Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ



Η Διοίκηση του σωματείου ενημερώνει τους συναδέλφους οικοδόμους ότι θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 18:30 μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χίου και τους καλεί να παρευρεθούν.

10 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΧΙΩΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ




Η Χιακή Αδελφότης Αττικοβοιωτίας «ο Κοραής», σε εκτέλεση των οριζομένων από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Γεωργίου Σίμου - Μιχαήλ & Άννας Σίμου - Θεοδώρου & Αικατερίνης Καρακατσάνη, προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 τη χορήγηση δέκα (10) υποτροφιών σε φοιτητές και σπουδαστές χιακής καταγωγής χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να αποστείλουν μόνον ταχυδρομικώς στα γραφεία της Αδελφότητος, Μητροπόλεως & Πατρώου 8-10, ΤΚ 10557, Αθήνα, το αργότερο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014, την αίτησή τους, συνοδευόμενηαπαραιτήτως από:
1. Βεβαίωση εγγραφής από το οικείο Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εσωτερικού.
2.Εκκαθαριστικό σημείωμα ή αν δεν έχει γίνει εκκαθάριση αντίγραφο τελευταίας φορολογικής δήλωσης της οικογένειας του αιτούντος και αντίγραφο εντύπου Ε9 ή εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.
3. Πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως.
4.Απολυτήριο Λυκείου για τους πρωτοετείς και αναλυτική κατάσταση βαθμολογίας προηγουμένων ετών για τους φοιτητές υπολοίπων ετών.
5.Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντος με το ακόλουθο κείμενο: «Δεν λαμβάνω υποτροφία ή σπουδαστικό βοήθημα από άλλο φορέα και σε περίπτωση χορήγησης άλλου ποσού για το τρέχον ακαδ. έτος, εφόσον επιλέξω αυτό, θα επιστρέψω το χορηγηθέν από το Ίδρυμα ποσό».
Σε περίπτωση μη προσκόμισης όλων των ανωτέρω εγγράφων η αίτησις θα απορρίπτεται.  Πληροφορίες: στα γραφεία του «Κοραή» τηλ. 210-5243485 και κ. Γεώργιο Δανιήλ τηλ. 210-3807651 ή κα Ευαγγελία Σιδεράτου  κιν. 697 2220667

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΙΟΥ Κ. Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ








Συνεχίζοντας τις επαφές του με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Χίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Στ. Κάρμαντζης συναντήθηκε με τον Βουλευτή Χίου κ. Κ. Τριαντάφυλλο στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία των δυο ανδρών για την επίλυση τοπικών προβλημάτων κατά το διάστημα της κοινής παρουσίας τους στο Κοινοβούλιο, και συμφωνήθηκε η συνέχισή της προς όφελος της χιακής κοινωνίας.



«Παζάρι» για τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ


Μέχρι και την τελευταία στιγμή θα γίνονται διορθώσεις στην τροπολογία που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ καθώς νωρίτερα θα δοθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών η έκπτωση για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα «κλειδώσει» στο 20% αν και βουλευτές της συγκυβέρνησης ήθελαν η έκπτωση να φτάσει στο 25%.
Έκπτωση και στην συνέχεια…. ταλαιπωρία
Μόλις ψηφιστεί η τροπολογία και «κλειδώσει» το ποσοστό έκπτωσης για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα αρχίσει η ταλαιπωρία για τους ιδιοκτήτες καθώς θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν την ανάλογη αίτηση ότι δηλαδή δικαιούνται την έκπτωση και στην συνέχεια η ΔΕΗ να κάνει τις διασταυρώσεις μέσω των αρχείων που διαθέτει. Αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις (η 1η δόση είναι στις 30 Σεπτεμβρίου) και στην συνέχεια να γίνει συμψηφισμός.
Οι εσωτερικές διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το παρά πέντε προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για ένα θέμα που έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα και μεγάλο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση το οποίο αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Μείωση της έκτακτης εισφοράς έως 30%
Μόνιμη μέχρι το 2016 θα είναι η… έκτακτη εισφορά η οποία θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, αποφασίστηκε πως από τη νέα χρονιά θα αρχίσει η μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 30% ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα μειωθεί κατά 20% επιπλέον. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η σταδιακή κατάργηση του μέτρου έως το τέλος του 2016.
«Γαλάζιοι» βουλευτές ζητούν το «κεφάλι» του Καραβίτη
Λίγες ώρες μετά τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να «πάρει τα κεφάλια» όσων ευθύνονται για τα λάθη, 21 βουλευτές της ΝΔ με ερώτηση τους ζητούν να μάθουν αν ο Ν. Καραβίτης παραμένει σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πως ο κ. Καραβίτης ήταν εξωτερικός συνεργάτης και αποχώρησε μόλις ο Γ. Στουρνάρας μετακόμισε στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ολόκληρη η ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ 
ΘΕΜΑ: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΛΑΘΗ»
Κύριε Υπουργέ,
Πέρασε ικανός χρόνος από τότε που πρωτοείδαν το φως της δημοσιότητας, οι πίνακες του Υπουργείου Οικονομικών με τις νέες και σε πολλές περιπτώσεις εξωφρενικές τιμές του ΕΝΦΙΑ, ιδιαίτερα για τα εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού τιμών οικόπεδα.
Περιμέναμε, ειλικρινά, από σας κ. Υπουργέ, πέραν της αυτονόητης αποκατάστασης των πινάκων τιμών με τους περυσινούς συγκριτικούς των ΔΟΥ, και σχετική ανακοίνωση με τα πειθαρχικά και άλλα μέτρα που θα λαμβάνατε ή έχετε λάβει κατά παντός υπευθύνου, για την πρωτοφανή κοινωνική, οικονομική και πολιτική αναστάτωση που προκλήθηκε.
Δυστυχώς κ. Υπουργέ, ούτε απάντηση λάβαμε, ούτε σχετική ενημέρωση είχαμε……
Κατόπιν αυτών, επανερχόμαστε, ζητώντας ενημέρωση για τα κατωτέρω:
1) Αν δώσατε εντολή διενέργειας σχετικής έρευνας, για τον εντοπισμό του ή των υπευθύνων.
2) Αν ελήφθησαν πειθαρχικά ή άλλα μέτρα κατ” αυτών και ποια ….
3) Αν παραμένει ακόμη σύμβουλος στο Υπουργείο σας, ο «αρχιτέκτονας» του ΕΝΦΙΑ, καθηγητής Νίκος ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ και σε θετική περίπτωση, αν ακόμη θεωρείται «απαραίτητος» για σας και κατ” επέκταση για την κυβέρνηση.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο ως άνω κύριος καθηγητής, ήταν ο «εμπνευστής» της επιβολής φόρου στα ποιμνιοστάσια, τα κοτέτσια και τις παρατημένες ορεινές πλαγιές της Ελληνικής υπαίθρου…..
Οι υπογράφοντες βουλευτές:
1. Ηλίας Γ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ (Ν. Τρικάλων)
2. Ιορδάνης ΤΖΑΜΤΖΗΣ (Ν. Πέλλης)
3. Θεόδωρος ΣΟΛΔΑΤΟΣ (Ν. Λευκάδος)
4. Παύλος ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ (Ν. Λέσβου)
5. Τιμολέων ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ (Ν. Γρεβενών)
6. Ανδρέας ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Ν. Βοιωτίας)
7. Δημήτριος ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ (Ν. Μεσσηνίας)
8. Σάββας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Β΄ Θεσσαλονίκης)
9. Ασημίνα ΣΚΟΝΔΡΑ (Ν. Καρδίτσας)
10 .Ανδρέας ΜΑΡΙΝΟΣ (Ν. Ηλείας)
11. Γεωργία ΜΠΑΤΣΑΡΑ (Ν. Ημαθίας)
12. Δημήτριος ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ (Ν. Δράμας)
13. Αθανάσιος ΝΤΑΒΛΟΥΡΟΣ (Ν. Αχαϊας)
14. Δημήτριος ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ (Ν. Πιερίας)
15. Ιωάννης ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ (Ν. Καβάλας)
16. Κωνσταντίνος ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Ν. Φθιώτιδος)
17. Χρίστος ΔΗΜΑΣ (Ν. Κορινθίας)
18. Άννα ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ (Β΄ Αθηνών)
19. Θεόδωρος ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ (Β΄ Θεσσαλονίκης)
20. Ευθύμιος ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ (Ν. Χαλκιδικής)
21. Ελένη ΜΑΚΡΗ – ΘΕΟΔΩΡΟΥ (Ν. Φθιώτιδος)
Πηγή: real.gr

