Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Δήμοι: Το υπουργείο Ανάπτυξης απεντάσσει εκατοντάδες έργα από το ΕΣΠΑ


Την απένταξη σημαντικού αριθμού έργων, που έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί ή αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Ιούλιο του 2015, σε δήμους της χώρας ζήτησε το υπουργείο Ανάπτυξης από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή.
Όπως ενημέρωσε σήμερα το ΔΣ της ΚΕΔΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Γιάννης Μέξης -την προηγούμενη Παρασκευή σε τεχνική συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Οδ. Κωνσταντινόπουλου και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων- ΕΣΠΑ, Γ. Γιαννούση- ζητήθηκε από την ΕΕΤΑΑ ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης να απεντάξει την πλειονότητα των 199 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 423,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχουν συμβασιοποιηθεί πλήρως ή μερικώς τα 157 έργα.
Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Μέξης, η συμβασιοποίηση των έργων θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, εάν δεν είχε ανασταλεί η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με υπουργική απόφαση του προηγούμενου υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος στέρησε τη δυνατότητα συμβασιοποίησης σε έργα που είχαν προχωρήσει σε διάφορα στάδια διαγωνιστικής διαδικασίας και μπορούσαν -όπως τόνισε ο κ. Μέξης- να είχαν συμβασιοποιηθεί και αυτά.
Η επίμαχη υπουργική απόφαση μείωσε τις διαθέσιμες πιστώσεις του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης, που σύμφωνα με την ΚΥΑ εκχώρησης είναι 383 εκατ. ευρώ, κατανεμημένα ανά περιφέρεια και άξονα, σε 80 εκατ. ευρώ. Μείωσε δηλαδή, όπως είπε ο κ. Μέξης, τις διαθέσιμες πιστώσεις κατά 80%, «προκαλώντας αβεβαιότητα για τη συνέχιση χρηματοδότησης των ήδη ενταγμένων έργων, σε συνάρτηση με τον μεγάλο αριθμό των νομικών δεσμεύσεων, λειτουργώντας ανασταλτικά τόσο για τους ΟΤΑ όσο και για την εν γένει απορρόφηση».
Συγχρόνως, με την υπουργική απόφαση καταργήθηκε ο ειδικός λογαριασμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για την πληρωμή των έργων, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ο νέος τρόπος πληρωμής. Αυτό προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις και μέχρι τον καθορισμό νέας διαδικασίας πληρωμής μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας (όπως στα υπόλοιπα έργα ΕΣΠΑ) δεν ήταν δυνατή η προώθηση του τελευταίου αιτήματος πληρωμής των έργων από τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης. Σε επικοινωνία που είχε ο Ενδιάμεσος Φορέας με τον αρμόδιο υπάλληλο του υπουργείου Εσωτερικών διαπίστωσε ότι ακόμη και για τα έργα που πληρώνονται, δεν υπάρχουν πλέον πιστώσεις και η δυνατότητα χρηματοδότησης μετατίθεται για τον Οκτώβριο του 2014.
Όπως σημείωσε ο κ. Μέξης, καταρχήν δεν είναι δυνατό να τροποποιείται μια ΚΥΑ, με Υπουργική Απόφαση. Κατά δεύτερον, δεν είναι εφικτή η μείωση του προϋπολογισμού των έργων στο 20% της αρχικής εκχώρησης, όταν η συμβασιοποίηση των έργων έχει προχωρήσει σημαντικά. Τρίτον, ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης της ΕΕΤΑΑ είναι η μόνη εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και η αυθαίρετη κατάργηση του τρόπου πληρωμής των έργων προκάλεσε σοβαρές καθυστερήσεις στις πληρωμές. Όπως είπε ο κ. Μέξης, η ΕΕΤΑΑ καλείται έως το τέλος της εβδομάδας να πετάξει έξω προγράμματα που ήδη υλοποιούνται και πρόσθεσε: «Εγώ αυτό δεν θα το κάνω».
Σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, μίλησε για «μπάχαλο» που θα δημιουργηθεί από τις δικαστικές προσφυγές εργολάβων που θα ζητούν από τους δήμους τα χρήματα για τη δουλειά που έχουν κάνει. Διερωτήθηκε εάν απώτερος σκοπός είναι η κατάργηση του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης και ο εκτοπισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το ΕΣΠΑ και κατέληξε: «Να μας το πουν, για να ξέρουμε τι θα κάνουμε. Να ξέρουμε ότι διώκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από τη στιγμή που τα έργα μπορούν να υλοποιηθούν, δεν δεχόμαστε την απένταξη» τόνισε και πρόσθεσε ότι η ΚΕΔΕ θα ζητήσει εκ νέου συνάντηση με τον κ. Κωνσταντινόπουλο.
ΑΠΕ
aftodioikisi.gr

