του εκπροσώπου της διοίκησης του ταμείου Πρόνοιας, του ταμείου δηλαδή που προέβη στις αλλεπάλληλες περικοπές έως και κατά 42% του εφάπαξ, αποκαλύφθηκε η αντισυνταγματικότητα αυτών των περικοπών. Την αντισυνταγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά στην αναδρομικότητα των περικοπών, παραδέχθηκε και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ταμείου Πρόνοιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, υποστήριξε, μεταξύ των άλλων, ότι η περικοπή και η καθυστέρηση απόδοσης του εφάπαξ οφείλεται στο ότι έχουν βγει στη σύνταξη περίπου 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι και το Ταμείο αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, ισχυριζόμενος ότι η περικοπή του εφάπαξ είναι συνταγματικά ανεκτή», καταλήγει η ΑΔΕΔΥ.

Τα βρήκαν ΑΕΚ και ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο – Συμφώνησαν Δούρου, Βασιλόπουλος


Ένα «αγκάθι» μεταξύ της ΑΕΚ της νέας περιφερειάρχη Ρένας Δούρου και του νέου δημάρχου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Άρη Βασιλόπουλου που επίσης εξελέγη με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, «αφαιρέθηκε» κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης εκπροσώποων της ΑΕΚ και του ΣΥΡΙΖΑ
Συγκεκριμένα, η πλευρά της Ένωσης αποδέχθηκε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κάποιες διαφοροποιήσεις στο αρχικό πλάνο, οι οποίες -μάλιστα- ικανοποιούν και τον νέο δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας, Άρη Βασιλόπουλο.
Συνέπεια αυτού είναι πλέον, το άρθρο 81 του ρυθμιστικού σχεδίου που αφορά την ανέγερση του γηπέδου να αναμένεται να υπερψηφιστεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να είναι δεδομένο πως θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή, γεγονός που θα ανάψει το «πράσινο» φως για την έναρξη των έργων.
Μάλιστα, για τις διαφοροποιήσεις αυτές στο αρχικό πλάνο ενημερώθηκε και ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος δήλωσε σύμφωνος με αυτές.
Οι πληροφορίες του aek365 κάνουν λόγο για τις εξής αλλαγές: Αύξηση των θέσεων πάρκινγκ με αξιοποίηση οικοπέδου του Δημου το οποίο θα γίνει πάρκινγκ με έξοδα της ΑΕΚ. Δεντροφύτευση σε άλλη έκταση του δήμου ίσης και μεγαλύτερης έκτασης από τα στρέμματα που θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα το σχέδιο του γηπέδου αλλά και  πιθανή μικρή μείωση του ύψους του γηπέδου.
Απόλυτη ήταν η επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του aek365 για τις εξελίξεις στην Βουλή και την ψήφιση του άρθρου 81 του Ρυθμιστικού σχεδίου με το οποίο θα εκδοθεί η άδεια ανέγερσης της Αγιά Σοφιάς στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σύμφωνα με πληροφορίες μας που επιβεβαιώθηκαν τόσο από την ηγεσία της ΑΕΚ όσο και από υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μετά από επαφή που έγινε χθες μεταξύ στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ηγεσίας της ΑΕΚ αλλά και του Δημήτρη Ανδριόπουλου υπήρξε απόλυτη συμφωνία στις βελτιωτικές προτάσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 81.

