Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕ ΚΕΡΙΝΑ ΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ




Πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στα Σκόπια τα εγκαίνια του νέου αρχαιολογικού μουσείου της ΠΓΔΜ. 

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της ΠΓΔΜ βρίσκεται στο κέντρο των Σκοπίων, χτισμένο στις όχθες του ποταμού Βαρδάρη (Αξιός) που διασχίζει την πόλη, η δε αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί το νεοκλασικό ρυθμό. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της ΠΓΔΜ, το κόστος κατασκευής και λειτουργίας του μουσείου ανήλθε στα 27 εκατ.ευρώ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Οι συλλογές του μουσείου εκτίθενται σε τρία επίπεδα, σε μία έκταση 6000 τετραγωνικών μέτρων. Συνολικά εκτίθενται περίπου 6000 αντικείμενα από την προϊστορική περίοδο μέχρι το Μεσαίωνα.

Στο νέο μουσείο έχουν τοποθετηθεί και δεκαπέντε κέρινα ομοιώματα, μεταξύ αυτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β΄, του Ιουστινιανού, του Περσέα και του Τσάρου Σαμουήλ. Τα κέρινα αυτά ομοιώματα, που είναι σε φυσικό μέγεθος παραγγέλθηκαν στη Ρωσία. Στην είσοδο του μουσείου εκτίθεται αντίγραφο της μαρμάρινης σαρκοφάγου της Σιδώνας (γνωστή ως Σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου), η οποία φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο Κωνσταντινούπολης.

Τα εγκαίνια του μουσείου πραγματοποιήθηκαν από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και την υπουργό Πολιτισμού, Ελιζαμπέτα Κάντεσκα-Μίλεφσκα. Ο κ. Γκρούεφσκι, κατά την ομιλία του στη διάρκεια των εγκαινίων αναφέρθηκε στην ξεχωριστή, όπως τη χαρακτήρισε, σημασία που έχει για τη χώρα του το νέο αρχαιολογικό μουσείο.

«Όλα αυτά τα εκθέματα του νέου αρχαιολογικού μουσείου έχουν ανεκτίμητη αξία για τη χώρα μας και αντιπροσωπεύουν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία αποτελεί έκφραση των ιδιαίτερων παραδόσεων, της γνώσης και των αξιών των προηγούμενων γενεών σε αυτό τον τόπο. Κάτι τέτοιο μας επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης της κοινωνίας από την οποία μπορούν να αντλήσουν γνώση οι νέες γενιές. Η δική μας γενιά έχει σήμερα την τιμή να διατηρήσει κατάλληλα την κληρονομιά αυτή και να τη διαδώσει στον κόσμο, διότι ένα τέτοιο παρελθόν ανήκει σε όλο τον κόσμο», σημείωσε ο κ.Γκρούεφσκι.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να επενδύει στον πολιτισμό και πως το επόμενο βήμα στον τομέα αυτό θα είναι η λειτουργία, την ερχόμενη εβδομάδα, «μουσείου για τους Μακεδόνες πρόσφυγες από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα».


ΠΗΓΗ ZOUGLA.GR

NOMOΣ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΕ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ

Στη Βουλή αυτή τη βδομάδα - Από Νοέμβριο έως Ιανουάριο οι αιτήσεις

Τελευταία ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με ευνοϊκούς όρους θα έχουν πάνω από 3 εκατομμύρια επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστάνε στις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το περιθώριο για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα είναι τρίμηνο, δηλαδή η σχετική αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί από την 1 Νοεμβρίου 2014 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2015.

Το τελικό σχέδιο της ρύθμισης – που θα είναι ενιαία για οφειλές σε Εφορίες και Ταμεία – θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή.

Η ρύθμιση, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», προβλέπει τα εξής:

1. Δίνονται 100 δόσεις για οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ. Το ελάχιστο ποσό της δόσης καθορίζεται στα 50 ευρώ, ενώ η έκπτωση στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις θα είναι 20%.

2. Προβλέπονται έως και 72 δόσεις για οφειλές από 15.001 ευρώ και άνω. Η έκπτωση στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις συνδέεται με τον αριθμό των δόσεων. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται ως εξής:

Έκπτωση Εξόφληση σε:

30% 72 δόσεις
50% 60 δόσεις
60% 48 δόσεις
70% 36 δόσεις
80% 24 δόσεις
90% 12 δόσεις
100% Εφάπαξ

3. Το ετήσιο επιτόκιο υπερημερίας διαμορφώνεται στο 4,6% (από 8,76%).

4. Η ρύθμιση αφορά οφειλές που έχουν κεφαλαιοποιηθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Από εκεί και πέρα ο οφειλέτης που θέλει να μπει στη ρύθμιση θα πρέπει να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του στην Εφορία και τα Ταμεία. Για παράδειγμα οφειλέτης που θέλει να μπει στη ρύθμιση τον Νοέμβριο θα πρέπει να έχει καταβάλει κανονικά τις εισφορές για τον μήνα Οκτώβριο. Σε περίπτωση που υποβάλει αίτηση τον Ιανουάριο θα πρέπει να έχει πληρώσει τις οφειλές του κανονικά το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

5. Δίνεται η δυνατότητα να μην καταβληθεί μία δόση εγκαίρως. Ωστόσο, στη συνέχεια θα πρέπει να καταβληθεί η συγκεκριμένη δόση με μία επιβάρυνση 2% στο υφιστάμενο επιτόκιο. Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν εγκαίρως περισσότερες από μία δόσεις, ο οφειλέτης βγαίνει από την ευνοϊκή ρύθμιση.

6. Ειδικό καθεστώς θα ισχύει για όσους έχουν ήδη μπει στη ρύθμιση «νέα αρχή» και εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις του. Στόχος είναι να δοθεί ένα «μπόνους» σε όσους καταβάλλουν με συνέπεια τις δόσεις τους προς τις Εφορίες και τα Ταμεία.

