Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Από σήμερα οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ανέργους 29-64 ετών (η πρόσκληση)


Ένα νέο πρόγραμμα εργασίας του ΟΑΕΔ ξεκινάει σήμερα μέσω συνδυασμένων δράσεων κατάρτισης, πρακτικής άσκησης, πιστοποίησης των δεξιοτήτων και απασχόλησης. Το πρόγραμμα αφορά 16.600 ανέργους, κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων, ηλικίας 29 έως 64 ετών.
Το πρόγραμμα εμπεριέχει μια ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων υπέρ των ωφελουμένων στην οποία περιλαμβάνονται:
-Πρόγραμμα θεωρητικής άσκησης 100 ωρών.
-Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας (διάρκειας 300 ωρών).
-Δράσεις Συμβουλευτικής Υποστήριξης.
-Πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων τα οποία θα αποκτήσουν οι ωφελούμενοι, κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
-Εγγυημένη απασχόληση με πλήρη ασφάλιση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τουλάχιστον για το 25% των εκπαιδευθέντων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 συνεχόμενων μηνών (25 ημερομίσθια ανά μήνα) καθώς και παροχή συστατικής επιστολής από τον εργοδότη.
Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα από τις 13 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2014, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.voucher.gov.gr.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) στην οποία ήδη έχει αναρτηθεί η πρόσκληση με το σύνολο των λεπτομερειών του νέου προγράμματος.


aftodioikisi.gr

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Αύριο ανακοινώνεται η εφαρμογή του- Οι δικαιούχοι, τα ποσά & οι 13 δήμοι που θα το ξεκινήσουν


Άμεση και πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για ένα εξάμηνο σε 13 δήμους της χώρας αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη, ενώ από τις αρχές του 2016 θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα.
Σκοπός του εγγυημένου εισοδήματος είναι να εξασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης για όσους δεν διαθέτουν οικονομικούς πόρους, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν εισοδήματα, τότε το επίδομα αυτό θα χορηγείται συμπληρωματικά και μέχρι ένα ύψος.
Το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε έναν δήμο ανά περιφέρεια. Συγκεκριμένα στους δήμους: Δράμας (ΑΜΘ), Έδεσσας (Κεντρική Μακεδονία), Γρεβενών (Δυτική Μακεδονία), Ιωαννίνων (Ήπειρος), Λευκάδας (Ιόνια Νησιά), Καρδίτσας (Θεσσαλία), Χαλκίδας (Στερεά Ελλάδα), Καλλιθέας (Αττική), Μεσολογγίου (Δυτική Ελλάδα), Τρίπολη (Πελοπόννησος), Σύρου (Νότιο Αιγαίο), Σάμου (Βόρειο Αιγαίο) και Μαλεβιζίου (Κρήτη) θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Σύμφωνα με τα κριτήρια της απόφασης που αποκαλύπτει η εφημερίδα, το ανώτατο ποσό της συνολικής εισοδηματικής ενίσχυσης περιλαμβάνει:
– Τη βασική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100 ευρώ ανά μήνα για κάθε ωφελούμενη μονάδα (νοικοκυριό).
– Την αναλογική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε: 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.
Τα ποσά με βάση την οικογενειακή κατάσταση (ετήσια)
Άτομο χωρίς παιδιά: 2.400 ευρώ
Ζευγάρι χωρίς παιδιά: 3.600
Ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί: 4.200
Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά: 4.800
Ζευγάρι με 3 ανήλικα παιδιά: 5.400
Ζευγάρι με 4 ανήλικα παιδιά: 6.000
Ζευγάρι με ένα ενήλικο παιδί: 4.800
Ζευγάρι με ένα ανήλικο και άνα ενήλικο παιδί: 5.400
Ζευγάρι με 2 ενήλικα παιδιά: 6.000
Ζευγάρι με 2 ανήλικα και ένα ενήλικο παιδί: 6000
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο παιδί: 3.600
Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά: 4.200
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ενήλικο παιδί: 3.600
Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ενήλικα παιδιά: 4.800.


