Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

EΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΤΕ

\

Tην Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, από τις 8.30 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί Εθελοντική Αιμοδοσία με τίτλο «ΗΜΕΡΑ ΖΩΗΣ», από το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Μονάδων της 96 ΑΔΤΕ, στο Στρατόπεδο «Εφ. Λγού (ΠΖ) Γκιάλα Γεωργίου» (αίθουσα αιμοδοσίας του 96 ΤΥΕΘ).
Σκοπός αυτής της εθελοντικής δραστηριότητας πέραν της εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου, είναι και η ενίσχυση των ήδη ισχυρών δεσμών της Ταξιαρχίας με την τοπική κοινωνία.

ΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΚ


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΦΟΚ τα Καρδάμυλα, εχουν μείνει χωρίς γιατρό. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Βιώνουμε την εγκληματική απαξίωση του ιατρείου Καρδαμύλων με επικίνδυνες έως και τραγικές συνέπειες για τις ζωές των κατοίκων των Καρδαμύλων και γενικότερα της βορειοανατολικής Χίου.
Καλούμε όλους -φορείς, συλλόγους, κατοίκους- την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014 στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Φ.Ο.Κ. για το θέμα του γιατρού και του ασθενοφόρου. Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ.

ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ - ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ




Ξεκίνησαν για το νέο σχολικό έτος οι εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο σχολείο στην οδό  Ρίτσου 11 – 13 (2ο Γυμνάσιο), τηλ. 22710-81860 από 17:00 – 20:00 όλες τις εργάσιμες ημέρες.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας αφορά εκπαίδευση ενηλίκων (άνω των 18 ετών) και μετά από διετή φοίτηση χορηγεί απολυτήριο ισότιμο με του Γυμνασίου.

XAΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΝΟ ΤΟΥ Α.Ο ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ



Φώτο (από αριστερά προς τα δεξιά) : Ο Αχιλλέας Δημαρίδης και ο Βαγγέλης Μαρίνος με τα μετάλλια τους
Με το δεξί ξεκίνησε η ελληνική παρουσία στο 1o Μεσογειακό κύπελλο Tεχνικής κολύμβησης που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, Τύνιδα και ολοκληρώνεται σήμερα.
Οι Έλληνες αθλητές κατά την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης κατέκτησαν τρία μετάλλια. Ο Αχιλλέας Δημαρίδης στα 100 μέτρα επιφάνεια με χρόνο 39.14  ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Λίγο αργότερα, ο ίδιος διπλασίασε τα μετάλλια του, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στα 50μ επιφάνεια με χρόνο 17.75.
Την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μέτρα διπλά πέδιλα κατέκτησε και ο Βαγγέλης Μαρίνος με χρόνο 45.44.

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΙΟΥ Η ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗ ΣΟΔΗ



Μετά την παραίτηση του βουλευτή Χίου της Νέας δημοκρατίας κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, του οποίου η θητεία ως αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε χτες, ορκίστηκε η επόμενη στη σειρά εκλογής για τη Νέα Δημοκρατία και το Νομό Χίου, κ. Μαρία Σόδη – Σταυρινούδη. Η εκλογική περιφέρεια της Χίου, μετρά τη δεύτερή της αντικατάσταση, μετά την παραίτηση του εκλεγέντος το 2012 κ. Κωστή Μουσουρούλη, για να είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου 2014, τον οποίο και ειχε αντικαταστήσει ο κ. Κάρμαντζης, πριν από 3 μόλις μήνες.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΚΡΙΤΖΑΛΗ



Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου,
Μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και υπό διορισμό μέλη, 
Μέλη του λοιπού διδακτικού προσωπικού (έκτακτο διδακτικό προσωπικό, μέλη ΕΕΠ, μέλη ΕΕΔΙΠ, μέλη ΕΤΕΠ),
Μέλη του διοικητικού προσωπικού (μόνιμοι υπάλληλοι, υπάλληλοι με σχέση ΙΔΑΧ, συμβασιούχοι υπάλληλοι),
Φοιτητές και φοιτήτριές μας στις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές,
Υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές στα Τμήματα και τις Σχολές μας,
Αφυπηρετήσαντες συνάδελφοι και συνεργάτες,
Μέλη της κοινότητας των αποφοίτων των Τμημάτων μας,
Αναλαμβάνουμε από σήμερα και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια την ακαδημαϊκή διοίκηση του Πανεπιστημίου μας, με σεβασμό στο μέλλον, το όραμα, την ιστορία του Πανεπιστημίου μας και τους ανθρώπους του διαχρονικά, με αίσθημα ευθύνης προς όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, προς την κοινωνία και τον τόπο, προς τις επόμενες γενιές.
Στις δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που διάγουμε, καλούμαστε, ως άνθρωποι του δημόσιου πολυνησιωτικού Πανεπιστημίου Αιγαίου, όλοι μαζί, να οραματιστούμε, να διαβουλευτούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τις προβλέψεις της αναπτυξιακής προοπτικής του Πανεπιστημίου μας. Για την ακαδημαϊκή περαιτέρω άνθηση του Πανεπιστημίου μας, όχι απλώς για την επιβίωσή του. 
Στόχος μας, μεταξύ άλλων, είναι η σημαντική διεύρυνση των διεθνών ακαδημαϊκών στρατηγικών συνεργασιών σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο, η μεγέθυνση της ακαδημαϊκής μας εξωστρέφειας, η βελτίωση του επιπέδου ενημέρωσης της κοινωνίας για το πολύπλευρο και πλούσιο έργο μας και τα σημαντικά αποτελέσματά του. 
Η λειτουργία μας θα εξελίσσεται στο πλαίσιο διαφανούς και πραγματικά συλλογικής δράσης, με αξιοποίηση της πολλαπλότητας των απόψεων, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς όποιου είδους και όποιας αιτίας, με ήθος, με ειλικρίνεια, με δημοκρατική λειτουργία στο πλαίσιο των θεσμών. 
Την ίδια στιγμή, διαχειριζόμενοι και διαχειριζόμενες τη γνωστή καθημερινότητα, θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίζουμε άμεσα και με επιχειρησιακή επάρκεια τα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και διαρκώς προκύπτουν, ένα προς ένα, μεγάλο και μικρό, σημαντικό και λιγότερο σημαντικό . 
Εύχομαι από καρδιάς καλή δύναμη σε όλες και όλους. Είθε «να είμαστε διαρκώς ρεαλιστές, να επιδιώκουμε το αδύνατο», σκεπτόμενοι ότι, ως «ακροβάτες του ονείρου», δρούμε «με φαντασία στην εξουσία» αποφασισμένοι «η δράση μας να μην είναι απλώς αντίδραση, αλλά μία διαρκής δημιουργία».
Πολλές ευχές για καλύτερη ακαδημαϊκή χρονιά!
Με τιμή
Καθ. Στέφανος Γκρίτζαλης
Πρύτανης

Στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ο Λ. Βολίκας Με Την Εθνική Ομάδα


Λάμπρος ΒολίκαςΣτο Βαλκανικό Πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας τριγώνου θα συμμετάσχει ο ιστιοπλόος του ΝΟ Χίου Λάμπρος Βολίκας με την Εθνική Ομάδα. Ο ιστιοπλόος μας αναχώρησε την Κυριακή 31/8/2014 με την αποστολή της Εθνικής με προορισμό τη Ρουμανία. Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί στην πόλη Κωστάντζα από 1-6 Σεπτεμβρίου 2014.
Ο Λάμπρος Βολίκας εντάχθηκε στην Εθνική μας ομάδα μετά από την κατάκτηση της 1ης θέσης μεταξύ των αθλητών της Περιφέρειας Αιγαίου & Κρήτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας 2014. Όλοι οι άνθρωποι του ΝΟΧ ευχόμαστε καλή επιτυχία στον αθλητής μας Λάμπρο Βολίκα, αλλά και σε όλη την Ελληνική αποστολή.
Λάμπρος Βολίκας


noxiou.gr

Καταγγελία για παράνομες ενέργειες στον Οίκο Ναύτη


oikos_nautou_kataggelis_
Δελτίο τύπου-Καταγγελία εξέδωσε η ΠΕΜΕΝ στο οποίο απαιτεί να σταματήσει κάθε μεταβολή στο χώρο του Οίκου Ναύτη.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Παρά την καταγγελία της ΠΕΜΕΝ από τις 19-8-2014 και την σύμφωνη απάντηση του ΝΑΤ (20-8-2014) να μην πραγματοποιηθεί καμία μεταβολή των λειτουργιών χρήσης του κτιρίου του Οίκου Ναύτη, να καταθέσουν προτάσεις οι ενδιαφερόμενοι και να συζητηθεί το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΑΤ στις 11-9-2014, παράνομα έγιναν εργασίες το Σαββατοκύριακο στον ισόγειο χώρο.
Συγκεκριμένα από σημερινή καταγγελία της ΥΓ. Υπηρεσίας του Οίκου Ναύτη, γίνεται αναφορά για συνέχιση των παρεμβάσεων και εργασιών στον ισόγειο χώρο όπου εδράζεται η Ελεγκτική Ιατρική Υπηρεσία και ο χώρος του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.
Καταδικάζουμε αυτές τις μεθοδεύσεις και απαιτούμε να σταματήσει κάθε μεταβολή στο χώρο του Οίκου Ναύτη, την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του ΝΑΤ και υλοποίηση της απόφασης να κατατεθούν εγκαίρως και εγγράφως οι προτάσεις από 2η ΥΠΕΠΕΔΥ και τον Ο.Ν, ώστε να συζητηθούν σε συνεδρίαση του Δ.Σ του ΝΑΤ στις 11-9-2014.