aftodioikisi.gr

ΚΕΠ: Πάνω από 1 εκ. πιστοποιητικά εκδόθηκαν τους τελευταίους 5 μήνες- Ποιες είναι οι πιο «δημοφιλείς» υπηρεσίες


Πάνω από ένα εκατομμύριο πιστοποιητικά online έχουν εκδοθεί τους τελευταίους πέντε μήνες από τα ΚΕΠ, με μία απλή διασύνδεση βάσεων και χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο έχει ως στόχο να εφαρμόσει το σχέδιο «όλο το κράτος στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών».
Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών εμπλουτίζονται διαρκώς με νέες υπηρεσίες, ώστε να γίνουν μελλοντικά το μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης των πολιτών στην επαφή τους με το δημόσιο. Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, ήδη ξεκίνησε η εποχή των «ΚΕΠ online», δηλαδή η ηλεκτρονική διασύνδεση με βάσεις δεδομένων της δημόσιας διοίκησης που επιτρέπει την έκδοση πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων εύκολα και γρήγορα, καθώς 1.000.000 υποθέσεις διεκπεραιώθηκαν από τα ΚΕΠ μέσα σε δύο λεπτά.
Μέσω ΚΕΠ εξυπηρετούνται πλέον 473 διαδικασίες του δημοσίου τομέα, για τις οποίες τα ΚΕΠ αναζητούν ηλεκτρονικά τα σχετικά δικαιολογητικά, οπότε δεν απαιτείται η προσκόμισή τους από τον πολίτη. Εντός του Οκτωβρίου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν στα ΚΕΠ ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση σύνταξης ΙΚΑ και να πληροφορούνται για την πορεία της αίτησής τους, ενώ σύντομα τα ΚΕΠ θα χορηγούν το σύνολο των βεβαιώσεων του ΟΑΕΔ. Επιπλέον, τους επόμενους μήνες θα προστεθούν πολλές ακόμη υπηρεσίες, κάνοντας την εξυπηρέτηση των πολιτών ακόμη πιο αποτελεσματική, γρήγορη και φιλική, όπως σημειώνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει και για τους Έλληνες του εξωτερικού, καθώς εντός των προσεχών εβδομάδων θα μπορούν στα προξενεία να εξυπηρετούνται όπως και σε ένα από τα 1.060 ΚΕΠ της ελληνικής επικράτειας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι πιο «δημοφιλείς» υπηρεσίες στα ΚΕΠ το τελευταίο δωδεκάμηνο (μέχρι τον Αύγουστο του 2014) ήταν:
1. Χορήγηση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης 883.432
2. Χορήγηση αντιγράφου πιστοποιητικού γέννησης 349.719
3. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης 192.322
4. Χορήγηση αντιγράφου ποινικού μητρώου γενικής χρήσης ή δικαστικής χρήσης 86.450
5. Χορήγηση βεβαίωσης τόκων δανείου για φορολογική χρήση (Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων)      57.179
6. Χορήγηση δελτίων μετακίνησης ΑΜΕΑ 61.067
7. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γάμου 86.759
8. Χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας 67.065
9. Χορήγηση πιστοποιητικού εγγύτερων συγγενών 59.822
10. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης θανάτου 62.686
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι υπηρεσίες που εξυπηρετούνται πλέον στο λεπτό, χάρη στην ηλεκτρονική διασύνδεση των ΚΕΠ, με βάσεις δεδομένων δημόσιων υπηρεσιών, είναι αυτές του Εθνικού Δημοτολογίου (πάνω από 700.000 υποθέσεις), του ΙΚΑ (περίπου 250.000), του ΝΑΤ, του ΔΕΔΔΗΕ (Αίτηση για ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας), ΟΓΑ (165.000 υποθέσεις) και ΥΠΟΙΚ.


