Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

NEΚΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ- ΑΙΧΑΜΑΛΩΤΟΙ 2 ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΙ



Τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στο VLCC πλοίο »M/T KALAMOS», της εταιρείας Aeolos Management, στο οποίο επιτέθηκαν πειρατές στη θαλάσσια περιοχή της Νιγηρίας. Οι πειρατές σκότωσαν τον Έλληνα υποπλοίαρχο ενώ απήγαγαν 3 μέλη του πληρώματος ακόμα, εκ των οποίων δύο Έλληνες.
Αναλυτικότερα το λιμενικό ανακοίνωσε
Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες σήμερα, για περιστατικό ένοπλης επίθεσης που εκδηλώθηκε βραδινές ώρες χθες, στο M/T »KALAMOS» σημαίας Μάλτας, το οποίο βρισκόταν εν αναμονή φόρτωσης στη θαλάσσια περιοχή QUA IBOE της Νιγηρίας, με είκοσι τρία (23) μέλη πληρώματος, μεταξύ των οποίων δέκα (10) Έλληνες. Το εν λόγω πλοίο προερχόταν από Κίνα με προορισμό τη Νιγηρία, κενό φορτίου.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, τραυματίστηκε θανάσιμα ο Έλληνας Υποπλοίαρχος του πλοίου, ενώ απήχθησαν τρία (03) μέλη πληρώματος, εκ των οποίων δύο (02) Έλληνες .
Σύμφωνα με συλλεγείσες μέχρι στιγμής πληροφορίες το M/T »KALAMOS» παραμένει ασφαλώς αγκυροβολημένο στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή, ενώ για το περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών για τις δικές του, κατά λόγο αρμοδιότητας, περαιτέρω ενέργειες

Ε-NAUTILIA

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ : Η ΕΚΤ ΕΙΝΑΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξερχόμενος των κεντρικών γραφείων της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μια ώρα γεγονός που συνεπάγεται πως υπήρξε διεξοδική ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.
«Είχαμε  πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός , διαβεβαιώνοντας πως η επικοινωνία ήταν εξαιρετική, γεγονός που του προσφέρει μια ισχυρή ενθάρρυνση για το μέλλον.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως παρουσίασε το μήνυμα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με συνήθεις τρόπους (business as usual).
«Τον ενημέρωσα πως το πρόγραμμα έχει πυροδοτήσει κρίση αποπληθωρισμού στη χώρα», δήλωσε, σχετικά με τη συνάντηση με τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη.
Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε επίσης πως συζήτησαν με τον κ. Ντράγκι για τους καταναγκασμούς, τους κανόνες, τους κανονισμούς και τη διαδικασία βάσει των οποίων η ΕΚΤ χορηγεί στήριξη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε πως «ανυπομονεί» να συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεσμεύθηκε δε ότι η νέα κυβέρνηση θα αναμορφώσει την ελληνική οικονομία.
Μιλώντας αργότερα στο Reuters ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας και ως εκ τούτου θα κάνει ο,τι μπορεί για να στηρίξει τα κράτη μέλη.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας, όπως και με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ , σε σύντομο διάστημα ώστε να επανεκκινήσουμε την ελληνική οικονομία», ανέφερε.
Σε άλλες δηλώσεις του, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι εξέφρασε στον κ. Ντράγκι την αποφασιστικότητα της χώρας ότι «στην Ελλάδα πρέπει να βρούμε και άλλους τρόπους για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ενισχυθούν οι στρεβλώσεις που ίσχυαν τόσα χρόνια.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος -ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι- μεταβαίνουν στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθούν αύριο, Πέμπτη, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως ανυπομονεί για τη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε.
Σήμερα το απόγευμα ο κ. Βαρουφάκης θα μιλήσει στη γερμανική κρατική τηλεόραση.
Newsroom ΔΟΛ

ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ;


