Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ " ΠΟΤΑΜΙ " ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟΥΣ 51 ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΟΜΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

«Πρόσωπα με κύρος στους επαγγελματικούς χώρους που δραστηριοποιούνται και έχουν γνώση και εμπειρία στους τομείς που αναλαμβάνουν» επέλεξε το Ποτάμι για να ορίσει τους Υπεύθυνους Τομέων Πολιτικής του κόμματος. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά δεν πρόκειται για «σκιώδη κυβέρνηση του Ποταμιού», καθώς το κόμμα πιστεύει ότι «η χώρα χρειάζεται ένα μικρό και ομοιογενές κυβερνητικό σχήμα και ότι οι υπουργοί δεν είναι καθόλου απαραίτητο να προέρχονται από τις τάξεις των κομμάτων».
Μεταξύ των τομέων πολιτικής του Ποταμιού, υπάρχει τομέας Συνταγματικής Αναθεώρησης, Εκλογικού Συστήματος, Διαχείρισης Απορριμμάτων, Καλλιτεχνικής Παραγωγής.
Μεταξύ των προσώπων που αναλαμβάνουν τομείς είναι πρόσωπα που συμμετείχαν στο ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού
Οι Υπεύθυνοι Τομέων Πολιτικής θα είναι «επιφορτισμένοι να αξιολογούν τις προτάσεις των μελών της Επιτροπής Δια Ταύτα, να συντονίζουν τον διάλογο των μελών της Επιτροπής Διαλόγου, να παρακολουθούν, να μελετούν, να προτείνουν και να παρεμβαίνουν στον δημόσιο πολιτικό διάλογο» αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ τονίζεται ακόμα πως «οι υπεύθυνοι αυτοί, όπως και όλοι στο Ποτάμι αντιλαμβανόμαστε, την πολιτική ως ευθύνη και όχι ως καριέρα και επάγγελμα».
Συνταγματική Αναθεώρηση: Σταύρος Τσακυράκης
Εκλογικό Σύστημα: Περικλής Βαλλιάνος
Οικονομία: Θανάσης Σκόκος
Διεθνής Οικονομία: Γιάννης Παπανικολάου
Ανάπτυξη και Βιομηχανία : Στρατής Μούγερ
Ενέργεια: Γιώργος Μπάλλας
Εξαγωγές: Παντελής Αβραμίδης
Εργασιακές Σχέσεις: Γεράσιμος Γεωργάτος
Χρηματοπιστωτικό Σύστημα: Ανδρέας Κούτρας
Εμπόριο: Τρύφωνας Τριανταφυλλίδης
Τουριστική Ανάπτυξη: Στέφανος Ψημένος
Τουριστικές Υποδομές: Κυριάκος Καραγιώργης
Ναυτιλία: Νικόλας Γιατρομανωλάκης
Περιβάλλον: Κίμων Χατζιμπήρος
Διαχείριση Απορριμμάτων: Μαρία Βιτωράκη
Γεωργία: Σπύρος Καχριμάνης
Αγροτουρισμός: Μάκης Παπούλιας
Αλιεία: Αναστασία Μήλιου
Υποδομές και Μεταφορές: Χλόη Βλασσοπούλου
ΜΜΕ: Οντίν Λιναρδάτου
Δημόσια Διοίκηση: Μίλτος Κύρκος
Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Παναγιώτης Καρκατσούλης
Μεταρρυθμίσεις: Χαρίδημος Τσούκας
Τοπική Αυτοδιοίκηση: Σπύρος Πέγκας
Περιφερειακή Ανασυγκρότηση: Χριστίνα Ταχιάου
Δικαιοσύνη και Δημόσια Τάξη: Παύλος Ελευθεριάδης
Ανθρώπινα και Πολιτικά Δικαιώματα: Γιώργος N. Πολίτης
Καταπολέμηση Διαφθοράς και Οικονομικό Έγκλημα: Νίκος Μηλαπίδης
Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Γιώργος Μαυρωτάς
Έρευνα: Αχιλλέας Γραβάνης
Νεανική Επιχειρηματικότητα: Γιώργος Νικολετάκης
Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Λεωνίδας Καστανάς
Πολιτιστική Κληρονομιά: Τάκης Φραγκούλης
Λαϊκός Πολιτισμός και Εθνοτικές Ομάδες: Άννα Λυδάκη
Καλλιτεχνική Παραγωγή: Νίκος Ορφανός
Δημόσια Υγεία: Λυκούργος Λιαρόπουλος
Κοινωνική Προστασία: Πέτρος Εσκίογλου
Κοινωνική Ασφάλιση: Πλάτων Τήνιος
Αθλητισμός: Δημήτρης Κυριακόπουλος
Θέματα Νέας Γενιάς: Ράνια Λιανού
Δικαιώματα των Παιδιών: Μαρίλη Μέξη
Μετανάστευση: Ζωή Αποστολοπούλου
Πρόσφυγες: Μελίττα Γκουρτσογιάννη
Άτομα με Αναπηρίες ή Χρόνια Προβλήματα: Δημήτρης Κοντοπίδης
Στήριξη και Απεξάρτηση Εξαρτημένων Ατόμων: Φωτεινή Λεομπίλλα
Δικαιώματα των Φύλων: Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου
Ευρωπαϊκή Πολιτική: Γιώργος Γραμματικάκης
Διεθνείς Σχέσεις: Αλέξανδρος Μαλλιάς
Toυρκικών και Βαλκανικών Υποθέσεων: Γιώργος Κακλίκης
Εθνική Ασφάλεια: Γεώργιος Χατζηθεοφάνους
Απόδημος Ελληνισμός: Γιώργος Σκέμπερης


protothema.gr

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ - ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΜΕ ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ

Στο έλεος της κακοκαιρίας πολλές περιοχές της χώρας, τσουνάμι τα προβλήματα στην Αττική
- Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν καταιγίδες τις επόμενες ώρες, που θα χιονίσει
- Με τι καιρό θα ταξιδέψουν οι εκδρομείς της 28ης Οκτωβρίου, πως θα γίνουν οιπαρελάσεις
- Αναλυτική πρόγνωση από τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό

Με κακοκαιρία θα περάσει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου αλλά και ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου και του Αγίου Δημητρίου.
Που θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα το Σάββατο



Το κύμα κακοκαιρίας που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη θα συνεχιστεί και το Σάββατο με νεφώσεις βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές κυρίως στις βορειοτερες και ανατολικές περιοχές της χώρας όπως είναι η Χαλκιδική, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη, αλλά και το Πήλιο, ο Βόλος, η Χαλκίδα, η Κύμη, οι ανατολικές περιοχές της Αττικής όπως η Ραφήνα, ο Μαραθώνας και το Λαύριο. Από τα δυτικά περιμένουμε σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων ενώ στις υπόλοιπες περιοχές και κυρίως στα νησιά τα φαινομενα θα είναι ηπιότερα. 
Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά αλλά θα χιονίσει ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής και βόρειας χώρας. 

Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ, στο Αιγαίο όμως θα φτάσουν τα 8 μποφόρ και τοπικά τα 9 μποφόρ δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στις ακτοπλοϊκες συγκοινωνίες. Στις υπόλοιπες περιοχές οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί - νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφορ και σταδιακά θα γυρίσουν σε βοριάδες 6 με 8 μποφόρ ενώ μέσα στο βράδυ του Σαββάτου δεν αποκλείεται οι βοριάδες να ενισχυθούν σε 9 μποφόρ. 
Η θερμοκρασία σε πτώση, θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 3 εως 15 βαθμούς, στα κεντρικά απο 10 εως 17 βαθμούς και στα νησιά απο 11 εως 18 βαθμούς κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις οι οποίες θα είναι πυκνότερες στα ανατολικά και βόρεια οπότε θα εκδηλωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ αλλά στον νότιο Ευβοϊκο θα φτάσουν και τα 8 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 10 εως 18 βαθμούς κελσίου. 

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιές με σποραδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί απο 8 εως 14 βαθμούς κελσίου. 





Πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία την Κυριακή



Αστατος θα είναι ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα με κατά περιοδους νεφώσεις που θα πυκνώνουν και τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως απο τη Λάρισα, το Βόλο, τη Λαμία, τη Θήβα, την Χαλκίδα, την Κύμη, την ανατολική Αττική όπως ο Μαραθώνας, η Ραφήνα, η Λούτσα, το Λαύριο. Εντονα θα ειναι τα φαινόμενα και στην Κρήτη, κυρίως στα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά ακόμη και στην οροσειρά της Ροδόπης. 

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ ενώ στα ανατολικά θα φτάσουν τα 7 μποφόρ και στο Αιγαίο τα 8 και τα 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένιση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 3 εως 15 βαθμούς, στα κεντρικά από 5 εως 16 βαθμούς και στα νησιά από 11 εως 18 βαθμούς κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με αρκετές βροχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού και κυρίως κοντά στον Ευβοϊκό κόλπο. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ και ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 10 εως 15 βαθμούς κελσίου. 

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις και θα εκδηλωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 7 εως 13 βαθμούς κελσίου. 





Η πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα



Ο άστατος καιρος θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα με συννεφιές και τοπικές βροχές κυρίως απο τη Λάρισα και κάτω μέχρι και την Κρήτη. Εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα στη Λάρισα, στο Βόλο, στη Λαμία, στη Λειβαδιά, στην Κύμη, στην Χαλκίδα, στον Μαραθώνα, στο Λαύριο, στη Ραφήνα, στη Λούτσα, στην Κόρινθο, στην Επίδαυρο, στο Λεωνίδιο, στη Μάνη, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο. Χιόνια θα πέσουν στην κεντρική και βόρεια χώρα από 1.200 μέτρα υψόμετρο και πάνω. 

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δτυικά βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με τάσεις εξασθένισης από το μεσημέρι και μετά. Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 3 εως 15 βαθμούς, στα κεντρικά από 8 εως 17 βαθμούς και στα νησιά από 13 εως 22 βαθμούς κελσίου. 

Στην Αττική θα αναπτυχθούν νεφώσεις και εκδηλωθούν σποραδικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 μποφόρ και στον Ευβοϊκό θα φτάσουν τα 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 12 εως14 βαθμούς κελσίου. 

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσει συννεφιά και θα βρέξει στα γύρω ορεινά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με μποφόρ αλλά στα ανοιχτά θα φτάσουν τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 εως 14 βαθμούς κελσίου. 

Ακούστε την πρόγνωστη του Τάσου Αρνιακού για τη Δευτέρα:



Τι καιρό θα κάνει ανήμερα την 28η Οκτωβρίου



Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου προβλέπονται νεφώσεις αυξημένες με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια ιδιαίτερα στις περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας, της ανατολικής Πελοποννήσου και της Κρήτης. Εντονα θα είναι τα φαινομενα στη Λάρισα, στο Βόλο, στη Λαμία, στην Κύμη, στην Αιδηψό, στη Χαλκίδα. Εντονη βροχή θα πέσει και στις παράκτιες και βόρειες περιοχές της Αττικής όπως στο Βαρνάβα, στο Γραμματικό, στο Καπανδρίτι, στο Μαραθώνα και στο Λαύριο. Βροχές θα πέσουν και στην Κρήτη, κυρίως στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο. Ωστόσο στα δυτικά ο καιρος θα είναι καλός. 

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ και στο Ιόνιο 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 εως 15 βαθμούς, στα κεντρικά από 6 εως 16 βαθμούς και στα νησιά από 11 εως 17 βαθμούς κελσίου. 






ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ 


newsit.gr

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΟ ΚΑΡΑΣΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ


24 Οκτωβρίου 2014
Αγαπημένε  μας
Αξέχαστε Πάνο Καρασούλη

Ολόκληρη η Χίος που αγάπησες, είναι εδώ σήμερα για να σε υποδεχτεί και να σε αποχαιρετήσει.  Με πραγματική συγκίνηση και βαθύτατο σεβασμό έχουμε συγκεντρωθεί για να σου απευθύνουμε τον τελευταίο χαιρετισμό.
Ολόκληρη τη διαδρομή σου, την σφράγισε ανεξίτηλα η συμμετοχή σου στον μεγάλο και ηρωικό Αγώνα για την Ελευθερία, αυτό που υπήρξε το έπος της Εθνικής μας Αντίστασης.  Σε μια περίοδο σκοτεινή, όπου όλα «τά σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά», εσύ και οι συναγωνιστές σου, με κορυφαίο ανάμεσά τους τον ήρωα Ιάσονα Καλαμπόκα,  δώσατε τον καλόν αγώνα για την Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια της Πατρίδας μας. Κι είχες την ευτυχία να δεις τους κατακτητές να φεύγουν ταπεινωμένοι και την πατρίδα μας ελεύθερη.
Αλλά και αργότερα, τον καιρό της ειρήνης, εξακολούθησες την προσπάθεια για την προκοπή και την ευημερία του τόπου μας. Υπήρξες αφοσιωμένος οικογενειάρχης, άριστος επαγγελματίας  και πρότυπο ενεργού και δραστήριου πολίτη.
Μια ξεχωριστή θέση στη διαδρομή σου, είχε η συνειδητή σου προσπάθεια να διασωθεί και να διαδοθεί η Ιστορική Μνήμη, να μην ξεχαστούν τα ιστορικά γεγονότα της εποχής που κι ο ίδιος από πρώτο χέρι έζησες. Με την ακούραστη μαρτυρία σου, την αρθρογραφία σου και το συγγραφικό σου έργο, μας άφησες ισχυρή παρακαταθήκη την οποία υποσχόμαστε να σεβαστούμε και να τιμήσουμε.




Αγαπημένε μας
Αξέχαστε Πάνο Καρασούλη
Είχα την τύχη και την τιμή να σε γνωρίσω προσωπικά και να διδαχτώ από σένα. Από την ευθυκρισία και την ανιδιοτέλεια σου. Με ιδιαίτερη συγκίνηση φέρνω στη μνήμη μου, τη διαρκή ανησυχία σου για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης, για την απόδοση της πρέπουσας τιμής στους ήρωες συναγωνιστές σου. Με τρόπο συμβολικό και εμβληματικό αυτή σου η αγωνία συμπυκνώθηκε στη διαρκή φροντίδα για την ευπρέπεια του Μνημείου της Εθνικής μας Αντίστασης στο λιμάνι της Χίου, κάτι που μαζί εργαστήκαμε για να το πετύχουμε.
Εκφράζω το βαθύτατο σεβασμό μου, υποκλίνομαι στη σορό σου, συμμετέχω στο πένθος των οικείων σου και να είσαι ήσυχος ότι θα μας μείνεις αλησμόνητος, γιατί πεθαίνουν όσοι λησμονιούνται και Εσύ δεν πρόκειται να ξεχαστείς. 
Θα είναι αιώνια η μνήμη σου, αγαπημένε Πάνο Καρασούλη. 

Καλό σου ταξείδι 

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΦΟΙΤΗΣΑΝ ΣΕ ΑΕΙ




Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Εστία Ναυτικών θα χορηγήσει Χρηματικά Βραβεία στα παιδιά των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτικών που φοίτησαν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι) της χώρας το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 και έχουν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται σε σχετικό Κανονισμό της.
Τα Χρηματικά Βραβεία θα χορηγηθούν σε σπουδαστές που οι γονείς τους είναι ναυτικοί και φοιτούν στα διάφορα τμήματα των σχολών Α.Ε.Ι . Για κάθε σχετική πληροφορία οι σπουδαστές να απευθύνονται αυτοπροσώπως στην Εστία Ναυτικών, Φίλωνος 97-99, Πειραιάς ή στο τηλέφωνο 4176.059 (παροχή Χρηματικών Βραβείων).


R

ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ : " ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ "

Aπό την πρώτη μέρα του νέου έτους ξεκινούν οι πλειστηριασμοί των πρώτων κατοικιών χιλιάδων νοικοκυριών με βάση την παρούσα νομοθεσία και όπως επιβεβαίωσε σε απάντησή του σε ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάϊνεν
 
Στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα αφού μετά το Δεκέμβριο του 2014 λήγει η αναστολή πλειστηριασμών και αντικαθίσταται από "ένα δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας με βάση εισοδηματικά κριτήρια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών".
 
Αυτό προκύπτει από απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Γίρκι Κατάϊνεν, σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη.
 
Στην ερώτηση είχε τεθεί το θέμα των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα και των αλλαγών που προωθούνται από Κυβέρνηση και Τρόικα, αναφορικά με το καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας οφειλετών.
 
Στη συνέχεια της ερώτησής ζητήθηκε από την Κομισιόν να αξιολογήσει τις διαδικασίες ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών, στις οποίες «από το 2008 έχουν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες περίπου 200 δισ. ευρώ, σε διάφορες μορφές βοήθειας», και ερωτήθηκε «πώς θα έκρινε πιθανή χρήση κεφαλαίων του ΤΧΣ για τη διαγραφή χρεών κοινωνικά αδύναμων ομάδων, π.χ. ανέργων, με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο θα είχε θετική επίδραση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών».
 
Στην απάντησή του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, αποκαλύπτει ότι οι ρυθμίσεις για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν θα παραταθούν μετά το τέλος του 2014, αφού σημειώνει ότι «στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να καταρτίσουν ένα συνεκτικό σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής ασφάλειας με βάση εισοδηματικά κριτήρια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών». Φυσικά αυτό δεν ισχύει γιατί όσοι έχουν εισοδήματα εξυπηρετούν τα δάνειά τους και δνε αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όσο για τα εισοδηματικά κριτήρια, με τα τεκμαρτά "φανταστικά" εισοδήματα όλοι έχουμε γίνει μικροί "Ροκφέλερ".
 
Στη συνέχεια της απάντησής του ο Επίτροπος χαρακτηρίζει τη διαδικασία κρατικής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ως «επιτυχής όσον αφορά στη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος», παρά το γεγονός ότι ο τραπεζικός δανεισμός προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έχει κυριολεκτικά παγώσει, ενώ τα κόκκινα δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων προς συνολικά δάνεια στις ελληνικές τράπεζες φτάνει, στο τέλος Δεκεμβρίου 2013, στο 31,9%. Πιο πρόσφατες εκτιμήσεις οικονομικών φορέων και τραπεζών ανεβάζουν τον συγκεκριμένο δείκτη στο 34%, δηλαδή περίπου 77 δισ ευρώ.  
 
