Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Οι δεσμεύσεις των Οικολόγων Πράσινων μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος



Οι Οικολόγοι Πράσινοι μετά και τις προγραμματικές δηλώσεις από το βήμα της Βουλής του Γιάννη Τσιρώνη, αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και ενεργού μέλος των Οικολόγων Πράσινων, νοιώθουμε ακόμα μεγαλύτερη την πολιτική και οικολογική ευθύνη απέναντι στον Ελληνικό λαό. Έχουμε όμως πλέον και την υποχρέωση να συμβάλλουμε στα μέγιστα, ώστε οι εξαγγελίες του υπουργού, ενός ανθρώπου προερχόμενου από τις τάξεις της μαχόμενης πολιτικής οικολογίας, να γίνουν πράξη.
Διαβεβαιώνουμε τον Γιάννη Τσιρώνη ότι δεν θα σταματήσουμε ούτε τώρα να “βομβαρδίζουμε” το Υπουργείο με εμπειρίες και προτάσεις για ένα βιώσιμο μέλλον, συγκλίνοντας στις 22 κοινές προγραμματικές θέσεις που συμφωνήθηκαν προεκλογικά. Όπως άλλωστε ανέφερε ο ίδιος στην ομιλία του, «Η δική μας αντίληψη είναι ότι οι βέλτιστες πολιτικές χαράζονται με την συναίνεση και την συνευθύνη των πολιτών».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν εδώ και πολλά χρόνια επιλέξει το στρατόπεδο της Πολιτικής Οικολογίας, αυτό δηλαδή της ευθύνης και του αγώνα.

Επιδοτούμενο πρόγραμμα προσλήψεων μέσω ΟΑΕΔ σε εμπορικά καταστήματα της Αθήνας (αναλυτικά)


Oι εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον δήμο Αθηναίων και έχουν ανάγκες σε προσωπικό, καλούνται από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας να επωφεληθούν μέσω του επιδοτούμενου προγράμματος ΟΑΕΔ «Πρόγραμμα Επιχορήγησης Επιχειρήσεων» για την πρόσληψη 10.000 ωφελουμένων των δράσεων: «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας-ΤΟΠΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες-ΤΟΠΕΚΟ».
Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Συλλόγου, το εν λόγω πρόγραμμα έχει διάρκεια τεσσάρων μηνών και το ποσό της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις ανέρχεται σε 18 ευρώ την ημέρα για τους άνω των 25 ετών, σε 15 ευρώ την ημέρα για τους κάτω των 25 ετών και μέχρι 25 ημέρες ασφάλειας τον μήνα.
Η ΑΘΗΝΑΪΣ Α.Σ. στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για ευάλωτες ομάδες στον δήμο Αθηναίων» (ΤΟΠΕΚΟ), ολοκλήρωσε την κατάρτιση 80 ωφελούμενων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα σε θεματικές ενότητες του λιανικού εμπορίου και της τεχνολογίας και οι ωφελούμενοι απέκτησαν εφόδια για να εργασθούν παραγωγικά σε εμπορικές επιχειρήσεις.
Για την υπαγωγή στο πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδατου ΟΑΕΔ  ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στην ΑΘΗΝΑΪΣ Α.Σ., τηλέφωνο 2103221805.


aftodioikisi.gr

ΙΚΑ: Online η ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας από την 1η Μαρτίου


Από 1η Μαρτίου, θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να ανανεώνουν μέσω ίντερνετ την ασφαλιστική ικανότητα και τα βιβλιάρια ασθενείας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ, με την ηλεκτρονική αυτή διαδικασία διασφαλίζεται η ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο του «Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Περίθαλψης» και η παροχή υπηρεσιών από τους παρόχους υγείας (συμβεβλημένα νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, ιατροί, κλπ) για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων και για τα προστατευόμενα μέλη τους (συζύγους και τέκνα).
Ειδικά, για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΠΑΔ/ΤΥΔΚΥ από τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου θα λειτουργεί νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, προκειμένου να ενημερώνονται για τον αριθμό μητρώου ασφαλισμένου (ΑΜΑ) που τους αποδόθηκε αυτόματα κατά την ενσωμάτωσή τους στο Μητρώο Ασφαλισμένων του ΙΚΑ, χωρίς να χρειάζεται να απευθύνονται στα υποκαταστήματα.

aftodioikisi.gr

«Σκάει» το πρώτο «κανόνι» στην Αυτοδιοίκηση – Σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης ο Δήμος Γόρτυνας


