Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

EΠΙΘΕΣΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ


Αν υπάρχουν βουλευτές της συγκυβέρνησης που έχουν αντιληφθεί τι έχουν ψηφίσει και έχουν αποφασίσει να ρίξουν την κυβέρνηση, να τη ρίξουν σήμερα το βράδυ, τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και σημείωσε: "Δεν θα κάνουμε αυτό που έκανε ο κ. Σαμαράς με την Πολιτική Άνοιξη, που πρόσφερε δώρο στο ΠΑΣΟΚ. Δεν θα δώσουμε τεχνητή αναπνοή στην κυβέρνηση. Έχουμε πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα την καταθέσουμε μετά τις εκλογές".
Κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι είναι "πατερίτσα" του ΠΑΣΟΚ και "Πρωθυπουργός σε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ" που παρέχει ασυλία στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
"Ο κ. Σαμαράς πρέπει να φύγει γρήγορα από τη θέση που κατέχει" δήλωσε και πρόσθεσε πως δεν θα υπάρχει ασυλία για κανέναν. Ανέφερε, για παράδειγμα, πως ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να δώσει ασυλία στον Γιώργο Παπανδρέου, θα βρει απέναντί του τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καμμένος απάντησε ότι "οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν είναι πατερίτσα κανενός" και η όποια συνεργασία τους θα γίνει με βάση τις αρχές που έχουν ανακοινώσει.
Ο κ. Καμμένος είπε ότι το κόμμα του παρουσίασε πρόταση για το πώς μπορούν οι πολίτες να προσφύγουν εναντίον του ΕΝΦΙΑ και να μην τον πληρώσουν και το επόμενο διάστημα θα καταθέσει πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθεί, όπως είπε, με τους πολιτικούς αρχηγούς του δημοκρατικού τόξου για τη συγκρότηση κοινού μετώπου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ




Τέλος η κράτηση για εκατοντάδες λαθρομετανάστες που έμεναν στα κέντρα κράτησης..

Αρχικά η κράτηση είχε καθοριστεί στο 6μηνο, ύστερα έγινε χρόνος και στο τέλος 18μηνο, δόθηκε ακόμη μια τρίμηνη παράταση ωστόσο και αυτή λήγει και κάπως έτσι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα το κράτος είναι υποχρεωμένο να ανοίξει τις πόρτες και να απελευθερώσει σταδιακά όλους τους λαθρομετανάστες που συμπληρώνουν το όριο κράτησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloko.gr επίκειται στις επόμενες ημέρες η αποφυλάκιση περίπου 450 λαθρομεταναστών από τα κέντρα κράτησης όλης της χώρας, ενώ από αυτούς οι 78 από την Αμυγδαλέζα.

Προϊόντος του χρόνου, όμως θα τεθεί το ίδιο θέμα για τους υπόλοιπους σχεδόν ή κάτι παραπάνω από 7.000 «τρόφιμους» που κρατούνται για παράτυπη είσοδο στη χώρα.
  
Πηγή ➤ eglimatikotita 

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΕΘ



Το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, για την 79η ΔΕΘ. Στις 11 το πρωί του Σαββάτου θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και εκπροσώπους των εργαζομένων και στη συνέχεια θα κάνει περιοδεία στα περίπτερα.
Στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» για τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την Κυριακή, στη
μια  το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο θα κυριαρχήσει το ζήτημα της διαπραγμάτευσης του χρέος, από την έκβαση του οποίου, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, θα κριθεί και η εξοικονόμηση πόρων που θα καλύψουν τις υπόλοιπες εξαγγελείες.
Εν τω μεταξύ, όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας θα δομήσει την ομιλία του και τις δεσμεύσεις του γύρω από τους εξής «πέντε πυλώνες»:
-Αναχαίτιση ανθρωπιστικής κρίσης
-Επανεκκίνηση Οικονομίας
-Αντιμετώπιση Ανεργίας: 200.000 – 300.000 θέσεις εργασίας
-Θεσμικοί μετασχηματισμοί (λειτουργία του κράτους, συλλογικές συμβάσεις)
-Ανασυγκρότηση παραγωγικής βάσης
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ανεργίας ειδικά, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως προτεραιότητα, σε συνδυασμό βέβαια με την ανασυγκρότηση της οικονομίας αλλά και την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Μεταξύ των κοστολογημένων μέτρων που θα εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας είναι και:
-Αρση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
-Αποκατάσταση μέρους των χαμηλότερων συντάξεων
-Διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας και αύξησή του
-Κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ
-Ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές και χρέη στο δημόσιο
-Παύση ποινικών διώξεων για χρέη προς το δημόσιο
-Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής
-Αντιμετώπιση λαθρεμπορίου καυσίμων
-Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας
-Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ
-Κόκκινα δάνεια δημιουργία ενδιάμεσου φορέα
-Δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού

ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ ΚΑΙ ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ



Νέα δεδομένα υπάρχουν πλέον για τα ακτοπλοϊκά μας πράγματα σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια από Καβάλα (και Θεσσαλονίκη;)  για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Μυτιλήνη, Ψαρά, Χίο, Σάμο και Ικαρία.

Μετά την διακοπή της συνεργασίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με την ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ) που κηρύχθηκε έκπτωτη λόγω ασυνέπειας σε όλα τα επίπεδα, όπως έγινε γνωστό προσωρινά θα εκτελούνται τα δρομολόγια με ανάθεση.

Συγκεκριμένα για 3 μήνες θα αναλάβουν να εκτελούν τα εν λόγω δρομολόγια η εταιρεία HELLENIC SEAWAYS με τα σκάφη «Νήσος Χίος» και «Νήσος Μύκονος», χωρίς να αποκλείεται και το σκάφος «Πάτμος»! Σκάφη νέας γενιάς και ηλικίας που θα εκτελούν τα δρομολόγια σε λιγότερη ώρα, με άνεση και πιστότητα. Σκάφη που αναπτύσσουν ταχύτητα 22 ναυτικών μιλίων, ηλικίας μικρότερης των 10 ετών που θα εκτελούν το δρομολόγιο Καβάλας – Λήμνου σε 3,5 ώρες και Καβάλας – Μυτιλήνης σε 8 ώρες!!
Αυτό σημαίνει ότι η Καβάλα και αυτά τα νησιά που προαναφέραμε θα γλiτώσουν από αυτή την ομηρία που έχουν με την ΝΕΛ LINES που τόσο πολύ ταλαιπώρησαν τους νησιώτες, επαγγελματίες και τουρίστες. Μία επιδοτούμενη γραμμή που έπρεπε να πετάει αλλά δυστυχώς βάλτωσε λόγω της αναξιοπιστίας της ΝΕΛ που λόγω του ότι κηρύχθηκε έκπτωτη θα χάσει και την εγγυητική επιστολή που κατέθεσε ύψους 1,5 εκ. ευρώ! Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης εδώ και μήνες ψαχνόταν πάνω σε αυτή την λύση όταν πλέον τα πράγματα με την ΝΕΛ έφτασαν σε αδιέξοδο.

ΔΙΕΚΟΨΕ

Σημειωτέoν ότι ήδη η ΝΕΛ έχει σταματήσει να εκτελεί δρομολόγια από το Λιμάνι της Καβάλας για τα προαναφερθέντα νησιά, με το δρομολόγιο του πλοίου "Μυτιλήνη" που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 11 το βράδυ της Τετάρτης να μην πραγματοποιείται και τα αντίτιμα των εισιτηρίων να επιστρέφονται στους επιβάτες στο ακέραιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προαναφερθέντα τα ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Βαρβιτσιώτης, σε διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Μυτιλήνη στις 25 και 26 Αυγούστου με την παρουσία όλων των Αρχών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Μάλιστα ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε την συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή που είναι άγονη, ως πολύ σημαντική, ενώ η συνέχιση της δεν θα περιλαμβάνει το ένα δρομολόγιο την εβδομάδα από Θεσσαλονίκη καθώς και τα 3 δρομολόγια την εβδομάδα θα γίνονται από την Καβάλα!! Ο υπουργός διέψευσε τον ισχυρισμό της ΝΕΛ ότι υπάρχουν οφειλές προς αυτήν από πλευράς του υπουργείου, τονίζοντας ότι δεν τους οφείλουν ούτε ευρώ!

ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ...

Το ποτήρι ξεχείλισε φέτος το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά την ΝΕΛ καθώς σημειώθηκαν τουλάχιστον 4 σοβαρά επεισόδια με σοβαρές καθυστερήσεις και βλάβες ενώ σε μία περίπτωση οι ναυτεργάτες της εταιρείας προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας καθώς είναι επί μήνες απλήρωτοι.... Είναι γνωστό ότι η ΝΕΛ αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα ενώ οι αγανάκτηση των κατοίκων των νησιών που εξυπηρετούσε μέχρι σήμερα είναι τεράστια, καθώς οι καθυστέρηση στην εκτέλεση των δρομολογίων ήταν κάτι το συνηθισμένο και δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στους επαγγελματίες, όπως π.χ. στους ξενοδόχους κ.λ.π.

Τέλος αύριο Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) για να δώσει με απευθείας ανάθεση σε κάποια ναυτιλιακή εταιρεία για 3 μήνες το έργο των δρομολογίων για τα προαναφερθέντα νησιά. Το ΣΑΣ σύμφωνα με πληροφορίες έχει να επιλέξει μεταξύ δύο εταιρειών που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την εκτέλεση αυτών των δρομολογίων που είναι και επιδοτούμενα. Εκτός από την HELLENIC SEAWAYS, ενδιαφέρον εκδήλωσε και η BLUE STAR FERRIES.

Η απευθείας ανάθεση γίνεται ώστε να μην αποκλειστούν αυτά τα νησιά από την υπόλοιπη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς χρειάζεται κανονικά να γίνει διεθνής διαγωνισμός. Ο διαγωνισμός θα γίνει τις επόμενες ημέρες οπότε θα μπορούν να συμμετάσχουν και περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες και με νόμιμες διαδικασίες θα προκύψει η εταιρεία που θα εκτελεί τα δρομολόγια για τουλάχιστον ένα έτος.

Εφημερίδα «Καβάλα», kavalapress.gr

KATAΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ 13 ΑΙΩΝΑ Π.Χ

Ποιός δεν έχει ακούσει το μύθο της αργοναυτικής εκστρατείας: Για τον Ιάσονα από την Ιωλκό που έφτασε μέχρι τον Εύξεινο Πόντο για να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας. Ποιός δεν θαύμασε το μυθικό πλοίο με το οποίο έφεραν εις πέρας αυτή την παράτολμη αποστολή.
Κι όμως η Αργώ, είναι ο ζωντανός μύθος, που στις μέρες μας υπάρχει και βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι του Βόλου. Το μυθικό πλοίο, τότε έργο του Άργου και των αδερφών του, το 2008 κατασκευάστηκε ξανά σύμφωνα με τις μεθόδους και τα σχέδια του 13 αιώνα π.Χ., από τον ναυπηγό Νικόλαο Ρέππο σε διάστημα έξι μηνών.
Και μετά από ένα πειραματικό ναυτικό ταξίδι ως τους Άγιους Σαράντα, κατέπλευσε στο λιμάνι της Ιθάκης.
Τελικά το θαυμαστό πλοίο, του οποίο ο τύπος είναι Μονήρη Πεντηκόντορος ιστοφόρο πολεμικό, βρέθηκε και παρέμεινε στο λιμάνι του Βόλου.
Σύμφωνα με το μύθο, η ναυπήγηση της Αργούς έγινε με αίτημα του Ιάσονα και περιγράφεται ως το γρηγορότερο και το πιο στέρεο σκάφος της εποχής του. Το σημερινό πλοίο κατασκευάστηκε με ξύλο πεύκου, βελανιδιά και μελία ενώ τα δέντρα που χρησιμοποιήθηκαν είχαν επιλεγεί μέχρι και δύο χρόνια πριν.
Πηγή : newsbeast.gr

ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΜΒΡΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΦΕΤΟΣ

Π



αρά τις υποσχέσεις από τις αρχές, τις πιέσεις, τα δημοσιεύματα στον τύπο και την πολλή δουλεία που άοκνα κατέβαλαν η Ένωση Ιμβρίων, το Πατριαρχείο, το ελληνικό Προξενείο στη Κωνσταντινούπολη και πολλοί Ρωμιοί, Ίμβριοι και μη, στο νησί και έξω απο αυτό, ο στόχος να ανοιξει φέτος το ελληνικό γυμνάσιο στο νησι δεν επιτεύχθηκε.
Προφασιζόμενες γραφειοκρατικούς λόγους, οι αρχές τελικά δεν έδωσαν την πολυπόθητη άδεια για να ανοίξει φέτος το καινούργιο σχολείο, που θα είχε έδρα του το χωριό Αγρίδια (Tepekoy). ¨Ετσι τα παιδιά που θα τελειώσουν το ελληνόφωνο δημοτικό που εδρεύει στους Αγίους Θεοδώρους (Zeytinli), θα πρέπει να συνεχίσουν, αν θέλουν να παραμείνουν στην Ιμβρο, σε τουρκικό σχολείο.

Υπενθυμίζεται ότι το 1964 οι τουρκικές αρχές ακολουθώντας ενα πρόγραμμα αφελληνισμού του νησιού έκλεισαν σε μια μέρα 6 δημοτικά και ένα γυμνάσιο και άφησαν 600 μαθητές στο δρόμο. Αυτό ανάγκασε τα περισσότερα παιδιά με τις οικογένειές τους να φύγουν για Κωνσταντινούπολη και μετά για Ελλάδα. Αυτό μαζί με άλλα μέτρα όπως η απαλλοτρίωση περιουσιών και η εγκατάσταση ανοιχτών φυλακών στο νησί, οδήγησε τους Ιμβριους να το εγκαταλείψουν μαζικά και λίγα χρόνια αργότερα ο ελληνικός πληθυσμός του νησιού από 6000 έφτασε να αριθμεί λιγότερο από τρεις εκατοντάδες άτομα, και από αυτα τα περισσότερα ηλικιωμένοι.
Τα τελευταία χρονια, και με δεδομένη την αλλαγή των συνθηκών στα ελληνοτουρκικά, παρατηρήθηκε μια τάση επιστροφής των Ιμβρίων, αρχικά για τα καλοκαίρια και τα πανηγύρια του Αυγούστου. Στη συνέχεια κάποιοι επισκεύασαν τα σπίτια τους ενώ κάποιες οικογένειες επέστρεψαν ή σκέφτονταν να εγκατασταθούν και στο νησι.
Η ύπαρξη ελληνικού σχολείου αποτελεί ισχυρό κίνητρο για όσους Ιμβρίους, κυρίως από την Ελλάδα, σκέφτονται να κατοικήσουν στο νησί. Επέρυσι άνοιξε μετά από΄49 χρόνια πανηγυρικά και πάλι δημοτικό σχολείο στο νησί, με πέντε μαθητές.
Φέτος έγινε η μεγάλη προσπάθεια να ανοίξει Γυμνάσιο και στη συνέχεια και Λύκειο, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ολοκλήρωση της ελληνόφωνης εκπαίδευσης για τα παιδιά της ελληνικής μειονότητας. Φαίνεται όμως ότι η διάθεση των αρχών δεν ήταν αυτή τη φορά τόσο θετική, παρά τις υποσχέσεις και το προσωπικό ενδιαφέρον του Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος κατάγεται από την Ιμβρο.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας άλλωστε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο δήλωσε, συνδέοντας για μια φορά ακόμα τα θέματα της μειονότητας με τα ελληνοτουρκικά ότί ” η Ελλάδα κάθεται χρόνια στο δέντρο του “πάρε”, πρέπει να καθήσει και στο δέντρο του “δώσε” κάποτε” Ενώ παράγοντες κυβερνητικοί΄διέρρεαν την επιθυμία της Τουρκίας να ανοίξουν σχολεία για τους Τούρκους στην Κω και τη Ροδο, όπως άνοιξε η Τουρκία το σχολείο στην Ίμβρο πέρυσι.
Όσοι αγωνίστηκαν για τον σημαντικό΄αυτό στόχο θελουν, παρά την εύλογη απογοήτευση, να συντηρήσουν την ελπίδα πως η άδεια θα δοθεί την επόμενη χρονιά, ωστόσο η εκτίμηση πριν λίγο καιρό ηταν ή τώρα ή ποτέ.
Άλλωστε όλοι ξέρουμε πως ” τα θαύματα κρατάνε μονάχα τρεις μέρες”
- See more at: http://constantinoupoli.com/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B8%CE%B1-%CF%87%CF%84%CF%85%CF%80%CE%AE-2/#sthash.gTnZHrUC.dpuf