Εν ολίγοις χιλιάδες άνθρωποι, οικογενειάρχες κινδυνεύουν από την Πρωτοχρονιά να μείνουν στο δρόμο μαζί με τα παιδιά τους ακριβώς όπως η οικογένεια που πρόσφατα την είδαμε να ζει σε αυτοκίνητο στους δρόμους του Νέου Ηρακλείου. με τις ευλογίες της ΕΕ το 2015 προβλέπεται έτος κοινωνικής καταστροφής.
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΑΜΟ : ΑΠΟ 40 - 150 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ



Πόσο κοστίζει ένας πολιτικός γάμος; Κανονικά θα έπρεπε να κοστίζει 15 ευρώ, όσο και το παράβολο που επιβάλλει ο νόμος και το οποίο καταβάλλεται στην εφορία.
Kάθε δήμος, ωστόσο, έχει τις δικές του τιμές, χρεώνοντας επιπλέον χρήματα για την τέλεση του πολιτικού γάμου, αν και υπάρχουν και οι δήμοι που δεν χρεώνουν τίποτα.
Πρόσφατο παράδειγμα επιβολής «ειδικού τέλους» για την τέλεση πολιτικού γάμου ο δήμος Στυλίδας, που το όρισε στα 40 ευρώ. Ανάλογα η επιπλέον χρέωση για τον πολιτικό γάμο κυμαίνεται από περιοχή σε περιοχή από 40 έως 150 ευρώ, αφού αυτό εξαρτάται από την εκάστοτε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Σημειώνεται πως στο επιπλέον κόστος δεν περιλαμβάνεται στολισμός, ή κάποια παροχή, αλλά απλώς η τέλεση του γάμου στο δημαρχείο.
Ενδεικτικά, λοιπόν, σημειώνεται ότι το κόστος του πολιτικού γάμου στην Καλαμάτα ανέρχεται στα 100 ευρώ, ενώ στη γειτονική Σπάρτη η τελετή είναι δωρεάν, στην Αθήνα 75 ευρώ για τους δημότες και 100 ευρώ για τους μη δημότες, στην Άρτα 60 ευρώ, στο Μεσολόγγι, την Καβάλα και την Κηφισιά 50 ευρώ. Ανάμεσα στους δήμους που τελούν τον πολιτικό γάμο δωρεάν είναι η Θεσσαλονίκη, το Μαρούσι, η Αγία Παρασκευή και η Νέα Φιλαδέλφεια. Στην Κρήτη απαντώνται οι πιο ακριβές τιμές, στο Ηράκλειο 100 ευρώ για πρωί και 150 για το απόγευμα, στον Άγιο Νικόλαο 150 αν τελεστεί στο δημαρχείο, ενώ προβλέπεται και η περίπτωση του ξενοδοχείου. Τότε όμως το ειδικό τέλος ανεβαίνει στα 550 ευρώ. Σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς, όπως οι Σπέτσες και η Ύδρα, οι πολιτικοί γάμοι γίνονται χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, ενώ στη Ρόδο στοιχίζουν 70 ευρώ.
Ο πολιτικός γάμος καθιερώθηκε με νόμο στην Ελλάδα το 1982 και δηλώνει ρητά πως «η αίτηση για τη χορήγηση άδειας γάμου καθώς και η ίδια η άδεια δεν υπόκειται σε δημοτικά ή άλλα τέλη, εκτός από το νόμιμο τέλος χαρτοσήμου» (Προεδρικό Διάταγμα 391 (ΦΕΚ Α 73/18.06.1982).
Ο νόμος προβλέπει ως μοναδική υποχρέωση την καταβολή παράβολου χαρτοσήμου ή διπλότυπου είσπραξης των 15 ευρώ από εφορία. Σημειώνεται πως και στον θρησκευτικό γάμο, η μόνη οικονομική υποχρέωση ενός ζευγαριού είναι η έκδοση των αντίστοιχων παραβόλων για άδεια γάμου. Κάθε πρόσθετη επιβάρυνση από την εκκλησία και τον παπά είναι αυθαίρετη και παράνομη.
Η συρρίκνωση των πόρων οδηγεί τους δήμους να επιβάλουν αυτό το ειδικό τέλος, αναφέρει ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κάποιοι το είχαν εισαγάγει στο παρελθόν για να αποθαρρύνουν τα ζευγάρια στο να προχωρήσουν σε πολιτικό γάμο, ενώ άλλοι μπορεί να εκμεταλλεύονται τη δημοφιλία κάποιων προορισμών, προσθέτει. Προς το παρόν στον δήμο Αιγάλεω πληρώνουν 50 ευρώ οι δημότες και 100 ευρώ οι μη δημότες. Ο συγκεκριμένος τιμοκατάλογος θα ισχύσει ως το τέλος του 2014, καθότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι δεσμευτική ως τότε και μετά αν ένας από τους δυο μελλόνυμφους είναι κάτοικος Αιγάλεω, το ζευγάρι δεν θα πληρώνει τίποτα, αλλιώς για τους μη δημότες το «ειδικό τέλος» θα προσαρμοστεί στα 50 ευρώ.
Πέρα του ότι ο νόμος προβλέπει τη δωρεάν τέλεση των γάμων από την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι και θέμα αρχής για εμάς, υπογραμμίζει ο κ. Μπίρμπας. «Όμως όταν το κράτος δεν αποδίδει τους συνταγματικά κατοχυρωμένους πόρους προς την αυτοδιοίκηση, ένας δήμος για να εξισορροπήσει τα έξοδα, επιβάλλει τέλη, όπως για τον πολιτικό γάμο, όπου τα έσοδα πηγαίνουν σε κοινωνικές δαπάνες και υπερωρίες» λέει και προσθέτει πως οι δήμοι αναγκάζονται στην άμεση ή έμμεση φορολόγηση των πολιτών, σύμφωνα με το γνωστό «πενία τέχνας κατεργάζεται».
Ο Συνήγορος του Πολίτη το 2008 είχε εκδώσει πόρισμα σχετικά με παρόμοια δημοτικά τέλη για τα οποία στην πράξη η νομιμότητά τους δεν αμφισβητείται δικαστικώς, διότι οι πολίτες το αποφεύγουν λόγω του δυσανάλογα μεγάλου κόστους της δικαστικής δαπάνης σε σχέση με τα επιβαλλόμενα τέλη. Επίσης, ο τοπικός και ειδικός χαρακτήρας τους συχνά δεν ευνοεί την ανάδειξη της ενδεχόμενης παρανομίας και οι σχετικές πράξεις παραμένουν ενεργές.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πόρισμά του, «θεωρεί το ζήτημα της επιβολής οικονομικών επιβαρύνσεων στους διοικούμενους με τον προαναφερθέντα τρόπο, μείζονος σημασίας, διότι το φαινόμενο που κυρίως καταδεικνύεται στις εξεταζόμενες υποθέσεις είναι η ενσυνείδητη παραβίαση της νομοθεσίας, των εγκυκλίων και των νομολογιακών αρχών». Επίσης προσθέτει πως τα ειδικά δημοτικά τέλη «ελέγχονται ως προς τη νομιμότητά τους από τα όργανα της οικείας Περιφέρειας, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων. Με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η Αρχή, συνάγεται ότι ο έλεγχος που ασκείται είναι συχνά ελλιπής, με αποτέλεσμα να εκτελούνται αποφάσεις αμφισβητούμενης νομιμότητας».
Παρομοίως, το υπουργείο Εσωτερικών είχε στείλει εγκύκλιο στους δήμους (ΥΠΕΣΔΔΑ 2/2077/14-1-2005) πως δεν είναι επιτρεπτή η επιβολή τελών προς τους πολίτες, για την παροχή των υπηρεσιών που αποτελούν υποχρέωση των ΟΤΑ. Οι υπόχρεοι σε καταβολή τελών πρέπει να είναι αυτοί ακριβώς που πρόκειται να απολαμβάνουν την ωφέλεια από την παρεχόμενη υπηρεσία ή το εκτελεσθέν έργο. Η επιβολή τελών σε συγκεκριμένο κύκλο προσώπων, με ταυτόχρονη διάχυση του οφέλους σε ένα αόριστο πλήθος ατόμων δεν είναι σύμφωνη με την αρχή της ανταποδοτικότητας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ Ε.Δ. ΓΙΑ " ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ " ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ "ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ"