Στα πρόθυρα της επιτήρησης βρίσκεται ο πρώτος δήμος της χώρας. Πρόκειται για το Δήμο Γόρτυνας στην Κρήτη ο οποίος δεν κατάφερε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του και σύμφωνα με τη σχετική μνημονιακή νομοθεσία θα πρέπει να μπει σε καθεστώς επιτήρησης από το Οικονομικό Παρατηρητήριο.
Το θέμα ετέθη στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ παρουσία του εκπροσώπου του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, Κώστα Πουλάκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, προκειμένου να αποφευχθεί η επιτήρηση, είναι πιθανόν να προχωρήσει σε έκτακτη χρηματοδότηση προς τον δήμο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του Δήμου Γόρτυνας φτάνει τα 5,5 εκατ. ευρώ και αφορά χρέη παρελθόντων ετών.
Πάντως, ήδη το δημοτικό συμβούλιο Γόρτυνας αποφάσισε να αποστείλει τις επόμενες ημέρες στο Οικονομικό Παρατηρητήριο την έκθεση των οικονομικών του στοιχειών που συντάσσει  ώστε ο δήμος να μπορέσει να ενταχθεί σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης. Κι αυτό γιατί, καθώς ο προϋπολογισμός δεν έχει εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ο δήμος δεν μπορεί να προχωρήσει σε οικονομικές συναλλαγές πλην μισθοδοσίας και τις  απολύτως απαραίτητες λειτουργικές δαπάνες.
Η διαδικασία για την ένταξη στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης
Να σημειωθεί ότι για να ενταχθεί σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης θα πρέπει να υπάρξει σχετική εισήγηση-απόφαση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου προς τον υπουργό Εσωτερικών ο οποίος και θα λάβει την τελική απόφαση.
Αμέσως μετά ο δήμος οφείλει να συντάξει σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης στο οποίο περιλαμβάνεται η οικονομική κατάσταση του δήμου, η καταγραφή προσωπικού , συγκεκριμένα μέτρα για αυξήσεις ιδίων εσόδων , εκτίμηση των μεσοπρόθεσμων εσόδων και δαπανών του καθώς και το ύψος των απλήρωτων και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του.
Συγκεκριμένα στην περίπτωση αυτή ο δήμος θα προχωρεί αναγκαστικά σε μέτρα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
α) περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως μη ανελαστικές δαπάνες, χρησιμοποιώντας προς τούτο, καθ’ όλο ή κατά μέρος και την ΣΑΤΑ
β) αναστολή προσλήψεων και υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού,
γ) αύξηση ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας μέχρι και 3 τοις χιλίοις
δ) ρυθμίσεις για την είσπραξη των απαιτήσεων που έχει προς τρίτους.

aftodioikisi.gr

Πώς θα δημιουργηθεί από το μηδέν το νέο Δημόσιο – Το σχέδιο Κατρούγκαλου για νέες θέσεις εργασίας και νέα αξιολόγηση


Έχοντας ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο της αποκατάστασης των αδικιών στη Δημόσια Διοίκηση, στόχος του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργου Κατρούγκαλου, είναι με το δεύτερο νομοσχέδιό του να περάσει στην εφαρμογή των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο θα ανακαθορίζονται οι ανάγκες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων και θα προσδιορίζονται τα περιγράμματα των θέσεων εργασίας. Το προφίλ αυτό των θέσεων θα αντιστοιχηθεί με τις προς κάλυψη ανάγκες, όπου μέσω κινητικότητας, θα επιδιωχθούν να καλυφθούν οι ανάγκες και τα κενά που υπάρχουν.
Μάλιστα,  θα δημιουργήσει μία ομάδα από τελειόφοιτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, που θα καταγράψει τις ανάγκες, ενώ σε αυτό το έργο θα βοηθήσει η  task force αλλά και καθώς και ξένων κρατών που έχουν την εμπειρία ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης, αλλά και ένα αποτελεσματικό κράτος.
Και νέο σύστημα αξιολόγησης
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα αποτυπώνεται και το νέο σύστημα αξιολόγησης. Το νέο πλαίσιο, βάσει προγραμματικών δηλώσεων, δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά θα εστιάζει στην επιβράβευση των καλύτερων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση δεν θα συνδέεται με τη μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου. Προφανώς το παλιό σύστημα αξιολόγησης που εισήγαγε ο ν.4250/2014  «παγώνει».
Το εν λόγω σχέδιο νόμου, υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

aftodioikisi.gr

Δωρεάν Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας από το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ Βορείου Αιγαίου



H Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας έχει συνδεθεί κυρίως με την επιλογή επαγγέλματος στη μαθητική ηλικία που κορυφώνεται με την εισαγωγή του μαθητή στο πανεπιστήμιο. Είναι όμως μόνο αυτό; Η Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας απευθύνεται μόνο στους εφήβους για την επιλογή των σπουδών τους; Τι γίνεται με τους ενήλικες και τις αποφάσεις που καλούνται να παίρνουν στα επαγγελματικά τους ζητήματα; Η Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας δεν αφορά μόνο τους μαθητές αλλά και τους ενήλικες (εργαζόμενους ή άνεργους)  οι οποίοι αναζητούν λύσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με τη σταδιοδρομία τους.
Τα κυριότερα πεδία εφαρμογής της Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας στους ενήλικες είναι τα ακόλουθα:
  1. Εργαζόμενοι: Σήμερα υπάρχει όλο και μεγαλύτερη πίεση προς τους εργαζόμενους για καλύτερη απόδοση στη δουλειά τους με όσο το δυνατόν λιγότερα μέσα. Ως αποτέλεσμα ο σύγχρονος εργαζόμενος βρίσκεται σε ένα συνεχή «αγώνα» επίδοσης, γεγονός που μπορεί να του προκαλέσει συναισθηματικές δυσκολίες και διλήμματα. Ενδεικτικά ζητήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένας εργαζόμενος είναι οι συνεχείς αλλαγές στην αγορά εργασίας, το εργασιακό στρες, η αλλαγή καριέρας, η ισορροπία εργασίας-οικογένειας, οι συγκρούσεις στο χώρο εργασίας, η μετάβαση στη συνταξιοδότηση κ.ά.
  2. Άνεργοι: Οι άνθρωποι αισθάνονται πολλά διαφορετικά συναισθήματα όταν μένουν χωρίς δουλειά.  Αυτά ποικίλουν ανάλογα με τον τρόπο που έχει χάσει κανείς την εργασία του, το διάστημα της ανεργίας, την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει κ.ά. Ενδεικτικά ζητήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένας άνεργος είναι τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα της ανεργίας, η εμπειρία της απόλυσης, η εκμάθηση τεχνικών για αποτελεσματική αναζήτηση εργασίας, η σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος, η προετοιμασία για τη συνέντευξη επιλογής κ.ά.

Το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών πληροφόρησης, συμβουλευτικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης εργαζομένων», παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα και ανέργους. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να έρχεστε σε επαφή με το Περιφερειακό ΙΝΕ / ΓΣΕΕ Βορείου Αιγαίου, Εργατικό Κέντρο Χίου, Μαρτύρων 2, 82100 Χίος, τηλ. 22710 23550, fax 22710 23175, e-mail: chiosinediktio@inegsee.gr.



Ανακοινώσεις Προμηθειών ΝΠΔΔ Δήμου Χίου

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΧΙΟΥ «ΚΟΡΑΗΣ»




Η περιπατητική διαδρομή Αυγώνυμα – Νέα Μονή – Καρυές διαδρομή δεν θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015, λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στα μονοπάτια της διαδρομής από τις συνεχιζόμενες δυσμενείς καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών.


Για το Εφορευτικό  Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Χρίστος Στεργ. Μπελλές

1 δις άνδρες και γυναίκες, με μουσική και χορό, ξεσηκώνονται Καμία ανοχή στη βία κατά των γυναικών και κοριτσιών


 

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ προσκαλούν σε ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ και την ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ,
Με μουσική και χορό, το Σάββατο 14/2, ώρα 12.00 ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Συμμετέχουμε στην παγκόσμια κινητοποίηση "1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ενάντια στη ΒΙΑ και την ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ http://www.onebillionrising. org/

Ένα δις άνδρες και γυναίκες σηκώνονται σε μια ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών, γιατί1 στις 3 γυναίκες πέφτει θύμα βίας, σε κάποια στιγμή της ζωής της, επειδή είναι γυναίκαΚαμία ανοχή! Να σταματήσουμε τη βία ενάντια στις γυναίκες

 

Μία στις τρεις γυναίκες στον πλανήτη θα πέσει θύμα βιασμού ή ξυλοδαρμού στη διάρκεια της ζωής της, όχι κατ΄ ανάγκη από κάποιους αγνώστους, αλλά συχνά από κοντινούς της ανθρώπους. Όχι μόνο σε κάποια μακρινή χώρα, αλλά και εδώ στην Ευρώπη.

Η κακοποίηση ενός δισεκατομμυρίου γυναικών δεν είναι απαράδεκτη μόνο από ηθική άποψη αλλά είναι και μια συνεχιζόμενη βαρβαρότητα που καταστρέφει τις ζωές δισεκατομμυρίων πολιτών.  Χρειαζόμαστε μια ειρηνική επανάσταση για εξάλειψη της βίας ενάντια στις γυναίκες και τα κορίτσια. Το θέμα αυτό πρέπει να είναι ψηλά στην προτεραιότητα των κοινωνιών, να μην κρύβεται, να μην κουκουλώνεται. Το μισό του πληθυσμού πρέπει να έχει το δικαίωμα να ζει χωρίς φόβο σε κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε περιοχή, σε κάθε χώρα. Και είναι υπόθεση και των ανδρών και των γυναικών να εξαλείψουμε αυτή τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Καμία ανοχή λοιπόν.

