Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

«Κίτρινη κάρτα» στους φοιτητές από το πρώτο έτος


Τα πανεπιστήμια θα βγάζουν… κίτρινη κάρτα στους φοιτητές τους, όταν εκείνοι αμελούν τις σπουδές τους; Θα υπάρχει μέριμνα από το ΑΕΙ για όσους φοιτητές καθυστερούν τις σπουδές τους και κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «αιώνιους»; Στα ΑΕΙ της Δύσης είναι μία πάγια ακαδημαϊκή πρακτική που «θα έσωζε πολλούς φοιτητές, εάν εφαρμοζόταν και στην Ελλάδα», όπως δήλωσε στην «Καθημερινή» πανεπιστημιακός.
Η πρόταση το ίδρυμα να εποπτεύει την πρόοδο των φοιτητών του έχει ήδη κατατεθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από τον Γιάννη Κ. Μπασιάκο, επίκουρο καθηγητή στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών και αναμένεται να εξεταστεί από τη νέα πρυτανική ηγεσία τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Τότε που όλα τα ΑΕΙ/ΤΕΙ θα κληθούν να εφαρμόσουν το νόμο 4009/2011 και να αποφασίσουν για την τύχη των «αιώνιων» φοιτητών τους. Η Ελλάδα διαθέτει την παγκόσμια πρωτοτυπία οι φοιτητές ΑΕΙ που «χρωστούν» μαθήματα παλαιότερων ετών (περίπου 180.000) να είναι περισσότεροι από εκείνους (περίπου 170.000) που φοιτούν κανονικά στα έτη των σπουδών τους. Άλλοι περίπου 70.000 υπολογίζονται οι «αιώνιοι» στα ΤΕΙ.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Συνόδου Πρυτάνεων, αλλά και τις δηλώσεις πρυτάνεων στην «Καθημερινή», τα περισσότερα ιδρύματα θα διαγράψουν τους πραγματικά ανενεργούς φοιτητές τους (π.χ., όσους χρωστούν πάνω από τα μισά μαθήματα της σχολής και δεν έχουν εγγραφεί τα τελευταία χρόνια), αλλά θα δώσουν μία ακόμη ευκαιρία έως τον Σεπτέμβριο του 2015 σε όσους έχουν δώσει σημεία… ενδιαφέροντος για το πτυχίο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μπασιάκο, το ίδρυμα πρέπει να μεριμνά, ώστε ο φοιτητής να προχωρά, χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις, τις σπουδές. Πώς;
Κάθε εξάμηνο θα υπολογίζεται ο μέσος όρος του φοιτητή στα μαθήματα που έχει δώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αν είναι τουλάχιστον πέντε, θα συνεχίζει κανονικά. Αν είναι μικρότερος, θα μπαίνει σε καθεστώς επιτήρησης.
Από το σημείο αυτό έχει περιθώριο ενός ή δύο εξαμήνων να βελτιώσει τη βαθμολογία του και να βγει από το καθεστώς επιτήρησης. Ένας επιβλέπων καθηγητής θα τον βοηθά να οργανώσει το διάβασμά του, ώστε να βγει από το καθεστώς επιτήρησης.
«Το σύστημα αυτό είναι εκπαιδευτικά σωστό. Δεν αφήνουμε το φοιτητή επί χρόνια να αδιαφορεί για τις σπουδές του, αλλά από το πρώτο εξάμηνο τον καθιστούμε υπεύθυνο για την πρόοδό του και του προσφέρουμε δίκτυο υποστήριξης (επιβλέπων καθηγητής). Δεύτερον, κανείς δεν θα έρθει στις εξετάσεις, χωρίς να έχει διαβάσει, με στόχο μόνον να αντιγράψει, αν του δοθεί ευκαιρία. Διότι, αν δεν τα καταφέρει, θα φορτωθεί ένα μηδενικό που θα κατεβάσει το μέσο όρο του στην επικίνδυνη ζώνη», αναφέρει στην «Καθημερινή» ο κ. Μπασιάκος.
Αριθμός μαθημάτων
Βέβαια, στον αντίλογο ότι έτσι μπορούν οι φοιτητές να μείνουν… αιωνίως στο πανεπιστήμιο, μη συμμετέχοντας στις εξετάσεις η λύση είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, «να οριστεί ένας ελάχιστος αριθμός μαθημάτων στα οποία πρέπει να εξετάζεται κάθε φοιτητής ανά ακαδημαϊκό έτος, για να διατηρήσει την ιδιότητα του φοιτητή πλήρους φοίτησης (π.χ., πάνω από 50% των προτεινόμενων μαθημάτων) ή να μεταβεί στην κατηγορία του φοιτητή μερικής φοίτησης ή του προσωρινώς διακόπτοντα τις σπουδές (όλα αυτά με αντίστοιχους κατ’ αναλογίαν περιορισμούς)», προσθέτει ο κ. Μπασιάκος.
Τέλος, αν το σύστημα επιτρέπει σε κάποιους να συνεχίζουν τη φοιτητική τους ζωή, πέραν της δεκαετίας, μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα καθιέρωσης ανώτατου χρονικού ορίου σπουδών (π.χ., στα δέκα έτη). «Πιστεύω, όμως ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε εκεί, διότι το σύστημα θα έχει λειτουργήσει και δεν θα υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, όσοι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά να τελειώσουν, θα έχουν φύγει πολύ νωρίτερα», τονίζει ο κ. Μπασιάκος.
Πηγή: Καθημερινή