E-mailΕκτύπωσηPDF
Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*
Είναι δικαίωμα του οποιουδήποτε να αποδέχεται ότι το κρέας είναι ψάρι ανάλογα με το ποιος καλόγερος το βαφτίζει.  Αλλά είναι και δικό μας δικαίωμα (και υποχρέωσή μας) να επιμένουμε ότι το κρέας είναι κρέας. Ακόμα κι αν το βαφτίζουν «ψάρι» ο Πατριάρχης, ο Πάπας και ο Βούδας μαζί.
Εξηγούμαστε: Είναι άλλο πράγμα η «διαγραφή» (σσ: πολλώ δε μάλλον η πλήρης διαγραφή) του χρέους, είναι άλλο το λεγόμενο «κούρεμα» του χρέους και είναι άλλο πράγμα η «επιμήκυνση» του χρέους.
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι ξεκάθαρο ότι επιλέγει να κινηθεί στη γραμμή της «επιμήκυνσης» του χρέους, όπως προκύπτει τόσο από τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη (στους «Financial Times») όσο και του κ. Τσακαλώτου (στο «Mega»).
Η απόσταση που χωρίζει τη θέση αυτή από τον κυρίαρχο προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανής. Και λέμε «κυρίαρχο» γιατί είναι αλήθεια ότι τροχιοδεικτικές βολές της μετεκλογικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υπάρξει και προεκλογικά.
Χαρακτηριστικότερη όλων η συνέντευξη που είχε δώσει το περασμένο φθινόπωρο ο κ. Δραγασάκης (στη «Real News»), ο οποίος ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επέμενε στις αρχικές του θέσεις για το χρέος εφόσον γινόταν κυβέρνηση, απαντούσε: «…αντί για κούρεμα μπορεί να υπάρξει “απόσυρση” του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δηλαδή ένα μέρος του χρέους να αποσυρθεί από τις αγορές ή τους φορείς που το κατέχουν σήμερα και να κρατηθεί “παγωμένο” στα πλαίσια της ΕΚΤ.
Η εν λόγω πρόταση έχει διατυπωθεί από πολλούς ευρωπαίους οικονομολόγους και επιστημονικά Ιδρύματα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την θέση που διατύπωσαν οι γνωστοί οικονομολόγοι Πιέρ Παρί και Σαρλ Βιπλόζ».
Η σημερινή θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που μένει βέβαια να διατυπωθεί στην ολότητά της, μοιάζει πολύ με εκείνη των Παρί – Βιπλόζ. Τι προτείνουν, όμως, οι δυο οικονομολόγοι; Για να μη χαθούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες (το σύνολο της πρότασής τους εδώ:http://www.voxeu.org/sites/default/files/Geneva_Special_Report_3.pdf ), εκείνο που εισηγούνται είναι ουσιαστικά η όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, η θέση τους αυτή δεν έχει τίποτα το «αριστερό» και τίποτα το «ριζοσπαστικό». Εντάσσεται στη γνώριμη για την παγκόσμια ολιγαρχία τακτική να προχωρά σε αναδιαρθρώσεις και επαναδιαπραγματεύσεις χρεών ώστε να εξασφαλίσει τα τοκογλυφικά κέρδη της.
Πώς θα εξασφαλίσει η παγκόσμια ολιγαρχία τα τοκογλυφικά κέρδη της;
α) Μα με το να «επιβάλλουμε – όπως ομολογούν οι κύριοι Παρί και Βιπλόζ – τις    αναπότρεπτες ζημιές (σσ: της επιμήκυνσης) στους μελλοντικούς φορολογούμενους».
β) Αποδεχόμενοι, όπως προσθέτουν, ακριβώς αυτό: «Οι μελλοντικοί φορολογούμενοι θα  πληρώσουν τα τωρινά χρέη».
γ) Επιβάλλοντας στα κράτη και στους λαούς που θα ενταχθούν σε μια τέτοια ρύθμιση «τις  αρχές της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας»
Αυτός είναι και ο λόγος που οι δυο οικονομολόγοι εντάσσουν την πρότασή τους στην λογική της λεγόμενης «Λέσχης του Παρισιού». Του άτυπου δηλαδή οργάνου που έχουν συγκροτήσει οι παγκόσμιοι πιστωτές και στο πλαίσιο του οποίου έχουν υπάρξει περίπου 430 τέτοιες επαναδιαπραγματεύσεις χρέους με 90 χώρες του πλανήτη μετά το 1956. Είναι φανερό πως με τέτοια δραστηριότητα, αν η «Λέσχη του Παρισιού» αποτελούσε κάποια «Διεθνή» του… εξτρεμισμού και του αριστερού ριζοσπαστισμού, θα το είχαμε καταλάβει.
Όσο κι αν μια τέτοια προοπτική για το ζήτημα του χρέους - όπως την περιγράφουν οι κύριοι Βαρουφάκης και Τσακαλώτος – εκλαμβάνεται ως «λύση» σπουδαία και «φανταστική» ακόμα και από τον Άδωνη Γεωργιάδη, όπως είπε χτες στον Ν. Χατζηνικολάου, σε ό,τι μας αφορά, θα επαναλάβουμε:
Λύση για ένα χρέος που ο ελληνικός λαός αφενός δεν το χρωστάει και αφετέρου το έχει πληρώσει ήδη 20 φορές, δεν υπάρχει άλλη από την πλήρη και οριστική διαγραφή του.
«Λύση» του θέματος του χρέους δεν είναι ούτε η διατήρησή του στις πλάτες της παρούσας γενιάς, ούτε η μετάθεσή του στις επόμενες γενιές, στα παιδιά και στα εγγόνια μας.
«Λύση» του θέματος του χρέους δεν είναι ο ανύπαρκτος «λογιστικός έλεγχος» (σσ: αυτό ξεχάστηκε εντελώς…) ούτε μια συμφωνία με τους εκπροσώπους του τοκογλυφικού ιμπεριαλισμού να τους καταβάλουμε τα ληστρικά με… «ευκολίες πληρωμής».
«Λύση» του θέματος του χρέους δεν είναι η διατήρηση της Ελλάδας σε κατάσταση αέναης υπερχρέωσης. Αυτό το καθεστώς το ζούμε ακατάπαυστα από την εποχή των «δανείων της ανεξαρτησίας» του 1821 και από την εποχή του Τρικούπη και του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου.
«Λύση» του θέματος του χρέους δεν είναι να βαφτίζεις «διαγραφή» τον ενταφιασμό του αγώνα για την διαγραφή του επονείδιστου, επαχθούς και παράνομου χρέους.
Με μια κουβέντα: Η «αόριστης διάρκειας» επιμήκυνση του χρέους (φράση του κ. Βαρουφάκη στους «Financial Times») έχει τόση σχέση με τη «λύση» του θέματος του χρέους, όση σχέση είχε η συμφωνά παραμονής των Αμερικανο-ΝΑΤΟικών βάσεων με την απομάκρυνση των βάσεων.
Θυμίζουμε ότι εκείνη η συμφωνία παραμονής των βάσεων διακινήθηκε πριν από 35 χρόνια υπό τον παραπειστικό τίτλο «Φεύγουν οι βάσεις» (που μένουν)…
* Δημοσιεύθηκε στο ''enikos.gr'' την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

«ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΑ» ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΓΕΡΜΑΝΟΙ


E-mailΕκτύπωσηPDF
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Εξαιρετικά βαρυσήμαντο το άρθρο χιλιάδων λέξεων που δημοσιεύθηκε στη σκληρή δεξιά γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ». Από τον υπότιτλο συνειδητοποιεί αμέσως κανείς τη σοβαρότητά του: «Ο θρίαμβος του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα αλλάζει την ΕΕ»! Εντυπωσιακή ομολογία για γερμανικό μέσο ενημέρωσης - και μάλιστα δεξιό. «Ένα φάντασμαπλανιέται στην Ευρώπη. Το φάντασμα ονομάζεται Αλέξης Τσίπρας» γράφει στην αρχή του άρθρου της η «Βελτ», αντιγράφοντας στην αρχή του Κομμουνιστικού Μανιφέστου του Καρλ Μαρξ. «Ο επαναστάτης από την Αθήνα δεν είναι όμως κάποιος μοναχικός πολεμιστής, όσο και αν οι προπαγανδιστές στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο τον περιγράφουν προς στιγμήν ως οδηγό που κινείται σε λάθος λωρίδα. Η πορεία του Τσίπρα κατά της Μέρκελ απολαύει ανοιχτών και μυστικώνσυμπαθειών σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη.

