Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Υπ. Παιδείας: Σαρωτικές αλλαγές στο Δημοτικό με λιγότερα μαθήματα - περισσότερες δημιουργικές ασχολίες


«Το να έχεις 18 μαθήματα στο δημοτικό, είναι απόδειξη ότι είσαι για το τρελοκομείο, είναι απόδειξη ότι για κάποιον άλλον δουλεύεις, όχι για τα παιδιά» είπε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος παρουσιάζει το πρωί της Τετάρτης τις αλλαγές στο μαθησιακό πρόγραμμα του Δημοτικού στην ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.
Το σχέδιο αυτό - που μάλλον θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους μικρούς μαθητές - προβλέπει λιγότερα μαθήματα περισσότερο παιχνίδι και δημιουργικές ασχολίες.
«Κατά βάση, η φιλοσοφία της πρότασης που θα κάνω, είναι λιγότερα μαθήματα, περισσότερη ενασχόληση με ζητήματα που ολοκληρώνουν το παιδί. Δημιουργική απασχόληση, άθληση, καλλιτεχνικά »προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας.
Στόχος του υπουργού είναι να συμφωνηθούν οι αλλαγές μέσα στο τρίμηνο ώστε να κατατεθεί το νομοσχέδιο για το νέο δημοτικό στη βουλή τον Ιανουάριο. Στις προθέσεις του υπουργού είναι επίσης η σύγκληση οργάνου το οποίο θα αποτελείται από πρώην υπουργούς Παιδείας.
Η ολομέλεια του ΕΣΥΠ συγκροτείται από τον πρόεδρό του, τους προέδρους των επί μέρους συμβουλίων, εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Εργασίας, τους επικεφαλής διαφόρων οργανισμών, εκπροσώπους της ακαδημαϊκής και της εκπαιδευτικής κοινότητας, της Εκκλησίας, των γονέων, των συνδικάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και των ΑμεΑ.
Δεν συμμετέχουν οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί
Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών έχουν πάντως ανακοινώσει την πρόθεσή τους να μην συμμετάσχουν στις εργασίες της ολομέλειας. «Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε έναν διάλογο-παρωδία που έχει ως μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Λοβέρδου και την επικοινωνιακή του αναβάθμιση εν μέσω ερειπίων στο χώρο της εκπαίδευσης »αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Στο ίδιο πνεύμα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ «αποφάσισε να μη συμμετάσχει με εκπρόσωπό του στις συνεδριάσεις του ΕΣΥΠ που συγκαλεί το υπουργείο Παιδείας καταγγέλλοντας την εκπαιδευτική και οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., του ΔΝΤ αλλά και του ΟΟΣΑ ».
Πηγή: iefimerida

aftodioikisi.gr

Κατανομή πόρων στους δήμους για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων - ΧΙΟΥ 93.912,56 - ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ 3.621,54 - ΨΑΡΩΝ 2.131,75


Την κατανομή ποσού 21.500.000,00 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους  2014, σε όλους τους Δήμους της Χώρας, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων τους ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

aftodioikisi.gr

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Προϋποθέσεις και δικαιολογητικά


Οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ που αφορά φοιτητές που σπουδάζουν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με έδρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα ώστε να ξεκινήσουν αμέσως μετά οι αιτήσεις με εγκύκλιο που θα εκδοθεί απο τα συναρμόδια υπουργεία.
Φέτος προβλέπεται αυξημένος προυπολογισμός για την χορήγηση του επιδόματος κατα 5,5 εκατ. ευρώ.
Παρακάτω οι όροι και προϋποθέσεις για τους φοιτητές που δικαιούνται το φοιτητικό επίδομα σύμφωνα με τα περσινά κριτήρια.
Οι δικαιούχοι για το φοιτητικό επίδομα όταν ξεκινήσει η χορήγηση του θα πρέπει να καταθέσουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση μαζί με τα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας του εκπαιδευτικού ιδρύματος στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι.
α) Ο φοιτητής να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του, σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, όπου οι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης θεωρείται ως μια πόλη. Επίσης, θεωρείται ως μια πόλη ο Νομός Αττικής, πλην όλων των νησιωτικών περιοχών του, καθώς και των πόλεων ή περιοχών του που απέχουν από το κέντρο της Αθήνας περισσότερο από σαράντα (40) χιλιόμετρα, οι οποίες θεωρούνται ως αυτοτελείς πόλεις.
β) Να αποδεικνύεται η καλή πρόοδος των σπουδών με πιστοποιητικό του Τμήματος, στο οποίο βεβαιώνεται ότι ο φοιτητής είχε επιτυχία στις εξετάσεις τουλάχιστον στα μισά του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του, που προβλέπεται στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του προηγούμενου έτους ή των αντίστοιχων δυο εξαμήνων. Για τους φοιτητές του πρώτου έτους απαιτείται μόνο πιστοποιητικό εγγραφής.
γ) Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του, από κάθε πηγή. Η εν λόγω εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται.
δ) Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιούμενων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα διακόσια (200) τ.μ. με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων, όπως οι οργανισμοί αυτοί τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπονταν πριν την ισχύ του Ν.2539 / 1997 (ΦΕΚ 244 Α ')
Επισημαίνεται ότι: Δικαιούχος του επιδόματος είναι το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν2238 / 1994. Κατ 'εξαίρεση δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον: α) είναι ορφανός από τους δυο γονείς ή β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών ή δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 61 του Ν.2238 / 1994 και δεν θεωρείται προστατευόμενο μέλος σύμφωνα με το άρθρο 7 του ίδιου νόμου.
Το επίδομα χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών του αντίστοιχου Τμήματος, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του, η διάρκεια δε αυτών βεβαιώνεται στο πιστοποιητικό καλής επίδοσης που χορηγείται στο φοιτητή. Αν μετά από έλεγχο αποδειχθεί ότι το επίδομα εισπράχθηκε από μη δικαιούχο, λόγω μη συνδρομής των προϋποθέσεων, αυτό καταλογίζεται στο τριπλάσιο και επιδιώκεται η επιστροφή του στο Δημόσιο, κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. Το επίδομα χορηγείται στους προπτυχιακούς φοιτητές, Έλληνες υπηκόους, ή υπηκόους άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν δικαιούνται του επιδόματος αυτού όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου, ανεξαρτήτως του τρόπου εισαγωγής τους.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου. Σε περίπτωση υποβολής της αίτησης εκτός του δικαιούχου, απαιτείται η υποβολή απλής εξουσιοδότησης με νομίμως θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του δικαιούχου. Σε αυτή την περίπτωση, και στην αίτηση θα πρέπει να είναι νομίμως θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του δικαιούχου.
α) Πιστοποιητικό καλής επίδοσης που χορηγείται από το Τμήμα όπου φοιτά ο φοιτητής και εκδίδεται εντός των τριών πρώτων μηνών κάθε ημερολογιακού έτους. Οι φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του πιστοποιητικού καλής επίδοσης, θα πρέπει να υποβάλλουν στην οικεία Γραμματεία σχετική αίτηση, συνοδευόμενη από Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου, κατά τις ημέρες και ώρες εξυπηρέτησης των φοιτητών (Δευτέρα και Τετάρτη 12 -2, Παρασκευή 11-1).
Στο πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι: i) ο φοιτητής σημείωσε επιτυχία στις εξετάσεις του ημίσεως του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών του προηγούμενου έτους ή των αντίστοιχων δυο εξαμήνων. ii) η διάρκεια των σπουδών του αντίστοιχου Τμήματος. β) Κατά το πρώτο έτος σπουδών αντί του ανωτέρω πιστοποιητικού υποβάλλεται πιστοποιητικό εγγραφής (πιστοποιητικό σπουδών), το οποίο χορηγείται από την οικεία Γραμματεία, κατόπιν αιτήσεως. Νομίμως επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο ζητείται η εισοδηματική ενίσχυση (2013) ή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του ιδίου έτους (Έντυπο Ε1) αν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχει παραληφθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ν.1599 / 1986, με ανάλογο περιεχόμενο, θεωρημένη από την οικεία Δ.Ο.Υ. Στην περίπτωση διαζυγίου κατατίθεται και το διαζευκτήριο ή αν αυτό δεν υπάρχει, απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου ή έγγραφο που να αποδεικνύει τη γονική μέριμνα.
Για τους Κύπριους φοιτητές υποβάλλεται η τελευταία Βεβαίωση Προσόδων.
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δικαιούχου. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας του φοιτητή (Η βεβαίωση εκδίδεται από το Δήμο ή τη Δημοτική Αστυνομία. Προσοχή, ως μόνιμη κατοικία του φοιτητή νοείται εκείνη στην οποία διαμένει η οικογένεια του φοιτητή).
Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599 / 1986 του δικαιούχου του στεγαστικού επιδόματος με νομίμως θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του, στο οποίο θα δηλώνεται ότι: α) δεν έχω εισπράξει το στεγαστικό επίδομα για το ίδιο έτος άλλη φορά β) η κόρη μου ή ο γιος μου δεν διαμένει σε μισθωμένα από το τάδε Πανεπιστήμιο δωμάτια, ή δεν διαμένω σε μισθωμένα από το τάδε Πανεπιστήμιο δωμάτια, σε περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής γ) το έντυπο Ε9 περιλαμβάνει τη συνολική περιουσιακή κατάσταση της οικογένειάς μου (γονείς και προστατευόμενα τέκνα) και δ ) τα φωτοαντίγραφα που επισυνάπτω αποτελούν γνήσια αντίγραφα εκ των πρωτοτύπων που έχω στην κατοχή μου.
Νομίμως επικυρωμένο αντίγραφο μισθωτηρίου συμβολαίου1 κατοικίας που βρίσκεται στον τόπο φοίτησης και σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του φοιτητή, στην οποία πόλη οι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν την πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. άλλη.
Το μισθωτήριο συμβόλαιο πρέπει να είναι θεωρημένο από Δ.Ο.Υ. Φωτοτυπία λογαριασμού Τραπέζης του δικαιούχου στην οποία να αναγράφεται το ΙΒΑΝ. Η είσπραξη του στεγαστικού επιδόματος γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό ή στοιχείο ζητηθεί από την εκκαθαρίζουσα Υπηρεσία.


aftodioikisi.gr

Πειθαρχικά: Πως “σώζονται” νόμιμα οι υπάλληλοι διά της συνταξιοδοτήσεως – To προφίλ του επίορκου