aftodioikisi.gr

Ποιοι δεν θα πληρώνουν ΦΠΑ από το 2015


Ένας Δανός υδραυλικός ο οποίος μάλλον δεν έκανε χρυσές δουλειές πέρυσι ή κατάφερε να κλέψει την εφορία της χώρας του, χωρίς να τον τσιμπήσουν και δήλωσε ακαθάριστα έσοδα έως 50.000 δανέζικες κορόνες ή 6.698 ευρώ, έχει την δυνατότητα να μην χρεώνει ΦΠΑ για τις υπηρεσίες του και να μην μπλέκει καθόλου με το σύστημα του φόρου προστιθέμενης αξίας.
Δεν χρεώνει ΦΠΑ, αλλά δεν έχει και το δικαίωμα να εκπίπτει ΦΠΑ. Κοινώς, δεν μπλέκει καθόλου με το σύστημα του ΦΠΑ, γλιτώνοντας σίγουρα χρόνο και ενδεχομένως χρήμα.
Αν ο υδραυλικός εργάζεται στην Ιταλία, μπορεί να γλιτώσει από την ταλαιπωρία του ΦΠΑ ακόμη και αν τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά του προσεγγίζουν τις 30.000 ευρώ. Σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, τα όρια για την απαλλαγή από το σύστημα ΦΠΑ είναι διαφορετικά.
Στην Ελλάδα, από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, 420.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και αμειβόμενοι με μπλοκάκια, οι οποίοι σήμερα ταλαιπωρούνται από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ κάθε τρίμηνο, θα έχουν τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από το σύστημα, υπό την προϋπόθεση ότι ο τζίρος τους εφέτος δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ. Και επειδή στην Ελλάδα η φοροδιαφυγή συνεχίζει να ανθεί, οι έλεγχοι που θα συνοδεύσουν την εφαρμογή του μέτρου προαναγγέλλεται ήδη πως θα είναι εντατικοί.