Έτσι, η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών της πρέπει να φοβούνταν ότι η αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα, με τη βοήθεια και άλλων κυβερνήσεων, θα μπορούσε να εισαγάγει μια γενική αλλαγή πορείας στην Ευρώπη» γράφουν οι τρεις συγγραφείς του άρθρου και προειδοποιούν: «Είναι πιθανόν στο τέλος του χρόνου όμως ο Τσίπρας να μην είναι ο μοναδικός πολιτικός εκτός συστήματος που βρίσκεται ξαφνικά στο κέντρο της εξουσίας. Αναφέρονται προπάντων στους «Ποδέμος», τους Ισπανούς αγανακτισμένους.
«Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ώθηση στο Ποδέμος» γράφει η «Βελτ» και εξηγεί τι είναι αυτό που ενώνει τα δύο κόμματα της Ελλάδας και της Ισπανίας: «Μια διάχυτη οργή εναντίον της Μέρκελ, το προσβλητικό θεμελιώδες αίσθημα κατωτερότητας λόγω της γερμανικής ηγεμονίας. ''Θέλουν να ταπεινώσουν τη χώρα μας με αυτήν την απάτη, την οποία ονομάζουν πολιτική λιτότητας» βροντοφώναζε ο Ισπανός Πάβλο Ιγκλέσιας και υποσχέθηκε ότι «Εμείς θα ξαναδώσουμε στην Ισπανία την αξιοπρέπεια της!«».
Η συστημική δεξιά γερμανική εφημερίδα ομολογεί ότι ο χαρακτηρισμός της Γερμανίας ως «Τέταρτο Ράιχ» είναι πλέον πολύ διαδεδομένος σε όλη την Ευρωζώνη. «Ανήκει στο σταθερό ρεπερτόριο ρητορικών επιθέσεων στη Λισαβόνα, στο Παρίσι, στη Ρώμη και την Αθήνα εδώ και καιρό και εκπέμπεται σε εκπομπές συζητήσεων τις ώρες με τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα ακόμη και από υπουργούς κυβερνήσεων» υπογραμμίζει η «Βελτ» και προσθέτει: «Η Ανγκελα Μέρκελ εδώ και πολύ καιρό έχει γίνει η πιο αγαπημένη εχθρική εικόνα των Ευρωπαίων δεξιών και αριστερών λαϊκιστών». Η Γερμανία έχει γίνει μπαμπούλας στην Ευρώπη'' παραδέχεται υψηλά ιστάμενος εκπρόσωπος της (γερμανικής) κυβέρνησης συνασπισμού... Δεξιά, Αριστερά - το ίδιο. Όταν πρόκειται να στραφούν κατά της Μέρκελ, εξαφανίζονται τα σύνορα μεταξύ τους στην Ευρώπη και φαίνεται ότι επιτρέπονται όλες οι συμμαχίες και οι μέθοδοι» ισχυρίζεται η σκληρή δεξιά γερμανική εφημερίδα, εμφανώς απογοητευμένη από τη διαπίστωση αυτού του γεγονότος.
Στο πλαίσιο αυτού του καθολικού πλέον στην Ευρώπη που αγκαλιάζει πλέον τόσο την Αριστερά όσο και τη Δεξιά, όχι όμως και τους σοσιαλδημοκράτες κεντροαριστερούς που παραμένουν οι τελευταίοι πιστοί στην πολιτική του Βερολίνου, η «Βελτ» εντάσσει και τον σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, γράφοντας σχετικά: «Ως εταίρο κυβέρνησης συνασπισμού διάλεξε ο Τσίπρας ακριβώς το δεξιό μικρό κόμμα των ΑΝΕΛ. Σκληροτράχηλοι επαγγελματίες της πολιτικής κοιτούσαν το Υπουργικό Συμβούλιο των λαϊκιστών μην πιστεύοντας στα μάτια τους»!
Η «Βελτ» αποκαλύπτει ότι όλοι οι δεξιοί και γερμανόδουλοι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, οι οποίοι όλοι τους θεωρούνται ήδη «ξοφλημένοι» στις εκλογές που θα γίνουν φέτος ή του χρόνου ως το καλοκαίρι, διαμηνύουν με κάθε μέσον στη Γερμανίδα καγκελάριοΑνγκελα Μέρκελ να παραμείνει σκληρή εναντίον της Ελλάδας. «Αν η καγκελάριος αποδειχθεί τώρα αδύναμη, τελικά το μοντέλο Τσίπρα θα αποδειχθεί επιτυχημένο και θα αποτελέσει οδηγό χρήσης για τους λαϊκιστές σε όλη την Ευρώπη» λένε οι «Σαμαράδες» του ευρωπαϊκού Νότου. Πολύ σοβαρότερα προβλήματα απασχολούν όμως τη γερμανική κυβέρνηση.
«Το μέτωπο της λιτότητας έχει γίνει κομμάτια εδώ και πολύ καιρό» παραδέχεται η «Βελτ». «Τα προβλήματα της Ευρώπης δεν εδράζονται στην Αθήνα, αλλά στο Παρίσι και στη Ρώμη» λένε στη (γερμανική) κυβέρνηση συνασπισμού. Υπερβολή; Δυστυχώς όχι» γράφει η εφημερίδα και τονίζει: «Τα σήματα από τη Γαλλία μέχρι τώρα είναι πολύ αμφιλεγόμενα... Ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται ενώπιον ενός διλήμματος τώρα. Αν υποστήριζε την πορεία του Τσίπρα, αυτό σίγουρα θα άρεσε όχι μόνο στην αριστερή πτέρυγα του κόμματός του», υπονοώντας ότι θα άρεσε και σε τμήμα της γαλλικής επιχειρηματικής ελίτ. Φυσικά, με δεδομένο ότι ο Ολάντ είναι όργανο του Βερολίνου, κανείς δεν ποντάρει πάνω του!
* Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

iskra.gr

Στίγκλιτς: Ανήθικη η άρνηση της Ευρώπης για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους


Ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, δηλώνει ότι είναι «ανήθικη» η άρνηση των Ευρωπαίων να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος.