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού!


ektktou-deltiou-kairou-nautikoi
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα πέμπτη, ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση από τις επόμενες ώρες στη δυτική Ελλάδα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Πιο αναλυτικά:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται από τις επόμενες ώρες σήμερα Πέμπτη στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και βαθμιαία στη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες της παρασκευής.


e-nautilia.gr

Αυξάνουν αντί να μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση στα κόμματα – Η «πονηρή» διάταξη στο ν/σ του ΥΠΕΣ (έγγραφο)


«Παράθυρο» για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων αφήνει το νομοσχέδιο για τον «Έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» η συζήτηση του οποίου συνεχίζεται σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Συγκεκριμένα, ενώ αν και σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχέδιου προβλέπεται, σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης που φτάνει το 46%, στην ίδια Έκθεση τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «η διεύρυνση της βάσης υπολογισμού της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία περιλαμβάνει, πλέον των τακτικών εσόδων, μη φορολογικά έσοδα καθώς και έσοδα από το ΠΔΕ, μπορεί στο μέλλον να προκαλέσει αύξηση των ποσών της χρηματοδότησης, ακόμη και έναντι της υφιστάμενης».
Δηλαδή, το ΓΚΛ αποκαλύπτει ότι ναι μεν μειώνεται τώρα η χρηματοδότηση των κομμάτων αλλά με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου πρόκειται στο μέλλον (σ.σ. που μπορεί να είναι και σε μερικούς μήνες) να αυξηθεί!

aftodioikisi.gr

ΕΝΦΙΑ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα νέα εκκαθαριστικά- Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50%