Πηγή: Τα Νέα

aftodioikisi.gr

Νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις


Νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις για ένα εκατομμύριο συνταξιούχους  του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) αναμένεται εντός του 2014.
Όπως αποκαλύπτει στα «Νέα» ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Θανάσης Καπώτας, η επερχόμενη νέα μείωση στις επικουρικές (πέραν του 5,2% που έγινε από 1/7/2014) θα είναι της τάξης του 3%.
Να σημειωθεί ότι για το 2014 το Ταμείο παραμένει έλλειμμα της τάξης των 170 εκατ. ευρώ. Με τη μείωση ύψους 5,2% στις συντάξεις θα εξοικονομηθούν περί τα 70 εκατ. ευρώ (11 εκατ. ευρώ τον μήνα), ποσό που δεν μηδενίζει το έλλειμμα, κατά συνέπεια οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέες περικοπές εντός του 2014.
Το ΕΤΕΑ καταβάλλει επικουρικές συντάξεις σε 1.044.000 συνταξιούχους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 645.505 συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, 174.192 συνταξιούχοι του ΤΕΑΔΥ, 28.450 του ΤΕΑΥΕΚ, 25.784 του ΤΑΔΚΥ καθώς και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ (32.549), του ΟΤΕ (25.871), των ΕΛΤΑ (9.343), της ΕΥΔΑΠ (3.202) και τη πρώην ΕΡΤ (4.477).
Πηγή: Τα Νέα