Δεκαεπτά μονάδες του Στόλου, το υποβρύχιο «Παπανικολής», δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν σε άσκηση «Πυρπολητής» ο οποίος θα διεξαχθεί παρουσία του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο θα συνοδεύει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Η άσκηση θα διεξαχθεί στον Αργοσαρωνικό και το σενάριο της θα αφορά σε αντιμετώπιση «εχθρικής απειλής». Αερομεταφερόμενες δυνάμεις θα κληθούν να ανακαταλάβουν εθνικό έδαφος με την υποστήριξη από αέρα και θάλασσα.  
Στο πλαίσιο αυτό θα πετάξουν μαχητικά αεροσκάφη τόσο από την αεροπορική βάση της Τανάγρας όσο και από τη Λάρισα, το Ναυτικό θα συμμετάσχει συνολικά με 17 πλοία (φρεγάτες, ΤΠΚ και κανονιοφόρους), ένα υποβρύχιο και τέσσερα ελικόπτερα, ενώ ο Στρατός θα συνδράμει με μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα. Θα υπάρξει ενεργοποίηση της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.
Ο «Πυρπολητής», θα διεξαχθεί στις 30 Οκτωβρίου και θα τον παρακολουθήσει ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ο κ. Αβραμόπουλος άδραξε την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης του στην Ελλάδα, από τις 29 Οκτωβρίου και τον προσκάλεσε στην άσκηση.
Η παρουσία του επικεφαλής της Συμμαχίας σε μία στρατιωτική άσκηση των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων έχει συμβολικό χαρακτήρα όταν είναι η πρώτη επίσκεψη του Γενς Στόλτενμπεργκ (πρώην πρωθυπουργού της Νορβηγίας) στην χώρα μας και την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις βρίσκονται σε έξαρση κυρίως στην Κύπρο, με βάναυση παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις ωστόσο με την άσκηση αυτή που έχουν προγραμματίσει εδώ και ημέρες θέλουν να στείλουν και ένα μήνυμα στην Τουρκία που κάνει «τσαμπουκάδες» στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Στάση και συμπεριφορά η οποία θα εντείνεται όσο τα τρυπάνια στην Κυπριακή ΑΟΖ βυθίζονται όλο και πιο βαθιά πλησιάζοντας στην εξόρυξη του φυσικού αερίου.
Θα μπορούσε ασφαλώς ο «Πυρπολητής» να γίνει στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, κοντά στο Καστελόριζο για να είναι ακόμη πιο σαφές το μήνυμα, αλλά η ελληνική πλευρά δεν θέλει να προκαλέσει αυτή την περίοδο. Ή μάλλον για να το πούμε στη γλώσσα του κ. Βενιζέλου να μην ερεθίσει τους Τούρκους.
Ανώτατες στρατιωτικές πηγές του Πενταγώνου ανέφεραν ωστόσο στο defencenet.gr πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Πιθανόν σε αυτά να εντάσσεται η άσκηση «Αετός» που διεξήχθη πρόσφατα, όπως και άλλες που θα ακολουθήσουν…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΓΣΕΕ : 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας για την Πέμπτη (27/10/2014) αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση θα πραγματοποιούν και άλλες κινητοποιήσεις στο μέλλον, οι ημερομηνίες των οποίων θα καθοριστούν ανάλογα με το χρόνο της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι κινητοποιήσεις μέσα στο Νοέμβριο ενόψει της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού έχει εξαγγείλει και η ΑΔΕΔΥ.

newsbomb.gr

ΑΝΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ SUZUKI ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΙΝΗΣΗΣ




Την ανάκληση μοτοσικλετών SUZUKI, μοντέλα GSX-R 750Z L1-L4 και GSX-R1000Z K9-L4, προκειμένου να αντικατασταθεί ο ρυθμιστής της αλυσίδας κίνησης, αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανακοινώνει.

