Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Ο ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ ΖΗΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Ο Βουλευτής Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης έστειλε την Πέμπτη, 3 Ιουλίου, αίτημα ενημέρωσης στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και ειδικά στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών για την πορεία των έργων κατασκευής του αεροδρομίου της Χίου.
Ο Βουλευτής, θεωρώντας εξαιρετικά επείγουσα τη διευθέτηση του ζητήματος της clear way του αεροδιαδρόμου για την οποία έχουν ήδη απαλλοτριωθεί γειτονικές εκτάσεις,  ζητάει να ενημερωθεί εγγράφως για οποιαδήποτε σχετική διαδικασία εκκρεμεί ή έχει δρομολογηθεί προκειμένου να συνεισφέρει στην επίσπευση κι ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου για το νησί της Χίου.
Το θέμα του αεροδρομίου απασχολεί τον Βουλευτή τόσο σε σχέση με την ασφάλεια των πτήσεων, όσο και σε σχέση με τη σημασία του αερολιμένα για τις μετακινήσεις των κατοίκων και την προσέλκυση τουριστών στο νησί.


HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΡΤΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ




Ηλεκτρονικά θα γίνεται σε λίγες εβδομάδες η ανανέωση των καρτών ανεργίας του ΟΑΕΔ, μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει σύντομα στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, με τροπολογία του υπουργού Γιάννη Βρούτση.
Σύμφωνα με το Εθνος στην αιτιολογική έκθεση προβλέπεται πως με την αξιοποίηση του Διαδικτύου «δεν θα απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία των εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ για την ανανέωση της κάρτας ανεργίας, αλλά θα αρκεί η ψηφιακή και εξ αποστάσεως επιβεβαίωσή τους ότι εξακολουθούν να αναζητούν εργασία».
Το μέτρο αφορά πάνω από 800.000 ανέργους, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα.

Νέο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων για 600 δημοτικές επιχειρήσεις- Προς απόλυση οι εργαζόμενοι


Αντιμέτωπες με λύσεις εξυγίανσης ή λουκέτου θα βρεθούν όσες εταιρείες εντοπιστούν να έχουν ζημιογόνες χρήσεις επί τρία συνεχή έτη.
Συγκεκριμένα, από τον χώρο των ΝΠΙΔ θα προέλθει νέο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων, ακόμα και λουκέτων, που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το Δημόσιο τους εργαζόμενους που απασχολούνται με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών επικεντρώνεται στις δημοτικές επιχειρήσεις και στις ανώνυμες εταιρείες των ΟΤΑ, αφού σύμφωνα με τον νόμο του Καλλικράτη που ψηφίστηκε το 2010, των ΝΠΙΔ και των ΑΕ των ΟΤΑ που συμπληρώνουν τρία χρόνια ζημιογόνων χρήσεων θα πρέπει να σταματήσει η χρηματοδότηση από τους δήμους και να σταματήσει η λειτουργία τους.
Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι και η απόλυση των εργαζομένων στα συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα. Φέτος ολοκληρώνονται τρεις οικονομικές χρήσεις τις οποίες καλείται να ελέγξει το υπουργείο Εσωτερικών για τις ανώνυμες εταιρείες των ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις.


aftodioikisi.gr

Οδηγίες της ΠΟΕ- ΟΤΑ στους δημοτικούς υπαλλήλους- Τι πρέπει να γίνει για να μην εφαρμοστεί η αξιολόγηση