aftodioikisi.gr

Οι ασφαλιστικές «εισβάλλουν» στο Δημόσιο


«Καταφύγιο» στις ιδιωτικές ασφαλιστικές αναζητούν όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ, κυρίως λόγω της αδυναμίας καταβολής των υπέρογκων εισφορών αλλά και εξαιτίας των περιορισμένων παροχών.
Τα προβλήματα στη δημόσια ασφάλιση είναι δεδομένα και, σε συνδυασμό με τα συνεχώς διογκούμενα ελλείμματα των επαγγελματικών ταμείων, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα στην καρδιά της ελληνικής οικονομίας.
Από την πλευρά τους, οι ασφαλιστικές προετοιμάζονται να δεχτούν τους ασφαλισμένους που θέλουν να εξασφαλίσουν επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εγγυημένη σύνταξη. Η κρίση έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στα εισοδήματα, ωστόσο όλα δείχνουν ότι συντελείται μια «αθόρυβη» μετακίνηση των ασφαλισμένων προς την ιδιωτική ασφάλιση.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Κ», τα ασφαλιστικά γραφεία έχουν… πάρει φωτιά, καθώς σε καθημερινή βάση αυξάνεται ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών (και λιγότερο των μισθωτών) που επιλέγουν ιδιωτικά προγράμματα, καθώς είτε σταματούν να πληρώνουν εισφορές, γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος, είτε επιθυμούν μεγαλύτερες καλύψεις.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως ο μέσος ασφαλισμένος του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών πληρώνει εισφορές που αντιστοιχούν σχεδόν σε 300 ευρώ το μήνα για σύνταξη και 100 ευρώ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αφενός το ποσό θεωρείται –και είναι– υπέρογκο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς τα χρέη προς το Ταμείο. Αφετέρου, με 400 ευρώ σε μηνιαία βάση, οι παροχές που προσφέρουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές για σύνταξη και υγεία είναι ασύγκριτα περισσότερες και σαφώς πιο πλήρεις σε σχέση με του Δημοσίου.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, αφού μπορεί οι μισθωτοί να «χρεώνονται» τις ασφαλιστικές εισφορές, ωστόσο η κρίση έχει οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις να είναι ασυνεπείς στις καταβολές τους προς το δημόσιο ταμείο. Έτσι, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα μισθωτών που στην ουσία είναι ανασφάλιστοι, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι χάνουν από τις απολαβές τους το ποσό των εισφορών. Για του λόγου το αληθές, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΙΚΑ για το 2013 ανήλθαν στα 13 δισ. ευρώ, όταν στο ίδιο διάστημα το Ταμείο κατέβαλε παροχές ύψους 10,8 δισ. ευρώ.
Τα ελλείμματα μοιάζουν ατελείωτα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων που βασίζονται στις μέχρι σήμερα ενδείξεις, το έλλειμμα του ΟΑΕΕ αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ μέσα στο 2014 και του ΙΚΑ τοποθετείται κοντά στα 800 εκατ. ευρώ.
Τα ταμεία στερεύουν, οι παροχές μειώνονται και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Οι ασφαλισμένοι ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και ψάχνουν τρόπους να διασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν το δικαίωμα στην υγεία και τη σύνταξη. Όπως εξηγούν στο «Κ» έμπειροι ασφαλιστικοί σύμβουλοι στον κλάδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τα συμβόλαια των ιδιωτικών ασφαλιστικών αυξάνονται καθημερινά, ενώ ο κόσμος δείχνει ότι πλέον σκέφτεται πολύ σοβαρά και τις διαθέσιμες εναλλακτικές, είτε για να συμπληρώσει τη σύνταξή του είτε για να εξασφαλίσει ότι θα πάρει σύνταξη…
Αλλαγές στον δεύτερο πυλώνα
Προς σύμπραξη οδεύουν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, με στόχο τη «διάσωση» των επικουρικών ταμείων. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Μνημονίου, θα πρέπει σε διάστημα 15 μηνών από τον Μάρτιο του 2013, ήτοι μέχρι τον Ιούνιο του 2014, να προετοιμαστεί και να ολοκληρωθεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία δεύτερου πυλώνα συμπληρωματικών συντάξεων.
Ωστόσο, λόγω κρίσης, η άτυπη αυτή προθεσμία έχει πλέον μετατεθεί για τον Ιούνιο του 2015.
Μεγάλη ανατροπή θα αφορά κυρίως τα Ταμεία που δεν εντάσσονται στο ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης). Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει ετοιμαστεί, σημαντικός αριθμός επικουρικών ταμείων προορίζονται να ενταχθούν σε ένα σχέδιο διασύνδεσής τους με ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν αφενός τη μεγέθυνση της απόδοσης των διαθεσίμων τους και αφετέρου τη διασφάλιση των παροχών τους (επικουρικές συντάξεις και υπηρεσίες υγείας).
Επίσης, προβλέπεται η μετάλλαξη επικουρικών Ταμείων που θα μείνουν εκτός ΕΤΕΑ σε επαγγελματικά ταμεία νέου τύπου, που θα καλύπτουν, σε συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρείες, τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης.
Στελέχη του κλάδου εξηγούν ότι πρόκειται για συνεργασίες που θα έχουν την μορφή ΣΔΙΤ, στις οποίες το Ταμείο και η ασφαλιστική θα δημιουργούν έναν φορέα διαχείρισης πόρων αλλά και παροχής επικούρισης και κάλυψης υπηρεσιών υγείας. Παράλληλα, θα δρομολογηθεί η δυνατότητα συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με ασφαλιστικές εταιρείες όσον αφορά την πώληση υπηρεσιών υγείας από τα κρατικά νοσοκομεία.
Έτοιμες να «συνεισφέρουν» οι ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές εισέρχονται σε ένα νέο εποπτικό πλαίσιο (Solvency II), ενισχύονται κεφαλαιακά και είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα το πρόβλημα και να συνεισφέρουν στη συμπλήρωση της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό δηλώνει στο «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, προσθέτοντας ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να περιμένει πολλά από τη σύνταξη του Δημοσίου.
Ο ίδιος τονίζει ότι οι πυλώνες του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να στηριχθούν σε σύστημα πλήρως κεφαλαιοποιητικό, συγκεκριμένων εισφορών και ατομικών λογαριασμών. «Χρειάζονται φορολογικά κίνητρα και νομοθετική ρύθμιση για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σύστημα και θα στηριχθεί στην ιδιωτική ασφάλιση», συμπληρώνει ο κ. Σαρρηγεωργίου, επισημαίνοντας, παράλληλα, την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το τοπίο το συντομότερο δυνατό.
Σημειώνεται ότι η τάση που καταγράφεται μέσα στο 2014 είναι αυξητική για τα συμβόλαια ζωής. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ, οι ασφαλίσεις ζωής παρουσίασαν αύξηση παραγωγής κατά 3,9% στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου.
Πηγή: capital.gr


