Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα του νεαρού κρατούμενου Νίκου Ρωμανού


Μια δημοκρατία πρέπει να μπορεί να διορθώσει τα λάθη της


Το δικαίωμα στη μόρφωση των κρατουμένων είναι θεμελιώδες κι αναφαίρετο και απαιτείται ο πλήρης σεβασμός του από τις αρμόδιες αρχές. ToΆρθρο 4 του Σωφρονιστικού Κώδικα αναφέρει: «1. Κατά την έκτιση της ποινής δεν περιορίζεται κανένα άλλο ατομικό δικαίωμα των κρατουμένων εκτός από το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία. 2. Οι κρατούμενοι δεν εμποδίζονται λόγω της κράτησής τους στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και την άσκηση των δικαιωμάτων που τους αναγνωρίζει ο νόμος, αυτοπροσώπως ή με αντιπρόσωπο». Άλλωστε, η εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί βασική συνιστώσα της πρόνοιας για κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων. Πολύ περισσότερο που αφορά σε άτομα μιας γενιάς που φορτώθηκε πολλά χρέη και βάρη, χωρίς να ευθύνεται για αυτά.

Τον Δεκέμβριο του 2008 μια ολόκληρη γενιά σοκαρίστηκε από την εκτέλεση ενός 15χρονου από έναν «ειδικό φρουρό». Δεν ήταν μόνο ο Νίκος Ρωμανός που είδε με τρόμο τον φίλο του, δίπλα του, να ξεψυχάει από την σφαίρα ενός ανθρώπου που υποτίθεται ότι ήταν φρουρός της ασφάλειας των πολιτών, αλλά και πολλοί συνομήλικοι του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, του παιδιού που αποτελεί σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς πια.

Ο ηθικός αυτουργός για την στροφή κάποιων νέων στη βία και την τρομοκρατία είμαστε όλοι, κυρίως βέβαια αυτοί που κυριάρχησαν στην πολιτική, στις θέσεις «ευθύνης», στα ΜΜΕ. Η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, οι κοινωνικοί φορείς ευθύνονται, ευθυνόμαστε, γιατί αφήσαμε στην πραγματικότητα αυτή τη γενιά μόνη της, σοκαρισμένη από την εν ψυχρώ δολοφονία και με ενισχυμένη την αποστροφή της για το «σύστημα», την αδικία που κυριαρχεί, τις ανισότητες, με εμπεδωμένη πια – και ενισχυμένη από όσα ακολούθησαν μέχρι σήμερα – την αίσθηση ότι «δεν υπάρχει μέλλον για τους νέους». Αντί να υπάρξει πολύπλευρη υποστήριξη σε αυτή την γενιά, ιδιαίτερα σε άτομα όπως ο Νίκος Ρωμανός που έζησαν από κοντά τα γεγονότα, η πολιτεία, η υπεύθυνη υποτίθεται πολιτεία, συνεχίζει να διαπράττει ακόμα και σήμερα εγκληματικά λάθη.

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Αλληλεγγύη» είμαστε ενάντια στη βία, από όπου κι αν προέρχεται, όποια δικαιολογία κι αν χρησιμοποιείται. Η κοινωνική εγρήγορση και η ατομική ευθύνη απέναντι στις αδικίες είναι, όμως, κάτι που πρέπει να μας απασχολεί όλους μας. Η θέση μας στο θέμα της βίας είναι ξεκάθαρη, η βία ΔΕΝ μπορεί να κάνει καλύτερη την κοινωνία, να βαθύνει την δημοκρατία και να οδηγήσει σε κοινωνική δικαιοσύνη. Η ιστορία έχει αποδείξει ακριβώς το αντίθετο. Μπορούμε, παράλληλα, να αντιληφθούμε ότι η διαφορά μιας δημοκρατίας από ένα αυταρχικό κράτος είναι ότι η δημοκρατία δείχνει το δρόμο της μεταμέλειας, μπορεί να συγχωράει, δεν εκδικείται, και δημιουργεί – ή πρέπει να δημιουργεί – τις προϋποθέσεις ώστε να διορθώνονται τα λάθη είτε της πολιτείας είτε ατόμων, ακόμα και αυτών που μπορεί να στράφηκαν στη βία. Προφανώς δεν συμφωνούμε με όσα φέρεται να έχει κάνει ο Νίκος Ρωμανός και άλλοι νέοι «επιδιώκοντας να αλλάξουν τον κόσμο». Αλλά πώς θα σβηστεί από την μνήμη αυτής της γενιάς η σκηνή με την σφαίρα που καρφώθηκε στον Γρηγορόπουλο; Με την καταστολή ή μέσα από μια ειλικρινή κριτική και αυτοκριτική και βαθιές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε επανα-συμφιλίωση; Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Αλληλεγγύη» είμαστε πεισμένοι πως χρειάζεται να γίνει μια διερεύνηση και αναγνώριση των αιτιών που οδήγησαν νέους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν μέσα βίας για να χτίσουν το μέλλον τους – το μέλλον τους σε ένα σαθρό και ανάξιο σύστημα. Πάντως, είναι διαφορετικές οι επιδιώξεις αυτών των νέων σήμερα σε σχέση με το χθες, το παρελθόν. Χθες ήταν η βία, ενώ σήμερα είναι η παιδεία.

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Αλληλεγγύη» είμαστε πεισμένοι ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μια επανα-συμφιλίωση που θα προκύψει μέσα από μια ευρεία συμφωνία για βαθιές αλλά δίκαιες κοινωνικές, πολιτικές και δημοκρατικές αλλαγές. Έτσι μόνοι θα μαραθεί και η πίστη στη βία «ως μέσο κοινωνικής αλλαγής».

Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι ο αυταρχισμός δεν προσφέρει λύσεις. Αρνήθηκε να ικανοποιήσει το νόμιμο αίτημα για πρόσβαση στην εκπαίδευση, του επί 24 ημέρες απεργού πείνας, Νίκου Ρωμανού. Όμως θα έπρεπε να επιδιώκει κι άλλοι νέοι κρατούμενοι να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και έτσι σε διαδικασίες κοινωνικής επανένταξης. Είναι υποχρέωση ενός κοινωνικού κράτους να προσφέρει την καλύτερη ποιότητα παιδείας, σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και σε καταδικασμένους, ειδικά όταν ζητείται τόσο έντονα. Η δικαιολογία που χρησιμοποιείται για στέρηση του δικαιώματος λόγω «κινδύνου οργάνωσης τρομοκρατικής δράσης» σε περίπτωση που του δοθεί «εκπαιδευτική άδεια» είναι άστοχη, αφού υπάρχουν πολλά παραδείγματα παραβατικών πράξεων που οργανώνονται από ανθρώπους που παραμένουν έγκλειστοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα.Δεν είναι δα και τόσο τρομερό να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και η εξουσία με ευαισθησία αυτά τα 20χρονα παιδιά.

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη» συμπαραστεκόμαστε στους νεαρούς κρατουμένους – απεργούς πείνας που διαμαρτύρονται για την περιορισμένη εφαρμογή των «εκπαιδευτικών αδειών», επισημαίνοντας, ότι οι εν λόγω κρατούμενοι αποτελούν, παράλληλα, τα θύματα του νέου σωφρονιστικού νόμου και ενός γενικότερου εκδικητικού «σωφρονιστικού» συστήματος. Η «δημοκρατική νομιμοποίηση» της κυβέρνησης δεν μπορεί να ταυτίζεται με την «επιβολή της τάξης», συντηρώντας ένα καθεστώς αναλγησίας και καταστολής. Πρόκειται σε τελευταία ανάλυση για τα παιδιά μας, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη» ζητάμε - μαζί με την άμεση άρση των απαγορεύσεων εκπαιδευτικής άδειας για το Νίκο Ρωμανό και άλλους νεαρούς κρατούμενους - την συνολική επανεξέταση της κατάστασης στις ελληνικές φυλακές και του σωφρονιστικού συστήματος ώστε να λειτουργεί αυτό στην κατεύθυνση της επανένταξης στην κοινωνία.

ΣΕΙΣΜΟΣ 4,1 RIXTER ΣΤΗ ΧΙΟ




Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23:16 το βράδυ της Πέμπτης στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Χίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε απόσταση 221 χιλιομέτρων ανατολικά- βορειοανατολικά της Αθήνας.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε θαλάσσιο χώρο 15 χιλιόμετρα βόρεια της Χίου.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΣΗΜΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 55 ΕΤΩΝ



Με διάταξη επικυρώθηκε νομοθετικά, η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για κάλυψη από τον ΛΑΕΚ του ΟΑΕΔ της επιβάρυνσης που προκύπτει από την υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων, στους οποίους υπολείπονται μέχρι 5 χρόνια για τη θεμελίωση του δικαιώματος πλήρους συνταξιοδότησης λόγω γήρατος από τον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ.
Δικαιούχοι των ανωτέρω διατάξεων είναι οι εργαζόμενοι που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α. Να είναι άνεργοι τουλάχιστον επί δώδεκα (12) μήνες πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης υπαγωγής.
β. Να εξακολουθούν να είναι άνεργοι και να κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη ανά μήνα.
γ. Να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης εργασίας και να μην έχουν υπερβεί το 64ο έτος της ηλικίας τους κατά την ίδια ημερομηνία.
δ. Να μην είναι ανάπηροι σε ποσοστό άνω του 67% κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση, σύμφωνα με την έννοια του Άρθρου 28 παρ. 5 περ. στ του Α.Ν. 1846/51, όπως ισχύει.
ε. Ο χρόνος που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού ημερών εργασίας για τη θεμελίωση πλήρους δικαιώματος λόγω γήρατος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να μην υπερβαίνει τα πέντε (5) χρόνια ή 1.500 ΗΕ.
Οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται για όσους υποβάλλουν σχετική αίτηση από 5/8/2011 έως 31/12/2012 στο Υποκ/μα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του που ανήκουν.
Απαιτούμενα δικαιολογητικά
Ο εργαζόμενος μαζί με την αίτηση υπαγωγής στην προαιρετική ασφάλιση συνυποβάλλει και τα εξής δικαιολογητικά (Εγκ. 95/11).
1. Βεβαίωση από την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ ότι ο ενδιαφερόμενος είναι εγγεγραμμένος άνεργος, με αναφορά ότι υπάγεται στις διατάξεις του Άρθρου 66 του Ν. 3996/11.
2. Θεωρημένο αντίγραφο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του δικαιούχου από τον ΟΑΕΔ.
3. Ασφαλιστικά βιβλιάρια του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και λοιπών φορέων κύριας ασφάλισης και σε περίπτωση έλλειψής τους απόφαση-βεβαίωση του φορέα ή φορέων για το χρόνο ασφάλισης του αιτούντος.
4. Θεωρημένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο δημόσιου φορέα από το οποίο να προκύπτει η ηλικία.
5. Άδεια διαμονής σε ισχύ για τους υπηκόους τρίτων χωρών.
6. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 ότι δεν είναι συνταξιούχος από ίδιο δικαίωμα και συνεχίζει να είναι άνεργος.
Εξαιρέσεις:
Οι ανωτέρω διατάξεις δεν εφαρμόζονται:
α) για τους συνταξιούχους από ίδιο δικαίωμα,
β) για τους έχοντες συμπληρώσει αθροιστικά τόσο το όριο ηλικίας όσο και τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για πλήρη σύνταξη γήρατος,
γ) για τους απολυόμενους από επιχειρήσεις που διέπονται από το Ν. 2190/94,
δ) για τους κατ› οίκον απασχολούμενους,
ε) για τους απολυόμενους με δική τους υπαιτιότητα,
στ) για τα μέλη οικογένειας α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.
Ποια είναι η διαδικασία
Ο άνεργος εφόσον έχει συμπληρώσει 3000 ένσημα και 12 μήνες ανεργίας και την κατάλληλη ηλικία, 55 ετών και άνω, προμηθεύεται βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ που ανήκει, όπου με τα λοιπά δικαιολογητικά (Ένσημα, φωτοτυπίας ταυτότητας, πρόσφατο εκκαθαριστικό), αιτείτε στο ΙΚΑ που ανήκει στο τμήμα ειδικών θεμάτων να συμμετέχει στο πρόγραμμα προαιρετικής ασφάλισης. Αφού το αίτημα εξεταστεί και αποδοθεί στον άνεργο απόφαση διευθυντή, τότε θα πρέπει να περάσει από ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι ικανός για εργασία και δεν ήταν ανάπηρος.  Όταν οι εξετάσεις βγουν θετικές τότε και μόνο τότε ο ΟΑΕΔ καλύπτει τις εισφορές για κύρια και επικουρική ασφάλιση του ανέργου.
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης (ΟΑΕΔ ΛΑΕΚ 1)
Η διάρκεια της επιδότησης καθορίζεται από ένα (1) μήνα έως και εξήντα (60), κατ› ανώτατο όριο μήνες.
Η προθεσμία πλήρωσης των θέσεων είναι ένας (1) μήνας το αργότερο από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής εγκριτικής απόφασης. Στο πρόγραμμα είναι δυνατόν να ενταχθούν και επιχειρήσεις που το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία πρόσληψης μισθωτού υποβάλλουν στην πλησιέστερη του τόπου απασχόλησης υπηρεσία του ΟΑΕΔ αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά.
Η έναρξη της επιχορήγησης είναι από την ημερομηνία πρόσληψης πλην των περιπτώσεων που η πρόσληψη έχει πραγματοποιηθεί πριν την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα. Στις περιπτώσεις αυτές η έναρξη της επιχορήγησης θα είναι η ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης.
Το ποσό επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης καθορίζεται :
22 € για τον πρώτο χρόνο
24 € για τον δεύτερο χρόνο
26 € για τον τρίτο χρόνο
28 € για τον τέταρτο χρόνο
30 € για τον πέμπτο χρόνο με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι κάθε μήνα οι μισθωτοί θα ασφαλίζονται για δέκα οκτώ (18) τουλάχιστον ημέρες εργασίας.
Λιγότερες από 18 ημέρες απασχόλησης το μήνα θα επιχορηγούνται για τρεις (3) κατ› ανώτατο όριο μήνες ανά έτος επιχορήγησης.
Για να υπαχθεί στο πρόγραμμα αυτό κάποια επιχείρηση ή εργοδότης γενικά, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, πρέπει να υποβάλλει στην Υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου απασχόλησης των υπό πρόσληψη μισθωτών.


ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Οι Αθηναίοι δικηγόροι, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη χθες και προχθές, με συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο επέρχονται τροπολογίες στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας,
Παράλληλα, ως μορφή των κινητοποιήσεων τους εξέλεξαν την αποχή διαρκείας.
Ειδικότερα, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών επί 21.615 εγγεγραμμένων ψήφισαν 10.114 δικηγόροι (ποσοστό συμμετοχής 46,79%). Ως έγκυρα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν 9.935 και ως άκυρα 108, ενώ υπήρξαν και 71 λευκά.
Εξ΄ αυτών, οι 8.961 Αθηναίοι δικηγόροι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και μόλις 968 τάχθηκαν υπέρ των επίμαχων τροπολογιών.
Παράλληλα, 4.578 Αθηναίοι δικηγόροι επέλεξαν ως μορφή κινητοποιήσεων τους την αποχή διαρκείας και 3.729 την στοχευμένη ή περιορισμένης διάρκειας αποχή.
Το πανελλαδικό δημοψήφισμα διεξήχθη στους 60 από τους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, ενώ στους Δικηγορικούς Συλλόγους Αιγίου, Άρτας και Μεσολογγίου δεν διεξήχθη δημοψήφισμα μετά από αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των επίμαχων τριών Συλλόγων.
Τον τελικό λόγο για τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων αλλά και την περαιτέρω μορφή των αντιδράσεων και των ενεργειών που υπάρξουν θα έχει η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που θα συνέλθει, αύριο Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Να σημειωθεί ότι με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων οι δικηγόροι είναι ήδη σε αποχή μέχρι την Παρασκευή, εκτός των δικηγόρων της Αθήνας που αύριο και μεθαύριο δεν απέχουν των καθηκόντων τους. Έτσι, όλες οι δικές στα δικαστήρια της Πρωτεύουσας θα διεξαχθούν κανονικά.
Τέλος, πανελλαδικά στις κάλπες κλήθηκαν 41.710 δικηγόροι, ενώ μόνο στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών οι δικηγόροι που είχαν δικαίωμα ψήφου ανέρχονται στους 21.615. Τα πανελλαδικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά είναι στο πνεύμα των αποτελεσμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.


protothema.gr

ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η επιμονή Νταβούτογλου να επισκεφθεί τη Θράκη και το «σπρώξιμο» του τουρκικού προξενείου.
Για άλλη μια φορά, ο Αχμέτ Νταβούτογλου επιμένει να επισκεφθεί τη Θράκη με τη δεκαμελή συνοδεία του.
Το γεγονός έχει αναστατώσει τους κατοίκους της Θράκης που ανακαλύπτουν ότι με την πρώτη ευκαιρία η ελληνική κυβέρνηση είναι ανύπαρκτη σε τέτοιου είδους ορέξεις της Τουρκίας.
Ο Νταβούτογλου, πριν από τέσσερα χρόνια, είχε και πάλι επισκεφθεί τη Θράκη με τον ίδιο σχεδόν ζήλο.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν τολμά να του το αρνηθεί, όπως όλα δείχνουν, σηκώνοντας παράλληλα το βάρος της απραγίας στους ώμους της και ψάχνοντας έξυπνους τρόπους για να φανεί ότι του αρνείται.
Μέχρι τώρα, μόνο κάτι ψίθυροι κυκλοφόρησαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι θα αρνηθούν να γίνει πράξη η επιθυμία του, αλλά μέχρι εκεί.
Πληροφορίες του newsbomb.gr αναφέρουν ότι επικρατεί ένας μικρός αναβρασμός στην κυβέρνηση, με αλληλοκατηγορίες για το πώς τους ξέφυγε η επιθυμία του Νταβούτογλου, με κάποια από τα στελέχη να κρατούν σιωπηρή στάση.
Μάλιστα, βουλευτές της περιοχής έχουν δεχθεί ήδη ανεπίσημη - ύπουλη - πρόσκληση από το τουρκικό προξενείο για να παραβρεθούν σε τραπέζι με τον Νταβούτογλου, κάτι το οποίο, όμως, αν μαθευτεί σίγουρα θα πυροδοτήσει αρνητικά σχόλια για την υποτακτική τους στάση.
«Μόνο υποταγή θα δηλώσουν οι βουλευτές αν δεχθούν την πρόσκληση του τουρκικού προξενείου. Έχουν τον τρόπο τους αυτοί να επισημοποιούν καταστάσεις και να τις κάνουν με το ζόρι αποδεκτές», διαμηνύουν παρατάξεις πολιτών από τη Θράκη.
Η ελληνική εγκληματική σιωπή για το θέμα της Θράκης, στην οποία έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο newsbomb.gr, δημιουργεί κακό προηγούμενο για την περιοχή. Και όσα αναφέρουμε δεν είναι ούτε θεωρίες συνομωσίας, ούτε φανταστικά σενάρια.
Η μόνη παράταξη - που και σε τέτοιες επισκέψεις στο παρελθόν - εναντιώθηκε εμφανώς με διαμαρτυρίες, ήταν η παράταξη πολιτών «Σπάρτακος», η οποία σήκωσε το ανάστημά της και μαζί και το ανάστημα των Θρακιωτών, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον τέτοιων προβοκατόρικων επισκέψεων, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε πάλι από τον Νταβούτογλου το 2011.
Ποιος τελικά θα υπερασπίσει την κοινωνική ειρήνη στην περιοχή;
Σε προηγούμενο δημοσίευμά μας – στη μεγάλη αποστολή του newsbomb.gr στη Θράκη- είχαμε γράψει γι' αυτήν την κοινωνική ειρήνη, την οποία οι κάτοικοι ονομάζουν καταθλιπτική, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Ζούμε μια καταθλιπτική ειρήνη στην Θράκη με μια ύπουλη ηρεμία. Ξέρουμε όμως πολύ καλά ότι αν ο Ερντογάν αποφασίσει να διαλύσει αυτή την ειρήνη ένα πρωί είναι στο χέρι του».
Αυτό μας είχε τονίσει ο συγγραφέας – ερευνητής, Κοσμάς Καραΐσκος και το βλέπουμε να γίνεται σιγά - σιγά.
Αν το ελληνικό κράτος δεχθεί η κατοχική δύναμη της Κύπρου να σεργιανίσει στη Θράκη, τότε σίγουρα τα πράγματα θέλουν – κάτι παραπάνω από - προσοχή.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/529034/anyparkti-i-elliniki-kyvernisi-stis-orexeis-tis-toyrkias#ixzz3KvHgMn3S

ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΝΕ ; ΠΟΣΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΓΗ ΑΠΟ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ ;

Η ανθρωπότητα κινδυνεύει σοβαρά από την πτώση αστεροειδούς στο όχι μακρινό μέλλον. Θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο αν κατέβαλε από τώρα -και όχι εν καιρώ- μια συνδυασμένη προσπάθεια, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια για την χρηματοδότηση μιας πιο αποτελεσματικής «ασπίδας».

 κεντρικό μήνυμα μιας επείγουσας έκκλησης που συνεπέγραψαν επιστήμονες, αστροναύτες, ροκ σταρ και άλλες προσωπικότητες, στο πλαίσιο της διεθνούς ενημερωτικής καμπάνιας «Ημέρα Αστεροειδούς» που μόλις ξεκίνησε, με στόχο να φέρει το ζήτημα στο προσκήνιο.

Η καμπάνια εγκαινιάστηκε με παράλληλες συνεντεύξεις Τύπου στο Λονδίνο και στο Σαν Φρανσίσκο (στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια), σύμφωνα με το Space.com και τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Μεταξύ άλλων, η σχετική διακήρυξη υπογράφηκε από περισσότερους από 100 κορυφαίους επιστήμονες και αστροναύτες, όπως ο Μάρτιν Ρις (βασιλικός αστρονόμος της Βρετανίας), ο βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς (συγγραφέας των μπεστ-σέλερ «Το εγωιστικό γονίδιο» και η «Αυταπάτη του Θεού»), ο φυσικός Κιπ Θορν του Caltech (το θεωρητικό «μυαλό» πίσω από το σενάριο της ταινίας "Interstellar"), ο αστροναύτης Τζιμ Λάβελ (διοικητής της αποστολής «Απόλλων 13») κ.α.

«Χρειαζόμαστε όλα τα κράτη να συνεργαστούν. Δεν πρόκειται μόνο για αμερικανικό ή βρετανικό πρόβλημα, αλλά για παγκόσμιο πρόβλημα που είναι αποτρέψιμο», δήλωσε ο αστροφυσικός Μπράιαν Μέι, ο οποίος επίσης είναι κιθαρίστας του γνωστού ροκ συγκροτήματος «Κουίν».

Η καμπάνια θέλει να καθιερώσει την 30ή Ιουνίου 2015 ως παγκόσμια «Ημέρα Αστεροειδών», στην επέτειο της έκρηξης ενός αστεροειδούς διαμέτρου 40 έως 80 μέτρων πάνω από την Τουνγκούσκα της Σιβηρίας στις 30 Ιουνίου 1908. Η έκρηξη είχε ισοπεδώσει πάνω από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους - μια υπόμνηση για το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί, αν κάτι ανάλογο είχε συμβεί σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.

«Αν αυτό το συμβάν είχε συμβεί εξήμιση ώρες αργότερα, η Γη θα είχε περιστραφεί και το Βερολίνο -αντί για τη Σιβηρία- θα είχε βρεθεί στην τροχιά του αστεροειδούς, πράγμα που θα είχε αλλάξει εκ βάθρων την πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού», ανέφερε ο Μπιλ Νάι, επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Πλανητική Εταιρεία».

Οι διοργανωτές της καμπάνιας θέλουν να επιταχυνθεί η υλοποίηση των μέτρων που θα αποτρέψουν έγκαιρα ένα προβλεπόμενο πλήγμα εξ ουρανού, αλλάζοντας την τροχιά του αστεροειδούς (είτε με επιτάχυνση, είτε με επιβράδυνσή του), έτσι ώστε να μην πέσει πάνω στον πλανήτη μας. Οι αναποδιές της πρόσφατης αποστολής «Ροζέτα» πάνω στον κομήτη Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο έδειξαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο, αλλά ούτε αδύνατο.

Μια πιθανή λύση θα ήταν μια ρομποτική αποστολή που θα τοποθετούσε εκρηκτικά στον αστεροειδή-στόχο ή θα του ασκούσε μια βαρυτική «σπρωξιά», ώστε να τον βγάλει εκτός απειλητικής τροχιάς. Στο μεταξύ όμως, για να έχει γίνει έγκαιρα ο εντοπισμός του ουράνιου σώματος που θα αποτελέσει την μελλοντική απειλή, θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί περισσότερα τηλεσκόπια ως εξειδικευμένα παρατηρητήρια αστεροειδών και κομητών (και αυτοί μπορεί να πέσουν στη Γη).

Ο πρώην αστροναύτης Ράστι Σβάικαρτ των αποστολών «Απόλλων» της NASA, που έχει ιδρύσει το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Β612, ειδικά αφοσιωμένο στην πρόληψη μιας μελλοντικής καταστροφής από το διάστημα, εκτίμησε ότι για να προετοιμαστεί έγκαιρα η ανθρωπότητα, πρέπει ο εντοπισμός του απειλητικού αστεροειδούς να έχει γίνει τουλάχιστον 20 χρόνια πριν την προβλεπόμενη πτώση του στη Γη.

Η NASA έχει ήδη βρει πάνω από το 95% των μεγάλων αστεροειδών που γυροφέρνουν τη Γη και έχουν διάμετρο τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο και κανείς από αυτούς, προς το παρόν, δεν φαίνεται να απειλεί τη Γη. Όμως εκτιμάται ότι υπάρχει περίπου ένα εκατομμύριο μικρότερων αστεροειδών όπως αυτός της Τουνγκούσκα (ικανοί για την καταστροφή μιας πόλης) και από αυτούς δεν έχει εντοπιστεί ούτε το 1%, όπως είπε ο Σβάικαρτ.

Οι διοργανωτές της καμπάνιας (www.asteroidday.org) είπαν ότι τα χρήματα για τον εντοπισμό και την αποτροπή ενός απειλητικού αστεροειδούς πρέπει άμεσα να αυξηθούν κατά 100 φορές από τα τωρινά επίπεδα. Σήμερα οι κυβερνήσεις του πλανήτη δαπανούν όλες μαζί μόλις 40 έως 50 εκατ. δολάρια ετησίως γι' αυτό το σκοπό - ένα ποσό ολοφάνερα ανεπαρκές, δεδομένης της σοβαρότητας της απειλής και του γεγονότος ότι κάθε χρόνο οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν περίπου 1.000 νέους αστεροειδείς που τριγυρνούν κοντά στον πλανήτη μας.

Και μια τελευταία δυσοίωνη υπενθύμιση: Οι παλαιότεροι κυρίαρχοι της Γης, οι δεινόσαυροι, εξαφανίστηκαν μαζικά μετά την πτώση ενός μεγάλου αστεροειδούς διαμέτρου δέκα χιλιομέτρων κάπου στο σημερινό Μεξικό, πριν από 65 εκατ. χρόνια.

Όπως είπε ο πρώην αστροναύτης Εντ Λου, κυβερνήτης του αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου, «ο χρόνος κυλάει σε βάρος μας και δεν μπορούμε να δούμε το ρολόι. Δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί το επόμενο μεγάλο χτρύπημα - αλλά θα συμβεί».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ήττα Του ΝΟΧ Από Τον Ολυμπιακό


ΝΟ Χίου - ΟλυμπιακόςΤην ήττα γνώρισε ο ΝΟ Χίου σήμερα 3/12/14 στο Ιωνικό Κολυμβητήριο από τον Ολυμπιακό για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης Α1 Ανδρών. Αναλυτικά ο αγώνας:
ΝΟ Χίου - Ολυμπιακός: 1-18
Τα οκτάλεπτα: 1-6, 0-3, 0-3, 0-6
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
ΝΟ Χίου (Μικέδης): Μισεντζής, Γκιάλης, Κώστας, Φαζός, Πρέκας, Κανδιόγλου, Βιτέλλας, Σωτηράκης, Ντούλος, Φουντούλης Γ., Καλαργυρός, Γαβαλάς Ι. 1, Σωτηριανός, Αλάτσης
Ολυμπιακός (Βλάχος): Δεληγιάννης, Μυλωνάκης 1, Δελακάς, Βλαχόπουλος 1, Φουντούλης Ι. 4, Ράντζεν 1, Ποντικέας, Ντόσκας, Μουρίκης, Κολόμβος 4, Γούνας 3, Γαλανίδης, Δερβίσης 4
ΝΟ Χίου - Ολυμπιακός



4η Αγωνιστική6/12/2014Σάββατο
ΝΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ-ΝΟ ΧΙΟΥ
ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ-ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΦΠΦ
ΑΟΠ ΦΑΛΗΡΟΥ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΟ
ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ-ΠΑΟΚ
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣ-ΝΗΡΕΑΣ ΛΑΜΙΑΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ-ΥΔΡΑΪΚΟΣ ΝΟ

noxiou.gr

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Μια ακόμη μέρα αγώνα για την αξιοπρέπεια



Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα φέρνει την Ελληνική Πολιτεία για ακόμη χρονιά αντιμέτωπη με τον καθημερινό αγώνα και τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Στις ιδιαίτερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της σημερινής Ελλάδας, τα αιτήματά τους αναδεικνύονται ολοένα και πιο κρίσιμα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμερίζονται τα αιτήματα των συλλογικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία για μια  δέσμη συντονισμένων μέτρων άμεσης και μακροχρόνιας προστασίας τους από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, για την οποία δεν ευθύνονται, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της εργασίας.
Καταγγέλλουν επίσης ως απαράδεκτη την παρεμπόδιση από την Αστυνομία της σημερινής πορείας που είχε καλέσει η Ομοσπονδία προς το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να  παρουσιάσει στον Υπουργό τα αιτήματά τους.  Στην πορεία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Θεματικής Ομάδας ΑΜΕΑ των Οικολόγων Πράσινων που συμπαραστάθηκαν στο δικαίωμα των διαδηλωτών για διάλογο με το Υπουργείο, παρά τον αστυνομικό κλοιό.

Ο «μυστικός δείπνος» των παροπλισμένων της ΝΔ παρουσία του Κ.Καραμανλή - Ποιος πρώην δήμαρχος ήταν εκεί


Πολιτικές πιρουνιές ... περιελάμβανε το γεύμα που οργάνωσε ο βουλευτής Βοιωτίας, Ανδρέας Κουτσούμπας, με αφορμή την ονομαστική του εορτή. Σε αυτό έδωσε το «παρών» η μισή "γαλάζια" κοινοβουλευτική ομάδα, παρά το γεγονός πως στη Βουλή ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Από το γεύμα αυτό δεν έλειπε και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Δίπλα στον Κώστα Καραμανλή δεν καθόταν κανένας εν ενεργεία βουλευτής, αλλά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας και ο πρώην γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Ζαγορίτης. Παρών στο γεύμα, όπως μπορείτε να δείτε και από τις αποκλειστικές φωτογραφίες του NewsIt ήταν και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος. Ανάμεσα στους βουλευτές που έδωσαν ΤΟ παρών βρίσκονται Ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης , ο Κ. Κοντογιώργης, η Ασ. Σκόνδρα, ο Σ. Αναστασιάδης, ο Κ.Κουτσογιαννακόπουλος,, Δ. Τζαμτζής, Δ.Σαμπαζιώτης, Ηλ. Βλαχογιάννης, Π. Βογιατζής, Ε. Μακρή, Γ. Βλαχος, Κ. Μαρκοπουλος και πολλά στελέχη του κόμματος. Πέρα από τα γέλια και τα πειράγματα λόγω της εορταστικής ατμόσφαιρας, δεν έλειψαν και τα πηγαδάκια, με τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και τους βουλευτές να είναι προβληματισμένοι για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και για το πού μπορούν να οδηγήσουν αυτές.
karamanlis_471_355

2

aftodioikisi.gr

Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο θα βρίσκουν τον… μέντορά τους


Από το 2015 όσοι προσλαμβάνονται στο Δημόσιο θα έχουν το καθεστώς του δόκιμου υπαλλήλου, που θα παίρνει τον δόκιμο μισθό. Ο δημοσιουπαλληλικός κώδικας προβλέπει ήδη μια τέτοια δοκιμαστική περίοδο δύο ετών, η οποία όμως στην πράξη δεν ισχύει, αφού όλοι συνεχίζουν κανονικά. Με βάση τις αποφάσεις τουυπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τον επόμενο χρόνο οι δόκιμοι θα είναι πραγματικά δόκιμοι, δηλαδή θα αξιολογούνται και με βάση τη “βαθμολογία” τους θα αποφασίζεται μετά τη συμπλήρωση δύο ετών αν θα παραμείνουν ή όχι στην υπηρεσία στην οποία τοποθετήθηκαν.
Το καθοριστικό πρόσωπο για την εξέλιξή τους θα είναι ο «μέντορας». Πρόκειται για έμπειρο υπάλληλο που γνωρίζει καλά το συγκεκριμένο αντικείμενο και ο οποίος αναλαμβάνει την καθοδήγηση του δόκιμου υπαλλήλου. Τον εκπαιδεύει, τον συμβουλεύει, τον παρακολουθεί και κάθε τρίμηνο υποβάλλει έκθεση προοόδου στον προϊστάμενο του δόκιμου υπαλλήλου.

aftodioikisi.gr

Συντάξεις: 62 έτη με 6.000 ένσημα το όριο που βάζει το Υπουργείο Εργασίας


Το τέλος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων προσφέρει το Υπουργείο Εργασίας στην Τρόικα. Προτείνει από το 2020 και μετά να μη βγαίνει κανείς στη σύνταξη πριν γίνει 62 ετών, ανεξαρτήτως χρόνων εργασίας και με ελάχιστο αριθμό ενσήμων τα 6.000. Γλιτώνουν μόνο όσοι έχουν βαρέα και ανθυγιεινά. Η καθιέρωση των 20 χρόνων ως ελάχιστου ορίου ασφάλισης από τα 15 που είναι σήμερα, θεωρείται δεδομένη.
Ευνοϊκότερες διατάξεις ισχύουν για ασφαλισμένους που πρόλαβαν να «κλειδώσουν» το δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012
150.000 ασφαλισμένοι, που έχουν προλάβει να θεμελιώσουν ασφαλιστικό δικαίωμα, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη πριν συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους.
Την ίδια στιγμή σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται 100.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει μόνο τα έτη ασφάλισης, αλλά «κυνηγάνε» το όριο ηλικίας.
Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι περιμένουν τις τελικές ρυθμίσεις για να δουν πώς θα μπορέσουν να βγουν στη σύνταξη.


aftodioikisi.gr

ΟΑΕΔ: Ανοίγει σήμερα το πρόγραμμα για 6.000 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις - Όλες οι λεπτομέρειες


Σήμερα, στις 10 το πρωί, ανοίγει η εφαρμογή του ΟΑΕΔ για τη συμμετοχή επιχειρήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης 6.000 ανέργων ηλικίας από 25 έως 66 ετών.
Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του πλέον «δημοφιλούς» προγράμματος του Οργανισμού, καθώς η πρώτη φάση, για την επιδότηση 5.000 θέσεων εργασίας, καλύφθηκε μέσα σε λίγες ώρες. Μάλιστα, με στόχο την επιχορήγηση όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων, η διοίκηση του ΟΑΕΔ προχώρησε στην τροποποίηση των προϋποθέσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα, ώστε να μην επιτρέπεται η ένταξη επιχειρήσεων που είχαν επιδοτηθεί το προηγούμενο διάστημα.
Αναλυτικά, η δεύτερη φάση του προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 25-66 ετών αφορά στη δημιουργία 6.000 νέων θέσεων εργασίας εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, επιπλέον των 5.000 θέσεων που είχαν αρχικά προκηρυχθεί και οι οποίες καλύφθηκαν με μεγάλη επιτυχία και χωρίς σημαντικά προβλήματα.
Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, για τις επιπλέον 6.000 θέσεις, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά μόνο μία αίτηση υπαγωγής για την κάλυψη έως και δύο θέσεων απασχόλησης. Το υπόδειγμα της αίτησης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr).
Επισημαίνεται ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν στη δεύτερη αυτή φάση του προγράμματος:
α) Δικαιούχοι του προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30-66 ετών, σύμφωνα με την αρχική Δημόσια Πρόσκληση.
β) Επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα επιχορήγησης για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30-66 ετών για τις υπολειπόμενες 2.500 θέσεις, σύμφωνα με τη συμπληρωματική Δημόσια Πρόσκληση.
γ) Επιχειρήσεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην α φάση του προγράμματος επιχορήγησης για την πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 25-66 ετών και οι αιτήσεις τους έγιναν αποδεκτές.
Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται από τη διοίκηση του Οργανισμού ότι οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην α φάση του παρόντος προγράμματος και οι αιτήσεις τους είναι σε στάδιο αναμονής έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση και στη β φάση. Στις περιπτώσεις αυτές, βέβαια, οι αιτήσεις της α φάσης δεν εξετάζονται.
Η διαδικασία υποβολής της αίτησης από τους ενδιαφερομένους γίνεται με τη χρήση κωδικών πρόσβασης (κλειδαρίθμου) στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ. Εργοδότες που δεν διαθέτουν κλειδάριθμο θα πρέπει το αργότερο μέχρι την Πέμπτη το πρωί να προσέλθουν στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) προκειμένου να πιστοποιηθούν, να λάβουν τον κωδικό πρόσβασης και να συμμετάσχουν.

aftodioikisi.gr

Διευκρινίσεις ΥΠΕΣ για την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στους Δήμους


Τις από 8.1.2014 Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας έτους 2013 της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ-ΟΤΑ), οι οποίες έλαβαν πρωτόκολλο κατάθεσης στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας 9 / 01.08.2014 και 10 / 01.08.2014, αντίστοιχα, κοινοποίησε προς όλους τους ενδιαφερομένους (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΠ-ΟΤΑ, ΓΛΚ και ΚΕΔΕ), το Υπουργείο Εσωτερικών.
Επισημαίνεται ότι, οι ανωτέρω Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας εφαρμόζονται στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων, που απασχολείται στους Δήμους, στους Συνδέσμους, στα Ιδρύματα και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των Δήμων, καθώς και στους Οργανισμούς, που εξαρτώνται ή επιχορηγούνται από τους Δήμους, με συμβάσεις εργασίας ορισμένου και αορίστου χρόνου, και καθεμιά εφαρμόζεται αποκλειστικά στα μέλη των Σωματείων που ανήκουν μόνο στη δύναμη της ΠΟΕ-ΟΤΑ ή της ΠΟΠ-ΟΤΑ, αντίστοιχα, όπως αυτό προκύπτει από τα μητρώα των αντίστοιχων συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Για την εφαρμογή, δε, της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, απαιτείται ονομαστική βεβαίωση του Σωματείου, ότι οι εργαζόμενοι είναι μέλη του και της ΠΟΕ-ΟΤΑ ή της ΠΟΠ-ΟΤΑ, ότι το Σωματείο αυτό είναι μέλος της.
Η ισχύς των βεβαιώσεων είναι ετήσια και ανανεώνεται κατ 'έτος υποχρεωτικά.


aftodioikisi.gr

Δείτε τις κορυφαίες επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας (πίνακες)


Κυκλοφόρησε για τρίτη χρονιά η έκδοση της κατεύθυνσης, «ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ».Στις σελίδες της παρουσιάζονται τα οικονομικά στοιχεία από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς του 2013 των 500 πρώτων επιχειρήσεων σε κύκλο εργασιών (Τop 500) και των 100 αντίστοιχων σε κέρδη προ φόρων ( Top 100), την επεξεργασία των οποίων ανέλαβε η Διεύθυνση Business Reports. Υπάρχει αναλυτική παρουσίαση επιμέρους κλάδων της οικονομίας, καθώς και την ειδική έκθεση με τις κορυφαίες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις βάσει κύκλου εργασιών του 2013. Επίσης, παρουσιάζονται και οι ισχυροί όμιλοι του Χ.Α. με την αξιοποίηση στοιχείων 6μήνου 2014. Τέλος, στην έκδοση φιλοξενείται αποκλειστική έρευνα, που αναδεικνύει 38 επιχειρήσεις με συνεχή παρουσία στο Τop 100 από το 2010 έως το 2013, ενώ καταθέτουν τις απόψεις τους υπουργοί, θεσμικοί παράγοντες και στελέχη της αγοράς.
Συνοπτική κλαδική ανάλυση για τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις το 2013
TOP 500
ΕΜΠΟΡΙΟ 39,60% - 31,80% ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 28,60%
Ο εμπορικός κλάδος προσέφερε τις περισσότερες επιχειρήσεις στο τοπ 500 που ανέδειξε η βάση δεδομένων της Διεύθυνσης Business Reports, με βάση την επίδοση του κύκλου εργασιών για το οικονομικό έτος 2013.
Ειδικότερα, στις 500 εταιρείες ο εμπορικός κλάδος εκπροσωπήθηκε από 198 εταιρείες ή ποσοστό 39,60%.Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η βιομηχανία, έχοντας 159 εταιρείες ή ποσοστό 31,80% επί του γενικού συνόλου.Ο κλάδος των υπηρεσιών είχε τις λιγότερες επιχειρήσεις, με 143 εταιρείες, καλύπτοντας το 28,60% του σχετικού δείγματος.
Εξειδικεύοντας τις κατηγορίες των τριών κλάδων που διακρίθηκαν το 2013, συναντάμε τις επιχειρήσεις από τα φάρμακα-καλλυντικά- απορρυπαντικά (εμπορικές και παραγωγικές), που βρέθηκαν στην πρώτη θέση, με το μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών (70), που αντιστοιχούν στο 14% επί του συνόλου . Ακολούθησαν οι εταιρείες τροφίμων (βιομηχανικές και εμπορικές), με 65 εταιρείες, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 13%, και αμέσως μετά έχουμε τις εταιρείες από τα πετρελαιοειδή (διυλιστήρια και εμπορικές), με 23 επιχειρήσεις και ποσοστό 4,60%. Σε ελάχιστη απόσταση βρίσκονται οι εταιρείες από τον κλάδο των ασφαλειών, όπου διακρίθηκαν 22 επιχειρήσεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,40%, ενώ με τον ίδιο αριθμό εταιρειών και το ίδιο ποσοστό συγκαταλέγονται για την παρελθούσα οικονομική χρήση και οι εταιρείες από τον κλάδο ηλεκτρολογικού-ηλεκτρονικού υλικού (εμπορικές και βιομηχανικές).
Αναλυτικότερα, τώρα, θα δούμε ποιες κατηγορίες εταιρειών διακρίθηκαν στους τρεις κλάδους (Εμπόριο, Βιομηχανία, Υπηρεσίες), για την παρελθούσα χρήση με βάση τον ετήσιο κύκλο εργασιών τους.
ΕΜΠΟΡΙΟ
Αρχάς Κατ ', στις 198 εμπορικές επιχειρήσεις, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι εταιρείες φαρμάκων-καλλυντικών-απορρυπαντικών, με 56 εταιρείες ή ποσοστό 11,20% επί του συνόλου των 500, και ακολούθησαν οι εταιρείες καυσίμων-λιπαντικών-υγραερίων, με 20 εταιρείες ή ποσοστό 4%. Τον ίδιο αριθμό εταιρειών και το ίδιο ποσοστό εμφάνισαν και οι εταιρείες των σούπερ μάρκετ, για να ακολουθήσουν οι εταιρείες των μεταφορικών μέσων και ανταλλακτικών, όπου εκπροσωπήθηκαν 17 εταιρείες, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,40%. Οι εταιρείες από την κατηγορία των ηλεκτρολογικών επιχειρήσεων και οι εταιρείες τροφίμων εμφάνισαν ακριβώς τον ίδιο αριθμό (13), που αντιστοιχεί και στο ίδιο ποσοστό (2,60%). Χαμηλότερα στη σχετική λίστα βρέθηκαν οι εταιρείες από τον κλάδο διαφόρων ειδών (9), της ένδυσης-υπόδησης (9) και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, μηχανών γραφείου, με 9 εταιρείες, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,80%. Με 8 εταιρείες (ποσοστό 1,60%), στον εμπορικό κλάδο εκπροσωπήθηκαν οι εταιρείες των οικιακών επαγγελματικών συσκευών και ακολούθησαν τα μεταλλικά προϊόντα, με 5 εταιρείες και ποσοστό 1%, ενώ αμέσως μετά, με ποσοστό 0,80% και 4 εταιρείες, κατετάγη ο κλάδος των πολυκαταστημάτων και των χημικών αερίων, όπου συμπεριλαμβάνονται και οι εταιρείες που παράγουν ή εισάγουν εκρηκτικές ύλες. Στη συνέχεια βρίσκονται οι εταιρείες των ιατρικών και εργαστηριακών μηχανημάτων, με 3 εταιρείες και ποσοστό 0,60%, ενώ ακόμη χαμηλότερα έχουμε τις εταιρείες βιβλίων-εφημερίδων και περιοδικών, με 2 επιχειρήσεις και ποσοστό 0,40%, όπως ακριβώς ήταν η επίδοση και για τις εταιρείες ποτών. Από μία μόλις εταιρεία και ποσοστό 0,20% συνεισέφεραν στον εμπορικό κλάδο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα αγροτικά προϊόντα, ζωοτροφές, στα έπιπλα-φωτιστικά, στα μηχανήματα-εργαλεία-λειαντικά και στην κατηγορία χαρτί-ξύλο-φελλός.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Στον κλάδο της βιομηχανίας, οι εταιρείες τροφίμων κατέλαβαν την 1η θέση στην επιμέρους ανάλυση, με 53 επιχειρήσεις, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 10,40%, και ακολούθησαν τα μεταλλικά προϊόντα, με 15 επιχειρήσεις και τα φάρμακα-καλλυντικά, με 14 εταιρείες. Πολύ χαμηλότερα στη σχετική λίστα βρέθηκαν οι εταιρείες ελαστικού-πλαστικού, με 9 εταιρείες και ποσοστό 1,80%, και ακολούθησαν ακριβώς με την ίδια επίδοση οι ηλεκτρολογικές εταιρείες και οι εταιρείες ηλεκτρονικού υλικού. Μεταλλουργικά προϊόντα και ποτά είχαν εκπροσώπηση από 8 εταιρείες, ενώ στη συνέχεια συναντάμε τις εταιρείες προϊόντων μη μεταλλικών ορυκτών και χαρτιού και προϊόντων. Με 5 εταιρείες εκπροσωπήθηκαν στον κλάδο οι εταιρείες χημικών αερίων-χρωμάτων και εκρηκτικών και με 4 εταιρείες είχαμε τις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις. Χαμηλότερα στη λίστα συμπεριελήφθησαν οι εταιρείες διαφόρων προϊόντων, των μεταφορικών μέσων-ναυπηγείων και των προϊόντων πετρελαίου και άνθρακα, με 3 εταιρείες εκάστη και ποσοστό αντιπροσώπευσης στο 0,60%. Από 2 επιχειρήσεις και ποσοστό 0,40% εμφάνισαν οι εταιρείες εκτυπώσεων-γραφικών τεχνών, εμφιάλωσης υγραερίων, καπνού, ορυχείων-μεταλλείων-αλυκών και προϊόντων καπνού. Στο τέλος της κλαδικής λίστας για το βιομηχανικό κλάδο συναντάμε, με μία εταιρεία ή ποσοστό 0,20%, τις κατηγορίες των επιχειρήσεων από τις εκδόσεις εφημερίδων-περιοδικών, της ένδυσης, των ηλεκτρικών συσκευών-φωτιστικών και των μηχανημάτων.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Τέλος, στις 143 εταιρείες από τον κλάδο υπηρεσιών, βρέθηκαν στη πρώτη θέση οι ασφαλιστικές εταιρείες, με 22 εκπροσώπους και ποσοστό 4,40%, για να ακολουθήσουν οι εταιρείες από την ενέργεια-νερό με 20 εταιρείες ήτοι ποσοστό 4%, ενώ πιο χαμηλά συναντάμε τις εταιρείες των υπηρεσιών μεταφορών, με 14 εταιρείες, δηλαδή ποσοστό 2,80%. Από 10 εταιρείες συνεισέφεραν στον κλάδο οι τεχνικές-οικοδομικές επιχειρήσεις και οι τράπεζες και ακολούθησαν με 9 εταιρείες, δηλαδή ποσοστό 1,80%, οι τηλεπικοινωνίες.Από 8 εταιρείες είχαν οι εταιρείες ιατρικών υπηρεσιών και στη συνέχεια ακολούθησαν η πληροφορική (5 εταιρείες και ποσοστό 1%), με 4 εταιρείες και ποσοστό 0,80%, ενώ εκπροσωπήθηκαν οι αεροπορικές μεταφορές, οι διάφορες υπηρεσίες, οι θαλάσσιες μεταφορές, οι ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις , τα τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες προς επιχειρήσεις. Ακολουθούν τα ταχυδρομεία, η ενοικίαση αυτοκινήτων, τα τυχερά παιχνίδια, καζίνο και οι χερσαίες μεταφορές, που εκπροσωπήθηκαν από 3 εταιρείες.Με 2 εταιρείες εκάστη και ποσοστό αντιπροσώπευσης στο 0,40% συναντάμε τις επιχειρήσεις από την ακίνητη περιουσία, τις αποθηκεύσεις και τις διαφημιστικές. Με μόλις μία εταιρεία είχαν αντιπροσώπευση οι εταιρείες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και του ποδοσφαίρου.
Συμπερασματικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το 2013, τη χειρότερη χρονιά της εξαετούς ύφεσης, οι υγιείς επιχειρήσεις αντιμετώπισαν τη χρήση με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα παρά την κάθετη πτώση της ζήτησης. Τα δύο «όπλα» των επιχειρήσεων ήταν οι χαμηλές δανειακές υποχρεώσεις και η αύξηση των εξαγωγών.
ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΒΑΣΕΙ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟ 2013
Το 2013 κορυφώθηκε η εξαετής ύφεση στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να μεγιστοποιήσουν τις ζημιές τους και να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις. Υπήρξαν όμως και οι ηγέτιδες επιχειρήσεις, οι επονομαζόμενοι και «πρωταθλητές», που κατόρθωσαν -έστω και με μείωση τζίρου και κερδών- να ξεπεράσουν τη χειρότερη χρονιά της ύφεσης και να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Ήδη έχουν προχωρήσει στην έναρξη νέων επενδυτικών σχεδίων, θέτοντας τις βάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που θα επιφέρει οφέλη στην πραγματική οικονομία.
Η επιλογή του Top 500 από τη βάση δεδομένων της Διεύθυνσης Business Reports ανέδειξε τις πιο ανθεκτικές ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Είναι προφανώς οι ίδιες εταιρείες που ξεπέρασαν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες τη μεγαλύτερη ύφεση που γνώρισε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των εταιρειών εμφάνισε μείωση του κύκλου εργασιών το 2013 σε σχέση με το 2012, εξαιτίας της κατάρρευσης της αγοραστικής δύναμης του Έλληνα πολίτη, τελικά άντεξαν και έριξαν το βάρος στην ενίσχυση του δικτύου διανομής και στην αύξηση της εξωστρέφειας.
Στην κορυφή του πίνακα, για άλλο ένα οικονομικό έτος, βρέθηκε ο κλάδος διύλισης πετρελαίου. Οι δύο μοναδικοί εκπρόσωποι του κλάδου, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil, εμφάνισαν μείωση του κύκλου εργασιών τους και των κερδών προ φόρων. Η πτώση του κλάδου συνδέεται άρρηκτα με την εγχώρια ύφεση, αφού οι περισσότεροι πολίτες περιόρισαν και τις μετακινήσεις τους με αυτοκίνητο στα χρόνια της ύφεσης αλλά και πλήρωσαν λιγότερα για τη θέρμανσή τους. Στην τρίτη θέση συμπεριελήφθη η ΔΕΗ, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση της Ελλάδας από πλευράς αριθμού εργαζομένων. Η ΔΕΗ έχει να αντιμετωπίσει και τον αυξανόμενο αριθμό απλήρωτων λογαριασμών εξαιτίας της αδυναμίας των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις ΔΕΚΟ. Στην 4η θέση βρίσκεται ο ΟΠΑΠ, ο οποίος από το καλοκαίρι του 2013 έχει αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μπορεί η εταιρεία να εμφανίζει περιορισμό της κερδοφορίας της, ωστόσο είναι από τις πλέον δυναμικές επιχειρήσεις, με πληθώρα παιχνιδιών και κυρίαρχη θέση στη χώρα μας στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών. Ταυτόχρονα, η εταιρεία θα αποκτήσει και το ιπποδρομιακό στοίχημα για τα επόμενα 20 χρόνια. Ο ΛΑΓΗΕ, που είναι ο αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, βρίσκεται στην 5η θέση, και ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε μια αυξανόμενη τάση των οικονομικών του επιδόσεων. Στην 6η θέση βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς, που αποτελεί βάσει ενεργητικού τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας. Ακολούθησε η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Εurobank. Πρόκειται για τις 4 μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες της χώρας, οι οποίες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, το πρώτο τετράμηνο του 2014, παρουσιάζουν ικανοποιητική κεφαλαιακή εικόνα και σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους για το 2015. Η Τράπεζα της Ελλάδος (10η θέση) συγκαταλέγεται στη λίστα των 500 μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας με βάση τον τζίρο τους. Πρόκειται σαφέστατα για την εποπτική αρχή του τραπεζικού κλάδου, που το αντικείμενό της είναι να ελέγχει εάν πληρούνται οι νόμοι στις διατραπεζικές συναλλαγές. Ο κλάδος των καυσίμων-λιπαντικών παρά την κατάρρευση του τζίρου και των περιθωρίων κέρδους, διατήρησε τη δυναμική του και το 2013, αφού εκπροσωπήθηκε στις 15 πρώτες θέσεις από την ΕΚΟ ΑΒΕΕ (11η θέση) και την Coral AE (12η θέση). Στη 13η θέση ακολούθησε η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία το 2014 πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η ΔΕΠΑ (14η θέση) και ο ΟΤΕ, που παρέμεινε ψηλά στη λίστα του Τop 500. Στις επόμενες θέσεις ακολούθησαν ο ΔΕΔΔΗΕ, η Τράπεζα Κύπρου, η Cosmote, θυγατρική του ΟΤΕ, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και η εμπορική εταιρεία πετρελαιοειδών Mamidoil Jetoil .
ΟΙ ΠΛΕΟΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΒΑΣΕΙ ΚΕΡΔΩΝ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ ΤΟ 2013
Στις τρεις πρώτες κερδοφόρες εταιρείες βάσει κερδών προ φόρων για το 2013 βρέθηκαν οι τράπεζες, μία μάλιστα εκ των οποίων ήταν η εποπτική αρχή του κλάδου, η Τράπεζα της Ελλάδος. Σε απόλυτα μεγέθη πρώτη βρέθηκε η Alpha Bank, η οποία αλλάζει σελίδα στη διοίκησή της μετά την αποχώρηση του προέδρου της, Ιωάννη Κωστόπουλου, τη θέση του οποίου ανέλαβε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Βασίλης Ράπανος. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με βάση και την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της στο Χρηματιστήριο. Η Folli Follie Ομάδα κατέκτησε την 4η θέση στη γενική κατάταξη και είναι η πρώτη από πλευράς απόδοσης στον εμπορικό κλάδο. Ο ελληνικός πολυεθνικός όμιλος της οικογένειας Δ. Κουτσολιούτσου εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της μεγαλύτερης εταιρείας ταξιδιωτικού τουρισμού και ήδη επεκτείνεται σε 3 ηπείρους (αμερικανική, ευρωπαϊκή, ασιατική). Ταυτόχρονα, συνεχίζει την ισχυρή εξάπλωσή της στην αγορά της Κίνας. Στην 5η θέση ήταν η Cosmote, που αποτελεί την ισχυρή θυγατρική του ΟΤΕ στην κινητή τηλεφωνία, με συνεχή ανάπτυξη και αύξηση μεριδίων αγοράς στην εγχώρια αγορά αλλά και στη βαλκανική και ανατολική Ευρώπη. Ακολούθησε ο ΟΠΑΠ, ο οποίος το καλοκαίρι του 2013 μεταβιβάστηκε από το Δημόσιο σε ιδιωτικό όμιλο και συνεχίζει την αναπτυξιακή του τροχιά με νέα παιχνίδια και εντονότερη παρουσία στο διαδίκτυο. Στην 7η θέση βρέθηκε η ΔΕΠΑ, με την κυβέρνηση να αναστέλλει προς το παρόν την ιδιωτικοποίησή της. Η S & B Βιομηχανικά Ορυκτά (8η θέση), μετά την έξοδό της από το Χρηματιστήριο, συνεχίζει με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς την ανάπτυξή της στον κλάδο των ορυκτών, με διεθνή παρουσία σε δεκάδες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Την πρώτη δεκάδα των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων συμπληρώνουν η Εθνική Ασφαλιστική, θυγατρική του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας με αύξηση των πελατών της κατά τη διάρκεια του 2013 και ακολούθησε ο ΛΑΓΗΕ από το χώρο της ενέργειας. Αμέσως μετά, στη λίστα των 100 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων του 2013 συναντάμε το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όπου κινεζική εταιρεία έχει ζητήσει από την Κυβέρνηση να αγοράσει την πλειοψηφία του διεθνούς αεροδρομίου, προκειμένου να καταστεί κόμβος προσέλκυσης κινεζικών αεροπορικών εταιρειών με προορισμό την Ευρώπη. Η εταιρεία Jumbo συνέχισε και το 2013 να αυξάνει τα κέρδη της και να αναπτύσσεται με νέα καταστήματα, τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και σε Ρουμανία, Βουλγαρία κ.α. Η εταιρεία ζύθου Μπρουινβέστ, παρά την πτώση της ζήτησης για ποτά λόγω της ύφεσης, διατήρησε τα περιθώρια κέρδους και αμέσως μετά στη 14η θέση βρέθηκε η Aegean Airlines, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία της ξεπέρασε το 1 εκατ. επιβάτες που διακίνησε λόγω της μεγάλης αύξησης τουριστών κυρίως προς τη χώρα μας. Ο ΑΔΜΗΕ (15η θέση) βρέθηκε στην επικαιρότητα το καλοκαίρι λόγω των αντιδράσεων για την ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ, τελικά όμως δεν χρειάστηκε να περιορίσει την κατανάλωση ρεύματος από ενδεχόμενο black out που απειλούσαν οι συνδικαλιστές. Η Αττική Οδός (16η θέση), παρά την πτώση της κίνησης των οχημάτων, συμπεριελήφθη στις 20 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, αφού η αξιοπιστία του δικτύου επιβραβεύεται από τους οδηγούς που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο οδικό άξονα. Τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (17η θέση) που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του ταξιδιωτικού λιανικού εμπορίου, διαθέτουν το αποκλειστικό δικαίωμα πώλησης στην Ελλάδα αφορολόγητων ειδών μέχρι το 2048. Τη 18η θέση κατέχει η ΕΥΔΑΠ, που είναι η μοναδική ΔΕΚΟ που έχει εξοφλήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της προς το Ελληνικό Δημόσιο. Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση και έτσι η εταιρεία αφαιρέθηκε από τη λίστα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Η Καπνοβιομηχανία Καρέλια (19η θέση) και το 2013 ήταν στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, με αύξηση των εξαγωγών της. Η Νέα Οδός εμφάνισε ικανοποιητική κερδοφορία και συμπληρώνει την πρώτη 20άδα των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων για το οικονομικό έτος 2013.
30
20



aftodioikisi.gr