Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Τα όρια ηλικίας για σύνταξη πριν από τις αλλαγές του 2015


Δύο μήνες προθεσμία έχουν οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων για να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και να «κλειδώσουν» την έξοδο στη σύνταξη πριν τους «πιάσουν» οι αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό εντός του 2015.
Διαβάστε τον πλήρη συνταξιοδοτικό οδηγό με τα όρια ηλικίας όλων των Ταμείων καθώς και τις ευκαιρίες της «τελευταίας στιγμής» που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι ασφαλισμένοι για θεμελίωση ή κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέσα σε 60 μέρες πριν από τις αλλαγές του 2015, από τον Ελεύθερο Τύπο:

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr

Οι απολύσεις στο Δημόσιο μπλοκάρουν τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα


Με βάση τις νεότερες πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι της Τρόικαςαναμένονται στην Αθήνα στις 8 με 10 Νοεμβρίου. Στο μεταξύ η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει στείλει στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν τις προτάσεις της για μια σειρά θεμάτων, από το ασφαλιστικό μέχρι τον συνδικαλιστικό νόμο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αδιαπραγμάτευτο θέμα για την Τρόικα είναι η πραγματοποίηση 5.500 απολύσεων μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαιώνει ότι ο συγκεκριμένος μνημονιακός στόχος θα εκπληρωθεί, με κύρια δεξαμενή αυτή της διαθεσιμότητας, αλλά το ΠΑΣΟΚ ενίσταται και ζητά να ακυρωθεί η συγκεκριμένη υποχρέωση. Για την ώρα, δεν υπάρχουν ενδείξεις υποχώρησης από την πλευρά των δανειστών στο συγκεκριμένο ζήτημα γύρω από το οποίο αναμένεται να δοθεί η μητέρα των μαχών, στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης εφαρμογής του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής.

aftodioikisi.gr

Έως 12 χρόνια επιπλέον για σύνταξη: Ποιες είναι οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που θίγονται


Η τρόικα επιμένει για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό μέσα στο 2014 και στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Εάν η επιθυμία της γίνει πράξη τότε  θίγονται άμεσα όσοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ επιθυμούν να βγουν σε σύνταξη με 35ετία έχοντας συμπληρώσει τα 10.500 ένσημα το 2010 ή τα 10.800 στο το 2011 ή τα 11.100 το 2012 και εκείνη την εποχή δεν είχαν συμπληρώσει τα 58 έτη. Όσοι εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, επί της ουσίας, θα χρειαστεί να δουλέψουν επιπλέον και 3 και 4 χρόνια. Στους μεγάλους χαμένους θα είναι και οι ασφαλισμένοι σε ταμεία Τραπεζών, ΔΕΚΟ, αλλά και οι μητέρες ανηλίκων παιδιών που είχαν 25 έτη ασφάλισης που θα βρεθούν να δουλεύουν ώστε να συμπληρώσουν το 52 ή το 55 έτος ακόμη και 7 ή και 12 έτη. Το ίδιο θα συμβεί και με τις ασφαλισμένες μητέρες στο ΙΚΑ που θα πρέπει και αυτές να περιμένουν για τη σύνταξη ως τα 62, δηλαδή σε σχέση με το παλιό καθεστώς θα χρειαστεί να περιμένουν επιπλέον 12 έτη.

aftodioikisi.gr

ΥΠΕΣ: 5,5 εκατ. στις Περιφέρειες για την καταβολή του διατροφικού επιδόματος


Την κατανομή ποσού ύψους 5.583.381,00€, στις Περιφέρειες της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του 2014,για την καταβολή του διατροφικού επιδόματος του μήνα Οκτωβρίου ορίζει με απόφασή του το υπουργείο Εσωτερικών.
Πρόκειται για το επίδομα που δίνεταε στους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών καθώς και σε αλλοδαπούς και ομογενείς νεφροπαθείς.

aftodioikisi.gr

ΝΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή και τη σημερινή - δεύτερη στη σειρά – απόφαση του τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία καταδικάστηκαν οι υπεύθυνοι - κατά το Νόμο - της Εφημερίδας «Δημοκρατία» για συκοφαντική δυσφήμιση, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Είναι πάγια πεποίθησή μου ότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία η συκοφαντία, η σκόπιμη διαστρέβλωση των γεγονότων και η συστηματική παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και με την σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου - τη δεύτερη μέσα σε δέκα ημέρες - οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις και οι συκοφαντίες της συγκεκριμένης εφημερίδας έπεσαν στο κενό.
Πριν λίγες μέρες δημοσίευσαν και νέα συκοφαντικά δημοσιεύματα, τα οποία στόχο έχουν να μειώσουν την πολιτική μου υπόσταση. Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι με κάθε νόμιμο μέσο την τιμή και την υπόληψη μου».