Διακομματικό «όχι» στην κατάργηση υποχρεωτικής δημοσίευσης προκηρύξεων Δημόσιου και ΟΤΑ


Την απόσυρση της διάταξης από το πολυνομοσχέδιο, με την οποία καταργείται η υποχρεωτική δημοσίευση των προκηρύξεων του Δημόσιου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τύπο, ζητούν βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων επί του πολυνομοσχεδίου, κατά της ρύθμισης τάχθηκαν οι ιδιοκτήτες των περιφερειακών ΜΜΕ, οι οποίοι μίλησαν για ολέθριες συνέπειες στη βιωσιμότητα του περιφερειακού Τύπου.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων, Γρ. Τριανταφυλλόπουλος, ανέφερε ότι η απώλεια των μοναδικών εσόδων (που αποτελούν οι πόροι από τη δημοσίευση των δημόσιων συμβάσεων και των προκηρύξεων των ΟΤΑ) των περιφερειακών εντύπων θα σημάνει αυτομάτως το κλείσιμο και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Στην πρώτη συνεδρίαση, τη διαφωνία τους για τη ρύθμιση είχαν εκφράσει οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και ο Παναγιώτης Ρήγας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.
Το Σάββατο στον κατάλογο των διαφωνούντων προστέθηκαν και βουλευτές της ΝΔ. Η Ασημίνα Σκόνδρακαι ο Γιάννης Καράμπελας -ο οποίος ανέφερε: «ας λύσουμε πρώτα τα προβλήματα με τις υπερτιμολογήσεις και τα υπόλοιπα και μετά καταργούμε την υποχρεωτική δημοσίευση των προκηρύξεων στον Τύπο»- ζήτησαν να αποσυρθεί η ρύθμιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλοι βουλευτές της ΝΔ επιθυμούν να αποσυρθεί η διάταξη, εκτιμώντας ότι οι δημοσιεύεις του Δημοσίου και αυτές των ΟΤΑ στον Τύπο δεν συνιστούν μεγάλη δαπάνη και πως η κατάργησή τους θα επιφέρει τον θάνατο ειδικώς στα περιφερειακά Μέσα.
Ως θέμα αιχμής αντιμετωπίζει τη διάταξη ο ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του οποίου, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε ότι πρόκειται περί μείζονος ζητήματος, για το οποίο το κόμμα του θα φτάσει μέχρι την Ολομέλεια.
«Δεν πρέπει καν να το συζητάμε. Είναι πολύ μικρή η δαπάνη αυτή» είπε ο Παναγιώτης Ρήγας και απευθυνόμενους προς τους παριστάμενους υπουργούς είπε: «Ας μην κυνηγάμε μικρούς ίσκιους».
Από τους ΑΝΕΛ ο Κωνσταντίνος Δαμοβολίτης ανέφερε πως οι κυβερνώντες «μόλις άκουσαν το κλικ που ακούγεται όταν πατάς τη νάρκη» και ζήτησε, με την σειρά του, να αποσυρθεί η ρύθμιση.
Επιφυλάσσεται για αλλαγές ο Γερ. Γιακουμάτος 
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιφέρει αλλαγές την προσεχή εβδομάδα, οπότε θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου. «Ουδείς θέλει τον θάνατο του επαρχιακού τύπου» είπε προς τους βουλευτές και τους εκπρόσωπους των περιφερειακών Μέσων ο κ. Γιακουμάτος.
Το νομοσχέδιο εισάγεται προς ψήφιση στο Β” Θερινό Τμήμα την Τρίτη.
Πηγή: Τα Νέα