e-nautilia.gr

ΕΝΙΑΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΑΙΤΗΣΗ

Ενιαία απόδοση των επιδομάτων με μία μόνο αίτηση
Σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, Ανδρέα Λοβέρδου, του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας, Βασίλη Κεγκέρογλου, του Διοικητή του ΟΓΑ, Ξενοφώντα Βεργίνη και της Γενικής Γραμματέως Πρόνοιας, Έφης  Μπέκου πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο Υ.ΠΑΙ.Θ. 
Θέμα της σύσκεψης ήταν, η απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης επιδομάτων, μέσω ενιαίας ηλεκτρονικής αίτησης, στο πλαίσιο της επιδοματικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τα παιδιά που εγκαταλείπουν λόγω φτώχειας το σχολείο, μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. 
Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Ε.Κ.Α.Π., Β. Κεγκέρογλου, δήλωσε: «Οι οικογένειες με παιδιά στηρίζονται με επτά επιδόματα που δίνονται από τα Υπουργεία Εργασίας και Παιδείας. Η πρόθεσή μας είναι η απόδοση αυτών των επιδομάτων να δίνεται στους δικαιούχους με μία μόνο αίτηση καθώς και η ενιαία απόδοση του συνόλου των επιδομάτων. Θέλουμε να συνδέσουμε τα επιδόματα που χορηγούνται στα παιδιά, που είναι στην υποχρεωτική εκπαίδευση με την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής». 
Ο Υπουργός ΠΑΙ.Θ., Α. Λοβέρδος, με τη σειρά του, τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κεγκέρογλου με την πρωτοβουλία του οποίου έγινε η σημερινή συνάντηση. Μέσα από την υπέρβαση της γραφειοκρατίας, που μας πρότεινε το Υπουργείο Εργασίας και εμείς τη δεχθήκαμε, υπολογίζουμε ότι έτσι θα έχουμε μικρότερη σχολική διαρροή.  Η "ενιαιοποίηση" των επιδομάτων, η οικονομική τακτοποίηση της είσπραξής τους και το τελικό ποσό, όταν καταβάλλεται όλο μαζί, θα δώσει τη δυνατότητα στις οικογένειες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και με αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε να μειώσουμε τη σχολική διαρροή. Δεν είναι φυσικά η επιδοματική πολιτική η μόνη πολιτική εναντίον της σχολικής διαρροής, αλλά οπωσδήποτε τα χρήματα είναι βασική προϋπόθεση για να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο».


epoli.gr

«Συναγερμός» για τις συντάξεις- Τι δείχνει η μελέτη της ΓΣΕΕ


Μεγάλες περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ, αναμένεται να γίνουν με βάση τη μελέτη του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, ενώ ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος κραχ στα Ταμεία που ισούται με παύση πληρωμών, καθώς βάσει μνημονίου δεν υπάρχουν περιθώρια επιπλέον κρατικών ενισχύσεων.
Η μελέτη του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό, καθώς προβλέπει ότι μετά την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος θα χρειαστούν για την καταβολή των συντάξεων επιπλέον 950.000.000 ευρώ για το 2016, άλλα 1,4 δισ για το 2017 και περισσότερα από 2,5 δισ για το 2018.
Ήδη οι συνταξιοδοτήσεις είναι πολλαπλάσιες από τα προηγούμενα χρόνια, οι εισφορές λόγο μειώσεων στους μισθούς αλλά και της ανεργίας έχουν πέσει στα… τάρταρα, ενώ και η κρατική επιδότηση μειώθηκε.  Για τους λόγους αυτούς μπορεί να υπάρξει αδιέξοδο που θα οδηγήσει σε κραχ και αδυναμία πληρωμής των συντάξεων.

aftodioikisi.gr

Οι 15 δράσεις για την απασχόληση 397.356 ανέργων- Ποια είναι τα προγράμματα που θα μειώσουν την ανεργία


Δεκαπέντε δράσεις για τη στήριξη της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Απασχόλησης.
Παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βρούτσης ανέλυσε όλες τις δράσεις που «τρέχουν», καθώς και αυτές που θα ενεργοποιηθούν το προσεχές διάστημα και επικεντρώθηκε στις δράσεις υπέρ της ενίσχυσης του ελέγχου και των στοχευμένων πολιτικών.
Ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων για τη διετία 2014 – 2016 θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ με τους ωφελούμενους ανέργους να ανέρχονται σε τουλάχιστον 397.356.
Οι 8 δράσεις αποτελούν τους πυλώνες ενός ειδικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης με την ονομασία «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ-ΜΠΡΟΣΤΑ» και έχει το χαρακτήρα του εμπροσθοβαρούς ως προς την κατανομή των πόρων του ΕΚΤ, άμεσου ως προς το χρόνο προκήρυξης και υλοποίησης των δράσεων του και στοχευμένου ως προς τις κατηγορίες ωφελουμένων (έμφαση σε ηλικίες που πλήττονται από υψηλή ανεργία, αλλά και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού).
Πιο αναλυτικά, εντός του 2014, το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και τις ειδικές υπηρεσίες θα υλοποιήσουν τα ακόλουθα προγράμματα:

• Επιταγή εισόδου για νέους από 18 έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, συνολικού προϋπολογισμού 138.600.000 το οποίο θα αφορά 38.000 ανέργους. Η δράση θα υλοποιηθεί σε 2 φάσεις προσκλήσεων: η πρώτη θα αφορά 30.000 ανέργους ηλικιών 25 έως 29 ετών, η δεύτερη θα αφορά 8.000 ανέργους ηλικιών 18 έως 29 ειδικά για τον τομέα του τουρισμού.
• Επιταγή εισόδου για νέους από 18 έως 24 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, συνολικού προϋπολογισμού 43.200.000 € το οποίο θα αφορά 12.000 ανέργους. Η δράση αυτή προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης «Εγγύηση για τη Νεολαία» και χρηματοδοτείται μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων και το ΕΚΤ.
• Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής 2014-2015» το οποίο ήδη υλοποιείται και αφορά 55.000 ωφελούμενες μητέρες και 68.500 παιδιά και το οποίο στοχεύει στην αύξηση της απασχολησιμότητας και της ισότιμης συμμετοχής των ωφελούμενων στην εργασία, μέσω της παροχής θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας των τέκνων τους από τις δομές φύλαξης παιδιών (βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών καθώς και παιδιών με ειδικές ανάγκες). Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 160 εκ ευρώ και αφορά την περίοδο 2014-2015.
• Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο απευθύνεται σε 50.000 μακροχρόνια ανέργους ή ανέργους που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και το οποίο θα προκηρυχτεί μέσα στο Σεπτέμβριο. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 200 εκ. ευρώ. Η δράση θα υλοποιηθεί μέσω του ΟΑΕΔ.
• Πρόγραμμα για την Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης (μέσω του ΟΑΕΔ). Απευθύνεται σε 16.000 ανέργους άνω των 29 ετών, κατά προτεραιότητα άνεργοι με χαμηλά τυπικά προσόντα σε δεξιότητες κλάδων αιχμής της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, θα προβλεφθεί πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων που θα αποκτηθούν. Η δράση θα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση, πρακτική άσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση ποσοστού τουλάχιστον 25% των συμμετεχόντων για τουλάχιστον 2 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 112 εκ ευρώ. Η δράση θα υλοποιηθεί μέσω του ΟΑΕΔ.
• Προγράμματα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για 8.000 νέους 18 έως 24 ετών και ευπαθείς ομάδες αντίστοιχης ηλικίας και το οποίο περιλαμβάνει ολοκληρωμένη δέσμη ενεργειών, με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και στη συνέχεια προώθηση του ανέργου, είτε σε προγράμματα κατάρτισης, είτε σε προγράμματα απασχόλησης, είτε σε προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 45 εκ ευρώ. Η δράση θα υλοποιηθεί μέσω του ΟΑΕΔ.
• Ειδικά προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, για 15.000 ανέργους νέους έως 24 ετών και τα οποία θα αφορούν στην ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των νέων, κυρίως σε ειδικότητες τομέων αιχμής της ελληνικής οικονομίας (π.χ Τουρισμός, Αγροτική Παραγωγή, Ναυτιλία, Πληροφορική, κλπ), τα οποία θα καταλήγουν σε πιστοποίηση βάση προτύπων ή θα υλοποιηθούν στη βάση των εγκεκριμένων επαγγελματικών περιγραμμάτων. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 40 εκ ευρώ.
• Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.), για τη στήριξη περισσότερων από 10.000 ανέργων όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων πληθυσμού που έχουν δημιουργήσει ή ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ΚΟΙΝΣΕΠ. Στόχος της δράσης είναι η υποστήριξη της δημιουργίας, λειτουργίας και ανάπτυξης Κοινωνικών Επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο, η διάχυση της ιδέας της Κοινωνικής Οικονομίας και η εδραίωσή της μέσω μόνιμων δικτύων συνεργασίας και τοπικών συμφωνιών. Η πρόσκληση αναμένεται να δημοσιευτεί αρχές Σεπτεμβρίου και ήδη από την Παρασκευή θα τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τέλος Αυγούστου.
«Εγγύηση για τη Νεολαία»
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας, συνεπικουρούμενο από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), προχώρησε στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης «Εγγύησης για τη Νεολαία» στην Ελλάδα.