Το ζήτημα των βοσκότοπων ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης



Συνάντηση του Προέδρου  της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας  Γ. Πατούλη με τον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Π. Κουκουλόπουλο




Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου 2014 συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γ. Πατούλη  με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Π. Κουκουλόπουλο.

Στην συνάντηση παρευρέθησαν επίσης οι Δήμαρχοι Αμφιλοχίας κ. Α. Κοιμήσης, Δομοκού κ. Δ. Τζιαχρήστας , Σιθωνίας κ. Ι. Τζίτζιος και Ηράκλειας Σερρών κ. Κ. Κοτσακιαχίδης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μ. Κορασίδης.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συζήτηση θεμάτων αρμοδιότητας του ΥΠ.Α.Α.Τ που απασχολούν τους Δήμους της Περιφέρειας και κυρίως αυτό που αφορά τους βοσκότοπους.
Από τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Π. Κουκουλόπουλο επισημάνθηκε ότι το ΥΠ.Α.Α.Τ. προσβλέπει στην συνεργασία τόσο με το νέο Προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε. όσο και με τις τοπικές αρχές των Καλλικρατικών Δήμων,  για την υποστήριξη της προσπάθειας ανάπτυξης της υπαίθρου στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Περίοδο όπου ο πρωτογενής τομέας καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας.

Από την πλευρά του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε.  κ. Γ. Πατούλη επιβεβαιώθηκε καταρχήν η πρόθεση για διαρκή συνεργασία, που έχει ως στόχο την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και τη βελτίωση του εισοδήματος των πολιτών της Περιφέρειας στην προκειμένη περίπτωση. Επισήμανε τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι σχετικά με τους τοπικούς ΤΟΕΒ για το αρδευτικό νερό καθώς και την αξιολόγηση των επιλέξιμων εκτάσεων των βοσκοτόπων που διανέμονται στους κτηνοτρόφους και ζήτησε να δοθούν άμεσες λύσεις σε αυτά.  Ειδικά για το δεύτερο θέμα ζητήθηκε η υποστήριξη για την σωστή αποτύπωση των επιλέξιμων εκτάσεων που διανεμήθηκαν στους κτηνοτρόφους ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα κατανομής που παρουσιάσθηκαν.

Παράλληλα για το ίδιο θέμα, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της άμεσης αποζημίωσης των δικαιούχων που έχουν προκύψει από την κατανομή αυτή, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση του Αν. Υπουργού ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί εντός των επόμενων ημερών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  δήλωσε ότι οι ψηφιακές πληροφορίες του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι στην διάθεση των τοπικών αρχών,  μαζί με την προτάσεις για καλύτερη αξιολόγηση και κατανομή βοσκότοπων μεταξύ όμορων Δήμων.

Επίσης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. ότι από το 2015,  με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ που περιέχει το νέο ορισμό για τα βοσκοτόπια, καθώς και την ψήφιση σχετικής τροπολογίας από την ελληνική Βουλή, θα μπορεί να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το πρόβλημα με τους επιλέξιμους βοσκότοπους.

Με αφορμή τη συνάντηση του με τον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γ. Πατούλης τόνισε:

« Το νέο Προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε. από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, προωθεί την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων που απασχολούν τους Δήμους όλης της χώρας. Η συνάντηση μου με τον κ. Κουκουλόπουλο αυτό το σκοπό εξυπηρετεί, αναζητούμε τις προοπτικές μιας στενής κι εποικοδομητικής συνεργασίας με στόχο, την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και κτηνοτρόφων, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».


Η ΚΕΔΕ για τα σχέδιο προϋπολογισμού και τη ρύθμιση οφειλών των δήμων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία




Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα θα έχει τις αμέσως επόμενες ημέρες η ΚΕΔΕ με θέμα τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για την Αυτοδιοίκηση το οικονομικό έτος 2015.

Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, στη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκαν τα εξής:
Οι δήμοι της χώρας έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές τα τελευταία χρόνια. Με δεδομένο, όπως παραδέχεται και η Κυβέρνηση, ότι η Αυτοδιοίκηση έχει συμβάλει πέραν των δυνατοτήτων της στην διασφάλιση του δημοσιονομικού πλεονάσματος, θα πρέπει να υπάρξει οικονομικός εξορθολογισμός στο γίγνεσθαι της Αυτοδιοίκησης.
Ως εκ τούτου τα άμεσα και επείγοντα που θα πρέπει να προβλέψει ο προϋπολογισμός είναι τα εξής:
  • Σαφή αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προτεραιότητα σε μικρούς και ορεινούς δήμους που δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια.
  • Να διατεθούν 2 δις  ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους δήμους με τελικούς δικαιούχος τους δήμους και ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και δήμους.
  • Να αποσαφηνιστεί ποιο θα είναι το ανταποδοτικό όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το πλεόνασμα που συνεισέφερε στα δημοσιονομικά της χώρας.
  • Να αποδοθούν στους δήμους οι αναγκαίοι πόροι για τη συντήρηση και λειτουργία μεταφερόμενων δομών.
  • Να επανέλθει το ποσοστό κατανομής εσόδων του Πράσινου Ταμείου  στους δήμους από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.
  • Να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
  • Να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες των δήμων λόγω της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και της κάλυψης δαπανών από φθορές λόγω της κατάργησης  των Σχολικών Φυλάκων.

Επίσης μετά από εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και  προκειμένου να διασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία των δήμων και ιδιαίτερα των μικρών και απομακρυσμένων, θα ζητηθεί να υπάρξει πρόβλεψη πίστωσης στον προϋπολογισμό για:
·         την πρόσληψη ειδικών γραμματέων σε όλους τους δήμους,
·         την πρόσληψη ειδικών συνεργατών, ειδικών συμβούλων σε αριθμό αντίστοιχο με αυτό των αντιδημάρχων και ιδιαιτέρων γραμματέων,
·         την κάλυψη εξόδων παράστασης  για όλους τους αντιδημάρχους,
·         την κάλυψη εξόδων  μετακίνησης δημοτικών συμβούλων σε Καλλικρατικούς δήμους





Ρύθμιση οφειλών Δήμων στο Δημόσιο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Σε ότι αφορά τη ρύθμιση οφειλών Δήμων στο Δημόσιο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ  αποφάσισε να ζητήσει τα εξής:
  • Την ενεργοποίηση και ταυτόχρονη παράταση πέραν του 2016 της ρύθμισης για συμψηφισμό χρεών των δήμων με τους παρακρατηθέντες πόρους (η απόδοση των οποίων λήγει το 2016). Σε κάθε περίπτωση πέραν της παραπάνω ημερομηνίας η κάθε δόση να ισούται με το 5% των μηνιαίων εσόδων από τους ΚΑΠ για κάθε δήμο που εντάσσεται στη ρύθμιση.
  • Να ενταχθούν στο πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων όσοι δήμοι οφείλουν στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ακόμη και αν οι οφειλές αυτές αφορούν σε χρέη δημοτικών επιχειρήσεων και ανωνύμων εταιρειών των δήμων που μετά την εκκαθάρισή τους μεταβιβάστηκαν στους δήμους.

Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εργασίας αποδεχόμενο την πρόταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις ειδικότητες και τον καταμερισμό εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία, αποφάσισε να κατανείμει μέσω ΟΑΕΔ 32.000 θέσεις σε όλους τους δήμους της χώρας.

Τέλος,  για το σημαντικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη διαχείριση των βοσκοτόπων το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, αφού επιβεβαίωσε την προηγούμενη απόφασή του σύμφωνα με την οποία ζητά να παραμείνει ως έχει το νομοθετικό πλαίσιο για τον καταμερισμό των επιλέξιμων εκτάσεων στους κτηνοτρόφους, κατέθεσε το σχετικό υπόμνημα σε συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Πατούλη στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρι Κουκουλόπουλο. 

Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Χίο





ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη,
Υγείας και Εσωτερικών



Στη Χίο καθημερινά φτάνουν δεκάδες θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων από τη Μ. Ανατολή, την Ασία και την Αφρική,. Αντί για κέντρα φιλοξενίας και αντιμετώπισης των άμεσων βιοτικών και υγειονομικών αναγκών τους, φυλακίζονται στο κέντρο κράτησης, σε κοντέινερς και στον υπαίθριο χώρο του λιμεναρχείου, χωρίς τουαλέτες και ντους, ή συνωστίζονται φρουρούμενοι σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις του Δήμου Χίου επίσης χωρίς τα στοιχειώδη.
Ακόμη και αυτοί όμως οι άθλιοι χώροι κράτησης δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται και οι πρόσφυγες να περιφέρονται ουσιαστικά αβοήθητοι, χωρίς νερό και φαγητό, να ζουν στην ύπαιθρο με όλους τους κινδύνους και αρνητικές συνέπειες  που αυτή η κατάσταση εγκυμονεί.
Το προσωπικό του Δήμου Χίου δεν επαρκεί για τον καθαρισμό των χώρων που έχουν διατεθεί ή γενικότερα για να συνδράμει στην αντιμετώπιση της παραπάνω οξυμμένης κατάστασης. Τα δε παιδιά, πολλά βρέφη, βρίσκονται εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και κρύο το χειμώνα, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες διατροφής και υγιεινής. Είναι τα παιδιά τα οποία βιώνουν τραυματικές εμπειρίες που επιδρούν σωρευτικά στην προσωπικότητά τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να:
·        Δημιουργηθούν ανθρώπινοι και υγιεινοί χώροι υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας, όπου θα παρέχεται σίτιση, υγειονομική περίθαλψη και θα αντιμετωπίζονται τα άμεσα ζητήματα που αφορούν τη νομική τους κατάσταση (αιτήματα ασύλου, διευκόλυνσης της συνέχισης του ταξιδιού τους σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ κλπ.).
·        Να ληφθούν τα επιβαλλόμενα ειδικά μέτρα για τη φιλοξενία και υγειονομική φροντίδα των εγκύων γυναικών και των ανήλικων παιδιών.
·        Να ληφθούν πρακτικά μέτρα (διάθεση κονδυλίων, πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Δήμο Χίου) για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση.


Οι βουλευτές
Γιάννης Γκιόκας

Διαμάντω Μανωλάκου

Σπύρος Χαλβατζής

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ



      ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
      ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
      ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΚΑΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-ΓΟΝΙΩΝ-ΜΑΘΗΤΩΝ
      ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΠΑΡΩΔΙΑ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
           Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
            Θέλουμε να σας ενημερώσουμε υπεύθυνα για τα παρακάτω:
            Στις 31/10 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με τον Υπουργό Παιδείας.
            Πριν καλά-καλά ξεκινήσει η συζήτηση, ο Υπουργός αιφνιδιαστικά και εκτός ατζέντας απαίτησε λίγο-πολύ από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να δεσμευτεί ότι «δεν θα ξαναδώσει κατεύθυνση για την οργάνωση κινητοποιήσεων από τις ΕΛΜΕ όταν επισκέπτεται ο ίδιος τα σχολεία της περιφέρειας και το ίδιο να κάνει η ΟΛΜΕ με τις παρελάσεις». Την πρόταση αυτή την ονόμασε moratorium (πάγωμα) κινητοποιήσεων, ενώ με προβοκατόρικο τρόπο ισχυρίστηκε ότι οι κινητοποιήσεις των ΕΛΜΕ δεν του δίνουν τη δυνατότητα να επισκεφτεί τάχα τα σχολεία. «Θέλω να επικοινωνώ απ’ ευθείας με εκπαιδευτικούς και μαθητές και όχι μέσα από διαμεσολαβητές-παράγοντες κι εσείς είστε παράγοντες», είπε επί λέξη! Με προβοκατόρικο επίσης τρόπο, ανέφερε ότι «το ΠΑΜΕ το 2009 είχε διαλύσει την παρέλαση στον Πειραιά», γεγονός πέρα για πέρα αναληθές!