aftodioikisi.gr

Οι 10+1 ειδικές ρυθμίσεις για σύνταξη από τα 55


Δέκα συν μία ειδικές ρυθμίσεις «βγάζουν» σύνταξη από τα 55 για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν έχουν λόγω μακροχρόνιας ανεργίας από τα 100 ένσημα ανά έτος μία πενταετία πριν από την ηλικία συνταξιοδότησής τους.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα για τις ειδικές αυτές ρυθμίσεις που αφορούν περίπου 700.000 ασφαλισμένους αλλά και άνεργους:
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


aftodioikisi.gr

Εκτός παιδικών σταθμών μένουν 22.000 παιδιά- Ποια είναι η πρόταση της ΚΕΔΕ


Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες, καθώς, περίπου 22.000 παιδιά βρέθηκαν εκτός της δωρεάν φιλοξενίας σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σήμα κινδύνου εκπέμπουν όμως και οι δήμοι, καθώς λίγο πριν την έναρξη λειτουργίας των σταθμών εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.
Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, από τις 112.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τη φιλοξενία παιδιών, οι 97.000 κρίθηκε πως πληρούν τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο πρόγραμμα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι προσφερόμενες θέσεις άγγιξαν τις 90.000 περίπου, τελικώς μόνο 75.500 παιδιά πήραν εισιτήριο τοποθέτησης στους σταθμούς.
Μετά την επιλογή των παιδιών που θα ευνοηθούν από το πρόγραμμα, μένουν αδιάθετα 30.000.000 ευρώ περίπου και προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα φιλοξενίας των παιδιών στους σταθμούς, κατατέθηκε σχετική πρόταση από τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή από το ΔΣ της ΚΕΔΕ και απομένει η έγκριση από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.
Η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει δύο εναλλακτικές εκδοχές:
Η πρώτη εναλλακτική είναι να καταργηθεί το πλαφόν που προβλέφθηκε για πρώτη φορά φέτος και ορίζει ότι οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί μπορούν να καλύπτουν μόνο το 70% της δυναμικότητάς τους μέσω των κοινοτικών πόρων, οι οποίοι διατίθενται για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών.
Η δεύτερη εναλλακτική είναι το ποσό των 30 εκατ. ευρώ, που έχει διασφαλιστεί αλλά μένει αναξιοποίητο, να δοθεί ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τις δημοτικές δομές. «Έτσι θα μπορέσουν να πάρουν παιδιά από τον κατάλογο όσων υπέβαλαν αίτηση χωρίς να τους ζητήσουν τροφεία», λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων, Σίμος Δανιηλίδης.


aftodioikisi.gr

Σύγχυση για τη νέα παράταση της εθελοντικής κινητικότητας – Άγνοια δηλώνουν στελέχη του ΥΠΕΣ


Τα πρακτικά της Βουλής για την ψήφιση της βουλευτικής τροπολογίας (1792/103) με την οποία παρατείνεται η εθελοντική κινητικότητα έως τις 30 Σεπτεμβρίου δημοσιεύει η aftodioikisi.gr, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών δηλώνουν άγνοια όταν ενδιαφερόμενοι δημοτικοί υπάλληλοι επικοινωνούν μαζί τους, προκαλώντας σύγχυση.
Πρόκειται για τροπολογία που κατατέθηκε στις 4/9 από τους βουλευτές της ΝΔ Γιάννη Καράμπελα, Γιώργου Γεωργαντά, Ιωάννη Κεφαλογιάννη και Μάξιμου Σενετάκη στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης [Τροποποίηση του ν. 927/1979 (Α΄139) και προσαρμογή του στην απόφαση πλαίσιο 2008/913/ΔΕ της 28ης Νοεμβρίου 2008, για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου (L 328)] και ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή (5/9) από τη Βουλή.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής:
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων):…… Επίσης, γίνεται δεκτή και η βουλευτική τροπολογία με αριθμό 1792/103, 4/9/14, η οποία έχει σχέση με το Υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, δίδεται μια παράταση στην κινητικότητα, για να μπορέσουν να δηλώσουν κάποιοι υπάλληλοι οι οποίοι δεν πρόλαβαν. Θα την έχετε δει, φαντάζομαι. Αν θέλετε κάποια διευκρίνιση, στη συνέχεια μπορώ να την κάνω. Είναι μερικές μέρες παράταση για να μπορούν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών να έχουν την ευχέρεια να κάνουν αιτήσεις».
Να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωση του την Παρασκευή το ΥΠΕΣ έκανε γνωστό ότι: «Ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή, τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία προβλέπει την παράταση έως την 30η Σεπτεμβρίου 2014 της εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας. Αυτό έγινε ώστε και οι νέοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι να έχουν τα χρονικά περιθώρια για να εκτιμήσουν τις ανάγκες των φορέων που μόλις ανέλαβαν και να αποφασίσουν για την αποδοχή ή όχι των αιτημάτων των ενδιαφερομένων υπαλλήλων.»

aftodioikisi.gr

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΑ

Το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» υλοποιεί το έργο «Ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών πληροφόρησης, συμβουλευτικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης εργαζομένων» με στόχο την πληροφόρηση, ενδυνάμωση και παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής στους εργαζόμενους αλλά και σε ανέργους, για θέματα που αφορούν τους τομείς της Κοινωνικής Ασφάλισης, των Εργασιακών Σχέσεων και της Απασχόλησης.
Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί ένα συνοπτικό οδηγό πληροφόρησης με τις διατάξεις που διέπουν τη συνταξιοδότηση των νέων ασφαλισμένων με ανήλικα/ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνα.