«Όταν οι εταιρείες χρεοκοπούν, μια ανταλλαγή χρέους με μετοχικό κεφάλαιο είναι μια δίκαιη και αποτελεσματική λύση. Η ανάλογη προσέγγιση για την Ελλάδα είναι η μετατροπή των υφιστάμενων ομολόγων σε ομόλογα συνδεδεμένα με το ΑΕΠ. Αν η Ελλάδα τα πάει καλά, οι πιστωτές θα λάβουν περισσότερα από τα χρήματά τους. Αν δεν τα πάει καλά, θα πάρουν λιγότερα. Και οι δύο πλευρές θα έχουν ένα ισχυρό κίνητρο να ακολουθήσουν πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη»γράφει σε άρθρο του.
Στην Ελλάδα επιβλήθηκε μια αποτυχημένη συνταγή, παρά το γεγονός ότι η λιτότητα είχε αποτύχει όσες φορές δοκιμάστηκε, από τον πρόεδρο Χούβερ την δεκαετία του 1920 και από το ΔΝΤ στην Λατινική Αμερική την δεκαετία του 1980, γράφει ο κ. Στίγκλιτς.
Ωστόσο, εφάρμοσε την πολιτική λιτότητας που της επιβλήθηκε και κατάφερε να μετατρέψει ένα τεράστιο έλλειμμα σε πρωτογενές πλεόνασμα. Όμως, η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 25%, το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί 23% από το 2008 και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 35%. H Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη αν ήταν η μόνη χώρα στην οποία είχε αποτύχει το φάρμακο της λιτότητας. Αλλά σε ύφεση βρίσκεται και η Ισπανία. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και στην Ισπανία, αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον σχεδιασμό της ευρωζώνης, τονίζει ο οικονομολόγος.
Η περίπτωση της Ελλάδας υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο αναδιάρθρωσης χρέους. Το υπερβολικό χρέος δεν οδήγησε μόνο στην κρίση του 2008, αλλά και στην κρίση της Ανατολικής Ασίας τη δεκαετία του 1990 και της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 1980, δηλώνει.
«Κάθε ανεπτυγμένη χώρα έχει συνειδητοποιήσει ότι για να λειτουργήσει ο καπιταλισμός πρέπει να δίνεται στα άτομα η δυνατότητα για μια νέα αρχή. Οι φυλακές των οφειλετών τον δέκατο ένατο αιώνα ήταν μια αποτυχία, ήταν απάνθρωπες και δεν βοήθησαν ιδιαίτερα στην διασφάλιση της αποπληρωμής. Αυτό που βοήθησε ήταν η προσφορά καλύτερων κινήτρων για καλύτερο δανεισμό, καθιστώντας τους πιστωτές περισσότερο υπεύθυνους για τις επιπτώσεις των αποφάσεων τους. Σε διεθνές επίπεδο, δεν έχουμε δημιουργήσει ακόμα μια διαδικασία για να δίνεται στις χώρες η δυνατότητα μιας νέας αρχής».
Αν η Ευρώπη πει «όχι» στο αίτημα των Ελλήνων ψηφοφόρων για αλλαγή πορείας, θα στείλει το μήνυμα ότι η δημοκρατία δεν έχει καμία βαρύτητα όσον αφορά την οικονομική πολιτική, τονίζει.
Σε αντίστοιχο κλίμα ο οικονομολόγος Jim O' Neil, ο οποίος επινόησε τον όρο BRICs, δηλώνει αισιόδοξος ότι τα χειρότερα για την ελληνική οικονομική κρίση τελείωσαν.
Όπως δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, ''κάποια στιγμή την προηγούμενη εβδομάδα, ελήφθη η απόφαση πως η Ελλάδα πρόκειται να παραμείνει στην ευρωζώνη--έτσι, πρόκειται να υπάρξει συμφωνία''. Αυτό είναι το ισχυρό του προαίσθημα, πέρα από οποιεσδήποτε εμπιστευτικές πληροφορίες.

Ο Jim O' Neil υποστηρίζει πως είναι ''απλά ηλίθιος'' όποιος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεπληρώσει ένα χρέος που ισούται με το 175% του ΑΕΠ της, καθώς και ότι ''δεν έχει νόημα'' να φανταστεί κανείς ότι η Γερμανία θα επιτρέψει μια μαζική απόσυρση καταθέσεων ή τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης.
    (Πηροφορίες από enikonomia)
- See more at: http://left.gr/news/stigklits-anithiki-i-arnisi-tis-eyropis-gia-anadiarthrosi-toy-ellinikoy-hreoys#sthash.AuzUzc9d.dpuf

Απίστευτη πρόκληση από τον ηγέτη του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, στο οποίο ανήκει και το κομμα της ΝΔ, ο οποιος ζήτησε να τεθεί η Ελλάδα υπό αυστηρή επιτήρηση ως "ξενόφοβη και ρατσιστική" και στράφηκε προσωπικά κατά του Έλληνα ΥΕΘΑ Π.Καμμένου επειδή άσκησε το νόμιμο δικαίωμά του να πετάξει στα Ίμια που ανήκουν στην ελληνική επικράτεια και να ρίψει στεφάνι προς τιμήν των πεσόντων.


 
Ο λαλίστατος Μάνφρεντ Βέμπερ μίλησε κυριολεκτικά σαν Τούρκος εκπρόσωπος, και είπε ότι ενοχλήσαμε την Τουρκία η οποία αναγκάστηκε να σηκώσει τα μαχητικά της! Δηλαδή τους προκαλέσαμε "χτυποκάρδι" και ανησύχησαν τα...παιδιά.
 