Έκθεση του FRA – ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ-  η πρώτη του είδους της, που βασίζεται στις συνεντεύξεις 42 000 γυναικών 18 ετών και άνω, από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το 2012, καταδεικνύει ότι η βία κατά των γυναικών, και ειδικά η βία λόγω φύλου που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, αποτελεί σοβαρή παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων  την οποία η ΕΕ δεν μπορεί να αγνοεί.

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών υπονομεύει τα βασικά θεμελιώδη δικαιώματα της γυναίκας, όπως την αξιοπρέπεια, την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και στην ισότητα των φύλων. Άπτεται θεμάτων που σχετίζονται με το δικαίωμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (άρθρο 1), το δικαίωμα στην ακεραιότητα του προσώπου(άρθρο 3), την αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων, ιδίως λόγω φύλου (άρθρο 21), το δικαίωμα στηνισότητα ανδρών και γυναικών (άρθρο 23), το δικαίωμα πραγματικής προσφυγής και αμερόληπτου δικαστηρίου (άρθρο 47), τα οποία εμπίπτουν στα κεφάλαια I «Αξιοπρέπεια», III «Ισότητα» και VI «Δικαιοσύνη» του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έκθεση έδειξε ότι:
μία στις τρεις γυναίκες έπεσε θύμα σωματικής και/ή σεξουαλικής βίας μετά την ηλικία των 15 ετών,
μία στις πέντε γυναίκες έχει πέσει θύμα παρενοχλητικής παρακολούθησης,
μία στις δύο γυναίκες έχει υποστεί μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης.
Από την έρευνα προκύπτει μια εικόνα εκτεταμένης κακοποίησης, η οποία αφορά τη ζωή πολλών γυναικών αλλά η οποία δεν καταγγέλλεται συστηματικά στις αρχές. Η κλίμακα της βίας κατά των γυναικών δεν αντικατοπτρίζεται επομένως στα επίσημα στοιχεία.  

Κάθε χρόνο δεκάδες περιστατικά φτάνουν στη δημοσιότητα, αλλά είναι κυρίως αυτά που κατέληξαν στο θάνατο γυναικών και κοριτσιών. Τα περισσότερα περιστατικά βίας, παραμένουν άγνωστα. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της εκμετάλλευσης και κακοποίησης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι(ες), οι μετανάστες(στριες) , οι πρόσφυγες, όλες οι” μειονότητες”. Συνεχίζεται αμείωτη με αυξητικές τάσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, τις ηλικίες και τις φυλές και εκπορεύεται από κάθε είδους εξουσία.

Η ενδοοικογενειακή και η έμφυλη βία, η ανεργία, το trafficking, οι διακρίσεις λόγω φύλου στη δουλειά, ο εκφοβισμός και οι επιθέσεις, η καταπίεση, κάνουν πολύ δύσκολη την καθημερινότητα των γυναικών. Στην Ελλάδα της κρίσης, το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις που απειλεί καθημερινά περισσότερες γυναίκες και κορίτσια, αποδυναμώνει τον κοινωνικό ιστό και πλήττει τις οικογένειες, τις ανθρώπινες σχέσεις και την κοινωνική ισορροπία.

Σε μια τέτοιας έκτασης επιδημία, το φάρμακο είναι ενημέρωση, κοινωνική φροντίδα, εργασία, κοινωνική ευαισθητοποίηση και περισσότερη δημοκρατία. Χρειαζόμαστε περισσότερα καταφύγια γυναικών, υγειονομικές εγκαταστάσεις και επιμόρφωση των δικαστών. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απαιτεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να ανακηρύξουν το βιασμό και τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών εντός και εκτός γάμου ως έγκλημα. Δεν κλείνουμε τα μάτια.

Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία βελτιώθηκε τυπικά με νόμους, ουσιαστικά όμως η ισότητα και ο σεβασμός της ζωής και της διαφορετικότητάς της είναι ακόμη ζητούμενο. Οι γυναίκες είναι μέρος της δημόσιας ζωής της κοινωνίας μας. Θέλουμε περισσότερη δημοκρατία των φύλων, περισσότερες γυναίκες σε θεσμικά όργανα της Ελλάδας και της Ευρώπης και στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών. Η απάντηση στην κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς, είναι η ενσωμάτωση των θεμάτων φύλου και ισότητας σε όλα τα επίπεδα πολιτικής.