Κατευθύνσεις και οδηγίες δίνει η ΠΟΕ- ΟΤΑ στους συλλόγους- μέλη της, προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες διαδικασίες που θα αποτρέψουν την εφαρμογή του νόμου της «συγκριτικής αξιολόγησης».
Επιπλέον, η Ομοσπονδία καλεί τους δημοτικούς υπαλλήλους να είναι σε ετοιμότητα και  παραμείνουν ενωμένοι, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουν να νικήσουν.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΠΟΕ- ΟΤΑ είναι η εξής:
«Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο αγώνας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο Ν.4250/2014 για την «συγκριτική αξιολόγηση» που μόνο στόχο έχει τη δημιουργία δεξαμενών εργαζομένων προς απόλυση αλλά και την μισθολογική υποβάθμιση χιλιάδων συναδέλφων.
Την πιο κρίσιμη στιγμή του αγώνα κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει. Αντίθετα πρέπει όλοι μας να εντείνουμε τη δράση μας.
Σε αυτή την κατεύθυνση η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί τους Συλλόγους-Μέλη της:
1. Σε όσους Δήμους δεν έχει ολοκληρωθεί η συλλογή υπογραφών να προχωρήσει άμεσα και να αποσταλούν ταχυδρομικά στην Ομοσπονδία.
2. Σε περίπτωση που σε κάποιους Δήμους της χώρας έχουν εκδοθεί αποφάσεις επιμερισμού ποσοστών, να ενημερωθεί άμεσα η Ομοσπονδία και όπου κριθεί αναγκαίο να ζητηθεί η συνδρομή της προκειμένου να υπάρξει άμεση, δυναμική και μαζική παρέμβαση.
3. Σε όσους Δήμους έχει ληφθεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου μη εφαρμογής της «συγκριτικής αξιολόγησης» αυτή να σταλεί το συντομότερο δυνατό στα γραφεία της Ομοσπονδίας προκειμένου να υπάρξει συνολική εικόνα για τους Δήμους όλης της χώρας που αντιδρούν στην εφαρμογή του Ν.4250/2014.
4. Μετά την ολοκλήρωση όλων των ανωτέρω θα προγραμματιστεί σε συντονισμό με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και με άλλες Ομοσπονδίες του Δημοσίου παράσταση Διαμαρτυρίας, προκειμένου να παραδοθεί το σύνολο των υπογραφών που θα έχουν συγκεντρωθεί στον «αρχιτέκτονα των Διαθεσιμοτήτων και Απολύσεων» Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Θα πρέπει να επαγρυπνούμε και να είμαστε σε ετοιμότητα. Η κυβέρνηση είναι σίγουρο πως θα εντείνει την πίεσή της απέναντι στους αιρετούς αλλά και στους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Την πιο κρίσιμη στιγμή είναι σίγουρο πως όσο μας βρίσκουν ενωμένους και αποφασισμένους απέναντι τους δεν μπορούν να μας λυγίσουν!!! Πισωγυρίσματα, δεύτερες σκέψεις δεν υπάρχουν και δεν μπορεί να υπάρχουν. Πηγαίνουμε μόνο μπροστά. Τυχόν υποχώρηση και διάσπαση του ενιαίου μετώπου, θα τους δώσει το θάρρος και την ευκαιρία… για να μας λιώσουν!!!»

aftodioikisi.gr

«Χειρόφρενο» στις απεργίες- Αλλαγές σε ωράρια & χρηματοδότηση συνδικαλιστών με νέο νόμο


«Χειρόφρενο» στην εύκολη λήψη αποφάσεων για απεργίες βάζει η κυβέρνηση μαζί με αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Η αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, το νέο καθεστώς για τη χρηματοδότηση των συνδικάτων, η επαναφορά της ανταπεργίας και ο περιορισμός των συνδικαλιστικών αδειών αναμένεται να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας, στην Αθήνα.
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ως το τέλος του 2014, αφού προηγηθεί διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Πρόκειται πάντως για αλλαγές που προκαλούν ήδη τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να αποτελέσουν εστία αναταράξεων στους κόλπους της κυβέρνησης.
«Θα πρέπει να τεθεί τέλος στις «απεργίες μειοψηφιών» και τα ανεξέλεγκτα δικαιώματα των συνδικαλιστών», τόνιζε στέλεχος του υπουργείου Εργασίας. «Δεν μπορεί να υποχρεωνόμαστε σε συνεχείς επιστρατεύσεις απεργιών για να λειτουργήσει η κοινωνία και την ίδια στιγμή να διατηρούμε τη δυνατότητα ολιγομελών σωματείων να ακινητοποιούν δημόσιες επιχειρήσεις», υπογράμμιζε η ίδια πηγή.
Πηγή: Τα Νέα

aftodioikisi.gr

Δημοσιονομική βόμβα: Στα 66,7 δισ. ευρώ οι εγγυήσεις που έχει δώσει το Δημόσιο για δάνεια


Επιβεβαιώνεται η παράδοση που θέλει στις παραμονές της άφιξης της τρόικας στη Αθήνα να ανακύπτουν νέα ακανθώδη θέματα. Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί στους δανειστές για την εκτίναξη των δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, καθώς βάζουν φωτιά στον προϋπολογισμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εγγυήσεις που έδωσε το Δημόσιο το πρώτο πεντάμηνο του 2014, είναι σχεδόν ίσες με αυτές που παρείχε όλο το 2013.
Συγκεκριμένα, έκρηξη σημειώνουν οι εγγυήσεις σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, φορείς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που βρέθηκαν στο έλεος της κρίσης. Η τρόικα από την άλλη απαιτεί κούρεμα των εγγυημένων στο μισό, ώστε να ώστε να ανασάνει ο προϋπολογισμός από τις καταπτώσεις των 2 δισ. ευρώ.
Το » κόψιμο» των εγγυήσεων που συστήνουν οι ξένοι, εκτιμάται ότι θα εντείνει το καθεστώς ασφυξίας στις ΔΕΚΟ και ιδιαίτερα στις ζημιογόνες, που δεν έχουν προσαρμόσει τα οικονομικά στοιχεία τους στη λιτότητα του μνημονίου.
Πηγή: Εφημερίδα Συντακτών

aftodioikisi.gr

Ημερίδες ενημέρωσης νέων αιρετών σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα



Στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα συνεχίζονται οι ημερίδες ενημέρωσης που πραγματοποιεί η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και την ΕΕΤΑΑ.
Ειδικότερα, την Τετάρτη 9 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για τους νέους αιρετούς στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ξενοδοχείο Makedonia Palace) και την Παρασκευή 11 Ιουλίου, για τους νέους αιρετούς στις περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ξενοδοχείο Larissa Imperial).
Κατά την έναρξη των εργασιών θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης και θα χαιρετήσουν οι δήμαρχοι των πόλεων Γιάννης Μπουτάρης και Κώστας Τζανακούλης, οι πρόεδροι των ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης και Θεσσαλίας Ρίζος Κομήτσας καθώς και εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικών και της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν στη διοίκηση, στη διαχείριση και λειτουργία των Δήμων, στην καταστατική θέση των αιρετών, στο προσωπικό των Δήμων, στο οικονομικο – κοινωνικό περιβάλλον και στη νέα προγραμματική περίοδο  ΣΕΣ 2014 - 2020.
Να σημειωθεί ότι ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων θα ολοκληρωθεί στις 16 Ιουλίου στην Πάτρα,  για τους νεοεκλεγέντες αιρετούς στις Περιφέρειες της Δ. Ελλάδας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων.
Ακολουθεί το πρόγραμμα εργασιών των ημερίδων:




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2014:

09:00 – 10:00    Διαπίστευση – Εγγραφή συνέδρων
10:00 – 11:00    Χαιρετισμοί:
-       Σίμος Δανιηλίδης, Προέδρος ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας
-       Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
-       Εκπρόσωπος ΠΟΕ ΟΤΑ

Ομιλία Εκπροσώπου Πολιτικής Ηγεσίας Υπουργείου Εσωτερικών

Εισαγωγική Ομιλία Προέδρου ΚΕΔΕ κ. Κώστα Ασκούνη

11:00 – 15:00    Α’ Ενότητα
Οργάνωση και λειτουργία Δήμων και Νομικών τους Προσώπων

-       Όργανα Δήμου, Προσωπικό, Αιρετοί, Συνεργάτες
  Ντορέττα Αλεξίου Δικηγόρος ΚΕΔΕ
  Δήμητρα Κουτσούρη, Σύμβουλος ΚΕΔΕ

-       Καταστατική Θέση Αιρετών - Αστική, Ποινική, Πειθαρχική Ευθύνη
       Παναγιώτης Ζυγούρης, Νομικός Σύμβουλος ΚΕΔΕ
       Γιώργος Δανόπουλος, Νομικός Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ

-       Εποπτεία, Έλεγχοι
       Παναγιώτης Ζυγούρης, Νομικός Σύμβουλος ΚΕΔΕ
 Ντορέττα Αλεξίου Δικηγόρος ΚΕΔΕ

-       Ιδρύματα, ΝΠΔΔ, Επιχειρήσεις, ΟΕΥ Δήμων
      Γιάννης Γούπιος, Διευθυντής Ανάπτυξης & Οικονομικών ΤΑ -  ΕΕΤΑΑ
      Ηλίας Λίτσος, Στέλεχος ΕΕΤΑΑ 

Συζήτηση - Ερωτήσεις - Παρατηρήσεις - Τοποθετήσεις

15:00 – 15:30    Διάλειμμα – Ελαφρύ γεύμα
15:30 – 19:30    Β’ Ενότητα
Οικονομικά των Δήμων - Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ανάπτυξη -
Προγράμματα - Χρηματοδότηση - Έργα

-       Οικονομικά των Δήμων (Έσοδα - Δαπάνες - Διαχείριση)
       Ράλλης Γκέκας, Σύμβουλος ΚΕΔΕ
      Γαβρίλης Κουγιανός, Διευθυντής Τεκμηρίωσης, Πληροφορικής &                                                   Ανάπτυξης Φορέων Τ.Α. - ΚΕΔΕ

-       Προγράμματα, Έργα, Επενδύσεις, Διαχειριστική Επάρκεια, Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης ΕΕΤΑΑ,
      Γιάννης Μέξης, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ
    