Ο Βέμπερ, στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Γερμανίας, στάθηκε ιδίως στο ότι ο Πάνος Καμμένος, ο ηγέτης των ΑΝΕΛ και νέος υπουργός Άμυνας, πέταξε με ελικόπτερο κοντά στις τουρκικές ακτές και στο ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία διέταξε την κατεπείγουσα απογείωση μαχητικών της. «Αυτό είναι τρελό και πρέπει να το συζητήσουμε», υποστήριξε ο Μ. Βέμπερ, ο οποίος αναφέρθηκε στη συγκυβέρνηση χρησιμοποιώντας τη φράση «εξτρεμιστική κυβέρνηση».
 
Ο ίδιος είπε ότι πιστεύει πως το ΕΚ πρέπει να καταδικάσει την ενέργεια του Π. Καμμένου, την οποία έκρινε απαράδεκτη. Ο Βέμπερ πρόσθεσε πως ελπίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα αποδειχθεί «τυφλό από το αριστερό μάτι», ότι δηλαδή θα αποφύγει να επικρίνει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία του με τον Καμμένο.
 
Μυστηριωδώς ποτέ ο κύριος αυτός δεν είπε λέξη για όλες τις τουρκικές παραβιάσεις τόσα χρόνια, αλλά ούτε και για τις τουρκικές βόλτες του "Μπαρμπαρός" στην κυπριακή ΑΟΖ. Τώρα έρχεται να μας κρίνει γιατί περιφερόμαστε εντός της ελληνικής επικράτειας.
 
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο ηγέτης του ΕΛΚ —της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο— είπε σήμερα ότι θα ασκήσει πιέσεις και στην κεντροαριστερά, την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, να ταχθεί υπέρ ενός σχεδίου ψηφίσματος που είναι παρόμοιο με εκείνο το οποίο είχε εγκριθεί το 2000, όταν η αυστριακή ακροδεξιά υπό τον Χάιντερ είχε συμμετάσχει στην κυβέρνηση της Αυστρίας.
 
Εκείνο το ψήφισμα αποκαλούσε τον Χάιντερ «ξενόφοβο και ρατσιστή» και απαιτούσε από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσουν την Αυστρία υπό αυστηρή επιτήρηση, ώστε να συμμορφώνεται η χώρα στις διεθνείς συνθήκες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Πηγές στις Βρυξέλλες πάντως εκτίμησαν ότι η πρόταση Βέμπερ δεν έχει πολλές πιθανότητες να γίνει αποδεκτή. Ακόμη, ο Βέμπερ είπε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα οφείλει να διαβεβαιώσει ότι θα σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες πριν υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας.
 
Είναι γνωστό ότι Γερμανοί και Τούρκοι ανέκαθεν ήταν παραδοσιακά σύμμαχοι και φίλοι , αφού άλλωστε και οι δύο έχουν κοινή καταγωγή με τους Ούνους.
 
Είναι απίστευτα τα όσα είπε ο Βέμπερ, αλλά το ποιο απίστευτο είναι η σιωπή της ΝΔ η οποία ανήκει στο ΕΛΚ. Αναμένουμε μια κάποια δήλωση και ελπίζουμε να μην είναι...ψιθυρος. Φυσικά οτιδήποτε λιγότερο από αποδοκιμασία της δήλωσης θα προκαλέσει πολύ μεγάλη απογοήτευση στους Έλληνες πολίτες.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

" ΤΣΙΜΠΙΔΑ " ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟΥΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ



Με την τρύπα των εσόδων που προκλήθηκε λόγω της ελαστικότητας των φοροελεγκτικών μηχανισμών κατά την προεκλογική περίοδο και της φοροαποφυγής, να ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ, το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή για τη διενέργεια σαρωτικών ελέγχων στο «πόθεν έσχες» χιλιάδων φορολογουμένων.

​Ελέγχους κατά προτεραιότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που έβγαλαν μεγάλα ποσά καταθέσεων σε χώρες του εξωτερικού ξεκινούν το επόμενο χρονικό διάστημα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά από εντολή της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα εμβάσματα που εστάλησαν στο εξωτερικό με καταθέσεις οι οποίες αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η δημιουργία λίστας με φορολογουμένους, αντίστοιχης με εκείνης που είχε δημιουργηθεί με στοιχεία 54.000 Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι μετέφεραν περισσότερα από 22 δισ. ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού το χρονικό διάστημα 2009 - 2011, εντάσσεται στις κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί να στείλει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινούν προληπτικοί έλεγχοι στην αγορά κατά τη διακίνηση προϊόντων και αγαθών, με πρώτους στόχους τη μεταφορά εμπορευμάτων, τα κέντρα διασκέδασης και την έκδοση αποδείξεων από γιατρούς και δικηγόρους.

Στο μικροσκόπιο οι καταθέσεις με πολλά… μηδενικά στο εξωτερικό 

Επίσης, στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ θα βρεθούν, μεγαλοκαταθέτες που μετέφεραν υψηλά ποσά σε λογαριασμούς του εξωτερικού τόσο τους τελευταίους μήνες όσο και τα προηγούμενα χρόνια, και οι οποίοι θα κληθούν να δικαιολογήσουν από προέκυψαν τα κεφάλαια.

​Tο ΣΔΟΕ προχωρεί σε ελέγχους «πόθεν έσχες» Ελλήνων πολιτών με πολύ μεγάλα ποσά καταθέσεων, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσειςΓια τον σκοπό αυτό υπό κατάρτιση βρίσκεται λίστα με επιχειρήσεις και πολίτες που απέστειλαν εμβάσματα της τάξης άνω του 1 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι κατά τις τελευταίες 45 ημέρες έκαναν… φτερά από τις τράπεζες περίπου 15 δισ. ευρώ, ο προβληματισμός στο ΥΠΟΙΚ είναι έντονος. Ουσιαστικά, πρόκειται για την αντίστοιχη λίστα που είχε καταρτίσει το 2012 ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνηςπου περιελάμβανε στοιχεία για 54.000 Έλληνες οι οποίοι απέστειλαν εμβάσματα ύψους άνω των 22 δισ. ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού την περίοδο 2009 - 2011.