Είμαστε όλες όλοι, διαφορετικοί και διαφορετικές. Ίσοι όμως στη ζωή, στην ελευθερία, στην εργασία και  στη δημιουργία. Ας ξεκινήσουμε από την ενημέρωση και την εκπαίδευση των αγοριών και των κοριτσιών.

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε. : « Η Αττική χρειάζεται ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, στο οποίο οι Δήμοι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.»




Την ανάγκη να διαμορφωθεί επιτέλους ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, συνολικά για τη χώρα και ιδιαίτερα για την Αττική, με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά και με τους Δήμους να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ανεξάρτητο από εκάστοτε συμφέροντα, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα λειτουργίας και πρόβλεψη η διαχείριση των απορριμμάτων θα γίνεται με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, έθεσε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, στην τοποθέτησή του στην έναρξη των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου με θέμα: «Βιώσιμη, Οικολογική, Οικονομική Διαχείριση Απορριμμάτων στην Αττική» που διοργάνωσαν από κοινού η Περιφέρεια Αττικής και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α).

Για την Κ.Ε.Δ.Ε ως βασικό ζητούμενο από το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων είναι η επίτευξη των παρακάτω στόχων:

  1. προστασία του περιβάλλοντος,
  2. επίτευξη του χαμηλότερου δυνατόν κόστους για τους Δήμους,
  3. ενίσχυση της ανταποδοτικότητας και βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες
  4. έμφαση στην εντατική ανακύκλωση, χωρίς όμως να φορτωθούν τα λειτουργικά κόστη στους Δήμους και τους πολίτες.
  5. προστασία της Δημόσιας Υγείας

«Ως Κ.Ε.Δ.Ε. έχουμε διαμορφώσει μια σειρά από βασικές θέσεις, που τις θεωρούμε αδιαπραγμάτευτες κι ανεξάρτητες από το όποιο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων επιλεγεί, όχι μόνον στην Αττική, αλλά σε κάθε περιοχή της χώρας μας.

Υποστηρίζουμε καταρχήν ότι η Πολιτεία οφείλει έστω και με καθυστέρηση να αποδεχθεί πως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά στον Α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης.


Ειδικότερα για την Αττική υποστηρίζουμε ξεκάθαρα ότι η Περιφέρεια ασφαλώς πρέπει να συμμετέχει, όμως, οι αρμοδιότητες θα πρέπει να βρίσκονται στους Δήμους. Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική θα πρέπει να γίνεται από τον κάθε Δήμο ξεχωριστά ή με συμβάσεις όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Σήμερα γνωρίζουμε ποιο είναι το μοντέλο που προωθούσε ο σχεδιασμός της Διοίκησης Σγουρού. Μας πήρε άλλωστε σχεδόν 20 χρόνια για να καταλήξουμε σε αυτό το μοντέλο, το οποίο ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πιστεύουμε ότι είναι το ιδανικό. Όμως, δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το εναλλακτικό μοντέλο που μας προτείνουν για να ακυρώσουμε το προηγούμενο. Ποιο είναι συγκεκριμένα κι όχι θεωρητικά, με τεχνοοικονομικούς, χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς όρους. Κι αυτή η αμφιβολία μας κάνει καλοπροαίρετα επιφυλακτικούς» επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε.

Η Κ.Ε.Δ.Ε διατυπώνει ότι είναι ανοικτή στον ουσιαστικό, ειλικρινή και εφ’ όλης της ύλης διάλογο χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και με πραγματικά στοιχεία.

Κρίνεται, επίσης, αναγκαίο η Περιφέρεια, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού που επιδιώκει, πρώτη να παρουσιάσει την πρότασή της και το ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της και ξεκάθαρα να προσδιοριστεί ο ρόλος της βάσει της συμμετοχής των Δήμων σε επίπεδο εύρεσης των χώρων και της αδειοδότησης τους.

Η Κ.Ε.Δ.Ε, προγραμματίζει στο πλαίσιο της διοργάνωσης του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της να οργανώσει τον Απρίλιο ειδική προσυνεδριακή εκδήλωση, όπου θα συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, επισκέφθηκε σήμερα τη ΝΟΔΕ Χίου όπου παρέδωσε τρόφιμα συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία ΣΤΗΡΙΖΩ.