7. Οι οφειλέτες που δεν θα μπουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο στη ρύθμιση «νέα αρχή» χάνουν οριστικά την ευκαιρία. Το μόνο περιθώριο που θα έχουν είναι να υπαχθούν στην «πάγια ρύθμιση», η οποία ωστόσο προβλέπει μόνο 12 δόσεις. Και σε αυτή την περίπτωση το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,6%, ενώ μπορεί να μην καταβληθεί μόνο μία δόση εγκαίρως. Η δόση αυτή θα πρέπει να καταβληθεί στη συνέχεια με επιβάρυνση 2% στο υφιστάμενο επιτόκιο, διαφορετικά ο οφειλέτης βγαίνει και από την πάγια ρύθμιση.

8. Οι αιτήσεις για την αποπληρωμή θα μπορούν να υποβληθούν και ηλεκτρονικά εντός της διορίας που ήδη αναφέρθηκε (δηλαδή από την 1η Νοεμβρίου έως και τις 31 Ιανουαρίου).

9. Από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών θα βγαίνουν όσοι δεν υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ όσο διαρκούν οι δόσεις, αλλά και όσοι έχουν υποβάλει ανακριβή ή ανεπαρκή στοιχεία για να εγκριθεί η αίτησή τους.

10. Η νέα ρύθμιση προβλέπει την απλούστευση των διαδικασιών ένταξης σε αυτή, ενώ θα καταργηθούν και γραφειοκρατικά εμπόδια.

11. Όσοι οφειλέτες μπουν στη ρύθμιση και καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις δεν απειλούνται από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κ.ά.).

12. Επιπρόσθετα σε όσους οφειλέτες μπουν στη ρύθμιση θα χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής (φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα) το οποίο – εφόσον φυσικά αποπληρώνονται οι δόσεις – θα ανανεώνεται κάθε μήνα.


ΠΗΓΗ newsbeast.gr

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ TSAKOS ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΡΙΣΗ




Η Tsakos Energy Navigation υποσχέθηκε στους επενδυτές πως μια αύξηση του μερίσματος βρίσκεται στον ορίζοντα, καθώς έκανε μια υπόθεση ανοδικής πορείας για την αγορά τάνκερ αργού πετρελαίου στο φόντο των ευρύτερων αναταραχών στις χρηματαγορές.
Λίγο μετά την καυτή είδηση πως η Euronav αναβάλλει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο Τσάκος, δήλωσε πως η πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου που πλήττει τις χρηματαγορές κρίνεται θετική ως προς τις δικές τους κατώτερες “κόκκινες” γραμμές.
Ο Τσάκος είπε ότι η ομάδα διαχείρισης μ” επικεφαλή τον εν γένει συντηρητικό Νικόλας Τσάκος συνέστησε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να αυξήσει τις πληρωμές της προς τους μετόχους το 2015. Δεν διευκρινίσθηκε πάντως το πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση.
Σύμφωνα με αναλυτές, η δήλωση αυτή σχετίζεται άμεσα με την απόφαση της Euronav ν” αναβάλει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για μια κίνηση που θεωρείται ότι αποκαλύπτει περισσότερα για τις κεφαλαιαγορές από την κατάσταση στον κλάδο των τάνκερ αργού πετρελαίου.
Παρ” όλα αυτά ούτε η μετοχή της TEN Νέα Υόρκη φάνηκε να μένει ανεπηρέαστη από τη χρηματιστηριακή αναταραχή τις τελευταίες μέρες. Ο ιδιοκτήτης υπεραμύνεται πως η πτώση των μετοχών της βρίσκεται “σε άμεση αντίθεση με την κατάσταση της πραγματικής αγοράς τάνκερ, τις μελλοντικές προοπτικές και την οικονομική ευρωστία της εταιρείας”.
Ο Τσάκος ανέφερε επίσης ότι μια πτώση της τιμής του πετρελαίου αποτελεί μια “διπλή ευλογία” για την εταιρεία, αφού “δημιουργεί ένα ούριο άνεμο για τις θαλάσσιες μεταφορές καθώς η “μαλακή” τιμή του εμπορεύματος οδηγεί σε αύξηση των παγκόσμιων εισαγωγών την κατάλληλη στιγμή σε σχέση με τον επικείμενο χειμώνα”.
“Ως αποτέλεσμα, οι τιμές spot έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με τα ποσοστά την αντίστοιχη περίοδο το περασμένο έτος για τους περισσότερους από τους τύπους πλοίων που λειτουργεί η TEN”. Σημειώνει ότι οι τιμές των VLCC φτάνουν σήμερα τα 34.700 δολάρια την ημέρα, σε σύγκριση με 18,000 δολάρια την ημέρα αντίστοιχα των το 2013. Τα Suezmaxes βρίσκονται στα 32.500 δολάρια ανά ημέρα, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν σχεδόν στα 30.000 δολάρια ανά ημέρα.
Η TEN προσθέτει: “Από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο στοιχείο δαπάνης των εργασιών της εταιρείας αφορά στην τροφοδοσία πλοίων, η χαμηλότερη τιμή των πετρελαίου μεταφράζεται σε εξοικονόμηση κόστους υλικών. Αυτές οι εξοικονομήσεις εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, σε σχέση με το κατώτατο όριο της TEN”.
Επιπλέον βοήθεια έρχεται από την ενδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, η οποία η TEN υπολογίζει ότι μειώνει τις δαπάνες της σε ευρώ κατά 12 εκατομμύρια με βάση τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Η ελληνικής ιδιοκτησίας εταιρεία, η οποία είναι σε διαδικασία παραγγελίας νέων VLCC υποστηρίζει ότι η αγορά του αργού βρίσκεται σε ισορροπία – παρέχοντας εν γένει μια σταθερή πλατφόρμα για επενδύσεις. Επισημαίνει τέλος, ότι η ζήτηση για VLCCs με συμβάσεις περιόδου είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 1960.