aftodioikisi.gr

Τι θα πληρώσετε για τα ακίνητα – Αναλυτικά παραδείγματα


«Φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για τον ενιαίο φόρο ακινήτων άρχισαν να παραλαμβάνουν από χθες μέσω του taxis οι ιδιοκτήτες ακινήτων και αγροτεμαχίων, ενώ ιδιαίτερα ακριβά θα πληρωθούν τα λάθη στο Ε9.
Η πρώτη δόση του φόρου ακινήτων θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 29 Αυγούστου και οι επόμενες δόσεις κάθε τέλος του μήνα έως και τον Δεκέμβριο.
Οι «χαμένοι» του ενιαίου φόρου είναι, κυρίως, οι φορολογούμενοι με μεσαία ακίνητη περιουσία και όσοι έχουν τακτοποιημένους αυθαίρετους χώρους. Το φόρο γλιτώνουν, όσοι διαθέτουν γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα, αλλά και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου.
Παραδείγματα
Στο Περιστέρι, ιδιοκτήτης με νεόδμητο διαμέρισμα 90 τ.μ. στον 2ο όροφο πολυκατοικίας και δύο προσόψεις και με τιμή ζώνης 1.050 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 428,82 ευρώ.
Στο Ηράκλειο Αττικής, ιδιοκτήτης με διαμέρισμα 120 τ.μ. στον 2ο όροφο πολυκατοικίας που χτίστηκε προ 20ετίας, με δύο προσόψεις και τιμή ζώνης τα 1.150 ευρώ ανά τ.μ., θα πρέπει να πληρώσει 485 ευρώ.
Στη Φιλοθέη, ιδιοκτήτης διαμερίσματος 80 τ.μ. 1ου ορόφου, που χτίστηκε προ 10ετίας, με δύο προσόψεις και τιμή ζώνης τα 5.250 ευρώ ανά τ.μ., θα πρέπει να πληρώσει 1.232 ευρώ. Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον 140 ευρώ συμπληρωματικό φόρο, καθώς η ακίνητη περιουσία του υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.
Στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, ιδιοκτήτης διαμερίσματος 80 τ.μ. 1ου ορόφου που χτίστηκε προ 15ετίας με μία πρόσοψη και τιμή ζώνης 650 ευρώ ανά τ.μ., θα κληθεί να πληρώσει 556,30 ευρώ.
Για κάτοχο αγροτεμαχίου 40 στρεμμάτων στη Λάρισα, αρδευόμενο, με μονοετή καλλιέργεια, ο ενιαίος φόρος ανέρχεται σε 96,80 ευρώ.
Ακριβά τα λάθη
Ακριβά θα πληρώσουν τα λάθη οι ιδιοκτήτες ακινήτων, εφόσον είχαν γράψει ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία στο Ε9, σύμφωνα με εγκύκλιο της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων.
Αναλυτικά, όσοι κάνουν λάθη στο Ε9, θα μπορούν να υποβάλλουν τις τροποποιητικές, αλλά ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα υπολογιστεί με βάση τις δυσμενέστερες παραδοχές για το φορολογούμενο.
Για όσους καταθέσουν τελικά τροποποιητική δήλωση για την περιουσιακή κατάσταση τους για τα έτη 2011, 2012 και 2013 μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου που λήγει η προθεσμία, δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο, εάν υπάρχει ποσό φόρου ακίνητης περιουσίας για καταβολή ή εάν το ποσό του φόρου είναι μηδενικό.
Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό, το ποσό αυτό συμψηφίζεται με το πρόστιμο και τυχόν διαφορά μέχρι και του ποσού των 100 ευρώ δεν θα ζητηθεί από τις εφορίες.
Παραδείγματα
Φορολογούμενος υπέβαλε δήλωση στοιχείων ακινήτων το Μάρτιο του 2014, για να τροποποιήσει τη δήλωση του φόρου ακίνητης περιουσίας του έτους 2013. Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό και το ποσό προς επιστροφή είναι 15 ευρώ. Λόγω του εκπρόθεσμου της υποβολής της δήλωσης, ο προϊστάμενος της αρμόδιας εφορίας επιβάλλει αυτοτελές πρόστιμο ύψους 120 ευρώ, το οποίο συμβιβάζει στο 1/3 δηλαδή 40 ευρώ. Με το πρόστιμο αυτό συμψηφίζεται το ποσό της επιστροφής των 15 ευρώ, αλλά η εφορία δεν ζητά τα υπόλοιπα 35 ευρώ του προστίμου από τον φορολογούμενο.
Φορολογούμενος αποκτά για πρώτη φορά περιουσιακά στοιχεία εντός του 2012. Δεν υποβάλλει, όμως, δήλωση στοιχείων ακινήτων, ως όφειλε, εντός του 2013, αλλά υποβάλλει τη δήλωση Ε9 τον Αύγουστο του 2014. Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσης αυτής είναι μηδενικό.
Στην περίπτωση αυτή δεν θα επιβληθεί το αυτοτελές πρόστιμο.
Πηγή: real.gr