Η πρωτοβουλία «ΣΤΗΡΙΖΩ» (Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης) του πολιτικού μας φορέα έχει ως στόχους:
  • Να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.
  • Να στηρίξει κοινωνικούς φορείς που προσφέρουν κοινωνικό έργο.
  • Να καλλιεργήσει την κουλτούρα του εθελοντισμού και της συμμετοχής σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη του κόμματός μας.
  • Να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Οι δράσεις αυτές αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που σκοπό έχει να επαναφέρει την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι σύντομα η πατρίδα μας θα μπορέσει να ξεπεράσει τις σημερινές της δυσκολίες.
Είναι η έκφραση του Νέου Κοινωνικού Πατριωτισμού που έχει ανάγκη η χώρα μας, προκειμένου να ξεπεράσει τον τελευταίο κάβο, πριν την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Έτσι, στο πλαίσιο συνέχισης των πρωτοβουλιών μας συγκεντρώνουμε τρόφιμα, μέχρι τις 27-02-2015. 
Για πληροφορίες σχετικά με τη Δράση, επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 22710-44111.
Ο Νότης Μηταράκης στα γραφεία της ΝΟΔΕ Χίου μαζί με τον Πρόεδρο, κ. Πρόδρομο Μανωλάκη
Ο Νότης Μηταράκης στα γραφεία της ΝΟΔΕ Χίου μαζί με τον Πρόεδρο, κ. Πρόδρομο Μανωλάκη
Επίσης, ο κ. Νότης Μηταράκης, επισκέφθηκε χθες το Λιθί, όπου συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής και έπειτα την Ελάτα για την παραδοσιακή εορτή της Τσικνοπέμπτης, που διοργάνωσε ο τοπικός σύλλογος.
Ο Νότης Μηταράκης στο Λιθί
Ο Νότης Μηταράκης στο Λιθί

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΙΟΥ

Με το Δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, συναντήθηκε σήμερα εθιμοτυπικά στο γραφείο του στο Δημαρχείο, ο Βουλευτής του νομού, πρώην υπουργός, Νότης Μηταράκης. “Ζητώ από σας Δήμαρχε” είπε, “ως Βουλευτής πλέον της Αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως ως Βουλευτής του Νομού να προωθήσω τα προβλήματα του Δήμου όπως θα μου τα θέσετε”. “Ευχαρίστως” ανταπάντησε ο Δήμαρχος Χίου, που στη συνέχεια σε μακρά συνομιλία του ανέλυσε τις προτεραιότητες του Δήμου το επόμενο διάστημα.
Με την ευκαιρία, ο Νότης Μηταράκης επανέλαβε την πρότασή του για συνάντηση από κοινού των δύο Βουλευτών, του Αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου ανά 15νθήμερο για την από κοινού προώθηση προβλημάτων του Νομού για λύση.

Δείτε το video της συνάντησης εδώ >> 


Επιπλέον, σήμερα, ο κ. Νότης Μηταράκης παρευρέθηκε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της 96 ΑΔΤΕ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ

Ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη του στην Πόπη Τσαπανίδου και την τηλεόραση του STAR, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ζητάει να δανειστεί €8 δισ., χωρίς να έχει σχέδιο ακόμα, με αποτέλεσμα 8 μήνες αβεβαιότητας, μηδενικές επενδύσεις και αρνητικό κλίμα για τη χώρα. Παρόλο που η χώρα πριν τις εκλογές δε χρειαζόταν νέο πρόγραμμα, σήμερα είναι απαραίτητο, καθώς χρειάζεται πλέον νέα χρηματοδότηση. Η καλύτερη λύση για τον τόπο είναι να παρουσιάσει η κυβέρνηση το πρόγραμμά της με αναλυτική επεξήγηση των σκοπών της.
Συνέντευξη Νότη Μηταράκη στην Πόπη Τσαπανίδου

Video 1: Η κυβέρνηση θα πρέπει να μας εξηγήσει ποιο είναι το προγραμμα της για τη χρηματοδότηση της χώρας 

Υπάρχουν μεγάλες ασάφειες στην "Γεφυρα" και αυτή η αβεβαιότητα είναι αρνητκή για τη χώρα. Η μόνιμη κοινή επιτροπή συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ, η οποία καλείται να βοηθησει την χώρα είναι μία νέα μορφή τρόικας. Η κυβέρνηση, όπως ισχυρίζεται, προβαίνει σε αυτές τις κινήσεις για το καλό του τόπου, κινήσεις που δεν διαφέρουν από την προηγούμενη πολτική της Νέας Δημοκρατίας.

Video 2: Η μόνιμη κοινή επιτροπή συνεργασίας που προτείνει η κυβέρνηση είναι μία νέα τρόικα 

Η κυβέρνηση ζητάει να δανειστεί €8 δισ. ενώ λέει ότι το υπάρχον χρέον είναι μη βιωσιμο και παράλληλα δεν καθορίζει το που θα διοχετεύσει τα χρήματα αυτά.