            Στην απόπειρα παρέμβασης του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ άρχισε να βαράει το χέρι στο τραπέζι, να φωνάζει, να μιλάει απαξιωτικά με εκφράσεις του στυλ: «ποιος είσαι εσύ ρε, θα μιλάς με εμένα μόνο άμα σου δίνω το λόγο, θα σηκώνεις το χέρι σου για να μιλήσεις» και άλλα τέτοια!
            Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ απάντησε στους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά του συνδικαλιστικού κινήματος. Τόνισε επίσης ότι το αντικείμενο της συνάντησης είναι συγκεκριμένο, δηλαδή να δοθούν απαντήσεις στα δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών-γονιών και μαθητών κι όχι να μας πει ο Υπουργός πως και πότε θα κάνουμε κινητοποίηση!
            Στην πορεία και ενώ η συνάντηση ήταν σε εξέλιξη, ο Υπουργός έδωσε εντολή να βγει δελτίο τύπου για την αρνητική απάντηση που εισέπραξε από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στην πρόταση για πάγωμα των κινητοποιήσεων! Δήλωσε επίσης ειρωνικά-απαξιωτικά σε μια αποστροφή του λόγου του ότι «άμα δεν κάνω καμιά επίσκεψη στα σχολεία .. τρεις κι ο κούκος είστε»!
            Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στα λίγα λεπτά που μπόρεσε να γίνει στοιχειωδώς κάποια μορφή συζήτησης, ο Υπουργός απάντησε πως δεν μπορεί να καλύψει τα κενά στα σχολεία, πως θέλει τουλάχιστον άλλα 1500 άτομα (Α/θμια και Β/θμια μαζί) για να καλύψει με επάρκεια κι όχι με πληρότητα τα σχολεία, πως δεν έχει πιστώσεις ούτε για έναν ακόμα αναπληρωτή, πως δεν θα υπογράψει καμία συνταξιοδότηση εκπαιδευτικού, πως θα γυρίσει τους αποσπασμένους σε υπηρεσίες πίσω στο σχολείο (σε σχολείο της περιοχής όπου έχουν αποσπαστεί και μόνο για τις ειδικότητες που έχει κενά). Για μια ακόμα φορά δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται για τους 85 συναδέλφους σε διαθεσιμότητα-όσοι δεν είχαν δικαίωμα να κάνουν αίτηση, ενώ για τους υπόλοιπους επανέλαβε για μια ακόμα φορά την πρόθεσή του να βγει νέα ανακοίνωση-προκήρυξη, αν και εφόσον συμφωνήσει και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Άλλοι παράγοντες της πολιτικής ηγεσίας έκαναν κριτική στους εκπαιδευτικούς που υπέβαλλαν αιτήσεις για συνταξιοδότηση εκπρόθεσμα (λες και τα οικογενειακά προβλήματα προκύπτουν με βάση το πρόγραμμα του κάθε Υπουργού), ή γιατί δεν συναινούν οι ΕΛΜΕ να γίνονται συμπτύξεις τμημάτων!
            Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε στη συνέχεια: Ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση και ο Υπουργός δεν είχε δώσει καμία ουσιαστική απάντηση δήλωσε ότι θα αποχωρήσει γιατί έχει … άλλη συνάντηση. «Πείτε μου μόνο για τις πλημμύρες στα σχολεία γιατί πρέπει να φύγω».
            Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ κατήγγειλε τη στάση του Υπουργείου, το γεγονός ότι η συνάντηση μετατράπηκε κυριολεκτικά σε παρωδία και αποχώρησε. Δήλωσε ότι δεν μπορεί να νομιμοποιήσει άλλο με την παρουσία του μία τέτοια συνάντηση. Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. παρέμειναν.
           
            Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι


            Από τη στάση του Υπουργού είναι φανερό ότι δεν είχε καμία διάθεση να δώσει ουσιαστική απάντηση. Επιδίωξε συνάντηση με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, με μοναδικό σκοπό να βγάλει δελτίο τύπου για να κάνει γνωστή την πρόθεσή του να μη γίνονται κινητοποιήσεις. Σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης συμπεριφερόταν απαξιωτικά, αυταρχικά, ειρωνικά. Και πάνω απ’ όλα δεν ήθελε να ικανοποιήσει κανένα αίτημα. 

ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

«Επικίνδυνο τερατούργημα: Αναγνωρίζονται πιστοποιητικά Ιδιωτικής Ναυτικής Εκπαίδευσης»

idiotiki_nautiki_ekpaideusi_
Η ΠΕΜΕΝ με υπόμνημα της προς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Ναυτιλίας αναφέρει ως επικίνδυνο τερατούργημα την αναγνώριση πιστοποιητικών από την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση.
Π.Δ 141/2014: «Προϋποθέσεις απόκτησης αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας», και δικαιώματα υπηρεσίας στα πλοία και άλλες διατάξεις – Αντικατάσταση Προεδρικού Διατάγματος 243/1998».
Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ προχωράει στην υλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου (ν.3153/2003 και ν.3450/2006), για την λειτουργία ιδιωτικών σχολών ΝΕΚΕ (Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης), με την δημοσίευση του Π.Δ 141/2014.
Με την αντικατάσταση του Π.Δ 243/1998 από το Π.Δ 141/2014, προσαρμόζει νόμους και Π.Δ που αφορούν την ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, αναγνωρίζοντας πιστοποιητικά από την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση (ΝΕΚΕ).
Με τον ν.3153/2003 και με το Π.Δ 141/2014:
1) Αναγνωρίζονται και είναι ισότιμα με τα ελληνικά, τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από ιδιωτικές σχολές στην αλλοδαπή και την ημεδαπή.
2) Χωρίς να καθορίζεται κανένας έλεγχος, αναγνωρίζεται θαλάσσια υπηρεσία σε πλοία με ξένη σημαία μη συμβεβλημένα με το ΝΑΤ και προσμετράτε για την απόκτηση αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας, εφόσον αναγνωριστεί ως συντάξιμη στο ΝΑΤ και η εφοπλιστική εταιρεία υπόκεινται στο ν. 27/1975.
3) Επιτρέπεται να παρέχεται κατάρτιση και επιμόρφωση με την χρήση συστημάτων εκπαίδευσης εξ’ αποστάσεως (τηλεκπαίδευση).
Με αυτόν τον τρόπο και παίρνοντας υπόψη την εθνική και διεθνή εμπειρία, θα διογκώνεται ένα παρασιτικό κύκλωμα που επιβάλει κανόνες σύγχρονου δουλεμπορίου.
Αυτές οι εξελίξεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη παραγωγή και αναπαραγωγή ναυτεργατικού δυναμικού, διαφόρων προελεύσεων βαθμίδων σπουδών, με αμφίβολη θαλάσσια υπηρεσία, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, για να εκτελούν από νέα θέση αναβαθμισμένα υπεύθυνα καθήκοντα.
Δεν φτάνει μόνο η θεωρητική εκπαίδευση πόσο μάλλον και «εξ αποστάσεως» με ευκαιριακές γνώσεις, χρειάζεται και η θαλάσσια εμπειρία για να μπορέσουν οι ναυτεργάτες να ανταπεξέλθουν στα σύνθετα καθήκοντα.
Συνέπεια αυτών των μεθόδων θα είναι η αύξηση του κινδύνου στα πλοία και τους ναυτεργάτες, η αύξηση του λειτουργικού κόστους από πλημμελή συντήρηση, με τραγικές συνέπειες σε ατυχήματα και ναυάγια.
Θα επαληθευτεί αυτό που λέει ο λαός «το φτηνό κρέας το τρώει ο σκύλος».
Με αυτή την μέθοδο σύντομα η ελληνική και ελληνόκτητη ναυτιλία θα βγουν από το «white list», οι ασφαλιστές και οι ναυλωτές δεν θα μείνουν αδρανείς, για το χάος που θα προκαλέσετε.
Η προπαγάνδα που αναπτύσσεται μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, «ανταγωνιστικά μεταξύ τους η μία προς την άλλη για να βελτιώνονται και οι δύο», είναι απάτη που την προωθούνε το κεφάλαιο, οι εκπρόσωποι του και τα παράσιτα τους, που απαξιώνουν την δημόσια εκπαίδευση.
Αυτοί που υπαγόρευσαν, συνέταξαν και προώθησαν το Π.Δ 141/2014, αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες, είναι επικίνδυνοι για την ζωή των ναυτεργατών, την ασφάλεια των πλοίων, τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις.
Οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους θα αντιμετωπίσουν την αντιλαϊκή λαίλαπα.


πηγη e-nautilia

ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΚΤΙΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ


Στη χώρα τους θα μπορούν να εκτίουν τις ποινές τους οι αλλοδαποί που καταδικάζονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, με το οποίο ενσωματώνονται στο ελληνικό δίκαιο τρεις αποφάσεις πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2008/909/ΔΕΥ, 2008/947/ΔΕΥ και 2009/829/ΔΕΥ).
Οι ρυθμίσεις αυτές είναι εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης σε ποινικές αποφάσεις με βάση αποφάσεις-πλαίσιο του Συμβουλίου της ΕΕ που επιβάλουν ποινές στερητικές της ελευθερίας ή μέτρα στερητικά της ελευθερίας
προβλέπουν την αναστολή εκτέλεσης της ποινής ή απόλυσης υπό όρους
επιβάλουν, κατά την προδικασία, μέτρα επιτήρησης εναλλακτικά προς την προσωρινή κράτηση
Με το σχέδιο νόμου αυτό, μπορεί να επιτραπεί σε ένα κράτος της ΕΕ, διαφορετικό εκείνου που εξέδωσε την σχετική απόφαση

η εκτέλεση ποινών στερητικών της ελευθερίας
η επιτήρηση των ποινών με αναστολή, των ποινών υπό όρο και της απόλυσης υπό όρους
η επιτήρηση μέτρων εναλλακτικών προς την προσωρινή κράτηση


bloko.gr