aftodioikisi.gr

Οι επτά κατηγορίες ασφαλισμένων που θα πάρουν σύνταξη το 2015 χωρίς μειώσεις


Χωρίς να υποστούν καμία μείωση από το νέο τρόπο υπολογισμού και καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μπορούν να βγουν στη σύνταξη επτά κατηγορίες ασφαλισμένων μέσα στο 2015.
Με αναστολή μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όσοι είναι ασφαλισμένοι σε Ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών και στο Δημόσιο, δηλαδή να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης φέτος εφόσον έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, αλλά η σύνταξη να αρχίσει να καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για λήψη πλήρους σύνταξης.
Στην πράξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος, η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με βάση τα όσα ισχύουν το 2014, έστω και αν συμπληρώνουν την ηλικία συνταξιοδότησης μετά το 2015. Πέραν αυτών, υπάρχουν και οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που βάσει νόμου δεν θα έχουν καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, είτε συνταξιοδοτηθούν το 2014 με αναστολή είτε συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015.
Οι επτά κατηγορίες ασφαλισμένων, που εξαιρούνται είναι:
– Οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα (25ετία) έως το 2010, καθώς δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους, ακόμη και αν προχωρήσουν μετά το 2015, όπως προβλέπει ο νόμος 3865/10 (νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη).
– Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με συμπληρωμένη την 25ετία τα έτη 2011 και 2012, ή το 2013 και το 2014, καθώς μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015 χωρίς να έχουν αλλαγή στον υπολογισμό της σύνταξής τους.
– Οι ένστολοι που συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης (20 – 25έτη) έως την 31η Δεκεμβρίου 2014 και βάσει νόμου (3865/10) έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα, άρα δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές ακόμη και αν συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015.
– Οι ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών που έχουν 25ετία έως το 2012, αλλά συμπληρώνουν το όριο ηλικίας μέσα στο 2015, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με αναστολή, κλειδώνοντας από φέτος το ποσό της σύνταξής τους με ευνοϊκότερο υπολογισμό.
– Οι υπάλληλοι που υπηρετούν στα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου (ΟΑΕΔ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, δημόσια ιδρύματα κ.λπ.) έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν είτε με τις διατάξεις του ΙΚΑ είτε με του Δημοσίου. Συνήθως επιλέγουν τις διατάξεις του ΙΚΑ γιατί παίρνουν μεγαλύτερη σύνταξη. Οσοι αποχωρούν φέτος με τις διατάξεις του ΙΚΑ θα πρέπει να έχουν και συμπληρωμένη την ηλικία συνταξιοδότησης, διαφορετικά, αν δηλαδή η ηλικία συμπληρώνεται το 2015, η σύνταξή τους θα βγει με το νέο τρόπο υπολογισμού και θα είναι μικρότερη.
– Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, οι οποίοι και εξαιρούνται ρητώς από τις αλλαγές του 2015 ως προς τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.
– Οι γυναίκες που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ και κυρίως όσες συνταξιοδοτούνται κάτω από τα 55.

aftodioikisi.gr

«Παγώνουν» οι μισθοί στο Δημόσιο – Ποιοι την… γλιτώνουν


«Παγωμένοι» αναμένονται να μείνουν οι μισθοί σε όλο το δημόσιο, σύμφωνα με το σχέδιο του προυπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες δείχνουν ότι το προσχέδιο, δεν θα απέχει από το τελικό σχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση το Νοέμβριο, από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και τον αναπληρωτή υπουργό, Χρήστο Σταικούρα.
Πιο συγκεκριμένα, το προσχέδιο προβλέπει ότι οι μισθοί σε όλο το δημόσιο θα «παγώσουν». Ωστόσο, αυξήσεις αναμένεται να δουν στις αποδοχές τους οι ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λινεμικοί), το πιθανότερο, όμως, από τον Ιούλιο του 2015.
Υπανθυμίζεται ότι οι Δικαστικοί ήδη έχουν αποκαταστήσει τις αποδοχές τους στα πρό των περικοπών επίπεδα με δικαστικές αποφάσεις.
Τέλος, εκτιμάται ότι οι αποδοχές των συνταξιούχων θα παραμείνουν, στην καλύτερη περίπτωση στα ίδια επίπεδα, υπό την προυπόθεση ότι τα επικουρικά ταμεία θα περάσουν τα «τέστ βιωσιμότητας» και δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν με αυτόματες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και του εφ΄άπαξ για να ισοσκελίσουν τον προυπολογισμό τους.
Πάντως τα κονδύλια του προυπολογισμού για τη στήριξη των ταμείων θα είναι μειωμένα το 2015 κατά μισό δισ. ευρώ.


aftodioikisi.gr

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΕΔΕ : "ΑΝΑΤΡΟΠΕΙΣ" "8" ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ Ο ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ!

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΕΔΕ: Ανατροπείς, 8 και στη μέση ο Ντινόπουλος!
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, απέστειλε, σήμερα, με τη σειρά του, επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, σχετικά με την τυπική διαδικασία, που πρέπει να ακολουθηθεί, για τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), διαδικασία, που ορίσθηκε για την Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014, από τον Δήμαρχο Αθηναίων, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση 5 Δημάρχων - μεταξύ των οποίων και του επικεφαλής του «Κινήματος Ανατροπή για την Αυτοδιοίκηση» και Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη - οι οποίοι έκαναν λόγο για «ενσυνείδητη καθυστέρηση των Εκλογών με πολιτικό και εκλογικό δόλο» και πολλά άλλα... [ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ]
Στην "αντεπίθεση", λοιπόν, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος στην επιστολή του, βάλλει κατά του Υπουργού Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλου, αναφέροντας, πως κατά τη μεταξύ τους συνάντηση - Δευτέρα 6 Οκτωβρίου - του είχε αναφερθεί, εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων, η «αβλεψία του νομοθέτη», που ως αποτέλεσμα είχε το διάστημα μεταξύ της εκλογής των εκπροσώπων των Π.Ε.Δ. και της σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ να είναι εξαιρετικά βραχύ, το ότι, το ίδιο το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με απόφασή του - 30 Σεπτεμβρίου 2014 - είχε ζητήσει η σύγκληση της Γ.Σ. της ΚΕΔΕ να πραγματοποιηθεί την 4η Νοεμβρίου 2014 και τέλος, το αυτό να πράττουν - μετάθεση ημερομηνίας - Δήμαρχοι και Πρόεδροι Π.Ε.Δ. της Χώρας, κατηγορώντας, ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εσωτερικών, για «αβλεψία των Υπηρεσιών του», που είχαν την ευθύνη της νομοθετικής επεξεργασίας της επίμαχης διάταξης. 
Τέλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων δεν αφήνει "εκτός" στην επιστολή του, και τον μεγάλο αντίπαλο στη "μάχη" της διεκδίκησης της ΚΕΔΕ - «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» - κάνοντας λόγο και για... «σκοτεινές παραδόσεις κηδεμόνευσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Εξουσία». 
«Επειδή, κύριε Υπουργέ, στο ως άνω έγγραφό σας αναφέρεστε σε επιστολή που σας έχουν απευθύνει δήμαρχοι "με την οποία διαμαρτύρονται έντονα ότι η απόφασή (μου) αυτή δεν βρίσκεται εντός του νομικού πλαισίου που διέπει την συγκεκριμένη διαδικασία", θα ήθελα να επισημάνω, ότι είναι ανάρμοστο δήμαρχοι να απευθύνονται στον ομόλογό τους δήμαρχο Αθηναίων, μέσω του "εποπτεύοντος" υπουργού, ο οποίος μάλιστα τον καλεί να "ανακαλέσει, σήμερα κιόλας" την απόφασή του. Πληροφορούμαι μάλιστα από το διαδίκτυο, ότι την επιστολή αυτή υπογράφουν δήμαρχοι που προσφάτως εμφανίστηκαν στο προσκήνιο επαγγελλόμενοι μια γενική "Ανατροπή" στα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι, αντί οποιασδήποτε ανατροπής, εγώ βλέπω να αναπαράγονται με την πρώτη ευκαιρία οι πιο σκοτεινές παραδόσεις κηδεμόνευσης της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία» όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή

epoli.gr

ΓΟΝΙΜΗ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗ ΚΟΡΑΚΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ



Στα  πλαίσια της διήμερης επίσκεψης του Περιφερειακού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου στη Χίο, προκειμένου  να παραστεί ως βασικός μάρτυρας υπεράσπισης στην δίκη των Μάρκου Σκούφαλου και Γιώργη Αμπαζή,  πραγματοποιήθηκε περιοδεία την Τετάρτη 8-10-2014 και  την Πέμπτη 9-10-2014 στους παρακάτω  χώρους δουλειάς εργαζομένων.
Επίσκεψη στις εργατικές λαϊκές κατοικίες της περιοχής Σαρακήνας. Συνάντηση με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΧ, με τους εργαζόμενους στο Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών, με τους εργαζόμενους στο ΚΕΦΙΑΠ. Επίσκεψη στο Δημαρχείο και συνάντηση με το Δήμαρχο Χίου,  επίσκεψη στο χώρο υποδοχής προσφύγων του Δήμου, στην κοινωνική δομή του Δήμου «Βοήθεια στο Σπίτι». Συνάντηση με τον Κεντρικό Λιμενάρχη για το μεταναστευτικό και την Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Χίου – Σάμου – Ικαρίας. Την Πέμπτη, δόθηκε συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Χίου.
Στη συνέντευξη τύπου, συμμετείχαν οι Στ. Κόρακας, Γ. Αμπαζής και Ευγενία Κώτη. Τονίστηκε  ότι η  πολιτική της συγκυβέρνησης έπληξε σοβαρά τα λαϊκά στρώματα. Βαρύνουσα διάσταση δόθηκε στο ρεύμα Ελλήνων οικονομικών μεταναστών προς άλλες χώρες, που είναι μια αιμορραγία για την Ελλάδα.
Οι παροχές υγείας να βρίσκονται στα όρια του μη υπαρκτού, ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές, με Κέντρα Υγείας αποδυναμωμένα και προσωπικό να εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα υποβάθμισης που αντιμετωπίζουν η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου  και το ΚΕΦΙΑΠ. Χαρακτηριστική ήταν η φράση, όσον αφορά τις παροχές υγείας σχετικά με τα ασφαλιστικά ταμεία: «να ζυγίζουν τη ζωή μας και όχι να τη μετρούν με αριθμούς».
Οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, που με το υψηλό τους  κόστος και τη συχνότητα των δρομολογίων, δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα στη μετακίνηση του νησιώτη προς  το κέντρο και την περιφέρεια, σημειώνοντας ότι μόνο με ένα Δημόσιο Φορέα Ακτοπλοϊκών και Αεροπορικών Συγκοινωνιών θα μπορούσε να μπει φρένο στα  πανάκριβα εισιτήρια, στα δρομολόγια  και στις τεράστιες επιδοτήσεις οι οποίες δεν έχουν αντίκρισμα  για το λαό.
Για την επίσκεψη στη ΔΕΥΑΧ, στην οποία συμμετείχε και ο δημοτικός σύμβουλος Μάρκος Σκούφαλος εκ μέρους της ΛΑΣ δήμου Χίου, αναφέρθηκε ότι η μείωση των μισθών των εργαζομένων ήταν μεγάλη, ενώ οι συνθήκες εργασίας τους  είναι δύσκολες και επικίνδυνες. Επίσης ότι πολλοί από αυτούς δουλεύουν για χρόνια με  μπλοκάκι, πράγμα που θεωρείται ως σχέση εργασίας ομηρείας.
Για το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα ανθρωπιστικό και αιχμής, με κύριους ενόχους την ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ και των ΗΠΑ  που εξόπλιζαν όλο αυτό τον καιρό τους τζιχαντιστές, ώστε να έχουν έδαφος επεμβάσεων, θεωρήθηκε  ότι είναι απαραίτητη η εξεύρεση κατάλληλων χώρων φιλοξενίας των προσφύγων, η εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων υγιεινής  και ιατρικής περίθαλψης για  το διάστημα παραμονής τους στο νησί, επερχομένου και του χειμώνα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η συλλογική δράση μέσω των σωματείων των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι είναι επιβεβλημένο να πάρει τη ζωή του στα ίδια του τα χέρια, να ορθωθεί και να απαιτήσει τον πλούτο που του άρπαξαν.  Απαραίτητη όσο ποτέ είναι και  η αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων. Εμείς θα σταθούμε στο πλευρό τους δίνοντας το χέρι σ΄ όποιον σηκώνεται.-

Χίος, 10-10-2014

Tο Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενέκρινε Πρόταση Ψηφίσματος τουΚώστα Τριαντάφυλλου σχετικά με τα κοινωνικά δικαιώματα.



Με την Πρόταση αυτή, την οποία συνυπέγραψαν πενήντα τέσσερις Βουλευτές από είκοσι πέντε χώρες, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση για πρώτη φορά, θα καταρτίσει κοινωνικούς δείκτες, βάσει του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και κάθε χρόνο θα εκδίδει ετήσια έκθεση σχετικά με την κοινωνική κατάσταση σε κάθε κράτος – μέλος.

«Αντιμέτωποι με την κρίση, οι βουλευτές αλλά και οι κυβερνήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν βρεθεί μόνοι μπροστά στα τραγικά διλήμματα, που έχουν οδηγήσει σε δυσμενείς αλλαγές στα κοινωνικά δικαιώματα.» Αναφέρει χαρακτηριστικά στην Πρόταση του ο Κώστας Τριαντάφυλλος και συνεχίζει: «Η καταπολέμηση της φτώχειας  και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι μεταξύ των πέντε στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιοτουσχεδίου  «Ευρώπη 2020». Αυτός είναι ένας κοινός στόχος, που συνδυάζει την εθνική δράση και τη δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Οι κοινωνικοί δείκτες καθώς και η ετήσια έκθεση θα αφορούν τόσο τα κοινωνικά προβλήματα όσο και τα δικαιώματα, και θα σχετίζονται μεταξύ άλλων με την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την φτώχεια, τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και τα ζητήματα που προκύπτουν από τις διακρίσεις.

Στην συνεδρίαση της Παρασκευής, 03.10.2014 το Προεδρείο εγκρίνοντας την πρόταση ψηφίσματος, την παρέπεμψε στην αρμόδια επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να συνταχθεί σχετική έκθεση και να κατατεθεί ψήφισμα στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Με την υιοθέτηση της Πρότασης Ψηφίσματος, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, επανατοποθετεί τα κοινωνικά δικαιώματα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταρτίζοντας κοινωνικούς δείκτες και αποτυπώνοντας την κοινωνική κατάσταση σε κάθε κράτος – μέλος.


Ακολουθεί  η  Πρόταση Ψηφίσματος:

Κατάρτιση  κοινωνικών δεικτών και έκδοση ετήσιας έκθεσης για τα κοινωνικά δικαιώματα
Πρόταση Ψηφίσματος
από τον κ. Κωνσταντίνο Τριαντάφυλλο και άλλα μέλη της Συνέλευσης
 «Οι Ευρωπαίοι ζουν τη βαθύτερη οικονομική ύφεση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που ξεκίνησε ως κατάρρευση στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα το 2008 έχει μετασχηματιστεί σε μια νέα πολιτική πραγματικότητα λιτότητας, γεγονός που  απειλεί την κοινωνική αλληλεγγύη, που διήρκησε για περισσότερες από έξι δεκαετίες. Η κατάσταση αυτή κάνει επιτακτική την ανάγκη προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων στα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.» Με αυτές τις λέξεις ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2013 την έκθεσή του.
Αντιμέτωποι με την κρίση, οι βουλευτές αλλά και οι κυβερνήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχουν βρεθεί μόνοι μπροστά στα τραγικά διλήμματα, που έχουν οδηγήσει σε δυσμενείς αλλαγές στα κοινωνικά δικαιώματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούσα υπό πίεση, εισήγαγε, σε κάποιο βαθμό, τους κοινωνικούς δείκτες στο πρόγραμμα του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Για παράδειγμα, για τον μήνα Ιούνιο 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε χώρα, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές.

Η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι ανάμεσα στους πέντε στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του σχεδίου  «Ευρώπη 2020». Πρόκειται για έναν κοινό στόχο, που συνδυάζει τη δράση σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρά ταύτα, δεν υπάρχει κανένας δείκτης που να αφορά, για παράδειγμα, τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας, την παιδική φτώχεια και την ισότητα των φύλων, ώστε να βγουν συγκεκριμένα συμπεράσματα για τα κοινωνικά δικαιώματα σε κάθε κράτος – μέλος.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει συντάξει τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και έναν μηχανισμό ελέγχου σε επίπεδο Επιτροπής Υπουργών.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση πρέπει, επομένως, να καταρτίσει κοινωνικούς δείκτες, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και να εκδώσει μια ετήσια έκθεση με τα συμπεράσματα της κοινωνικής κατάστασης στα κράτη - μέλη, βασισμένη στους προαναφερθέντες κοινωνικούς δείκτες και στο επίπεδο  συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις που αφορούν στα κοινωνικά δικαιώματα.



Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη για τον θάνατο του Πάνου Καρασούλη





Ο αείμνηστος Πάνος Καρασούλης υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία αγωνιστή της Εθνικής μας Αντίστασης και χρηστού συμπολίτη μας.
Ως μέλος της Συμμαχικής Στρατιωτικής Αποστολής το 1944, και ασυρματιστής του ήρωα Ιάσονα Καλαμπόκα έδωσε τον δικό του αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας μας.
Ακόμα, με την μαρτυρία του και το συγγραφικό του έργο έκανε γνωστές σε εμάς τους νεότερους τις μεγάλες στιγμές της Εθνικής Αντίστασης.
Είχα την τύχη και την τιμή να έχω μια ζεστή και προσωπική γνωριμία και σχέση μαζί του. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις αφηγήσεις του, την αγωνία και το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για την προκοπή του τόπου μας. 
Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και τον βαθύ σεβασμό μου. 
Θα είναι αιώνια η μνήμη του.


Σταμάτης Κάρμαντζης

Αντιπεριφερειάρχης Χίου

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ ΣΤΟ 7ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου, εκπροσωπούμενη από τις κυρίες Ε. Πίπα, Α. Τσόκου και Η. Φύλλα συμμετείχε στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο στις 3-5 Οκτωβρίου 2014.
Στα πλαίσια των εργασιών του παρουσιάστηκαν από την ομάδα μας οι ακόλουθες εργασίες:
ü      «Παρουσίαση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου» (Μ. Δαμασιώτη, Α. Παπαβασιλείου, Η. Φύλλα, Κ. Μπόλιας).
ü      «Η πολυπλοκότητα της συνεργασίας μιας δομής κοινοτικής ψυχιατρικής με το νομικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης» (Ε. Πίπα, Α. Τσόκου, Η. Φύλλα, Κ. Μπόλιας).
            Στο συνέδριο αναλύθηκαν θέματα που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας των Κινητών Μονάδων, στη διασύνδεση και την συνεργασία τους με την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις άλλες δομές ψυχικής υγείας και τις ΤΕΨΥ. Επίσης, τέθηκαν ζητήματα πρόσβασης των εξυπηρετούμενων στους χώρους όπου κινείται η κάθε μονάδα και παρουσιάστηκαν εναλλακτικές και καινοτόμες μορφές προσέγγισης και θεραπείας.
            Η συμμετοχή μας σε αυτό το Συνέδριο παραμένει  ιδιαίτερης σημασίας και περιεχομένου καθώς η διεξαγωγή του αντιπροσωπεύει ένα μέρος από μια συλλογική προσπάθεια συζήτησης και επίλυσης οργανωτικών, λειτουργικών, χρηματοδοτικών και επιστημονικών ζητημάτων που απασχολούν όλες τις δομές Κοινοτικής Ψυχιατρικής.
Από την αποτίμηση των συμπερασμάτων αυτής τη συνάντηση αναδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας συνεχίζει να ακρωτηριάζεται  στο βωμό μίας παράλογης κοστολόγησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που αδιαφορεί για τις ανάγκες των ασθενών.

 

Σε ποτό, καφέ και… τυρόπιτες εξαντλείται η ελληνική επιχειρηματικότητα


Τη στιγμή που η Ευρώπη αναζητεί ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο για να αντιμετωπίσει την κινεζική αντεπίθεση, αλλά και την αναδιάταξη των δυνάμεων στις ΗΠΑ, η Ελλάδα επιμένει σε ένα παλαιό και μη αναπτυξιακό μοντέλο επιχειρηματικότητας.
Όσο και αν αρκετές startup εταιρείες εμπλέκονται ενεργά με τις νέες τεχνολογίες και επιδιώκουν να κάνουν βήματα εκτός των ελληνικών συνόρων, οι περισσότεροι έλληνες επιχειρηματίες συνεχίζουν να επενδύουν στον κλάδο της εστίασης, δηλαδή σε καφετέριες, μπαρ και μαγαζιά πρόχειρου φαγητού.
Όπως παρουσιάζει η Καθημερινή της Κυριακής, τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα μπαρ είναι πάνω από το 10% των νέων επιχειρήσεων που έχουν ανοίξει στην Ελλάδα το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).
Κατά το τρέχον έτος έχουν ιδρυθεί 7.323 νέα νομικά πρόσωπα. Εξ αυτών, τα 445 (6,08%) ανήκουν στην κατηγορία των εστιατορίων και των κινητών μονάδων εστίασης, και τα 327 (4,47%), στην κατηγορία της παροχής ποτών.
Το 40% των νέων εταιρειών ανήκει σε 20 κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, εκ των οποίων όμως ούτε ένας δεν αφορά τη βιομηχανική παραγωγή ή την καινοτομία. Αντίθετα, πολλές υπάγονται στο ευρύτερο χώρο του τουρισμού ή του λιανεμπορίου.
122 επιχειρήσεις ανήκουν στην κατηγορία της τεχνολογίας (προγραμματισμός ηλεκτρονικών συστημάτων (1,67%), ενώ 102 δραστηριοποιούνται στο χώρο της ναυπήγησης και της επισκευής πλοίων (1,39%).

aftodioikisi.gr

Πότε θα λάβουν οι ένστολοι αναδρομικά & αυξήσεις – Πόσο θα αυξηθούν οι μηνιαίες αποδοχές τους


Το χρονοδιάγραμμα αλλά και τον τρόπο που θα γίνει η επιστροφή των αναδρομικών στους ένστολους περιέγραψε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αναφέρθηκε, τον Νοέμβριο οι στρατιωτικοί και το προσωπικό στα σώματα ασφαλείας θα έχουν αύξηση ίση με την μισή περικοπή που τους έγινε από το 2012, και τα αναδρομικά της φετινής χρονιάς από τον Ιούλιο.
Από το 2015 θα παίρνουν κάθε μήνα και τα αναδρομικά των προηγούμενων δύο ετών. «Δηλαδή ταμειακά θα καλυφθούν πάνω από τα 3/4 των περικοπών που τους έγιναν», όπως είπε.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, έχει περιληφθεί το ποσό των 414,7 εκατ. ευρώ για χορήγηση αναδρομικών αποδοχών και συντάξεων των δικαστικών και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2012 έως 31 Ιουνίου 2014.
Επίσης έχει ενσωματωθεί ποσό 126,2 εκατ. ευρώ για την καταβολή των αυξημένων αποδοχών και συντάξεών τους από την 1η Ιουλίου 2014 έως και 31 Δεκεμβρίου 2014.
Οι νέοι μισθοί των ενστόλων και η μηνιαία αύξηση
Μόνιμος οπλίτης 4 ευρώ το μήνα – βασικός στα 284 ευρώ
Δεκανέας 7 ευρώ το μήνα – βασικός στα 506 ευρώ
Επιλοχίας 15 ευρώ το μήνα – βασικός στα 785 ευρώ
Αρχιλοχίας 20 ευρώ το μήνα – βασικός στα 816 ευρώ
Ανθυπαστπιστής 20 ευρώ το μήνα – βασικός στα 843 ευρώ
Ανθυπολοχαγός 12 ευρώ το μήνα – βασικός στα 887 ευρώ
Υπολοχαγός 31 ευρώ το μήνα – βασικός στα 941 ευρώ
Λοχαγός 44 ευρώ το μήνα – βασικός στα 972 ευρώ
Ταγματάρχης 50 ευρώ το μήνα – βασικός στα 1.021 ευρώ
Αντισυνταγματάρχης 59 ευρώ το μήνα – βασικός στα 1.092 ευρώ
Συνταγματάρχης 75 ευρώ το μήνα – βασικός στα 1.221 ευρώ
Ταξίαρχος 99 ευρώ το μήνα – βασικός στα 1.412 ευρώ
Υποστράτηγος 113 ευρώ το μήνα – βασικός στα 1.523 ευρώ
Αντιστράτηγος 137 ευρώ το μήνα – βασικός στα 1.616 ευρώ

Διαβεβαιώσεις Βρούτση: Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις – Ξεμπλοκάρουν 31.250 εφάπαξ


Για συντάξεις που δεν θα μειωθούν αλλά θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα, με ελάχιστες προσαρμογές, έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, προειδοποιώντας ότι όποιος νομίζει ότι θα εξαγοράσει λίγες ψήφους δίνοντας αυξήσεις στις συντάξεις «είναι βαθιά νυχτωμένος».
Ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, υποστήριξε ότι ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας «δεν αναλαμβάνει τη θέση για να μετατρέψει το ασφαλιστικό ταμείο σε φιλανθρωπικό καθώς κάθε μήνα θα πρέπει να εξασφαλίζεται η καταβολή των συντάξεων».
Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξειςξεκαθάρισε ότι μετά την ενοποίηση των 25 ταμείων το σύστημα έχει γίνει βιώσιμο: «Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα απολαμβάνει ένα από τα πιο σύγχρονα και διαφανή συστήματα επικουρικής σύνταξης». Μάλιστα όπως είπε η αρχή της βιωσιμότητας εξασφαλίζει ότι «κανείς δεν θα πληρώσει την επικουρική σύνταξη του άλλου και οι επόμενες γενιές θα λάβουν επικουρική σύνταξη. Είναι διασφαλισμένη στα επόμενα 30 χρόνια η επικουρική σύνταξη. Ο κάθε Έλληνας που καταβάλλει κρατήσεις θα τις πάρει στην επικουρική σύνταξη».
Ανέφερε, επίσης, ότι έως τέλος του 2014 δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα αναπροσαρμογής, ενώ οι δυνατότητες είναι οριακές, επισημαίνοντας ότι το ταμείο επικουρικής σύνταξης είναι «ισχυρό πλεονασματικό ταμείο. Έχει ισχυρό χαρτοφυλάκιο».
Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στην καταβολή του εφάπαξ, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι έως το τέλος του έτους ξεμπλοκάρουν 31.250 εφάπαξ με τα 420 εκατ. που πάνε στα ταμεία από το υπουργείο Οικονομικών. Τα εφάπαξ αυτά δεν θα δοθούν με το νέο μαθηματικό τύπο καθώς είναι ληξιπρόθεσμα και θα δοθούν με το παλαιό σύστημα.


Πηγή βίντεο: enikos.gr
aftodioikisi.gr

Διπλά πτυχία με παράλληλες σπουδές: Τι σχεδιάζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών


Διπλά πτυχία με παράλληλες σπουδές από 4 έως 6 έτη σχεδιάζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά από πρόταση του νέου πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη.
Οπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», παρόλο που η πρόταση δεν έχει συζητηθεί ακόμα στη Σύγκλητο, ο πρύτανης θέλει να παρέχει και το ΕΚΠΑ «μπουκέτα» σπουδών, όπως συμβαίνει σε πολλά ξένα πανεπιστήμια..
Στο εξωτερικό, τα διπλά πτυχία αποτελούν διαδεδομένο θεσμό. Οι φοιτητές κάθε πανεπιστημίου μπορούν να κάνουν παράλληλες σπουδές σε διαφορετικά αντικείμενα και από 4 έως 6 έτη, ανάλογα με την επιστημονική περιοχή, αποκτώντας εξειδίκευση σε δύο τομείς.
Ετσι οι φοιτητές θα τελειώνουν σε πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι θα έκαναν χωριστά για δύο διαφορετικά αντικείμενα.
Οπως λέει ο κ. Φορτσάκης, αν κάτι τέτοιο προωθηθεί, οι φοιτητές θα μπορούν να διαλέγουν από ένα «μενού» διαφορετικών μαθημάτων και σπουδών.
Παραδείγματα κλάδων, που μπορούν να «συνεργαστούν» στην έκδοση διπλών πτυχίων είναι το δίκαιο και η δημόσια υγεία, η διοίκηση και η υγεία, η ιατρική και η βιολογία, η οικονομία, η νοσηλευτική.

aftodioikisi.gr

Πότε θα σταλούν τα διορθωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ – Ποιοι είναι οι 800.000 φορολογούμενοι που θα τα πάρουν


Το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα νέα διορθωτικά εκκαθαριστικά με μειωμένο ή μηδενικό ΕΝΦΙΑ για περίπου 800.000 φορολογούμενους.
Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, άνεργους και πολύτεκνους ή ανάπηρους που δικαιούνται έκπτωση 50% ή και πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του φόρου, οι οποίοι με βάση τα αρχικά εκκαθαριστικά κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο όπως οι υπόλοιποι.
Σύμφωνα με τη γγ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, ο νέος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει αυτόματα από το υπουργείο Οικονομικών κι έτσι οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να μεταβούν στις εφορίες και να προσκομίσουν παραστατικά.
Βάσει του νόμου, από τον ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, εφόσον το δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί, και εφόσον η συνολική επιφάνεια της περιουσίας τους δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ.
Πηγή: «Έθνος της Κυριακής»

aftodioikisi.gr