Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Έρχονται 1.130 προσλήψεις στους δήμους μέχρι το τέλος του 2014


Προσλήψεις 1.130 εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι το τέλος του 2014 έχουν προγραμματιστεί από το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να καλυφθούν άμεσες ανάγκες των δήμων και των περιφερειών της χώρας. Προτεραιότητα θα δοθεί σε επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με το Έθνος, από το σύνολο των προσλήψεων οι 450 αφορούν μόνιμο προσωπικό και οι 680 αφορούν συμβασιούχους, εκ των οποίων οι 500 θα χρηματοδοτηθούν μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και οι 180 από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ανάμεσα στις ειδικότητες που θα επιλεγούν βρίσκονται οικονομολόγοι, προσωπικό παιδικών σταθμών, αρχιτέκτονες,προσωπικό πληροφορικής, λογιστές, γιατροί, κτηνίατροι, κοινωνιολόγοι, ηλεκτρολόγοι, γεωπόνοι κλπ. Σε ότι αφορά στο προσωπικό που θα προσληφθεί με χρήματα μέσω ΕΣΠΑ στην πλειοψηφία του θα είναι προσωπικό για τους παιδικούς σταθμούς. Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι σε ό,τι αφορά σε επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 2008 που ήδη υπηρετούν στους δήμους με συμβάσεις, αυτές αναμένεται να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου και ουσιαστικά να περάσουν οι εργαζόμενοι σε καθεστώς μονιμότητας.


aftodioikisi.gr

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΓΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Έρχεται το ΠΑΓΙΟ σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο
Η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, παραχώρησε, σήμερα, συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3», όπου κυριότερα, σχολίασε τη στάση της Περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου και των 19 Δημάρχων, που αντιδρούν στην διαδικασία αξιολόγησης στα Νομικά Πρόσωπα ευθύνης τους, καταγγέλλοντας σκόπιμη συγκάλυψη. 
Επίσης, η κα. Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας για την διαδικασία "αξιολόγησης" στο Δημόσιο, προανήγγειλε, ότι σύντομα έρχεται το πάγιο σύστημα εφαρμογής αυτής.
«Ας απαντήσει η κυρία Δούρου και οι εν λόγω Δήμαρχοι στον Ελληνικό λαό που τους ψήφισε: Ποιους θέλουν άραγε να υπερασπισθούν; Αυτούς που προσλήφθηκαν με καραμπινάτες παρανομίες, με πλαστά πτυχία και πιστοποιητικά; Από τη μία δήθεν καταγγέλλουν τα πελατειακά δίκτυα, την παρανομία και τη διαφθορά και από την άλλη τα προστατεύουν όταν αντιστέκονται στους ελέγχους και δεν εφαρμόζουν το νόμο που στοχεύει ακριβώς στην αποκάλυψή τους;» και συνεχίζει μιλώντας για την "αξιολόγηση" στο Δημόσιο: 
«Δεν μπορεί να επικαλούνται σύνδεση της αξιολόγησης με απολύσεις! Για να τελειώνουμε με το "κυνήγι μαγισσών" και την παραπληροφόρηση, νομοθετήσαμε ρύθμιση με βάση την οποία η αξιολόγηση όχι απλώς δεν συνδέεται με τις απολύσεις, αλλά και με μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή. 
Σύντομα θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας, για το πάγιο σύστημα αξιολόγησης, που θα ισχύσει εφεξής. 
Στο μεταξύ, για να διασφαλίσουμε τους υπαλλήλους και να τους δώσουμε κίνητρο βελτίωσης, νομοθετήσαμε, ότι εφόσον η αξιολόγηση του 2014 με το νέο σύστημα είναι καλύτερη βαθμολογικά για τον υπάλληλο από αυτή του 2013, τότε θα ισχύει η καλύτερη και η δυσμενέστερη έκθεση θα αφαιρείται από τον φάκελο του υπαλλήλου.
Αυτά διαψεύδουν απολύτως τις επικλήσεις της κυρίας Δούρου και των Δημάρχων και καλούνται να απαντήσουν στον ελληνικό λαό ποιους καλύπτουν» τόνισε η Υφυπουργός.


epoli.gr

Προστασία –υποχρεώσεις ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.



