Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Ενημέρωση για τον Σχολικό Εκφοβισμό μέσα από δράσεις του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Ενημέρωση για τον Σχολικό Εκφοβισμό μέσα από δράσεις του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ


Περισσότεροι από 150 γονείς και παιδιά παρακολούθησαν τα έξι οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα το Σχολικό Εκφοβισμό (Bullying), που πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ. 

Με την καθοδήγηση μουσειοπαιδαγωγού, ψυχολόγου, εικαστικού αλλά και του προσωπικού του Μουσείου τα παιδιά περιηγήθηκαν για πρώτη φορά στην ανακαινισμένη αίθουσα της προηλεκτρικής περιόδου και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια και πλήθος δράσεων. Οι γονείς με την ψυχολόγο, συζήτησαν το θέμα του σχολικού εκφοβισμού και πώς η οικογένεια μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών. 

Η επόμενη εκπαιδευτική δράση του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Δεκεμβρίου με θέμα «Γιορτινά Χριστούγεννα στο ΜΤ: Έλα να σκάψεις στο χιόνι και να ανακαλύψεις τα εκθέματα του Μουσείου».

zougla.gr

Κίνδυνος περικοπών στο Επικουρικό Ταμείο των ναυτικών


perikopes_euro_
H ΠΕΝΕΝ σε δελτίο τύπου που εξέδωσε, επισημαίνει τον κίνδυνο να επέλθουν μειώσεις και περικοπές στις επικουρικές συντάξεις των ναυτικών με την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η βαρβαρότητα της κυβερνητικής πολιτικής δεν έχει τελειωμό! Άλλα εννέα επικουρικά ταμεία (εκτός από το ΕΤΕΑ) θα βρεθούν από 1/1/2015 σε απειλή περικοπών των συντάξεων εξ αιτίας της εφαρμογής του συντελεστή βιωσιμότητας.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου (Ν. 4052/2012) και τις οδηγίες που αφορούν την προετοιμασία των ταμείων τα οποία στο εξής θα λειτουργούν με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση προκειμένου να επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμα η αναλογιστική ισορροπία του συστήματος.
Η εγκύκλιος εφιστά την προσοχή στους επικουρικούς κλάδους να τηρήσουν τις προθεσμίες του νόμου αν επιλέξουν να μετατραπούν σε ταμεία επαγγελματικής (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης.
Σημειώνουμε ότι ο νόμος δίνει την δυνατότητα στα επικουρικά ταμεία να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία κατόπιν σχετικής απόφασης και σύμφωνης γνώμης των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των ασφαλισμένων τους το αργότερο μέχρι 30/6/2015, σε διαφορετική περίπτωση από την 1/7/2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑ. Στο καθεστώς αυτό εντάσσονται 9 επικουρικά ταμεία μεταξύ των οποίων το Κεφάλαιο Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (ΚΕΑΝ).
Όπως επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει, το ΝΑΤ το ΚΕΑΝ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία των Ναυτικών έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό μαρασμό και κατάρρευση εξ αιτίας της φιλοεφοπλιστικής πολιτικής όλων ως τώρα των κυβερνήσεων.
Με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που έχουν ληφθεί τις τελευταίες δεκαετίες όπως είναι: οι διαδοχικές μειώσεις των οργανικών συνθέσεων (10 στο αριθμό!), οι απαράδεκτα χαμηλές εφοπλιστικές εισφορές και η απώλεια εσόδων από την μαύρη και ανασφάλιστη ναυτική εργασία, οι οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ, οι ρουσφετολογικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, τα μέτρα που πάρθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια για την μείωση των θέσεων εργασίας στην Ακτοπλοΐα, στα κρουαζιερόπλοια, στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία διεθνών γραμμών αλλά και στα μικρά τουριστικά σκάφη έχουν διαμορφώσει μια δραματική κατάσταση οικονομικού αδιεξόδου στα ταμεία των Ναυτικών αφού η δραματική μείωση των θέσεων εργασίας έχει επιδράσει με καθοριστικό και αρνητικό τρόπο στην σχέση με τους συνταξιούχους. Η αναλογία αυτή είναι η εξής: 71.000 συνταξιούχοι – 14.500 οι θέσεις εργασίας. Αναλογία 1 εργαζόμενος – πέντε συνταξιούχοι!!!
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προωθεί νέα σφαγιαστικά μέτρα σε βάρος του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και παραπέρα κατάργησης των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, λίγο πριν τη κατάρρευση του μαύρου αντιδραστικού μετώπου της συγκυβέρνησης, ετοιμάζονται να διαλύσουν πλήρως την κοινωνική ασφάλιση και να μετατρέψουν τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχιας.
Προωθούν:
-Την αύξηση του ελάχιστου αριθμού των ενσήμων συνταξιοδότησης από 4.500 σε 6.000 ένσημα.
– Το πάγωμα των κύριων συντάξεων τώρα λόγω του φόβου της εκλογικής τους κατάρρευσης ενώ έχουν συμφωνήσει και σε μείωση ως και 20% την επόμενη περίοδο.
– Τη δραματική μείωση έως και κατάργηση της ενίσχυσης του ΕΚΑΣ.
– Την ουσιαστική κατάργηση των επικουρικών συντάξεων μέσω της σαρωτικής ενοποίησης των ταμείων, των μνημονιακών διατάξεων περί μηδενικού ελλείμματος των ταμείων και της διεύρυνσης της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.
– Την αύξηση έως και 12 χρόνια των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμα και για αυτούς που έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
– Τη μείωση των κατώτερων συντάξεων που θα πέσουν ακόμα και κάτω από τα 320 ευρώ.
Οι εργαζόμενοι μπροστά στην νέα αντιασφαλιστική κυβερνητική καταιγίδα, η οποία προβλέπεται να τσακίσει το σύνολο των δικαιωμάτων τους στην κοινωνική ασφάλιση, έχουν μόνο ένα δρόμο, αυτόν της ενότητας, της συσπείρωσης του αγώνα μέχρι την ανατροπή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και της ίδιας της υποταγμένης κυβέρνησης η οποία εκτελεί πιστά τις εντολές της τρόικα συντρίβοντας τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.
Τα συνδικάτα άμεσα πρέπει να σχεδιάσουν, να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους συγκροτημένα, αποφασιστικά και δυναμικά. Δεν δικαιολογείται πλέον καμία ολιγωρία, καμία επανάπαυση καμιά αναστολή και αναβολή.
Πρέπει να σημάνει πανεργατικός συναγερμός ενάντια στην βάρβαρη κυβερνητική πολιτική, να εμποδίσουμε με την δράση και τους αγώνες μας αυτήν την καταστροφική πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των τοκογλύφων δανειστών και του μεγάλου κεφαλαίου.
Οι Ναυτεργάτες εν ενεργεία και συνταξιούχοι πρέπει να κινητοποιηθούν και να πρωτοστατήσουν σε αυτόν τον αγώνα.