1.    ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Μητέρα, ασφαλισμένη για πρώτη φορά από την 1η.1.1993 και εφεξής, με ανήλικα ή
ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνα, η οποία έχει πραγματοποιήσει χρόνο
ασφάλισης 6000 ημερών, δικαιούται πλήρη σύνταξη με την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της ή μειωμένη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 50ου έτους. Από 1η.1.2013 το ανωτέρω όριο ηλικίας για την πλήρη σύνταξη καθορίζεται στο 65ο έτος και στο 60ο για την μειωμένη.
Συνοπτικά, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για την συγκεκριμένη κατηγορία
ασφαλισμένων διαμορφώνεται ως εξής :
 









Η ασφαλισμένη συνταξιοδοτείται με το όριο ηλικίας που αντιστοιχεί στο έτος κατά το οποίο συμπληρώνει τις 6000 ημέρες ασφάλισης και εφόσον συντρέχει τότε και η ανηλικότητα του τέκνου. Ως ανήλικα θεωρούνται τα τέκνα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, με την προϋπόθεση ότι είναι άγαμα.

2. ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
Σημειώνεται ότι το ανωτέρω δικαίωμα δεν θίγεται από ενδεχόμενη απώλεια του παιδιού. Οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται και στην περίπτωση ανύπαντρων μητέρων ή διαζευγμένων καθώς και στην περίπτωση που η ανικανότητα του παιδιού επέλθει μετά την ενηλικίωσή του. Δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις ανωτέρω προϋποθέσεις έχουν και οι χήροι πατέρες με ανήλικα τέκνα, καθώς και οι χήροι πατέρες ανάπηρων τέκνων.

Νομικό Πλαίσιο
Ν. 2084/1992, Ν. 3655/2008, Ν. 4093/2012,
Εγκύκλιος ΙΚΑ Φ.80000/οικ.27040/1798/21.11.12
Για περισσότερες πληροφορίες ή διατύπωση σχετικών ερωτημάτων στα αναφερόμενα πεδία παρακαλούμε να έρχεστε σε επαφή με το Περιφερειακό ΙΝΕ / ΓΣΕΕ Βορείου Αιγαίου, Εργατικό Κέντρο Χίου, Μαρτύρων 2, 82100 Χίος, τηλ. 22710 23550, fax 

Όλα τα ποσά για τις επιχορηγήσεις δήμων για λειτουργικές δαπάνες και ληξιπρόθεσμες οφειλές

Το ποσό των 103 εκ. ευρώ κατανέμεται στους δήμους ως ένατη δόση της τακτικής επιχορήγησής τους για το 2014 από τον τακτικό προϋπολογισμό. Το ποσό προορίζεται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, με προτεραιότητα στις δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού στους δήμους.
Με το ποσό αυτό πρέπει να καλυφθούν επίσης  οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού, των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και των χώρων άθλησης που μεταφέρθηκαν σε ΟΤΑ α ́ βαθμού, οι δαπάνες μισθοδοσίας των κατατασσόμενων σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, εργαζομένων σε προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι / Κοινωνική Μέριμνα και για ΑμεΑ,) οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού των ΤΥΔΚ των κρατικών περιφερειών, που μετατάχθηκαν σε δήμους, οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού με σχέση εργασίας  ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που μεταφέρθηκε από 1-1-2011 σε δήμους για τον καθαρισμό σχολικών μονάδων χωρικής αρμοδιότητάς, οι δαπάνες μισθοδοσίας των μεταταχθέντων υπαλλήλων σε ΟΤΑ α ́ βαθμού από τους ομίλους ΟΣΕ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΑΣΑ και οι δαπάνες μισθοδοσίας του μονίμου προσωπικού στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Επίσης κατανέμεται το ποσό των 17. 822.916, 67 ευρώ στους δικαιούχους δήμους – που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το ποσό είναι έναντι του συνολικού ποσού της δόσης έτους 2014,στο πλαίσιο εξόφλησης των πάσης φύσεως οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς αυτούς, όπως αυτές απορρέουν από τις διατάξεις του άρθρου 25 ν.1828/89 (ΦΕΚ 2 Α ́).
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο ένα δωδέκατο (1/12) του συνολικού ποσού της έκτης από τις οχτώ ετήσιες ισόποσες δόσεις που προβλέπεται να αποδοθούν για τον ανωτέρω σκοπό στους συγκεκριμένους δήμους. Το ποσό προορίζτεται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών καθώς και επενδυτικών δραστηριοτήτων-έργων των δήμων της χώρας. Με απόφαση όμως των οικείων δημοτικών συμβουλίων, δύναται τα αποδιδόμενα στους δικαιούχους ΟΤΑ ποσά, να διατεθούν κατά τη κρίση τους, είτε προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών, είτε για επενδυτικές δραστηριότητές τους και έργα.

aftodioikisi.gr

Εκτός από το Βόρειο Αιγαίo η «ΝEL Lines»


