Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟ 1912 ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ





Τρίτη 11 11 – 2014                                                        ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓ. κΑΡΑΤΖΑ
        Θεολόγου – Καθηγητή
                                                                                    του Γυμνασίου Καρδαμύλων Χίου

Ομιλία που εκφωνήθηκε στην κεντρική πλατεία του Μαρμάρου Καρδαμύλων στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Ημέρα της Απελευθέρωσης της Χίου από τον τουρκικό ζυγό την 11 – 11 – 1912.

Σεβαστοί πατέρες, αξιότιμες αρχές του τόπου, κύριοι Διευθυντές των σχολικών μονάδων των Καρδαμύλων, κύριοι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, αγαπητές μαθήτριες και μαθητές, κυρίες και κύριοι. Ήρθαμε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε με τον δέοντα τρόπο εκείνους που πριν 102 από χρόνια έδωσαν το αίμα τους και θυσίασαν τα νιάτα τους για να αποκτήσει το αγαπημένο μας νησί, η Χίος την πολυπόθητη ελευθερία του από τον Οθωμανικό ζυγό 3,5 αιώνων.
Την εντολή για τον σχηματισμό εκστρατευτικού σώματος για την κατάληψη της Χίου την έδωσε ο τότε αρχηγός του ελληνικού στρατού, διάδοχος και μετέπειτα βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Α΄. Το χρονικό της κατάληψης της Χίου ξεκίνησε με την προσόρμιση του ερχόμενου από τη Θεσσαλονίκη ελληνικού στόλου, αποτελούμενου από τρία ελαφρά καταδρομικά (Μακεδονία, Εσπερία και Αρκαδία), δύο αντιτορπιλικά (Νέα Γενεά και Κεραυνός) και τρία οπλιταγωγά (Πατρίς, Σαπφώ και Εριέττα), έξω από το λιμάνι της Χίου στις 10 το πρωί της Κυριακής 11 Νοεμβρίου 1912, ημέρα που η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την ιερή μνήμη των Αγίων Βικτώρων, Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, πολιούχων της πρωτεύουσας του νησιού μας. Τότε, αντιπροσωπεία των αρχηγών του στρατού και του στόλου, συνταγματάρχη πεζικού Νικολάου Δελαγραμμάτικα και πλοιάρχου Ιωάννη Δαμιανού αντίστοιχα, αποβιβάστηκε με λέμβο στην πόλη της Χίου και αξίωσε από την οθωμανική διοίκηση την άμεση και άνευ όρων παράδοση του νησιού στις ελληνικές δυνάμεις. Ωστόσο, ο Τούρκος στρατιωτικός διοικητής του νησιού, αντισυνταγματάρχης Ζιχνύ Μπέης αρνήθηκε να παραδώσει το νησί και εξεδήλωσε την απόφασή του να το υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων. Είχε πια καταλάβει ότι τα ελληνικά πλοία δεν είχαν έρθει για να φορτώσουν καμπούσικα μανταρίνια και πορτοκάλια, όπως αρχικά είχαν νομίσει οι Τούρκοι, όταν τα είδαν να πλέουν ανοιχτά των Οινουσσών στις 7.30 το πρωί της ημέρας εκείνης.
Έτσι, στις 3 και 15΄ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ξεκίνησε η απόβαση των ελληνικών δυνάμεων στην ακτή Κονταρίου, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Παρά την ομοβροντία πυρών που αντιμετώπισαν, οι δυόμιση χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες κατόρθωσαν να τρέψουν σε φυγή τον τουρκικό στρατό από τις αμυντικές του θέσεις, όχι όμως χωρίς απώλειες. Οι στρατιώτες Εμμανουήλ Ποθητός από τη Λακωνία και Ιωάννης Χρυσολωράς από την Αθήνα ήταν οι πρώτοι που έπεσαν νεκροί από τις τουρκικές σφαίρες θυσιάζοντας τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.
Το πρωί της επομένης μέρας, 12 Νοεμβρίου του 1912 το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα εισήλθε αμαχητί στην πόλη της Χίου εν μέσω ενθουσιωδών εκδηλώσεων χαράς κι ευγνωμοσύνης από τους κατοίκους της. Μάλιστα, παρέλασε από την παραλιακή οδό του Κονταρίου, η οποία από το 1913 μέχρι και σήμερα ονομάζεται Λεωφόρος Ενώσεως, μέχρι και την κεντρική πλατεία Βουνακίου (σήμερα ονομάζεται Νικολάου Πλαστήρα). Τότε ήταν που ο δήμαρχος Χίου Νικόλαος Κουβελάς αναφώνησε με ανακούφιση εκείνο το περίφημο: που είστε, μωρέ παιδιά, που σας περιμέναμε πεντακόσια χρόνια! στον πρώτο Έλληνα αξιωματικό που συνάντησε στην περιοχή του Αγιασμένου, εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι σε κατάσταση ερήμωσης εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Χίου. Της εισόδου του ελληνικού στρατού στην πόλη της Χίου ακολούθησε όπως ήταν φυσικό η ύψωση της ελληνικής σημαίας στο τότε Φρουραρχείο της πρωτεύουσας του νησιού, το οποίο βρισκόταν δίπλα στη Βιβλιοθήκη Κοραή. Την κατασκευή και την ύψωση της σημαίας εκείνης πραγματοποίησε η νεαρή τότε σε ηλικία Καρδαμυλίτισσα Ευγενία Μαδιά, μικρή τότε κόρη του Καρδαμυλίτη γιατρού Κωνσταντίνου Μαδιά. Κατόπιν,  εψάλη στο Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων δοξολογία από τον τότε Μητροπολίτη Χίου Ιερώνυμο. Και πράγματι την ημέρα εκείνη η Χίος μετά από 346 χρόνια αποτίναξε την οθωμανική κυριαρχία και για πρώτη φορά στην ιστορία της είδε τη γαλανόλευκη να κυματίζει στα χώματά της, εν μέσω έξαλλων πανηγυρισμών εκ μέρους του χιακού λαού.
Η κατάληψη, όμως, της πρωτεύουσας δεν σήμανε και ταυτόχρονη κατάληψη ολόκληρης της Χίου. Ο τουρκικός στρατός είχε υποχωρήσει προς το εσωτερικό του νησιού και αναδιπλώθηκε καταλαμβάνοντας οχυρές θέσεις στο Πιτυός, στις Καρυές, στο Αίπος και στην Ιερά Σκήτη των Αγίων Πατέρων στο όρος Προβατάς της κεντρικής Χίου. Εκεί ακριβώς δόθηκαν και οι σκληρότερες μάχες, μάχες αιματηρές με φονικότερη απ’ όλες εκείνην του οροπεδίου του Αίπους στις 15 Νοεμβρίου του 1912, μιας και οι τουρκικές δυνάμεις προέβαλαν επί σαράντα ημέρες σθεναρότατη αντίσταση στις αντίστοιχες ελληνικές. 