Νέα δημοσκόπηση: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,9%

Νέα δημοσκόπηση: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,9%
Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή, χάνει συνεχώς έδαφος το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research

Προβάδισμα με 3,9% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση της Καπα Research.
Το κόμμα του Αλ. Τσίπρα παγιώνει πλέον τη διαφορά έναντι της ΝΔ προκαλώντας «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν την ανησυχία του πρωθυπουργού για τις δημοσκοπήσεις καθώς η ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές δεν έχει καταφέρει να προηγηθεί σε καμία δημοσκόπηση.
Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ δείχνει να χάνει συνεχώς έδαφος, ενώ η Χρυσή Αυγή παραμένει τρίτο κόμμα.
Πιο αναλυτικά:
  • ΣΥΡΙΖΑ: 27,4%
  • ΝΔ: 23,5%
  • ΧΑ:  6,4%
  • ΠΑΣΟΚ: 5,8%
  • ΠΟΤΑΜΙ: 5,6%
  • ΚΚΕ: 5,3%
  • ΑΝΕΛ: 3,8%
  • ΛΑΟΣ: 1,6%
  • ΔΗΜΑΡ: 1,1%.
Ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται του Αλέξη Τσίπρα, στο ερώτημα για το ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, συγκεντρώνοντας το 42,5% έναντι 36,1% του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ένας στους δύο πολίτες ( το 50,8) θα ήθελε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή, χωρίς να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές ενώ το 42,3% επιθυμεί ο Πρόεδρος να εκλεγεί από νέα Βουλή η οποία θα προκύψει μετά από εκλογές.
Το 52,4% μάλιστα θεωρεί πως οι πρόωρες εκλογές θα ήταν αρνητική εξέλιξη για την οικονομία της χώρας και την ελληνική κοινωνία, την ώρα που το 46,5% δηλώνει πως δεν έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο της εξόδου της χώρας από το ευρώ έναντι του 45,2% που θεωρεί πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.
Το 40,3% θεωρεί πως καταλληλότερη κυβέρνηση θα ήταν αυτή που θα είχε ως κορμό της τη ΝΔ ενώ το 39,5% τον ΣΥΡΙΖΑ.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/508516/nea-dimoskopisi-mprosta-o-syriza-me-3-9#ixzz3GW2Vnu5P

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Μ. ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗ




ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΙΟΣ!!!!

ΠΡΟΣ:
Αντιπεριφερειάρχη Χίου
Βουλευτές Χίου
Δήμαρχο Χίου
Εκπρόσωπο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

 Η πατρίδα μας διανύει μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της μεταπολιτευτικά. Το να περιγράψω τα δεδομένα και τις συνέπειες αυτής, δεν νομίζω ότι θα έχει κανένα νόημα, μιας και όλοι τα γνωρίζουμε και τα βιώνουμε καθημερινά.
Εμείς όμως γεννηθήκαμε και ζούμε σε ένα ακριτικό νησί κατά βάση ξεχασμένο από τις κυβερνήσεις και πρέπει να επιβιώσουμε. Και μπορούμε να επιβιώσουμε!
Όλοι μας πια αποστρεφόμαστε τις αντιπαραθέσεις, τα πισώπλατα μαχαιρώματα, την αυτοεπίδειξη, τους διαξιφισμούς, τα ατελείωτα ‘εγώ’.
 Οι επιπτώσεις αυτών των συμπεριφορών είναι να έχει απαξιωθεί ολοκληρωτικά τόσο η πολιτική όσο και οι πολιτικοί.
Πρότασή μου λοιπόν, είναι να δημιουργήσουμε ευκαιρίες, να δημιουργήσουμε ανάπτυξη στον τόπο μας και πρώτα - πρώτα να διορθώσουμε ό,τι μας περιβάλλει καθημερινά, ό,τι μας ενοχλεί, ό,τι μας στεναχωρεί μέσα από μία εν δυνάμει συνεργασία.
Μόνη μου, όπως ανέφερα και στην δήλωση μου όταν εξελέγην βουλευτής του νησιού μας, δεν μπορώ να προσφέρω παρά ελάχιστα.
Θα ήθελα πρώταρχικώς να δηλώσω ότι οι παρακάτω σκέψεις και προτάσεις μου δεν εχουν στόχο σε καμία περίπτωση την προβολή μου ως ιθύνοντα νου ούτε και επιθυμώ  να  επιβάλλω τις απόψεις μου ή υποσκελίσω την θέση ή τις αρμοδιότητες κανενός ατόμου ή φορέα.
Ενδεχομένως κάποια από τα θέματα στα οποία αναφέρομαι δια του παρόντος, να είναι εσφαλμένες σκέψεις ή να μην είναι εφαρμόσιμα, και σε κάποια μπορει να μην είμαι ίσως και καλά πληροφορημένη..
Αποκλειστικός όμως στόχος μου είναι να προσπαθήσω με την συνδρομή όλων, πέρα και πάνω από κάθε κομματικό κριτήριο και πεποίθηση να ενωθούμε όλοι μαζί και να γίνουμε ΜΙΑ ΦΩΝΗ στα όποια κέντρα εξουσίας!
Πρόταση μου λοιπόν είναι η δημιουργία ενός άτυπου οργάνου, που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους διοικούντες την Χίο, οι οποίοι θα συναποφασίσουμε όσα η Χίος χρειάζεται αλλά και την 'ρότα' που θα κατευθυνθεί το νησί μας.
Τα παρακάτω αποτελούν τις προσωπικές μου απόψεις και θέσεις και είναι αυτονόητο ότι θα προστεθούν οι προτάσεις όλων των συμμετεχόντων!
Στην παρούσα δε φάση, είμαστε τυχεροί διότι ένας Χιώτης ετεροδημότης ο Κος Μηταράκης, βρίσκεται στην θέση του υφυπουργού σε ένα πολύ σημαντικό υπουργείο και έχει δείξει την διάθεση του να μας βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων μας.