european_express_nel_lines_aktoploia_
Εκτός άγονων γραμμών Βορείου Αιγαίου αναμένεται να τεθεί η εταιρεία NEL Lines με σχετική υπουργική απόφαση του ΥΝΑ που θα επιδοθεί την Τρίτη στην εταιρεία. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι ήδη οι εταιρείες Blue Star Ferries & HSW ενδιαφέρονται για την κάλυψη της γραμμής, κάτι που μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ξεκαθαρίσει.
Πιο συγκεκριμένα, με υπουργική απόφαση που αναμένεται να παραδοθεί την Τρίτη στην Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ) θα βγαίνει εκτός Βορείου Αιγαίου (γραμμή Λαύριο-Ψαρά-Μεστά καθώς και από τη γραμμή από Θεσσαλονίκη και Καβάλα προς Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο , Σάμο, Ικαρία) καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το ΥΝΑ, αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις περιοχές αυτές και δεν τηρεί συμβατικές της υποχρεώσεις οδηγώντας σε ταλαιπωρία χιλιάδες επιβάτες του Βορείου Αιγαίου.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Μιλτιάδης Βραβιτσιώτης αναμένεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εξεύρεση της εταιρείας που θα διαθεχθεί τη ΝΕΛ, καθώς πλέον διαθέτει τα νομικά εργαλεία από το νόμο Ν. 4276/2014: Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδοµών, ειδικές µορφές τουρισµού και άλλες διατάξεις».
Εφόσον, δεν αναδειχτεί κάποιος ενδιαφερόμενος μπορεί να ορίσει, με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, που συνεδριάζει μάλιστα την Παρασκευή, αντικαταστάτη που θα εκτελεί τη γραμμή με το συγκεκριμένο μίσθωμα και για διάστημα το ανώτερο μέχρι τρεις μήνες ή μέχρι να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός.
Άλλωστε από τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο προβλέπεται κάτι τέτοιο. Το πλέον πιθανό είναι μια από τις Blue Star και HSW να ενδιαφερθεί για τις γραμμές που έχουν και μια οικονομική στήριξη από την πολιτεία που φτάνει στα 6 εκατ. ευρώ περίπου το χρόνο.
Διεκδικεί αποζημιώσεις η ΝΕΛ
Στο μεταξύ, η ΝΕΛ, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης που αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Βορείου Αιγαίου, αλλά και σε δήλωση επίσχεσης υπηρεσιών, επικαλούμενη την αδυναμία της Πολιτείας να εκτελέσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της.
Μάλιστα, πηγές της ΝΕΛ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο προσφυγών και δικαστικής διαδικασίας, καθώς αποδίδουν στο ΥΝΑ ότι δεν έχει εμπροθέσμως καταβάλλει τα οφειλόμενα μισθώματα, δεν έχει προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του κρατικού ναυλολογίου σε ποσοστό αντίστοιχο του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και δεν έχει τηρήσει τις νόμιμες υποχρεώσεις που απορρέουν από τους ουσιώδεις και απαράβατους όρους των υπογραφόμενων συμβάσεων περί μη παρακράτησης της διαφοράς του ΦΠΑ επί των μισθωμάτων της δημόσιας υπηρεσίας.

e-nautilia.gr

Απόφαση YNA για έκπτωση των εταιρειών ΝΕΛ Α.Ε και ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ N.E


varvitsiotis_
Την έκπτωση των εταιρειών «Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ Α.Ε)» και της θυγατρικής της «ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ N.E» από συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας υπέγραψε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο κ. Βαρβιτσιώτης κηρύσσει έκπτωτη την εταιρεία ΝΕΛ A.E από τη δρομολογιακή γραμμή Θεσσαλονίκη/Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Σάμος – Ικαρία, καθώς και την εταιρεία ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ Ν.Ε. από τη γραμμή Λαύριο – Ψαρά – Μεστά Χίου.
Παράλληλα, στην απόφαση προβλέπεται η κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών υπέρ του Δημοσίου, ύψους 1.500.000 ευρώ για κάθε μία από τις ανωτέρω συμβάσεις, ενώ οι δύο εταιρείες αποκλείονται από τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς για ένα έτος.
Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες είχαν κληθεί σε απολογία το προηγούμενο χρονικό διάστημα με το αιτιολογικό της πλημμελούς εκτέλεσης των δρομολογίων για τη γραμμή Θεσσαλονίκη/Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος-Ικαρία και την αδικαιολόγητη μη εκτέλεση των δρομολογίων για τη γραμμή Λαύριο – Ψαρά – Μεστά Χίου επί τρεις (3) σχεδόν μήνες.
Επισημαίνεται ότι καμία οφειλή του Δημοσίου δε βρίσκεται σε εκκρεμότητα προς τις δύο εταιρείες, πλην των μισθωμάτων του μήνα Αυγούστου που βρίσκονται σε διαδικασία εκταμίευσης. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας, άλλωστε, καταβάλλουν άμεσα τα μισθώματα προς τις εταιρείες, εφόσον και εκείνες από την πλευρά τους προσκομίσουν τα απαραίτητα από το νόμο δικαιολογητικά. Γι αυτό το λόγο, καμία άλλη ακτοπλοϊκή εταιρεία από όσες εξυπηρετούν δρομολογιακές γραμμές δημόσιας υπηρεσίας δεν έχει εκφράσει αντίστοιχη διαμαρτυρία.
Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, προχώρησε σε υπογραφή πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την κάλυψη των εν λόγω γραμμών, δρομολογώντας έτσι την άμεση εξυπηρέτησή τους από άλλα πλοία.
Αναφορικά με την απόφαση αυτή, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε:
«Θεωρώ εθνικό και προσωπικό καθήκον να κάνω ό, τι είναι δυνατόν για τη βελτίωση του ακτοπλοϊκού μας δικτύου. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα ότι η διασύνδεση μεταξύ των νησιών και η εδαφική συνοχή της χώρας αποτελεί για μένα αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα που θα διαφυλάξω με κάθε τρόπο και κάθε κόστος.
Η εξυπηρέτηση και η συγκοινωνία των νησιών μας υλοποιείται με χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Δική μας ευθύνη είναι να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματά αυτά πιάνουν τόπο. Φαινόμενα ασυνέπειας σε εκτέλεση δρομολογίων που τα θέτουν σε απομόνωση δε γίνονται ανεκτά. Σήμερα βάζουμε τέλος σε μια κατάσταση που ταλαιπωρούσε χρόνια τους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου και ειδικά τους κατοίκους της Λήμνου. Για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου η ενίσχυση του αναπτυξιακών δυνατοτήτων των νησιών μας και του εθνικού ρόλου που επιτελούν αποτελεί κυρίαρχο μέλημα».

e-nautilia.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ «ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ» ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ



Ο Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ έκανε το εξής σχόλιο:

 «Με θράσος χιλίων πιθήκων εμφανίζονται 21 Βουλευτές της ΝΔ να είναι «στα  κάγκελα» με τον Σύμβουλο των σημιτο-υπουργών Οικονομικών της συγκυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ, Νίκο Καραβίτη. Είναι αυτοί, που ψήφισαν τον ΕΝΦΙΑ και θα ξαναψηφίσουν την τροπολογία  - μόρφωμα. Προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί, ότι στα κάγκελα είναι δέκα εκατομμύρια Έλληνες εναντίον τους. Και ότι τους ξέρουν με όνομα και επίθετο».