                   Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγρ. Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χίου ανακοινώνονται τα εξής:
Με αφορμή περιστατικά κακοποίησης ζώων που είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά και γενικότερα τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, υπενθυμίζουμε ότι ισχύει ο Ν.4039/2012. Ο νόμος αποβλέπει στην προστασία των ζώων και την ευζωία τους και καταγράφει τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους. Προβλέπει δε τόσο διοικητικές (χρηματικά πρόστιμα) όσο και ποινικές κυρώσεις στις περιπτώσεις παραβάσεων. Ειδικότερα για τις κακοποιήσεις ζώων συντροφιάς οι κυρώσεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές και προβλέπεται πρόστιμο 30.000€ και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.
Υποχρέωση τήρησης των διατάξεων του νόμου για τα δεσποζόμενα ζώα έχουν οι ιδιοκτήτες τους ενώ για τα αδέσποτα ο Δήμος. Οι παραβάσεις βεβαιώνονται από την Ελληνική Αστυνομία, την Δασική Υπηρεσία, τους Θηροφύλακες, το Τελωνείο, το Λιμενικό Σώμα. Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Υπηρεσίας μας έχει εκ του νόμου την αρμοδιότητα ελέγχου εφαρμογής των κανόνων προστασίας των ζώων συντροφιάς.
Μετά δε την έναρξη της κυνηγητικής περιόδου υπενθυμίζουμε και στους φίλους κυνηγούς, ότι Ιδιαίτερη μέριμνα  πρέπει να δοθεί στην ηλεκτρονική σήμανση των σκυλιών και τον εφοδιασμό τους με βιβλιάριο υγείας. Αυτό γίνεται αποκλειστικά σε πιστοποιημένους Κτηνιάτρους ενώ  δεν υπάρχει αρμοδιότητα ούτε δυνατότητα σήμανσης των ζώων στην Υπηρεσία μας.

Για κάθε περαιτέρω ενημέρωση επί της εφαρμογής του νόμου 4039/2012 μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Κτηνιατρικής Ι. Χανδρή 6 και στο τηλ. 2271353206 ή στο ΦΑΧ 22713 53207.

Ανακοίνωση 3ου Ψεκασμού Δακοκτονίας (B)



Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε.Χίου ,Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου γνωρίζει ότι από τις 19/9/2014 ημέρα Παρασκευή θα  ξεκινήσει  ο τρίτος ψεκασμός στις περιοχές του Νομού Χίου για την καταπολέμηση του Δάκου της ελιάς, στα πλαίσια του προγράμματος της Δακοκτονίας 2014.

Παρακαλούνται οι παραγωγοί να έχουν τα αγροκτήματά τους ανοιχτά και αν είναι δυνατόν να παρευρίσκονται σε αυτά προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παράπονα.

Επίσης να μην προβούν σε συλλογή ελαιοκάρπου νωρίτερα από 30 ήμερες από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε ο ψεκασμός στην περιοχή τους και να απομακρύνουν τα ζώα τους από τις περιοχές ψεκασμού.

Στις περιοχές ψεκασμού θα αναρτηθούν ανακοινώσεις με την ημερομηνία ψεκασμού.