Το πρόγραμμα ανάκλησης υλοποιεί η εταιρεία
ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ A.Ε.Β.E., σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου.
Από την Σφακιανάκης ΑΕΒΕ έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα μόνο μοτοσικλέτες τύπου GSX-R1000Z K9-L4. Πιο συγκεκριμένα, η ανάκληση αφορά 158 μοτοσικλέτες, με αριθμούς πλαισίου:

GSX-R1000K9: από JS1CY111100100074 έως JS1CY111100105078
GSX-R1000ZL0: από JS1CY11110010603 έως JS1CY111100106759
GSX-R1000ZL3: από JS1CY111100110004 έως JS1CY111100110409
GSX-R1000L4: από JS1CY111100110983 έως JS1CY111100111472,
στις οποίες χρειάζεται να αντικατασταθεί ο ρυθμιστής τάσης της αλυσίδας κίνησης. Εάν κατά την οδήγηση της μοτοσικλέτας συμβεί αποτυχημένη εμπλοκή και κατόπιν ακούσια επανεμπλοκή μιας σχέσης στο κιβώτιο ταχυτήτων, προκαλείται μεγάλη διαφορά ταχύτητας περιστροφής μεταξύ των γραναζιών. Συνέπεια του προηγούμενου είναι η δημιουργία εξαιρετικά μεγάλης ροπής στο γρανάζι του τροχού. Μετά από αυτό, ο τροχός μετακινείται βίαια προς τα εμπρός, παραμορφώνοντας το ρυθμιστή τάσης (τεντωτήρα) της αλυσίδας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα.
Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω μοτοσικλετών, θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω συστημένης επιστολής, ώστε να προσέλθουν στο δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών μοτοσικλετών SUZUKI σε όλη την Ελλάδα, για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο όχημά τους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την 24ωρη γραμμή Εξυπηρέτησης Πελατών της εταιρείας ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ A.Ε.Β.E. στο τηλέφωνο 210 9988168.

newsit.gr

Τροπολογία για να μην παρακρατούνται οι πάσης φύσεως άμεσες ενισχύσεις, επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις που καταβάλλονται στους αγρότες από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνυπέγραψε ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής


Η Τροπολογία την οποία συνυπογράφουν συνολικά 21 Βουλευτές κατατέθηκε σήμερα με αρ. 1950 (ειδ. 134)/24-10-2014.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ


Στην υποπαράγραφο ΙΑ2 του Ν. 4254/2014 προβλέπεται ότι  «οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, για την  είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, παρακρατούν  κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 14 του Ν. 3614/2007 όπως ισχύει, τα οφειλόμενα ποσά από τις πάσης φύσεως καταβολές, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο, τους φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΑΕ του Δημόσιου τομέα, κατ ανώτατο όριο,  μέχρι του ύψους οφειλών που αντιστοιχούν στις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του οικείου φορέα».
Ο Νόμος αναφέρεται σε επιδοτήσεις «που καταβάλλονται από το Δημόσιο, τους φορείς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και Α.Ε. του δημοσίου τομέα».
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν «καταβάλλει» τις ενισχύσεις στους αγρότες, αλλά μεσολαβεί, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Έλληνα αγρότη για την κατανομή των ενισχύσεων.
Είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρθρο 28 του Κανονισμού 1782/2003, «οι ενισχύσεις στα πλαίσια των καθεστώτων στήριξης, καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους». Βεβαίως, πράγματι υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία μνημονεύεται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία το κράτος μέλος μπορεί να προβαίνει σε συμψηφισμό. Όμως πρέπει να επισημανθεί,  ότι η εν λόγω νομολογία, η οποία ερμηνεύει τον παλαιότερο Κανονισμό 1765/1992 της ΕΟΚ, αν και ασφαλώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για την ομοιόμορφη ερμηνεία του Κανονισμού, δεν μπορεί να εξομοιωθεί με τη νομοθεσία.
Παρόμοια ζητήματα είχαν προκύψει με τον συμψηφισμό των αγροτικών ενισχύσεων με οφειλές, για παράδειγμα στον ΕΛΓΑ ή σε Τράπεζες. Σε αυτήν την περίπτωση,  παρακράτηση μέσω των τραπεζικών λογαριασμών των αγροτών μπορεί να γίνεται αποκλειστικά και μόνο με την έγγραφη συγκατάθεση του δικαιούχου.
Το ερώτημα είχε τεθεί στον τέως Επίτροπο Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Τσιόλος, ο οποίος απάντησε ότι κάθε απόφαση συμψηφισμού σε εθνικό επίπεδο πρέπει να ανταποκρίνεται στο γράμμα και στο πνεύμα των κοινοτικών διατάξεων, διότι οι ενισχύσεις είναι για τους γεωργούς και όχι για οποιονδήποτε δημόσιο φορέα, είτε συλλέγει φόρους είτε συλλέγει οποιοδήποτε άλλο χρέος των αγροτών. Επεσήμανε δε ότι, κανονικά, τέτοιες αποφάσεις συμψηφισμού πρέπει να κοινοποιούνται εκ των προτέρων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, ήδη με τον νόμο 4152/2013 θεσπίστηκε η ρύθμιση «Νέα Αρχή» για τους οφειλέτες του ΟΓΑ για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τις 31/12/12 σε 48 δόσεις. Πρόσφατα, ψηφίσαμε τροπολογία που προβλέπει γενναία ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων, της οποίας αναμένεται η ενεργοποίηση. Αυτό είναι αυτονόητο ότι θα βοηθήσει τους αγρότες να εξοικονομήσουν χρήματα ώστε να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τον ΟΓΑ. Αναμένεται επίσης νομοθετική πρωτοβουλία για νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα καλύψει περισσότερους αγρότες.
Ένα είναι σίγουρο βάσει των παραπάνω: «Οι κοινοτικές ενισχύσεις πρέπει να καταβάλλονται στο ακέραιο στους παραγωγούς διότι είναι άμεσες ενισχύσεις,  οι  οποίες στηρίζουν  και ενισχύουν την παραγωγική δραστηριότητα των αγροτών ».
Για όλα τα παραπάνω προτείνεται διάταξη:

Άρθρο……
«Η εφαρμογή της υποπαραγράφου ια 2 του Ν 4254/2014, δεν αφορά τις  πάσης φύσεως  άμεσες ενισχύσεις, επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις,  που καταβάλλονται στους αγρότες από την ευρωπαϊκή ένωση».  