Άρθρο του βουλευτή Χίου Κώστα Δ. Τριαντάφυλλου στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Kontra news", που δημοσιεύθηκε στις 07 Σεπτεμβρίου 2014, με τίτλο: "Πέντε προτάσεις για μια ευρωπαϊκή υπέρβαση της κρίσης".


Είναι κοινή παραδοχή ότι η κρίση, την οποία βιώνουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν είναι ελληνική. Είναι ευρωπαϊκή. Ωστόσο, αυτή η διαπίστωση δεν απαλύνει τις συνέπειες, ούτε από μόνη της μπορεί να αποτελέσει τη συνταγή για την έξοδο από την κρίση.
Η θεσμική θωράκιση, η μεταρρυθμιστική πρόοδος και η ανάγκη για μια πραγματική ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ενοποίηση, αποτελούν το ελάχιστο εχέγγυο, προκειμένου όχι μόνο να βγούμε από αυτήν την κρίση, αλλά, κυρίως, για να μην ξαναμπεί η χώρα σε παρόμοια ή αντίστοιχη κρίση.
Η δυσμενής οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση, που διέτρεξε το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ανέδειξε τις εγγενείς αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για πολλούς υπήρξε η ορατή κορυφή του παγόβουνου, κάτω από το οποίο η πολυζωνικότητα, οι ασυμμετρίες, οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, αναζωπύρωσε νέα και παλιά στερεότυπα, νέους και παλιούς εθνικούς εγωισμούς, που χωρίζουν ξανά την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Σήμερα το μεγάλο και πιεστικό ερώτημα είναι το εξής:
Μπορεί η στείρα και αδιέξοδη λιτότητα να αντικατασταθεί από ένα αναπτυξιακό σχέδιο που να προστατεύει την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. στο διεθνές περιβάλλον, να μην οδηγεί σε ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ανεργία, δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο ευημερίας;
Η απάντηση δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη. Όσο όμως δεν δίδεται, κάθε μέρα που περνάει, ολοένα και περισσότεροι ευρωπαίοι, σε κάθε χώρα της Ε.Ε., δεν ταυτίζουν την προσδοκία τους για ένα καλύτερο αύριο με το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Αντιθέτως, ταυτίζουν την πηγή όλων των προβλημάτων τους με την ευρωπαϊκή πολιτική και τις Βρυξέλλες.
Για να καταστεί, όμως,  ανταγωνιστική η Ευρώπη απέναντι σε οικονομίες, όπου είναι νόμιμη η παιδική εργασία, δεν προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον, δεν υπάρχουν κατοχυρωμένα κοινωνικά δικαιώματα και η εργασία αμείβεται με 1 έως 5 δολάρια το μήνα, χρειάζεται μια στοχευμένη και συνεκτική πολιτική, βασισμένες στις ευρωπαϊκές αξίες. Σε αυτή την αναγκαιότητα υπάρχουν πειστικές απαντήσεις που και μπορούμε και πρέπει να δώσουμε: 

  1. Εξαγωγή του κοινωνικού και περιβαλλοντικού προτύπου της Ε.Ε. Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η πιστοποίηση των προϊόντων που εισάγονται στην Ε.Ε. με πιστοποιητικά περιβαλλοντικής και κοινωνικής πολιτικής, χωρίς φυσικά να αποκλείεται, στο πλαίσιο του εφικτού, να επιβάλλονται και επιπλέον τέλη κατά την πώληση αυτών των προϊόντων στην εσωτερική ενιαία αγορά της Ε.Ε. Ως βασικό δε προαπαιτούμενο πρέπει να ελέγχεται το αν εργάσθηκαν παιδιά στην παραγωγή αυτών των προϊόντων. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να επιτευχθεί, στην πράξη, η εξαγωγή του κοινωνικού και περιβαλλοντικού μοντέλου της Ε.Ε., σε διεθνές επίπεδο.
  2. Καθιέρωση διεθνών φόρων. Η φορολόγηση των διεθνών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των μεγάλων πολυεθνικών και των συναλλαγών μέσω του διαδικτύου, των διεθνών - διασυνοριακών οικονομικών δραστηριοτήτων, αποτελούν όχι μόνο αναγκαία εργαλεία αλλά και απαραίτητα βήματα, προκειμένου να εξασφαλισθούν πόροι για το κοινωνικό κράτος και το νέο πλαίσιο ευημερίας. Η καθιέρωση αυτών των φορολογικών εργαλείων πρέπει να πραγματοποιηθεί σε ευρωπαϊκό ή ακόμη και σε διεθνές επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καταστεί αποτελεσματική η υπερεθνική φορολόγηση και να αντιμετωπισθεί η συστηματική διεθνής φοροαποφυγή, μέσω της  συστηματικής χρήσης των φορολογικών παραδείσων.
  3. Τραπεζική Ένωση σε επίπεδο Ε.Ε. Η Τραπεζική Ένωση σε επίπεδο Ε.Ε. μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλέστερο πλαίσιο λειτουργίας των Τραπεζών, σε πιστοποίησή τους και, επιτέλους, σε λειτουργία τους υπέρ της ανάπτυξης και της χρηματοδότησης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών.
  4. Στήριξη της δημιουργικότητας. Πρωταρχική αναγκαιότητα παραμένει, φυσικά, η στήριξη της δημιουργικότητας, ώστε να δοθεί η ώθηση στους νέους ανθρώπους να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους. Να «αποποινικοποιήσουμε» την αποτυχία και να επενδύσουμε στην ευρηματικότητα και στον δημιουργικό και υγιή πειραματισμό, χωρίς γραφειοκρατικά και φορολογικά βάρη.
  5. Νέο Ευρωπαϊκό αναπτυξιακό μοντέλο με έμφαση στην καινοτομία. Είναι αναγκαία μια διαφορετική ευρωπαϊκή πολιτική, που θα οδηγήσει σε ποιοτικές υπηρεσίες,  ποιοτικά και καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα, καθώς και σε εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα. Μια ευρωπαϊκή πολιτική που ως στόχο θα έχει την εξάλειψη των κοινωνικών, οικονομικών και παραγωγικών ανισοτήτων στο εσωτερικό της Ε.Ε.. Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που δεν θα διαχωρίζει τις χώρες σε ζώνες ανταγωνιστικότητας, με διαφορετικά τραπεζικά επιτόκια και, επομένως, κόστος χρήματος, αλλά θα δημιουργεί ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον σε ολόκληρη την Ε.Ε., με έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε κράτους -  μέλους.
    Με αυτό το σκεπτικό, μια εύρωστη ευρωπαϊκή οικονομία, προϋποθέτει περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη συμμετοχή των πολιτών, ενίσχυση και ισχυροποίηση των θεσμών της Ε.Ε..
    Στην προσπάθεια αυτή, η ευθύνη που βαραίνει, ξανά, τους ευρωπαίους σοσιαλιστές και δημοκράτες είναι μεγάλη.