Απευθύνεται στους νέους με ηλικία 15 έως 24 ετών, οι οποίοι δεν εργάζονται αλλά και δεν συμμετέχουν σε οποιοδήποτε κύκλο εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Στόχος είναι από τη στιγμή που το Σχέδιο θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, όλοι οι νέοι μέχρι και την ηλικία των 24 ετών να λαμβάνουν μια πρόταση καλής ποιότητας για απασχόληση, επαγγελματική κατάρτιση, μαθητεία ή πρακτική άσκηση μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών από τότε που θα αποχωρήσουν από την επίσημη εκπαίδευση ή από τότε που θα μείνουν χωρίς εργασία.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης «Εγγύηση για τη Νεολαία» προβλέπει την υλοποίηση 27 δράσεων που αναμένεται να ωφελήσει 180.956 νέους, ενώ συνολικά αναμένεται να διατεθούν περίπου 390 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό. Συγκεκριμένα προβλέπονται οι παρακάτω κατηγορίες παρεμβάσεων:
• Δράσεις Πρόληψης – Ευαισθητοποίησης – Κινητοποίησης, από τις οποίες θα ωφεληθούν 109.000 νέοι
• Δράσεις Μαθητείας, από τις οποίες θα ωφεληθούν 10.500 νέοι
• Δράσεις Κατάρτισης – Εκπαίδευσης, από τις οποίες θα ωφεληθούν 25.456 νέοι
• Δράσεις Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας, από τις οποίες θα ωφεληθούν 22.500 νέοι
• Δράσεις Επιχειρηματικότητας, από τις οποίες θα ωφεληθούν 5.500 νέοι
• Δράσεις Ολοκληρωμένης Παρέμβασης, από τις οποίες θα ωφεληθούν 8.000 νέοι
Το Υπουργείο Εργασίας, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων δράσεων ΕΚΤ και του ΟΑΕΔ, προχωράει άμεσα – ως μέρος των 8 εμπροσβοβαρών που περιγράφηκαν παραπάνω – στην υλοποίηση 4 σημαντικών δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Νεολαία, συνολικού προϋπολογισμού 128.200.000 ευρώ, οι οποίες μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν ωφελήσει 35.000 ανέργους νέους.
Πρόσθετες δράσεις μέσω ΟΑΕΔ
Εκτός από τις 3 δράσεις που θα υλοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ μέσα από τα εμπροσθοβαρή του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, ο Οργανισμός προχωρά άμεσα στην υλοποίηση 6 πρόσθετων προγραμμάτων τα οποία αφορούν 37.400 ανέργους και θα διατεθεί συνολικός προϋπολογισμός ύψους 175.000.000 € αξιοποιώντας κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Ειδικότερα, προγραμματίζονται τα ακόλουθα:
• Επιδότηση καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων έως 35 ετών – Ήδη ολοκληρώθηκε η α’ φάση για 1.100 νέους και βρίσκεται σε εξέλιξη η επιλογή των επιχειρηματικών σχεδίων για άλλους 900. ΣΥΝΟΛΟ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ: 2.000 – ΣΥΝΟΛΟ Π/Υ: 20.000.000
• Επιχορήγηση επιχειρήσεων να προσλάβουν ανέργους 30-66 ετών για ένα έτος – Ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία για 5.500 και συνεχίζεται η τοποθέτηση για τους υπόλοιπους 4.500. ΣΥΝΟΛΟ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ: 10.000 – ΣΥΝΟΛΟ Π/Υ: 54.000.000
• Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ωφελουμένων των δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας –ΤοπΣα» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες – ΤοπΕΚΟ». Η Δημόσια Πρόσκληση είναι ενεργή και αυτή τη στιγμή συγκεντρώνονται οι αιτήσεις. Αφορά 10.000 ωφελούμενους και έχει προυπολογισμό 17.000.000
• Πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας με επιδότηση εργοδοτικών εισφορών (διάρκειας 18 μηνών) για τις επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη που έχουν πληγεί από τις εργασίες του ΜΕΤΡΟ. Η Δημόσια Πρόσκληση είναι ενεργή και αυτή τη στιγμή συγκεντρώνονται οι αιτήσεις. Η δράση αφορά 400 άτομα και έχει συνολικό προυπλογισμό 3.000.000
• Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 25-66 ετών για 1 έτος. Βρίσκεται στη φάση έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης. Αφορά 5.000 άτομα και έχει συνολικό προυπολογισμό 27.000.000
• Πρόγραμμα για μακροχρόνια άνεργους ηλικίας άνω των 50 ετών. Είναι πρόταση του ΟΑΕΔ και αναμένεται έγκριση από το ΕΣΠΑ. Αφορά 10.000 άτομα και έχει προυπολογισμό 54.000.000.
Πηγή: real.gr