Η ταυτότητα των καταθετών, ο ΑΦΜ, οι δικαιούχοι παραλήπτες και η χώρα προορισμού των εμβασμάτων είναι ορισμένα από τα στοιχεία που μεταβιβάζουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στη ΓΓΔΕ και το ΣΔΟΕ.

Τραυματισμός ναυτικού στο «Μυτιλήνη»


mutilini_nel_lines_

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Καρλοβασίου για περιστατικό τραυματισμού 31χρονου ναυτικού, μετά τον κατάπλου του Ε/Γ-Ο/Γ “ΜΥΤΙΛΗΝΗ” Ν.Χ.362 στον οικείο λιμένα.
Ο ανωτέρω διεκομίσθη άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου για προληπτικές εξετάσεις, όπου διαπιστώθηκε συνθλιπτική βλάβη δεξιού άκρου ποδός από πτώση βαρέως αντικειμένου.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμενικό Σταθμό Καρλοβασίου.

e-nautilia.gr

Απανθρακωμένο πτώμα βρέθηκε στο «Norman Atlantic»


norman_atlantic_

Σύμφωνα με ενημέρωση που περιήλθε στο Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από το αντίστοιχο της Ρώμης (MRCC Rome), ανευρέθη μία (01) απανθρακωμένη σορός, εντός καμπίνας ολοσχερώς καμμένου φορτηγού οχήματος, στο 4ο κατάστρωμα (γκαράζ) του Ε/Γ-Ο/Γ “NORMAN ATLANTIC”.
Από τις αρμόδιες ιταλικές Αρχές έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ταυτοποίησης της σορού. Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής βρίσκεται από χθες το βράδυ σε διαρκή επικοινωνία με τις Προξενικές και τις Ιταλικές Αρχές.
Τυχόν εξελίξεις θα δοθούν με νεότερο Δελτίο Τύπου.

e-nautilia.gr

ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Αποκατάσταση των καταστροφών αλλά και σχέδια πρόληψης νέων και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή



Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ τονίζουν σε δήλωσή τους ότι οι καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων μας υπενθυμίζουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα ακόμα και αν θέλουμε να κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά της. Για να μην θρηνούμε εκ των υστέρων για καταστροφές, χρειάζεται να στραφούμε αποφασιστικά σε στρατηγικές για την προστασία του κλίματος αλλά και για την προσαρμογή των υποδομών και της κοινωνίας στα νέα κλιματικά δεδομένα.

Στα άμεσα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση και η περιφέρεια πρέπει να περιλαμβάνονται η αποζημίωση των κατοίκων των περιοχών που έχουν πληγεί,  η προσεκτική αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας, η συντήρηση των υπόλοιπων σημαντικών γεφυριών καθώς και η καταγραφή των ζημιών και η υποβολή πρότασης για βοήθεια στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης – εφόσον τεκμηριώνεται κάτι τέτοιο από το μέγεθος της καταστροφής..

Αναλυτικά για τις καταστροφές από τις ακραίες βροχοπτώσεις

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ τονίζουν σε δήλωσή τους ότι οι καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων μας υπενθυμίζουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα ακόμα και αν θέλουμε να κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά της. Για να μην θρηνούμε εκ των υστέρων για τις καταστροφές, χρειάζεται:

-                      Να επεξεργαστούμε και να υλοποιήσουμε μια αποτελεσματική στρατηγική προστασίας του κλίματος σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και να συμβάλλουμε – στο μέτρο των δυνατοτήτων μας - στην επίτευξη συμφωνίας στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα που θα διεξαχθεί στο Παρίσι τον Δεκέμβριο 2015. Στόχοι θα πρέπει να είναι: 1) σταδιακή έξοδος από τα ορυκτά καύσιμα το αργότερο μέχρι το 2050, με φιλόδοξους δεσμευτικούς ευρωπαϊκούς και εθνικούς στόχους για το 2030, στη βάση των προτάσεων των Πράσινων ή έστω του Ευρωκοινοβουλίου, 2) μείωση σπατάλης ενέργειας, 3) μείωση των εκπομπών CO­2 μέσω της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και της μείωσης εκπομπών αερίων που αλλάζουν το κλίμα.

-                      Να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που ως ένα βαθμό είναι πλέον αναπόφευκτη.

Μεταξύ άλλων, η χώρα και κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες πρέπει να επεξεργαστούν:

-          Σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που θα προωθούν ένα σύνολο μέτρων πρόληψης φυσικών καταστροφών εξαιτίας της αύξησης της έντασης και της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Τα σχέδια αυτά – η εκπόνηση και υλοποίηση τους μπορούν να υποστηριχθούν από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία - πρέπει να εξειδικεύονται και σε επίπεδο Δήμου.
-          Ολοκληρωμένα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων από Φυσικές Καταστροφές (Πλημμύρες, Σεισμοί, Κατολισθήσεις, κλπ) μέχρι το 2016. Ειδική ενότητα πρέπει να αφορά στα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και διοικητικών ορίων Δήμων, μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερωνΣχεδίων Διαχείρισης σε επίπεδο Υδρολογικής Λεκάνης.

Η κυβέρνηση και οι περιφερειακές αρχές των περιοχών όπου παρατηρήθηκαν οι μεγάλες καταστροφές οφείλουν, αφενός να βοηθήσουν τους πολίτες να αποκαταστήσουν τις ζημιές (συμπεριλαμβανομένων αυτών στις υποδομές και το περιβάλλον), αφετέρου να εντοπίσουν πιθανούς παράγοντες που μεγιστοποίησαν τις ζημιές και να λάβουν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη λαθών στο σχεδιασμό έργων, αλλά και η κατασπατάληση πόρων. Απαιτείται, επίσης, έλεγχος όλων των μοναδικών πετρόχτιστων γεφυριών, ώστε να μην θρηνήσουμε και άλλες καταστροφές, όπως αυτή του ιστορικού  γεφυριού της Πλάκας, η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν γίνει εργασίες συντήρησης. Το γεφύρι πρέπει να ξαναχτιστεί, ακολουθώντας απολύτως την τεχνική των μαστόρων που το έχτισαν.