aftodioikisi.gr

Εθελοντική κινητικότητα: Νέα τροπολογία επιταχύνει τη διαδικασία


Νέα τροπολογία που επιταχύνει και απλουστεύει τη διαδικασία της εθελοντικής κινητικότητας ψηφίστηκε στη Βουλή και συγκεκριμένα στο σχέδιο νόμου «Νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας-Αττικής και άλλες διατάξεις». Με την τροπολογία αυτή δίνεται πλέον η δυνατότητα να ολοκληρωθούν άμεσα, δηλαδή και πριν από τις καταληκτικές ημερομηνίες που προβλέπει ο νόμος, οι διαδικασίες μετάταξης μέσω της εθελοντικής κινητικότητας από τους φορείς υποδοχής.
Συγκεκριμένα, η σύνταξη της απόφασης για την εκάστοτε μετάταξη θα μπορεί να συνταχθεί από την επόμενη μέρα υποβολής της αίτησης και όχι μετά τη λήξη της προθεσμίας, όπως όριζε μέχρι τώρα ο νόμος.

ΤΟ ΒΕΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΜ


Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας με αφορμή τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών σχετικά με την αναστολή ή την απενεργοποίηση του ΑΦΜ των επιχειρήσεων, επισημάνει ότι η εφαρμογή της θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση εφόσον γίνει προσδιορισμός της βαριάς και συστηματικής φοροδιαφυγής και διαχωρισμός της από την εντός της κρίσης φοροαδυναμία. Σε διαφορετική περίπτωση στην σημερινή δύσκολη οικονομική πραγματικότητα η απενεργοποίηση του ΑΦΜ θα ισοδυναμεί με αιφνίδιο φορολογικό θάνατο μιας επιχείρησης αφού, χωρίς αυτόν, παύει να λειτουργεί και να πληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Σε μια αγορά που με δυσκολία στέκεται στα πόδια της, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, της μειωμένης κατανάλωσης και των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων, καλούμε την Κυβέρνηση και το Κοινοβουλευτικό Σώμα να επανεξετάσει το πλαίσιο εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης, προτείνοντας ως βασική προϋπόθεση εφαρμογής της, τον διαχωρισμό της πρόθεσης, από την αδυναμία πληρωμής και τη δικαιολογημένη καθυστέρηση καταβολής των φόρων  από την πλευρά των επιχειρήσεων.
Η Διοίκηση του ΒΕΑ επισημαίνει, ότι δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι μετά από μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης η δυνατότητα ακόμα και υγειών επιχειρήσεων να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους είναι οριακή και κάνει έκκληση να επικρατήσει η λογική και όχι επιλογές που οδηγούν στον αφανισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ταυτόχρονα να προβληματιστούμε όλοι για την επιτυχία των μέχρι σήμερα ακολουθούμενων πολιτικών, τα αποτελέσματα των οποίων μας οδηγούν στην άμεση αναθεώρηση τους.