Ένα ΠΑΓΧΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ λοιπόν, στο όποιο κανένας δεν δικαιούται να απουσιάζει.
Εγώ δεν δέχομαι η Χίος μας με την μοναδική ιστορία, να είναι ουραγός.

Προτείνω λοιπόν μια συνάντηση  στην οποία θα συμμετέχουν (και που θα αποτελούν στην ουσία το όργανο αυτό.)  :
·         Ο Αντιπεριφερειάρχης Κος Κάρματζης
·         Οι βουλευτές Χίου
·         Ο Δήμαρχος Κος Βουρνούς
·         Και ένας εκπρόσωπος από τον ΣΥΡΙΖΑ Χίου, τον οποίο θα επιλέξει η τοπική οργάνωση.
Για εμένα είναι αδιανόητο να λείπει από το Παγχιακό αυτό μέτωπο ο λόγος και οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εμείς είμαστε ΧΙΟΣ και θα πορευτούμε, θα επιβιώσουμε και θα αναπτυχθούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!
Το αντικείμενο και στόχος της/ων συνάντησης/εων, θα είναι η ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΗ για τα παρακάτω θέματα:
1.      Τουριστική ανάπτυξη-στόχοι προβολή
2.      Συγκοινωνίες
3.      Επιχειρηματική ανάπτυξη
4.      Μακροπρόθεσμοι στόχοι
5.      Βραχυπρόθεσμοι στόχοι
Όταν όλα αυτά συμφωνηθούν (το ιδανικό θα ήταν ομόφωνα, εάν όμως δεν γίνεται αυτό, κατά πλειοψηφία)  θα υπάρξει κοινή διακήρυξη από όλους μας για τις ενέργειες που αποφασίστηκαν να γίνουν και ο καθένας από εμάς θα αναλάβει στον τομέα του την επίτευξη των στόχων μας.

Προτείνω δε μια φορά τον μήνα να γίνεται εκ νέου συνάντηση , με την συμμετοχή όλων των ανωτέρω και κατά περίσταση όποιων άλλων φορέων κριθεί απαραίτητο) για συζήτηση όλων των θεμάτων και των προβλημάτων που πιθανόν έχουν προκύψει στην επίτευξη των στόχων μας.

Επίσης προτείνω οποιαδήποτε παρέμβαση, ερώτηση ή διεκδίκηση γίνεται στο εξής, να έχει τις υπόγραφες όλων μας.
Επίσης σε κρίσιμα τοπικά θέματα, οι επισκέψεις στα Υπουργεία να γίνεται από όλους μας!
Και πραγματικά, προσωπικά δεν με απασχολεί εάν αυτό ακολουθεί και συμβαδίζει με το πρωτόκολλο’ ή όχι!

Η συνάντηση  μας,  θα μπορούσε σημειολογικά να πραγματοποιηθεί στις 11/11/14 (ημέρα της απελευθέρωσης του νησιού μας)  στα γραφεία του αντιπεριφερειάρχη.

Παρακάτω θα παραθέσω τις προσωπικές μου απόψεις όσον αφορά τα παραπάνω θέματα.
Η αναφορά μου, για ευνόητους λογούς, θα είναι συνοπτική . Ο τρόπος (κατά την δική μου γνώμη ) υλοποίησης όλων των θεμάτων που θα παραθέσω, θα συνοδεύει την πρόσκληση μου στους αξιότιμους συνάδελφους μου και θα είναι στην διάθεση όλων των ενδιαφερομένων και των πολιτών στην επίσημη  σελίδα μου στο fb: https://www.facebook.com/MariaStavrinoudiChios


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Τι πρέπει να προβάλλει το νησί μας:

1.      Μαστίχα
2.      Όμηρος
3.      Κάμπος
4.      To νησί με τις περισσότερες (91! ) και καθαρότερες παραλίες στην Ελλάδα
5.      Μοναστήρια – Εκκλησίες- θρησκευτικός τουρισμός
6.      Ψαρά
7.      Ιαματικά νερά Κεράμου
8.      Ρουκετοπόλεμος Βροντάδου
9.      Εναλλακτικός προορισμός, λόγω εναλλακτικών τοπίων
10.  Ανάβατος
11.  Μεσαιωνικά χωριά & έθιμα τους
12.  Κάστρο
13.  Ηλιοβασίλεμα Σιδηρούχας
14.  Σπηλαία Ολύμπων και Αγίου Γάλακτος
15.  Μουσείο Χίου
16.  Βιβλιοθήκη Κοραή
17.  Βοτανικός  Κήπος
18.  Λωβοκομείο  Χίου


ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΟΙ ΕΩΣ ΤΕΛΟΣ ΜΑΙΟΥ 2015
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

·         Δημιουργία μικρής οργανωμένης μαρίνας στο νότιο τμήμα του λιμένα Χίου
·         Από τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, σε συνεννόηση με τις ναυτιλιακές εταιρείες τα καράβια θα πιάνουν ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ στο κεντρικό λιμάνι. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΚΥΡΙΑΚΗ τα Μεστά
·         Αξιοποίηση  του  Λιμένα  Μεστών .Αν  γίνει  πύλη   Schengen  θα  μπορούν  να  δένουν τα κρουαζιερόπλοια παρέχοντας τεράστια προοπτική  ανάπτυξης  στη  νοτιοδυτική  Χίο . 