aftodioikisi.gr

ΑΣΕΠ: Έξι διαγωνισμοί για 2.526 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο


Χιλιάδες προσλήψεις σε ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις του Δημοσίου, με συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου βρίσκονται στα σκαριά. Οι προσλήψεις, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Σεπτέμβριο.
  • ΕΛΤΑ: 645 προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων
Τα ΕΛΤΑ αναμένεται να προχωρήσουν σε προσλήψεις εποχικού προσωπικού το αμέσως επόμενο διάστημα. Συνολικά θα ενισχυθούν τα νέα καταστήματα με 645 νέους υπαλλήλους με τετράμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις εργασίας. Οι θέσεις απευθύνονται σε αποφοίτους Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι θα προσληφθούν με πλήρη ή μερική απασχόληση. Οι ειδικότητες που θα προκηρυχθούν είναι οι ακόλουθες: ΔΕ Διανομέων, ΔΕ Εσωτερικής Εκμετάλλευσης, ΔΕ Οδηγών, ΥΕ Διαμετακομιοτών.
Απαραίτητα προσόντα
Όσοι ενδιαφέρονται να καλύψουν τις θέσεις των διανομέων θα πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως και 65 ετών, να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα που τους επιτρέπουν την εκτέλεση των καθηκόντων της διανομής και να μην έχουν κώλυμα, κατά το άρθρο 8 του Υπαλληλικού Κώδικα 9, καταδίκης, υποδικίας, δικαστικής συμπαράστασης.
Ανάμεσα στα δικαιολογητικά που θα πρέπει να κατατεθούν είναι το πτυχίο ή δίπλωμα σχολικής μονάδας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ), ανεξάρτητα από ειδικότητα, ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής και άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας ανεξαρτήτως κυβικών (πλην μοτοποδηλάτου).
Οι υποψήφιοι για τις θέσεις εσωτερικής εκμετάλλευσης οφείλουν να διαθέτουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα Χρηματοπιστωτικών και Διοικητικών Υπηρεσιών (πρώην Οικονομίας και Διοίκησης) ή πτυχίο Β” κύκλου Σπουδών Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (TEE), ανεξάρτητα από ειδικότητα, ή πτυχίο Α” κύκλου Σπουδών Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (TEE) οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα Οικονομίας και Διοίκησης ή απολυτήριο τίτλο Ενιαίου Λυκείου π Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου, Κλάδων Διοικητικών Υπηρεσιών – Γραμματέων ή Οικονομίας ή Βιβλιοθηκονομίας ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου των Τμημάτων Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, καθώς και γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: (ί) επεξεργασίας κειμένων, (ϋ) υπολογιστικών φύλλων και (Mi) υπηρεσιών Διαδικτύου.
Οι υποψήφιοι για τις θέσεις οδηγών οφείλουν να διαθέτουν α) δίπλωμα ΙΕΚ ειδικοτήτων τεχνικού ,οδηγών αυτοκινήτων π πτυχίο Α” ή Β” κύκλου σπουδών TEE ειδικότητας μηχανών και συστημάτων αυτοκινήτου ή απολυτήριο τίτλο ενιαίου πολυκλαδικού λυκείου τμήματος μηχανικών αυτοκινήτων ή τεχνικής επαγγελματικής σχολής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ειδικότητας μηχανών αυτοκινήτου ή σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ ειδικότητας μηχανοτεχνίτη αυτοκινήτου ή απολυτήριο τίτλο άλλης συναφούς ειδικότητας π άλλον ισότιμο τίτλο σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής σε αντίστοιχη ειδικότητα και β) επαγγελματική άδεια οδήγησης
  • ΕΥΔΑΠ: 155 προσλήψεις μέσω οκτάμηνων και τετράμηνων συμβάσεων
Ειδικότερα στην ΕΥΔΑΠ θα γίνουν άμεσα 155 προσλήψεις συμβασιούχων  με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου οκτάμηνης διάρκειας. Οι θέσεις κατανέμονται ως εξής: 50 ΔΕ Καταμετρητές, 80 ΥΕ Εργάτες και 25 ΔΕ Οδηγοί.
Απαραίτητα προσόντα
Οι υποψήφιοι για τις προσλήψεις των καταμετρητών στην ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να διαθέτουν: οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριο τίτλο δευτεροβάθμιας ή μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τπς ημεδαπής ή άλλον ισότιμο τίτλο σχολών της αλλοδαπής, ανεξαρτήτως ειδικότητας, γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: ί) επεξεργασίας κειμένων, Π) υπολογιστικών φύλλων και ΜΙ) υπηρεσιών Διαδικτύου. Για τις θέσεις των εργατών οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν απολυτήριο τίτλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Οι θέσεις εργατών αφορούν στην εκτέλεση εργασιών χειρωνακτικής φύσης, όπως ενδεικτικά είναι η διάνοιξη χανδάκων σε μόνιμα υγρό περιβάλλον σε μεγάλο βάθος με χειρωνακτικά μέσα (λ.χ. φτυάρι, κασμά), π χρήση κομπρεσέρ, οι επισκευαστικές εργασίες μετά τη διάνοιξη ρεόντων λυμάτων, οι φορτοεκφορτώσεις βαρέων υλικών, η (ατομική) κάθοδος σε χώρους λυμάτων με αναθυμιάσεις. Το όριο για τους υποψηφίους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κυμαίνεται μεταξύ 21 ου και 35ου έτους, ενώ για την υποχρεωτική εκπαίδευση το όριο ξεκινά από τα 19 και φτάνει μέχρι τα 50 έτη.
Κάθε υποψήφιος δικαιούται να υποβάλει μία μόνο αίτηση και για θέσεις μίας μόνο κατηγορίας προσωπικού (ΔΕ ή ΥΕ). Η σώρευση θέσεων διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού σε μία ή περισσότερες αιτήσεις συνεπάγεται αυτοδικαίως σε κάθε περίπτωση ακύρωση όλων των αιτήσεων και αποκλεισμό του υποψηφίου από την περαιτέρω διαδικασία.
  • Προσλήψεις 1.660 ατόμων όλων των ειδικοτήτων στη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τις Οδικές Συγκοινωνίες
Συγκεκριμένα, πρόκειται για  540 προσλήψεις μέσω σύμβασης αορίστους χρόνου στον ΔΕΔΔΗΕ, άλλες 600 επίσης με συμβάσεις αορίστου χρόνου στη ΔΕΗ, 70 στην ΥΠΑ και 450 στις ΟΣΥ και αυτές με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ σε  προσλήψεις θα προχωρήσουν και οι εφορείες αρχαιοτήτων για εξειδικευμένες ειδικότητες. Τέλος, 210 προσλήψεις θα πραγματοποιήσει και το Βρεφοκομείο Αθηνών.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr

Δημόσιο: Στους «διαθέσιμους» ο κλήρος για να κλείσουν οι 6.500 απολύσεις


Τους 25.000 «διαθέσιμους» βάζει στο στόχαστρο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να γεμίσει τη «δεξαμενή» των 6.500 υπαλλήλων που με βάση τη συμφωνία με την τρόικα, πρέπει να απολυθούν έως το τέλος του 2014. Ελλείψει άλλων εναλλακτικών αλλά και λόγω «ευκολίας» (σ.σ. βρίσκονται ήδη στον προθάλαμο της απόλυσης, καθώς οδηγούνται αυτομάτως εκτός Δημοσίου μόλις λήξει στο οκτάμηνο της διαθεσιμότητας) αναμένεται να απολυθούν πάνω από 3.500 «διαθέσιμοι». Μάλιστα, αυτός ο αριθμός ίσως να ξεπεράσει και τους 5.000 σε περίπτωση που οι υπόλοιπες «δεξαμενές», λόγω και της αντίδρασης υπουργών του ΠΑΣΟΚ (αλλά και της ΝΔ), «στερέψουν».
Δεν είναι τυχαίο ότι στη Βασιλίσσης Σοφίας επιχειρούν να βάλουν, χωρίς μεγάλες ελπίδες για μία ακόμη φορά, στην ατζέντα με την τρόικα τους περίπου 1.800 συμβασιούχους που παρέμεναν με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων στο Δημόσιο αλλά πλέον αποχώρησαν.
Κι αυτό γιατί:
-          Μέχρι σήμερα έχει ελεγχθεί για πλαστά πιστοποιητικά και άλλες παρατυπίες μόνον το 7% των συμβασιούχων Παυλόπουλου και Β. Παπανδρέου, και η διαδικασία αναμένεται να απαιτήσει μήνες
-          Οι επίορκοι δεν είναι παραπάνω από 500 με 600
-          Οι υπάλληλοι των ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα που πρόκειται να απομακρυνθούν κυρίως από τους φορείς των υπουργείων Υποδομών , Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού, δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις μερικές εκατοντάδες, καθώς υπάρχει έντονη αντίδραση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τους 850 του δικού του υπουργείου που αποτελεί και τη μεγάλη δεξαμενή.  Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς αναμένεται να απομακρυνθούν περί τους 150 υπαλλήλους από τα ΝΠΙΔ του Αγροτικής Ανάπτυξης, 140 από το «λουκέτο» στο ΤΕΟ (Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας) και περί τους 100 από τους φορείς του Πολιτισμού.
-          Αν και στο ΥΔΜΗΔ κάνουν λόγο για περίπου 1.000 υπαλλήλους που θα κριθούν ανίκανοι από τις υγειονομικές επιτροπές, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα υπερτιμημένος.
Nα σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 8.500 απολύσεις:
-2.500 από την ΕΡΤ
-2.300 γιατροί του ΕΟΠΥΥ που αρνήθηκαν να μετακινηθούν στο ΠΕΔΥ
-1.200 επίορκοι και για λόγους υγείας
-1.500 σχολικοί φύλακες
- 1.000 από τους «διαθέσιμους» διαφόρων ειδικοτήτων (εκπαιδευτικοί, δημοτικοί αστυνομικοί κλπ)


aftodioikisi.gr

Ρύθμιση επιχειρηματικών χρεών


Πράσινο «φως» φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», να δίνει η τρόικα στο σχέδιο της κυβέρνησης για τις ρυθμίσεις των οφειλών των επιχειρήσεων, προς τράπεζες, Δημόσιο, προμηθευτές και εργαζόμενους.
Πηγές επισημαίνουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν στείλει τις πρώτες τους παρατηρήσεις επί του κειμένου των βασικών αρχών που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Ανάπτυξης.
“Οπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, τα σχόλια της τρόικας είναι προς τη θετική κατεύθυνση και σύντομα θα είναι σε θέση να ετοιμάσουν και το νομοσχέδιο. Πρόθεση της κυβέρνησης, εφόσον οι διαπραγματεύσεις κλείσουν θετικά στο Παρίσι, είναι να νομοθετήσει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.
Πιο συγκεκριμένα, για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών απαιτείται το σχέδιο εξυγίανσης να έχει εγκριθεί από το 60% των πιστωτών, όπου θα περιλαμβάνεται το 40% ενδεχόμενων εμπράγματων εξασφαλίσεων. Οι λύσεις θα δεσμεύουν όλους τους πιστωτές της εταιρείας, ακόμη κι αν δεν συμμετέχουν όλοι στο σχέδιο εξυγίανσης.
Οι τρόποι αναδιάρθρωσης οφειλών προς το Δημόσιο είναι:
-Διαγραφήτων προσαυξήσεων και προστίμων για τις υπερήμερες οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2010-2013. Το ποσοστό διαγραφής θα είναι ίδιο για όλους τους πιστωτές.
-Πληρωμή των οφειλών προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που υπάρχουν μέχρι το τέλος του 2013 σε ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις. Το ανώτατο χρονικό διάστημα είναι τα 10 χρόνια.
-Εξόφληση των εργαζομένων εντός 12 μηνών.
Από τις ρυθμίσεις, όπως είναι ευνόητο, εξαιρούνται οι οφειλές από τη απόδοση ΦΠΑ και Φόρου ΜΙσθωτών Υπηρεσιών για αμοιβές που έχουν καταβληθεί.
Πηγή: Έθνος