Τα όρια ηλικίας για σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση- Ποιες είναι οι προϋποθέσεις (πίνακες)


Προσοχή στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης θα πρέπει να δείξουν όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, καθώς μπορεί να φορτωθούν επιπλέον χρόνο ασφάλισης (και να χαθούν ακόμη και κατοχυρωμένα δικαιώματα που είχαν στον προηγούμενο φορέα  τους) ανάλογα με το Ταμείο στο οποίο συμπληρώνουν το χρόνο για να συνταξιοδοτηθούν.
Οι παγίδες φαίνονται στους αποκαλυπτικούς πίνακες που δείχνουν πως αυξάνονται τα όρια ηλικίας ανάλογα με τις προϋποθέσεις που ισχύουν στο Ταμείο που κατοχυρώνουν ή θεμελιώνουν δικαίωμα και θα τους απονέμει τη σύνταξη. Οι ασφαλισμένοι με διαδοχική μπορούν να κάνουν αίτηση όταν έχουν συμπληρώσει ένα από τα όρια ηλικίας που προβλέπει η νομοθεσία του τελευταίου ασφαλιστικού τους ταμείου και θα πρέπει να έχουν:
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr

Δημόσιο: Στο τραπέζι πρόταση για αύξηση του ωραρίου από 40 σε 45 ώρες την εβδομάδα


Να αυξήσει το ωράριο στο Δημόσιο από 40 σε 45 ώρες κατ’ εφαρμογή του Μνημονίου εξετάζει η κυβέρνηση. Η διεύρυνση θα ξεκινήσει από τον σκληρό πυρήνα των υπουργείων και θα επεκταθεί -έως το τέλος του ερχόμενου Δεκεμβρίου- στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού (δήμοι και νομαρχίες), στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κ.λπ. Όπως γράφει το «πρώτο θέμα» η διεύρυνση του ωραρίου εργασίας δεν μεταφράζεται με κανέναν τρόπο σε αύξηση των αποδοχών ή των κάθε είδους επιδομάτων των εργαζομένων, ούτε αποτελεί υπερωριακή ή άλλης μορφής πρόσθετη εργασία. Αντίθετα, η κυβέρνηση θα επικαλεστεί το άρθρο 29 του Yπαλληλικού Kώδικα, σύμφωνα με το οποίο οι υπάλληλοι οφείλουν να εργαστούν πέραν του ωραρίου εργασίας ακόμη και σε μη εργάσιμες ημέρες, εφόσον το επιβάλλουν έκτακτες και εξαιρετικές ανάγκες. Παράλληλα, ένα επιχείρημα του κυβερνητικού στρατοπέδου κόντρα σε ενδεχόμενες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων (ΑΔΕΔΥ, κ.λπ.) είναι ότι το πορτογαλικό ανώτατο δικαστήριο έχει κρίνει συνταγματική την επέκταση του ωραρίου στον δημόσιο τομέα κατά πέντε ώρες την εβδομάδα.
Το πρώτο βήμα για την επέκταση του ωραρίου στη χώρα μας έχει γίνει, πάντως, όπως προβλέπει το παράρτημα V2 του Μνημονίου ΙΙ (νόμος 4046/2012) στο κεφάλαιο «Διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις». Αναφέρεται ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 (αρχικά η πρόβλεψη ήταν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012, αλλά δόθηκε παράταση) πρέπει να έχει υλοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπό διαμόρφωση οδικό χάρτη, η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, έπρεπε να θεσπίσει και τα προγράμματα στελέχωσης ανά υπουργείο και ανά ομάδα δημόσιων φορέων. Τα εν λόγω προγράμματα «θα περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανόνες για το προσωρινό προσωπικό, την ακύρωση κενών θέσεων εργασίας και την ανακατανομή του προσωπικού με προσόντα σε χώρους προτεραιότητας και θα λαμβάνουν υπόψη τους την παράταση των ωρών εργασίας στον δημόσιο τομέα».