Φιλικότητα   της  πόλης  Χίου.
ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ
1)      Σε όλη την προκυμαία από τον Ξενοδοχείο Χανδρή μέχρι τη ‘φτωχιά προκυμαία’  αναδεικνύουμε τους μπαβέδες, ξηλώνοντας την άσφαλτο και γίνεται δρόμος βραδείας κυκλοφορίας με ανώτερο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ και 24ωρη αστυνόμευση
2)      Για τους μήνες Ιούλιο & Αύγουστο
·         19:00-01:00 π.μ η παραλία θα είναι κλειστή από του Χανδρή –στροφή προς κήπο
·         Φορτηγά θα επιτρέπονται να κυκλοφορούν ΜΟΝΟ 6:00-18:00. Μετά τις 18:00 θα κατευθύνονται από την  Ροδοκανάκη
·         Απαγόρευση της κυκλοφορίας για τα μηχανάκια στην παραλία από τις 11 το πρωί και μετά.
3)      Επέκταση των πεζοδρομίων και στην νοτινή πλευρά της Προκυμαίας
4)      Δημιουργία ποδηλατοδρόμου από Φάρκαινα έως την φτωχιά προκυμαία & περιμετρικά του κήπου, με παράλληλη δημιουργία σημείων στάθμευσης.
5)      Αγορά από τον Δήμο 500 (σε πρώτη φάση) ποδηλάτων τα οποία θα νοικιάζονται σε όλα τα παρκινγκ
6)      ΑΜΕΣΟ ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ του δρόμου περιφερειακά του φρουρίου. Αν γίνει αυτός ο δρόμος ο χώρος απέναντι από το Λιμεναρχείο θα  μπορούσε  να   γίνει πάρκινγκ.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ‘ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ’
Κατά την άποψή μου, δεν είναι δυνατόν ένα νησί σαν την Χίο να έχει ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της την καλοκαιρινή περίοδο, που ανήκει στην εποχή του 1980.
Σε όλα τα νησιά και τις παραθεριστικές περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου ολόκληρου, τα καταστήματα στην κεντρική αγορά, είναι ανοικτά έως πολύ αργά το βράδυ, μιας και αυτά αποτελούν το πόλο έλξης των επισκεπτών, έχοντας ευεργετική επίδραση στην αγορά και ενισχύοντας την πραγματική οικονομία του τόπου.

ΘΕΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
Σε συνεργασία με την διοίκηση της ΔΕΥΑΧ και ειδικούς επιστήμονες, πρέπει να επιλυθεί ΑΠΑΞ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ το ντροπιαστικό πρόβλημα της δυσοσμίας, που μετατρέπει το πλέον χαρακτηριστικό προσωνύμιο της Χίου από ‘Μυροβόλο’ σε ‘Βοθροβόλο’. Είναι ντροπιαστικό ο επισκέπτης μόλις φτάνει στο νησί μας να μην μπορεί να αναπνεύσει. Είμαστε υποχρεωμένοι να επιλύσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα, που πολλές φορές ειδικά όταν φυσάει νοτιάς, επηρεάζει και όλη την πάλη!

ΕΚΘΕΣΕΙΣ-PORTAL ΧΙΟΥ-ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
1)      Συνεργασία με Υπουργείο Τουρισμού και συμμετοχή ΜΟΝΟ σε εκθέσεις που λαμβάνει μέρος το Υπουργείο.
2)      ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ εννοείται να γίνει σύγχρονο προσπέκτους για την Χίο με όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα που ανέφερα   στην  αρχή.
3)      ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του γραφείου τουρισμού με τρόπο σύγχρονο και εκσυγχρονισμένο και λειτουργικό site
4)      Σε συνεργασία με Χιώτες επωνύμους της διασποράς και Ελλάδας ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ όλων των εξόδων παραμονής σε ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ Ελληνες και ξένους και ΠΡΟΒΟΛΗ της παρουσίας τους στο νησί .
5)      Έμφαση σε Θρησκευτικό και συνεδριακό τουρισμό.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο
Γενική ιδέα είναι η δημιουργία αναπαραστάσεων ξεχωριστών εθίμων και δραστηριοτήτων του νησιού μας. Περιληπτικά αναφέρω:

·         Μαστίχα
·         Διδασκαλία Ομήρου


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ
·         Δημιουργία ειδικού γραφείου της Αντιπεριφέρειας επανδρωμένο με ειδικούς επιστήμονες, στο οποίο θα απευθύνονται όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο νησί (τουριστικά καταλύματα, επιχειρηματικές δραστηριότητες κλπ). Το συγκεκριμένο γραφείο να είναι δίπλα στον επενδυτή  και  να  τον  βοηθάει  σε  ό,τι  χρειαστεί .
·          Απόφαση αρχιτεκτονικού σχεδιασμού τόσο των τουριστικών καταλυμάτων, όσο και γενικότερα της αρχιτεκτονικής του νησιού μας. Η Χίος ΠΡΕΠΕΙ να αποκτήσει νησιωτικό χρώμα!  Γνωρίζω  ότι  ο  Δήμαρχος   μας  είναι  πολύ  καλός  αρχιτέκτονας  και  μπορεί  να  βοηθήσει  πάρα  πολύ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ-ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

·         Δημιουργία e-shop και επαγγελματικής σελίδας στο Face book από το επιμελητήριο με τίτλο που θα συμφωνηθεί, στο όποιο θα συμμετάσχουν και θα πωλούν On line όσες επιχειρήσεις επιθυμούν.
·         Καμπανιά και προώθηση της αγοράς των  ΧΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ! Τα ωφελεί για την τοπική οικονομία και κοινωνία θα είναι ανυπολόγιστα.
·         Δημιουργία ειδικά σχεδιασμένου σήματος, που θα πιστοποιεί την Χιώτικη παράγωγη των προϊόντων και το όποιο θα χρησιμοποιείται στην συσκευασία των προϊόντων.