aftodioikisi.gr

ΕΝΦΙΑ: Εκπτώσεις και διορθώσεις και για τα ξενοίκιαστα ακίνητα


Eκπτωση φόρου θα τύχουν τελικά οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, καθώς από την επεξεργασία των δεδομένων που «έτρεξε» η ΓΓΔΕ τα τελευταία 24ωρα, προέκυψε ότι υπάρχει η δυνατότητα έστω μικρής ελάφρυνσης. Οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν στην επικείμενη τροπολογία, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος της εβδομάδας και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα ισχύσουν και ποιοτικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα το χρονικό διάστημα που έμεινε «κενό» το ακίνητο.
Ο πήχης των δημοσιονομικών αντοχών έναντι της όποιας έκπτωσης για τα ξενοίκιαστα ακίνητα, είχε τεθεί στα 50 εκατ. ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο είχε ζητήσει από τη ΓΓΔΕ να «τρέξει» περισσότερα από ένα σενάρια ήτοι να υπολογιστεί το κόστος όχι μόνο από μια έκπτωση 25- 30% επί του συνόλου των «κενών» ακινήτων αλλά να γίνει υπολογισμός και για μικρότερη έκπτωση (15- 20%) και για λιγότερα ακίνητα.
Τεχνικά η επεξεργασία των δεδομένων είχε χαρακτηριστεί εξαρχής ως δύσκολη, καθώς στην πραγματικότητα το ΚΕΠΥΟ έπρεπε να διασταυρώσει τα στοιχεία που δηλώνονται στο Ε2 με τα στοιχεία που δηλώθηκαν φέτος για πρώτη φορά στο Ε9. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν στην εκτίμηση του κόστους έχει συνυπολογιστεί το πλήθος των ιδιοκτητών που αναμένεται να υποβάλουν τροποποιητικές Ε9 έως τις 30 Νοεμβρίου.



aftodioikisi.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Την ανάγκη να υπάρξει ενότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσει τη νέα, δύσκολη πενταετία υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης ανοίγοντας σήμερα τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
«Η ενότητα της Αυτοδιοίκησης είναι βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο από πλευράς της Πολιτείας, όσο και από εξωθεσμικούς παράγοντες, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την Αυτοδιοίκηση. Αν δεν τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, τότε δεν θα πάνε καλά τα πράγματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ασκούνης.
Ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ήταν το θέμα της κάλυψης όλων των παιδιών που πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, καθώς μετά την ανακοίνωση των θέσεων μεγάλος αριθμός παιδιών μένουν εκτός.
Η ΚΕΔΕ με δεδομένο ότι υπάρχουν διασφαλισμένοι  πόροι , καθώς και το γεγονός ότι οι προσφερόμενες θέσεις είναι περίπου 105.000, ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να καταργηθεί η ισχύουσα ρήτρα του προγράμματος, σύμφωνα με την οποία χρηματοδοτείται μόνο το 70% της δυναμικότητας αυτών των δομών (δημοτικών και ιδιωτικών), ήτοι 89.000 θέσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξουν και νέες – υπάρχουσες - θέσεις για τα παιδιά που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα παρότι πληρούν τις προϋποθέσεις. Για όσα παιδιά και με αυτή τη ρύθμιση, δεν καλυφθούν από τις δομές που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», τότε να διατεθούν κονδύλια στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, προκειμένου να μπορέσουν να τα φιλοξενήσουν, έτσι ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός. 
Σε ό, τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τονίζει πως ανέκαθεν υποστηρίζει ότι οι επί της ακίνητης περιουσίας επιβαλλόμενοι φόροι και τέλη μπορούν να εξορθολογιστούν, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, με χαμηλό κόστος διαχείρισης και σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας. Ο ΕΝΦΙΑ όπως εφαρμόζεται, δημιούργησε και θα εξακολουθεί να δημιουργεί  τεράστια προβλήματα όχι μόνο δικαιοσύνης ως προς την εφαρμογή, αλλά προσκρούει ευθέως και σε υφιστάμενες νομικές διατάξεις. Ως εκ τούτου το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να απαλλάξει αμέσως τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα από την υποχρέωση καταβολής, όπως η Βουλή ψήφισε και ο νόμος 4223 στο άρθρο 3 παρ. β, ορίζει, και να ασχοληθεί σοβαρά με την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, με διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Επίσης όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προωθεί ρύθμιση ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περίπου 30 δήμους της χώρας που έχουν πάρει δάνεια από ιδιωτικές τράπεζες και δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στους όρους αποπληρωμής, να τα αναχρηματοδοτήσουν και στη συνέχεια να ενταχθούν στο καθεστώς των ευνοϊκών ρυθμίσεων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που προβλέπουν περίοδο χάριτος, επιμήκυνση αποπληρωμής και μειωμένο επιτόκιο. Με τη ρύθμιση αυτή, τόνισε ο κ. Ασκούνης θα δοθεί μεγάλη οικονομική ανάσα στους δήμους.
Τέλος το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ενημέρωσε όλους τους δήμους της χώρας που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ότι το υπουργείο Οικονομικών παρέτεινε την προθεσμία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έως και την 31–12-2014. Ως εκ τούτου σε όσους δήμους εκκρεμούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις  θα πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες εξόφλησης