aftodioikisi.gr

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ 2.670 ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Οι νέες Υπηρεσίες 2.670 πρώην Δημοτικών Αστυνομικών
Τις Υπουργικές Αποφάσεις επανατοποθέτησης Δημοτικών Αστυνομικών, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα "κινητικότητας", υπέγραψε, σήμερα, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με την αξιοποίηση των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών ενισχύονται σημαντικά σε ανθρώπινο δυναμικό νευραλγικές Υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης. 
Συγκεκριμένα, 2.670 πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί τοποθετούνται ως ακολούθως: 
  • Στην Ελληνική Αστυνομία: 1.542 
  • Σε Σωφρονιστικά Καταστήματα: 575 
  • Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων: 141 
  • Στις Υπηρεσίες Μετανάστευσης: 382 
  • Στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης του Παραεμπορίου: 30. 
Οι πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί θα τοποθετηθούν οριστικά στις νέες τους Υπηρεσίες, μετά την έκδοση των οριστικών πινάκων κατάταξης από το ΑΣΕΠ, δηλαδή μετά την πάροδο της χρονικής περιόδου (σ.σ. ένας μήνας) δυνατότητας υποβολής αιτήσεων θεραπείας και την επεξεργασία τους από τα αρμόδια Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια. 
Μετά από την έκδοση των οριστικών πινάκων θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία επανατοποθέτησης. 
Υπενθυμίζεται ότι, μετά από τον έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), εντοπίστηκαν 156 περιπτώσεις πρώην Δημοτικών Αστυνομικών, που έκαναν χρήση πλαστών δικαιολογητικών, προκειμένου να προσληφθούν (74 συνολικά) ή προσελήφθησαν χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις (82 συνολικά). 
Οι εκθέσεις του ΣΕΕΔΔ προτείνουν στις αρμόδιες Δημοτικές Αρχές να προβούν στην ανάκληση των εν λόγω διορισμών, ενώ έχουν κοινοποιηθεί και στις Εισαγγελικές Αρχές για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών. 
Μετά την υπογραφή των Υπουργικών Αποφάσεων, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε, μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ: 
«Με την υπογραφή των αποφάσεων ολοκληρώνεται η διαδικασία επανατοποθέτησης των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών. 
Με τον τρόπο αυτό, ενισχύονται σημαντικά η Ελληνική Αστυνομία, αλλά και Σωφρονιστικά Καταστήματα, Υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης, Υπηρεσίες δίωξης του παραεμπορίου και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. 
Παράλληλα, διαψεύδουμε στην πράξη όλους εκείνους που υποστήριζαν - για προφανείς μικροκομματικούς λόγους - ότι οι πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί θα απολυθούν. Το αντίθετο συμβαίνει. 
Αξιοποιήσαμε το πρόγραμμα "κινητικότητας" για την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημοτικής Αστυνομίας. 
Από εδώ και στο εξής προχωράμε στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού "κινητικότητας", πλήρως αποσυνδεδεμένου από ποσοτικούς στόχους, μείωση μισθού και ενδεχόμενη απόλυση. Ενός συστήματος που θα “παντρεύει” τα προσόντα των υπαλλήλων με τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης και την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών».

epoli.gr

Σχόλιο τύπου για τη έκδοση του ΦΕΚ υποβιβασμού των Δημοτικών Σχολείων Καλλιμασιάς και Νενήτων


Σήμερα 28-05-2014, στην πλατεία Ν. Πλαστήρα, με μια δυναμική διαμαρτυρία των κατοίκων, των γονέων, των δασκάλων και των ίδιων των μαθητών που μετατράπηκε σε  μήνυμα οργής ενάντια των συγκυβερνόντων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που μακελεύουν κατ΄ εξακολούθηση ολόκληρο το λαό, εφαρμόζοντας τις  πολιτικές της Ε.Ε. και του ευρωμονοδρομου, αδιαφορώντας για τις τύχες μας.
Τη δεύτερη μέρα μετά τις εκλογές -26 του Μάη 2014- και χωρίς αναστολές προχώρησαν στην έκδοση του ΦΕΚ 1329/26-05-2014, με το οποίο υποβιβάζονται μεταξύ άλλων και τα σχολεία των Νενήτων και της Καλλιμασιάς, παρά τις προεκλογικές  διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.
Στην διαμαρτυρία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής αλλά και νεοεκλεγμένοι, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της υποβάθμισης των παραπάνω σχολείων. Μεταξύ άλλων ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Γιώργη Αμπαζή, ο οποίος  με την ιδιότητα του προέδρου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου αλλά και του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου και Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τόνισε εμφαντικά ότι:
·      Η δυναμική αυτή διαμαρτυρία δεν έχει σκοπό τη έκφραση ευχών και εκκλήσεων προς την κυβέρνηση και τους βουλευτές αλλά να ξεκαθαρίσει ποιος υπερασπίζεται το λαό μια  και η υποβάθμιση των σχολείων Νενήτων και Καλλιμασιάς δεν είναι τυχαία επιλογή, αλλά μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αποδόμησης της εκπαίδευσης του τόπου μας, της ζωής, της παραγωγής και του πολιτισμού.
·      Θεωρώντας σαν δύο από τους τρεις πυλώνες της μαστιχοπαραγωγής του νησιού μας αυτά χωριά, η υποβάθμιση των σχολείων τους  θα αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.
·      Η υποβάθμιση των εν λόγω σχολείων δεν αποτελεί θέμα απώλειας δύο θέσεων εργασίας εκπαιδευτικών, αλλά θέμα ύπαρξης των ακριτικών νησιών, μια και είναι μέρος του  όλου σχεδίου του μνημονίου, που ψήφισαν και οι δυο Χιώτες βουλευτές κ. Κ. Τριαντάφυλλος  και Κ. Μουσουρούλης.


Ακολούθησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου με παρουσία αρκετών στελεχών της ΛΑ.Σ. Δόθηκε ρητά και κατηγορηματικά η θέση της ΛΑ.Σ. ότι το ζήτημα δεν πρόκειται να λήξει σ΄ αυτό το σημείο και ότι στη διαδικασία δρομολόγησης νέων αγώνων που είναι ήδη προγραμματισμένοι θα βρεθούμε στο πλευρό τους με τη ενεργό συμμετοχή μας.-

Καταγγελία για την έκδοση του ΦΕΚ υποβιβασμού των Δημοτικών Σχολείων Καλλιμασιάς και Νενήτων


Δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα έτσι την επομένη των εκλογών, δείχνοντας το συνειδησιακό παχυδερμισμό και την αναλγησία που διακρίνει μόνο εντολοδόχους και διαχειριστές ανθρώπινων ζωών, εξέδωσαν τελικά το ΦΕΚ 1329/26-05-2014 με το οποίο υποβιβάζονται μεταξύ άλλων 128 σχολείων και τα Δημοτικά Σχολεία της Καλλιμασιάς και των Νενήτων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Χίου και Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επισημαίνει την κατάντια των συγκυβερνόντων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει να βλέπει σαν αριθμούς τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας αλλά και αυτήν των παιδιών μας.
Απ΄ ό,τι φαίνεται, οι «οικονομικές συγκλίσεις», η «κανονικότητα» της χώρας σε μια Ευρώπη των ολίγων, όντας ενάντιες και ασύμφορες με το μέλλον των παιδιών μας, δεν τους επιτρέπουν να ασχοληθούν με αυτό.
Βεβαίως το αποτέλεσμα της κάλπης της 25ης  Μαΐου στη Χίο, βοήθησε στη συνέχιση των έργων και ημερών τους, μια και φάνηκε να τους επικροτούμε για  όσα έκαναν για μας, χωρίς εμάς.
Απαξίωσαν την πρωτοφανή αντίδραση της  κοινωνίας μπροστά στην υποβάθμιση δυο θαλερών και υγειών σχολικών μονάδων -Καλλιμασιάς και Νενήτων-  προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προθέσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. για διάλυση και εξαφάνιση της δημόσιας παιδείας.
Καταδικάζουμε την απόφαση της συγκυβέρνησης, δηλώνοντας έμπρακτα και σε κάθε τόνο τη συμπαράστασή μας στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας και καλούμε σε επαγρύπνηση όλους τους φορείς προκειμένου να μη σταματήσει εδώ ο αγώνας, αλλά να συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωσή του, όσα εμπόδια κι αν βρεθούν, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί.

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Χίου και Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα είναι στο πλευρό τους έτοιμη από καιρό, για κάθε αγώνα, για κάθε πάλη, για κάθε διεκδίκηση.-