ΘΕΜΑ Ε.Μ.Χ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ
Η μαστίχα είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πλέον σημαντικούς οικονομικούς πόρους του νησιού μας. Στόχος μας είναι  ο μαστιχοπαραγωγός να διασφαλίζει όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη   από  την  αύξηση  της  τιμής  της  μαστίχας. Για  να  γίνει όμως  αυτό  θα  πρέπει  να  ανοιχτούν  νέες  αγορές  στο  εξωτερικό.
Επίσης   προώθηση  όλων  των  απαραιτήτων  υπό  την  αιγίδα  της  Ε.Μ.Χ  ώστε  η μαστίχα    να   πάρει  τη  θέση  που  της  αξίζει,   σαν  ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ  η  ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ  προϊόν !!!

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Εδώ  θα  χρειαστούμε  και τη  βοήθεια  του  Υφυπουργού  Κου  Μηταράκη,  αφού  είναι  θέματα  που  μπορεί  να  δώσει  λύση  ως  μέλος  της  κυβέρνησης.
1.      Επίσημη ερώτηση και επίσημη απάντηση τόσο που βρίσκεται το θέμα της επέκτασης του αεροδρόμιου και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του.
2.      Να  κληθεί  ειδικός  για  μελέτη  ως  προς  την  κατασκευή  και  την  θέση     ντόκου για τα  πλοία  η  και  τα  κρουαζιερόπλοια .
3.      Υδροδότηση με πόσιμο νερό της πόλης .
4.      Αποπεράτωση της σύνδεσης του περιφερειακού δρόμου τόσο από βορρά όσο και από νότο. Επίσημη ερώτηση και επίσημη απάντηση και χρονοδιάγραμμα για τις προθέσεις της πολιτείας.
5.      Δημιουργία του δρόμου περιφερειακά του Κάστρου.
6.      Πλήρης ανακατασκευή του τελωνείου
7.      Ναυτικός Όμιλος Χίου. Ανάπλαση σε πρώτη φάση ( με έξοδα της περιφέρειας ,του Δήμου ή να ενταθεί σε ΕΣΠΑ) του κτιρίου  , να δοθεί προς εκμετάλλευση στον Ν.Ο.Χ και μελλοντικά να συνεχιστούν όλες οι ενέργειες για την δημιουργία τόσο του κολυμβητηρίου όσο και του Αθλητικού κέντρου.
8.      Δημιουργία καταλυμάτων και εκμετάλλευση του Ιαματικού τουρισμού στα Αγιάσματα Κεράμου και ανάδειξη των μοναδικών ιδιοτήτων της πηγής. Αυτό  θα  δώσει  μεγάλη  ανάπτυξη  στη  Βόρεια  Χίο.

Θα είναι μεγάλη μου χαρά να ανταποκριθείτε και να δεχθείτε την πρόσκληση μου.
 Παράλληλα θεωρώ ότι θα ήταν πολύ σημαντικό και εποικοδομητικό, εάν θα μπορούσατε να μου στείλετε και εσείς τις σκέψεις, προτάσεις και τις προτεραιότητες σας, προς ενημέρωση μου και, εάν το επιθυμείτε, διάφορα θέματα προς συζήτηση στην προσεχή συνάντηση μας.
Εν αναμονή της απάντησής σας.