Σε αναμονή των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ βρίσκονται πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Στη νέα εκκαθάριση και στα εκκαθαριστικά που θα αναρτηθούν για όλους θα περιληφθούν οι διορθώσεις που έγιναν στον νόμο και αφορούν τα λάθη στους 4.000 οικισμούς, τις μειωμένες εκπτώσεις για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα και την έκπτωση 20% στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Διαβάστε όλα θα πρέπει να γνωρίζετε για τον ΕΝΦΙΑ:
  • Πότε θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά
Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι διαθέσιμα μετά την 15η Σεπτεμβρίου
  • Σε πόσες δόσεις θα πρέπει να πληρωθεί ο νέος φόρος
Ο φόρος θα καταβληθεί σε 6 δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία το Φεβρουάριο του 2015
  • Τι πρέπει να κάνετε αν το αρχικό εκκαθαριστικό ήταν σωστό
Να περιμένετε το νέο εκκαθαριστικό που θα αναγράφει τις 6 δόσεις. Το τελικό ποσό του φόρου δεν αλλάζει.
  • Τι ισχύει για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Ποια υπόκεινται στην έκπτωση του 20%.
Για να έχει κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου να έχει έκπτωση 20%, θα πρέπει το ακίνητο να μην είναι νοικιασμένο ή ηλεκτροδοτούμενο σε όλη τη διάρκεια του 2013.
  • Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50%
Στην τροπολογία προστέθηκε ένα ακόμα κριτήριο που σχετίζεται με την αξία της περιουσίας. Η έκπτωση θα χορηγείται υπό την πρόσθετη προϋπόθεση ότι τα κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικόπεδα που κατέχουν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα δεν υπερβαίνουν σε αντικειμενική αξία:
-Τις 85.000 ευρώ αν είναι άγαμοι.
-Τις 150.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι χωρίς παιδιά.
-Τις 200.000 ευρώ εάν είναι έγγαμοι και έχουν ένα ή δύο παιδιά.
  • Ο ρόλος του εισοδήματος για την χορήγηση της έκπτωσης
Ναι. Για τη χορήγηση έκπτωσης φόρου 50% πρέπει να έχετε και εισόδημα κάτω από 9000 ευρώ (συν 1000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος)
  • Τι ισχύει για τα αυθαίρετα- Πώς θα διεκδικήσετε έκπτωση 50%
Το πρόστιμο για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου πέφτει πλέον στο μισό. Για να πετύχουν την έκπτωση της τάξης του 50% οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να κάνουν ενεργειακή ή στατική αναβάθμιση του κτηρίου τους.
Οι εργασίες που μπορούν να γίνουν για την ενεργειακή αναβάθμιση περιλαμβάνουν:
1. Αντικατάσταση κουφωμάτων σε πόρτες και παράθυρα, αλλά και στον φωταγωγό κλπ
2. Πρόσθετες εργασίες όπως κατασκευή σκάλας, αντικατάσταση σκεπής, τοποθέτηση μονώσεων κλπ
3. Τοποθέτηση θερμομόνωσης σε στέγη, ταράτσα πυλωτή, αλλά και θερμομόνωση εσωτερικά του σπιτιού
4. Αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης
5. Παράλληλα οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να προχωρήσουν σε στατική ενίσχυση του ακινήτου με αλλαγή υλικών και εξοπλισμού του κτηρίου με τοποθέτηση ή εγκατάσταση ικριωμάτων κλπ


aftodioikisi.gr

Οι 10 αλλαγές που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό- Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων


Ριζικές είναι οι αλλαγές που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό. Οι αλλαγές, όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Τα Νέα», έχουν να κάνουν με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, την αύξηση ημερών ασφάλισης για κατώτατη σύνταξη, την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και τις εφάπαξ παροχές.
Διαβάστε αναλυτικά τις 10 αλλαγές που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό:
1. Αύξηση του ορίου χορήγησης της κατώτατης σύνταξης από την 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης) που ισχύει σήμερα στην 20ετία (6.000 ημέρες ασφάλισης). Επίσης, θα καταργηθούν ή θα περιοριστούν τα πάσης φύσης μπόνους που χορηγούνται στην κατώτατη σύνταξη.
2. Κατάργηση ή περιορισμός των πάσης φύσεως μπόνους που χορηγούνται στην κατώτατη σύνταξη και τα οποία προκαλούν έως και 30% αύξηση στις τελικές αποδοχές που λαμβάνει ο συνταξιούχος.
3. Νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων.  Στα ταμεία κύριας σύνταξης ο τρόπος υπολογισμού αλλάζει από το 2015 και υιοθετείται μεικτό σύστημα το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση αποδοχών. Το ύψος της θα είναι 360 ευρώ, όσα είναι η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ. Θα χορηγείται κατά το χρόνο συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου, ωστόσο μετά το 2015 θα υπάρξει μεταβατικό διάστημα για όσους θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα έτη.
4. Λειτουργική ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων. Το ΙΚΑ θα περιλαμβάνει όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού/δημόσιου τομέα, ο ΟΑΕΕ όλους τρους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και ο ΟΓΑ τους αγρότες
5. Ενσωμάτωση επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ από το 2015: συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης.
6. Ενιαίο σύστημα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών. Τον κρίσιμο ρόλο αναλαμβάνει το Κέντρο είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Μέσα στο 2015 υα υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πιθανότατα κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
7. Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων. Η στελέχωση θα γίνει από υπαλλήλους όλων των ασφαλιστικών Ταμείων και εκεί θα κατευθύνεται το σύνολο των συντάξεων.  Οι αλλαγές θα συνδυαστούν με την καθιέρωση του λεγόμενου «ασφαλιστικού βιογραφικού» με στόχο την ηλεκτρονική καταγραφή των ενσήμων.
8. Ενιαίο δίκτυο εξυπηρέτησης ασφαλισμένων. Οι υπηρεσίες όλων των Ταμείων θα στεγάζονται σε ένα μόνο κτήριο σε επίπεδο δήμων ή νομών
9. Μετά τις επικουρικές καθιερώνεται ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από 1/1/2015 και στις εφάπαξ παροχές.
10. Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

