Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ




 Ποιος διεκδικεί τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ - Αλλαγές αναμένεται να γίνουν και στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς
 Κρίσεις στο στράτευμα με συμβολισμούς. Η αλλαγή στην ηγεσία να συμπέσει με τη μισθολογική αποκατάσταση

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις στην ηγεσία του στρατεύματος. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να προχωρήσει στην αντικατάσταση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκου, αν και όλα... παραμένουν ανοικτά έως την τελευταία στιγμή.

Ο στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος είναι ο μακροβιότερος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, καθώς βρίσκεται στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων από την 1η Νοεμβρίου του 2011. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο Έλληνας στρατηγός αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αλλαγή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, όχι μόνο γιατί ολοκληρώθηκε ο κύκλος του, αλλά και γιατί θεωρεί ότι η αντικατάσταση του αρχηγού αποτελεί αίτημα της πλειονότητας των στελεχών του στρατεύματος. Η θητεία του κ. Κωσταράκου στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ταυτίστηκε με τις περικοπές στις αποδοχές των στρατιωτικών τα τελευταία χρόνια. Η πιθανή αντικατάστασή του θα έχει συμβολικό χαρακτήρα.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφές ότι στόχος είναι η αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών, αρχής γενομένης από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, με την οποία δικαιώθηκαν οι προσφυγές που είχαν καταθέσει απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί και υπαξιωματικοί για τις περικοπές που υπέστησαν στις αποδοχές τους. Εντούτοις, κύκλοι εντός και εκτός του Πενταγώνου, εκφράζουν την άποψη ότι επί θητείας Κωσταράκου επιχειρήθηκε να γίνει εξορθολογισμός στις υπέρογκες λειτουργικές δαπάνες του στρατεύματος. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται ότι η θητεία του αρχηγού έχει θετικό πρόσημο, οπότε σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση δεν υπάρχει λόγος αποστρατείας του κ. Κωσταράκου, μιας και αυτό θα συμβεί υποχρεωτικά τους επόμενους μήνες, λόγω των νέων καθηκόντων που αναλαμβάνει από 1ης Σεπτεμβρίου στη στρατιωτική επιτροπή της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τους αρχηγούς των τριών επιτελείων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση αποστρατείας, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα προτείνει τον αρχηγό του ΓΕΝ, αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αλλαγές αναμένεται να γίνουν και στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς.

Στις κρίσεις των ενόπλων δυνάμεων εκτιμάται ότι βαρύνουσα σημασία έχει η άποψη που θα εκφράσει ο διευθυντής του στρατιωτικού γραφείου του υπουργού Εθνικής Άμυνας, πτέραρχος ε.α. Θεολόγος Συμεωνίδης, αλλά και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, υποστράτηγος ε.α. Νίκος Τόσκας. Αμφότεροι, λόγω της πρότερης ιδιότητάς τους, γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Για το ζήτημα, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, κατά την οποία θα «κλειδώσουν» οι τελικές αλλαγές στην ηγεσία του στρατεύματος και οι οποίες θα ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο δεν αποκλείεται να μετατεθεί χρονικά για τις αρχές Μαρτίου λόγω των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους.

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 22/02/2015 – ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΑΤΖΑΣ)

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΓΑΝΑΣ

Μπορεί κάποιοι να μη βάλουν θαλασσινά στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αλλά μία-δύο λαγάνες δε λείπουν ποτέ. Αξίζει να γνωρίσουμε το απόλυτο ψωμί της νηστείας και να μάθουμε πώς να το αξιοποιήσουμε καλύτερα.
Η λαγάνα, το επίπεδο ψωμί με την ελάχιστη ψίχα, την τραγανή κόρα και το ξεχωριστό σουσαμένιο άρωμα, αποτελεί κλασική επιλογή ανάμεσα στα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας, με τη γεύση της να στιγματίζει τη μέρα, σηματοδοτώντας την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.
Πρόκειται για άζυμο άρτο ή αλλιώς για ψωμί που παρασκευάζεται παραδοσιακά χωρίς προζύμι, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, που ήταν μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό.

Λίγη ιστορία…
Τόσο η ιστορία της όσο και η παράδοση που επιβάλει την παρουσία της στο τραπέζι αυτής της μέρας είναι τόσο παλιές που χάνονται στους αιώνες. Η λαγάνα, λοιπόν, αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της αρχαιότητας, όπως τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου συναντάμε τη φράση “λαγάνα πέττετται” που σημαίνει “λαγάνες γίνονται”.
Ωστόσο, η σύνδεσή αυτού του ψωμιού με τη νηστεία συνδέεται κατά πάσα πιθανότητα με το γεγονός ότι τέτοιο άζυμο άρτο κατανάλωναν οι Ισραηλίτες κατά τη “έξοδό” τους από την Αίγυπτο. Από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο, επιβαλλόταν η κατανάλωση του άζυμου άρτου κατά τη διάρκεια του Πάσχα.
Σήμερα βέβαια την καταναλώνουμε κυρίως κατά την πρώτη μέρα της νηστείας, γι’ αυτό και πολλές συνταγές για λαγάνα δεν περιλαμβάνουν ούτε λάδι. Την Καθαρά Δευτέρα, λοιπόν, οι αρτοποιοί δουλεύουν πυρετωδώς για να ετοιμάσουν το νόστιμο αυτό ψωμάκι, που ταιριάζει πολύ με τα υπόλοιπα νηστίσιμα εδέσματα και ειδικά με την ταραμοσαλάτα, το ταχίνι και τον χαλβά.
Η κυρά-Σαρακοστή
 