Οι προτείνοντες βουλευτές

1.     Τζαμτζής Ιορδάνης Βουλευτής Πέλλας
2.     Κόλλιας Κωνσταντίνος Βουλευτής Κορινθίας
3.     Κοντογιάννης Γιώργος Βουλευτής Ηλείας
4.     Βλαχογιάννης Ηλίας Βουλευτής Τρικάλων
5.     Αραμπατζή Φωτεινή Βουλευτής Σερρών
6.     Κουκοδήμος Κωνσταντίνος Βουλευτής Πιερίας
7.     Πασχαλίδης Ιωάννης Βουλευτής Καβάλας
8.     Σολδάτος Θεόδωρος Βουλευτής Λευκάδας
9.     Μακρή Ελένη Βουλευτής Φθιώτιδος
10.            Χαρακόπουλος Μάξιμος Βουλευτής Λάρισας
11.            Βολουδάκης Μανούσος Βουλευτής Χανίων
12.            Κουτσούμπας Ανδρέας Βουλευτής Βοιωτίας

13.            Βογιατζής Παύλος Βουλευτής Λέσβου 

27η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας



Η εργοθεραπεία είναι μια επιστήμη που εντάσσεται στον τομέα της υγείας η οποία στοχεύει στην προώθηση της υγείας και της ευημερίας μέσω του έργου. Πρωταρχικός σκοπός της είναι να καταστήσει το άτομο ικανό να συμμετέχει σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Οι εργοθεραπευτές επιτυγχάνουν σε αυτό το αποτέλεσμα δουλεύοντας με άτομα και κοινότητες για να αυξήσουν την ικανότητα τους να εμπλέκονται σε έργα τα οποία επιθυμούν, χρειάζονται ή αναμένονται από αυτούς, είτε τροποποιώντας το έργο είτε το περιβάλλον, για να υποστηρίξουν καλύτερα την λειτουργική τους ενασχόληση.
                                                (Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών[1], 2012)

Ο παραπάνω ορισμός αποτελεί τον επίσημο ορισμό της επιστήμης. Στα ελληνικά ο όρος αποτελεί σύνθετη λέξη των ουσιαστικών «έργο» και «θεραπεία» και ο οποίος λαμβάνει μια διττή ερμηνεία, υποδηλώνοντας από την μία ότι η «θεραπεία» επιτυγχάνεται μέσω του «έργου» είτε ότι ο στόχος είναι η θεραπεία του έργου καθ’ εαυτού. Το «έργο» λοιπόν μπορεί να είναι παράλληλα το μέσο αλλά και ο σκοπός της θεραπείας. Έργο για την επιστήμη της εργοθεραπείας είναι οποιαδήποτε καθημερινή-ή μη- δραστηριότητα που δίνει νόημα στην ζωή ενός ανθρώπου και στις οποίες συγκαταλέγονται δραστηριότητες που το άτομο χρειάζεται, θέλει ή αναμένονται από αυτόν (Π.Ο.Ε. , 2012), από το πιο απλό και «αυτονόητο» όπως η βάδιση/μετακίνηση έως συγκεκριμένες δραστηριότητες που αφορούν την εργασία ενός ατόμου ή τον ελεύθερο του χρόνο.

Στόχος μιας εργοθεραπευτικής παρέμβασης είναι η επίτευξη του μεγαλύτερου βαθμού αυτονομίας του ατόμου. Έτσι ανάλογα με την περίσταση το άτομο θα εκπαιδευτεί στους βασικούς τομείς ζωής όπως είναι οι δεξιότητες καθημερινής ζωής αλλά και η εργασία και η ψυχαγωγία. Μιλώντας για παράδειγμα για έναν μαθητή, στον τομέα των δεξιοτήτων καθημερινής ζωής αναμένεται από το περιβάλλον του να μπορεί να φάει/ντύνεται/χρησιμοποιεί την τουαλέτα αυτόνομα και χωρίς βοήθεια. «Εργασία» για έναν μαθητή είναι το σχολείο του που περιλαμβάνει δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με το γράψιμο (κινητική δεξιότητα) αλλά και με τη μνήμη ή την προσοχή (γνωστική δεξιότητα). Ενώ  τέλος ψυχαγωγία σε αυτήν την ηλικία θεωρούμε το παιχνίδι. Ένας εργοθεραπευτής μπορεί να παρέμβει σε όλους αυτούς τους τομείς είτε προσαρμόζοντας τις δραστηριότητες είτε εξασκώντας τις συγκεκριμένες δεξιότητες που είναι απαραίτητες στο μαθητή.

Οι υπηρεσίες εργοθεραπείας μπορεί να αποτελέσουν μια ουσιώδη πηγή βοήθειας  για ένα πλήθος διαταραχών όπως είναι ο αυτισμός-διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, εγκεφαλική παράλυση, νευρομυικές διαταραχές, νοητική υστέρηση, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής- υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ), αλλά και για οποιαδήποτε δυσκολία που αφορά σε μεμονωμένες κινητικές ή γνωστικές δεξιότητες. Συγκεκριμένα οι υπηρεσίες εργοθεραπείας μπορεί να βοηθήσουν ένα παιδί:
·         Που δυσκολεύεται να φάει ή να ντυθεί ή να εκτελέσει δραστηριότητες που αφορούν στην προσωπική υγιεινή, μόνο του ή θέλει να φορά συγκεκριμένα ρούχα ή αποφεύγει και γίνεται ιδιαίτερα ανήσυχο με συγκεκριμένες δραστηριότητες που αφορούν στην προσωπική υγιεινή (μπάνιο, κόψιμο νυχιών, βούρτσισμα δοντιών κ.α.),
·         Που δείχνει να μην απολαμβάνει την παρέα ή το παιχνίδι με άλλα παιδιά ή ενήλικες ή δεν παίζει με τον αναμενόμενο τρόπο με τα παιχνίδια του ή έχει συχνά ατυχήματα όταν παίζει λόγω απροσεξίας ή βαριέται εύκολα και πηγαίνει συνέχεια από το ένα παιχνίδι στο άλλο,
·         Που δυσκολεύεται να γράψει ή να ζωγραφίσει επειδή δεν μπορεί να πιάσει σωστά το μολύβι ή το ψαλίδι ή τα γράμματα του είναι δυσανάγνωστα ή κουράζεται πολύ γρήγορα ή δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στο διάβασμα
            Βασική προϋπόθεση για μια πετυχημένη παρέμβαση θεωρείται η συνεργασία εργοθεραπευτή-θεραπευόμενου η οποία επιτυγχάνεται από την μεριά του θεραπευτή ακούγοντας τις ανάγκες και τα θέλω του θεραπευόμενου και επιλέγοντας κατάλληλα έργα στα οποία ο θεραπευόμενος βρίσκει νόημα ή επιθυμεί. Η έννοια όμως αυτής της  συνεργασίας απαιτείται και από την οικογένεια του θεραπευόμενου η οποία αποτελεί την κύρια πηγή πληροφόρησης του θεραπευτή ο οποίος με την σειρά του οφείλει να εργάζεται και πάνω στις ανάγκες της οικογένειας και ως συνόλου. Επίσης  μπορεί να κληθούν  να συνδράμουν και άτομα  από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού όπως παραδείγματος  χάριν παππούδες, φίλοι αλλά και εκπαιδευτικοί. Η ίδια έννοια της συνεργασίας διέπει τέλος και την διεπιστημονική ομάδα, στην οποία είναι απαραίτητο να μετέχει ένας εργοθεραπευτής, διότι με αυτόν τον τρόπο οι δυσκολίες του παιδιού αναλύονται εκτενώς, διερευνώνται οι αιτίες τους μέσα και από την ματιά συναφών ειδικοτήτων (λογοθεραπεία, λογοπεδική, ψυχολογία, ειδική αγωγή κ.α.) με αποτέλεσμα οι δυσκολίες αυτές να αντιμετωπίζονται πιο σφαιρικά και «ολιστικά», με αυτό τον τρόπο .
                                   