Ξεκινούν σήμερα οι εγγραφές στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ- Όλα τα δικαιολογητικά


Από σήμερα Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου και μέχρι την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για να εγγραφούν στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.
Ως ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου ορίζεται η 15η Οκτωβρίου 2014.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Οι υποψήφιοι σπουδαστές οφείλουν να καταθέσουν στο ΙΕΚ προτίμησής τους τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1.    Αίτηση Επιλογής: Πρέπει να συμπληρωθεί σχετική αίτηση στην οποία θα αναγράφονται τα ονομαστικά στοιχεία, τα στοιχεία ταυτότητας και η διεύθυνση κατοικίας του υποψηφίου, καθώς και η σειρά προτίμησης των ειδικοτήτων που πρόκειται να λειτουργήσουν στο Ι.Ε.Κ. [υποχρεωτικό].
2.    Τίτλος Σπουδών: Απαιτείται φωτοαντίγραφο Απολυτηρίου Λυκείου ή Πτυχίου ΕΠΑ.Λ , ΕΠΑ.Σ ή ΤΕΕ Β’Κύκλου. Σε περίπτωση που είναι αδύνατη η προσκόμιση του τίτλου σπουδών (απολυτηρίου ή πτυχίου), θα προσκομίζεται αποδεικτικό τίτλου σπουδών, που θα εκδίδεται από τη Σχολική Μονάδα αποφοίτησης του υποψηφίου και στο οποίο θα αναγράφεται ο τελικός βαθμός αποφοίτησης. [υποχρεωτικό].
Σημείωση: Σε περίπτωση μη αποφοίτησης από ελληνικό λύκειο, αντί του δικαιολογητικού όπως ορίζεται παραπάνω, απαιτείται η κατάθεση των εξής:
i)    Επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα του αντίστοιχου τίτλου. Η επίσημη μετάφρασή του γίνεται από αρμόδια κατά τον νόμο αρχή του Υπουργείου Εξωτερικών ή την Πρεσβεία ή το Προξενείο της ξένης χώρας στην Ελλάδα ή από δικηγόρο.
ii)    Βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας του τίτλου σπουδών από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας, με αυτούς των ελληνικών σχολείων με αναγωγή του Γενικού Μέσου Όρου βαθμολογίας στην 20βάθμια κλίμακα.
3.    Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή Διαβατήριο: Φωτοτυπία και των δύο όψεων του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή σε περίπτωση έλλειψης Αστυνομικής Ταυτότητας θα προσκομίζεται Διαβατήριο σε ισχύ (φωτοαντίγραφα των σελίδων με τα προσωπικά στοιχεία του υποψηφίου). Σε περίπτωση έλλειψης των παραπάνω θα προσκομίζεται Πιστοποιητικό Δήμου. [υποχρεωτικό]
Σημείωση: Α. Οι υπήκοοι κρατών μελών της Ε.Ε., εκτός Ελλάδας οφείλουν να προσκομίσουν διαβατήριο ή άλλο δημόσιο έγγραφο, επίσημα μεταφρασμένο, από το οποίο να προκύπτει η υπηκοότητα τους.
Β. Οι αλλοδαποί Ελληνικής Καταγωγής, θα πρέπει να προσκομίσουν Διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς. Όσοι από τους ομογενείς δεν υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένοι με το προηγούμενο δελτίο (π.χ. Αμερικής), θα πρέπει να προσκομίσουν επίσημο ισχυρό έγγραφο από Πρεσβεία, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή άλλο αρμόδιο φορέα.
Γ. Οι αλλοδαποί υπήκοοι χωρών εκτός Ε.Ε. θα πρέπει να προσκομίσουν Διαβατήριο και άδεια διαμονής σε ισχύ. Σε περίπτωση που η άδεια διαμονής έχει λήξει και εφόσον ο αλλοδαπός κατέθεσε εμπρόθεσμα αίτηση ανανέωσης άδειας διαμονής, πριν τη λήξη της προηγούμενης άδειας διαμονής, θεωρείται νομίμως διαμένων στην Χώρα, μέχρι η Διοίκηση να αποφανθεί με απόφαση της επί του αιτήματος του. (Προσκομίζεται στο ΙΕΚ αντίγραφο της αίτησης για ανανέωση άδειας διαμονής).
4.    Δικαιολογητικά προϋπηρεσίας (εάν υπάρχει): Βεβαίωση ΙΚΑ (αναλυτικός λογαριασμός ασφαλισμένου ΙΚΑ) ή βεβαίωση Δημόσιας Υπηρεσίας, στην οποία θα αναγράφεται η προϋπηρεσία (ημερομίσθια ή έτη) που τυχόν πραγματοποίησε ο υποψήφιος σε συγκεκριμένο επάγγελμα και ειδικότητα, ή βεβαίωση Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) στην οποία θα αναγράφεται ο χρόνος άσκησης συγκεκριμένης επιτήδευσης από τον υποψήφιο Η απόδειξη της προϋπηρεσίας είναι στην αποκλειστική ευθύνη του υποψηφίου.
5.    Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης: προκειμένου για πολύτεκνο ή τρίτεκνο γονέα ή τέκνο πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας ή μονογονεϊκής οικογένειας, με τους περιορισμούς που τίθενται από την ισχύουσα νομοθεσία ή πιστοποιητικό της ένωσης Πολυτέκνων Ελλάδας όταν πρόκειται για πολύτεκνο γονέα ή τέκνο πολύτεκνης οικογένειας.
Σχετικά με τα φωτοαντίγραφα των απαιτούμενων δικαιολογητικών που θα προσκομίσουν οι υποψήφιοι επισημαίνουμε τα εξής:
1)    Όλα τα φωτοαντίγραφα των εγγράφων που έχουν εκδοθεί από Δημόσιο φορέα γίνονται δεκτά εφόσον είναι ευανάγνωστα.
2)    Αντίστοιχα γίνονται δεκτά φωτοαντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, εφόσον τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί αρχικά από δικηγόρο καθώς και ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από τις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπίπτουν στη ρύθμιση (π.χ. απολυτήριο ιδιωτικού λυκείου που φέρει τη θεώρηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ιατρική γνωμάτευση που φέρει θεώρηση από αρμόδιο ελεγκτή ιατρό).
3)    Επίσης, γίνονται αποδεκτά ευκρινή φωτοαντίγραφα αλλοδαπών εγγράφων, υπό την προϋπόθεση ότι τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί πρωτίστως από δικηγόρο. Η υποβολή απλών, ευανάγνωστων φωτοαντιγράφων, επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του υποψηφίου περί της ακρίβειας και εγκυρότητας των υποβαλλόμενων φωτοαντιγράφων, εξισώνεται δηλαδή ουσιαστικά με την υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1985.   Ως εκ τούτου, στις περιπτώσεις προσκόμισης παραποιημένων ή πλαστών φωτοαντιγράφων αποκλείονται από τη διαδικασία επιλογής οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι και επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. (ν.1599/1985 ή άλλες ποινικές κυρώσεις).
Μοριοδότηση- Πίνακας κατάταξης
Μετά τη λήξη της υποβολής αιτήσεων επιλογής και εφ” όσον ο αριθμός των υποψηφίων υπερβαίνει τον προβλεπόμενο αριθμό εισαγωγής, ο Διευθυντής του ΙΕΚ καταρτίζει πίνακα κατάταξης, ανά ειδικότητα, με μοριοδότηση, αφού ληφθούν υπόψη τα εξής:
α) Ο βαθμός του τίτλου σπουδών, ο οποίος απαιτείται για την εισαγωγή στο ΙΕΚ. Τα μόρια που δίνει ο τίτλος είναι τόσα όσα ο γενικός βαθμός, με μετατροπή του κλασματικού μέρους σε δεκαδικό. Σε περίπτωση που ο βαθμός του τίτλου σπουδών είναι εκφρασμένος σε διαφορετική από την εικοσαβάθμια κλίμακα, γίνεται αναγωγή του σε εικοσαβάθμια κλίμακα.
β) Η τεκμηριωμένη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά εργασιακή εμπειρία, σχετική με την ειδικότητα που επιθυμεί να καταρτιστεί, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα ως εξής: I.    Για προϋπηρεσία τριών (3) μηνών δύο (2) μόρια. II.    Για προϋπηρεσία έξι (6) μηνών τρία (3) μόρια. III.    Για προϋπηρεσία εννέα (9) μηνών τέσσερα (4) μόρια. IV.    Για προϋπηρεσία δώδεκα (12) μηνών έξι (6) μόρια.
γ) Η εγγύτητα της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης του υποψηφίου καταρτιζομένου με την ημερομηνία αποφοίτησης του από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως ακολούθως: I.    Για διάστημα ενός (1) έτους από την ημερομηνία αποφοίτησης δέκα (10) μόρια. II.    Για διάστημα δύο (2) ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης επτά (7) μόρια. III.    Για διάστημα τριών (3) ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης πέντε (5) μόρια. IV.    Για διάστημα άνω των τριών (3) ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης δύο (2) μόρια.
δ) Η ιδιότητα του πολύτεκνου γονέα ή του τέκνου πολύτεκνης οικογένειας, όπως αυτή αποδεικνύεται από πιστοποιητικό Δήμου ή επίσημο έγγραφο της ένωσης Πολυτέκνων Ελλάδας, πέντε (5) μόρια.
ε) Η ιδιότητα τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας, όπως αυτή αποδεικνύεται από πιστοποιητικό Δήμου, τρία (3) μόρια. στ) Η ιδιότητα του προστάτη ή του τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας τρία (3) μόρια.
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων- Εγγραφές
Η ανακοίνωση του Πίνακα Κατάταξης θα γίνει στις 2/10/2014 και θα περιέχει αναλυτικά τα μόρια, που συγκεντρώνει ο κάθε υποψήφιος από όλα τα κριτήρια. Ο συγκεκριμένος πίνακας εμφανίζει τους επιλεγέντες και επιλαχόντες, ανά ειδικότητα. Την επομένη της λήξης των εγγραφών των επιλεγέντων ανακοινώνεται από το Διευθυντή του ΙΕΚ ο ακριβής αριθμός των κενών θέσεων ανά τμήμα. Αυτές οι θέσεις θα συμπληρωθούν από τους επιλαχόντες. Από 2-10-2014 έως και 10-10-2014, οι επιλεγέντες σπουδαστές θα πρέπει να καταθέσουν στο ΙΕΚ επιλογής τους Αίτηση Οριστικής Εγγραφής, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η εγγραφή τους. Η μη κατάθεση Αίτησης Οριστικής Εγγραφής στο ΙΕΚ, μέχρι και 10-10-2014 σημαίνει τη μη αποδοχή της επιλογής από τον υποψήφιο και την απώλεια της αρχικής επιλογής του για εγγραφή.


aftodioikisi.gr