Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Οι πρώτες ρυθμίσεις για επικουρικές και εφάπαξ – Ποιες μνημονιακές διατάξεις αναστέλλονται


Έξι μνημονιακές διατάξεις που η εφαρμογή τους θα οδηγούσε σε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων σχεδιάζει να αναστείλει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα μετά την ανατροπή σκηνικού που δρομολογεί, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η επικείμενη πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης με αντίστοιχο πάγωμα των εξαγγελιών της.
Αλλαγή ρότας
Τα νέα δεδομένα που μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ανατρέπουν τα όσα σχεδίαζε ο κ. Στρατούλης περί πλήρους κατάργησης των μνημονιακών ρυθμίσεων και πλέον εξετάζεται να ανασταλούν μέχρι… νεωτέρας οι διατάξεις που θα έφεραν νέες μειώσεις συντάξεων, με ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο όχι πλήρους κατάργησής τους, αλλά αντικατάστασής τους στο επόμενο διάστημα από άλλες λιγότερο επώδυνες ρυθμίσεις.
Με τη νομοθετική ρύθμιση αναστέλλονται μόνον οι μνημονιακές διατάξεις που θα έπρεπε να ισχύσουν από την 1η/1/2015, ενώ την ίδια στιγμή άλλες μνημονιακές ρυθμίσεις, όπως η αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας από το 2021 ή το πλαφόν του 2,5% του ΑΕΠ στην αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών, αλλά και η πρόβλεψη για αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων κατόπιν μελέτης βιωσιμότητας διατηρούνται.
Οι μνημονιακές διατάξεις που αναστέλλονται είναι:
  1. Το άρθρο 42 του ν. 4052/12 που περιλαμβάνει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και τη ρήτρα θανάτου στον υπολογισμό των νέων επικουρικών συντάξεων. Με τη ρήτρα μείωσης, οι συντάξεις θα έπρεπε να κοπούν ως 18% φέτος για να καλυφθεί το έλλειμμα του ενιαίου επικουρικού ταμείου (ΕΤΕΑ), ενώ με τη ρήτρα θανάτου οι ασφαλισμένοι που θα έβγαιναν στη σύνταξη από 1ης/1/2015 και δήλωναν ότι επιθυμούν όταν αποβιώσουν να μεταβιβαστεί η σύνταξη σε επιζώντα μέλη της οικογενείας τους θα έπαιρναν μικρότερο ποσό.
  2. Το άρθρο 1 του ν. 3863/10 που εισάγει τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ από το 2015.
  3. Το άρθρο 2 του ίδιου νόμου που εισάγει την αναλογική σύνταξη, βάσει εισφορών και ετών ασφάλισης, για όσους ασφαλίζονται από 1ης/1/2011.
  4. Το άρθρο 3 που καθιερώνει τους συντελεστές υπολογισμού της αναλογικής σύνταξης.
  5. Το άρθρο 4 του νόμου 3863/10 που καθιερώνει το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και αποχωρούν από 1ης/1/2015. Με το νέο τρόπο οι μειώσεις θα ήταν της τάξης του 3% ως 10%.
  6. Η εφαρμογή του μαθηματικού τύπου στο εφάπαξ για όσους αποχωρούν για σύνταξη από την 1η/9/2013 και μετά.


aftodioikisi.gr

Να το «καταπληκτικό κείμενο» που θα ήταν ευτυχής ο Βαρουφάκης να υπέγραφε αμέσως...

του Γιώργη Αμπαζή
Η προσεκτική μελέτη του εν λόγω κειμένου, επιβεβαιώνει ότι και η νέα συμφωνία, που παζαρεύει η κυβέρνηση, θα διατηρήσει το λαό αλυσοδεμένο στις δεσμεύσεις που επιβάλλουν ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης και οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου.
Πρώτα απ' όλα, περιλαμβάνει ως «μεταβατικό στάδιο» την «παράταση της τρέχουσας δανειακής συμφωνίας», με τη συγκυβέρνηση να επιχειρεί με λεκτικά παιχνίδια να τη διαχωρίσει από την παράταση του μνημονίου, όταν στην πραγματικότητα μνημόνια και δανειακές συμβάσεις είναι άρρηκτα δεμένα: Τα μνημόνια, στην ουσία, εξειδικεύουν τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στις δανειακές συμβάσεις, ενώ η εφαρμογή τους αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των χρημάτων των δανειακών συμβάσεων.
Να ποιες πλευρές η κυβέρνηση δηλώνει ότι αποδέχεται:
  • «Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή τους δέσμευση για μια ευρύτερη, κοινωνικά πιο δίκαιη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρύθμισης που θα έχει στόχο τη μακροπρόθεσμη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης».
Πλήρης δέσμευση, δηλαδή, στην «ευρύτερη» και «ισχυρότερη» προώθηση των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» - αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, για να «βελτιωθούν» οι «προοπτικές ανάπτυξης» της κερδοφορίας του.
  • «Οποιοδήποτε νέο μέτρο, δεν θα αναστρέφει υπάρχουσες δεσμεύσεις και θα έχει πλήρη χρηματοδότηση».
Πρόκειται για τη γνωστή λογική των «ισοδύναμων μέτρων», της διατήρησης, δηλαδή, του πυρήνα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου που έχει ήδη διαμορφωθεί, με προσθήκη λίγων μπαλωμάτων που θα ράβονται στη μια μεριά, για να ξηλωθούν από παραδίπλα (π.χ. με το να παίρνουν κι άλλα από τους φτωχούς, για να δώσουν ψίχουλα στους φτωχότερους).
  • Η κυβέρνηση «θα απέχει από μονομερείς ενέργειες και θα εργαστεί σε στενή συνεννόηση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους».
Η «αξιοπρέπεια», «αξιοπρέπεια» και η εποπτεία, εποπτεία... αφού οτιδήποτε γίνεται θα πρέπει να έχει την έγκριση των λυκοσυμμαχιών όπου συμμετέχει το εγχώριο κεφάλαιο, της τρόικας ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ, που, για λόγους προπαγανδιστικούς, «βαφτίστηκε» πλέον «Ευρωπαίοι και διεθνείς εταίροι».
  • «Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της στους εταίρους, για να διασφαλίσει υγιή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά, επιτυγχάνοντας και στη συνέχεια διατηρώντας μεγάλα (sizeable) πρωτογενή πλεονάσματα».
Δεδομένη, λοιπόν, η συνέχιση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που ματώνουν το λαό για λογαριασμό του κεφαλαίου, με μοναδικό παζάρι το ακριβές ύψος τους και το ποιο κομμάτι τους θα πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους και ποιο στην παραπέρα κρατική στήριξη των εγχώριων μονοπωλίων.
  • «Τα μέτρα για τη μείωση του βάρους του χρέους και την επίτευξη μιας ακόμα πιο αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ θα εξεταστούν σε ευθυγράμμιση με τη δέσμευση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012 (...) Οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την ξεκάθαρη δέσμευσή τους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους».
Τα «κουρέματα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους», δηλαδή, έγιναν «ευθυγράμμιση» με τις αποφάσεις του Eurogroup για τη διαχείρισή του, που υπογράφηκαν από την προηγούμενη συγκυβέρνηση, ενώ, σε κάθε περίπτωση, ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει για ένα χρέος που δεν είναι δικό του.
Τόση είναι η σχέση των «κόκκινων γραμμών» τους με τα λαϊκά συμφέροντα, τέτοιες είναι οι δεσμεύσεις τους! Ο λαός να επαγρυπνεί!