Video 3: Η κυβέρνηση ζητάει να δανειστεί επιπλέον €8 δισ. ενώ λέει ότι το σημερινό χρέος είναι μη βιώσιμο 

Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη, δηλαδή ιδιωτικές επενδύσεις, διαρθρωτικές αλλαγές και δημοσιονομική ασφάλεια, πρακτικές οι οποίες είχαν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται και τις οποίες ακυρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του.

Video 4: 
Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη με τρόπους τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δε στηρίζει 

ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ - ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ

Γράφει ο Τάκης Χατζής  
Η συμφωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να υπάρξει συνεργασία των θεσμικών φορέων με τις ελληνικές αρχές με σκοπό να υπάρξει λύση στο Eurogroup της Δευτέρας, μόνον αναστεναγμούς ανακούφισης έφερε σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.  
Το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για θετικό βήμα προς την μετάβαση σε ένα νέο πρόγραμμα, ενώ γερμανοί αξιωματούχοι διευκρίνιζαν ότι η καγκελαρία δεν θα επιμείνει να συνεχιστούν όλα τα στοιχεία του υπάρχοντος ελληνικού προγράμματος. 
Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς μια συμφωνία, που- όπως όλες οι συμφωνίες του είδους, θα αποτελέσει προϊόν συμβιβασμού των δύο πλευρών. 
Παρά το γεγονός ότι πλέον δεν θα υπάρχει τρόικα αλλά «θεσμικοί φορείς» με τους οποίους και θα συνομιλεί η ελληνική κυβέρνηση, στην πρώτη συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο, πιθανολογούνταν ότι από την πλευρά των δανειστών θα μετέχουν οι Ντ. Κοστέλλο από την Κομισιόν, Κ. Μαζούχ από την ΕΚΤ και Ρ. Γκογιάλ από το ΔΝΤ- δηλαδή οι επικεφαλής της τρόικας, συνεπικουρούμενοι από τον Τ. Βάιζερ. Ωστόσο ήδη στον διεθνή τύπο έχει δημοσιοποιηθεί η πληροφορία ότι το ΔΝΤ ενδέχεται να μην συμμετάσχει και τελικώς να αποχωρήσει. 
Έχει λεχθεί επίσης ότι το νέο πρόγραμμα- γέφυρα (ή όπως άλλως ονομαστεί) θα αποτελείται από ένα μείγμα του μνημονίου και των νέων αλλαγών που υιοθετεί και προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα μείγμα 70- 30, κάτι για το οποίο είχε μιλήσει προ ημερών και ο Γ. Βαρουφάκης. Αυτό ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται προσώρας από την ελληνική κυβέρνηση.  
Η ουσία είναι ότι χθες έγινε ένα σημαντικό βήμα για την εκτόνωση της κρίσης. Και αυτό γιατί τελικώς επιδείχθηκε βούληση για διάλογο, συνεννόηση και εξεύρεση λύσης από όλες τις πλευρές. Σε αντίθεση με το προχθεσινό έκτακτο Eurogroup, όταν το κοινό ανακοινωθέν δεν εκδόθηκε γιατί υπήρξε εμμονή να συμπεριλαμβάνεται η λέξη extend (παράταση) και όχι η λέξη amend (τροποποίηση). 
Μεγάλες κουβέντες να μην λέμε, καλό είναι να περιμένουμε τη Δευτέρα, αλλά όλα συντείνουν στην εκτίμηση ότι οδεύουμε προς ένα συμβιβασμό, συνυφασμένο με την κουλτούρα του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Αν αυτό θα αποβεί προς όφελος της Ελλάδας, κάτι που ευχόμαστε, θα το κρίνουμε όταν ολοκληρωθεί και θα μπορέσουμε να τον αποτιμήσουμε. 