e-nautilia.gr

ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ : Ο " ΒΙΚΤΩΡΙΑΝΟΣ " ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΤΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ



Ενας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς της ελληνικής πεζογραφίας, ο Μένης Κουμανταρέας βρέθηκε σήμερα νεκρός στο διαμέρισμά του, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.




ΈΈΓεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην πλατεία Βικτωρίας. Όπως είχε πει ο ίδιος με χιούμορ, όταν τον ρώτησαν από ένα τηλεοπτικό συνεργείο αν είναι Κυψελιώτης, η απάντησή του ήταν «όχι, Βικτωριανός. Δεν ξέρω αν κατάλαβαν ότι εννοούσα την πλατεία και όχι τη βασίλισσα Βικτώρια».

Το 1949 αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Αθηνών- δεν ακολούθησε συστηματικές πανεπιστημιακές σπουδές. Εργάστηκε επί είκοσι χρόνια σε ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες.

Το 1961 άρχισε να συνεργάζεται με το περιοδικό "Ταχυδρόμος", και το 1962 εμφανίστηκε στη λογοτεχνία με τη συλλογή διηγημάτων "Τα μηχανάκια".

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην αντιστασιακή έκδοση "18 Κείμενα" και οδηγήθηκε τρεις φορές σε δίκη βάσει του νόμου "περί ασέμνου δημοσιεύμα-τος" για το έργο του "Το αρμένισμα"- ωστόσο, το 1972 πήρε την υποτροφία RAAD για το Βερολίνο. Από το 1982 ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη συγγραφή και τη μετάφραση. 

Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, Λιούις Κάρολ, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Ουίλιαμ Φώκνερ και Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1967, για το Αρμένισμα) και το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1976, για τη "Βιοτεχνία υαλικών" και, 2002, για το "Δύο φορές Έλληνας"). 


Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, και τη δεκαετία του 1980 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά

newsit.gr
.

Για τη δημοκρατία, τους νέους, το μέλλον



Πέρασαν έξι χρόνια από τον άδικο θάνατο ενός νέου ανθρώπου, του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, και τα βίαια γεγονότα που ακολούθησαν. Η χώρα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε ένα πολύ κρίσιμο Σαββατοκύριακο, στο οποίο οι κοινωνικές αντιδράσεις για το παρελθόν πλέκονται με καυτά θέματα του παρόντος και του μέλλοντος. Την περίοδο αυτή διακυβεύονται πολλά πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Διακυβεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αξιοπρεπής διαβίωση, η δημοκρατία. 
Η σημερινή μέρα μας θυμίζει πόσο κρίσιμη είναι, ακριβώς την περίοδο αυτή, η ανάγκη για δικαιοσύνη, η ανάγκη λειτουργίας ενός αστυνομικού σώματος που δεν τρομοκρατεί τον πολίτη με την παρουσία του αποτελώντας μια κατασταλτική μηχανή των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να υπερασπιστούν πρώτα απ΄ όλα τη δημοκρατία στη χώρα. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με την αστυνομική βία απέναντι σε κοινωνικές αντιδράσεις που γεννιούνται από τις λανθασμένες πολιτικές επιλογές.
Τα προβλήματα που γέννησαν τον δύσκολο Δεκέμβρη του 2008 έχουν στο μεταξύ ενταθεί και πολλαπλασιαστεί δραματικά. Οι αγωνίες και τα αδιέξοδα των νέων ανθρώπων είναι τεράστια.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι τιμούμε την ημέρα  αγωνιζόμενοι για να αλλάξει η πορεία του τόπου με προσήλωση σε μη βίαιες δράσεις διεκδίκησης και αγώνα αλλά και με σαφή αντίθεση απέναντι στην καταστολή και την καταπάτηση των δικαιωμάτων από τους έχοντες εξουσία.

Έξι στους δέκα Έλληνες online καταναλωτές θα αυξήσουν το 2015 την αξία των ηλεκτρονικών αγορών τους


Έξι στους δέκα online καταναλωτές θα αυξήσουν το 2015 την αξία των online αγορών τους και μόνο ένας στους δέκα θα τη μειώσουν, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα ετήσιας έρευνας για τους Έλληνες online καταναλωτές του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που διεξήχθη την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2014 και συμμετείχαν 1.197 online αγοραστές.
Η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου B-C αναπτύχθηκε περαιτέρω το 2014, καθώς οι Έλληνες online καταναλωτές, αύξησαν περίπου κατά 10% τον αριθμό των προϊόντων/υπηρεσιών που αγόρασαν online τον 2014. Η ανάπτυξη είναι εμφανής και από τον αριθμό των online αγορών του καταναλωτή καθώς από μια κάθε μήνα του 2013 αυξήθηκε σε τρεις κάθε δυο μήνες το 2014.
Τα προϊόντα/ υπηρεσίες που συγκαταλέγονται στις πρώτες προτιμήσεις των καταναλωτών είναι οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες (αεροπορικά εισιτήρια κλπ), η διαμονή σε καταλύματα, τα εισιτήρια για εκδηλώσεις (που ανέβηκε στην 3η από την 5η θέση πέρυσι), ο εξοπλισμός για Η/Υ, τα είδη ένδυσης/υπόδησης και οι ηλεκτρονικές συσκευές/κινητά.
Στις κατηγορίες με την μεγαλύτερη αύξηση το 2014 (+10% όσον αφορά τα ποσοστά των online αγοραστών) περιλαμβάνονται οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια για εκδηλώσεις, οι ασφάλειες, τα παρα-φαρμακευτικά και τα είδη λιανεμπορίου (σούπερ μάρκετ).
Πολύ σημαντικό είναι τα κριτήρια που επηρεάζουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτή για να επιλέξει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Έλληνας online καταναλωτής έχει στοιχεία ωριμότητας και δεν τον επηρεάζουν μόνο θέματα ασφάλειας (παρότι η ασφαλής πληρωμή παραμένει πρώτος λόγος) αλλά και εξυπηρέτηση/ προϊοντική κάλυψη, χρηστικότητα/ ευχρηστία της ιστοσελίδας, χαμηλές τιμές/ πληροφορίες, σωστή κριτική/ συστάσεις και τέλος το branding/ διαφήμιση.
Στην έρευνα καταγράφεται μια σημαντική τάση που αφορά στην πολύ-καναλική συμπεριφορά των online καταναλωτών. Ειδικότερα, για το 1/3 των online καταναλωτών οι φυσικές αγορές που πραγματοποιούν αφού κάνουν πρώτα online έρευνα τιμών και σύγκριση προϊόντων, ξεπερνά το 30%. Επίσης, ποσοστό 40% των online καταναλωτών κάποια στιγμή και για συγκεκριμένα προϊόντα (χρήση όσφρησης, γεύσης κλπ) αφού τα διερεύνησαν σε φυσικά καταστήματα τα αγόρασαν (πιθανόν φθηνότερα) από ηλεκτρονικά καταστήματα.
Η διακίνηση των φυσικών προϊόντων και η ασφάλεια των δεδομένων αποτελούν τους κύριους προβληματισμούς των online αγοραστών. Επίσης, ένας στους τέσσερις online καταναλωτές θεωρεί ότι τα έξοδα αποστολής αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό της τελικής αξίας του προϊόντος. Ένας στους πέντε θεωρούν ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν προστατεύει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα κατά την μεταφορά των προϊόντων. Ένας στους έξι θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Το 1/3 των online καταναλωτών ακολουθούν κάποια μάρκα προϊόντος στα social media, δύο στους πέντε αξιολογούν/ προτείνουν στους φίλους τους κάποιο προϊόν μέσω των social media, ένας στους τέσσερις πιθανόν να αγοράσουν ένα προϊόν που ακολουθούν στα social media. Σύμφωνα με την έρευνα, οι σημαντικές επενδύσεις των επιχειρήσεων για το digital marketing δικαιολογούνται, βάσει των παραπάνω αποτελεσμάτων, ωστόσο χρειάζεται περισσότερη εξειδίκευση από τους ειδικούς γιατί η επίδραση των social media στην αγοραστική συμπεριφορά δεν είναι ακόμα εμφανής στους Έλληνες online αγοραστές.

aftodioikisi.gr

ΣτΕ: Επί τάπητος… το όριο των 500 ευρώ στις συντάξεις που προβλέπει ο Κώδικας του Συμβουλίου της Ευρώπης


Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε χθες το ζήτημα των περικοπών των κυρίων και επικουρικών συντάξεων, ο δε πρόεδρος του δικαστηρίου από την έδρα σημείωσε ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι υποχρεωμένο, υπό τις νέες συνθήκες, νομικές και πραγματικές, που είναι εντελώς διαφορετικές από το παρελθόν να χαράξει νέα νομολογία».
Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση των υποθέσεων, οι συνήγοροι υποστήριξαν ότι στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμοστεί ο Κώδικας του Συμβουλίου της Ευρώπης που προβλέπει κατώτερη σύνταξη τα 500 ευρώ.
«Γιατί πρέπει να υπάρξει το όριο των 500 ευρώ στις συντάξεις που προβλέπει ο Κώδικας του Συμβουλίου της Ευρώπης;» ρώτησε, στο σημείο αυτό ο κ. Ρίζος και πρόσθεσε: «Το Σύνταγμά μας διαφοροποιείται από τα πολλά της Ευρώπης, καταγράφοντας συγκεκριμένα κοινωνικά δικαιώματα. Ενδιαφέρεται το Σύνταγμα για κάτι το συνολικό και ενιαίο. Οι διακρίσεις του νομοθέτη (σσ: κύριες και επικουρικές συντάξεις) δεν έχουν μεγάλη σημασία από άποψη Συντάγματος. Ενδιαφέρει η αξιοπρεπής διαβίωση με συντάξεις κοντά στις εν ενεργεία αποδοχές. Ο συνταξιούχος δεν είναι όπως βλέπουμε στον Τύπο, ατυχήσας ή εξοβελιστέος από την ζωή, έχει συμβάλει στον εθνικό πλούτο με την εργασία του».
Με αφορμή, εξάλλου, την αναφορά που έγινε ότι δεν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες για τις μειώσεις των συντάξεων, ο κ. Ρίζος τόνισε: «Δεν λαμβάνεται υπόψη τι μπορεί να στερείται ο ασφαλισμένος, λείπει το να δούμε πού κατανέμει το κράτος τους πόρους όταν χρηματοδοτεί για παράδειγμα τις Τράπεζες με πολλά εκατομμύρια, αλλά όχι τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου».
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο η 7μελής, αυξημένη σύνθεση του Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με δύο αποφάσεις της είχε κρίνει κατά πλειοψηφία 3 υπέρ και 2 κατά (σσ: δύο μέλη που είναι πάρεδροι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου) συνταγματικές τις περικοπές τόσο των κυρίων όσο και των επικουρικών συντάξεων.
Ειδικότερα, το συγκεκριμένο Τμήμα του ΣτΕ έχει κρίνει ότι οι περικοπές των κυρίων και επικουρικών συντάξεων δεν είναι αντίθετες στις επιταγές των άρθρων 2, 4, 22 και 25 του Συντάγματος, ούτε προσκρούουν στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Α΄ Τμήματος, αντιπρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου και ένας σύμβουλος Επικρατείας εξέφρασαν αντίθετη άποψη, δηλαδή ότι οι περικοπές των συντάξεων είναι αντισυνταγματικές. Το όλο ζήτημα λόγω της σπουδαιότητας παραπέμφθηκε τότε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια όπου συζητήθηκε σήμερα. Τελικά, η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.


aftodioikisi.gr

Το νέο σύστημα αξιολόγησης: Τέλος οι ποσοστώσεις, σύνδεση με τις προαγωγές – Τι θα περιλαμβάνει η «εσωτερική αγορά εργασίας» στο Δημόσιο


Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, αναφέρθηκε σε μια σειρά διοικητικών μεταρρυθμίσεων και άνοιξε τα χαρτιά της για το θέμα της αξιολόγησης. Μίλησε για «ένα νέο πάγιο σύστημα αξιολόγησης», χωρίς ποσοστώσεις, και δυσκολίες που είχε το… μεταβατικό σύστημα Κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε ότι αυτό, θα συνδεθεί με τις προαγωγές.
Όπως είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr το νέο πάγιο σύστημα αξιολόγησης που με τη συμφωνία και του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εφαρμοσθεί από 1.12015 και να συνδεθεί και με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο (από 1.1.2016) βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Προεδρικό Διάταγμα 318του 1992 που υπογράφουν ως πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος και ως υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Σωτήρης Κούβελας! Το συγκεκριμένο σύστημα περιλαμβάνει βεβαίως βαθμολογία «κάτω από τη βάση», ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν ορίζει, όπως το παρών σύστημα του υιού Μητσοτάκη, ότι υποχρεωτικά το 15% των υπαλλήλων θα πρέπει να βαθμολογούνται με αυτή.
Η κ. Χριστοφιλοπούλου διαβεβαίωσε επίσης πως η διοικητική μεταρρύθμιση δεν αφορά περαιτέρω συρρίκνωση της δημόσιας διοίκησης ενώ αναφέρθηκε και σε μια σειρά από ζητήματα όπως τα Ανοιχτά Δεδομένα – «Διαύγεια» στις ΜΚΟ, τα οργανογράμματα των Υπουργείων, τα ΚΕΠ, ενώ προανήγγειλε και τη δημιουργία μιας… «εσωτερικής αγοράς εργασίας» στο δημόσιο.
Αναλυτικά η ομιλία της κας Χριστοφιλοπούλου:
«Σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τελειώνει ένα επώδυνο πρόγραμμα με πολύ σκληρή διαπραγμάτευση. Ακούσαμε  εδώ μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι… «εκλιπαρούμε την τρόικα»!!! Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε προτείνει από το 2012 Εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Ελάτε, έστω ως παρατηρητές εσείς της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να δείτε ένα θρίλερ για γερά νεύρα. Θα πρέπει να έχετε πολύ γερά νεύρα για να μπείτε μέσα στη διαπραγμάτευση, να δείτε τι γίνεται εκεί μέσα, να δείτε πόσα επιχειρήματα επί επιχειρημάτων λέγονται, πολιτικά, τεκμηριωμένα, με νούμερα, αλλά και με ουσία. Δεν είναι απλή η διαπραγμάτευση. Πολύ εύκολα εκτοξεύονται μέσα στη Βουλή «παρόλες».
Με σκληρή, λοιπόν, διαπραγμάτευση η ελληνική Δημόσια Διοίκηση δεν χρειάζεται να μικρύνει άλλο διότι δεν υπάρχουν πλέον ποσοτικοί στόχοι για επιπλέον απολύσεις και διαθεσιμότητες. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε επένδυση στην ποιότητα.
«Διαύγεια» στις ΜΚΟ – Ανοιχτά δεδομένα
Περνάμε, λοιπόν, σε μια φάση όπου δρομολογούνται πολύ μεγάλες αλλαγές. Δύο από αυτές τις ψηφίσαμε- και θέλω να εκφράσω πραγματικά εδώ την ικανοποίησή μου που το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε με ελάχιστες εξαιρέσεις, αφού ψήφισαν και η Αξιωματική Αντιπολίτευση και άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης- τις διατάξεις για τα Ανοιχτά Δεδομένα του δημοσίου και για την επέκταση του προγράμματος «Διαύγεια» στις ΜΚΟ.
Βέβαια το πρόγραμμα «Διαύγεια»  ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε καταψηφίσει τότε, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι τις σχετικές διατάξεις τις ψήφισαν σήμερα τα περισσότερα κόμματα. Αυτές οι διατάξεις για την Διαύγεια και τα ανοιχτά  δεδομένα ανοίγουν τον ορίζοντα για ένα κράτος ανοιχτό, ένα κράτος διαφανές, ένα κράτος που με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας μπορεί να δώσει την πληροφορία, την στήριξη, τελικά την ενημέρωση, αλλά και την τεκμηρίωση που χρειάζεται ο νέος επενδυτής, ο νέος επιστήμονας, ο επιχειρηματίας, ο απλός πολίτης που αναζητά τη γνώση.
Οργανογράμματα των Υπουργείων
Δεύτερο και πολύ σημαντικό σκέλος της αλλαγής του κράτους είναι ότι επιτύχαμε τον εξορθολογισμό των δομών-γιατί είχαμε δεκαετίες να αλλάξουμε τα οργανογράμματα των Υπουργείων-  περνάμε λοιπόν σε δομές πιο λιτές, πιο ορθολογικές, αλλά και πιο ουσιαστικές, όσον αφορά την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Στόχος: Η πλήρης παρακολούθηση της συνταξιοδότησης να γίνεται από τα ΚΕΠ
Και συνεχίζουμε, μεταβιβάζοντας περισσότερες αρμοδιότητες σε ένα θεσμό που έχει αγαπήσει ο ελληνικός λαός, σε έναν θεσμό που ο ελληνικός λαός τον ξέρει, γιατί είναι θεσμός της γειτονίας του και δίπλα στον πολίτη, ένα θεσμό που το ΠΑΣΟΚ ίδρυσε, τα ΚΕΠ. Ο στόχος μας είναι όχι μόνο οι αιτήσεις συντάξεων, αλλά και η πλήρης παρακολούθηση της συνταξιοδότησης να γίνεται πλέον από τα ΚΕΠ. Να μεταφερθούν δηλαδή όχι μόνο τα πιστοποιητικά και οι φορολογικές ενημερότητες, αλλά “όλο το κράτος στα ΚΕΠ”. Πρέπει να υπάρξει η απόλυτη δυνατότητα στον πολίτη να έρχεται σε επαφή αποκλειστικά με την υπηρεσία του ΚΕΠ.
Επιλογή των προϊσταμένων στο δημόσιο – Αξιολόγηση
Η μεγάλη ποιοτική αλλαγή θα έλθει από την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό: από τη δυνατότητα επιλογής των προϊσταμένων στο δημόσιο, με το νέο  τρόπο που νομοθετήσαμε χωρίς παραταξιακές λογικές και σε συνδυασμό με το νέο πάγιο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα συνδέεται, με τις προαγωγές τους.
Δημιουργούμε ένα νέο πάγιο σύστημα αξιολόγησης, λοιπόν, χωρίς ποσοστώσεις, χωρίς τις δυσκολίες που το μεταβατικό σύστημα επέδειξε και χωρίς τις αδυναμίες. Με ασφάλεια για τους υπαλλήλους, γιατί δεν υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι, δεν υπάρχει πια διαθεσιμότητα και κινητικότητα.
Εσωτερική αγορά εργασίας στο δημόσιο
Τέλος δημιουργούμε μια εσωτερική αγορά εργασίας στο δημόσιο, όπου οι υπάλληλοι θα μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια, χωρίς διαθεσιμότητα, εκεί όπου τους χρειάζεται περισσότερο η δημόσια υπηρεσία, εκεί που τους  χρειάζεται ο πολίτης.
Όλες αυτές οι αλλαγές δεν έχουν να κάνουν ούτε με μνημόνια ούτε με τρόικες. Έχουν να κάνουν με ένα κράτος, το οποίο σέβεται τον πολίτη, είναι διάφανο και απλοποιεί τις διαδικασίες του για να εξυπηρετήσει τον επιχειρηματία. Ένα κράτος το οποίο επιτρέπει τον έλεγχο όχι μόνο μέσα από τα ελεγκτικά σώματα, αλλά τον έλεγχο από κάθε πολίτη, κάθε στιγμή. Θυμίζω ότι έχουμε αυτήν τη στιγμή αναρτημένες μέσω του «Διαύγεια» πάνω από 11 εκατομμύρια πράξεις του κράτους και της αυτοδιοίκησης  για πλήρη έλεγχο απ’ όλους μας».

aftodioikisi.gr

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΕΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Σεβασμιότατε
Κυρίες και Κύριοι
 
Αγαπητοί σπουδαστές
Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε σήμερα στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Οινουσσών.
Μια από τις πιο παλιές αλλά και τις πιο ιστορικές Ακαδημίες στη χώρα, από όπου έχουν αποφοιτήσει πάνω από 1.300 αξιωματικοί του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού.
Που έχει γράψει τη δική της ιστορία στο χώρο και σε μεγάλο βαθμό συνεχίζει να τη γράφει, καθώς είναι η πλέον ακριτική σχολή στη χώρα.
Είναι μεγάλη τιμή για το νησί η ύπαρξη της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού και είναι συνυφασμένη με την ιστορία του.
 
Ανέκαθεν το ναυτικό επάγγελμα ήταν το δυνατό χαρτί του Ελληνισμού και η ποντοπόρος ναυτιλία αποτέλεσε διαχρονικά μία από τις κύριες ασχολίες των Ελλήνων και ιδιαίτερα των νησιωτών.
Η συνεισφορά της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών στη ναυτοσύνη είναι γνωστή.
Η Χίος ήδη από τον 18ο αιώνα μαζί με τις Οινούσσες και τα Ψαρά, αποτέλεσε ναυτική δύναμη και στις δύσκολές περιόδους πάντα προσέφερε τις υπηρεσίες της στο έθνος.
Και καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η ελληνική ναυτιλία αποτέλεσε το δυνατό χαρτί της ελληνικής οικονομίας και κατάφερε να διατηρήσει την ισχύ και την ανταγωνιστικότητά της.
Προχώρησε σε νέες επενδύσεις και κατάφερε να διατηρήσει την ηγετική της θέση, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου. Και αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα της Ελλάδας, που αγωνίζεται, που ρισκάρει και κερδίζει.
Και αποτελεί εθνικό και στρατηγικό πλεονέκτημα, το οποίο πρέπει πάση θυσία να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε.
 
Αγαπητοί σπουδαστές
Νομίζω ότι έχετε επιλέξει ένα συναρπαστικό επάγγελμα.
Ένα επάγγελμα από τη μία δύσκολο και απαιτητικό, με στερήσεις και αρκετή μοναξιά, αλλά από την άλλη  και με αρκετή δόση περιπέτειας.
Τα τέσσερα χρόνια των σπουδών σας, να τα αξιοποιήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα, να εκμεταλλευτείτε’ όλες τις δυνατότητες που σας δίνει η Ακαδημία και το νησί.
Να πάρετε τις κατάλληλες βάσεις για τη μελλοντική σταδιοδρομία σας και να μάθετε να αντιμετωπίζετε τις φουρτούνες της θάλασσας αλλά και της ζωής.
Γι’ αυτό άλλωστε έχουν διακριθεί οι Έλληνες ναυτικοί σε όλο τον κόσμο.
 
Σας εύχομαι να έχετε μια καλή αρχή στη σπουδαστική σας χρονιά και να έχετε μπροστά σας ήρεμες θάλασσες.
Να γίνετε καλοί ναυτικοί και να προχωρήσετε μπροστά.
Η ναυτιλία σας χρειάζεται, η χώρα σας χρειάζεται.
 
Σας ευχαριστώ