aftodioikisi.gr

Πήραν πίσω τη γαλάζια σημαία από 38 ελληνικές ακτές (λίστα)


Σε τριάντα οκτώ ελληνικές ακτές, οι οποίες είχαν βραβευτεί το 2014 «υπεστάλη» η γαλάζια σημαία! Όπως διαπίστωσαν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος οι συγκεκριμένες παραλίες  -εκ των οποίων οι 23 βρίσκονται στην Κέρκυρα- δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια.
Οι επιθεωρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού στις 408 βραβευμένες ακτές κατέδειξαν σοβαρές ελλείψεις στην παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, στην τήρηση της καθαριότητας, στην ορθή πληροφόρηση, στις υπηρεσίες που αφορούν την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και στις δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, ακτής και παράκτιου χώρου. Πάντως, όπως σημειώνουν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων η ποιότητα των νερών κολύμβησης ήταν πολύ καλή.
Κατάλογος των 38 ακτών:
Ακτή Ανάβυσσος Κεντρική – Δήμος Σαρωνικού – Αττική
Ακτή Αλυκανάς 2 – Δήμος Ζακύνθου – Ζάκυνθος
Ακτή Αλυκές 2 – Δήμος Ζακύνθου – Ζάκυνθος
Ακτή Θάσος/Πόλη Λιμανάκι – Δήμος Θάσου – Καβάλα
Ακτή Αγ. Γεώργιος – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα
Ακτή Αγ. Γόρδιος – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα
Ακτή Μπενίτσες – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα
Ακτή Αρίλλας – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα
Ακτή Σιδάρι – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα
Ακτή Απράος Καλαμάκι – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα
Ακτή Ρόδα – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα
Ακτή Περίθεια/Αγ. Σπυρίδωνας – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα
Ακτή Γιμάρι – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα
Ακτή Καλαμιώνας – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα
Ακτή Κερασιά – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα
Ακτή Νησάκι/Κρουζερή – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα
Ακτή Μαραθιάς – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα
Ακτή Αγ. Ματθαίος/Πρασούδι – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα
Ακτή Ίσσος – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα
Ακτή Μεσογγή – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα
Ακτή Χαλικούνας – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα
Ακτή Παλαιοκαστρίτσα – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα
Ακτή Γλυφάδα – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα
Ακτή Έρμονες – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα
Ακτή Κοντόγιαλος – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα
Ακτή Μπαρμπάτι – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα
Ακτή Ύψος – Δήμος Κέρκυρας – Κέρκυρα
Ακτή Σκάλα Ερεσού – Δήμος Λέσβου – Λέσβος
Ακτή Πέτρα – Δήμος Λέσβου – Λέσβος
Ακτή Νυφίδα – Δήμος Λέσβου – Λέσβος
Ακτή Παγασών/Βόλος – Δήμος Βόλου – Μαγνησία
Ακτή Πλατάνια – Δήμος Πρέβεζας – Πρέβεζα
Ακτή Μέγα Άμμος – Δήμος Πρέβεζας – Πρέβεζα
Ακτή Σούδα – Δήμος Αγ. Βασιλείου – Ρέθυμνο
Ακτή Φανάρι/Δημοτική – Δήμος Κομοτηνής – Ροδόπη
Ακτή Φανάρι/Camping – Δήμος Κομοτηνής – Ροδόπη
Ακτή Τραγάνα – Δήμος Λοκρών – Φθιώτιδα
Ακτή Βλυχάδα – Δήμος Λοκρών – Φθιώτιδα
Σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες», οι 38 ακτές δεν μπορούν να είναι υποψήφιες για βράβευση την επόμενη χρονιά.