Στην περιοχή της Ηπείρου που επλήγη ιδιαιτέρως, η Περιφέρεια και η Κεντρική Διοίκηση πρέπει να καταγράψουν άμεσα τις καταστροφές και να εξετάσουν αν η έκτασή τους δικαιολογεί την προσφυγή στη βοήθεια που προσφέρει το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1), εργαλείο στήριξης χωρών και περιφερειών μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές.  Οι αρχές, σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό του Ταμείου, έχουν προθεσμία 12 εβδομάδες για να εκτιμήσουν τη ζημιά, να συγκεντρώσουν αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτή ξεπερνάει το 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της περιφέρειας (που είναι μια από τις πιο φτωχές) και να υποβάλουν την αίτηση.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταστεί πλέον αποδοτικότερο, ταχύτερο και περισσότερο ευέλικτο, ως αποτέλεσμα και της δουλειάς της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και των προτάσεων του εισηγητή Ν. Χρυσόγελου (2).  Εκτός από την αποκατάσταση των ζημιών, ο Κανονισμός προβλέπει ρητά την υποχρέωση υποβολής από τις αρχές σχεδίου και πληροφοριών που θα αποδεικνύουν ότι έχουν ληφθεί μέτρα πρόληψης, ώστε να μην επαναλαμβάνονται καταστροφές, ενώ δίνεται η δυνατότητα να εφαρμοστεί η προσέγγιση του οικοσυστήματος για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών ,είτε με χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης, είτε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.  

(1) Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών και την εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές της Ευρώπης, μετά τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002. Έως το Νοέμβριο του 2013, είχε χρησιμοποιηθεί σε 56 περιπτώσεις για την αντιμετώπιση καταστροφών και είχε παράσχει βοήθεια ύψους 3.5 δισ. ευρώ σε 23 ευρωπαϊκές χώρες. Παρόλα αυτά, εκτιμήθηκε ότι η ικανότητα αντίδρασης και η αποτελεσματική αξιοποίηση του Ταμείου υπό τον ισχύοντα μέχρι πρόσφατα Κανονισμό δεν ήταν επαρκής και ορισμένα κριτήρια ενεργοποίησής του ήταν υπερβολικά πολύπλοκα και δημιουργούσαν σύγχυση ως προς τις προϋποθέσεις υποβολής και τις ακολουθούμενες διαδικασίες. Στη διάρκεια της Ελληνικής προεδρίας έγινε εφικτό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κομισιόν και Συμβουλίου για τον νέο Κανονισμό και την εκ νέου ενεργοποίηση του Ταμείου.

ΠΟΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  
Οι εξελίξεις στο κυβερνητικό πεδίο και η πορεία της διαπραγμάτευσης, είναι αυτές που θα καθορίσουν και τα δεδομένα στο εσωτερικό της ΝΔ. Οι κινήσεις όλων των πλευρών θα εκδηλωθούν ή όχι, ανάλογα με την τύχη της κυβερνητικής προσπάθειας και για το λόγο αυτό κανείς μέχρι στιγμής δεν εκδηλώνει δημόσια τις προθέσεις του και όλοι αναμένουν τις αποφάσεις του Αντώνη Σαμαρά και το στίγμα που θα δώσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για την πορεία του κόμματος.  
Κοινός στόχος όλων των πρωτοβουλιών, είναι η ενότητα της γαλάζιας παράταξης, κάτι που εκφράζεται από όλα τα στελέχη που συνεχίσουν τις συναντήσεις μεταξύ τους, στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε το δείπνο ομάδας πρώην βουλευτών του κόμματος με τον Κώστα Καραμανλή το βράδυ της Δευτέρας στη Ραφήνα. 
Συνδαιτυμόνες του πρώην πρωθυπουργού ήταν οι Δάνης Τζαμτζής, Παύλος Βογιατζής, Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος, Κώστας Παπασιώζος, Ασπασία Μανδρέκα, Ηλίας Βλαχογιάννης,  Θανάσης Νταβλούρος και Ανδρέας Κουτσούμπας. Τα στελέχη μετέφεραν στον κ. Καραμανλή τον προβληματισμό και τις ενστάσεις που υπάρχει στον κόσμο της ΝΔ για το εκλογικό αποτέλεσμα. 
Κοινή συνισταμένη όλων, ήταν ότι θα πρέπει στο κόμμα να συζητηθούν τα αίτια της ήττας και να ξεκαθαριστεί η πολιτική φυσιογνωμία της παράταξης με στόχο να ισχυροποιηθεί σε ένα σύγχρονο κεντροδεξιό πόλο, που θα έχει τις βάσεις του στις διαχρονικές αξίες και αρχές που κληροδότησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος, δεν μπήκε σε συζήτηση για τα εσωκομματικά, ωστόσο, όπως κάνει και στα τετ α τετ που έχει καθημερινά πλέον στο γραφείο του, συνέστησε ψυχραιμία και επεσήμανε την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή συγκυρία για τη χώρα. 
Αρκετοί είναι αυτοί πάντως που εισηγούνται την ενεργοποίηση του κ. Καραμανλή, με παρέμβασή του προς την κατεύθυνση της ενότητας του κόμματος, στο διάστημα που θα ακολουθήσει μετά τη διαδικασία της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο ίδιος ωστόσο, όπως έχουν τονίσει αρκετές φορές στενοί του συνεργάτες, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως πόλος αμφισβήτησης του Αντώνη Σαμαρά. 