Με τη ζύμη της λαγάνας φτιάχνεται η φιγούρα της κυρά-Σαρακοστής ή αλλιώς η γυναικεία μορφή με τα σταυρωμένα σε προσευχή χέρια και τα 7 πόδια, όσα είναι και τα Σάββατα της Σαρακοστής. Παραδοσιακά φτιάχνεται στην αρχή της νηστείας και χρησιμοποιείται για να μετριέται ο χρόνος που απομένει μέχρι το Πάσχα, μιας και κάθε Σάββατο της κόβουμε και από ένα πόδι, με το τελευταίο να κόβεται το Μεγάλο Σάββατο.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Τα 8 «αγκάθια» που μπορεί να τινάξουν τη συμφωνία του Eurogroup στον αέρα




(Αναδημοσίευση από imerisia.gr)

Σε λίγες ώρες εκπνέει το τελεσίγραφο των δανειστών για την κατάθεση από την κυβέρνηση των μεταρρυθμίσεων που δεσμεύτηκε με τη συμφωνία των Βρυξελλών. Τη Δευτέρα το βράδυ κρίνονται όλα καθώς η συμφωνία της Παρασκευής ήταν μόνο η αρχή και πλέον η αποδοχή των μέτρων που θα καταθέσει η Αθήνα θα κρίνει και την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου αποφασίστηκε να μην περιλαμβάνονται στη λίστα Βαρουφάκη μέτρα που αφορούν εργασιακά ή ασφαλιστικό αλλά παρεμβάσεις που αφορούν σε ζητήματα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και πάταξης της διαφθοράς.

Εξερχόμενος της συνεδρίασης, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: "Δεν θα "παγώσω" τίποτα, εκτός απο τα μνημονιακά μέτρα. Το μνημόνιο τελείωσε χθες. Είμαστε αισιόδοξοι πως η απάντηση θα είναι θετική. Αν πουν όχι, πράγμα που το αποκλείω, θα συγκλιθεί νέο Eurogroup την επόμενη μέρα. Ο κατάλογος πιστεύω πως θα εγκριθεί και μετά ξεκινάμε μία νέα διαδικασία».

Σε ερώτηση για το αν το έγγραφο αυτό συντάσσεται μόνο από την ελληνική πλευρά, απάντησε: "Αποκλειστικά από την ελληνική πλευρά γίνεται η σύνταξη. Έχουμε συζητήσει με τους εταίρους, αλλά η σύνταξη γίνεται από εμάς".

Όμως, τίποτε δεν θα είναι εύκολο με τους δανειστές και τις διαπραγματεύσεις καθώς οι Ευρωπαίοι ζητούν ποσοτικοποιημένα μέτρα. Υπάρχουν μάλιστα, 8 «καυτά» ζητήματα που θα αποτελούν μόνιμο «αγκάθι» στα παζάρια του επόμενου διμήνου, μέχρι το τέλος Απριλίου οπότε θα γίνει και η επόμενη αξιολόγηση. Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος είναι:

  1. Κατ' αρχάς, η βελτιωμένη εκδοχή της ρύθμισης των 100 δόσεων θεωρείται από την κυβέρνηση ότι δεν έχει δημοσιονομικό κόστος κι ως εκ τούτου θα περάσει. Όπως όλα δείχνουν θα γίνουν, όμως, τροποποιήσεις σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις, έτσι ώστε να δοθεί η εντύπωση της άφεσης αμαρτιών, ειδικά στους συστηματικούς κακοπληρωτές.

  1. Για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών- επιχειρήσεων, από τις διαβουλεύσεις με τους εταίρους εξαρτάται όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα αλλά και το εύρος των παρεμβάσεων. Ειδικά όσον αφορά στα «κόκκινα. δάνεια, έχει γίνει, πλέον, κατανοητό ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτε. Ως «κλειδί» χαρακτηρίζονται τα περίπου 11 δισ ευρώ του ΤΧΣ, που πλέον μεταφέρονται στον EFSF και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφού θεωρείται ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως «μαξιλάρι» για ενδεχόμενες διαγραφές δανείων που θα χαρακτηριστούν οριστικά ανείσπρακτα.