aftodioikisi.gr

Λύση της «τελευταίας στιγμής» με τη μεταφορά μαθητών – Τι προβλέπει τροπολογία του ΥΠΕΣ


Tροπολογία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θεόφιλου Λεονταρίδη, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει με τη μεταφορά των μαθητών, ψηφίζεται σήμερα.
Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα της προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευση με την προϋπόθεση το κόστος να μην υπερβεί τα περσινά επίπεδα. Παράλληλα, ξεπερνιούνται προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη αλλαγή των χιλιομετρικών αποστάσεων, συμπεριλαμβανομένων και των μουσικών σχολείων, για όσες περιπτώσεις γίνεται μίσθωση λεωφορείων. Τονίζεται ότι όλα αυτά δεν επιφέρουν περαιτέρω δαπάνες στον προϋπολογισμό, διότι έγινε ορθολογική διαχείριση από τις περιφέρειες.
Οι νέες ρυθμίσεις δεν σχετίζονται με τις ως τώρα παρατάσεις συμβάσεων, με τις οποίες αντιμετωπιζόταν συνήθως το συγκεκριμένο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, και για τις οποίες η χώρα μας λογοδοτεί ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλες οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν από 11 Σεπτεμβρίου 2014.
Επισημαίνεται, ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης συναντήθηκε, αλλά είχε και διαρκή επικοινωνία, με τους περιφερειάρχες  που έχουν επιφορτιστεί με το έργο της μεταφοράς των μαθητών.
Μετά και τον εντοπισμό των προβλημάτων και τη διευθέτησή τους νομοθετικά, απομένει η άμεση κινητοποίηση των περιφερειών για να επιλύσουν τα επιμέρους τοπικά προβλήματα που τυχόν θα ανακύψουν.


aftodioikisi.gr

Λύση στο θέμα της αδειοδότησης αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμων – Νέα παράταση έως τον Φεβρουάριο


Νέα παράταση, ως τις 8 Φεβρουαρίου 2015, δίνει η Κυβέρνηση για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και αναγκάστηκαν να αναστείλουν από 1ης Σεπτεμβρίου τη λειτουργία τους. Αυτό ορίζεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπογράφεται από τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, τον υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, και τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανό. Η νέα παράταση αποφασίστηκε μετά το αίτημα νεοεκλεγέντων δημάρχων, που συναντήθηκαν πρόσφατα με τον κ. Ανδριανό και του ανέφεραν ότι από τον Απρίλιο, ένα μήνα δηλαδή πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μέχρι και τον Σεπτέμβριο, οπότε ανέλαβαν καθήκοντα οι νεοεκλεγείσες δημοτικές αρχές, παρατηρήθηκε σε πολλές περιπτώσεις κωλυσιεργία στις απαιτούμενες διαδικασίες για την αδειοδότηση, χωρίς γι” αυτό να ευθύνονται οι νέες δημοτικές αρχές.
Η ΚΥΑ ορίζει πως οι διοικήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων για τις οποίες εκκρεμεί η αδειοδότηση ή οι φορείς στους οποίους αυτές ανήκουν υποχρεούνται να αποστείλουν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου στον γενικό γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατάσταση σχετική με τις εκκρεμότητες που έχουν ως προς την αδειοδότηση, και στο τέλος κάθε μήνα μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015 έκθεση προόδου αναφορικά με τις γενόμενες εργασίες.
Η προθεσμία της 8ης Φεβρουαρίου συμπίπτει με την προθεσμία που ορίζεται στον νόμο 4178/2013 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, η οποία αποτελεί και προϋπόθεση για την έκδοση άδειας λειτουργίας στις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Η παράταση δεν αφορά περιπτώσεις όπου έχει εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης από την αρμόδια υπηρεσία ή η εγκατάσταση έχει κριθεί ακατάλληλη για λόγους στατικής ανεπάρκειας.


aftodioikisi.gr