Βουλή: Οικονομική ενίσχυση 30.000 ευρώ στην Ένωση Τέως Βουλευτών


Χρηματική ενίσχυση ύψους 30.000 ευρώ ενέκρινε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης προς την Ένωση Τέως Βουλευτών – Ευρωβουλευτών.
Σύμφωνα με το in.gr, με απόφαση, η οποία αναρτήθηκε στην «Κοινοβουλευτική Διαφάνεια», η Ένωση που διατηρούν οι συνταξιούχοι βουλευτές και ευρωβουλευτές θα επιχορηγηθεί με 30.000 ευρώ «για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών».
Είχε προηγηθεί επιστολή του προέδρου της Ένωσης (από 29.8.2014) προς τον κ. Μεϊμαράκη, στην οποία διατυπώνονταν το αίτημα οικονομικής ενίσχυσης από τη Βουλή το οποίο και απεδέχθη ο κ.Μεϊμαράκης.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι τέως βουλευτές και ευρωβουλευτές έχουν στο πρόσφατο παρελθόν εγείρει θέμα διεκδίκησης αναδρομικών αυξήσεων των αποδοχών τους βάσει των αντίστοιχων αναδρομικών που έχουν διεκδικήσει οι δικαστικοί, με τους μισθούς των οποίων εναρμονίζεται και το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης (και αντιστοίχως της βουλευτικής σύνταξης).
Οι αντιδράσεις, ωστόσο, που είχαν προκληθεί από τις προσφυγές στην Δικαιοσύνη πολλών τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών, είχαν «φρενάρει» την όλη διαδικασία και αρκετοί εξ αυτών είχαν παραιτηθεί των διεκδικήσεών τους ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.



aftodioikisi.gr

«Βάση» τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στη Γλυφάδα


Ένα γραφείο-«βάση» παράνομων επικοινωνιών και παρακολουθήσεων αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας στην Αθήνα φαίνεται να εντοπίστηκε το τελευταίο πενθήμερο στη Γλυφάδα, ύστερα από έρευνες των δικαστικών αρχών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», το γραφείο αυτό ανακαλύφθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, ύστερα από πολύμηνες έρευνες του 3ου ανακριτή Δημήτρη Φούκα, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε σειρά πληροφοριών που είχαν τεθεί υπόψη και της ΕΥΠ το 2009. Τότε, ωστόσο, δεν είχε υπάρξει περαιτέρω συνέχεια για την αξιοποίηση των πληροφοριών.
Υποκλοπές και πληροφορίες
Ο κ. Φούκας έχει αναλάβει την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών στα τηλέφωνα 104 πολιτικών, στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., υπηρεσιακών παραγόντων και ιδιωτών την περίοδο 2004-2005. Ήδη, έχει κληθεί να καταθέσει γι” αυτή την υπόθεση ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα, ο οποίος φέρεται να είχε οργανώσει το δίκτυο των 14 τηλεφώνων-«σκιών».
Ο πράκτορας αυτός είχε συμμετάσχει σε διάφορες επιχειρήσεις της CIA στην Αθήνα και μάλιστα είχε συνεργασθεί και με κλιμάκια της ΕΥΠ σε έρευνες για την εγχώρια και διεθνή τρομοκρατία, για το οπλοστάσιο που είχε εντοπισθεί στην πρεσβεία του Ιράκ στην ελληνική πρωτεύουσα και για άλλες. Ενώ, όμως, είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις του ιδίου ότι θα ερχόταν αμέσως στη χώρα μας -πλέον διαμένει μονίμως στις ΗΠΑ - για να «δώσει εξηγήσεις», μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανισθεί.
Παράλληλα, o ίδιος δικαστικός λειτουργός έχει αναλάβει και τη διερεύνηση παράνομης δραστηριότητας και κατασκοπείας στελεχών ξένων πρεσβειών και ιδιωτών στην Ελλάδα (σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος» στις 13 Ιουλίου 2014 με τον τίτλο «Δίκτυο Σνόουντεν» στην Αθήνα).
Φέρεται, λοιπόν, να επαναδιερεύνησε πληροφορίες που είχαν τεθεί υπόψη της ΕΥΠ και προ πενταετίας για παρουσία και κινήσεις ξένων πρακτόρων οι οποίες σχετίζονταν με παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στην περιοχή της Γλυφάδας. Εκείνες οι πληροφορίες είχαν θεωρηθεί αξιόπιστες, αφού προέρχονταν από την ίδια «πηγή», που είχε αναφερθεί και σε έναν σχεδιασμό ένοπλης επίθεσης από οργάνωση «αντάρτικου πόλης», πληροφορία η οποία φέρεται να επαληθεύθηκε σε μεγάλο τμήμα της. Η επίθεση αυτή αφορούσε τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε τραπεζικό στόχο.
Πώς το εντόπισαν
Δικαστικοί λειτουργοί αναφέρονταν σε έναν «αξιόπιστο πληροφοριοδότη που είχε πρόσβαση, κυρίως, σε δεδομένα μυστικών υπηρεσιών από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ». Ο ιδιώτης αυτός είχε υποδείξει στους υπευθύνους της ΕΥΠ να παρακολουθήσουν τα στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών σε συγκεκριμένα σημεία στα νότια προάστια.
Όμως, τότε η ΕΥΠ δεν μπόρεσε να εντοπίσει τη «βάση» των ξένων πρακτόρων, παρότι υπήρξαν ενδείξεις για πυκνή παρουσία τους γύρω από συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα στη Γλυφάδα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό έγινε εφικτό τις τελευταίες ημέρες, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα του δικαστικού λειτουργού με τη βοήθεια και διωκτικών υπηρεσιών.
Όπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές, για τον εντοπισμό του διαμερίσματος χρησιμοποιήθηκαν και σύγχρονα τεχνικά μέσα, με στόχο τον εντοπισμό στίγματος κινητών και άλλα. Επιπλέον, φέρεται να ζητήθηκε η συνδρομή στελεχών των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και του προαναφερόμενου σημαντικού πληροφοριοδότη που είχε «αδρανοποιηθεί» τα τελευταία χρόνια.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία για τα ευρήματα στο διαμέρισμα στη Γλυφάδα.
Ανώτατοι δικαστικοί μιλούν για μία σοβαρή εξέλιξη και μία ανακάλυψη που αναδεικνύει την ασυδοσία ξένων μυστικών υπηρεσιών στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Φούκας ερευνά και άλλες παραμέτρους υποθέσεων κατασκοπείας στη χώρα μας και ανεξέλεγκτης δράσης υπηρεσιών άλλων χωρών που προέρχονται από αλληλουχία ερευνών σε ιδιώτες, αλλά και με την επεξεργασία παλιότερων φακέλων της ΕΥΠ.
Πηγή: tovima.gr