newpost.gr

ΜΕ " ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ " ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ , ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΝΤΡΑΓΚΙ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος
Επόμενη στάση Φρανκφούρτη για τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο υπουργός Οικονομικών συναντά σήμερα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον πρόεδρό της, Μάριο Ντράγκι σε ένα κομβικό «τετ α τετ», που περιλαμβάνει τεράστιες δυσκολίες για τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο υπουργός Οικονομικών συναντά τον ιταλό τραπεζίτη με την ελπίδα να τον πείσει να διατηρήσει τη ρευστότητα του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης που λήγει στο τέλος του μήνα. 
Ο κ. Βαρουφάκης εξάλλου, θα του παρουσιάσει τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης που αποκάλυψε χθες, στη Ρώμη, και ο οποίος προβλέπει «μία συμφωνία-γέφυρα που θα μας δώσει χρόνο, για παράδειγμα ένα μήνα, ή έξι εβδομάδες από το τέλος του Φεβρουαρίου, ώστε να πραγματοποιηθεί μία συμφωνία, την οποία θα θέσουμε σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου», όπως είπε.
Η Φρανκφούρτη φαίνεται, πάντως, έτοιμη να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στις ελληνικές προτάσεις. Οι Financial Times ανέφεραν χθες ότι η ΕΚΤ απορρίπτει ένα σημαντικό στοιχείο του σχεδίου της νέας κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρουφάκης είχε προτείνει να επιτραπεί στην Αθήνα να αυξήσει κατά 10 δισ. ευρώ τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που εκδίδει, ως μια «μεταβατική μορφή χρηματοδότησης» για τους επόμενους τρεις μήνες, ώσπου να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα ανάμεσα στη χώρα και τους Ευρωπαίους εταίρους της. Όμως η ΕΚΤ εμφανίζεται απρόθυμη να εγκρίνει την έκδοση χρέους και να αυξήσει το όριο των 15 δισ. ευρώ κατά 10 δισ., όπως ζητεί η ελληνική πλευρά. 
Όλα αυτά την ώρα που το σχέδιο του κ. Βαρουφάκη για τη διαχείριση του χρέους αντιμετωπίζεται αρνητικά από την Ευρωζώνη, όπως σχολίασαν αξιωματούχοι, χθες, στο πρακτορείο Reuters.
Η σημερινή μέρα περιλαμβάνει, όμως και συνεδρίαση για την Ελλάδα στην ΕΚΤ, με το διοικητικό συμβούλιό της να πραγματοποιεί το απόγευμα μια «τεχνική» συζήτηση στην οποία αναμένεται να αποσαφηνιστεί εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA).  Η ΕΚΤ δέχεται προς το παρόν να τους χορηγεί ρευστότητα, με εγγύηση τους ομολογιακούς τίτλους τους, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα βρίσκεται εντός ενός προγράμματος στήριξης.
Εξίσου σημαντικό αναμένεται να είναι και το πολυαναμενόμενο ραντεβού του κ. Βαρουφάκη, την Πέμπτη στο Βερολίνο, με τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όμως, όπως επισήμανε ευρωπαίος αξιωματούχος στους Financial Times «το ελληνικό σχέδιο βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ΕΚΤ» γεγονός που τονίζει την κρισιμότητα τως επαφών του έλληνα υπουργό στην Φρανκφούρτη.

newpost.gr

Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ ΤΙΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ

Γράφει ο Τάκης Χατζής  
Αν επαληθευθεί η πληροφορία που δημοσιοποίησαν χθες οι Financial Times, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα περάσει δύσκολα στη σημερινή του συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι.Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διευθέτηση του χρέους, γεγονός το οποίο ενδέχεται να σημάνει πως η Αθήνα δεν θα έχει καμιά πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης στο τέλος του μήνα.  
Εξίσου δύσκολα αναμένεται να περάσει και αύριο Πέμπτη, στη συνάντησή του με τον Σόιμπλε. Οι Γερμανοί εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους και περιμένουν την Ελλάδα στη… γωνία. Σύμφωνα με όσα δήλωσε (στο Bloomberg)  πρόσωπο από το περιβάλλον της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η Άνγκελα Μέρκελ περιμένει πως οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα διαρκέσουν μήνες, μέχρι να τελειώσει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και η χώρα «ξεμείνει από χρήματα». Η Μέρκελ, πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίαςσύντομα, καθώς εκτιμά ότι έχει αποθέματα που μπορούν να κρατήσουν κάποιους μήνες και για τον λόγο αυτό εμφανίζεται αποφασισμένη να παίξει ένα σκληρό παιχνίδι αναμονής. Έως ότου, η Ελλάδα να εξαντληθεί οικονομικά και η διαπραγματευτική της θέση να αποδυναμωθεί. 
Παρά τη θέση της Γερμανίας, ο χρηματοπιστωτικός οίκος Credit Suisse εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, χωρίς «κούρεμα» χρέους και με αντάλλαγμα κάποιες μεταρρυθμίσεις.
Αντιθέτως η Nomura πιστεύει πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και στο τέλος θα οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις, καθώς όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση δεν έχει τη δύναμη ώστε να εκπληρώσει ένα τέτοιο έργο.  
Πολλά θα κριθούν σήμερα, στη συνάντηση Τσίπρα- Γιούνκερ και (ίσως) περισσότερα στη συνάντηση Ομπάμα- Μέρκελ.
Γιατί σας αναφέρουμε όλα αυτά; Μα γιατί, το πολιτικό ρεπορτάζ τις τελευταίες μέρες γίνεται εκτός συνόρων. Με τη συλλογή και τη σύνθεση πληροφοριών που προέρχονται από διάφορες ενδιαφερόμενες χώρες, διάσπαρτες δηλώσεις και σχετικά δημοσιεύματα. 
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι παρά το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση Τσίπρα- Ρέντσι, χθες οι «Κασσάνδρες» έκαναν κακές προβλέψεις. Και μην βιαστείτε να πείτε ότι για άλλη μια φορά θα διαψευστούν- κάτι που ευχόμαστε. Θυμίζουμε ότι όλες οι προφητείες της Κασσάνδρας επιβεβαιώθηκαν, άσχετα αν δεν τις πίστεψαν όσοι τις άκουσαν…


newpost.gr