-       Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 - ΣΕΣ
Παναγιώτης Μαΐστρος, Σύμβουλος ΚΕΔΕ

Συζήτηση - Ερωτήσεις - Παρατηρήσεις - Τοποθετήσεις





ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ


Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014:  
12:00 – 13:00    Διαπίστευση – Εγγραφή συνέδρων
13:00 – 14:00    Χαιρετισμοί:
-       Ρίζος Κομήτσας, Πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας
-       Κώστας Τζανακούλης, Δήμαρχος Λαρισαίων
-                      Εκπρόσωπος ΠΟΕ ΟΤΑ
Ομιλία Εκπροσώπου Πολιτικής Ηγεσίας Υπουργείου Εσωτερικών
Εισαγωγική Ομιλία Προέδρου ΚΕΔΕ κ. Κώστα Ασκούνη

14:00 – 16:30    Α’ Ενότητα
Οργάνωση και λειτουργία Δήμων και Νομικών τους Προσώπων

-       Όργανα Δήμου, Προσωπικό, Αιρετοί, Συνεργάτες
  Ντορέττα Αλεξίου Δικηγόρος ΚΕΔΕ
  Δήμητρα Κουτσούρη, Σύμβουλος ΚΕΔΕ

-       Καταστατική Θέση Αιρετών - Αστική, Ποινική, Πειθαρχική Ευθύνη
       Παναγιώτης Ζυγούρης, Νομικός Σύμβουλος ΚΕΔΕ
       Γιώργος Δανόπουλος, Νομικός Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ

-       Εποπτεία, Έλεγχοι
       Παναγιώτης Ζυγούρης, Νομικός Σύμβουλος ΚΕΔΕ
 Ντορέττα Αλεξίου Δικηγόρος ΚΕΔΕ

-       Ιδρύματα, ΝΠΔΔ, Επιχειρήσεις, ΟΕΥ Δήμων
      Γιάννης Γούπιος, Διευθυντής Ανάπτυξης & Οικονομικών ΤΑ -  ΕΕΤΑΑ
      Ηλίας Λίτσος, Στέλεχος ΕΕΤΑΑ
Συζήτηση - Ερωτήσεις - Παρατηρήσεις - Τοποθετήσεις

16:30 – 17:00    Διάλειμμα – Ελαφρύ γεύμα
17:00 – 19:30    Β’ Ενότητα
Οικονομικά των Δήμων - Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ανάπτυξη -
Προγράμματα - Χρηματοδότηση - Έργα

-       Οικονομικά των Δήμων (Έσοδα - Δαπάνες - Διαχείριση)
       Ράλλης Γκέκας, Σύμβουλος ΚΕΔΕ
      Γαβρίλης Κουγιανός, Διευθυντής Τεκμηρίωσης, Πληροφορικής &                                                   Ανάπτυξης Φορέων Τ.Α. - ΚΕΔΕ

-       Προγράμματα, Έργα, Επενδύσεις, Διαχειριστική Επάρκεια, Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης ΕΕΤΑΑ,
      Γιάννης Μέξης, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ
    
-       Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 - ΣΕΣ
Παναγιώτης Μαΐστρος, Σύμβουλος ΚΕΔΕ

Συζήτηση - Ερωτήσεις - Παρατηρήσεις - Τοποθετήσεις

Ο δεκάλογος των εκπτώσεων



Την Δευτέρα 14 Ιουλίου αρχίζουν οι θερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν έως 31 Αυγούστου 2014. Ευελπιστούμε ότι οι εκπτώσεις θα είναι πραγματικές προς όφελος των καταναλωτών αλλά και των εμπόρων οι οποίοι πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να πραγματοποιούν ουσιαστικές εκπτώσεις και ελκυστικά ποσοστά από 50% και πάνω.

Σε μια εποχή που η χρηματοοικονομική κρίση είναι το κυρίαρχο θέμα, έχει αγγίξει για τα καλά την τσέπη μας η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει συρρικνωθεί όσο ποτέ, και το εισόδημά μας είναι περιορισμένο έως ανύπαρκτο, όλοι έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε πως θα ξοδέψουμε λιγότερα, η περίοδος των εκπτώσεων πρέπει αφ’ ενός να αξιοποιηθεί από εμάς, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με αγορές φθηνές και καλές και αφ’ ετέρου να μας προβληματίσει, ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τις πραγματικές μας οικονομικές δυνατότητες.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ υπενθυμίζει στους καταναλωτές τα σημεία εκείνα που πρέπει να προσέξουν ώστε να είναι επιτυχημένες οι αγορές τους, και να μην ξεχνούν:

Προγραμματίζω - Ελέγχω – Συγκρίνω – Επιλέγω
ΠΟΙΟΤΗΤΑ και ΤΙΜΗ των προϊόντων
σύμφωνα πάντα με τις πραγματικές μου ανάγκες αλλά και δυνατότητες

Και μην ξεχνάμε ότι: κερδισμένος είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Η ΕΚΠΟΙΖΩ προτείνει:

1.        Να αγοράζουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Να προγραμματίζουν και να καταγράφουν τις ατομικές – οικογενειακές τους ανάγκες.
2.        Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων. Κυκλοφορούν προϊόντα δεύτερης διαλογής, ελαττωματικά κλπ.
3.        Να κάνουν έλεγχο αγοράς πριν και κατά την διάρκεια των εκπτώσεων και να μην ξεχνούν ότι οι τιμές των προϊόντων διαμορφώνονται ελεύθερα.
4.        Να είναι εγκρατείς στις αγορές, να μην παρασύρονται από το κλίμα φτήνιας, των ευκαιριών των εκπτώσεων.
5.        Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην τελική τιμή, και όχι στο μεγάλο ποσοστό έκπτωσης που ίσως είναι και πλασματικό.
6.        Να θυμούνται ότι στα προϊόντα τα οποία είναι σε προσφορά δεν γίνονται αλλαγές. Πρέπει βέβαια να ενημερώνεται ο καταναλωτής και να υπάρχει σχετική σήμανση.
7.        Να μην ξεχνούν ότι οι αγορές με πιστωτικές κάρτες έχουν ακόμα πολύ υψηλό επιτόκιο. Όχι στην αλόγιστη χρήση των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων.
8.        Να ελέγχουν πάντα την τελική τιμή του προϊόντος και ιδίως όταν αγοράζουν με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, πόσες και πόσο είναι οι δόσεις, ποιο είναι το συνολικό επιτόκιο (ΣΕΠΠΕ) και οι τυχόν άλλες επιβαρύνσεις. Η τιμή των προϊόντων δεν πρέπει να αυξάνεται αν πληρωθεί με πιστωτική κάρτα.
9.        Να προσέχουν να μην υπερβαίνουν το όριο στις πιστωτικές κάρτες γιατί τότε θα πληρώσουν επί πλέον τόκους και το προϊόν θα τους στοιχίσει ακριβότερα.
10.    Να μην ξεχνούν να ζητούν την νόμιμη απόδειξη την εγγύηση και τις οδηγίες χρήσης που μπορεί να συνοδεύουν το προϊόν και να είναι στην ελληνική γλώσσα. Το ότι είναι περίοδος εκπτώσεων δεν αναιρεί αυτά τα δικαιώματα του καταναλωτή και τις υποχρεώσεις του εμπόρου, εφόσον το προϊόν είναι ελαττωματικό είναι υποχρεωτική η αλλαγή ή η επιστροφή του.



ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ. ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ

Η ΕΚΠΟΙΖΩ ενημερώνει:

Ø         Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στο κατάστημα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη έγγραφη αναγγελία ότι πραγματοποιεί εκπτώσεις.
Ø         Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.
Ø         Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «50% έκπτωση»)
Ø         Στις προσφορές πρέπει να υπάρχει ανηρτημένη πινακίδα που να ενημερώνει ότι γίνονται προσφορές. Επίσης το προϊόν πρέπει να έχει δύο τιμές αρχική και η τιμή προσφοράς (όχι σε ποσοστό έκπτωσης).
Ø         Προσοχή!!!! Στις προσφορές συνήθως αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, εάν μετανιώσουμε δεν έχουμε δυνατότητα αλλαγής.

Τέλος εάν διαπιστώσετε ότι οι εκπτώσεις είναι πλασματικές, παραπλανητικές ή ανακριβείς ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση να το καταγγείλετε:

- στην ΕΚΠΟΙΖΩ στο Τηλ. Κέντρο 210 330.44.44, e-mail: info@ekpizo.gr
-  στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο τηλ. 1520, e-mail: 1520@efpolis.gr

Ας μην ξεχνούμε ότι, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα, για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Αθήνα,8 Ιουλίου 2014

Για περισσότερες πληροφορίες :
Aθήνα: τηλ.  210 330.44.44, e-mail: info@ekpizo.gr
Θεσσαλονίκη: τηλ.2310 257776, e-mail: ekpizothess@ekpizo.gr
Πάτρα: τηλ. 2610 222626, e-mail: ekpizopatras@ekpizo.gr

Ιστοσελίδα :www.ekpizo.gr