aftodioikisi.gr

Περιστέρη: Βγαίνουν και μιλάνε για τον τάφο χωρίς να ξέρουν τίποτα – Αγανακτισμένη η επικεφαλής των ερευνών στην Αμφίπολη


Την πεποίθηση ότι το ανασκαφικό έργο στον τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη αφορά σε μνημείο του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ. (325-300 π.Χ.) εξέφρασε η προϊσταμένη της ΚΗ” Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους.
«Πιστεύω ότι αυτό το μνημείο είναι ακράδαντα του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα και έχουμε όλες τις αποδείξεις γι” αυτό. Είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ανασκαφικού έργου.
Υπογράμμισε, δε, ότι η ανασκαφή γίνεται «όχι μόνο για το καλό της αρχαιολογίας, αλλά για το καλό αυτού του τόπου σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο και την παρακολουθεί όλος ο κόσμος».
Ευχαρίστησε τους συνεργάτες της, «που δουλεύουμε με όλες τις δύσκολες συνθήκες», όπως τόνισε, το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τη βοήθεια, ενώ δεν έκρυψε την ενόχλησή της με ορισμένους συναδέλφους της που, όπως τόνισε, «βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες, προσπαθώντας να έχουν πέντε λεπτά δημοσιότητας και αυτό για μένα δεν είναι καλό, προσβάλλει όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο την έρευνά μας, αλλά και τον τόπο».
Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής, η κ. Περιστέρη επεσήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν όχι μόνο οι αρχαιολόγοι, αλλά όλος ο κόσμος, με τα δελτία Τύπου που βγαίνουν «σε συνεργασία το υπουργείο Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη και την κυρία Άννα Παναγιωταρέα που μας στηρίζει στον τομέα της δημοσιογραφίας, τον υπουργό και άλλους», επισημαίνοντας ότι αυτό βοηθά όλο τον κόσμο να ξέρει τι γίνεται κάθε στιγμή.
«Μέχρι τώρα, οι ανασκαφές ξέρουμε καλά ότι ήταν στα κρυφά, οι αποθήκες είναι γεμάτες ευρήματα που τι σκοπό έχουν; Μετά από δεκαετίες να μελετηθούν, κάποιες δεκαετίες να συντηρηθούν, χάνοντας έτσι την αξία τους. Για εμάς είναι καλό, η επιστήμη και ο πολιτισμός να κυκλοφορεί»