Γιώργη Αμπαζή – Μέλους της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ

" ΟΧΙ " ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΣΤΗΝ 3Ε , ΛΟΓΩ " ΛΟΥΚΕΤΩΝ " ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ


Όχι του Δήμου Πατρέων σε χορηγία της 3Ε λόγω λουκέτων και απολύσεων
Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» δεν έκανε αποδεκτή την χορηγία της 3Ε, με σκοπό την προβολή της στις Καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου, αντιδρώντας έτσι, στις απολύσεις και το κλείσιμο εργοστασίων της εταιρίας στην πόλη. 
«Η Κοινωφελής Επιχείρηση δεν έκανε αποδεκτή την χορηγία της 3Ε παρά τις οικονομικές της δυσκολίες, γιατί επιδιώκει και με αυτή την απόφασή της να εκφράσει την έμπρακτη συμπαράστασή της στον πολύμηνο Αγώνα των εργαζομένων της 3Ε ενάντια στις απολύσεις για να ανοίξουν τα εργοστάσια» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου.


epoli.gr

Οι προτάσεις της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020



Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για τη βελτίωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής ΕΣΠΑ, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Πατούλης, ο α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και της Επιτροπής Δ. Καφαντάρης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ και μέλος της Επιτροπής Γ. Μουράτογλου, τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ και της Επιτροπής Α. Κοιμήσης, Γ. Ιωακειμίδης, Δ. Μπίρμπας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΕΤΑ και μέλος της Επιτροπής Ν. Χιωτάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ και μέλος της Επιτροπής Γ. Μέξης, ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ Π. Βασιλείου και ο σύμβουλος της ΚΕΔΕ Π. Μαΐστρος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι έχει ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκη για όλα τα θέματα αρμοδιότητάς του που αφορούν τους δήμους και κυρίως για το νέο ΕΣΠΑ
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Επιτροπή ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ κατέληξε στις εξής προτάσεις, τις οποίες θα καταθέσει προς συζήτηση στην κυβέρνηση:
Για το τρέχον ΕΣΠΑ 2007-2013, να λυθεί η εκκρεμότητα χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση των έργων δήμων τα οποία διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης.
Για το νέο ΕΣΠΑ:
·        Να εγκριθεί η χρηματοδότηση υποστήριξης των δήμων από την Τεχνική Βοήθεια, που διαχειρίζεται η ΜΟΔ για την ωρίμανση των νέων έργων τους, όπως είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση.
·        Να υιοθετηθεί η πρόταση της ΚΕΔΕ για το Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης και Υποστήριξης των δήμων ως δικαιούχων του νέου ΕΣΠΑ, που θα περιλαμβάνει  την υποστήριξη  των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Επιτροπών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ενδυνάμωση των ορεινών και νησιωτικών δήμων, την οργάνωση και τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό όλων των δήμων, την υποστήριξη για τη διασφάλιση της διαχειριστικής τους επάρκειας κ.λπ.
·        Να ρυθμιστεί νομοθετικά η δυνατότητα κάθε δήμου να προκηρύσσει και να υπογράφει σύμβαση για τεχνικό σύμβουλο υποστήριξης των υπηρεσιών του για την ωρίμανση και την εκτέλεση των έργων του.

Όσον αφορά το θέμα της διαχειριστικής επάρκειας των δήμων η ΚΕΔΕ ζητά:
·        Να διατηρήσουν τη βεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας, όσοι δήμοι την έχουν ήδη αποκτήσει.
·        Να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού στους δήμους που θέλουν να αποκτήσουν διαχειριστική επάρκεια.
·        Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγραμματισμού, να διασφαλιστούν και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι διαχειριστικής επάρκειας ή υλοποίησης των έργων, όπως η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων,

Τέλος,  να διασφαλιστεί θεσμικά και προγραμματικά ο διακριτός ρόλος δήμων και περιφερειών στην εξειδίκευση, τη διαχείριση και την εφαρμογή  Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Πώς αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα


Το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» υλοποιεί το έργο «Ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών πληροφόρησης, συμβουλευτικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης εργαζομένων» με στόχο την πληροφόρηση, ενδυνάμωση και παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής στους εργαζόμενους αλλά και σε ανέργους, για θέματα που αφορούν τους τομείς της Κοινωνικής Ασφάλισης, των Εργασιακών Σχέσεων και της Απασχόλησης.  Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί ένα συνοπτικό οδηγό πληροφόρησης με τις διατάξεις που διέπουν την αμοιβή της Καθαράς Δευτέρας.
H Καθαρά Δευτέρα, που φέτος γιορτάζεται στις 23 Φεβρουαρίου, είναι για τους μισθωτούς εργάσιμη ημέρα, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες αργίες. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά και η απασχόληση των μισθωτών κατά την ημέρα αυτή είναι νόμιμη και δεν δημιουργεί αξίωση για πρόσθετη αμοιβή.
Ειδικότερα:
-          στους ημερομίσθιους μισθωτούς που θα απασχοληθούν την Καθαρά Δευτέρα οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς άλλη προσαύξηση (δηλαδή δεν θα λάβουν την προσαύξηση 75%),
-          στους μισθωτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό δεν οφείλεται καμία άλλη αμοιβή πλέον του κανονικού μηνιαίου μισθού, αφού η Καθαρά Δευτέρα συμπεριλαμβάνεται στις εργάσιμες ημέρες του μήνα, στις οποίες αντιστοιχούν οι αποδοχές τους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, εάν την ημέρα αυτή, που χαρακτηρίζεται σαν εργάσιμη εορτή, ο μισθωτός απουσιάσει αυθαίρετα από την εργασία του, όχι μόνο δεν δικαιούται να λάβει το ημερομίσθιό του, αλλά η απουσία του χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη.
Εξαιρέσεις
 1. Αν η εορτή της Καθαράς Δευτέρας έχει χαρακτηρισθεί σαν ημέρα αργίας με συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή συνήθεια, εσωτερικό κανονισμό, με ατομική σύμβαση εργασίας ή τέλος με έθιμο, οι μισθωτοί δεν προσέρχονται για εργασία μεν, αλλά δικαιούνται κανονικά το ημερομίσθιο ή το μισθό τους αντίστοιχα χωρίς καμιά πρόσθετη αμοιβή.
2. Αν περιλαμβάνεται σε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή σε Διαιτητική Απόφαση όρος καταβολής προσαύξησης 75% για την εργασία κατά την Καθαρά Δευτέρα, οι μισθωτοί που υπάγονται σε αυτήν δικαιούνται να λάβουν την παραπάνω αύξηση.
Για περισσότερες πληροφορίες ή διατύπωση σχετικών ερωτημάτων στα αναφερόμενα πεδία παρακαλούμε να έρχεστε σε επαφή με το Περιφερειακό ΙΝΕ / ΓΣΕΕ Βορείου Αιγαίου, Εργατικό Κέντρο Χίου, Μαρτύρων 2, 82100 Χίος, τηλ. 22710 23550, fax 22710 23175, e-mail: chiosinediktio@inegsee.gr και ineba@inegsee.gr. Οι υπηρεσίες Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής παρέχονται δωρεάν στο κοινό.


ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ

Το Σωματείο Οικοδόμων Χίου ενημερώνει τα μέλη του ότι θα πραγματοποιηθεί παιδική αποκριάτικη γιορτή την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 18:00 το απόγευμα στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Χίου.

Προσκαλούνται οι συνάδελφοι να προσέλθουν με τα παιδιά τους, είτε με αμφίεση είτε όχι, για να περάσουμε όλοι καλά.


Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με Περιφ. Σύμβουλο κ. Ι. Σπιλάνη




Με τον επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο» και Περ. Σύμβουλο, Καθηγητή κ. Ι. Σπιλάνη  συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης 18 Φεβρουαρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν τοπικά θέματα καθώς και ο αναπτυξιακός προγραμματισμός της Περιφέρειας, και ειδικά της Περιφερειακής Ενότητας Χίου για τα επόμενα χρόνια.  Επισημάνθηκε η ανάγκη στενής συνεργασίας και η σημασία ανάπτυξης γόνιμου δημοκρατικού διαλόγου στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

Καμία αλλαγή παραδείγματος από την επιλογή Προέδρου, χρειάζονται δεσμεύσεις



Η επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως προτεινόμενου από την κυβέρνηση υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, μας εξέπληξε δυσάρεστα, δεδομένων και των κριτηρίων που είχαμε προτείνει για την επιλογή. Δυστυχώς η πρόταση αυτή ήρθε για να μας θυμίσει όλο το πολιτικό σκηνικό που θέλουμε να ξεχάσουμε και να βάλουμε πίσω μας με την νέα κυβέρνηση. Δεν εγγυάται την αλλαγή παραδείγματος που αναζητούν οι πολίτες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, αν και κατανοούμε την πολυπλοκότητα και κρισιμότητα των ιστορικών στιγμών που ενδεχομένως οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή, θεωρούμε ότι οι συμβολισμοί που συνοδεύουν το πρόσωπό του είναι εξόχως αρνητικοί. Δεν ξεχνάμε ότι ο Κ. Π. Παυλόπουλος, μεταξύ άλλων: -
  • υπήρξε ο επίσημος εισηγητής της ΝΔ στην (ευτυχώς άκαρπη) συνταγματική αναθεώρηση του 2006, όπου στο στόχαστρο ήταν τόσο το άρθρο 24 για τη συνταγματική προστασία των δασών και του περιβάλλοντος, όσο και ο ρόλος του ΣτΕ στα περιβαλλοντικά θέματα
  • κατάργησε ως Υπ. Εσωτερικών τα όποια μέτρα αξιοκρατίας είχαν προωθηθεί για τις προσλήψεις στο δημόσιο (ΑΣΕΠ, καθιέρωση «γαλάζιας» συνέντευξης), ενώ ξεπερνώντας κατά πολύ τις επιταγές των αποφάσεων των δικαστηρίων που δικαίωναν τις προσφυγές των συμβασιούχων, επιδόθηκε σε αθρόες αδιαφανείς προσλήψεις που διόγκωσαν τις δανειακές ανάγκες του δημοσίου
  • διετέλεσε Υπ. Εσωτερικών κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο το 2007 αλλά και των γεγονότων που στιγμάτισαν μια γενιά το Δεκέμβρη του 2008
  • υπήρξε συνήγορος των καταπατητών δασικών εκτάσεων, σε δικαστική υπόθεση στην οποία τελικά δικαιώθηκαν οριστικά και αμετάκλητα οι οικολογικές οργανώσεις που είχαν προσφύγει υπερασπιζόμενες τα δημόσια αγαθά  
Παρόλα αυτά, αντιλαμβανόμαστε ότι σε αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα στιγμές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την οποία αποφασίσαμε να στηρίξουμε έχει ανάγκη την ομοφωνία της κοινοβουλευτικής της ομάδας. Ο Γιώργος Δημαράς, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους και εξελέγη βουλευτής με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, θα ψηφίσει σήμερα σεβόμενος την απόφαση αυτή.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να συνοδεύεται από δεσμεύσεις για τη συνεισφορά του ΠτΔ σε μια διαφορετική πορεία της χώρας, στην οποία και θα προσπαθήσει να εκφράσει ενωτικά τις προσδοκίες όλων των πολιτών για το καλύτερο.

Τρία όχι των Αζέρων στο Λαφαζάνη για τον αγωγό TAP



Κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Μπακού ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έθεσε τρία αιτήματα στους Αζέρους σχετικά με τον αγωγό TAP, λαμβάνοντας όμως αρνητικές απαντήσεις.

Σχετικά με το πρώτο «προαπαιτούμενο» για συμμετοχή της Ελλάδα στο μετοχικό κεφάλαιο της, η Socar ξεκαθαρίζει ότι αν η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει κάποιο μερίδιο στην εταιρεία να.... καταβάλει  εγκαίρως το τίμημα, ενώ ζητά η επιχείρηση που θα αγοράσει το ποσοστό να παρέχει εγγυήσεις ότι έχει ικανότητα πληρωμής.

Αναφορικά με τη μείωση του φυσικού αερίου ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται προς το παρόν αδύνατο, ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά την έναρξη της προμήθειας αερίου, καθώς  η Ελλάδα δεν αγοράζει από τους Αζέρους αέριο.

Στο ζήτημα για να εισπράττει η Ελλάδα ετήσια τέλη για τη διέλευση του αγωγού επί ελληνικού εδάφους οι Αζέροιοι παραπέμπουν τον κ. Λαφαζάνη να απευθυνθεί σε επίπεδο ΕΕ.

Όπως τόνισε στο αζέρικο πρακτορείο «azernews» ο αντιπρόεδρος της Socar Ελχάντ Ναζίροφ, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στο Μπακού, τόνισε ότι «αν  η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει κάποιο μερίδιο στην εταιρεία του TAP,  να βιαστεί να καταβάλει  το τίμημα. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να  πουλήσουμε μέρος του ποσοστού μας.  Θέλουμε ο αγωγός να γίνει πιο ελληνικός.  Ο αγοραστής όμως να είναι μια αξιόχρεη εταιρεία, ώστε να μην καθυστερήσει η κατασκευή του αγωγού».

Μάλιστα, για τη μείωση των τιμών, υπογραμμίζει ότι «είναι αδύνατο να υπάρξει μείωση των τιμών του φυσικού αέριου», εξηγώντας ότι «σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές το 2013 για 25 χρόνια προβλέπει αλλαγή στις τιμές πώλησης του αερίου μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξουν πολύ απότομες μεταβολές στις διεθνείς τιμές».

Εξάλλου, όπως, τονίζει «θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο μετά την έναρξη της προμήθειας αερίου, καθώς προς το παρόν η Ελλάδα δεν αγοράζει από εμάς αέριο, επομένως δεν τίθεται και ζήτημα αλλαγής στις τιμές». Διευκρίνισε δε ότι μια τέτοια συζήτηση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν αλλά όλες τις εταιρείες της  κοινοπραξίας του αγωγού TAP, που είναι BP με 20%, Socar με 20%, Statoil με 20%, Fluxys με 19%, Enagas με 16%, Axpo με 5%.
Να σημειωθεί ότι θα προμηθευόμαστε από το 2020 αέριο και όπως προβλέπει η συμφωνία ΔΕΠΑ και Socar πρόκειται για 1 δισεκατομμυύριο κυβικά μέτρα ετησίως.

Τέλος, για τα ετήσια τέλη για τη διέλευση του αγωγού επί ελληνικού εδάφους η Socar απαντά πως «πρόκειται για θέμα που δεν αφορά εμάς αλλά πρέπει να απευθυνθεί σε επίπεδο ΕΕ».Τόνισε, επίσης, ότι η SOCAR είναι  σε επαφή με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή Πρώτο Θέμα

topontiki.g
r

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ «ΟΧΙ» ΠΟΥ ΕΙΠΕ


E-mailΕκτύπωσηPDF
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*  
Οσο η ελληνική κυβέρνηση αντιστέκεται, η τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού βρίσκεται στο πλευρό της. Κι όχι μόνο οι Ελληνες. Ηάρνησή της να υποταχθεί στους Γερμανούς έχει προκαλέσει τεράστια εντύπωση και γέννησε ελπίδες σε πολλούς λαούς της Ευρώπης ότι μπορεί τελικά να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πολιτική τηςευρωλιτότητας που έχει επιβάλει το Βερολίνο σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωζώνης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πλέον υπόλογος για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του μόνο απέναντι στους Ελληνες που τον εξέλεξαν για το υπέρτατο πολιτικό αξίωμα, αλλά και σε όλους εκείνους τους Ευρωπαίους που η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η στάση της κυβέρνησης Τσίπρα μέχρι τώρα αλλάζει ή επηρεάζει τους πολιτικούς συσχετισμούς και στη δική τους χώρα.
Είτε το θέλει η κυβέρνηση Τσίπρα είτε όχι, η αντίστασή της στην ευρωλιτότητα υπονομεύει τηστρατηγική της Γερμανίας για επέκταση και εδραίωση της ηγεμονίας της στην Ευρώπη. Υπ' αυτό το πρίσμα πρέπει να εξηγηθούν οι λυσσώδεις αντιδράσεις των Γερμανών σε οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση. Θέλουν πρώτα να εξευτελίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του, να την κάνουν να γελοιοποιηθεί απαρνούμενη τις προεκλογικές υποσχέσεις της και μόνο τότε να την υπονομεύσουν και να την ανατρέψουν. Θέλουν να την εξαφανίσουν για να μην αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες! Συμμάχους δεν έχει η κυβέρνηση Τσίπρα στην Ευρωζώνη.
Σε πολιτικό επίπεδο, οι υποτιθέμενοι κεντροαριστεροί σύμμαχοι τύπου Ολάντ της Γαλλίας ή Ρέντσι της Ιταλίας αποδεικνύονται ψοφοδεείςανειλικρινείς και καιροσκόποι που υποχωρούν πανικόβλητοιστην ελάχιστη φραστική γερμανική πίεση! Μόνο στην πλειοψηφία πλέον των Ελλήνων και σε τμήματα κάποιων ευρωπαϊκών λαών -κάθε άλλο παρά ασήμαντα, σημειωτέον- μπορεί να υπολογίζει ο πρωθυπουργός ότι τον στηρίζουν όσο αντιστέκεται στους Γερμανούς. Εχει τεράστια σημασία, λοιπόν, ηεπιμονή του Αλέξη Τσίπρα στο «Οχι» που είπε στο Βερολίνο αναφορικά με την απαίτησή του να δεχτεί επέκταση του μνημονίου.
Αν υποχωρήσει άτακτα και αποδεχτεί κάτι τέτοιο, κινδυνεύει να χάσει τον λαό, τον μοναδικό σύμμαχο που έχει και να απομείνει η κυβέρνηση στα νύχια των Γερμανών. Πλανάται η κυβέρνηση, αν νομίζει ότι θα της επιτρέψει η καγκελαρία να δώσει 13η σύνταξη ή να κάνει τον κατώτατο μισθό 751 ευρώ ή να δώσει αφορολόγητο 12.000 ευρώ για κάθε Ελληνα, να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ. Μονομερώς, αποκλειστικά μονομερώς μπορεί να νομοθετήσει μέτρα ελάφρυνσης των λαϊκών στρωμάτων! Τους Γερμανούς καθόλου δεν τους νοιάζει το ζήτημα του χρέους, το «κούρεμα» του οποίου άλλωστε ούτε καν ως θέμα συζήτησης δεν το έχει θέσει η νέα ελληνική κυβέρνηση, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα συναντούσε την κατηγορηματική άρνηση του Βερολίνου.
Η καγκελαρία δεν θέλει να υπάρξει κανένα φιλολαϊκό μέτρο σε καμία χώρα της Ευρωζώνης! Την οικονομική πτώση ή και την καταβαράθρωση, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, προωθεί η γερμανική κυβέρνηση για όλα τα κράτη της Ευρωζώνης και απαιτεί καμία χώρα να μη διαταράσσει την πολιτική της αυτή. Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πολύ σταθερός στα όσα είπε, υποσχόμενος ταυτόχρονα την άμεση νομοθέτηση αποκατάστασης του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων (συλλογικές συμβάσεις, διαιτησία κ.λπ.), ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων και του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας, νομοθέτησης των 100 δόσεων στα Ταμεία.
Μας ανησυχεί κάπως το γεγονός ότι ξένα μέσα ισχυρίζονται πως βρίσκεται επί θύραις το κλείσιμο συμφωνίας σήμερα. Βάσει των όσων είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, για να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, πρέπει πρώτα η ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει αίτημα επέκτασης του μνημονίου και κατόπιν να γίνει η συνεδρίαση! Αυτό ήταν το τελεσίγραφο των Γερμανών προς την Ελλάδα, με το οποίο συντάχθηκαν τελικά και οι 18 υπουργοί Οικονομικών των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Γνωρίζουμε τις απίστευτες ικανότητες επιλογής λέξεων στους κύκλους της ΕΕ.Διαπιστώσαμε ότι πλέον ούτε ο Σόιμπλε δεν χρησιμοποιεί τις λέξεις «μνημόνιο» και «τρόικα», αλλά επιμένει ανυποχώρητα στην ουσία των μνημονιακών δεσμεύσεων που είχαν υπογράψει ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος. Περιμένουμε έτσι να δούμε μήπως μας περιμένει στη γωνία κάποια δυσάρεστη έκπληξη, την οποία ειλικρινά απευχόμαστε.  
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

iskra.gr

Στη δημοσιότητα όλος ο φάκελος της διαπραγμάτευσης στα Eurogroup της 11 και 16/2


Στη δημοσιότητα έδωσε το ΥΠΟΙΚ όλον τον φάκελο παρουσιάσεων από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στις συνεδριάσεις του Eurogroup, με τα non papers τεκμηρίωσης που παρείχε η διαπραγματευτική ομάδα.

varoufakis-djesselbloem.jpg

Ο φάκελος  περιλαμβάνει τις δύο ομιλίες του ΥΠΟΙΚ στα δύο Eurogroup της 11ης και 16ης Φεβρουαρίου, δύο non paper που κατατέθηκαν στις ίδιες συναντήσεις από την ελληνική πλευρά, περιλαμβανομένων και ειδικών αναφορών για τα αποτελέσματα των εργασιών των τεχνικών κλιμακίων που έλαβαν χώρα στις 13 και 14 Φεβρουαρίου. Δημοσιοποιούνται ακόμη το προσχέδιο Moscovici αλλά και το σχέδιο δήλωσης του τελευταίου Eurogroup -γνωστό ως σχέδιο Dijsselbloem- που απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά.Ως προς το αποτέλεσμα των τεχνικών συζητήσεων αναφέρεται ότι:"Στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημειώθηκε καλή πρόοδος στον προσδιορισμό των τομέων όπου οι ελληνικές αρχές μπορούν να στηρίξουν την τρέχουσα ατζέντα μεταρρυθμίσεων: φορολογική μεταρρύθμιση, μεταρρύθμιση συλλογής εσόδων, διαχείριση δημόσιων οικονομικών, αντιμετώπιση διαφθοράς, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μεταρρύθμιση των δημόσιων συμβάσεων, βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος, μεταρρύθμιση δικαστικού συστήματος, εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα βιομηχανικά δίκτυα και τους ανταγωνιστικούς τομείς. Απαιτείται χρόνος τις προσεχείς εβδομάδες ούτως ώστε η κυβέρνηση να προβεί σε μια πιο λεπτομερή αξιολόγηση των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται πλήρως να συνεχίσει τις προσπάθειες σε αυτούς τους τομείς. Θεωρεί ως απαραίτητο στοιχείο της πολιτικής της εντολής να επιταχύνει την εφαρμογή αποφασιστικών πολιτικών που η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει: αποφασιστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αντιμετώπιση της διαφθοράς και αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης. Είναι έτοιμη να δεσμευτεί για βραχυπρόθεσμη εφαρμογή βασικών πολιτικών". 
Πληροφορίες από capital.gr και real.gr
- See more at: http://left.gr/news/sti-dimosiotita-olos-o-fakelos-tis-diapragmateysis-sta-eurogroup-tis-11-kai-162#sthash.yNG82Eec.dpuf

Μέγα Απόδειπνο στην Αγία Μαρκέλλα την Καθαρά Δευτέρα


E-mailΕκτύπωσηPDF
agia_markellaΤην Καθαρά Δευτέρα, 23η Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 15.30, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Μάρκος θα τελέσει το Μέγα Απόδειπνο στο Ιερό Προσκύνημα Αγία Μαρκέλλας Βολισσού.
Παρακαλούνται και προσκαλούνται οι ευσεβείς χριστιανοί να προσέλθουν σε συμπροσευχή.
Εκ του Ιερού Προσκυνήματος

Στην Τελική Φάση Οι Νεανίδες Του ΝΟΧ


Στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος προκρίθηκε η ομάδα υδατοσφαίρισης Νεανίδων του ΝΟ Χίου. Η ομάδα μας πέτυχε 2 νίκες και ηττήθηκε μόνο από τη Βουλιαγμένη. Έτσι κατέλαβε την 2η θέση του Α' ομίλου Αττικής και πέρασε άνετα στα τελικά όπου θα διεκδικήσει την είσοδο στην τετράδα. Οι αγώνες διεξήχθησαν στο κολυμβητήριο της Νέας Σμύρνης το διήμερο 13-14/2/15. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
ΝΟ Χίου - Πανιώνιος: 11-6
Τα οκτάλεπτα: 3-0, 1-1, 5-4, 2-1
Τα γκολ για το ΝΟΧ: Μισαηλίδη 2, Γκίλλα Μ. 1, Χιονά 1, Μπελέγρη 6, Κανετίδου 1
ΝΟ Χίου - ΝΟ Βουλιαγμένης: 3-15
Τα οκτάλεπτα: 1-4, 1-2, 1-5, 0-4
Τα γκολ για το ΝΟΧ: Μισαηλίδη 1, Μπελέγρη 1, Κανετίδου 1

ΝΟ Χίου - ΝΟ Πατρών: 9-4
Τα οκτάλεπτα: 3-0, 0-0, 1-2, 5-2
Τα γκολ για το ΝΟΧ: Μισαηλίδη 1, Γκίλλα Μ. 2, Κριμιζή 3, Μπελέγρη 2, Κανετίδου 1
Βαθμολογία Α' Ομίλου Αττικής
1Βουλιαγμένη9
2ΝΟ Χίου6
3Πανιώνιος 1
4ΝΟ Πατρών 1

Ομάδα Υδατοσφαίρισης Νεανίδων ΝΟΧ 2014-15
Ομάδα Πόλο Νεανίδων ΝΟΧ 2014-15

Σύνθεση Ομάδας
1) Ιωάννα Καρακούρου
2) Αναστασία Δεββέ
3) Δήμητρα Φραγκιά
4) Κυριακή Μισαηλίδη
5) Μαριάντζελα Γκίλλα
6) Αγγελική Γκιάλη
7) Ιωάννα Χιονά
8) Ισιδώρα Κριμιζή
9) Δέσποινα Μπελέγρη
10) Ελένη Κανετίδου
11) Σοφία Φράγκου
12) Πλουμιστή Γκίλλα
13) Εμμανουέλα Μαρουλά
14) Ελπίδα Σύκα-Λεριώτη

Προπονητής: Μικές Τέττερης
Έφορος: Τάκης Γκίλλας

Το ΔΣ του ΝΟ Χίου ευχαριστεί θερμά την Hellenic Seaways για την παροχή έκπτωσης στα εισιτήρια της ομάδας.

noxiou.gr

Αλλαγή ώρας αγώνων ποδοσφαίρου στη Χίο


 Απο τις 25 Φεβρουαρίου 2015 όλοι οι αγώνες της Α΄ και Β΄ κατηγορίας θα ξεκινούν στις 15:30 αντί 15:00

Ο ΣΟΪΜΠΛΕ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στα άκρα οδηγεί τη διαπραγματευτική διαδικασία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτοντας κάθε πρόταση που καταθέτει η ελληνική κυβέρνηση και εμμένοντας στην μοναδική (κατ’ αυτόν) επιλογή του μνημονίου και της λιτότητας. Η στάση που κρατά το Βερολίνο προκαλεί ερωτήματα για το που ακριβώς το πάει και απειλεί να τινάξει το οικοδόμημα της Ευρωζώνης στον αέρα.
 
Δεν είναι άλλωστε καθ’ όλου τυχαίο του tweet της Ισπανικής κυβέρνησης το οποίο βέβαια στη συνέχεια έσπευσε να εξαφανίσει με εντολή του ο Μαριάνο Ραχόι πως «η Γερμανία καταστρέφει ξανά την Ευρώπη, τι σπάνιο, δεν το έχει ξανακάνει». Δεν είναι επίσης τυχαίες και οι επισημάνεις κορυφαίων οικονομολόγων, μεταξύ των οποίων και ο Πώλ Κρούγκμαν, ότι η Γερμανία με την τακτική που ακολουθεί έναντι της Ελλάδας «πυρπολεί» το οικοδόμημα της Ε.Ε.
 
Το θέμα όμως είναι πως ακόμη και σήμερα μπορεί και επιβάλλει τις απόψεις της στην Ε.Ε. (μέχρι βέβαια να σκάσει καμία Ιταλία), ενώ η στάση της ελληνικής κυβέρνησης που δεν υποκύπτει στους εκβιασμούς της και στις απειλές της έχει κάνει τον κ. Σόιμπλε έξαλλο γιατί θεωρεί πως αμφισβητείται η γερμανική ηγεμονία. 
 
Κι εκεί ακριβώς είναι το επικίνδυνο. Το Βερολίνο θεωρεί πως μπορεί με την οικονομία ή μέσω των χρεών να ελέγχει όλη την Ε.Ε. Ό,τι επιχείρησε να κάνει δηλαδή δύο φορές με τα όπλα κατά το παρελθόν αιματοκυλώντας τον πλανήτη, το κάνει τώρα με τα οικονομικά μέσα. Μέχρι βέβαια να βρεθεί κάποιος να πει «ΟΧΙ». Και αυτό το «ΟΧΙ» ο κ. Σόιμπλε προφανώς δεν θέλει να το ακούσει από την Ελλάδα.
 
Αυτό είναι που τον έχει κάνει έξαλλο και πριν ακόμη ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης καταθέσει το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης, κάτι που επιβεβαίωσε πώς θα συμβεί σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο κ. Σόιμπλε έσπευσε να απορρίψει την ιδέα.  
  
«Η Αθήνα θα ζητήσει μια παράταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης κατά μερικούς μήνες», δήλωσε χθες τη νύχτα, μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο" ZDF" ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
 
«Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη», είπε από τις Βρυξέλλες ο κ. Βαρουφάκης προσθέτοντας πως γι’ αυτή την παράταση, θα υπάρξουν «προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις».
 
Με το που το άκουσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βγήκε επίσης στο "ZDF" και απάντησε πως «δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης. Το ζήτημα δεν είναι η παράταση ενός δανειακού προγράμματος αλλά αν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί, ναι ή όχι».
 
Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι πώς μπορεί να επέλθει μία συμφωνία όταν το Βερολίνο θέλει, όπως φαίνεται τη ρήξη. Το «κλειδί» στην όλη υπόθεση είναι μάλλον ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εργάζεται αθόρυβα προκειμένου να βρεθεί μία λύση.
 
Εικάζεται μάλιστα πως το κείμενο του Πιέρ Μοσκοβισί στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση «πατάει» για να καταθέσει αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης είναι έμπνευσης του κ. Γιούνκερ. Πληροφορίες δε αναφέρουν πως το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επέλεξε για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ανατρέποντας την ισορροπία στο Κολέγιο των Επιτρόπων, ήταν μια κίνηση ανταπόδοσης στον κ. Γιούνκερ.
 
Το πόσο έμπρακτη μπορεί να είναι η στήριξη του επικεφαλής της Κομισιόν στην Ελλάδα και αν τελικώς θα καμφθούν οι αντιδράσεις του Βερολίνου για να εξευρεθεί μία λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές μένει πάντως να το δούμε. Διαφορετικά, η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείεται να… απασφαλίσει.  
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Του Φώτη Τριάρχη

Έντονο παρασκήνιο υπήρξε στην επιλογή του πρωθυπουργού να υποδείξει ως υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο. 

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει πριν τις εκλογές να προτείνει υποψήφιο από τον χώρο της κεντροδεξιάς, στο πλαίσιο του «ανοίγματος» προς μετριοπαθείς δυνάμεις, προκειμένου να συμβολίσει την ενότητα ενόψει και των δυσκολιών της διαπραγμάτευσης. Ιδιαίτερα στόχευσε στον διεμβολισμό του κεντροδεξιού χώρου και κυρίως των Καραμανλικών αφού από εκεί προέρχεται ο κ. Παυλόπουλος.

Ως πρώτη επιλογή, είχε τον Κώστα Καραμανλή. Μετά τις αλλεπάλληλες αρνήσεις του πρώην πρωθυπουργού, προέκρινε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον οποίο διατηρούσε άριστες σχέσεις. Είχε συμφωνήσει με τον κοινοτικό επίτροπο σχεδόν σε όλα. Ο κ. Αβραμόπουλος, από την πλευρά του είχε κάνει το σχετικό λόμπινγκ στην Κομισιόν προκειμένου να άρει – και σε μεγάλο βαθμό τα είχε καταφέρει – τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από πλευράς Γιούνγκερ λόγω της αναστάτωσης που προκαλούσε στην ανισορροπία συσχετισμού δυνάμεων στο κολλέγιο των Επιτρόπων. 

Εφόσον προκρινόταν η συγκεκριμένη λύση, τη θέση του Αβραμόπουλου ως Επίτροπος θα έπαιρνε ο νυν αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, Δημήτρης Παπαδημούλης. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε μεν έναν κεντροδεξιό πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά έναν «δικό» του Επίτροπο, έστω και με υποδεέστερο χαρτοφυλάκιο. 

Ωστόσο, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολλές εξ αρχής. Το κύριο επιχείρημα ήταν ότι μια αριστερή κυβέρνηση που κατέκτησε την εξουσία, δεν μπορεί να εκφραστεί από έναν υποψήφιο που ψήφισε μνημονιακά μέτρα. Υπήρξαν εισηγήσεις για αριστερές υποψηφιότητες από τους Αλέξη Μητρόπουλο, Μανώλη Γλέζο, την ΚΟΕ και κυρίως την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και του Πάνου Καμμένου για την Ντόρα Μπακογιάννη. 

Η ισχυρή αντίδραση και μέσα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου την Κυριακή τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη προκειμένου να τον μεταπείσει να αποδεχθεί την λύση Αβραμόπουλου. Κάτι που δεν κατέστη εφικτό με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το διάγγελμα που είχε προγραμματίσει ο πρωθυπουργός, με το οποίο θα ανακοίνωνε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Το θέμα παραπέμφθηκε για τη συνεδρίαση της ΚΟ. 
Μεσολάβησαν 48 ώρες πυρετωδών διαβουλεύσεων με την Αριστερή Πλατφόρμα να πιέζει αφόρητα έχοντας «στυλώσει» τα πόδια για Αβραμόπουλο και αντιπροτείνοντας Προκόπη Παυλόπουλο. Παρά τα επιχειρήματα του Μαξίμου ότι «θα έχουμε και πρόεδρο Δημοκρατίας και Επίτροπο προερχόμενους από την δεξιά» οι αντιστάσεις δεν εκάμφθησαν. Ο κ. Παυλόπουλος επιπλέον, χαίρει της εκτίμησης στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, όπως του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και πολλών ακόμη από τον ΣΥΡΙΖΑ. 



Τελικώς, σήμερα το πρωί ελήφθη η τελική απόφαση από τον πρωθυπουργό ο οποίος – σύμφωνα με ορισμένες πηγές – επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με τον ίδιο όσο και με τον Κώστα Καραμανλή για να του ανακοινώσει την επιλογή του. 

Η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου πρόεδρου της Δημοκρατίας θα διεξαχθεί το απόγευμα της Τετάρτης στις 7:30 μ.μ. σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της βουλής. Εκτός απροόπτου, ο κ. Παυλόπουλος αναμένεται να λάβει 238 θετικές ψήφους (δηλαδή 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 76 της ΝΔ και 13 των ΑΝΕΛ).

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, απαιτεί το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην πρώτη ψηφοφορία από την παρούσα Βουλή.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, στην πρώτη ψηφοφορία μπορεί να αναδείξει Πρόεδρο με 180 ψήφους και εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφους.

Στην περίπτωση που ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μια φορά ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφισαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. 

Σημειώνεται ότι με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, στην ψηφοφορία που θα είναι ονομαστική φανερή οι βουλευτές θα δηλώνουν το όνομα του προτεινόμενου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα που προτιμούν ή θα δηλώνουν «παρών».

Ψήφος «κατά» ή «όχι» δεν προβλέπεται στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε επίσης και αιτιολόγηση της ψήφου.

Το who is who του Προκόπη Παυλόπουλου

O κ. Προκόπης Παυλόπουλος είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Προκόπης Παυλόπουλος γεννήθηκε το 1950 στην Καλαμάτα. Στην πόλη αυτή τελείωσε το Λύκειο και ως πρωτοετής της Νομικής ήλθε στην Αθήνα το 1968.

Είναι παντρεμένος με τη Βλασία Παυλοπούλου – Πελτσεμή. Έχει αποκτήσει τρία παιδιά, τον Βασίλη που ακολούθησε τη Νομική, την Μαρία που είναι πτυχιούχος της γαλλικής φιλολογίας και την Ζωή που ασκεί το επάγγελμα της νηπιαγωγού.

Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Μιχ. Στασινόπουλου, με τον οποίο είχε συνδεθεί, όταν ο τελευταίος στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης σπούδασε στο Παρίσι, όπου στο Πανεπιστήμιου Paris II (πρώην Σορβόννη) το 1975 παίρνει τον μεταπτυχιακό τίτλο DEA και το 1977 ανακηρύσσεται διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο (με βαθμό «Άριστα»).

Κατά τη περίοδο 1978-79 υπηρέτησε τη θητεία του ως οπλίτης των Διαβιβάσεων. Ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα έγινε σταδιακά, Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Καθηγητής (1989) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1986 εξελέγη Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris II. Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία και άρθρα με ευρεία αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα. Εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1996 και Α΄Αθηνών στις εκλογές 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012. Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα (1989-1990), Διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή (1990-1995), Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. (1995-1997), Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. (2000-2004), Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (2004-2007), Υπουργός Εσωτερικών (2007-2009).

Το άλμπουμ της ζωής του νέου προέδρου

To zougla.gr σας παρουσιάζει τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα από φωτογραφικά στιγμιότυπα της πολιτικής -και όχι μόνο- πορείας του.

Η χειραψία Παυλόπουλου - Τσίπρα, όταν ο πρώτος μεσουρανούσε πολιτικά κι ο σημερινός πρωθυπουργός έκανε τα πρώτα του βήματα στην πολιτική
Η χειραψία Παυλόπουλου - Τσίπρα, όταν ο πρώτος μεσουρανούσε πολιτικά κι ο σημερινός πρωθυπουργός έκανε τα πρώτα του βήματα στην πολιτική


zougla.gr