Ο νέος χάρτης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης θα αποτυπωθεί σε προεδρικά διατάγματα τα οποία θα τροποποιούν και θα καθορίζουν τους οργανισμούς των υπουργείων και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών.
Με τους νέους οργανισμούς ενδέχεται να συστήνονται, αλλά και να καταργούνται υφιστάμενες οργανικές θέσεις που πλεονάζουν.
Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του νέου χάρτη της δημόσιας διοίκησης, στάλθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία 16 σχέδια προεδρικών διαταγμάτων που αφορούσαν στους νέους οργανισμούς αντίστοιχων υπουργείων.
Ηδη το Ε’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο την Αγγελική Θεοφιλοπούλου, επεξεργάστηκε τα 11 εξ αυτών και οι σχετικές γνωμοδοτήσεις διαβιβάστηκαν στα υπουργεία.
Αμέσως μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των προεδρικών διαταγμάτων αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να καθοριστεί ποιο θα είναι το διευρυμένο ωράριο.
Υπενθυμίζεται ότι τρία χρόνια πριν -και συγκεκριμένα στις 26 Ιουλίου 2011- με απόφαση του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης αυξήθηκαν από 37,5 σε 40 οι ώρες εργασίας την εβδομάδα στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συγκλίνουσες είναι οι εκτιμήσεις των συναρμόδιων υπουργών ότι το ωράριο στον δημόσιο τομέα πρέπει είναι συνεχές, να αυξηθεί κατά πέντε ώρες και να ανέλθει στις 45 ώρες εργασίας την εβδομάδα – δηλαδή από τις 7.30 μέχρι 16.30, έτσι ώστε να απορροφηθούν οι υπερωρίες, αλλά και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες.
Στις υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας το ωράριο θα παραταθεί ακόμη περισσότερες ώρες, πιθανόν μέχρι τις 7 μ.μ. με εσωτερικές ρυθμίσεις του προσωπικού.
Μια άλλη πρόταση, η οποία δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή, είναι το πενθήμερο να μετατραπεί σε εξαήμερη απασχόληση. Δηλαδή να γίνει και το Σάββατο εργάσιμη ημέρα. Αυτή η πρόταση, όμως, αυξάνει το λειτουργικό κόστος των δημοσίων υπηρεσιών, ενώ θα συναντήσει και τις σφοδρές αντιδράσεις των συνδικαλιστών.
Η εφαρμογή του νέου ωραρίου θα αφορά τους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των υπηρεσιών του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτοί των υπουργείων, των γενικών και ειδικών γραμματειών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των ανεξάρτητων αρχών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και των άλλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Επίσης, θα ισχύσει και για τους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που απασχολούνται σε υπηρεσίες και φορείς οι οποίοι λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