aftodioikisi.gr

Υπάλληλος νοσοκομείου ελάμβανε παρανόμως από το 2001 δυο μισθούς


Σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων υπαλλήλου, η οποία όπως διαπιστώθηκε ελάμβανε από το 2001 δύο μισθούς, προχώρησε ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θρασύβουλος Βεντούρης, μετά από εντολή του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη.
Η οργανική θέση της υπαλλήλου ήταν στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και είχε αποσπασθεί σε Κέντρο Υγείας Νοσοκομείου της 4ης ΥΠΕ (Μακεδονίας–Θράκης), λαμβάνοντας τις αποδοχές της και από τα δύο Νοσοκομεία από την 1/1/2001.
Ταυτόχρονα ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ κίνησε την προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία και απέστειλε ολόκληρο τον φάκελο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για διερεύνηση ποινικών ευθυνών.



aftodioikisi.gr

Πλήθος κόσμου στη συγκέντρωση μνήμης για τον Παύλο Φύσσα – Βόμβες μολότοφ και πέτρες στην πορεία


Μέλη της οικογένειας του Παύλου Φύσσα και περισσότεροι από 4.000 πολίτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη 60 στο Κερατσίνι. Νωρίτερα, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα προχώρησε στα αποκαλυπτήρια μνημείου στο σημείο της δολοφονίας.
Η μητέρα του Παύλου Φύσσα άφησε λουλούδια στο μνημείο, λέγοντας «ευχαριστώ που ήσουν παιδί μας, ευχαριστώ που ήρθες σε μας», ενώ ο πατέρας του ανέφερε ότι «είμαστε εδώ για να σταματήσουμε τον φασισμό και ό,τι τον γεννά. Ο Παύλος αναπαύεται στα Ηλύσια Πεδία».
Ακολούθησε καλλιτεχνική εκδήλωση και πορεία προς την Πλατεία Παγκόσμιας Ειρήνης (Μέμου) στον Κορυδαλλό, όπου οι συμμετέχοντες άφησαν χιλιάδες μπαλόνια στον ουρανό.
Στη διάρκεια της πορείας προκλήθηκε μικροένταση χωρίς να δοθεί συνέχεια όταν άγνωστοι εκτόξευσαν τρεις βόμβες μολότοφ αλλά και πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων στην οδό Σαλαμίνος προκαλώντας ζημιές στο ΚΕΠ της περιοχής που βρίσκεται στο σημείο.
Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και μια ομάδα περίπου 500 ατόμων που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια διαλύθηκαν.

aftodioikisi.gr

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος με δελτία του ΟΠΑΠ – 8.700 κερδισμένα από έναν παίκτη σε ένα χρόνο!