  1. Οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με μέτρα για την ανακούφιση των ασθενέστερων, εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται άμεσης προτεραιότητας. Το εύρος των παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό κόστος, το οποίο είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των εν δυνάμει δικαιούχων. Το βασικό επιχείρημα της Αθήνας είναι οι δείκτες της ανεργίας- κυρίως της μακροχρόνιας- και οι δείκτες της φτώχειας, που βρίσκονται σε πρωτόγνωρα για τη χώρα επίπεδα.

  1. «Αγκάθι» της λίστας των δεσμεύσεων αποτελεί το «πακέτο» των εργασιακών σχέσεων, όπου συμπεριλαμβάνεται η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Το βασικό επιχείρημα της Αθήνας είναι ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν με άλλον τρόπο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ωστόσο, ήδη Βερολίνο και ΔΝΤ έχουν εκφράσει ζωηρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο πρέπει να αναστραφούν οι παρεμβάσεις των τελευταίων ετών.

  1. Και οι περικοπές στις συντάξεις και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, θα απουσιάζουν από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η κυβέρνηση, αφού αποτελούν βασική παράμετρο της κυβερνητικής πολιτικής. Τα εν λόγω μέτρα χαρακτηρίζονται έντονα υφεσιακά, αλλά οι δανειστές υποστηρίζουν ότι η βιωσιμότητα του συστήματος δεν επιτρέπει άλλες κινήσεις.

  1. Η επαναπρόσληψη των υπαλλήλων που απολύθηκαν λόγω διαθεσιμότητας, θεωρείται ότι είναι χωρίς δημοσιονομικό κόστος και χωρίς να ανατρέπει το στόχο για περιορισμό του Δημοσίου, καθώς η επίσημη θέση είναι ότι οι προσλήψεις αυτές θα συνυπολογιστούν στις 15.000 που ήταν ήδη προγραμματισμένες. Τα αδύναμα σημεία της ελληνικής θέσης είναι ότι οι νέες προσλήψεις θα γίνονταν με άλλα κριτήρια π.χ. εξειδικευμένο προσωπικό κι ότι δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στα εγκεκριμένα οργανογράμματα η ενεργοποίηση οργανικών θέσεων που έχουν καταργηθεί, όπως αυτές των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.

  1. Ο νέος Φόρος Ακινήτων, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, δεν αναμένεται να φτάσει στη Βουλή πριν από τον Ιούνιο και το ζητούμενο είναι να καλυφθεί έστω εν μέρει η απώλεια περίπου 2 δισ ευρώ. Πρόκειται σαφώς για το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μέτρου με δημοσιονομικό κόστος, ωστόσο η επιτυχής έκβαση του κυβερνητικού σχεδιασμού περνάει κυρίως από το πού θα τεθεί ο πήχης του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος και δευτερευόντως από το αν εξασφαλίζονται ισοδύναμα έσοδα από το λαθρεμπόριο καυσίμων- τσιγάρων, όπως επιμένει το υπουργείο Οικονομικών.

  1. Οσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση και έχει ήδη επισημανθεί ότι οι συμβασιοποιημένες δεν θα ανατραπούν. Ήδη υπάρχουν, πάντως, αντιδράσεις στο Βερολίνο για την ακύρωση του διαγωνισμού που αφορούσε στα περιφερειακά αεροδρόμια. Σημειώνεται ότι ο φάκελος των ιδιωτικοποιήσεων δεν αφορά μόνο στη διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό αλλά κυρίως στις διαβουλεύσεις για το Χρέος, με δεδομένο ότι ένα "κομμάτι" από την προσδοκώμενη μείωση του και συγκεκριμένα περίπου 11,5 δισ ευρώ, έχει προγραμματιστεί να προέλθει από τις αποκρατικοποιήσεις.
topontiki.gr

Γαλάζιοι δελφίνοι παίρνουν θέση



Με μία τυπική ανακοίνωση υποδέχθηκε ο Σαμαράς την υποψηφιότητα και εκλογή Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, παρά την «αυτονόητη» στήριξη που παρείχε, μια και η επιλογή Τσίπρα αναδεικνύει το χάσμα της σημερινής ηγεσίας της Ν.Δ. με το καραμανλικό στρατόπεδο, ενώ δημιουργεί νέα δεδομένα για τη διαδοχή του, αφού… απελευθερώνεται ένας «δελφίνος» για να είναι αντίπαλός του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Τσίπρας με την επιλογή Παυλόπουλου ανακάτεψε έξυπνα την εσωκομματική τράπουλα, αφού επιλέγοντας τον Προκόπη, ένα από τα σύμβολα του καραμανλισμού, απευθύνεται και διατηρεί επαφή με την καραμανλική βάση της Ν.Δ. και στον μεσαίο χώρο, που αμφισβητεί την έντονα μνημονιακή και ακροδεξιά πολιτική του Σαμαρά.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο Τσίπρας επικοινώνησε μετά το τηλεφώνημα που έκανε στον Παυλόπουλο με τον Κώστα Καραμανλή για να υποδηλώσει τους λόγους της επιλογής Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, αποδεσμεύει τον Αβραμόπουλο να χρησιμοποιήσει το πολιτικό κεφάλαιο που έχει στη Ν.Δ. για να μπει στο παιχνίδι διεκδίκησης της ηγεσίας, την ώρα που κανείς από τους ενδιαφερόμενους να θέσουν υποψηφιότητα δεν έχει δυναμική. «Αντέχει ο Σαμαράς να κρατήσει το κόμμα και να δώσει προοπτική και ελπίδα νίκης στους οπαδούς;» διερωτάται θέτοντας το θέμα ηγεσίας κορυφαίο στέλεχος, αναδεικνύοντας ωμά το πρόβλημα που έχει η θέση των σαμαροφυλάκων, οι οποίοι λένε ότι ο νυν πρόεδρος δεν θα αποχωρήσει από την ηγεσία.

Παιχνίδια διαδοχής

Ο Αβραμόπουλος, που είναι οργισμένος με τον Τσίπρα καθώς έως την ανακοίνωση Παυλόπουλου δεν τον ενημέρωσε ότι δεν θα είναι η τελική πρόταση, αυτή τη στιγμή ανασυγκροτείται και δεν έχει αποφασίσει εάν θα αναμιχθεί με την εσωτερική κατάσταση στη Ν.Δ. Ο Έλληνας επίτροπος μπορεί να διεκδικήσει την ηγεσία ζητώντας από τον Σαμαρά να τον στηρίξει, όπως έκανε εκείνος στην προηγούμενη εκλογή διασφαλίζοντας τους ανθρώπους του και τον ίδιο, αλλά η σχέση τους αυτή τη στιγμή είναι διαταραγμένη.

Όμως το θέμα που θέτουν πολλά στελέχη είναι το ζήτημα της ηλικίας, καθώς ο Τσίπρας είναι σαραντάρης και ο Αβραμόπουλος εξηντάρης. Όμως εάν ο Τσίπρας αποτύχει, η ηλικία μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα, λένε στελέχη. Ο Σαμαράς θεωρεί ότι ουδείς μπορεί να τον αμφισβητήσει πραγματικά, όμως είναι ανήσυχος διαπιστώνοντας ότι ναι μεν ο Καραμανλής δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή να τεθεί θέμα ηγεσίας, αλλά είναι σαφές ότι δίνει πράσινο φως για αμφισβήτηση της πολιτικής γραμμής που ακολούθησε η ηγετική ομάδα.

Πολιτική κουζίνα…

Ο Καραμανλής απέτρεψε στελέχη του να συμμετάσχουν σε δεύτερο γεύμα που είχε αποφασίσει να διοργανώσει η Ντόρα και το οποίο αναβλήθηκε και λόγω των εξελίξεων στο Eurogroup.

Όμως, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Σαμαράς και Καραμανλής, όπου και συμφωνήθηκε η αναβολή της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας λόγω των εξελίξεων στη διαπραγμάτευση, διαφάνηκε και η πρόθεση του καραμανλικού στρατοπέδου να αποφευχθούν ενέργειες που δοκιμάζουν την ενότητα του κόμματος.

Ο Καραμανλής, παρά τις θέσεις μάχης που παίρνουν τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., δελφίνοι και βαρόνοι, θεωρεί ως άκαιρη τη συζήτηση για διαδοχή του Αντώνη Σαμαρά, ενώ αποκρούει τα σενάρια για δική του εμπλοκή. Ο Σαμαράς ζήτησε από τον Καραμανλή να παρέμβει ώστε να σταματήσουν οι δηλώσεις εναντίον του στελεχών που τον συναντούν και εμφανίζονται ως συνομιλητές του.

Ο Καραμανλής απάντησε ότι ο ίδιος δεν εμπλέκεται ούτε συμμετέχει. Όμως, δεν είναι τυχαίο ότι έχει αναβάλει μέσα σε μία εβδομάδα δύο φορές τη συνάντηση με τη Μαριέτα Γιαννάκου, η οποία είχε την πρωτοβουλία για να διοργανωθεί το δείπνο των 14 στελεχών. Πάντως, φαίνεται ότι όταν θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Καραμανλής θα απουσιάσει.

Η πλευρά Σαμαρά έχει διαμηνύσει ότι θα υπερασπιστεί με ισοδύναμη ένταση τον πρόεδρο στα πυρά που θα δεχθεί. Ο Σαμαράς έχει αποφασίσει να συγκαλέσει Συνέδριο σε δύο μήνες για να επιλυθούν τυχόν ιδεολογικές διαφορές και να αποσαφηνιστεί το πολιτικό στίγμα της Ν.Δ.

Ψυχρές σχέσεις

Ο Σαμαράς δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την ηγεσία θεωρώντας ότι εντός του έτους θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις που θα υποχρεώσουν τον Τσίπρα να πάει σε εκλογές, αφού εκτιμά το επιτελείο του πως εάν πάρει την παράταση δεν θα καταφέρει να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους τον Αύγουστο και θα καταρρεύσει.

Όταν συγκληθεί η Κ.Ο. τα περισσότερα ηγετικά στελέχη δηλώνουν ότι θα ασκήσουν σκληρή κριτική, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη έχει δεσμευθεί ότι θα θέσει θέμα ηγεσίας. Ιδιαίτερο ρόλο παίζει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που έχει ψυχρές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά αποφεύγει να εμπλακεί σε δείπνα και ομαδικές συναντήσεις αμφισβήτησης. Συνομιλεί με βουλευτές στο γραφείο του στη Βουλή και συνιστά «ψυχραιμία», αν και θεωρεί ότι εφόσον υπάρξουν ενδείξεις ότι ο Τσίπρας ξεπερνά τον σκόπελο της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους θα πρέπει να κινηθούν διαδικασίες.

Η Νέα Δημοκρατία μόνο με ένα πιο νέο και λιγότερο φθαρμένο πρόσωπο μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία, λέει ο «Βαγγέλας», αλλά αυτή τη στιγμή πιστεύει ότι όλοι πρέπει να είναι σε συνεργασία με την ηγεσία. Ο ίδιος αυτή τη στιγμή δεν μπαίνει σε συζήτηση εάν θα είναι υποψήφιος ή εάν θα ενδιαφερόταν να παίξει ρόλο ως μεταβατικός πρόεδρος.

topontiki.gr

Δημοσκόπηση Public Issue για την «Αυγή»: Το 80% εγκρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης


Το 64% θεωρεί σωστή την κατεύθυνση της χώρας, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Public Issue για την «Αυγή της Κυριακής», που διεξήχθη από τις 12 έως τις 17 Φεβρουαρίου - Στο 87%, αυξημένη κατά 42 ποσοστιαίες μονάδες, η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα

Η θετική εντύπωση για την κυβέρνηση φτάνει στο 81%, ενώ για την αντιπολίτευση το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 16%. Οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία είναι μόλις στο 11% και για την αντιπολίτευση στο 74%.


Ακόμη, η έγκριση των χειρισμών της κυβέρνησης φτάνει το 80% έναντι 13%. 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Public Issue για την «Αυγή»:


-86% των ερωτηθέντων αισθάνονται εθνικά υπερήφανοι και μόνο το 13% δεν αισθάνεται υπερηφάνεια 

-Στο 87%, αυξημένη κατά 42 ποσοστιαίες μονάδες, η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα, που θεωρείται κατάλληλος για πρωθυπουργός με 73%

-Στο 24%, μειωμένη κατά 19 μονάδες, η δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά, που θεωρείται κατάλληλος για πρωθυπουργός με 12%

-Στο 74% οι αρνητικές γνώμες για τον πρόεδρο της ΝΔ

-Ανεβασμένη η δημοτικότητα του Πάνου Καμμένου στο 57%. Σταθερή στο 42% η δημοτικότητα του Σταύρου Θεοδωράκη. Στο 39% ανεβασμένη κατά οκτώ μονάδες η δημοτικότητα του Δημήτρη Κουτσούμπα. Μεγάλη πτώση στη δημοτικότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου που έφτασε στο 17% από 28%.

- Υψηλή η δημοτικότητα του Γιάνη Βαρουφάκη με 75% και με 24% αρνητικές γνώμες

- Το 64% θεωρεί σωστή την κατεύθυνση της χώρας και 20% λάθος

- Το 49% έχει την άποψη ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και το 15% χειρότερα

-Μόνο 13% φοβάται ότι θα χειροτερεύσει η οικονομική τους κατάσταση

- Θετικά αξιολογεί την κυβέρνηση το 69%

-Στο 83% η απόρριψη του Μνημονίου, ενώ μόλις το 6% τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του
- See more at: http://left.gr/news/dimoskopisi-public-issue-gia-tin-aygi-80-egkrinei-toys-heirismoys-tis-kyvernisis#sthash.PeWPKvd8.dpuf

ECONOMIST: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΩΣΕ*

ΕκτύπωσηPDF
Ο κ. Βαρουφάκης και οι συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διατυμπάνιζαν ότι η αλλαγή που διεκδικούν δεν θα ευνοήσει μόνο τους Έλληνες, αλλά όλους τους Ευρωπαίους, ακολούθησαν μια διαπραγματευτική στρατηγική στενόμυαλη, αντιπαραγωγική και αφελή, σημειώνει ο Economist.
Ίσως αυτό οφείλεται εν μέρει στην απειρία τους, αναφέρει το βρετανικό περιοδικό, ωστόσο λίγοι Ευρωπαίοι αμφισβητούσαν το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έκανε αυτό που οι Έλληνες ονομάζουν «κωλοτούμπα».
Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις άκαιρες αναφορές στην κατοχή της Ελλάδας από τουςΝαζί, τα παιχνίδια με τους εταίρους στο Eurogroup ή τις διαρροές των non-paper από τους κύκλους της κυβέρνησης, υπογραμμίζει ο Economist.
Το λάθος ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία συμφώνησε παράταση του προγράμματος μόνο για δύο μήνες, αναφέρει το δημοσίευμα.
Και αντί ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης να αποδεχθούν την παράταση του μνημονίου, προτίμησαν να χρονοτριβήσουν επιμένοντας σε «συμφωνία-γέφυρα» που θα ανοίξει τις στρόφιγγες της ΕΚΤ και θα δώσει χρόνο στην κυβέρνηση να επιβραδύνει ή να ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πιστωτές της Ελλάδας δεν εντυπωσιάστηκαν από την τακτική αυτή, με αποτέλεσμα στις 19 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα καταθέσει μια πιο συμβιβαστική πρόταση, η οποία όμως σχεδόν ακαριαία απορρίφθηκε από τη Γερμανία.
Ήταν προφανές ότι η εμπιστοσύνη της Γερμανίας προς την Ελλάδα έχει κλονιστεί σε υπερβολικό βαθμό, σημειώνει ο αρθρογράφος.
Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ εξαρτάται από δύο εξωγενείς, κατά βάση, παράγοντες: τηβούληση της ΕΚΤ να συνεχίσει τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες και από τη βούληση του Eurogroup να κλείσει μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης προκειμένου η χώρα να μην χρεοκοπήσει.
Παρ’ όλα αυτά, υπογραμμίζει το περιοδικό, υπάρχει ένας κανόνας που παραμένει αμετάβλητος: καμία πλευρά δεν θέλει να δει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.
Η πραγματική ελληνική τραγωδία είναι ότι ο Τσίπρας, εάν είχε λίγο περισσότερη πολιτική δεινότητα, θα είχε ωθήσει την Ευρώπη σε ένα ορθότερο μονοπάτι: η Ευρωζώνη χρειάζεται απεγνωσμένα ένααντίπαλο δέος στην αποτυχημένη πολιτική λιτότητας της Γερμανίας, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Ο κ. Τσίπρας, ως ο ηγέτης της οικονομίας που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρωζώνη και οπλισμένος με μια ισχυρή λαϊκή εντολή, είχε όλα τα εφόδια για να προσφέρει αυτόν το αντίπαλο δέος.
Θα μπορούσε να έχει αναζητήσει συμμάχους ενάντια στη λιτότητα και υπέρ μιας πιο χαλαρής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ακόμη και μέσα στην ΕΚΤ.
Αντ’ αυτού, όμως, επέλεξε να γκρινιάζει για την παράταση του μνημονίου και εναντιώνεται στις εύλογες μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα να απωθήσει όλους τους εταίρους από δίπλα του, καταλήγει το βρετανικό περιοδικό.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ - ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
«Η Ευρώπη δέχθηκε να παρατείνει το πρόγραμμα διάσωσης, αφού η Ελλάδα παραιτήθηκε από όλες σχεδόν τις διεκδικήσεις της», τιτλοφορείται το σημερινό δημοσίευμα του Economist.
Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να λογοδοτήσει στους ψηφοφόρους της, επισημαίνει το βρετανικό περιοδικό.
Τουλάχιστον, η συμφωνία εκχωρεί στην ελληνική κυβέρνηση την ευχέρεια να καταρτίσει τις πολικές που θα εφαρμόσει στη χώρα, αλλά στην ουσία θα πρέπει να κάνει ορισμένες επώδυνες υποχωρήσεις, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.
Η αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων θα φαντάζει ως «γλυκιά ανάμνηση» σε σύγκριση με τα όσα περιμένουν την Ελλάδα, προειδοποιεί ο Economist.
Η χώρα δεν θα είναι σε θέση θα επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης στα τέλη Ιουνίου, το οποίο σημαίνει ότι θα αναγκαστεί να διασφαλίσει μακροχρόνια συμφωνία χρηματοδότησης με τους Ευρωπαίους εταίρους προτού φτάσει ως εκεί.
Οι περισσότεροι θα αποκαλέσουν τη συμφωνία αυτή «τρίτο μνημόνιο», σε αντίθεση με τον ευφημισμό «συμβόλαιο ανάκαμψης και ανάπτυξης» που προτιμά ο κ, Βαρουφάκης, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ανεξαρτήτως από τη διατύπωση, πάντως, θα είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να «στρογγυλέψει» τους όρους της συμφωνίας: οι όροι που θα απαιτούσουν οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι εταίροι θα είναι διαμετρικά αντίθετοι με τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για αποτίναξη των δεσμών του μνημονίου.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μέσα στη φρενίτιδα που επικράτησε τις τελευταίες εβδομάδες στην Ευρωζώνη, μια άλλη σημαντική αξία «υποτιμήθηκε»: η εμπιστοσύνη.
Οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αισθάνονται ενδεχομένως άσχημα που προσδοκούσαν τόσα πολλά από μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση που είχε δεσμευτεί να έρθει σε ρήξη με τους προκατόχους της.
Το φταίξιμο, όμως, ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ, εξηγεί ο αρθρογράφος, ο οποίος έκανε επίδειξη ισχύος και προκαλούσε με αναφορές στο ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας, ενώ ταυτόχρονα φλέρταρε με συμμαχίες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι πιο επώδυνες και τα περιθώρια της Ελλάδας για ελιγμούς πιο περιορισμένα απ’ ό,τι μέχρι σήμερα, καταλήγει ο Economist.
* Ο τίτλος και το περιεχόμενο των κειμένων εκφράζουν αυτονόητα το περιοδικό και τους συντάκτες του.

iskra.gr

ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΕ ΑΞΙΩΝΟΥΝ NA MHN ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΕκτύπωσηPDF
     
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ
Δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, φανερώνουν ότι πριν καν συμπληρωθούν δύο εβδομάδες από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή, άρχισαν οι πιέσεις και οι ωμές επεμβάσεις από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το ΔΝΤ και τους κυρίαρχους κύκλους τηςΕΕ, για να ακυρώσει τις εξαγγελίες της περί ακύρωσης των ιδιωτικοποιήσεων, μεταξύ άλλων και αυτές που αφορούν κρίσιμους τομείς στην Ενέργεια.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, επικαλούμενο σχετικές πληροφορίες, «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγείρει σοβαρές ενστάσεις και διαφωνίες για τις εξαγγελίες ακύρωσης των ιδιωτικοποιήσεων του ΑΔΜΗΕ και της Μικρής ΔΕΗ και πηγές που γνωρίζουν τις θέσεις του εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα συμφωνήσει με το “ξήλωμα” των παραπάνω διαδικασιών».
Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες – προστίθεται στο δημοσίευμα - χθες έδωσε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρυ Ράις, ο οποίος και διευκρίνισε πως το μελλοντικό μοντέλο συνεργασίας με την Ελλάδα “βρίσκεται υπό συζήτηση”, ότι “η όποια ευελιξία πρέπει να εξετάζεται στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων”, και ότι “το Ταμείο είναι σε συζητήσεις με τη κυβέρνηση για να κατανοήσει καλύτερα τα σχέδια και τις προτεραιότητές της”.
Όπως αναφέρει μάλιστα το ίδιο δημοσίευμα, προβληματισμός επικρατεί για τα ίδια θέματα και στις Βρυξέλλες. Προς το παρόν αποφεύγουν να σχολιάσουν τη νέα ενεργειακή πολιτική της χώρας, καθώς αναμένουν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης γύρω από το νέο πρόγραμμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών.
Όπως μάλιστα επισημαίνει ο συντάκτης επικαλούμενος πληροφορίες από την Κομισιόν, «ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας Μ. Σέφκοβιτς δεν έχει ακόμη συζητήσει με τον Έλληνα υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη γύρω από τη νέα στρατηγική της χώρας στον ενεργειακό τομέα, και ειδικά την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων (ΑΔΜΗΕ, Μικρή ΔΕΗ, πώληση του 17%, ΔΕΠΑ, και ΕΛΠΕ). “Σαν αποτέλεσμα, σε αυτό τουλάχιστον το στάδιο, δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί κάποιος να σχολιάσει”, απαντούν πηγές της ΕΕ.
ΜΠΑΡΑΖ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ
Στο ίδιο μήκος κύματος με ένα μπαράζ δημοσιευμάτων τα οποία προφανώς καθόλου τυχαία, άρχισαν να βλέπουν το φως αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και ενώ ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης στο Eurogroup, με τους όλο και πιο αυξανόμενους εκβιασμούς των τροϊκανών με σκοπό να εγκαταλείψει η κυβέρνηση το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα,  το δημοσίευμα αναφέρει:
«Πηγές ωστόσο που γνωρίζουν τις θέσεις της Κομισιόν, σημειώνουν ότι αργά ή γρήγορα τα θέματα αυτά θα τεθούν, όπως για παράδειγμα το πως σκέφτεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις του 3ου ενεργειακού πακέτου (σσ: αναφέροντας μάλιστα ότι αρκετές εξαγγελίες κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση) ή με ποιο τρόπο θα ανοίξει σε τρίτους την αγορά του λιγνίτη.
Μπορεί προ εβδομάδας το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, να διέψευσε ότι εξετάζει να παραχωρήσει σε ιδιώτες τα λιγνιτωρυχεία Δράμας και Ελασσόνας ως απάντηση στο “στοπ” της Μικρής ΔΕΗ, το πρόβλημα ωστόσο υφίσταται.
Θεωρείται βέβαιο ότι η ματαίωση του σχεδίου για τη δημιουργία και πώληση της “Μικρής ΔΕΗ” θα οδηγήσει στην αναβίωση της υπόθεσης του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη σε επίπεδο τόσο Κομισιόν όσο και Ευρωδικαστηρίου, πόσο μάλλον όταν η επιχείρηση παραμένει κυρίαρχη στην αγορά με ποσοστά της τάξης του 98%.
Παλαιότερα η ΕΕ είχε ζητήσει την παραχώρηση σε ιδιώτες του 40% της λιγνιτικής παραγωγής, ενώ το Ευρωδικαστήριο είχε καταδικάσει το περασμένο καλοκαίρι τη ΔΕΗ με το σκεπτικό ότι κατέχει αποκλειστική πρόσβαση στο λιγνίτη, γι’ αυτό και προκειμένου να ανοίξει η αγορά, επελέγη η λύση της “Μικρής ΔΕΗ”».
Ουσιαστικά οι πληροφορίες που διοχετεύονται μέσω των δημοσιευμάτων αποδεικνύουν ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι τόσο του ΔΝΤ, όσο και της ΕΕ εξακολουθούν να συμπεριφέρονται στη χώρα σαν να είναι αποικία και προτεκτοράτο, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την νωπή ακόμα λαϊκή εντολή. Μια χώρα που υποχρεωτικά πρέπει να εφαρμόζει τις νεοφιλεύθερες πολιτικές επιλογές τους, ως μονόδρομο.
Κάνουν μεγάλο λάθος.
Αυτήν την ώρα η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός χρειάζεται μια νέα ενεργειακή στρατηγική με σαφές προοδευτικό πρόσημο. Και αυτήν την ενεργειακή στρατηγική θα υλοποιήσει αταλάντευτα η κυβέρνηση: Ακυρώνοντας τον τεμαχισμό της ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή ΔΕΗ, σταματώντας κάθε περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της. Αντίθετα, θα προχωρήσει σε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της δημόσιας ΔΕΗ για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, ώστε να παρέχεται όσο το δυνατόν πιο φτηνή ηλεκτρική ενέργεια στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.  Θα σταματήσει την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και της ΔΕΠΑ που θα ανασυγκροτηθεί για να αναλάβει ένα νέο ρόλο, χωρίς μεσάζοντες, για να πάει το φυσικό αέριο παντού στη χώρα. Το δημόσιο θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα της συμμετοχής του στα ΕΛΠΕ, προκειμένου αυτή η σύγχρονη βιομηχανία να ανασυγκροτηθεί και να παίξει κεντρικό ρόλο για τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, της βενζίνης και των πετρελαιοειδών στη χώρα μας.
Επιτέλους κάποτε πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο την ενεργειακή πολιτική της χώρας να υπαγορεύουν κάποια συμφέροντα ή ομάδες συμφερόντων.
ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