Πειθαρχικές διώξεις που εκκρεμούν έως ότου ο υπάλληλος «σωθεί» διά της συνταξιοδοτήσεως είναι συνήθης τακτική που ακολουθείται ειδικά στους δήμους, την ίδια στιγμή που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος τους με βαριές κατηγορίες, όπως πλαστογραφία. Μάλιστα, όπως δημοσιεύει η Καθημερινή, η τακτική των καθυστερήσεων στην εφαρμογή της πειθαρχικής διαδικασίας (εξέταση ενός αδικήματος που διαπράχθηκε στην υπηρεσία από την ίδια την υπηρεσία διά των αρμοδίων οργάνων της) επιτρέπεται πλέον και διά νόμου, καθώς ερμηνευτική εγκύκλιος του άρθρου 19 του νόμου 4210/2013 δίνει τη δυνατότητα στα πειθαρχικά όργανα να μην ασκήσουν πειθαρχική δίωξη εις βάρος υπαλλήλου πριν υπάρξει καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου. Πάντως οι εισαγγελείς είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν άμεσα την υπηρεσία για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον δημοσίου ή δημοτικού υπαλλήλου.
Χαρακτηριστικά, υπάλληλος του Δήμου Καρδίτσας, στον οποίο είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος και ψευδορκία, συνταξιοδοτήθηκε τον Μάιο του 2011. Αν και από τριμήνου ο δήμος στον οποίο υπηρετούσε γνώριζε την άσκηση ποινικής δίωξης, δεν είχε ξεκινήσει πειθαρχική δίωξη. Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση υπαλλήλου του Δήμου Κερκίνης στον οποίο είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για πλαστογραφία και υπεξαίρεση στην υπηρεσία και ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2010. Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, είχε ενημερώσει από το 2009 σχετικά τον δήμαρχο. «Είναι σύνηθες οι προϊστάμενοι, ειδικά σε μικρά μέρη, να μην προχωρούν την πειθαρχική διαδικασία έως ότου ο υπάλληλος βγει στη σύνταξη έτσι ώστε να μην υπάρχει το στίγμα της παύσης από την υπηρεσία» τονίζει ο κ. Ρακιντζής.
Η ποινική δικαιοσύνη αργεί δραματικά, οπότε πολλές παραβάσεις εκκρεμούν για χρόνια. Σε κάθε περίπτωση η όλη διαδικασία δεν έχει σχέση με την καταβολή της σύνταξης που γίνεται κανονικά ακόμα και αν αποφασιστεί οριστική παύση, εφόσον έχουν συμπληρωθεί τα συντάξιμα χρόνια. Οπως εξηγεί ο γενικός επιθεωρητής, οι υπάλληλοι που συνήθως διαπράττουν αδικήματα στην υπηρεσία είναι, όπως φανερώνουν τα στατιστικά στοιχεία, άτομα που έχουν ανώτερο βαθμό, πανεπιστημιακή μόρφωση και τουλάχιστον 25 χρόνια και άρα είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. «Εχουν δηλαδή θέση ευθύνης και έχοντας πολλά χρόνια στην υπηρεσία έχουν αναπτύξει το πλέγμα των γνωριμιών που τους επιτρέπουν να διαπράξουν αδίκημα», σκιαγραφεί το προφίλ του επίορκου. Συχνά ο πολιτικός προϊστάμενος, π.χ. ο δήμαρχος, ακόμα και αν υπάρχει πειθαρχική απόφαση, καθυστερεί να την κοινοποιήσει έως ότου ο υπάλληλος βγει στη σύνταξη.
Ωστόσο και η νομοθεσία δίνει πλέον τη δυνατότητα να μην ασκηθεί πειθαρχική δίωξη -ανεξάρτητα από τη βαρύτητα του αδικήματος- παρά μόνον εφόσον υπάρξει καταδικαστική απόφαση από ποινικό δικαστήριο.


aftodioikisi.gr

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ , ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/11/2014 , ΣΤΙΣ 8.30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ , ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSfqgZuW9NcvHElIV6I2uXQNSRk-PRoHK-g4ShYIhnhKc2Zn68OTgNebraska
Δραματική- Κοινωνική/Η.Π.Α. /2013/121’
Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Πέιν
Σενάριο: Μπομπ Νέλσον
Πρωταγωνιστούν: Μπρους Ντερν, Στέισι Κιτς, Γουίλ Φόρτε, Τζουν Σκουίμπ

Ο Woody Grant είναι ένας στρυφνός, ηλικιωμένος άνδρας εθισμένος στο αλκοόλ που πιστεύει ότι έχει κερδίσει ένα εκατομμύριο δολάρια από το τυχερό κουπόνι ενός διαφημιστικού φυλλαδίου. Πεισματάρης και εύπιστος αποφασίζει να ταξιδέψει από τη Μοντάνα στη Νεμπράσκα για να παραλάβει το βραβείο του. Στην πορεία του συναντά πρόσωπα που καθόρισαν τη νεανική του ζωή και αναμετριέται με τα φαντάσματα μιας ζωής. Συνοδό στο ταξίδι του αυτό  προς την ουτοπία έχει τον αποξενωμένο, μικρότερο γιο του ο οποίος έχει την ευκαιρία να έρθει  αντιμέτωπος και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση με τον πατέρα του.
Ασπρόμαυρο road movie, φόρος τιμής στη γενέτειρα του Πέιν, τη Νεμπράσκα. Με φόντο τις υπέροχες φωτογραφίες του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, η ταινία αποτυπώνει εικόνες μιας άγνωστης Αμερικής, αναμνήσεις και αλήθειες μέσα από τη συναισθηματικά φορτισμένη διαδρομή του κεντρικού μας ήρωα. Όπως συμβαίνει με κάθε ταξίδι, ό, τι έχει σημασία εδώ δεν είναι ο προορισμός αλλά η ίδια η εμπειρία του ταξιδιού. Η «Νεμπράσκα» έχει εξαιρετικές ερμηνείες, είναι αστεία, συγκινητική και μιλά για πράγματα που έχουμε ζήσει όλοι.

Διακρίσεις: Υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα και βραβείο αντρικής ερμηνείας στο 66ο Φεστιβάλ Κανών, 6 υποψηφιότητες για Όσκαρ μεταξύ των οποίων για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία και Α’ Αντρικού Ρόλου και 5 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα.

Συμμετοχή της Ευρωβουλευτού Ελίζας Βόζεμπεργκ στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Λιμένων


______________________________________________________________________

Μεταξύ των κεντρικών ομιλητών στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Λιμένων (ESPO, European Sea Ports Organization)  παρευρέθη η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την νέα νομοθεσία σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών και τη χρηματοοικονομική διαφάνεια των λιμένων.

Η κα. Βόζεμπεργκ, η οποία επισήμανε ότι προέρχεται από την Ελλάδα, όπου η ναυτιλία αποτελεί πυλώνα της εγχώριας οικονομίας, διαθέτοντας παράλληλα ως νησιωτική χώρα ένα μεγάλο αριθμό λιμένων, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: “Η βελτίωση και η αποτελεσματικότητα της συνολικής ποιότητας και ανταγωνιστικότητας των λιμενικών υπηρεσιών μπορεί να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για προσέλκυση νέων επενδύσεων, διασφαλίζοντας ότι οι 319 ευρωπαϊκοί λιμένες που περιλαμβάνονται στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφοράς δύνανται να συμβάλλουν στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη”.