aftodioikisi.gr

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ : 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Συμπληρώνονται, στις 24 Ιουλίου, σαράντα χρόνια από την επιστροφή της Δημοκρατίας στον Τόπο που τη γέννησε.
Τιμούμε τους πρωτεργάτες της Μεταπολίτευσης και τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης.
Αντλούμε, ταυτόχρονα, διδάγματα από την ιστορική εμπειρία. Διασφαλίζουμε τα μεγάλα δημοκρατικά επιτεύγματα της περιόδου εκείνης και την πορεία της Πατρίδας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια που φέρουν τη σφραγίδα του ιδρυτή της Παράταξής μας Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Εργαζόμαστε για μια Νέα Ελλάδα απαλλαγμένη από τις αδυναμίες του παρελθόντος, που δίνει προοπτική σε όλους τους Έλληνες.
Μετά από πέντε χρόνια βαρύτατων θυσιών φτάνουμε τώρα στην έξοδο από την κρίση και μπαίνουμε στο δρόμο της ανάταξης, της ανάπτυξης και της ελπίδας.

Ενωμένοι και αποφασισμένοι, με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε». 

ΝΕΟ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΛ.ΑΣ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Νέο κακόβουλο λογισμικό ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. - Όλες οι λεπτομέρειες
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώνει τους πολίτες, για την εμφάνιση​ ενός νέου κακόβουλου λογισμικού, που ονομάστηκε ως CTB-Locker (Curve-Tor-Bitcoin Locker) και ανιχνεύεται ως «Critroni», ενώ αποτελεί την ​ εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού Crypto locker Ransomware. 
Ειδικότερα, το νέο κακόβουλο λογισμικό, με την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, κρυπτογραφεί διαφόρους τύπους αρχείων (φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα κ.α.). 
Στη συνέχεια, εμφανίζει ένα μήνυμα "μπλοκαρίσματος" του υπολογιστή, ενημερώνοντας το χρήστη ότι, για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό (ransom). 
Η καταβολή του χρηματικού ποσού γίνεται με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin (BTC). Εάν το θύμα δεν διαθέτει bitcoins, οι δημιουργοί του λογισμικού παρέχουν οδηγίες για την απόκτησή τους. 
Όπως στο Cryptolocker, το κακόβουλο λογισμικό «Critroni» δημιουργεί ένα ζεύγος δημόσιου και ιδιωτικού «κλειδιού», που ουσιαστικά είναι κωδικοί αριθμοί, οι οποίοι «ξεκλειδώνουν» τον «μολυσμένο» υπολογιστή. 
Το ένα «κλειδί» (δημόσιο) αποθηκεύεται στο μολυσμένο σύστημα και δίνεται στο χρήστη ελεύθερα, χωρίς πληρωμή. 
Το άλλο «κλειδί» (ιδιωτικό) αποθηκεύεται στο διακομιστή διοίκησης και ελέγχου (C&C servers) και δίδεται από τους δράστες στο θύμα για να αποκρυπτογραφηθούν τα αρχεία, μόνο μετά την καταβολή του χρηματικού ποσού που έχει ζητηθεί και συμφωνηθεί, το οποίο είναι πάντα σε ψηφιακό νόμισμα «bitcoin». 
Οι διαδικασίες και οι τρόποι εξάπλωσης του ανωτέρω κακόβουλου λογισμικού είναι παρόμοιες με αυτή του​ κακόβουλου λογισμικού​ Cryptolocker. 
Καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα προστασίας για την αποφυγή προσβολής από το προαναφερόμενο κακόβουλο λογισμικό. 
Συγκεκριμένα: 
- να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος,
- να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης,
- να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως antivirus, το οποίο πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο και
- να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: 
- Τηλεφωνικά στο: 210-6476464
- Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr


epoli.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ 10.000 ΑΝΕΡΓΩΝ - ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Πρόγραμμα πρόσληψης 10.000 ανέργων - Όροι και προϋποθέσεις
Αρχίζει αύριο, Πέμπτη 24 Ιουλίου, η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή σε Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, επιχορήγησης επιχειρήσεων, για πρόσληψη 10.000 ωφελούμενων των δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας - ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες - ΤοπΕΚΟ».
Οι επιχειρήσεις, που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) και την αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/) στο ΚΠΑ2, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η έδρα της επιχείρησης επιλέγοντας από τη σχετική στήλη.
Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
Ακόμη, δικαιούχοι είναι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣεπ), που έχουν ιδρυθεί στο πλαίσιο των δράσεων ΤοπΣΑ ή ΤοπΕΚΟ κι επιθυμούν να προσλάβουν με το πρόγραμμα μέλη τους ως εργαζόμενους.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας.
Από το πρόγραμμα ωφελούνται άνεργοι, οι οποίοι:
- Διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ 2 και μέχρι την πρόσληψή τους ή βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα, όταν πρόκειται για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, που θα προκύπτει από το ειδικό μητρώο της αρμόδιας Υπηρεσίας (ΚΠΑ2) για τις ανάγκες του προγράμματος.
- Έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
- Είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους- μέλους της ΕΕ ή είναι που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στην Ελλάδα.
- Έχουν ωφεληθεί δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας - ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες - ΤοπΕΚΟ» και διαθέτουν βεβαίωση συμμετοχής σε πρόγραμμα ΤοπΣΑ και ΤοπΕΚΟ από την αρμόδια Αναπτυξιακή Σύμπραξη (ΑΣ).
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) κάτω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών τον μήνα (ημέρες ασφάλισης). 
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους ηλικίας άνω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 18 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα.
Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού κόστους. 
Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους 4 μήνες.
Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση χορηγείται, βάσει του Κανονισμού 1407/2013 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας και δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Σημειώνεται ότι στον έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, που έχουν λάβει οι συνδεδεμένες με την αιτούσα επιχειρήσεις.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο ειδικό πεδίο του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ στη διεύθυνση www.oaed.gr όπου επίσης περιγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις και λοιποί όροι του προγράμματος.


epoli.gr

ΩΣ «ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ» Την απόσυρση του εμφιαλωμένου νερού «Σέλι» ζητεί ο ΕΦΕΤ


Την άμεση απόσυρση του εμφιαλωμένου νερού «Σέλι» από την ελληνική αγορά απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), καθώς, έπειτα από δειγματοληψία για έλεγχο μικροβιακών παραμέτρων, ανιχνεύτηκε αποικία εντεροκόκκων.