newpost.gr

ΟΣΕ: Βρήκε «χρυσάφι» σε… άχρηστο σιδηροδρομικό υλικό


Σε μια υπολογίσιμη πηγή εσόδων έχει μετατρέψει ο ΟΣΕ το άχρηστο τροχαίο σιδηροδρομικό υλικό. Το παλιό τροχαίο υλικό, δηλαδή ντιζελάμαξες, αυτοκινητάμαξες, βαγόνια-εστιατόρια, σκευοφόροι, αλλά και απλά βαγόνια, που έκλεισαν τον κύκλο της «ζωής» τους και βγήκαν από την κυκλοφορία μόνο άχρηστο δεν είναι, αφού με την πώλησή του συνεισφέρει σημαντικά στα οικονομικά της εταιρείας.
Για την επόμενη διετία ο ΟΣΕ εκτιμά ότι από την πώληση του άχρηστου υλικού θα εισπράξει περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ.
Από τις συμβάσεις που υπογράφτηκαν την προηγούμενη χρονιά ο ΟΣΕ θα έχει έσοδα της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς μόνο το 2014 τα έσοδα από την πώληση παλιού τροχαίου υλικού ξεπέρασαν τα 1,73 εκατομμύρια ευρώ.
Συγκεκριμένα, πέρυσι ολοκληρώθηκαν συμβάσεις του 2013 και υπογράφτηκαν 14 νέες. Εκποιήθηκαν 196 άχρηστα σιδηροδρομικά οχήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου (μετρικής γραμμής) και 16.000 τόνοι άχρηστου σιδηροδρομικού μη τροχαίου υλικού, προϋπολογιζόμενης συμβατικής αξίας 5.714.700 ευρώ περίπου.
Έναντι του ανωτέρω ποσού το 2014 εισπράχθηκαν από εκποιήσεις άχρηστου υλικού 1.736.512 ευρώ, το 2015 εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 2.800.000 ευρώ, ενώ οι εισπράξεις θα ολοκληρωθούν εντός του 2016.
Ανοικτές διαγωνιστικές διαδικασίες
Βασικό σημείο είναι ότι η εκποίηση του υλικού αυτού έγινε με την πραγματοποίηση ανοιχτών πλειοδοτικών διαγωνισμών. Σύμφωνα με την διοίκηση του ΟΣΕ οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί μεγάλος ανταγωνισμός με την συμμετοχή σημαντικού αριθμού υποψηφίων αναδόχων.
Πρόκειται για θέμα μείζονος σημασίας καθώς στο πρόσφατο παρελθόν η διαχείριση του σκραπ είχε αποτελέσει εστία διαφθοράς και απώλειας εσόδων για τον ΟΣΕ.
Το σκάνδαλο με την πώληση του παλιού τροχαίου υλικού, που αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2008, γινόταν με παραποίηση των στοιχείων που αφορούν την ποσότητα και την τιμή στις συμβάσεις αποκομιδής του σκραπ. Οι επιτήδειοι, μεταξύ αυτών και υπάλληλοι του ΟΣΕ, όπως αποκάλυψε το πόρισμα των επιθεωρητών του τότε υπουργείου Μεταφορών αλλά και η εσωτερική έρευνα που διεξήγαγε ο ΟΣΕ, είχαν πλαστογραφήσει την υπογραφή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας η οποία τότε είχε την ευθύνη για την διαχείριση του υλικού αυτού «νομιμοποιώντας» με τον τρόπο αυτόν τις παραποιημένες συμβάσεις.
Με τη μέθοδο αυτή οι ιδιώτες που αναλάμβαναν την αποκομιδή του σκράπ πλήρωναν εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ενώ έπαιρναν πολύ μεγάλες ποσότητες, αποκομίζοντας τεράστια οφέλη εις βάρος του ΟΣΕ σε μια περίοδο, μάλιστα, που διεθνώς οι τιμές των μετάλλων βρίσκονταν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Να σημειωθεί ότι με νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό η διαχείριση του συνόλου του τροχαίου υλικού, δηλαδή και αυτού που έχει κριθεί ως άχρηστο, έχει ανατεθεί στην ΓΑΙΑΟΣΕ. Η εταιρεία προχωρά στη διαδικασία πρόσληψης συμβούλου ο οποίος θα αναλάβει να καταγράψει και να αξιολογήσει το τροχαίο υλικό προκειμένου στην συνέχεια να προχωρήσει η αξιοποίησή του είτε με την χρήση του, είτε με την εκποίησή του.
Στα δικαστήρια κατά των περικοπών προσφεύγουν οι σιδηροδρομικοί
Εν τω μεταξύ στα δικαστήρια εναντίον των περικοπών που έγιναν στις συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές καθώς και των περικοπών των δώρων και των επιδομάτων τους που υλοποιήθηκαν με την εφαρμογή των νόμων του μνημονίου προσφεύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών (ΠΟΣΣ).
Η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι οι μειώσεις – περικοπές, δεν έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια αλλά μόνιμο χαρακτήρα. θα πρέπει να διεκδικηθούν δικαστικά καθώς, όπως αναφέρει, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα κερδηθούν.
Η ΠΟΣΣ πριν ξεκινήσει τη δικαστική διεκδίκηση συμβουλεύτηκε εργατολόγους οι οποίοι πρότειναν την άσκηση ομαδικών αγωγών. Οι νομικές προσφορές που έλαβε η Ομοσπονδία πρόκειται να συζητηθούν σήμερα Τετάρτη από το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΣΣ το οποίο και θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση. Η ΠΟΣΣ καλεί τα μέλη της να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την κατάθεση αγωγών κατά των περικοπών, που η ίδια χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές.

aftodioikisi.gr