Στο περιθώριο των εργασιών του ESPO, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), κ. Γιώργο Ανωμερίτη, καθώς και το Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) κ. Σταύρο Χατζάκο. Κεντρικό θέμα των συζητήσεων ήταν η προώθηση των ελληνικών θέσεων αναφορικά με την ανάπτυξη των λιμένων, καθώς και η δυνατότητα μέγιστης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών δράσεων  στον τομέα αυτό.






ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΜΙΚΟΥ , ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, για τη νίκη της ΔΑΚΕ Γεωτεχνικών στις εκλογές του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Συγχαίρουμε θερμά τη ΔΑΚΕ Γεωτεχνικών για τα αποτελέσματα στις εκλογές ανάδειξης νέου Δ.Σ. στο ΓΕΩΤΕΕ. Η πρωτιά που κατέγραψε, αυξάνοντας μάλιστα τα ποσοστά της, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα νίκης των δυνάμεων της λογικής, στηρίζοντας την προσπάθεια του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. Αλλά και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να προσελκύσει νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Είναι ένα μήνυμα ενότητας, ανανέωσης και αναγνώρισης των άξιων και ικανών. Εκείνων, που απέναντι στο λαϊκισμό και τη στείρα άρνηση, επιλέγουν την ουσία και τον παραγωγικό λόγο». 

Ενίσχυση των Μηχανισμών Ελέγχου για τη Διαφάνεια ζητά με ερώτησή της η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ε.Λ.Κ. Μαρία Σπυράκη


Την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου για τη  Διαφάνεια στη χρήση των κοινοτικών πόρων , ζητά με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ε.Λ.Κ. Μαρία Σπυράκη.
Αφορμή στάθηκε  η αποκάλυψη  έρευνας  της OLAF  (Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης), που οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στα κοινοτικά προγράμματα «Πολιτεία» και «Κοινωνία της Πληροφορίας».
Παράλληλα στην ίδια έκθεση εμφανίζονται  χώρες χωρίς καμία(!) παρατυπία (Ιρλανδία και Βέλγιο), ενώ άλλες όπως η Ιταλία «πρωταθλήτριες» στην διαφθορά με 213 κοινοποιημένες παρατυπίες.
Ολόκληρη η ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως εξής:
Ενίσχυση της διαφάνειας στη διαχείριση κοινοτικών πόρων
Στην τελευταία έκθεση της  Επιτροπής για την καταπολέμηση της απάτης επισημαίνεται η αύξηση των αναφορών για απάτες και παρατυπίες κατά 15%, ενώ τα αντίστοιχα ποσά που αφορούν τα εν λόγω περιστατικά μειώνονται. Παράλληλα παρατηρούνται  σημαντικές αποκλίσεις στον προσδιορισμό της απάτης και της παρατυπίας, μεταξύ των κρατών-μελών, με αποτέλεσμα χώρες όπως η Ιταλία να έχουν συνολικά 213 κοινοποιημένες παρατυπίες στον τομέα της Γεωργίας, ενώ χώρες, όπως η Ιρλανδία ή το Βέλγιο, να μην έχουν καμία κοινοποιημένη παρατυπία. Επίσης, πρόσφατα αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα έρευνα της OLAF που οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στα κοινοτικά προγράμματα «Πολιτεία» και «Κοινωνία της Πληροφορίας».
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει τόσο σχετικά με την ενίσχυση της διαφάνειας και την χρηστή διαχείριση των κοινοτικών πόρων κατά ενιαίο τρόπο, αλλά και για τον ταχύτερο εντοπισμό φαινομένων διασπάθισής τους.
2. Σε τί βαθμό θεωρεί ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αποτρέπει την εμφάνιση παρόμοιων φαινομένων διαφθοράς και κατά πόσον η επέκταση των αρμοδιοτήτων των υπαρχόντων ελεγκτικών μηχανισμών επιδρά θετικά για την μελλοντική αντιμετώπισή τους.

3. Θεωρεί σκόπιμη την ανάθεση αρμοδιοτήτων ειδικού εισαγγελέα ακόμη και στη βάση των υπαρχόντων ελεγκτικών μηχανισμών;

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη και μελών του Δ.Σ., με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα



Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε., αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Γ. Πατούλη, τον Α΄ Αντιπρόεδρο Δ. Καφαντάρη, τον Γενικό Γραμματέα Ι. Μουράτογλου και το  μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» Α. Κοιμήση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Κ.Ε.Δ.Ε., με σκοπό να παρουσιαστούν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών οι απόψεις και τα αιτήματα του ανώτερου θεσμικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης , ενόψει της κατάρτισης του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού για το έτος 2015.

Οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης σχετικά με το νέο Προϋπολογισμό διατυπώθηκαν στο πρόσφατο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., που ήταν ταυτόχρονα και το πρώτο που διεξήχθη μετά την ανάδειξη των νέων αιρετών μελών του.