Την απόσυρση του εμφιαλωμένου νερού «Σέλι» ζητεί ο ΕΦΕΤ
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ και, ειδικότερα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του προγράμματος επισήμου ελέγχου για τα εμφιαλωμένα νερά του έτους 2014, προέβη σε δειγματοληψία για έλεγχο μικροβιακών παραμέτρων του φυσικού μεταλλικού νερού, με την εμπορική επωνυμία «Σέλι», εμφιαλωμένου σε πλαστικές φιάλες των 18,9 λίτρων, με ημερομηνία λήξης 07/2014, αριθμό παρτίδας L 183141431, που παρασκευάζεται από την εταιρεία «Σ. Μεντεκίδης Α.Ε.», Πηγή Βερμίου.

Από τις εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν από τη χημική υπηρεσία Σερρών του Γ.Χ.Κ. και αφορούσαν σε σειρά μικροβιολογικών παραμέτρων (κολοβακτηριοειδή, E.coli, εντερόκοκκοι, Pseudomonas aeruginosa, Clostridium perfrigens), ανιχνεύτηκε μία αποικία εντεροκόκκων/ 250ml νερού, αντί απουσίας.

Το δείγμα χαρακτηρίστηκε ως «μη κανονικό και μη ασφαλές».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση/απόσυρση του συνόλου του παραπάνω προϊόντος από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Παράλληλα, καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.


ethnos.gr

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΟΙ Ελεύθερη πρόσβαση και χρήση. Κανόνες που πρέπει να τηρούνται.



Τι πρέπει να γνωρίζουμε όταν επισκεπτόμαστε παραλίες;

·               Όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Στις οργανωμένες παραλίες, θα πρέπει να προβλέπεται  ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους. 
·               Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο.                                                                                                              
·               Θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών.
·               Όσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου, είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, κατά τους μήνες Ιούνιο - Αύγουστο και ώρες 10:30-17:30.
·               Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις, πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες των ορίων, που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι.
·               Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
·               Απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, κλπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες.
·               Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00.
·               Τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών.



Κόστος οργανωμένων παραλιών Αττικής

Από έρευνα που πραγματοποιήσαμε για το κόστος των οργανωμένων παραλιών στην Αττική διαπιστώνουμε ότι για πολλές οικογένειες είναι απαγορευτικό.
Μια 4μελής οικογένεια πρέπει να διαθέσει από 30,00€-60,00€ για την είσοδο της σε μια  οργανωμένη παραλία καθώς και για να πάρει ένα καφέ ή αναψυκτικό, νερό και τοστ.

Παρακάτω υπάρχει ενδεικτικός πίνακας με το κόστος επίσκεψης σε κάποιες από τις οργανωμένες παραλίες της Αττικής:
ΠΑΡΑΛΙΑ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
 (ανά ενήλικα)
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
Με ξαπλώστρες και ομπρέλα

Σαββατοκύριακο
1 Ζευγάρι
1 Τετραμελής
οικογένεια**
Ακτή του Ήλιου, Άλιμος
6€ (+2€)*
16€
26€
South Coast,
Βούλα
5€ (+2,5€)*
15€
30€
Αττική Ακτή, Βουλιαγμένη
4
8€
16€
Grand Beach, Λαγονήσι
17
34€
48€
Αστέρια,
Γλυφάδα
8€
16€
24€
Thalassea,
Βούλα
6,50€ (+4€)*
21€
42€
Αστέρας, Βουλιαγμένη
25
50€
76€
Υabanaki,
 Βάρκιζα
6€ (+5€)*
22€
39€
Μέσος Όρος

22,75€
37,60€

* Σε παρένθεση είναι η επιπλέον χρέωση ανά ξαπλώστρα
** Στο κόστος έχει υπολογιστεί χρέωση για 2 ενήλικες και 2 παιδιά 6-12 ετών, με την αντίστοιχη έκπτωση.   

Θεωρούμε επιβεβλημένο ότι και στις οργανωμένες παραλίες θα πρέπει να ισχύσουν οι τιμές των βασικών ειδών (νερό, καφές, τοστ-σάντουιτς) που προβλέπονται στα κυλικεία των πλοίων, αεροδρομίων, αρχαιολογικών χώρων κλπ, ώστε ο καταναλωτής με μικρό κόστος να προμηθεύεται τα είδη πρώτης ανάγκης.

Για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία ή καταγγελία, οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται:
Ø      Στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή,
τηλ. 1520, φαξ 210-38 42 642, e-mail: info@efpolis.gr
Ø      στην Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ

Αθήνα: τηλ. 210 330.44.44,  e-mail:  info@ekpizo.gr                                                 Θεσσαλονίκη: τηλ.2310257776, e-mail: ekpizothess@ekpizo.gr                                     Πάτρα: τηλ. 2610 222626, e-mail: ekpizopatras@ekpizo.gr                      Ιστοσελίδα: www.ekpizo.gr