Γιαννίκης Δημήτρης
Εργοθεραπευτής- Συνεργάτης Κέντρου Παιδιού και Εφήβου



[1] World Federation of Occupational Therapists

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΙΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΑΡΑΣΟΥΛΗ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο του Πάνου Καρασούλη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης του λαού μας κατά των Γερμανών κατακτητών.
Ο Πάνος Καρασούλης υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία του πατριωτικού αγώνα, στενός συνεργάτης του ήρωα της αντίστασης Ιάσονα Καλαμπόκα και συγγραφέας βιβλίων - ιστορικών τεκμηρίων - για την εποχή εκείνη. Έπραξε το καθήκον απέναντι στην πατρίδα με αυταπάρνηση, αποτελώντας έτσι παράδειγμα για τους νεώτερους. Παράλληλα μερίμνησε να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη, με συνεχείς και ποικιλότροπες παρεμβάσεις, πάντα με μετριοπάθεια και απαράμιλλο ήθος, όπως ακριβώς ταιριάζει στους πραγματικούς αγωνιστές.

Ο Δήμος Χίου εκφράζει δημόσια τον έπαινό του προς τον Πάνο Καρασούλη και την οδύνη του για την απώλειά του. 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ,ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 27/10/2014


 1 Έγκριση πρακτικού διαγωνισμού του έργου: "Αντιπλημμυρική προστασία λεκάνης Παρθένη
ποταμού".
 2 Έγκριση όρων δημοπράτησης δημοτικού αγροτεμαχίου στην περιοχή Αγ. Γεώργιος
Χατζηλουκής.
 3 Μη αποδοχή δωρεάς Χατζέτογλου Μαρίας συζ. Γεωργίου.
 4 Νομική υποστήριξη υπαλλήλου Δήμου, Αλέξανδρου Φοράκη σε ποινική υπόθεση.
 5 Τροποποίηση προϋπολογισμού.
 6 Άρση δέσμευσης πιστώσεων - Ψηφίσεις πιστώσεων.
 7 Ψήφιση πίστωσης για την μελέτη ΣΧΟΟΑΠ Καρδαμύλων.
 8 Μετακινήσεις αιρετών και υπαλλήλων.
Κοιν.: Μ.Μ.Ε., Αντιδήμαρχοι, Δ/ντές Υπηρεσιών
Παρακαλούνται οι κκ Δημοτικοί Σύμβουλοι, τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής οι οποίοι δεν
μπορούν να παρευρεθούν στην πιο πάνω συνεδρίαση να ειδοποιήσουν το αναπληρωματικό τους μέλος
να τους αντικαταστήσει.

Ενοποιούνται τα προνοιακά επιδόματα – Σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας


Αλλάζουν όλα στα επιδόματα από το 2015 και 1,5 εκ.  δικαιούχοι θα περάσουν από κόσκινο. Στόχος είναι η συγκέντρωση όλων των στοιχείων για τα επιδόματα στο υπουργείο Εργασίας αλλά και η δικαιότερη κατανομή τους.
Μεταξύ των προνοιακών παροχών που ενοποιούνται είναι μεταξύ άλλων το ΕΚΑΣ, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό μέρισμα αλλά και παροχές για τις οποίες δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κόκορης, εξήγησε πως πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση με σκοπό τη δημιουργία ενός δίκαιου μηχανισμού για όλους τους πολίτες και πρόσθεσε: «Στο ΕΚΑΣ θα γίνει διαχωρισμός από την κοινωνική ασφάλιση και θα μεταφερθεί στην πρόνοια. Κινούμαστε σε μια κατευθυντήρια γραμμή ενοποίησης, συγκέντρωσης όλων των επιδομάτων σε μια πηγή και θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης».
Μέχρι στιγμής επικρατεί« αλαλούμ» με τα επιδόματα καθώς όπως έχουν διαπιστώσει οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας τρία υπουργεία, ( Εργασίας – Οικονομικών – Εσωτερικών) και 325 δήμοι δίνουν 113 διαφορετικά προνοιακά επιδόματα σε χρήμα ή σε είδος με συνολικό ετήσιο κόστος 4,3 δις ευρώ.
Οι δικαιούχοι είναι περίπου 1,5 εκατ πολίτες και πρόκειται για ανέργους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με ειδικές ανάγκες, οικογένειες και φοιτητές. Όλα αυτά τα επιδόματα αναμένεται να συγκεντρωθούν κάτω από την «ομπρέλα» του υπουργείου Εργασίας.

aftodioikisi.gr

Ευνοϊκές προϋποθέσεις για σύνταξη στα 58- Ποιους αφορά


Σύνταξη στο 58ο έτος μπορούν να κλειδώσουν 15 κατηγορίες ασφαλισμένων από Δημόσιο, ΙΚΑ, ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, καθώς και από το Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), αξιοποιώντας τις ευνοϊκές προϋποθέσεις αλλά και 10 τουλάχιστον «παράθυρα» της νομοθεσίας.
Η «έξοδος στα 58», αφορά σε όσους είχαν κάνει έναρξη ασφάλισης πριν από το 1993 και συνδυάζεται με 35 έως 37 χρόνια εργασίας.
Σε πολλές περιπτώσεις όμως οι ασφαλισμένοι μπορούν να αποχωρήσουν και με λιγότερα έτη, παίρνοντας μειωμένη σύνταξη. Σε ορισμένους φορείς μάλιστα (Ταμεία Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, υπάλληλοι πρακτορείων Τύπου, εφημεριδοπώλες) το όριο ηλικίας για σύνταξη με 35ετία είναι στα 55.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα:
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr