Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΙ ΔΟΚΙΜΟΙ ΝΑ ΒΡΑΧΟΥΝ




«Εύχομαι οι Δόκιμοι να βραχούν με το σκάφος αυτό» ήταν η ευχή - προτροπή με νόημα του «βάτραχου» Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη προς την αντιπροσωπεία των Ναυτικών Δοκίμων που παραβρέθηκε στη σημερινή τελετή ονοματοδοσίας του σκάφους-δωρεά του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη προς το Πολεμικό Ναυτικό.
Ασφαλώς εννοούσε ότι οι Δόκιμοι να «βραχούν» μαθαίνοντας τη ναυτική τέχνη με τους παραδοσιακούς τρόπους, καθώς καλό και άγιο το…GPS, αλλά ο ναυτικός χρειάζεται να μάθει να «κατεβάζει» τον ήλιο με τον εξάντα για να βρίσκει τη θέση του σκάφους του!
Ο Αρχηγός, μιλώντας στην τελετή και αφού ευχαρίστησε θερμότατα τον δωρητή για την προσφορά του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το ΠΝ αποκτά σήμερα και τυπικά το πλοίο για την εκπαίδευση των Ναυτικών Δοκίμων στα μαθήματα της ναυτιλίας και της ναυτικής τέχνης», προσθέτοντας ότι «επενδύουμε στο προσωπικό μας σε όλους τους τομείς καθώς το νέο απόκτημα του ΠΝ θα μας βοηθήσει σημαντικά στην εκπαίδευση».
Ο ίδιος, σε άλλο σημείο επισήμανε με νόημα ότι παρ'όλη την περίοδο της πολύ μεγάλης κρίσεως που διέρχεται η Πατρίδα, το ΠΝ χάρη στους κατάλληλους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας ενισχύεται καθώς ήδη έχει πάρει τα δύο από τα τέσσερα υποβρύχια, σύντομα θα πάρει και το τρίτο, όπως και την Πέμπτη πυραυλάκατο «ΡΙΤΣΟΣ», δύο ακόμα Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου για τη ΔΥΚ και σήμερα αυτό το εκπαιδευτικό για τους Ναυτικούς Δοκίμους.
Λ.Σ.Μ.

BLOOMBERG: ΚΟΥΡΕΨΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Το Bloomberg με κεντρικό άρθρο του που υπογράφεται από τους συντάκτες του, άρα είναι η κεντρική του άποψη για το θέμα της Ελλάδας, δεν διερωτάται, αλλά προτείνει λύση και μάλιστα απευθύνεται προς την Τρόικα. Το άρθρο έχει τον ενδεικτικό τίτλο «Το ελληνικό δράμα της ΕΕ χρειάζεται μια τελευταία πράξη». Και αυτή οφείλει να περιλαμβάνει μόνο μια κίνηση από την πλευρά των δανειστών: κούρεμα χρέους!
Όπως αναφέρεται στο άρθρο: «Η διαφορά που στοιχειώνει τους διεθνείς επενδυτές είναι ότι η ΕΕ και ειδικότερα η Γερμανία αρνούνται να διαγράψουν μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι οικονομολόγοι αναγνωρίζουν πως η χώρα δεν μπορεί να σταθεί με αυτό το χρέος, ενώ η προοπτική ατέλειωτων ετών με λιτότητα, μετατρέπονται σε πολιτικό δηλητήριο».
Υπό αυτό το πρίσμα η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του Σταύρου Δήμα στο ύπατο αξίωμα έδωσε μόλις 160 ψήφους στον κυβερνητικό συνασπισμό, δείχνοντας πως η διαδικασία θα είναι ένας σκληρός αγώνας, μέχρι να εξασφαλιστούν οι 180 ψήφοι. Η Ελλάδα, η Ευρώπη και οι αγορές ομολόγων έχουν ξαναβρεθεί στο ίδιο σημείο, μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, σημειώνει το άρθρο και εξηγεί: «Έπειτα από έξι χρόνια λιτότητας η χώρα πλέον έχει εξαντληθεί από το μνημόνιο. Μπορεί η ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται ξανά, αλλά οι μισθοί συρρικνώνονται κατά το 1/5, ενώ ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι εκτός της αγοράς εργασίας, ενώ το 70% εξ αυτών είναι μακροχρόνια άνεργοι».
Οι περικοπές στην υγεία
Μάλιστα, σημειώνει το άρθρο, αυτοί είναι μόνο αριθμοί, καθώς η Ελλάδα έχει ξεπεράσει το όριο των δυνατοτήτων της. Τι μπορεί να σημαίνει για τους Έλληνες η λιτότητα, διερωτάται το Bloomberg. Οι περικοπές του προϋπολογισμού έχουν πετσοκόψει τις δαπάνες στον τομέα της υγείας στο μισό. Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 45%, τα κρούσματα AIDS εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα (10 φορές πιο πάνω) και η ελονοσία επέστρεψε στη χώρα μετά από 40 χρόνια, καθώς έχει μειωθεί το πρόγραμμα ψεκασμών.
Γράφει το Bloomberg: «Τα βασικά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα προσφέρουν περίπου τα ίδια και κινούνται γύρω από τη λιτότητα. Ακόμα και τώρα που η κυβέρνηση εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα, οι περισσότεροι Έλληνες κοιτούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι υπόσχεται αύξηση δαπανών, σταμάτημα των περικοπών στον προϋπολογισμό, δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και κατά κάποιο τρόπο αποφυγή της χρεοκοπίας και επιστροφή στη δραχμή. Το κόμμα λέει πως θα πείσει τους διεθνείς πιστωτές για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους και τη χρηματοδότηση των δαπανών που υπόσχεται».
Για να ακολουθήσει κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την Τρόικα: «Με εξαίρεση την αναδιάρθρωση, όλα τα υπόλοιπα που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρελά. Η χώρα έχει ήδη εξασφαλίσει κάποια ελάφρυνση χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, ενώ έχει λάβει 240 δισ. ευρώ από τα προγράμματα διάσωσης. Ωστόσο, το σχέδιο διάσωσης έσωσε τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες που δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα. Επομένως η αναδιάρθρωση θα ήταν υπέρ της ΕΕ, αλλά θα μοίραζε και πιο δίκαια τον πόνο».
Τι πρέπει να κάνει η Τρόικα; Το Bloomberg δίνει τη δική του θέση: «Η σωστή διαπραγμάτευση δεν είναι οι πιστωτές να δώσουν κι άλλα χρήματα στους Έλληνες με αντάλλαγμα περισσότερη λιτότητα. Θα πρέπει να γίνει άφεση του χρέους και το αντάλλαγμα να είναι βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια βιώσιμη οικονομία. Ο Σαμαράς έχει μείνει πίσω στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ακυρώσει αυτές που έχουν γίνει προς χάριν μιας ανέφικτης, αριστερής ουτοπίας
Ανεύθυνος ηθοποιός
Το άρθρο δεν βγάζει εκτός… κάδρου τον Αντώνη Σαμαρά, εξ ου και η κριτική που του ασκεί είναι δριμεία: «Ο Σαμαράς ξέρει τι σημαίνει να είναι κανείς ανεύθυνος ηθοποιός στη χώρα του. Πριν γίνει πρωθυπουργός ήταν αντίθετος με το μνημόνιο. Αυτό ήταν αναγκαίο για να χαλαρώσει τις εντυπώσεις από τα χρέη που το κόμμα του συσσώρευσε στη χώρα, όταν ήταν στην εξουσία. Έκανε λανθασμένους υπολογισμούς και ο αυξανόμενος λαϊκισμός του οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη».
Για να καταλήξει το άρθρο: «Το τελευταίο ελληνικό δράμα είναι λιγότερο ένας διαγωνισμός μεταξύ ευθύνης και εξτρεμισμού, όπως είπε πρόσφατα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο μια απόδειξη πως η Ευρώπη δεν πρέπει να πιέσει άλλο την Ελλάδα να πληρώσει το χρέος της και να κάνει περισσότερες περικοπές στον προϋπολογισμό της. Όποιος και αν είναι στην εξουσία τον επόμενο χρόνο, δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστεί μεγαλύτερη λιτότητα». Έτσι, αυτό το τελευταίο ελληνικό δράμα είναι λιγότερο ένας διαγωνισμός μεταξύ της ευθύνης και του εξτρεμισμού, ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Jean-Claude Juncker είπε πρόσφατα, από ό, τι είναι απόδειξη της Ευρώπης δεν θα πρέπει πλέον να ωθήσει τους Έλληνες να πληρώσει τους είναι το χρέος με περισσότερες περικοπές του προϋπολογισμού. Όποιος είναι στην εξουσία στην Ελλάδα το επόμενο έτος δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστεί μεγαλύτερη λιτότητα.
Πηγή: | iefimerida.gr

ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ




Από σήμερα ξεκινά η καταβολή του επιδόματος των Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ, αλλά και στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Το ποσό που δικαιούνται οι επιδοτούμενοι άνεργοι είναι ίσο με 

το επίδομα ανεργίας εφόσον έπαιρναν το βοήθημα από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Εφόσον έπαιρναν το επίδομα ανεργίας για μικρότερο χρονικό διάστημα, δικαιούνται επίδομα εορτών ίσο με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

Ταυτόχρονα θα πληρωθούν και το επίδομα ανεργίας των μακροχρόνια άνεργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς απασχολούμενων, τα οποία καταβάλλονται κανονικά από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Επίσης καταβάλλονται και οι συντάξεις του ΟΓΑ, ενώ, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας, από τις 19 έως τις 22 Δεκεμβρίου, θα καταβληθούν οι συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου, σε όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.


taxalia.blogspot.com

ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2015 ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ TAXIS ΓΙΑ ΤΑ TABLETS



Στις αρχές του 2015 αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή του Taxis, που αφορά την επιδότηση 290.000 δικαιούχων προκειμένου να αποκτήσουν φθηνό laptop ή tablet και φθηνότερη ή ακόμη και δωρεάν σύνδεση στο internet.
Όπως είναι ήδη γνωστό, οι περίπου 290.000 δικαιούχοι θα είναι κάτοικοι οκτώ περιφερειών της χώρας οι οποίοι πληρούν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος.
Για κάθε δικαιούχο θα εκδίδεται ένα voucher, το οποίο ο καταναλωτής θα δίνει στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και στα καταστήματα τεχνολογίας που θα λάβουν μέρος στη δράση. Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, κάθε εταιρεία τηλεπικοινωνιών θα φτιάξει μέχρι και 15 πακέτα προσφορών για τους καταναλωτές με στόχο να αποσπάσει την προτίμηση όσο των δυνατόν περισσότερων.
Την επόμενη εβδομάδα, οι εταιρείες θα παρουσιάσουν τις προσφορές τους.


lykavitos.gr

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ




Έκθεση κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα της κρίσης από τη Διεθνή Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Υπήρχε κι άλλος δρόμος αλλά η Κυβέρνηση και η τρόικα δεν τον επέλεξαν
Η Δημοκρατία έχει γίνει πιο φτωχή στην Ελλάδα από το 2009 που η οικονομική κρίση χτύπησε τη χώρα, συμπεραίνει η έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (fidh.org) με θέμα "Υποβαθμίζοντας τα Δικαιώματα - Το Κόστος της Λιτότητας στην Ελλάδα".
Η έκθεση που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στην Αθήνα, τονίζει ότι μετά την υιοθέτηση των μέτρων λιτότητας που θα έσωζαν τη χώρα από την οικονομική κατάρρευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα τέθηκαν υπό αμφισβήτηση και παραβιάστηκαν.
Περιγράφοντας μια τραγική κατάσταση, αποδίδει μεγάλες ευθύνες όχι μόνο στο ελληνικό κράτος, αλλά και στην τρόικα, τονίζοντας ότι υπήρχε και άλλος δρόμος.
Στην έκθεση η Ελλάδα περιγράφεται ως μια χώρα στην οποία τα δικαιώματα -ατομικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά- βάλλονται ανοιχτά και έχουν παραβιαστεί σε όλα τα επίπεδα.
Αυτό γίνεται αισθητό όχι μόνο σε τομείς όπως η εργασία και η υγεία, στους οποίους το κράτος επέβαλε μέτρα λιτότητας που είχαν αρνητικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά είναι ορατό και στην περιστολή των θεμελιωδών ελευθεριών, όπως η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης ή το δικαίωμα της έκφρασης τής διαφωνίας μέσω μιας ειρηνικής δημόσιας διαδήλωσης.
Όπως υπογραμμίζεται, όσον αφορά τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα, οι πολιτικές λιτότητας δεν κατάφεραν να ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις που θέτει το Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα του ΟΗΕ σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα.
Αναφορικά με τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, οι περιορισμοί σε θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, οι οποίοι τεκμηριώνονται στην παρούσα έκθεση, δεν εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες το πεδίο άσκησης των δικαιωμάτων αυτών μπορεί κατ’ εξαίρεση να περιοριστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η έκθεση επισημαίνει, επίσης, σοβαρές παραβάσεις των βασικών αρχών της δημοκρατικής συμμετοχής και του δημοκρατικού ελέγχου, παραβάσεις οι οποίες συντελέστηκαν με τις πολιτικές και τα μέτρα που εκπονήθηκαν κατά της κρίσης, και υλοποιήθηκαν περιφρονώντας κατάφωρα τις κανονικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Ο τρόπος με τον οποίο υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν οι ασκούμενες πολιτικές δεν σεβάστηκαν, από τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα διεθνή πρότυπα, ακόμα και υπό το φως των εξαιρετικών περιστάσεων που χαρακτηρίζουν τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Όπως αναφέρεται, η έρευνα στην οποία βασίζεται η παρούσα έκθεση διαπιστώνει ότι η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που τη συνόδευαν δεν μπορούν να θεωρηθούν ο μοναδικός υπεύθυνος της σημερινής κατάστασης. Ωστόσο, είναι φανερό ότι η κρίση και η λιτότητα έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση των προϋπαρχόντων προβλημάτων στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η έκθεση χαρακτηρίζει εσφαλμένο τον συλλογισμό που παρουσιάζουν όσοι συνέβαλαν στην εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης της κρίσης ότι, υπ’ αυτές τις συνθήκες, ο τρόπος αντιμετώπισης που επιλέχθηκε τελικά ήταν ο μόνος εφικτός δρόμος προς τα μπρος και ότι οποιαδήποτε αρνητική συνέπεια στα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν αναπόφευκτη, και επομένως δικαιολογημένη.
Δεν αποδίδει ευθύνες για τις παραβιάσεις που προέκυψαν από τα προγράμματα λιτότητας μόνο στο ελληνικό κράτος, αλλά και στην τρόικα που, όπως αναφέρει, λειτούργησε ως ένα παραπέτασμα καπνού, προστατεύοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα τα μέρη που το απάρτισαν από την ευθύνη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο, η τρόικα δεν είναι ένα κενό κέλυφος. Αποτελείται από διεθνείς οργανισμούς και μέσω αυτών από τα κράτη-μέλη τους: όλα και όλοι είναι επιφορτισμένοι με συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η FIDH, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Ελλάδα, απευθύνει έκκληση προς την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαιτέρως τα κράτη-μέλη της να εξετάσουν από κοινού τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις συναφείς ευθύνες που παρουσιάζονται στην έκθεση, και τους προτρέπει «να δράσουν προληπτικά για την αποτροπή παρόμοιων παραβιάσεων σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση», προτείνοντας, μεταξύ άλλων, αυτό να γίνει «διασφαλίζοντας την έναρξη ενός πανευρωπαϊκού ουσιαστικού διαλόγου».

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Με γενικά αίθριο καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες μέχρι και ανήμερα των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Ειδικότερα, το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου προβλέπεται γενικά αίθριος, ενώ από το απόγευμα αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα δυτικά και βόρεια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα νότια 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου αρχικά στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Από το απόγευμα στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες και στα κεντρικά και βόρεια ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Το βράδυ βελτίωση στα βορειοδυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε βορείους τοπικά στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια.
Τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου στην ανατολική και νότια χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 5, στα ανατολικά 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώει πτώση, ενώ τις πρωινές ώρες στα βόρεια θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.
Την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε άνοδο.
Την Τετάρτη, Παραμονή Χριστουγέννων, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.


ethnos.gr

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ : ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνεργαστεί με τα κυβερνητικά κόμματα και θα επιδιώξει ευρεία συναίνεση μετά τις εκλογές, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι το κόμμα του δεσμεύεται να διατηρήσει την χώρα στο ευρώ.
Κανείς δεν ζητά νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι στόχος είναι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί σε πρωτογενή βάση και μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους κάτω από 2% του ΑΕΠ.

ethnos.gr

ΔΗΜΟΣΙΟ : 5ΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ: 5μηνη παράταση της διαθεσιμότητας
Παραμένουν σε καθεστώς "διαθεσιμότητας", έως την 31.05.2015, υπάλληλοι για τους οποίους ο χρόνος "διαθεσιμότητας" έχει λήξει, σύμφωνα με Τροπολογία του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, που κατατέθηκε στη Βουλή. 
Με την ίδια Τροπολογία, παρατείνονται έως την 30.6.2015 (λήγουν 31.12.2014), οι προθεσμίες για τη διαδικασία αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού των Φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. 
Ως προς το ζήτημα της "διαθεσιμότητας", όπως ειδικότερα αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «με την προτεινόμενη διάταξη ρυθμίζεται η διαδικασία μετάταξης-μεταφοράς των υπαλλήλων που ετέθησαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και για λόγους που δεν ανάγονται σε δική τους υπαιτιότητα δεν είχαν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης σε καμία από τις εκδοθείσες έως σήμερα ανακοινώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Η ρύθμιση αυτή κρίνεται επείγουσα και επιβεβλημένη, δεδομένου ότι ο χρόνος διαθεσιμότητας μέρους των ως άνω υπαλλήλων λήγει στις 14.12.2014, σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα πλήρωσης θέσεων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις».  
Αλλά και στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών των προτεινομένων διατάξεων, που συνοδεύει το κείμενο της Τροπολογίας, επισημαίνεται ότι «ενώ παρατηρείται έλλειψη προσωπικού στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας δεν έχουν καταφέρει να δηλώσουν την προτίμησή τους για μετακίνηση σε φορέα της επιλογής τους». 
Αναφέρεται, επίσης, ότι έτσι «αποκαθίσταται η αδικία εις βάρος υπαλλήλων που ευρίσκονται σε διαθεσιμότητα, στους οποίους δεν είχε δοθεί η ευκαιρία να δηλώσουν φορέα προτίμησης για την κατάταξή τους». 
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η διάταξη αφορά και τους Δημοτικούς Αστυνομικούς.
Μεταξύ άλλων με την Τροπολογία:
· Θα χορηγούνται σε ελεγκτικούς και ασφαλιστικούς φορείς δεδομένα απογεγραμμένων στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου σε δημόσιες υπηρεσίες Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α.
· Προβλέπεται η δυνατότητα ανταλλαγής τακτικών υπαλλήλων, με υπαλλήλους της Ε.Ε. ή άλλων χωρών, στο πλαίσιο προγραμμάτων για τη μετάδοση τεχνογνωσίας σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης.
· Συστήνονται προσωποπαγείς θέσεις για τον διορισμό διακριθέντων αθλητών και προσωπικού, που διορίζεται βάσει ειδικών - ευεργετικών διατάξεων. Επίσης, αθλητές διορισμένοι στα Σώματα Ασφαλείας ή στον Δημόσιο Τομέα θα αποσπώνται κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
· Αποδοχές που καταβλήθηκαν σε Προϊσταμένους Οργανικών Μονάδων, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και των οποίων η επιλογή ακυρώθηκε για τυπικό λόγο με απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, δεν αναζητούνται. Στην περίπτωση που τα ανωτέρω ποσά έχουν ήδη βεβαιωθεί και καταλογισθεί, οι σχετικές πράξεις παύουν να ισχύουν.
· Απαιτείται η σύμπραξη του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων για το μέγιστο αριθμό ετησίως προσλήψεων προσωπικού με σύμβαση ΙΔΟΧ και έργου στους Ο.Τ.Α.
· Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τις οποίες προβλέπεται δυνατότητα ανανέωσης, εφόσον έχουν ανανεωθεί εντός του 2014, ισχύουν, υπό προϋποθέσεις, από τη ημερομηνία λήξης της ανανεούμενης σύμβασης, έστω και αν η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως γίνει μεταγενέστερα.

epoli.gr

ΛΟΓΟ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΧΡΗΜΑ ΖΗΤΑ Η ΚΕΔΕ

Λόγο στο ΕΣΠΑ και φθηνότερο χρήμα ζητά η ΚΕΔΕ
Τις θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), για την αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών "εργαλείων", για τις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, που συνδιοργάνωσαν, σήμερα, η ΚΕΔΕ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με θέμα: «Νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες και δυνατότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν, επίσης, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Γ. Ιωαννίδης, ο Πρόεδρος του Τ.Π.&Δ. Αλέξανδρος Κρητικός, καθώς και τεχνοκράτες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, το «Πράσινο Ταμείο», τα ΣΔΙΤ, κ.λπ.  
«Κατά την άποψή μου», τόνισε κατά την ομιλία του ο κ. Πατούλης, «είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης και απόφασης ο μέχρι σήμερα αποκλεισμός της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού από τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Και όχι η έλλειψη των κονδυλίων ή των ευκαιριών χρηματοδότησης» για να προσθέσει:
«Είναι πρώτα και πάνω από όλα ζήτημα πολιτικής απόφασης το αν θα γίνει επιτέλους πράξη ένα χρόνιο και ώριμο αίτημα των Δήμων, η δημιουργία δηλαδή μιας Δημοτικής Τράπεζας, ως μετεξέλιξη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης το να δοθούν επιτέλους στους Δήμους οι θεσμοθετημένοι πόροι που προβλέπονται από την εφαρμογή του Ν. 3852, του γνωστού σε όλους μας ως "Καλλικράτη". Και όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό, το 2015, τα ποσά που θα αποδοθούν στους Δήμους, υπολείπονται σημαντικά, τουλάχιστον κατά 50% από τα έσοδα που θα έπρεπε να τους αποδοθούν, με βάση τις προβλέψεις του Ν. 3852. Είναι εμφανές ότι κάποιοι θέλουν τους Δημάρχους επαίτες και όχι ισότιμους συνομιλητές στα κέντρα λήψης των αποφάσεων».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε ως «διαχρονική πολιτική επιλογή» το να τίθεται η Αυτοδιοίκηση στο περιθώριο των αποφάσεων και ζήτησε να αποκατασταθεί η ισοτιμία στη σχέση μεταξύ Αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού και Κεντρικής Εξουσίας.
«Χωρίς ισοτιμία», τόνισε, «δεν θα υπάρξει κανένα χρηματοδοτικό "εργαλείο" ικανό να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες να λειτουργήσουν ως ισχυροί πόλοι έλξης και διάχυσης της ανάπτυξης. Δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμα κανένα αναπτυξιακό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες. Η διασφάλιση της ισοτιμίας όμως απαιτεί πράξεις και όχι λόγια και ευχές. Εμείς περιμένουμε έμπρακτη απόδειξη από πλευράς Κεντρικής Εξουσίας, για να διαπιστώσουμε αν πραγματικά επιθυμεί να συνεργαστούμε ισότιμα για το καλό των κοινωνιών μας. Ή αν απλά εξακολουθεί να αναζητεί πρόθυμους κι υποτακτικούς συνομιλητές, για να υλοποιήσουν τετελεσμένες αποφάσεις που έχουν παρθεί ερήμην μας».
Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στις δανειακές υποχρεώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είπε, ότι αυτές ανέρχονται σε 1.642 εκατ. €, όταν το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης είναι 321.800 εκατ. €. Δηλαδή, το "δανειακό βάρος" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μόλις το 0,5% του συνολικού χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης.
«Τονίζω», σημείωσε ο κ. Πατούλης, «ότι οι υπερχρεωμένοι Δήμοι είναι η εξαίρεση του κανόνα. Ο κανόνας είναι οι 53 Δήμοι που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ δάνειο. Οι 208 Δήμοι, τα 2/3 περίπου του συνόλου των ΟΤΑ της Χώρας, που έχουν λιγότερο από 100 € δανειακή επιβάρυνση ανά κάτοικο. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ένα ακόμη στοιχείο, ότι παρά τις περικοπές επιχορηγήσεων, παρά τον περιορισμό των ιδίων εσόδων, παρά την αύξηση των δαπανών εξαιτίας της ανάπτυξης των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων, όλες οι δανειακές υποχρεώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξυπηρετούνται. Αυτή η συνέπεια πρέπει να αναγνωριστεί και να επιβραβευτεί».
Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, στη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σημείωσε, ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους κυριότερους, αν όχι ο κυριότερος πελάτης του.
«Η συνεισφορά μας όλα αυτά τα χρόνια στις λειτουργίες του Ταμείου είναι καταλυτική και αδιαμφισβήτητη. Το 2015 και μόνο από τους Κ.Α.Π. θα περάσουν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 2,5 δις ευρώ περίπου. Παράλληλα, το αποθεματικό του "Πράσινου Ταμείου", που είναι κατατεθειμένο στο Τ.Π.&Δ. και προέρχεται κατά κύριο λόγο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέρχεται, σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό, σε 2,146 δις €. Όλη αυτή η προσφορά χρήματος, τουλάχιστον από τη μεριά των Δήμων, είναι δωρεάν. Την ίδια στιγμή που φέρνουμε "ζεστό" και δωρεάν χρήμα στο Ταμείο, καλούμαστε να αγοράσουμε το δικό μας χρήμα πολλές φορές παραπάνω από το Euribor. Οι οικονομικοί σύμβουλοι που έχουμε στην ΚΕΔΕ μας λένε, ότι αγοράζουμε το χρήμα μας από το Ταμείο 15 με 20 φορές παραπάνω από το Euribor. Είναι πασιφανής νομίζω ο ανορθολογισμός αυτός. Η αδικία που υφιστάμεθα πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό. Πρέπει άμεσα το επιτόκιο δανεισμού των Δήμων από το Τ.Π.&Δ. να φτάσει στο ύψος του Euribor. Ούτε μισό τοις χιλίοις παραπάνω. Η πρότασή μας αυτή δομείται πάνω στα κοινά συμφέροντα που έχουμε. Δεν είναι καπρίτσιο των Δημάρχων, πιστεύουμε ότι με το Τ.Π.&Δ. έχουμε κοινά συμφέροντα και μπορούμε να βρούμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις, που αφενός θα πάνε μπροστά την Αυτοδιοίκηση, αφετέρου, θα αναβαθμίσουν το ρόλο του Ταμείου» τόνισε.
Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης πρότεινε τις εξής αμοιβαία επωφελείς συμπράξεις με το Τ.Π.&Δ.:
- Σε ότι αφορά στο νέο ΕΣΠΑ, να δημιουργηθούν ειδικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υποστηρικτικοί μηχανισμοί, που θα κάνουν ευκολότερη την πρόσβαση των Δήμων σε αυτά τα χρηματοδοτικά "εργαλεία".
- Ο εμπλουτισμός των προσφερομένων υπηρεσιών με νέα προϊόντα, αλλά και με προϊόντα όπως π.χ. το leasing για Δημοτικές Επιχειρήσεις, που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης εκτός της Ελλάδας.
- Στον τομέα των ΣΔΙΤ να εξεταστούν τρόποι, ώστε να δημιουργηθεί ένας υποστηρικτικός μηχανισμός, που εκτός των άλλων θα προτείνει και νομικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση της υλοποίησης ΣΔΙΤ σε τοπικό επίπεδο.
- Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Δήμων, η οποία απαιτεί ειδικές γνώσεις και εμπειρία, που οι περισσότεροι Δήμοι δεν την έχουν και που η συμβολή του Τ.Π.&Δ. θα ήταν καθοριστική.

Η μάχη για τα επιμελητήρια, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες συνεχίζεται




Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε ένα επικίνδυνο και συνάμα στημένο παιχνίδι εις βάρος του Επιμελητηριακού θεσμού, το οποίο αναμένεται να φέρει προ τετελεσμένων τους Προέδρους, τα Διοικητικά Συμβούλια, το προσωπικό και τα χιλιάδες μέλη των επιμελητηρίων, οδηγώντας τα μαθηματικά είτε σε άμεσο κλείσιμο, είτε σε σταδιακό οικονομικό μαρασμό.

Έκπληκτοι ακούσαμε χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο, απαντώντας στις ενστάσεις του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θάνου Μωραΐτη για το άρθρο 96 που τροποποιεί τη νομοθεσία για τα επιμελητήρια αλλά και το ΓΕΜΗ, ότι έχουμε συμφωνήσει με τις προωθούμενες διατάξεις.

Θα θέλαμε λοιπόν να μας υποδείξει ο κ. Γιακουμάτος πότε και ποιοι φορείς των Επιμελητηρίων συμφώνησαν με το τελικό κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή. Εκτός κι αν θεωρεί ότι μόνο η σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της ΚΕΕΕ Κ. Μίχαλου είναι αρκετή για να περιβάλει με το μανδύα της ομοφωνίας το προωθούμενο νομοθέτημα.

Το ΕΕΑ, το ΒΕΑ και το ΕΕΠ αντιλαμβανόμενα ότι η προωθούμενη ρύθμιση αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του Επιμελητηριακού θεσμού και επιδιώκοντας την συνέχιση του πρωταγωνιστικού μας ρόλου στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, μπαίνουμε μπροστά, συνεχίζουμε και ενδυναμώνουμε τον αγώνα μας με απτά αποτελέσματα, προχωρώντας σε μια σειρά από ενέργειες τα τελευταία 24ωρα.

Έτσι και παρά τις προσπάθειες των κυρίων Γιακουμάτου και Μίχαλου που ενεργούν έχοντας και την αρωγή των ξένων και εγχώριων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος της πλειοψηφίας των επιμελητηρίων και των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων πράξαμε τα εξής:

1ον : Αποστείλαμε επιστολή με τεκμηριωμένα νομικά επιχειρήματα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στους βουλευτές όλων των κομμάτων, καταδεικνύοντας τις κραυγαλέες ασάφειες και παραλείψεις των επίμαχων διατάξεων που ανοίγουν διάπλατα την κερκόπορτα για διάλυση του Επιμελητηριακού Θεσμού

2ον : Συνομιλήσαμε σε κατ ιδίαν συναντήσεις με αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, καθώς και με μεμονωμένους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που και στο παρελθόν έχουν εκφρασθεί θετικά για το ρόλο και το έργο των Επιμελητηρίων. Παρόντες σε αυτές τις συναντήσεις ήταν εκ μέρους των επιμελητηρίων ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Παύλος Ραβάνης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Μπενέτος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Επιμελητήρια κ. Μιχάλης Γιάγκας.


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΒΕΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ




Οργή και αγανάκτηση προκαλεί σε όλα  τα Επιμελητήρια της χώρας η «διπρόσωπη» στάση της Κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης, έτσι όπως αυτή εκδηλώνεται μέσα από το  προωθούμενο σχέδιο νόμου για τον τρόπο λειτουργίας των Επιμελητηρίων μετά την κατάργηση της ετήσιας συνδρομής.
Παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και  ο υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος, υποσχέθηκαν ότι θα διασφαλιστεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες το επίπεδο των παροχών και των υπηρεσιών που σήμερα λαμβάνουν με ελάχιστο κόστος από τα Επιμελητήρια, αλλά και ότι θα αναβαθμιστεί ρόλος και η λειτουργία των Επιμελητηρίων, προχώρησαν στην κατάθεση σχεδίου νόμου που ουσιαστικά αφήνει στον «αέρα» τον Επιμελητηριακό θεσμό, απαξιώνοντάς τον, οριστικά και αμετάκλητα.
Διαβάζοντας το σχέδιο νόμου, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα των Επιμελητηρίων, αφού η πλειοψηφία των διατάξεων χρήζει διευκρινίσεων, κυρίως μεταθέτοντας στο μέλλον τις εισροές πόρων που καθορίζουν την βιωσιμότητα τους. 
Η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, συγκρίνοντας το σχέδιο νόμου για την τροποποίηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας που είχε αρχικά δοθεί σε διαβούλευση, με αυτό που προωθείται προς ψήφιση, διαπίστωσε έκπληκτη ότι προκύπτουν ιδιαίτερης σημασίας αλλαγές για το μέλλον τους, αλλά και το πραγματικό συμφέρον των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, οι οποίοι πλέον κινδυνεύουν να  χάσουν την επιμελητηριακή  εκπροσώπηση και στήριξή τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΒΕΑ κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του, εξουσιοδότησε τον Πρόεδρό του , Παύλο Ραβάνη να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ακόμη και σε κλείσιμο του Επιμελητηρίου για την υπεράσπιση των συμφερόντων των επιχειρηματιών- μελών του. 

ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ 70.000 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ , ΔΕΚΟ , ΙΚΑ , ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σύνταξη για 70.000 γυναίκες σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΙΚΑ και Τράπεζες
Τη δυνατότητα να γλιτώσουν τις ανατροπές στα όρια ηλικίας έχουν 70.000 γυναίκες, που πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα. 

Οι ευνοϊκές αυτές διατάξεις ισχύουν για γυναίκες, που πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι το τέλος του 2012. 

Από την 1η Ιανουαρίου 2013 πλήρης σύνταξη δίδεται στα 67 (ή στα 62 μειωμένη όπου προβλέπεται), ενώ η "πόρτα εξόδου" ανοίγει και με 40 έτη δουλειάς στα 62.

Συγκεκριμένα, σε

ΔΗΜΟΣΙΟ: Τρεις ασφαλιστικές διατάξεις ισχύουν για την έξοδο των γυναικών, που ξεκίνησαν να εργάζονται στο Δημόσιο από το 1983 έως και το 1992.

Οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις ισχύουν για γυναίκες, που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι και το τέλος του 2012. Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:

- Γυναίκες με 25ετία το 2010. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 60 και μειωμένη στα 55.

- Γυναίκες με 25ετία το 2011. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 61 και μειωμένη στα 56.

- Γυναίκες με 25ετία το 2102. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 63 και μειωμένη στα 58. 

ΙΚΑ: Έξι είναι οι κυριότερες ρυθμίσεις για τις γυναίκες που έχουν από 4.500 έως 10.000 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ. 

Αναλυτικά για τις ασφαλισμένες πριν το 1993 προβλέπονται τα εξής:

- Γυναίκες με 4.500 ημέρες ασφάλισης και συμπληρωμένο το 55ο έτος της ηλικίας του το 2010. Δικαιούνται μειωμένη σύνταξη στα 55 και πλήρη στα 60. Προσοχή, καθώς απαιτούνται 100 ημέρες ασφάλισης τον χρόνο την τελευταία 5ετία και πριν από την αίτηση για τη μειωμένη.

- Γυναίκες με 4.500 ημέρες ασφάλισης και συμπληρωμένο το 55ο έτος της ηλικίας τους το 2011. Σε αυτήν την περίπτωση το έτος εξόδου στη μειωμένη σύνταξη είναι το 56ο, ενώ απαιτούνται 100 ημέρες ασφάλισης τον χρόνο την τελευταία 5ετία. 

Σε περίπτωση, που η ασφαλισμένη συμπλήρωσε τα 60 το 2011, μπορεί να λάβει πλήρη σύνταξη από τα 61 και μετά.

- Γυναίκες με 4.500 ημέρες ασφάλισης και συμπληρωμένο το 55ο έτος της ηλικίας τους το 2012. Σε αυτήν την περίπτωση το έτος εξόδου στη μειωμένη σύνταξη είναι το 57ο έτος, ενώ απαιτούνται 100 ημέρες ασφάλισης τον χρόνο την τελευταία 5ετία. 

Σε περίπτωση, που η ασφαλισμένη είχε συμπληρώσει τα 60 το 2012, μπορεί να λάβει σύνταξη στα 62.

- Γυναίκες με συμπληρωμένα 10.000 ένσημα το 2010. Μπορεί να λάβουν σύνταξη σε ηλικία 55 ετών μειωμένη και σε ηλικία 57 ετών πλήρη. 

Για τη μειωμένη απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν 100 ημέρες ασφάλισης κάθε έτος την τελευταία πριν την αίτηση 5ετία.

- Γυναίκες με συμπληρωμένα 10.000 ένσημα το 2011. Μπορεί να λάβουν σύνταξη σε ηλικία 56 ετών μειωμένη και σε ηλικία 58 ετών πλήρη, με συνολικά 10.400 ένσημα τη στιγμή της αίτησης. 

Για τη μειωμένη σύνταξη απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν 100 ημέρες ασφάλισης κάθε έτος την τελευταία 5ετία, τόσο πριν την αίτηση, όσο και πριν τη θεμελίωση.

- Γυναίκες με συμπληρωμένα 10.000 ένσημα το 2012. Μπορούν να λάβουν σύνταξη 56 ετών και 6 μηνών μειωμένη και σε ηλικία 58 ετών και 6 μηνών πλήρη. Τη στιγμή της αίτησης απαιτούνται 10.800 ένσημα. 

Για τη μειωμένη απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν 100 ημέρες ασφάλισης κάθε έτος την τελευταία 5ετία, τόσο πριν την αίτηση, όσο και πριν τη θεμελίωση.

ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δικαίωμα για σύνταξη με 25ετία από τα 55 μέχρι τα 62 έχουν οι ασφαλισμένες στα Ειδικά Ταμεία, που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι και το τέλος του 2012. Προσοχή, καθώς στη μειωμένη σύνταξη απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν 750 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία πριν από την αίτηση. Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

- Γυναίκες με 25ετία και συμπληρωμένο το 55ο έτος δικαιούνται μειωμένη σύνταξη, ενώ στα 60 πλήρη.

- Γυναίκες με 25ετία και συμπληρωμένο το 55ο έτος της ηλικίας τους το 2011. Μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 56ου έτους. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 61.

- Γυναίκες με 25 έτη ασφάλισης και συμπληρωμένο το 55ο έτος της ηλικίας τους το 2012. Μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 57ου έτους. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 62.

Τα "παράθυρα" για μητέρες ανηλίκων

Σύνταξη πριν από το 50ο έτος μέχρι το 60ο δικαιούνται οι μητέρες ανηλίκων, που πρόλαβαν να "κλειδώσουν" δικαίωμα μέχρι και το τέλος του 2010.

Μεγάλες κερδισμένες οι μητέρες, που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, ενώ μεταβατικές διατάξεις ισχύουν τη διετία 2011 - 2012.

Πρέπει να σημειωθεί, πως για τις μητέρες το δικαίωμα "κλειδώνει" μόνο με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Με τη συμπλήρωση 25ετίας και την ύπαρξη ανηλίκου τέκνου "κλειδώνει" το συνταξιοδοτικό δικαίωμα. 

Σε περίπτωση, που η θεμελίωση γίνεται μέχρι το τέλος του 2010, σύνταξη καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 50ου έτους. 

Το 2011 και το 2012 ισχύουν μεταβατικές ρυθμίσεις, με τη σύνταξη να καταβάλλεται στο 52ο έτος και στο 55ο έτος, αντίστοιχα. Οι διατάξεις αφορούν ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992. 

Τυχερές είναι οι "παλαιές" ασφαλισμένες, που ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από το 1983 και σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη βγει σε σύνταξη. Η "πόρτα εξόδου" ανοίγει χωρίς όριο ηλικίας, με 24 έτη και 6 μήνες ασφάλισης.

ΙΚΑ: Με 5.500 ημέρες ασφάλισης και με ανήλικο τέκνο μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν για γυναίκες, που ασφαλίστηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1992.

Σε περίπτωση, που το δικαίωμα "κλείδωσε" μέχρι το τέλος του 2010, το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη διατηρείται στο 55ο έτος. Μάλιστα, οι ασφαλισμένες μπορούν να αποχωρήσουν 5 χρόνια νωρίτερα - δηλαδή στο 55ο έτος - με μειωμένη σύνταξη.

Για θεμελίωση μέσα στο 2011 δίνεται πλήρης σύνταξη στο 57ο έτος και μειωμένη στο 52ο, ενώ το 2012 πλήρης σύνταξη δίνεται στο 60ο έτος και μειωμένη στο 55ο.

ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στα Ειδικά Ταμεία η θεμελίωση γίνεται με 25ετία και την ύπαρξη ανήλκου τέκνου.

Οι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992, που "κλείδωσαν" το δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 μπορούν να αποχωρήσουν στο 50ο έτος.

Σε περίπτωση, που το δικαίωμα "κλείδωσε" το 2011, πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στο 52ο έτος και μειωμένη στο 50ο.

Το 2012 το όριο πάει στο 55ο έτος για πλήρη σύνταξη και στο 53ο για μειωμένη.

Το καθεστώς για τα "βαρέα"

- Για θεμελίωση το 2010, απαιτούνται 4.500 ημέρες - εκ των οποίων 3.600 στα "βαρέα" - και το 55ο έτος.

- Για θεμελίωση το 2011, απαιτούνται 4.500 ημέρες - εκ των οποίων 3.600 στα "βαρέα" - και το 56ο έτος.

- Για τη θεμελίωση το 2012, απαιτούνται 4.500 ημέρες - εκ των οποίων 3.600 στα "βαρέα" - και το 57ο έτος.

Εναλλακτικά οι γυναίκες μπορούν να αποχωρήσουν με 10.500 ημέρες, εκ των οποίων 7.500 στα "βαρέα". Τα όριο ηλικίας διαμορφώνεται ως εξής:

- Πλήρης σύνταξη στο 55ο έτος και μειωμένη στο 53ο έτος, το 2010.

- Πλήρης σύνταξη σε ηλικία 55 ετών και 9 μηνών και μειωμένη σε ηλικία 53 ετών και 9 μηνών, το 2011.

- Πλήρης σύνταξη σε ηλικία 56 ετών και 6 μηνών και μειωμένη σε ηλικία 54 ετών και 6 μηνών, το 2012.

- Πλήρης σύνταξη σε ηλικία 60 ετών και 9 μηνών και μειωμένη σε ηλικία 58 ετών και 9 μηνών, το 2013.

Ασφαλισμένες με 35ετία

Σε ηλικία 58 ετών μπορούν να πάρουν σύνταξη οι ασφαλισμένες σε Δημόσιο, Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών και ΙΚΑ, που συμπλήρωσαν 35ετία μέχρι το τέλος του 2010.

Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν για ασφαλισμένες προ του 1993 στο ΙΚΑ, αλλά και για όσες γυναίκες ξεκίνησαν να εργάζονται από το 1983 έως και το 1992 σε Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

Τη διετία 2011 - 2012 ισχύουν μεταβατικές διατάξεις, με το δικαίωμα να "κλειδώνει" με 35ετία, αλλά η έξοδος να γίνεται με περισσότερα έτη ασφάλισης. Συγκεκριμένα, για θεμελίωση το 2011, η έξοδος γίνεται με 36 έτη στα 58 και το 2012, με 37 έτη στα 59.

Ακόμη ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν για τις γυναίκες, που ασφαλίστηκαν στο Δημόσιο, πριν από το 1983. Η έξοδος γίνεται με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου για τις άγαμες γυναίκες, ενώ για έγγαμες γυναίκες και μητέρες απαιτούνται μόνο 24 έτη και 6 μήνες.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΕΘΝΟΣ
  epoli.gr

Η συγκυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην καταστροφή των ελληνικών δασών! Να πάρει δημόσια θέση ο Σταύρος Δήμας



Εν μέσω  διαδικασιών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, το ΥΠΕΚΑ φέρνει εσπευσμένα νέο δασοκτόνο νομοσχέδιο στη Βουλή, με τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο θα συζητηθεί και πιθανόν να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής, στις 19 και 20 Δεκεμβρίου. Για δεύτερη φορά σε τέσσερις μόλις μήνες, τα ελληνικά δάση βρίσκονται υπό απειλή από απαράδεκτα νομοθετήματα, μετά την ψήφιση του επίσης δασοκτόνου νόμου 4280/2014 για την ιδιωτική πολεοδόμηση (και) δασικής γης. Έχοντας αποβάλει και τον τελευταίο ενδοιασμό, μπροστά στο ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών, σε ένα ρουσφετολογικό όργιο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ συνεχίζει το σάρωμα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προτείνοντας τη νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, την άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα καμένων εκτάσεων εντός πενταετίας, fast track αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, κατάργηση της χρησιμότητας των δασικών χαρτών, καθώς θα βρίσκονται πλέον υπό διαρκή αναδιαμόρφωση, κ.ο.κ.
Εξάλλου, εντύπωση προκαλεί η τροπολογία που κατέθεσαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος (ΝΔ), Θανάσης Μπούρας (ΝΔ) και Βασίλης Οικονόμου (ανεξάρτητος), με την οποία ζητούν να παγώσουν όλα τα πρόστιμα, καθώς και να μπλοκάρουν οι πράξεις διοικητικής αποβολής (δηλ. οι κατεδαφίσεις) σε όλους όσους έχουν καταπατήσει και χτίσει μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις όπου γης! Ζητούν, μάλιστα, η αναστολή της είσπραξης προστίμων και κατεδαφίσεων να γίνει ακόμα κι αν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση!
Δεν αρκούν οι μικρές νομοτεχνικές βελτιώσεις στο πλέον επίμαχο άρθρο 12 που έκανε ο Υπουργός, σε μια πρώτη ένδειξη υποχώρησης στην κατακραυγή από δασολογικούς και περιβαλλοντικούς φορείς. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τους πολίτες να ασκήσουν προς τα κόμματα και τους βουλευτές πίεση, ώστε να αποτραπεί η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και να καταδικαστεί η προσθήκη οποιωνδήποτε ρουσφετολογικών, δασοκτόνων τροπολογιών. Επίσης, τους καλούν να υπογράψουν την ηλεκτρονική έκκληση διαμαρτυρίας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης AVAAZ.org.
Αλλά καλούν επίσης τον υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας Σταύρο Δήμα να πάρει δημόσια καθαρή θέση αν, σε περίπτωση εκλογής του, σκοπεύει να ακυρώνει και τη δική του θετική διαδρομή, υπογράφοντας ως ΠτΔ τέτοια κατάπτυστα και αντισυνταγματικά νομοθετήματα. 
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: “Η νομιμοποίηση περιβαλλοντικών παρανομιών δόμησης σε προστατευόμενη γη, αποφέρει πολλαπλά πλήγματα στην αίσθηση δικαίου, στην προστασία του ελληνικού περιβάλλοντος και στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η πράξη ενισχύει το καθεστώς ευνοιοκρατίας και διαφθοράς, αντί να το πατάξει. Έτσι, καταρρίπτεται οποιαδήποτε υπόσχεση ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τις χειρότερες πρακτικές του πελατειακού κράτους της μεταπολίτευσης που μας οδήγησε στη σημερινή βαθιά κρίση αξιών και επιβίωσης. Δυστυχώς, καμιά αλλαγή δεν πρόκειται να προέλθει από το αμετανόητο πολιτικό προσωπικό που ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση. Οι αλλαγές είτε θα αφορούν τη ριζική οικολογική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, είτε θα είναι εξαρχής υπονομευμένες”.

Ημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τη χρηματοδότηση των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων κι άλλες πηγές



Γ. Πατούλης: «Το ζήτημα της χρηματοδότησης των δήμων και των λειτουργιών τους είναι σύνθετο. Όμως πάνω από όλα είναι πολιτικό ζήτημα και όχι τεχνοκρατικό. Και αυτό που λείπει σήμερα περισσότερο είναι η πολιτική βούληση που θα καταστήσει την Αυτοδιοίκηση θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά  αυτάρκη».
Τις θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. για την ανάγκη αναζήτησης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σήμερα στην Αθήνα με θέμα «Νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες και δυνατότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν επίσης ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Γ. Ιωαννίδης, ο Πρόεδρος του Τ.Π.Δ. Αλέξανδρος Κρητικός, καθώς και τεχνοκράτες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο, τα ΣΔΙΤ, κ.λ.π. 
«Κατά την άποψή μου, συνέχισε ο κ. Πατούλης, είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης και απόφασης ο μέχρι σήμερα αποκλεισμός της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού από τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Και όχι η έλλειψη των κονδυλίων ή των ευκαιριών χρηματοδότησης.
Είναι πρώτα και πάνω από όλα ζήτημα πολιτικής απόφασης το αν θα γίνει επιτέλους πράξη ένα χρόνιο και ώριμο αίτημα των Δήμων, η δημιουργία δηλαδή μιας Δημοτικής Τράπεζας, ως μετεξέλιξη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης το να δοθούν επιτέλους στους Δήμους οι θεσμοθετημένοι πόροι που προβλέπονται από την εφαρμογή του Ν. 3852,  του γνωστού σε όλους μας ως Καλλικράτη. Και όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό το 2015, τα ποσά που θα αποδοθούν στους Δήμους, υπολείπονται σημαντικά, τουλάχιστον κατά 50% από τα έσοδα που θα έπρεπε να τους αποδοθούν με βάση τις προβλέψεις του Ν. 3852.Είναι εμφανές ότι κάποιοι θέλουν τους δημάρχους επαίτες κι όχι ισότιμους συνομιλητές στα κέντρα λήψης των αποφάσεων».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε ως «διαχρονική πολιτική επιλογή» το  να τίθεται η Αυτοδιοίκηση στο περιθώριο των αποφάσεων και ζήτησε να αποκατασταθεί η ισοτιμία στη σχέση μεταξύ Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού, Περιφερειών και Κεντρικής Εξουσίας.
«Χωρίς ισοτιμία, τόνισε, δεν θα υπάρξει κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο ικανό να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες να λειτουργήσουν ως ισχυροί πόλοι έλξης και διάχυσης της ανάπτυξης. Δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμα κανένα αναπτυξιακό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες. Η  διασφάλιση της ισοτιμίας όμως απαιτεί πράξεις και όχι λόγια και ευχές. Εμείς περιμένουμε έμπρακτη απόδειξη από πλευράς κεντρικής εξουσίας, για να διαπιστώσουμε αν πραγματικά επιθυμεί να συνεργαστούμε ισότιμα για το καλό των κοινωνιών μας. Ή αν απλά εξακολουθεί να αναζητεί πρόθυμους κι υποτακτικούς συνομιλητές,  για να υλοποιήσουν τετελεσμένες αποφάσεις που έχουν παρθεί ερήμην μας».
Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στις δανειακές υποχρεώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  είπε ότι αυτές ανέρχονται σε 1.642 εκατ. €  όταν το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης είναι 321.800 εκατ. €. Δηλαδή , το δανειακό βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
είναι μόλις το 0,5%  του συνολικού χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης.
«Τονίζω, σημείωσε ο κ. Πατούλης, ότι οι υπερχρεωμένοι Δήμοι είναι η εξαίρεση του κανόνα. Ο κανόνας είναι οι 53 Δήμοι που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ δάνειο. Οι 208 Δήμοι, τα 2/3 περίπου του συνόλου των ΟΤΑ της χώρας, που έχουν λιγότερο από 100 € δανειακή επιβάρυνση ανά κάτοικο. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ένα ακόμη στοιχείο ότι παρά τις περικοπές επιχορηγήσεων, παρά τον περιορισμό των ιδίων εσόδων  παρά την αύξηση των δαπανών εξαιτίας της ανάπτυξης των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων, όλες οι δανειακές υποχρεώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  εξυπηρετούνται. Αυτή η συνέπεια πρέπει να αναγνωριστεί και να επιβραβευτεί».
Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σημείωσε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους κυριότερους, αν όχι ο κυριότερος πελάτης του.
«Η συνεισφορά μας όλα αυτά τα χρόνια στις λειτουργίες του Ταμείου, σημείωσε,  είναι καταλυτική και αδιαμφισβήτητη. Το 2015 και μόνο από τους Κ.Α.Π. θα περάσουν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 2,5 δις. ευρώ  περίπου. Παράλληλα, το αποθεματικό του Πράσινου Ταμείου που είναι κατατεθειμένο στο ΤΠ&Δ και προέρχεται κατά κύριο λόγο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέρχεται, σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό, σε 2,146 δις €. Όλη αυτή η προσφορά χρήματος, τουλάχιστον από τη μεριά των Δήμων, είναι δωρεάν. Την ίδια στιγμή που φέρνουμε ζεστό και δωρεάν χρήμα στο Ταμείο, καλούμαστε να αγοράσουμε το δικό μας χρήμα πολλές φορές παραπάνω από το euribor.  Οι οικονομικοί σύμβουλοι που έχουμε στην ΚΕΔΕ μας λένε ότι αγοράζουμε το χρήμα μας από το Ταμείο 15 με 20 φορές παραπάνω από το euribor. Είναι πασιφανής νομίζω ο ανορθολογισμός αυτός Η αδικία που υφιστάμεθα πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό. Πρέπει άμεσα το επιτόκιο δανεισμού των Δήμων από το ΤΠ&Δ να φτάσει στο ύψος του Euribor. Ούτε μισό τοις χιλίοις παραπάνω. Η πρότασή μας αυτή δομείται πάνω στα κοινά συμφέροντα που έχουμε. Δεν είναι καπρίτσιο των Δημάρχων, πιστεύουμε ότι με το ΤΠ&Δ έχουμε κοινά συμφέροντα και μπορούμε να βρούμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις που αφενός θα πάνε μπροστά την Αυτοδιοίκηση, αφετέρου, θα αναβαθμίσουν το ρόλο του Ταμείου».
Ειδικότερα ο κ. Πατούλης πρότεινε τις εξής αμοιβαία επωφελείς συμπράξεις με το ΤΠ&Δ:
·         Σε ότι αφορά στο νέο ΕΣΠΑ να δημιουργηθούν ειδικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υποστηρικτικοί μηχανισμοί που θα κάνουν ευκολότερη την πρόσβαση των Δήμων σε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία
·          Ο εμπλουτισμός των προσφερομένων υπηρεσιών με νέα προϊόντα αλλά και με προϊόντα όπως π.χ. το leasing για δημοτικές επιχειρήσεις που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης εκτός της Ελλάδας
·         Στον τομέα των ΣΔΙΤ να εξεταστούν τρόποι ώστε να δημιουργηθεί ένας υποστηρικτικός μηχανισμός, που εκτός των άλλων θα προτείνει και νομικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση της υλοποίησης ΣΔΙΤ σε τοπικό επίπεδο.
·         Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Δήμων, η οποία απαιτεί ειδικές γνώσεις και εμπειρία που οι περισσότεροι Δήμοι δεν την έχουν και που η συμβολή του Τ.Π. & Δ. θα ήταν καθοριστική.



ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΤΟΣ 915.000 ΕΛΛΗΝΕΣ

Στο 25,5% υποχώρησε το τρίτο τρίμηνο του 2014 η ανεργία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ανεργος ένας στους δύο νέους ως 24 ετών, σχεδόν τρεις στις πέντε νέες Ελληνίδες, τρεις στις δέκα γυναίκες
Ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.586.885 άτομα και των ανέργων σε 1.229.370.
Το ποσοστό ανεργίας ήταν 25,5%, έναντι 26,6% του προηγούμενου τριμήνου και 27,2% του αντίστοιχου τριμήνου 2013.
Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,5% σε σχέση με το Γ ́ Τρίμηνο του 2013.
Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 4,0% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 6,9% σε σχέση με το Γ ́ Τρίμηνο του 2013.
Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (29,2%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (22,6%).
Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών 49,5%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 56,6%.
Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, ανέρχεται στο 24,0% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 75,4%.
Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (30,3% έναντι 25,1%).
Επίσης, το 73,6% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 50,5%.
Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στην Κεντρική Μακεδονία με 27,8% και στη ∆υτική Ελλάδα με 27,5%.
Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Νότιο Αιγαίο με 15,2% και στις Ιόνιες Νήσους με 16,1%.
Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους έχουν πάει Μερικές τάξεις ∆ημοτικού (34,8%) ενώ ακολουθούν τα άτομα που δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (33,0%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (12,7%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (20,6%).
Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 18,7% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 75,1% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.
Το 6,1% είτε αναζητά μερική απασχόληση είτε δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση. Ένα ποσοστό ανέργων (5,1%) απέρριψε, κατά τη διάρκεια του Γ' τριμήνου του 2014, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους:
  • δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (23,6%)
  • δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (20,8%)
  • δεν εξυπηρετούσε το ωράριο (22,8%)