Τι συνέβη, όμως, στα Καρδάμυλα σαν σήμερα την 11η Νοεμβρίου του 1912; Ποια ήταν η στάση των Καρδαμυλιτών; Αμέσως μόλις μαθεύτηκε ο κατάπλους του ελληνικού στόλου στη Χίο, τα Καρδάμυλα ξεσηκώθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, με το πέρασμα των ελληνικών μεταγωγικών πλοίων ανοιχτά του ακρωτηρίου Βαμβακάς των Καρδαμύλων τη νύχτα της 10ης προς 11η Νοεμβρίου του 1912 με κατεύθυνση το λιμάνι της Χίου, ενστικτωδώς οι διοικούντες το ένοπλο εθελοντικό αντάρτικο σώμα Καρδαμυλιτών, που είχε ήδη ιδρυθεί από τις αρχές του 1912 με σκοπό την ένωση της Χίου με την μητέρα Ελλάδα, γιατρός Ηλίας Ασπιώτης, δικηγόρος Μιχαήλ Ζολώτας και δάσκαλος Παναγιώτης Αντωνόπουλος κατάλαβαν ότι ο απελευθερωτικός αγώνας έμπαινε πλέον στην αρχή της τελικής του φάσης. Έτσι, το πρωί της 11ης Νοεμβρίου και πριν ακόμη την αποβίβαση των πεζοναυτών στο Κοντάρι, οι ένοπλοι Καρδαμυλίτες με επικεφαλής τους ιερείς του χωριού συνέλαβαν τους Τούρκους χωροφύλακες – ζαπτιέδες, που έδρευαν στο χωριό και κατέλυσαν τις τουρκικές αρχές, αιχμαλωτίζοντας τον Μουδίρη και τους Τούρκους υπαλλήλους. Στη συνέχεια, κατέλαβαν το Κονάκι, το οποίο σώζεται ως κτίριο μέχρι και σήμερα, και ύψωσαν εν μέσω παραληρήματος χαράς από το συγκεντρωμένο πλήθος την ελληνική σημαία – πρώτοι αυτοί σε ολόκληρη τη Χίο – και ανέλαβαν τη φρούρηση του χωριού, το οποίο έγινε η πρώτη ελεύθερη περιοχή του νησιού. Χωρίστηκαν σε πολλά τμήματα και κατέλαβαν τις διάφορες τοποθεσίες της περιοχής. Έτσι, όταν λίγες μέρες αργότερα, την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου του 1912 ο τουρκικός στρατός επιχείρησε να ανακαταλάβει τα Καρδάμυλα, συνάντησε σθεναρή αντίσταση στο ύψωμα της Γριάς από τους 200 περίπου εθελοντές υπό την αρχηγεία του Μιχάλη Σπεθογιάννη, αναγκαζόμενος τελικά να τραπεί σε φυγή. Μετά την αποτυχία τους αυτή οι Τούρκοι, οι οποίοι ήταν διπλάσιοι σε αριθμό από τους Έλληνες, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν έχοντας πολλούς νεκρούς και τραυματίες, να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στις θέσεις τους στο γειτονικό στα Καρδάμυλα χωριό Πιτυός και να μην προβούν σε κανέναν αιφνιδιασμό μέχρι την οριστική ήττα τους.  
Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου του 1912 δόθηκε άλλη μία σημαντική μάχη στην ευρύτερη περιοχή των Καρδαμύλων. Πρόκειται για τη μάχη του Καρφωτού, από το ομώνυμο βουνό, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το βουνό Γριά. Στο μέρος εκείνο δόθηκε το τελικό χτύπημα στην τουρκική αντίσταση εκατό και πλέον στρατιωτών. Μετά τη νικηφόρα για τον ελληνικό στρατό εκείνη μάχη σώμα με σώμα με τις τουρκικές δυνάμεις, κατελήφθη από 200 Καρδαμυλίτικα παλικάρια συνεπικουρούμενα και από 50 εθελοντές άλλων περιοχών το καλά οχυρωμένο από του Τούρκους χωριό Πιτυός και αυτόματα κατέρρευσε όλη η τουρκική άμυνα. Άλλωστε, στο Πιτυός είχε μεταφέρει το στρατηγείο του από την πόλη της Χίου ο Ζιχνή Μπεής, ο οποίος το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου παραδόθηκε στους Έλληνες στο χωριό Καρυές της κεντρικής Χίου, όπου την επομένη μέρα υπογράφτηκε το πρωτόκολλο της άνευ όρων παράδοσης του τουρκικού στρατού αποτελούμενου από 1800 άνδρες.
Σημαντικότατη ήταν και η συμβολή των γυναικών των Καρδαμύλων κατά τη διάρκεια των μαχών για την οριστική επικράτηση του ελληνικού στρατού. Οι Καρδαμυλίτισσες συμμετείχαν κι αυτές ενεργά στον αγώνα, ιδιαίτερα στα ζητήματα επιμελητείας των Ελλήνων στρατιωτών. Η γριά Μαρία Τυρίδενα έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα της στην ιστορία των Καρδαμύλων, όταν την ώρα της μάχης του Καρφωτού έσωσε τη ζωή δύο Καρδαμυλίτικων παλικαριών, του Νικολάου Παππή και του Νικολάου Τσάκου.  
Στον απελευθερωτικό αγώνα του 1912 έπαιξε σημαίνοντα ρόλο και η γυναικεία Ιερά Μονή της Πέρα Παναγιάς Καρδαμύλων, η οποία ήταν τότε σε λειτουργία. Οι υπηρεσίες που προσέφεραν οι καλόγριες ήταν σπουδαιότατες.
            Ας έρθουμε όμως στο σήμερα. 102 χρόνια μετά τα γεγονότα της απελευθέρωσης της Χίου το 1912, η πατρίδα μας η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε μια κρίσιμη καμπή της νεώτερης ιστορίας της. Η εθνική μας κυριαρχία τίθεται υπό αμφισβήτηση, η οικονομία είναι υπό κατάρρευση και η κοινωνία υπό διάλυση. Η πρωτόγνωρη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε έχει αποδιοργανώσει τον κρατικό διοικητικό μηχανισμό, έχει διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό και απειλεί ακόμη και την ίδια την εθνική υπόσταση, την εδαφική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας μας. Έχει γίνει σε όλους πλέον φανερό ότι η κρίση από την οποία πλήττεται η ελληνική κοινωνία είναι πρωτίστως κρίση αρχών και αξιών, κρίση ήθους και κρίση νοήματος. Όσον αφορά τώρα τις χρονικές ρίζες της κρίσης, αυτές τις συναντάμε βαθιά στο παρελθόν, συνδεόμενες με μόνιμες καχεξίες και παθογένειες που ταλανίζουν το ελληνικό κράτος από τότε που δημιουργήθηκε το 1830.
            Εμείς, όμως, η νέα γενιά οφείλουμε με το παράδειγμα και τη συμπεριφορά μας να ανατρέψουμε σταδιακά στο κοντινό μέλλον την τραγική κοινωνική κατάσταση την οποία μας κληρονόμησαν τα λάθη και οι αστοχίες ενός μεγάλου τμήματος των προηγουμένων από εμάς γενεών. Οφείλουμε, επιτέλους, να αφυπνιστούμε κάποια στιγμή και να αντισταθούμε ενεργά απέναντι σ’ όσους και όσα έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια την καθημερινή μας ζωή αφόρητη. Για να ζήσουμε, όμως, ως ένα ελεύθερο, δυνατό, αξιοσέβαστο και αξιοπρεπές έθνος οφείλουμε να παραδειγματιστούμε και από τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος που σήμερα αναλυτικά εκθέσαμε. Αυτήν την έννοια έχουν άλλωστε και οι εορτασμοί των εθνικών επετείων. Αν δείξουμε τη γενναία εκείνη στάση, που έπεδειξαν οι Καρδαμυλίτες το 1912 είναι βέβαιο ότι θα συμβάλουμε τα μέγιστα για να ξυπνήσει το ελληνικό έθνος από το λήθαργο στον οποίο έχει περιπέσει.


ΤΟ ΓΕΑ , ΤΑ Rafale , τα Mirage 2000 του Κατάρ και η Kestrel του Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Σοβαρά προβλήματα ολοκλήρωσης των προγραμμάτων ανανέωσης του στόλου των μαχητικών της αντιμετωπίζει πλέον η Πολεμική Αεροπορία και αυτή την φορά δεν σχετίζονται καθόλου με την οικονομική δυσπραγία, αλλά με τις αποφάσεις (ή με τις "μη αποφάσεις") που λαμβάνει η ηγεσία του Κλάδου με αποτέλεσμα να έχουν "δαπανηθεί" (ως προγραμματισμός μέχρι το 2017) μέχρι αυτή την στιγμή με τις διαδοχικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί την τελευταία διετία, κάπου 3 δισ. ευρώ σε εξοπλιστικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά ελάχιστο από το ποσοστό αυτό να αφορά την ΠΑ
Τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα: Μέχρι το 2020 πρέπει να αγοραστούν 100 νέα μαχητικά (σε αντικατάσταση των A-7H/E, F-4E και Mirage 2000EGM/BGM, πιθανότατα και των F-16 Block 30)) και πρέπει να εκσυγχρονιστούν άλλα 125. Mέση λύση δεν υπάρχει.
Ειδάλλως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας με την κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών θα γίνει ακόμα πιο στενό μέχρι σημείου να διορίζονται οι υπουργοί όχι πλέον από την τρόϊκα όπως συμβαίνει τώρα, αλλά από την Αγκυρα...
Το εντυπωσιακό είναι ότι μέχρι στιγμής η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορία και πιο συγκεκριμένα ο Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Ε.Τουρνάς για κάποιους λόγους οι οποίοι δεν είναι γνωστοί, έχει καθυστερήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16.
Γιατί; Αγνωστο. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ.Αβραμόπουλος έχει να το λέει ότι "Πρώτη φορά υπουργός παρακαλούσε έναν Αρχηγό να ολοκληρώσει την διαδικασία και αυτός κωλυσιεργούσε". Είναι γεγονός ότι αυτό δεν ήταν το μοναδικό "γκρίζο" σημείο της σχέσεης τους.
Η υπόθεση με τα πυροασβεστικά CL-415 Canadair και η αντιμετώπιση της κατασκευάστριας καναδικής εταιρείας Bombardier που αρνείτο να δώσει ανταλλακτικά για τα αεροσκάφη λόγω της απαίτησης του υπουργείου να ικανοποιήσει πρώτα τα αντισταθμιστικά οφέλη είχε φέρει την ηγεσία του Κλάδου με τον υπουργό σε απ'ευθείας σύγκρουση.
"Το ΓΕΑ", έλεγαν στενοί συνεργάτες του Δ.Αβραμόπουλου "ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για την εξασφάλιση της Bombardier απ'ότι θα έπρεπε".
Ποια εταιρεία είναι αντιπρόσωπος της Bombardier στην Ελλάδα; Η Kestrel των γαλλικών εταιρειών και την αντιπροσώπευση πολλών γαλλικών οπλικών συστημάτων των Α.Τσάτσου και Σ.Κομνόπουλου, η οποία έχει εμπλακεί σε σειρά σκανδάλων στο χώρο των ΕΔ με αποκορύφωμα τις παράνομες πληρωμές που εντοπίστηκε να έχει κάνει στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη...
Από εκεί και πέρα έχουμε και άλλα σενάρια που κυκλοφορούν εσχάτως στους διαδρόμους του ΓΕΑ, με επίκεντρο πάντα τα γαλλικά οπλικά συστήματα: Η καθυστέρηση στην λήψη απόφασης για την αναβάθμιση των F-16 (ένα πρόγραμμα που θα διαρκέσει στην καλύτερη περίπτωση επτά χρόνια) έχει να κάνει με την προώθηση αγοράς μεταχειρσμένων γαλλικών μαχητικών, είτε 20 Rafale F.3 (στην έκδοσε με το ραντάρ AESA), είτε με την αποδοχή των καταριανών Mirage 2000-9 και την ματαίωση του πρoγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16!
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται περισσότερο περί ανεκδότου παρά περί πραγματικού γεγονότος. Στην πρώτη περίπτωση θα πήγαινε "Ο κούκος αηδόνι" για μόλις 20 μαχητικά με AESA, έναντι 87 μαχητικών πυο θα απκτούσαμε με τον εκσυγχρονισμό των F-16. Ακούγεται η τμή των 60 εκατομμυρίων ευρώ ανά αεροσκάφος, συν όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, εκπαίδευσης, εξομοιωτές κλπ. Σύνολο: 2 δισ. ευρώ για μόλις 20 αεροσκάφη!
Στην περίπτωση των F-16 έχουυμε την αναβάθμισης 125 μαχητικών και την τοπιθέτηση AESA σε 87 από αυτά (βασικές λεπτομέρειες από το πρόγραμμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ) με κόστος το πολύ 1,6 δισ. ευρώ.
Δυνατότητες; Το πρώτο είναι μαχητικό με έμφαση στις αποστολές αέρος-εδάφους και τα δεύτερα είναι πολλαπλού ρόλου. Το πρώτο δικινητήριο (με ότι αυτό συνεπάγεται στο λειτουργικό κόστος), το δεύτερο μονοκινητήριο κλπ κλπ.
Αν πρέπει να αγοραστούν Rafale F.3; Από ...χθες! Και μάλιστα σε δύο Μοίρες κατ'ελάχιστον.
Είτε αυτά είτε κάποιο άλλο μαχητικό τέταρτης γενιάς έπρεπε να είχε αγοραστεί από το 2008.
Τώρα οι Τούρκοι στο Αιγαίο θα το σκέφτονταν δύο και τρεις φορές πριν κάνουν κάποια "μαγκιά" ή και να έκαναν θα λάμβαναν τις απαντήσεις που πρέπει.
Αλλά τώρα δεν είναι ζητούμενο να αγοράσουμε μόλις 20 μαχητικά και τα υπόλοιπα του νυν στόλου να τα στείλουμε στον κάλαθο των αχρήστων (γιατί μόλις βγούν στο Αιγαίο τα τουρκικά F-35 με ραντάρ AESA, αν δεν υπάρχουν επαρκή ελληνικά μαχητικά με AESA ... καληνύχτα) δαπανώντας όσα λεφτά υπάρχουν μέχρι ακι στον προϋπολιγισμό του 2017 για μόλις 20 μαχητικά.
Τι θέλουμε να πούμε; Είναι επιτακτική η προμήθεια Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους.
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ έχει κάνει εμπεριστατωμένες διαδοχικές μελέτες/αναλύσεις, ειδικά τον τελευταίο χρόνο που αναφέρουν ότι αν μέχρι το 2018/2019 δεν έχουμε Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα υπεράσπιστης εδαφικών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων ελέγχου θαλασσίων περιοχών.
Αλλά προϋπόθεση είναι να μπορέσει να επιβιώσει και να αναβαθμιστεί ο στόλος των νυν μαχητικών, αφού έτσι οι αλλιώς τα Ν¨εα Μαχητικά Αεροσκάφη, ακόμα και μεταχειρισμένα αποκλείεται να κοστίσουν λιγότερο από 4 δισ. ευρώ για δύο Μοίρες (εκτός αν πάμε σε ρωσικά μαχητικά όπως π.χ. το Su-35BM οπότε θα έχουυμε 60 νέα μαχητικά με τον οπλισμό τους την ακπαίδευσή τους κλπ και ανώτερα από τα F-35).
Aν τεθεί εκτός μάχης ο στόλος των νυν F-16 λόγω μη υλοποίησης του προγράμματος εκσυγχρονισμού δεν θα θέλουμε 100 μαχητικά, αλλά 200!
Οι Γάλλοι αρνήθηκαν να εκσυγχρονίσουν τα Mirage 2000EGM/BGM, με την δικαιολογία ότι"Έχουν κλείσει οι γραμμές παραγωγής των ανταλλακτικών" ενώ την ίδια στιγμή δεχόντουσαν να το κάνουν στο πρόγραμμα των ινδικών αντίστοιχων) αεροσκαφών. Γιατί; Για να μας πιέσουν να πάρουμε το Rafale. Αυτό το σενάριο βιώνουμε τώρα.
Κυκλοφορεί και η φήμη για την προμήθεια των καταριανών ή των Εμιρατινών Mirage 2000-9. O A/ΓΕΑ  αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνά είχε συζητήσει το θέμα κατά την επίσκεψή του στα Η.Α.Ε, μεταξύ 15 και 18 Νοεμβρίου 2013.
Η Αεροπορία του Κατάρ διαθέτει 12 Mirage 2000-5ΕDA (τρία διθέσια και εννέα μονοθέσια) για τα οποία αναζητεί αγοραστή εδώ και χρόνια καθώς οι ΗΠΑ δεν θέλουν τους Γάλλους τεχνικούς "μέσα στα πόδια τους" στην μεγάλη βάση που έχουν στη Ντόχα.
Η πώληση των αεροσκαφών κίνησε το ενδιαφέρον της Ινδίας η οποία το 2005 προσέφερε 600 εκατ. δολάρια για τα αεροσκάφη και τον οπλισμό τους που ανέρχεται σε 500 βλήματα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους . Η προσφορά αυτή δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση του Κατάρ η οποία συνέχισε να αναζητεί αγοραστή.
Μέχρι και το 2013 τα αεροσκάφη είχαν αξιοποιήσει το 30--40% της ωφέλιμης επιχειρησιακής τους ζωής. Αυτή την περίοδο η Αεροπορία του Κατάρ συνεχίζει να αναζητεί αγοραστές ενώ έχει ανακοινώσει από το 2019 την πρόθεση της να αγοράσει 49 νέα μαχητικά αεροσκάφη (είναι σε προχωρημένες συνομιλίες με την Lockheed Martin για την προμήθεια F-16) που θα αντικαταστήσουν τα Mirage 2000-5ΕDA.
Η τιμή τους κυμαίνεται περί τα 500 εκατ. ευρώ μαζί με ολόκληρο το πακέτο όπλων και συστημάτων εκπαίδευσης.
Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Χωρίς να είναι ακριβώς ίδια με τα Mirage 2000-5 Mk2 της ΠΑ (τα καταριανά είναι μαχητικά με έμφαση στις αποστολές αέρος-εδάφους), εν τούτοις μπορούν να ενταχθούν εύκολα στην Π.Α. εκτιμούμε.
Φυσικά δεν έχουν ραντάρ AESA, αλλά μπορούν να προσφέρουν πολλά ως αεροσκάφη αντικατάστασης. Τα λεφτά δεν είναι πολλά και μπορούν να μειωθούν μέχρι και τα 350 εκατ. ευρώ, όπως μαθαίνουμε.
Οχι όμως και να ματαιωθεί το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 για να πάρουμε τα παλιά Mirage του Κατάρ.
Ελπίζουμε ότι σύντομα θα υπάρξουν (πειστικές) απαντήσεις που να δικαιολογούν την καθυστέρηση του ΓΕΑ στο θέμα της αναβάθμισης των F-16...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Συμπαράσταση στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους Πράσινους


Πανευρωπαϊκό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη


Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, αμφισβητούν τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τη νομιμότητα των ενεργειών του ΤΑΙΠΕΔ, ζητούν διαφάνεια και δίκαιη φορολόγηση του πλούτου, επανεξέταση της ιδιωτικοποίησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της διανομής της, την εκπόνηση εναλλακτικού ενεργειακού σχεδίου, βιώσιμες οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την έμφαση στην οικονομική βιωσιμότητα των δήμων και των περιφερειών.
Το σχετικό ψήφισμα έγινε ομόφωνα δεκτό από τα 34 κόμματα-μέλη από όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου στην ετήσια σύνοδο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος το Σαββατοκύριακο που πέρασε στην Κωνσταντινούπολη. Στη σύνοδο συμμετείχε ευρεία αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, που αποτελούν το ελληνικό μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.
Παράλληλα, στο συνέδριο πάρθηκαν αποφάσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, ενάντια στην πυρηνική ενέργεια στην Ευρώπη, ενάντια στα πυρηνικά όπλα, για τον embola, τα τρένα ολονυκτίας και τα υπερ-έργα της Τουρκίας.
Επίσης, εκλέχθηκε ως νέα Γενική Γραμματέας του κόμματος, η Mar Garcia Sanz, μία δραστήρια Ισπανίδα με πολυετή εμπειρία στο Δήμο της Βαρκελώνης σε θέματα περιβαλλοντικής, τοπικής και οικονομικής ανάπτυξης. Οι Έλληνες Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούν ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αποκέντρωση των λειτουργιών αλλά και στην υποστήριξη των θεμάτων της Ελλάδας.
«Η υποστήριξη των αγώνων των Ελλήνων πολιτών ενάντια σε ένα απαράδεκτο αναπτυξιακό, πελατειακό και διοικητικό μοντέλο από τους Ευρωπαίους Πράσινους είναι σημαντική για την Ελλάδα της κρίσης», δήλωσε ο συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Για το συνέδριο η συν-εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Πετεινάκη δήλωσε: «Ήταν ένα πολύ θετικό συνέδριο, εκτός από την απόφαση στήριξης στα θέματα που καταθέσαμε, χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την εκλογή της νέας Γενικής Γραμματέας και της ευχόμαστε όλοι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο της. Το συνέδριο αυτό θα επιδράσει ενωτικά και ενδυναμωτικά και για το δικό μας συνέδριο, που θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο και θα είναι καθοριστικό για το μέλλον του κόμματος. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες προς την ανασυγκρότηση, οδεύουμε σε καλή κατεύθυνση, χρειάζεται όμως ακόμα πολλή  δουλειά και εξωστρέφεια.»

Συνάντηση του Προεδρείου της Κ.Ε.Δ.Ε. και του Προέδρου της Γ. Πατούλη, με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ




Στην ανάγκη να διαμορφωθούν κοινές θέσεις και συνθήκες συνεργασίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι της χώρας και οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς και με μοναδικό ζητούμενο την προστασία του θεσμού, την ομαλή λειτουργία των Δήμων, την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βελτίωση των προσφερόμενων δημοτικών υπηρεσιών, συμφώνησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους το προεδρείο ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ- ΟΤΑ, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της.
Στη συνάντηση - η πρώτη της νέας Διοίκησης της ΚΕΔΕ με την ΠΟΕ-ΟΤΑ -  συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, ο α΄ αντιπρόεδρος Δ. Καφαντάρης, ο β΄ αντιπρόεδρος Ι. Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Ι. Μουράτογλου, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής  Γ. Κοτρωνιάς, ο γενικός διευθυντής Π. Βασιλείου και ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Π. Ζυγούρης. Εκ μέρους της ΠΟΕ-ΟΤΑ συμμετείχαν ο πρόεδρος Θ. Μπαλασόπουλος και η Εκτελεστική Επιτροπή.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ευχαρίστησε την ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη συνάντηση και τόνισε με έμφαση ότι «όλοι έχουμε την κομματική μας ταυτότητα, αλλά μπροστά  από αυτό προτάσσω το κίνημα της Αυτοδιοίκησης», σημειώνοντας  παράλληλα ότι «η συνεργασία και η κοινή γλώσσα αιρετών και εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση για πράγματα αυτονόητα μπορεί να φέρουν πολλά οφέλη, αρκεί να είμαστε μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς».
Ενώ υπογράμμισε ότι «πρόθεσή μας είναι να γίνουμε παρεμβατικοί ως ΚΕΔΕ με ουσιαστικό τρόπο και έχουμε πολλά μπροστά μας να κάνουμε».
Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους, το ζήτημα της «συγκριτικής  αξιολόγησης» και του επανέλεγχου των συμβάσεων, η οικονομική κατάρρευση των ΟΤΑ, η ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας, η διαχείριση των απορριμμάτων, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση των Δήμων, τονίστηκε τόσο από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, όσο και από την πλευρά της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ότι είναι ανάγκη να τεθεί το ζήτημα πιο έντονα και περισσότερο διεκδικητικά. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, «περαιτέρω περικοπή κρατικής χρηματοδότησης είναι μη ανεκτή». Ενώ ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Ι. Μουράτογλου  επισήμανε το πρόβλημα που πιθανόν να δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον, τώρα που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θέτει θέμα «περί μη επίτευξης του στόχου πλεονάσματος».
Σε ότι αφορά στις προσλήψεις στους δήμους κοινός τόπος και των δύο πλευρών ότι πρέπει να αρθεί η απαγόρευση των προσλήψεων ειδικά στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, διότι διαφορετικά οι δήμοι θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη της άρσης της απαγόρευσης προσλήψεων. «Θέλουμε ανθρώπους να δουλεύουν μόνιμα και σταθερά» σημείωσε, «οι “διμηνίτες”, οι “οχταμηνίτες” μέχρι να τους γνωρίσουμε φεύγουν», ενώ, είπε, «η εκάστοτε δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να βρει  εναλλακτικές λύσεις , όσο ισχύει η απαγόρευση προσλήψεων, για να διασφαλίσει την ομαλή καθημερινότητα των πολιτών».
Την ανάγκη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού υπογράμμισε και ο α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης, σημειώνοντας ότι «τα δίμηνα και τα οχτάμηνα δεν αποδίδουν» και ότι πρέπει να γίνει κοινή κίνηση αιρετών και εργαζομένων για την άρση της απαγόρευσης προσλήψεων. Για το ίδιο θέμα ο Γ. Κοτρωνιάς, μέλος της ΕΕ της ΚΕΔΕ, σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρξει συντονισμένη πίεση για την απελευθέρωση των προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες».
Ενώ ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ Π. Βασιλείου υπογράμμισε ότι το πρώτο βήμα μπορεί να γίνει άμεσα με την πρόσληψη προσωπικού στους νησιωτικούς δήμους ( η στήριξη των οποίων αποτελεί  προτεραιότητα για τη νέα Διοίκηση της Κ.Ε.Δ.Ε) όπου δεν έχει ισχύ η απαγόρευση και μάλιστα στις περιπτώσεις δήμων που δεν έχουν ούτε έναν υπάλληλο, όπως συμβαίνει στο δήμο Κάσου.
Σε ότι αφορά στον επανέλεγχο των συμβάσεων και οι δύο πλευρές διατύπωσαν τη διαφωνία τους αλλά και την ανησυχία τους ότι θα οι δήμοι θα μείνουν χωρίς προσωπικό. Αντίθετα συμφωνούν να προχωρήσει μέχρι τέλους ο έλεγχος πλαστότητας  όλων των δικαιολογητικών,  όλων των εργαζομένων.  Μάλιστα όπως τόνισε ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Π. Ζυγούρης ο επανέλεγχος των συμβάσεων συνεπάγεται επανεξέταση των προϋποθέσεων που έθετε το Π.Δ. Παυλόπουλου και ουσιαστικά απονομιμοποίηση των άτυπων μορφών εργασίας.
Συμπληρώνοντας στο θέμα ο β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Ι. Καραγιάννης σημείωσε πως ό,τι προβλέπει το ΠΔ είναι το όλον, οτιδήποτε άλλο σημαίνει αποδόμησή του. Ενώ υπογράμμισε ότι ήδη έχει αποφανθεί το ΑΣΕΠ επί αυτών των συμβάσεων και άρα δεν τίθεται εκ νέου θέμα. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, το Δ.Σ. θα τοποθετηθεί εκ νέου και με περισσότερη σαφήνεια για το θέμα.
Σε ότι αφορά στην αξιολόγηση και από τις δύο πλευρές τονίστηκε ότι είναι υπέρ της αξιολόγησης, όχι όμως με το υπάρχον σύστημα. Επίσης  συμφώνησαν ότι η ΚΕΔΕ θα πρέπει να συμμετάσχει στη διαμόρφωση του νέου μόνιμου συστήματος αξιολόγησης.
Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει κοινή πλεύση και να διοργανωθεί σχετική ημερίδα για το θέμα.

Τέλος συμφωνήθηκε όλα τα παραπάνω θέματα που συζητήθηκαν να εξειδικευτούν από μια κοινή επιτροπή  και σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξουν αποφάσεις.

Πλήθος κόσμου στην έπαρση της σημαίας 150 τ.μ. στο λιμάνι της Χίου


E-mailΕκτύπωσηPDF
Eparsi150tmSimaiasΜε την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη φιλαρμονική του Δήμου Χίου και παρουσία πλήθους κόσμου, αιρετών, στρατιωτικού αγήματος και της ΑΕΝ Χίου, συνοδεύτηκε η έπαρση της γιγαντιαίας σημαίας 150 τ.μ. στο Λιμάνι της Χίου.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Χίου στα πλαίσια του εορτασμού των 102ων Ελευθέριων του νησιού από τον Οθωμανικό ζυγό στις 11/11/1912.
Η σημαία που αναρτήθηκε με τη χρήση ειδικού γερανού, ελλείψει ειδικού ιστού τέτοιου που να μπορεί να αντέξει το μέγεθός της θα παραμείνει σε αυτή τη θέση μέχρι και την Τετάρτη και θα υψώνεται από εδώ και στο εξής σε κάθε εθνική επέτειο.
«Είναι μία σημαία για να σκεπάζει τη Χίο μας, το Αιγαίο μας, την πατρίδα μας. Και για να θυμηθώ και τον λόγο του ποιητή «Αυτή δεν είναι από πανιού λωρίδα καμωμένη, είναι από αίμα και καπνούς κι από φωτιά βγαλμένη»», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος.

πηγή : ΠΟΛΙΤΗΣ

Προστάτης των Μαστιχοπαραγωγών με απόφαση της Ιεράς Συνόδου ο Άγιος Ισίδωρος


Με τη συμβολική υποδοχή της εικόνας της παναγίας Μυρτιδιώτισσας από την Ι.Μ. Μυρσινιδίου Χίου στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 102α Ελευθέρια της Χίου που θα κορυφωθούν αύριο με τη μεγάλη πολιτική και στρατιωτική παρέλαση.
Το πρωί της Δευτέρας οι Μητροπολίτες  Σάμου Ευσέβιος, Κυθήρων Σεραφείμ και Χίου Μάρκος υποδέχθηκαν την ιερά εικόνα στον Μητροπολιτικό Ναό του νησιού παρουσία πιστών ενώ ακολούθησε ξενάγηση στα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται στη Μητρόπολη όπως απότμημα των οστών του Αγίου Θωμά, τα οστά του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Χίου Πλάτωνα Φραγκιάδη, τα οστά του Αγίου Ισιδώρου καθώς και το επιτραχήλιο του Γρηγορίου του Ε’.
Στη συνέχεια οι δύο Μητροπολίτες επισκέφθηκαν τα κυριότερα θρησκευτικά μνημεία του νησιού όπως το Προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας, τον αρχαίο Ναό του Αγίου Ισιδώρου καθώς και τη Νέα Μονή.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης ο Μητροπολίτης Χίου έκανε γνωστή την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να ορίσει τον Άγιο Ισίδωρο ως τον προστάτη των Μαστιχοπαραγωγών.

πηγή :ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΣ ΧΙΟΥ

Ξεκίνησε απο σήμερα η δωρεάν διανομή του υλικού προς τα σωματεία της δυνάμεως της Ε.Π.Σ Χίου και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.

Σενάρια ανθυποβρυχιακού πολέμου εκτελούν οι Τούρκοι νότια του Καστελόριζου


tourkiko_upovruxio_
Σενάρια ανθυποβρυχιακού πολέμου στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελόριζο εκτελούν αυτή τη στιγμή τέσσερα τουρκικά υποβρύχια σε συνεργασία με πλοία επιφανείας στο πλαίσιο της άσκησης «Mavi Balina», δηλαδή «Γαλάζια Φάλαινα».
Η ενέργεια τους είναι ενδεικτική της αμφισβήτησης της (δυνητικής) ελληνικής ΑΟΖ, ενώ όπως φαίνεται, τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα κινηθούν τις επόμενες ημέρες ή ώρες προς την Κυπριακή ΑΟΖ στέλνοντας το μήνυμα στην Αθήνα πως τα Ανώτατα Συμβούλια δεν έχουν καμία σημασία για εκείνη. Στόχος της είναι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και στην Κύπρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό Πεντάγωνο, στην άσκηση συμμετέχουν και δρουν αυτή τη στιγμή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου τα τουρκικά υποβρύχια TCG Atilay (S-247), TCG Batiray (S-349), TCG Anafartalar (S-356) και TCG Canakkale (S-358).
«Σαρώνουν» την περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας την οποία η Τούρκοι θεωρούν ως αμφισβητούμενη, ενώ έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν πώς θα στήσουν και εξέδρα άντλησης πετρελαίου.
Τα τέσσερα υποβρύχια συμμετέχουν στην άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα» με ακόμη 3 φρεγάτες, 2 κορβέτες, 3 καινούργια υπερσύχρονα πλοία καταδίωξης, 2 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Ναυτικού, 1 πλοίο λογιστικής υποστήριξης, 2 πλοία του αρχηγείου της Τουρκικής Ακτοφυλακής και 3 ΑΦΝΣ τα οποία κινούνται επίσης αυτή την στιγμή στο «τρίγωνο» Καστελόριζου, Κρήτης και Κυπριακής ΑΟΖ.
Η άσκηση διεξάγεται με πραγματικά πυρά («sıcak tatbikat») και στο Καστελόριζο (Μεγίστη) όλη τη νύχτα ακούγονταν οι κανονιοβολισμοί από τα τουρκικά πλοία που έχουν περικυκλώσει το σύμπλεγμα με τη Στρογγύλη.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε κατάσταση ετοιμότητας παρακολουθούν από απόσταση τις τουρκικές κινήσεις με ιδιαίτερη ωστόσο προσοχή, καθώς η Άγκυρα μπορεί ανα πάσα στιγμή να κλιμακώσει και να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο της έντασης είτε παραβιάζοντας τα εθνικά χωρικά ύδατα είτε στήνοντας επεισόδιο σε μία άλλη περιοχή του Αιγαίου ή της Κυπριακής ΑΟΖ.
Από ελληνικής πλευράς σε ετοιμότητα 5 λεπτών προς απογείωση βρίσκονται τα F-16 της 115 ΠΜ στο Ηράκλειο, αλλά και στην Σμηναρχία στο Καστέλι, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται και τα ρωσικά αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστήματα S-300.

e-nautilia.gr

Συγχώνευση Οίκου του Ναύτου και Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας


varvitsiotis_oikos_nautou_
Επίσκεψη στον Οίκο του Ναύτου πραγματοποίησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους του Οργανισμού και πολίτες που εκείνη τη στιγμή είχαν επισκεφθεί τον χώρο για να εξυπηρετηθούν. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ο κ. Βαρβιτσιώτης συμμετείχε, παράλληλα, σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο του Οίκου του Ναύτου, Βαγγέλη Μπαρμπάκο, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και εκπροσώπους των εργαζομένων. Κύριο θέμα της σύσκεψης αποτέλεσε η συγχώνευση του Οίκου του Ναύτου και του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), η αντιμετώπιση των όποιων αρρυθμιών του οργανισμού και η βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τον Έλληνα ναυτικό.
Σχετικά με την επικείμενη συγχώνευση των υπηρεσιών του Οίκου του Ναύτου και του ΓΕΝΝΕ, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα, ώστε να περιοριστεί η σπατάλη των δύο οργανισμών με τη διασπορά υπηρεσιών, αλλά και για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες στους ναυτικούς.«Χρειάζεται πιο ποιοτική και ενεργή εξυπηρέτηση, ώστε ο Οίκος να αποκτήσει επαφή με την ζώσα πραγματικότητα του πολίτη και να παρέχει ουσιαστικές υπηρεσίες στον Έλληνα ναυτικό»,σημείωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, ξεκαθαρίζοντας ότι τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών πρέπει να αντιμετωπίζονται με απόλυτο σεβασμό. «Ο ελληνικός λαός πληρώνει την κακοδιαχείριση με τη διασπορά υπηρεσιών που υπάρχει σήμερα σε διαφορετικά κτίρια. Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις υγειονομικές υπηρεσίες που παρείχε μέχρι πρότινος ο Οίκος του Ναύτου στους ασφαλισμένους ναυτικούς και οι οποίες πλέον παρέχονται από τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι ο Οργανισμός πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα αυτής της αλλαγής. «Η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης στους άνεργους ναυτικούς θα είναι ο κεντρικός στόχος του Οργανισμού. Τρέφω απέραντο σεβασμό στους Έλληνες ναυτικούς και οφείλουμε να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες προς εκείνους», επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Στα αποτελέσματα της επίσκεψης, επίσης, του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, συγκαταλέγεται η απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου να συγκληθεί μία διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή αρμόδιων παραγόντων του ΝΑΤ και του Υπουργείου Υγείας. Σκοπός αυτής της σύσκεψης, μεταξύ άλλων, θα είναι στις νέες συγχωνευμένες υπηρεσίες, που θα έχουν έδρα στο κτίριο του Οργανισμού του Οίκου του Ναύτου στον Πειραιά, να παρέχονται οι υγειονομικές υπηρεσίες από τον ΕΟΠΥΥ, σε έκτακτα περιστατικά, κατά προτεραιότητα στους Έλληνες ναυτικούς.

e-nautilia.gr

Πώς μπορεί οι απολύσεις να φέρουν εκλογές τον Δεκέμβριο


Η ισχυρότερη πιθανότητα είναι ότι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, θα ολοκληρωθεί ομαλά μέχρι το τέλος του μήνα με πολιτικούς όρους, επειδή δηλαδή το Βερολίνο δεν θέλει αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης τώρα. Υπάρχει, όμως, και ένα σενάριο που λέει ότι η διαβούλευση μπορεί να "κολλήσει" και αν αυτό συμβεί ο κόμπος θα βρίσκεται στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. ΤΟ ΠΑΣΟΚ , στο παρασκήνιο, ζητά να μη γίνουν οι 5.500 απολύσεις που εκκρεμούν μέχρι το τέλος του χρόνου και μέχρι στιγμής, όπως προκύπτει από τις επικοινωνίες που γίνονται μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, οι εκπρόσωποι των πιστωτών δεν το δέχονται. Το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο έχει γίνει ζήτημα αρχής για την Τρόικα και για το λόγο αυτό η πίεση είναι διαρκής. Αν, λοιπόν, δεν βρεθεί κοινός τόπος και τιναχτεί στον αέρα η διαπραγμάτευση, τότε η επίσπευση της προεδρικής εκλογής θα είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση. Και επειδή αυτή τη στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου μετρούν 170 με 172 «ναι», μονόδρομος θα είναι και οι εθνικές εκλογές στη διάρκεια του Δεκεμβρίου.


aftodioikisi.gr

Δημόσιο: Πιέζει η Τρόικα για το μισθολόγιο - Απαιτεί μειώσεις μισθών και επιδομάτων από το 2015


ΑΝ ΚΑΙ οι κυβερνητικοί εταίροι Μετα ΑΠΌ ΠΙΕΣΗ του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν ΤΟ Νέο μισθολόγιο ΣΤΟ ΔημόσιοΝΑ ισχύσει πιλοτικά ΑΠΌ 01/07/1015 και κανονικά από 1.1.2016 , η τρόικα φαίνεται ότι έχει διαφορετική άποψη και σε αυτό το θέμα. Αυτό προκύπτει από τα 19 προαπαιτούμενα που θέτουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, ζητώντας αφενός τον περιορισμό των επιδομάτων (π.χ. οδοιπορικά, εκτός έδρας, κινητό, για κατασκήνωση, παιδικούς σταθμούς, επιμορφωτικά σεμινάρια, εκπαιδευτικές άδειες, πλασματικό χρόνο εργασίας. Κ. λ.π), εκτός από τις βασικές αποδοχές στο Δημόσιο και αφετέρου τις μισθολογικές διαφορές στη Δημόσια Διοίκηση. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και θέτουν επιτακτικά ζήτημα πλαφόν στο μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, ώστε να μειωθεί κατά 656 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και να μειωθεί στα 14,824 δισεκατομμύρια για την τετραετία 2015 - 2018, αρχής γενομένης από την 1.1.2015.
Πάντως, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζουν ότι η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να προέλθει χωρίς απαραίτητα να υπάρξουν περικοπές στις αποδοχές.
Ωστόσο, η κυβέρνηση κωλυσιεργεί την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή φοβούμενη τη θύελλα που θα προκαλέσει το νέο μεγάλο «ψαλίδι» στις αποδοχές των νεοεισερχομένων αλλά και σε όσους έχουν χαμηλά προσόντα.
Από το «κουρείο» θα περάσουν και όσοι εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (Δημόσιοι Οργανισμοί, ΔΕΚΟ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ΔΕΚΟ κ.ά.) προκειμένου να συμπιεστεί κατά 300 με 350 εκατ.ευρώ το κονδύλι της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο.
Σ 'αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα έχει τις επόμενες μέρες συσκέψεις με τον κύκλο των οικονομικών υπουργών και τον Ευάγγελο Βενιζέλο

aftodioikisi.gr

Άδειες δημοσίων υπαλλήλων: Τι προβλέπει η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους


Με εγκύκλιο, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Θ. Λιβάνιος ενημερώνει τους δημοσίους υπαλλήλους σχετικά με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το θέμα των κανονικών αδειών τους και ειδικότερα για το δικαίωμα να πάρουν κανονική αδεία σε περίπτωση πολύμηνης χρήσης άλλων αδειών εντός του ημερολογιακού έτους, και συγκεκριμένα άδειας μητρότητας, αναρρωτικής που σχετίζεται με την κύηση ή / και ανατροφής τέκνου.

aftodioikisi.gr

Η απάτη με τις κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας


Απάτη σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων και επιχειρήσεων, που διαθέτουν τερματικά μηχανήματα έκδοσης προπληρωμένων καρτών και καρτών ανανέωσης χρόνου ομιλίας, έχει διαπιστωθεί τον τελευταίο καιρό, κάτι που έχει κινητοποιήσει την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, η οποία ενημερώνει και εφιστά την προσοχή των πολιτών.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, άγνωστα άτομα τηλεφωνούν στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων και δηλώνοντας ότι είναι τεχνικοί της εταιρείας, που έχει εγκαταστήσει τα μηχανήματα, τους πείθουν να εκδώσουν κάρτες, με το πρόσχημα ότι ενεργούν έλεγχο για τη διακρίβωση της ορθής λειτουργίας των μηχανημάτων, ενώ τους διαβεβαιώνουν ότι στην συνέχεια οι κάρτες θα ακυρωθούν.
Οι ιδιοκτήτες αφού εκδώσουν τις κάρτες, αποκαλύπτουν τον μυστικό κωδικό αριθμό (PIN) στους άγνωστους δράστες, οι οποίοι ακολούθως τις χρησιμοποιούν για προσωπικό οικονομικό όφελος. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων διαπιστώνουν την απάτη μετά από τηλεφώνημα στην πραγματική διαχειρίστρια εταιρεία, καθώς οι παραπάνω κάρτες ουδέποτε ακυρώνονται.
Με αφορμή το συγκεκριμένο είδος απάτης, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις περιπτώσεις έκδοσης προπληρωμένων καρτών και καρτών ανανέωσης χρόνου ομιλίας.
Πιο συγκεκριμένα συνιστάται:
  • Να διασταυρώνονται τα στοιχεία κάθε ενδεχόμενου υπαλλήλου ή τεχνικού της διαχειρίστριας εταιρείας.
  • Να μην εμπιστεύονται όσους ζητούν την αποκάλυψη του αριθμού (PIN) τηλεφωνικά.

aftodioikisi.gr

Ποιοι φορείς του υπουργείου Υγείας βρίσκονται εκτός οικονομικών στόχων


Στη Βουλή διαβίβασε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, τη λίστα με τους εποπτευόμενους από το υπουργείο του φορείς, οι οποίοι σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία εξέλιξης μεγεθών του προϋπολογισμού τους, παρουσιάζουν αρνητική απόκλιση μεγαλύτερη από 10% από τους στόχους στο οικονομικό αποτέλεσμα του α εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Υγείας οι φορείς είναι: το ΕΚΑΒ, το ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας), ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΛΠΝΟ.
Αναλυτικά:
- Στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), η αρνητική απόκλιση είναι της τάξεως του 1.151.652,67 ευρώ και οφείλεται κυρίως στη «συνεχή αύξηση της τιμής των καυσίμων, του υγειονομικού υλικού και του κόστους ανταλλακτικών και συντήρησης των ασθενοφόρων λόγω παλαιότητας, καθώς και στην αδυναμία ακριβούς πρόβλεψης των εξόδων των πολλών παραρτημάτων και τομέων του φορέα που αναπτύσσονται συνεχώς με σκοπό την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων περιοχών πανελλαδικά ». Σημειώνεται επίσης ότι μειώθηκε η επιχορήγηση του φορέα από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα την ανάλογη μείωση των εσόδων του σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.
- Στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), η αρνητική απόκλιση είναι 154.591 ευρώ και οφείλεται στην εξόφληση δαπανών του μοριακού ελέγχου του ιού του Δυτικού Νείλου έτους 2011 και δαπανών μοριακού ελέγχου του αίματος του έτους 2013.
- Στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) η αρνητική απόκλιση είναι 3.004.620 ευρώ και οφείλεται στις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες των μονάδων του φορέα σε σχέση με τη μειωμένη επιχορήγηση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του υπουργείου.
- Στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η αρνητική απόκλιση είναι 2.532.755 ευρώ και οφείλεται στη μη είσπραξη των προβλεπομένων εσόδων από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου σε σχέση με τα έξοδα τα οποία ήταν λίγο μικρότερα των στόχων.
Το έγγραφο του υπουργού Υγείας διαβιβάστηκε έπειτα από δύο ερωτήσεις που είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ύστερα από ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία συνολικά 18 φορείς του Δημοσίου (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) παρουσίασαν αρνητική απόκλιση πέραν του 10% από τους στόχους δαπανών που έθεσαν για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ειδικά για το ΚΕΕΛΠΝΟ, η κ. Χρυσοβελώνη ζητούσε να ενημερωθεί τι έγινε με τη διεξαγωγή οικονομικού- διαχειριστικού ελέγχου.
Ο υπουργός Υγείας ενημερώνει τη βουλευτή ότι το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) έχει διενεργήσει ελέγχους από το 2010 στο ΚΕΕΛΠΝΟ και επισημαίνει ότι διενεργούνται δύο προκαταρκτικές εξετάσεις στον ΟΚΑΝΑ αναφορικά με τα συγχρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ έργα και τις αμοιβές υπαλλήλων ΟΚΑΝΑ, σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
ΑΠΕ


aftodioikisi.gr