Αντιμέτωποι με έλεγχο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος βρίσκονται 386 φορολογούμενοι που εμφανίζονται με εκατοντάδες κερδισμένα δελτία παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η «Ημερησία», ο Οργανισμός τους χορήγησε το 2013 βεβαιώσεις για κερδισμένα δελτία συνολικού ύψους 27 εκατ. ευρώ. Η κάθε μια βεβαίωση κερδών περιείχε πάνω από 300 κερδισμένα δελτία με την μεγαλύτερη να περιλαμβάνει 8.700 δελτία.
Δηλαδή, ο φορολογούμενος που ζήτησε βεβαίωση κερδών για 8.700 δελτία θα πρέπει να έπαιζε περίπου 24 δελτία την ημέρα, επί 365 ημέρες και ήταν τόσο τυχερός που όλα τα δελτία είχαν κερδίσει κάποιο ποσό. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τυχερών δελτίων ο ίδιος παίχτης εμφανίζεται να έχει παίξει την ίδια μέρα ακόμη και την ίδια ώρα κάποιο από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδος.
Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από έρευνα της Επιτροπής Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) με την ΟΠΑΠ Α.Ε. για τους κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μέσω της διεξαγωγής τυχερών παιγνίων. Από την έρευνα προέκυψαν τα εξής:
Το έτος 2013 ζητήθηκαν από την ΟΠΑΠ Α.Ε. βεβαιώσεις κερδών συνολικού ύψους 347 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.
386 βεβαιώσεις, συνολικού ύψους 27 εκατομμυρίων περίπου, περιείχαν άνω των 300 κερδισμένων δελτίων η κάθε μία, με την μεγαλύτερη να περιλαμβάνει 8.700 δελτία.
Τα στοιχεία αυτά διαβιβάστηκαν σε ασφαλείς ψηφιακούς δίσκους (κλειδωμένα CD) στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και στο ΣΔΟΕ, για έλεγχο. Η διερεύνηση των στοιχείων συνεχίζεται και για τα προηγούμενα έτη ώστε αυτά να διαβιβαστούν επίσης στις αρμόδιες Αρχές.έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Επιτροπή Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).
Η ανακοίνωση της ΕΕΕΠ
Μετά από πολύμηνη συνεργασία της ΕΕΕΠ με την ΟΠΑΠ Α.Ε., ολοκληρώθηκε η διερεύνηση των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μέσω της διεξαγωγής τυχερών παιγνίων.
Με την ολοκλήρωση της διερεύνησης και κατά τις οδηγίες της ΕΕΕΠ, η διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. υπέβαλε μία σειρά στοιχείων και εκτιμήσεων σχετικά με τις βεβαιώσεις κερδών που χορηγεί σε φυσικά πρόσωπα, με βάση το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο και οι οποίες χρησιμοποιούνται ώστε να δικαιολογηθεί η προέλευση εισοδήματος στις φορολογικές αρχές.
Από την αξιολόγηση του υλικού προκύπτει ότι, με το σημερινό καθεστώς χορήγησης των βεβαιώσεων, είναι δυνατή, μετά την είσπραξη του δελτίου, η μεταβίβαση της ανώνυμης απόδειξης ή/και εντολής πληρωμής σε τρίτο, ο οποίος μπορεί να εμφανισθεί και να ζητήσει την έκδοση βεβαίωσης κερδών, χωρίς να είναι κατ” ανάγκη ο ίδιος παίκτης.
Ωστόσο, με βάση το γεγονός ότι αυτός που ζητάει τη βεβαίωση χορηγεί τα στοιχεία του και το γεγονός ότι από τα τηρούμενα στοιχεία που υπέβαλλε η ΟΠΑΠ προκύπτει, επιπλέον, ο τόπος, ο χρόνος και η αξία κατάθεσης και κέρδους κάθε δελτίου, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να διαπιστώσουν, σε κατασταλτικό επίπεδο, ενδεχόμενα κρούσματα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Στη συνέχεια, η ΕΕΕΠ ζήτησε από τη διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. να διαβιβάσει σε ασφαλείς ψηφιακούς δίσκους (κλειδωμένα cd), για το έτος 2013, τα ακόλουθα στοιχεία:
1. Τα πλήρη στοιχεία όσων έχουν ζητήσει βεβαιώσεις κερδών, με αναγραφή του ποσού κάθε βεβαίωσης (ποσό που παίχτηκε και ποσό που κερδήθηκε) και την ημερομηνία έκδοσής της.
2. Τα κερδισμένα δελτία που περιλήφθηκαν σε κάθε βεβαίωση, ανά δελτίο με το ποσό του.
3. Τον χρόνο, τον τόπο και το πρακτορείο που παίχτηκαν και που εξαργυρώθηκαν τα δελτία, ανά δελτίο με το ποσό του.
Η ΟΠΑΠ Α.Ε. διαβίβασε σήμερα στην ΕΕΕΠ τα πλήρη παραπάνω στοιχεία, τα οποία η ΕΕΕΠ απέστειλε αμέσως στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και στο Σ.Δ.Ο.Ε., για τις κατά την κρίση τους και αρμοδιότητά τους ενέργειες.
Συνοπτικά, από τη γενική εικόνα των στοιχείων προκύπτει ότι, το έτος 2013 ζητήθηκαν από την ΟΠΑΠ Α.Ε. βεβαιώσεις κερδών συνολικού ύψους 347 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Από αυτές, 386 βεβαιώσεις, συνολικού ύψους 27 εκατομμυρίων περίπου, περιείχαν άνω των 300 κερδισμένων δελτίων η κάθε μία, με την μεγαλύτερη να περιλαμβάνει 8.700 δελτία.
Η διερεύνηση των στοιχείων συνεχίζεται και για τα προηγούμενα έτη ώστε αυτά να διαβιβαστούν επίσης στις αρμόδιες Αρχές.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και σύμφωνα με το σχέδιο της νέας Οδηγίας της Ε.Ε. για αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη γενικότερη ευρωπαϊκή εμπειρία, η ΕΕΕΠ ολοκληρώνει το νέο κανονιστικό πλαίσιο προληπτικής αντιμετώπισης του φαινομένου, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2014.

aftodioikisi.gr

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ Α.Ε...Ι. ΚΑΙ Τ.Ε.Ι.

Τι αλλάζει κατά την εισαγωγή σε Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. από το ερχόμενο έτος
Την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να εισαχθεί το μάθημα της Πληροφορικής στις Πανελλαδικές εξετάσεις επανέλαβε από τη Βουλή, ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.
Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Α' Πειραιά της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρίας Ρεπούση, διαβεβαίωσε, ότι η Υπουργική Απόφαση και οι εγκύκλιοι που θα τη συνοδεύουν, σχετικά με τις ομάδες Προσανατολισμού στο Λύκειο θα εκδοθούν πριν από τις 30 Μαΐου 2015. 
«Με το νόμο 4186 του 2013 θεσπίστηκε το νέο λύκειο, μια θεσμική αλλαγή που αφορούσε, τόσο στη διάρθρωση των σπουδών των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, όσο όμως και στη διαδικασία πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. 
Η εφαρμογή του νόμου αυτού ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά. Εφαρμόστηκε στην Α' Λυκείου για πρώτη φορά. Αυτό το έτος επεκτείνεται και στη Β' Λυκείου, γιατί πάμε σε μια σταδιακή μετάβαση της αλλαγής, και το επόμενο σχολικό έτος θα πάμε με την επέκταση της εφαρμογής και στην Γ' Λυκείου και θα έχουμε την ολοκλήρωση του νέου Λυκείου. Φέτος οι μαθητές της Β' Λυκείου καλούνται να επιλέξουν μία από τις δύο ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού, Ανθρωπιστικές ή Θετικές Επιστήμες. 
Την ερχόμενη χρονιά, οι μαθητές της Γ' Λυκείου θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ τριών ομάδων μαθημάτων προσανατολισμού, αλλά καθώς και το επιστημονικό πεδίο εξειδίκευσης το οποίο τους οδηγεί σε αντίστοιχα Τμήματα των ΑΕΙ. 
Ο ανωτέρω νόμος προβλέπει, ότι με Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, που εκδίδεται έως τις 30 Μαΐου και ισχύει για το επόμενο έτος, πραγματοποιείται η αντιστοίχηση των Σχολών, των Τμημάτων στο οικείο επιστημονικό πεδίο. 
Για τους μαθητές που ολοκλήρωσαν φέτος την Α' Λυκείου και πρόκειται να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, η ανωτέρω Υπουργική Απόφαση έχει προθεσμία να εκδοθεί έως τις 30 Μαΐου 2015. 
Τη Δευτέρα συναντάται ο Υπουργός Παιδείας με τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη για να δουν πώς θα ενταχθούν και οι Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές μέσα στο όλο σύστημα. 
Ακόμη υπάρχει δεδομένη η θέληση του Υπουργείου Παιδείας, να εισαχθεί το μάθημα της Πληροφορικής στις Πανελλαδικές εξετάσεις. 
Μετά την οριστικοποίηση των παραπάνω θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση και οι εγκύκλιοι που θα τη συνοδεύουν. Πάντως έγκαιρα πριν από τις 30 Μαΐου 2015» τόνισε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.



epoli.gr