Να ξεκαθαριστεί άμεσα πόσα χρήματα θα δοθούν στους Δήμους
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, έθεσε καταρχήν στον Αν. Υπουργό Οικονομικών το ζήτημα ότι δεν καταγράφεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το ύψος των πόρων που προορίζονται να δοθούν από την Πολιτεία στους Δήμους της χώρας. Η πρόβλεψη για απόδοση πόρων 2.947 εκ.  στο σύνολο της Αυτοδιοίκησης , Α’ και Β’ Βαθμού, δικαιολογημένα δημιουργεί σύγχυση κι ανησυχία, γι αυτό πρέπει άμεσα να αποσαφηνιστεί πόσα τελικά χρήματα θα κατευθυνθούν στους Δήμους. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά τη σημαντική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επίτευξη του πλεονάσματος. (Το 2013 αναμένεται να παρουσιάσει 1.319 εκατ. € πλεόνασμα όταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής  Σταθερότητας είχαν προϋπολογιστεί  565 εκατ. €)
Για το λόγο αυτό τόνισε ο Γ. Πατούλης πως πρέπει η Πολιτεία να επιβραβεύσει τους Δήμους και στον προϋπολογισμό του 2015 θα πρέπει να επιδοκιμαστούν έμπρακτα για τη συμβολή τους στην επίτευξη του εθνικού στόχου για δημιουργία οικονομικών πλεονασμάτων.
Τα αιτήματα της Κ.Ε.Δ.Ε.
Στο πλαίσιο αυτής της επιβράβευσης η Κ.Ε.Δ.Ε. θέτει προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών μια σειρά από αιτήματα , άμεσα και επείγοντος χαρακτήρα, τα οποία πρέπει να προβλεφθούν στον προϋπολογισμό.
·         Να παράσχει η Πολιτεία τους Συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένους πόρους (Ν.3852) σε πλήρη απόδοση και χωρίς περικοπές, ώστε να επιτελέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ‘ Α Βαθμού αποτελεσματικά το καθήκον της.
·         Σαφή αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προτεραιότητα σε μικρούς και ορεινούς Δήμους που δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια.
·         Να διατεθούν 2 δις € από το νέο ΕΣΠΑ, για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους Δήμους με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και τους Δήμους.
·         Να αποσαφηνιστεί ποιο θα είναι το ανταποδοτικό όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το πλεόνασμα που συνεισέφερε στα δημοσιονομικά της χώρας.
·         Να αποδοθούν στους δήμους οι αναγκαίοι πόροι για τη συντήρηση και λειτουργία μεταφερόμενων δομών.
·         Να επανέλθει το ποσοστό κατανομής εσόδων του Πράσινου Ταμείου στους δήμους από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.
·         Να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
·         Να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες των δήμων λόγω της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και της κάλυψης δαπανών από φθορές λόγω της κατάργησης των Σχολικών Φυλάκων.

Μέτρα στήριξης των μικρών σε μέγεθος πληθυσμού κι απομακρυσμένων Δήμων
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε μια σειρά από μέτρα που πρέπει να ληφθούν, για να διασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία των Δήμων και ιδιαίτερα των απομακρυσμένων και μικρών σε μέγεθος πληθυσμού. Συγκεκριμένα, ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη πίστωσης στον προϋπολογισμό για:
·         Την πρόσληψη ειδικών γραμματέων σε όλους τους Δήμους.
·         Την πρόσληψη ειδικών συνεργατών, ειδικών συμβούλων σε αριθμό αντίστοιχο με αυτό των αντιδημάρχων και ιδιαιτέρων γραμματέων.
·         Την κάλυψη εξόδων παράστασης για όλους τους αντιδημάρχους.
·         Την κάλυψη εξόδων μετακίνησης δημοτικών συμβούλων σε Καλλικρατικούς Δήμους.
Για τα δύο τελευταία ζητήματα η θέση του Υπουργού ήταν θετική, με  δεδομένο ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης το θέμα που αφορά τη ρύθμιση οφειλών των Δήμων στο Δημόσιο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία
Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. έθεσε στον Αν. Υπουργό Οικονομικών και το ζήτημα της ρύθμισης των  οφειλών Δήμων στο Δημόσιο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, που τέθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ . Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής ζητήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών :
• Η ενεργοποίηση και ταυτόχρονη παράταση πέραν του 2016 της ρύθμισης για συμψηφισμό χρεών των δήμων με τους παρακρατηθέντες πόρους (η απόδοση των οποίων λήγει το 2016). Σε κάθε περίπτωση πέραν της παραπάνω ημερομηνίας η κάθε δόση να ισούται με το 5% των μηνιαίων εσόδων από τους ΚΑΠ για κάθε δήμο που εντάσσεται στη ρύθμιση.
• Η ένταξη στο πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων όσων Δήμων οφείλουν στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία , ακόμη και αν οι οφειλές αυτές αφορούν σε χρέη δημοτικών επιχειρήσεων και ανωνύμων εταιρειών των δήμων που μετά την εκκαθάρισή τους μεταβιβάστηκαν στους δήμους.

Ο Αν. Υπουργός αντιμετώπισε θετικά τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από την Κ.Ε.Δ.Ε. και στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να επαναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα η συνάντηση, ώστε να αποτιμηθεί το δημοσιονομικό κόστος για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει η αντίστοιχη πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση:


« Έθεσα στον κ. Σταϊκούρα μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.  Παρουσίασα με στοιχεία την σημαντική συμβολή των Δήμων στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την επίτευξη οικονομικών πλεονασμάτων και του ξεκαθάρισα ότι δεν μπορεί πλέον άλλο να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε νέα περικοπή πόρων προς τους Ο.Τ.Α.. Οφείλω να πω ότι ο κ. Υπουργός αναγνώρισε την τεράστια συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Στο πλαίσιο αυτής της παραδοχής, έθεσα  μια σειρά από αιτήματα μας, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του νέου Προϋπολογισμού για το 2015. Η Κ.Ε.Δ.Ε. θεωρεί επιτακτική ανάγκη οι δήμοι να είναι από τους πρώτους που θα συμμετάσχουν στην μερική αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, που ούτως ή άλλως διαμορφώθηκε και με τη δική τους συνεισφορά. Επίσης είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο αφενός την ομαλή λειτουργία των Δήμων της Περιφέρειας με στοχευμένα μέτρα,  που έχουν ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος. Αφετέρου, «να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία» στους Δήμους που έχουν οφειλές στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία να ρυθμίσουν τα χρέη τους με τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών που παρέχουν προς τους πολίτες. Αύριο θα συναντηθώ το πρωί με τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για να εξετάσουμε τρόπους χρηματοδότησης για την υλοποίηση των ρυθμίσεων αυτών. ».

TO OIKONOMIKO ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΑ TOP 50 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Στα καλύτερα Business School του κόσμου κατατάσσεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από τη διεθνή λίστα αξιολόγησης Eduniversal, που βαθμολογεί τις ομοειδείς με το ΟΠΑ σχολές σε περισσότερες από 150 χώρες.
Πέρυσι κατέλαβε την 123η θέση ανάμεσα στα 1.000 κορυφαία ιδρύματα οικονομικών σπουδών του πλανήτη, πετυχαίνοντας έτσι εντυπωσιακή άνοδο από τη 230η θέση που είχε το 2012. Πληροφορίες αναφέρουν πως φέτος θα βρίσκεται στα 50 καλύτερα πανεπιστήμια του κλάδου στην Ευρώπη.

Πολύ ψηλά σε διεθνή αναγνώριση είναι τα μεταπτυχιακά προγράμματα, που κέρδισαν φέτος αξιοζήλευτες διακρίσεις από τον οργανισμό Eduniversal. Εξι φιγουράρουν στα 200 καλύτερα του κλάδου τους στην Ευρώπη και μάλιστα στην πρώτη 50άδα.
Το MBA International και το μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού κατατάχθηκαν στη 13η θέση. Το μεταπτυχιακό στη Δημόσια Πολιτική & Διοίκηση 23ο, στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική 35ο, στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές 44ο, στο Μάρκετινγκ & Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες 46ο. Εξετάστηκαν αρχικά 12.000 μεταπτυχιακά και επελέγησαν 4.000 που κατατάχθηκαν ανά επιστημονική κατεύθυνση.

«Το επίπεδο σπουδών στο μεταπτυχιακό είναι πολύ καλό, σου προσφέρει εξειδίκευση, έχει πολλές εργασίες και προσομοιώνει αρκετά το εργασιακό περιβάλλον. Δυνατό σημείο είναι η πρακτική άσκηση», λέει η 29χρονη Κωνσταντίνα Γεωργίου, που πήρε το πτυχίο της από το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και μετά φοίτησε στο μεταπτυχιακό της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού. «Εχω μείνει αρκετά ικανοποιημένη από το ΟΠΑ. Στο επιστημονικό κομμάτι έχουμε καθηγητές με πολυάριθμες δημοσιεύσεις, διεθνείς συνεργασίες και διασυνδέσεις. Επίσης υπάρχουν δραστηριότητες εθελοντικού χαρακτήρα, με τις οποίες μπορείς να αναπτύξεις δεξιότητες», προσθέτει η υποψήφια διδάκτωρ πλέον του πανεπιστημίου.
Στα μειονεκτήματα συγκαταλέγει το κτιριακό και τις εγκαταστάσεις. «Ηταν συνειδητή επιλογή να κάνω εδώ το διδακτορικό μου. Απλώς το κομμάτι της χρηματοδότησης μας κάνει να σκεφτόμαστε το εξωτερικό»...
Βραβείο καινοτομίας
Ο 35χρονος Δημήτρης Σαραντόπουλος επέλεξε, όπως λέει, το MBA Ιnternational, το μεταπτυχιακό που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, λόγω της εξαιρετικής φήμης του
Ο 35χρονος Δημήτρης Σαραντόπουλος επέλεξε, όπως λέει, το MBA Ιnternational, το μεταπτυχιακό που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, λόγω της εξαιρετικής φήμης του
Ο 35χρονος Δημήτρης Σαραντόπουλος επέλεξε, όπως λέει, το MBA Ιnternational λόγω της εξαιρετικής φήμης του. Δεν είναι μόνο η 13η θέση στην Ευρώπη. Πέρυσι κατέκτησε το Παγκόσμιο Βραβείο Καινοτομίας του διεθνούς οργανισμού πιστοποίησης Association of MBAs. «Το πρόγραμμα έχει μεγάλη ποικιλία καινοτόμων μαθημάτων που αγγίζουν όλους τους σύγχρονους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, διαθέτει εξαιρετική ομάδα καθηγητών που προέρχονται από τα καλύτερα πανεπιστήμια και πολύ καλή οργάνωση. Τον Σεπτέμβρη γνωρίζαμε τα μαθήματα του μεθεπόμενου Απριλίου», σχολιάζει ο κ. Σαραντόπουλος, απόφοιτος και τεχνικός διευθυντής σε εταιρεία του ενεργειακού τομέα. Είχε συμφοιτητές όχι μόνο Ελληνες, αλλά και Τούρκους, Σέρβους, Γερμανούς, Κινέζους, Ιταλούς, Αιγύπτιους και όλα τα μαθήματα παραδίδονταν στα Αγγλικά. «Εκτός από υψηλής στάθμης ακαδημαϊκό προσωπικό ήταν πολύ υψηλό το επίπεδο των συμφοιτητών μου. Εμαθα πολλά από αυτούς».
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο έλαβε το 2012 διάκριση αριστείας, σύμφωνα με το παγκοσμίως αναγνωρισμένο μοντέλο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ποιότητας EFQM. Αμελητέα δεν είναι η δουλειά και στη διασύνδεση φοιτητών με αγορά εργασίας. Η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας συνεργάζεται από το 2010 με 1.800 εταιρείες και οργανισμούς και το ΟΠΑ ανακηρύχτηκε τον περασμένο Γενάρη ως πρότυπο πανεπιστήμιο σε θέματα επιχειρηματικότητας και προώθησης της απασχόλησης. Την τελευταία τριετία αναλήφθηκαν από καθηγητές κι ερευνητές περίπου 700 νέα ερευνητικά κι εκπαιδευτικά έργα. Μόνο από τα προγράμματα ενίσχυσης της βασικής έρευνας που χρηματοδοτεί το πανεπιστήμιο έχουν ωφεληθεί την τελευταία 4ετία πάνω από 150 νέοι καθηγητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και επιστήμονες. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πρωτοβουλία για συνεργασία του ΟΠΑ και του ΟΤΕ ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό σύγχρονο εργαστήριο (Lab).


«Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην αφετηρία της δεύτερης εκατονταετίας της ιστορίας του και μέσα σε ακραία αντίξοες συνθήκες, κατορθώνει να εξελίσσεται, να αυτοβελτιώνεται, να οραματίζεται και να σχεδιάζει ένα καλύτερο μέλλον για την παιδεία και τους νέους μας», δηλώνει ο πρύτανης Κωνσταντίνος Γάτσιος.
Tμήματα λογιστικής και στατιστικής
Κουλτούρα αριστείας, καθ ηγητές υψηλού επιπέδου
Σε σχετικά υψηλές θέσεις πλασάρονται τα τελευταία χρόνια στη διεθνή λίστα αξιολόγησης QS τα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής όπως και Στατιστικής του ΟΠΑ. Φέτος και πέρυσι το τμήμα Λογιστικής κατατάχθηκε στις θέσεις 101-150, ενώ το 2011 βρισκόταν στις θέσεις 51-100 συγκρινόμενο με ομοειδή του τμήματα σε όλο τον κόσμο. Αντίστοιχα, το τμήμα Στατιστικής βρίσκεται σταθερά στις θέσεις 151-200. Το ΟΠΑ σαν πανεπιστήμιο συνολικά κατατάσσεται από τη λίστα QS στο ανώτερο 4% μεταξύ των πανεπιστημίων ανά τον κόσμο και βρίσκεται φέτος μετά την 701 θέση ανάμεσα σε 3.000 και πλέον ιδρύματα.
Την περίοδο 2006-2014 οι καθηγητές του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής δημοσίευσαν περισσότερες από 210 εργασίες σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά και περισσότερα από 50 άρθρα σε συλλογικούς τόμους. Την πρόσφατη περίοδο οι δημοσιεύσεις έχουν πετύχει περισσότερες από 1.000 ετεροαναφορές. Ο πρόεδρος του τμήματος Σπύρος Σπύρου κάνει λόγο για «κουλτούρα αριστείας στο ΟΠΑ και στο Τμήμα» σημειώνοντας πως οι καθηγητές είναι υψηλού επιπέδου και δημοσιεύουν συστηματικά τα ερευνητικά τους αποτελέσματα στα καλύτερα διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά. «Το τμήμα προσφέρει κάποια μαθήματα χρηματοοικονομικής που θεωρούνται εξειδικευμένα στο εξωτερικό. Ωστόσο το πρόγραμμα σπουδών εν γένει θα έπρεπε να είναι πιο θεωρητικό και βαθύ» μας λέει από τη Βοστόνη ο απόφοιτος Χαράλαμπος Νταντάνης.
Από την πλευρά της, η κ. Αναστασία Κωστάκη, πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής, μιλά για το πολύ δυνατό ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό του τμήματος. «Είμαστε ένα σχετικά καινούργιο τμήμα με πολύ νέο αίμα και οι περισσότεροι έχουμε έρθει από ξένα πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το LSE, το Lund της Σουηδίας κ.α.», τονίζει η ίδια. Από την ίδρυση του τμήματος (1989) οι καθηγητές μετρούν 669 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, οι 217 εκ των οποίων την τελευταία 5ετία. Οι δημοσιεύσεις έχουν πετύχει 10.500 αναφορές από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, οι 5.216 εκ των οποίων την τελευταία 5ετία. Από τους πτυχιούχους, 51 έχουν λάβει διδακτορικό, 13 εργάζονται σε πανεπιστήμια του εσωτερικού και 16 του εξωτερικού. «Το επίπεδο των σπουδών είναι υψηλό και απαιτητικό», σχολιάζει η Eλενα Κέλλη, φοιτήτρια του τμήματος.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΥΡΜΑΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ
Αναζητώντας τη νέα μορφή του Διαδικτύου
Πάνω σε ένα νέο Διαδίκτυο που θα έχει στο κέντρο της λογικής του την πληροφορία - το περιεχόμενο και θα μπορεί να παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στον χρήστη δουλεύουν, μεταξύ άλλων, οι ερευνητές στο Εργαστήριο Ασυρμάτων Δικτύων και Πολυμεσικών Επικοινωνιών του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ. Το έργο τους «PURSUIT: Publish Subscribe Internet Technology», που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία ακαδημαϊκών και βιομηχανικών ερευνητικών ομάδων από Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε τον Μάιο του 2013 το διεθνές βραβείο «Future Internet Award».
Σε συνέδριο που έγινε φέτος στο Παρίσι για τη νέα αυτή τεχνολογία, οι ερευνητές του ΟΠΑ έκαναν... σεμινάριο σε στελέχη μεγάλων εταιρειών (όπως Alcatel, Google, Orange κ.ά.) πάνω σε θέματα ασφάλειας της καινούργιας αρχιτεκτονικής, η οποία μπορεί να βρει εφαρμογές και στην κινητή τηλεφωνία όπως και στις cloud υπηρεσίες.
«Η βασική ιδέα είναι η ανάπτυξη μιας εντελώς διαφορετικής αρχιτεκτονικής για το Διαδίκτυο όπου οι διευθύνσεις δεν θα ανταποκρίνονται σε σέρβερ που έχουν περιεχόμενο, αλλά κατευθείαν στο ίδιο το περιεχόμενο. Κάθε μορφή πληροφορίας, όπως φωτογραφίες, έγγραφα κ.λπ. θα έχει δική της διεύθυνση», εξηγεί ο καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου, Γιώργος Πολύζος. Το Ιντερνετ, προσθέτει, είχε σχεδιαστεί περίπου σαν... το τηλεφωνικό δίκτυο, αλλά η νέα εποχή απαιτεί ένα καινούργιο μοντέλο. Η καινούργια αρχιτεκτονική δίνει έμφαση στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα, ενώ θα μπορούσε να βάλει στο παιχνίδι της αναζήτησης δεδομένων κι άλλους παίκτες εκτός από την Google.
Πιο ασφαλές
«Η νέα αρχιτεκτονική θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με το Διαδίκτυο, σε ένα περιβάλλον πιο γρήγορο και πιο ασφαλές», σημειώνει ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του εργαστηρίου, Νίκος Φωτίου. Μέχρι τώρα, εξηγεί, η ασφάλεια είναι προσανατολισμένη στα κανάλια επικοινωνίας, μέσα από τα οποία ταξιδεύει το περιεχόμενο. «Οπως είδαμε και πρόσφατα, για παράδειγμα με την υπόθεση Σνόουντεν, το μοντέλο αυτό δεν είναι πολύ επιτυχημένο», παρατηρεί ο κ. Φωτίου.
Το νέο μοντέλο ασφαλίζει το ίδιο το περιεχόμενο, ώστε ο χρήστης να είναι σίγουρος πως βλέπει αυτό που ζήτησε και όχι κάτι που προσφέρει μια μυστική υπηρεσία ή ένα κακόβουλο λογισμικό. «Για παράδειγμα όταν ανεβάζουμε μια φωτογραφία στο Facebook αυτή αποθηκεύεται στους σέρβερ μιας άλλης εταιρείας, με την οποία συνεργάζεται το Facebook. Ετσι αν κάποιος βρει την ακριβή διεύθυνση-τοποθεσία μια φωτογραφίας (π.χ. με ένα δεξί κλικ) μπορεί να τη δει χωρίς να είναι καν μέλος στο Facebook. Εμείς προτείναμε μια λύση που λύνει αυτό το πρόβλημα, ώστε το κάθε αρχείο να έχει τη δική του προστασία», εξηγεί ο κ. Φωτίου. Δουλεύει έξι χρόνια στο εργαστήριο του ΟΠΑ.
«Ας πούμε ότι είναι σαν όαση στην έρημο. Δεν πάσχουμε ούτε από έλλειψη εξοπλισμού, ούτε από έλλειψη οργάνωσης, ούτε καν χρηματοδότησης. Είμαστε σε χώρο εκτός του κεντρικού κτιρίου, οπότε μπορούμε να δουλεύουμε απερίσπαστοι από καταλήψεις, απεργίες κ.λπ.».
Πηγή: ethnos.gr

«ἐξαιροῦνται ἀπό τήν καταβολήν τῶν ἀνταποδοτικῶν τελῶν οἱ ἠλεκτροδοτούμενες ἐπιφάνειες πού καταλαμβάνουν οἱ Ἱεροί Ναοί ὡς χῶροι λατρείας».

Π ρ ό ς
Τόν Ἱερόν Κλῆρον
Τῆς καθ’ἡμᾶς Ἱ. Μητροπόλεως
Διά τοῦ παρόντος, γνωρίζομεν ὑμῖν, ὅτι, ὡς ἐγνώρισεν ἡμῖν ὁ Δῆμος Χίου (Δ/νσις Οἰκονομικῶν Ὑπηρεσιῶν), διά τοῦ ὑπ’ ἀριθ. Πρωτ. 44718/24.10.2014 (Πρωτ. Ἱ.Μ.2138/31.10.2014) ἐγγράφου αὐτοῦ, φωτοαντίγραφον τοῦ ὁποίου συναποστέλλομεν, κατ’ ἐφαρμογήν τοῦ Ν. 4301/14(ΦΕΚ 223/7.10.2014, τ.Α’) ὅπως ἀντικατεστάθη μέ τό ἄρθρον 60 τοῦ Ν. 1416/1984 ( Α΄18) ἀπαλείφεται ἡ περίπτωσις β΄«ἐξαιροῦνται ἀπό τήν καταβολήν τῶν ἀνταποδοτικῶν τελῶν οἱ ἠλεκτροδοτούμενες ἐπιφάνειες πού καταλαμβάνουν οἱ Ἱεροί Ναοί ὡς χῶροι λατρείας».
Κατόπιν τούτου παρακαλοῦμεν, ὅπως ἐνεργήσητε συμφώνως πρός τά ἐν τῷ ὡς ἄνω ἐγγράφῳ τοῦ Δήμου Χίου διαλαμβανόμενα.
Ἐπί δέ τούτοις, ἐπικαλούμεθα ἐφ΄ ὑμᾶς τήν Χάριν τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ καί διατελοῦμεν μετά πατρικῶν εὐχῶν.
+Ὁ Χίου Μᾶρκος

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΙΟΥ




Πρὸς
Τόν Ἱ­ε­ρόν Κλῆ­ρον
Τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως
Ἐνταῦθα
Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Χίου Ψαρῶν καὶ Οἰνουσσῶν ἐνημερώνει ὅτι τὴν Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014 καὶ ὥρα 6 μ.μ. διοργανώνει στὸν  «Οἶκο Χίου Διδασκάλου» ἐκδήλωση, γιὰ νὰ τιμήσει τὸν Ἅγιο Νεκτάριο, Ἐπίσκοπο Πενταπόλεως καὶ προστὰτη τοῦ Χίου Διδασκάλου.
Σᾶς προσκαλοῦμε νὰ παρευρεθεῖτε καὶ παρακολουθήσετε τὴν ἐκδήλωση αὐτή, ἡ ὁποία θὰ περιλαμβάνει ὁμιλία σχετική μὲ τὶς «Παιδαγωγικές Ἀρχές τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου», ὕμνους καὶ ποιήματα.
Ἐντολῇ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου
Ὁ Πρωτοσυγκελλεύων
Ἀρχιμανδρίτης
Νεκτάριος Γ. Ἐπιτροπάκης