Με Τιμή

Σταυρινούδη Μαρία

ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΕΛΓΙΝ

Στο φως ανάγλυφα φαραωνικής εποχής και επιγραφή στον θεό Ρα που είχαν κλαπεί από την Αίγυπτο. Τμήμα του πλοίου παραμένει σε αρκετά καλή κατάσταση
Ο βυθός του Αιγαίου φαίνεται ότι κρύβει ακόμα μυστικά από την ιστορία των γλυπτών αριστουργημάτων του Παρθενώνα. Τα γλυπτά που λεηλάτησε ο Eλγιν, για τα οποία εντείνεται η δυναμική διεκδίκησης της επιστροφής τους, πριν καταλήξουν στην Αγγλία, είχαν παραμείνει 2-3 χρόνια στον βυθό των Κυθήρων.
Το καράβι το οποίο τα μετέφερε, ο «Μέντωρ», βούλιαξε τον Σεπτέμβριο του 1802 κοντά στο λιμανάκι του Αβλέμονα. Δύο αιώνες μετά, η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων έχει προχωρήσει σε συστηματικές ανασκαφικές έρευνες.
Ο Eλγιν είχε οργανώσει αποστολή στα Κύθηρα και προσέλαβε σφουγγαράδες που επί 2-3 χρόνια βουτούσαν και μάζεψαν ό,τι υπήρχε στον βυθό. Με ανύπαρκτα τεχνικά μέσα, καταδύθηκαν σε βάθος 20-22 μέτρων και κατάφεραν να ανασύρουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Μάλλον χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς περιείχαν τα κιβώτια και πόσο πολύτιμα ήταν.
«Το πλοίο ήταν ένα εμπορικό μπρίκι που είχε χρησιμοποιηθεί και ως πολεμικό. Από το σκαρί σώζεται τμήμα μήκους 11 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων σε αρκετά καλή κατάσταση. Το υπόλοιπο έχει καταστραφεί. Οι σφουγγαράδες με εντολή του Eλγιν, για να μπουν μέσα στο πλοίο έπρεπε να καταστρέψουν τμήματα της ''κουβέρτας'' προκειμένου να ανασύρουν τα κιβώτια με τα Γλυπτά. Συνολικά ανασύρθηκαν 16 κιβώτια» λέει ο αρχαιολόγος κ. Δημήτρης Κουρκουμέλης.
Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων κάνει έρευνες επί τρία συνεχή χρόνια (2011-13) με τη συμβολή των Ιδρυμάτων Νιάρχου και Λάτση καθώς και του Kytherian Research Group. «Είχαν γίνει και παλαιότερα αποστολές με δεδομένη τη φημολογία ότι ίσως υπάρχουν ακόμα Γλυπτά από τον Παρθενώνα και οι αυτοψίες είχαν σκοπό να επιβεβαιωθούν ή να απορριφθούν οι πληροφορίες.
Το 2009 πριν ανοίξει το Μουσείο της Ακρόπολης η Εφορεία πήγε στο ναυάγιο καθώς υπήρχαν φήμες για το 17ο κιβώτιο. Εκείνο που εντοπίσαμε ήταν σχιστολιθικές πλάκες με απολιθώματα ψαριών που αποτελούσαν μέρος από το φορτίο του πλοίου. Τα τελευταία χρόνια η έρευνα γίνεται με μεθοδικό τρόπο και συστηματική ανασκαφή στο ναυάγιο. Ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση του πλοίου με φωτομωσαϊκό και αποτελεί τη βάση για τις ανασκαφικές τομές και την έρευνα με αναρροφητήρα. Σταδιακά ανασύρθηκαν αντικείμενα του πληρώματος και των επιβατών του πλοίου όπως: μελανοδοχεία, σφραγιδόλιθος, πιάτα, κουτιά, νομίσματα, θραύσματα από αγγεία, πιστόλες, μπουκάλια κρασί κλπ.
Ευρήματα
Πέρσι προχωρήσαμε την ανασκαφή λίγο έξω από το γνωστό σκαρί και εντοπίσαμε δύο τμήματα από αιγυπτιακά ανάγλυφα. Τα ένα είναι από άγαλμα φαραωνικής εποχής μάλλον της 8ης δυναστείας του 1300 π.Χ. και το δεύτερο από επιγραφή στον θεό Ρα της πτολεμαϊκής περιόδου.
Ο ''Μέντωρ'' είχε περάσει από την Αλεξάνδρεια πριν έρθει στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα ανακτά αρχαιότητες από την ''περισυλλογή'' που γινόταν εκείνη την περίοδο. Eχουν μια ιδιαίτερη αξία, καθώς είναι τα πρώτα που ανελκύονται από το σύνολο των αρχαιοτήτων που ο Eλγιν και οι περί αυτόν είχαν πάρει από την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο» λέει ο κ. Δ. Κουρκουμέλης. Oσο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπως σημειώνει «η εκτίμηση είναι ότι έχουν όλα ανασυρθεί. Υπάρχει και η μαρτυρία του Ιταλού επιστάτη, ονόματι Λουιτζιέρι που ακολουθούσε τον Eλγιν, ο οποίος στο ημερολόγιό του σημειώνει ότι τα έβγαλαν όλα».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ


ethnos.gr

Ομιλία Κώστα Τριαντάφυλλου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα: «ΑΝΑΦΟΡΑ στη μνήμη του Ελευθερίου Βενιζέλου με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατόν πενήντα χρόνων από τη γέννησή του». https://www.youtube.com/watch?edit=vd&v=o8hYfa4FxyI



«Εκατόν πενήντα χρόνια από τη γέννηση του Έλληνα, που, όπως έγραψε η Πηνελόπη Δέλτα, «ούτε οι φίλοι του τον κατάλαβαν, τον πήραν για κομματάρχη και αυτός ήταν εθνάρχης».
Αναφερόμαστε σήμερα στον άνθρωπο που διπλασίασε την Ελλάδα και τον πληθυσμό αυτής.
Αναφέρεται η Βουλή των Ελλήνων, όμως, και:
Στον άνθρωπο που δυο φορές προσπάθησαν να τον σκοτώσουν Έλληνες.
Στον άνθρωπο, που τον αναθεμάτισε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και χιλιάδες Έλληνες μαζί του.
Στον άνθρωπο που αποκάλεσαν πολλοί Έλληνες «Εφιάλτη», «προδότη», «ξενόδουλο πολιτικό».
Στον άνθρωπο που υποχρεώθηκε δυο φορές να αυτοεξορισθεί και του οποίου το ομοίωμα κρέμασαν Έλληνες σε μια πλατεία.
Στον άνθρωπο που φυλάκισαν Έλληνες εν ζωή.
Στον άνθρωπο που πέθανε καταδικασμένος ερήμην εις θάνατον και τότε οι διχασμένοι Έλληνες δεν επέτρεψαν στη  σωρό του να επιστρέψει στην πρωτεύουσα ενός κράτους, που ο ίδιος δημιούργησε.
Αναφερόμαστε σήμερα:
Στον άνθρωπο που δεν διαπραγματευόταν λαϊκίζοντας προς το λαό, αλλά ήταν αριστοτέχνης στην πραγματοποίηση του εφικτού.
Στον άνθρωπο, που όχι μόνο στην εμφάνιση, αλλά και στη σκέψη και στην πολιτική του δράση υπήρξε και Ευρωπαίος και εκσυγχρονιστής.
Στον άνθρωπο, που έκανε πραγματικά την Ελλάδα αγνώριστη με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1911, με τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και τις σπουδαίες αλλαγές στο στράτευμα, με τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, με το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Εκλογοδικείο, με τις εγγυήσεις στην ανεξαρτησία των δικαστών,  με τις εγγυήσεις που αφορούσαν τους τόκους, την τοκογλυφία, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τους συνεταιρισμούς, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, την ίδια την αυτοδιοίκηση, με τη μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση, με τη μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση και τη μοναδική αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Αυτός ο ρεαλιστής-ιδεαλιστής, όπως είπε κάποτε ο Γεώργιος Παπανδρέου, που ξεκίνησε από το Θέρισο και τα Χανιά, για να αλλάξει τη χώρα και να ιδρύσει ο ίδιος ένα έθνος και  έφερε τη χώρα σε μοναδικά, πρωτόγνωρα ύψη, ήταν ο ίδιος, που ενώπιον των εκλογών του 1920, αντιμετωπίζοντας την κόπωση του πληθυσμού της παλιάς Ελλάδας -η οποία, δυστυχώς, έκρινε και την πορεία της νέας Ελλάδας- είχε να αντιμετωπίσει και τον επικίνδυνο λαϊκισμό μιας Ηνωμένης, στο όνομα ενός αντιβενιζελικού μπλοκ, αντιπολίτευσης. Μιας Ηνωμένης αντιβενιζελικής αντιπολίτευσης, η οποία, δυστυχώς, κέρδισε τις εκλογές αλλά δεν είχε ούτε την αποφασιστικότητα ούτε τη γενναιότητα να προχωρήσει την Ελλάδα πιο μπροστά από εκεί που την παρέλαβε.
Αναφερόμαστε στον Έλληνα που, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τις αξεπέραστες συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής, δεν γύρισε λαϊκίζοντας. Διαπραγματεύτηκε στο εξωτερικό τη Συνθήκη της Λωζάννης και περιέσωσε ό,τι μπορούσε να περισώσει.
Αναφερόμαστε στον άνθρωπο που ανακούφισε έναν ολόκληρο πληθυσμό, τον μικρασιατικό πληθυσμό, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ολοκληρώνοντας την αποκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα.
Αναφερόμαστε στον άνθρωπο που μπροστά στην παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία έπληξε τον πλανήτη στις αρχές του 1930, απάντησε μια πρωτόγνωρη για την Ελλάδα, τότε, συνεπή και συνεκτική αναπτυξιακή πολιτική.
Αναφερόμαστε στον άνθρωπο, που προσπάθησε να ξεπεράσει τις αξεπέραστες δυσκολίες της διεθνούς οικονομίας, τις ανυπέρβλητες δυσκολίες της εσωτερικής πολιτικής πόλωσης και της πολιτικής του λαϊκισμού, τις δυσχέρειες της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, που βίωνε ο κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα.
Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε.
Αναφερόμαστε σήμερα στον Έλληνα πολιτικό, ο οποίος έθεσε στην υπηρεσία της πατρίδας του όλη τη φλόγα της ψυχής του, κάθε φυσικό, πνευματικό και ψυχικό απόθεμά του.
Αναφερόμαστε στον Εθνάρχη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Σας ευχαριστώ πολύ».

«ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ» Μητσοτάκης: «Πιθανή η έκπτωση Δημάρχων που αρνούνται τους ελέγχους»


Μητσοτάκης: «Πιθανή η έκπτωση Δημάρχων που αρνούνται τους ελέγχους»
Σύστημα αξιολόγησης υπήρχε και υπάρχει. Δεν το έφερα εγώ... Απλά μπήκε η ποσόστωση γιατί κατά το παρελθόν όλοι σχεδόν οι δημόσιοι υπάλληλοι έπαιρναν... 10 κατά την αξιολόγηση» τόνισε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για το θέμα της αξιολόγησης στο Δημόσιο, σήμερα το πρωί, στο Mega, για να προσθέσει:
«Ρητά και κατηγορηματικά δε συνδέεται η αξιολόγηση με απολύσεις, ούτως ή άλλως δεν προβλέπεται πουθενά κάτι τέτοιο στο νόμο. Άρα όσοι το λένε αυτό ψεύδονται, όπως ψεύδονται όταν λένε, ότι υπάρχει ποσοτικός στόχος απολύσεων το 2015».
«Σε όλα τα Υπουργεία έχει εφαρμοστεί η ποσόστωση κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης, η οποία θα ολοκληρωθεί έως και το τέλος του έτους. Σχετικά με τους Δημάρχους που έχουν εμποδίσει την αξιολόγηση θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Το αν θα τύχουν έκπτωσης του αξίωματός τους, θα το αποφασίσει ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και όχι εγώ. Δεσμεύομαι, όμως, προσωπικά, ότι και εκεί η διαδικασία θα ολοκληρωθεί. Υπάρχει αυτή η αντίδραση γιατί κάποιοι φοβούνται» συμπλήρωσε.
«Επαναφορά στη νομιμότητα και την κανονικότητα ζητώ ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης» είπε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για τις απολύσεις στο Δημόσιο, το 2015, τονίζοντας, πως απολύσεις θα υπάρξουν και μέσα στο έτος αυτό, από όσους χρησιμοποίησαν πλαστά δικαιολογητικά κατά την πρόσληψή τους στο Δημόσιο, ή παρατύπως έγινε η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας τους σε αορίστου από ορισμένου χρόνου. «Δεν πιστεύω να μη θέλετε να γίνει κάτι τέτοιο, επειδή ο ποσοτικός στόχος λήγει στο τέλος του έτους;» διερωτήθηκε.
«Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, ότι πρέπει να υπάρξει μία προληπτική γραμμή χρηματοδότησης για μένα είναι σωστή. Δεν μπορεί κάποιος που ήταν στο νοσοκομείο την επόμενη μέρα που θα βγει να πάει να τρέξει Μαραθώνιο...» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο Υπουργός, σχολιάζοντας το θέμα της ολοκλήρωσης του Μνημονίου την 31/12/2014 και το από πού θα βρεθούν χρήματα, στην περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.
Με το «ξαναζώ το '85 και τον "Αυριανισμό". Αυτό το έργο δεν θέλω να το ξαναδώ...» ολοκλήρωσε ο Υπουργός Δ.Μ.Η.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, τη συνέντευξή του, σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αναφορικά με την Προεδρική εκλογή.


imerisia.gr