iskra.gr

ΟΙ 50 ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΚΡΙ

PDF
Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ
1. Η συμφωνία είναι ετεροβαρής και συνιστά υποχώρηση. Δεν υπάρχουν περιθώρια σκληρής διαπραγμάτευσης εντός μας τακτικής που απομακρύνεται από το «καμία θυσία για τα ευρώ».
1.β.Όχι τυχαία , ο Π. Κρούγκμαν αναρωτήθηκε «Τι περιθώρια   κινήσεων έχει μια ελληνική κυβέρνηση, εάν δεν είναι προετοιμασμένη ναεγκαταλείψει την Ευρωζώνη;»
2. Τα «κέρδη» από τη συμφωνία είναι λίγα. Το σημαντικότερο κέρδος είναι ο χρόνος που κερδίζει η κυβέρνηση. Και στη πολιτική και στην οικονομία ο χρόνος κοστίζει ακριβά.
2.β Το ερώτημα είναι εάν, πως , σε ποια κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί αυτός ο χρόνος.
3. Κεντρικό σημείο της παράτασης είναι η ρητή αποδοχή όλων των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Η επιστολή του Υπ. Οικονομικών,που αναφέρεται σε νέο Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και τηνΑνάπτυξη , και εποπτεία στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΕΚΤ δείχνει ένα προσανατολισμό.
3.β. Είναι στοίχημα για την ελληνική αριστερά , μέσω των κοινωνικών αγώνων, αυτό το «βήμα πίσω» να γίνει «δύο βήματα μπροστά»
4. Σε αυτό το διάστημα ουσιαστικά η κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται, για μία νέα δανειακή σύμβαση ενώ θα μπει στο τραπέζι και το θέμα του χρέους. Η κυβέρνηση έχει   δεσμευτεί με την παράταση, μεΑγγλικό Δίκαιο, να πληρώσει το χρέος στους δανειστές. Μόνο το 2015 θα πρέπει να καταβληθούν για τόκους και χρεολύσια πάνω από 22 δισ. ευρώ.   (…ο λεγόμενος και λιτός βίος).
4.β Ακόμη όμως και το ιερό παράδειγμα του Αγίου Ονουφρίου μαζί με τα πιο εξωφρενικά πλεονάσματα δεν θα αρκούν για την εξυπηρέτηση του χρέους.
5. Η χρεομηχανή θα εργάζεται στο full και η χώρα θα συνεχίσει να αποτελεί μια αποικία χρέους, με ότι αυτό συνεπάγεται πολιτικά και οικονομικά.
5.β Η παράταση ουσιαστικά ακυρώνει μεγάλο μέρος του προγράμματος της κυβέρνησης, που θα περιοριστεί στα απολύτως βασικά, χωρίς να μπορέσει να αντιστρέψει την κατάσταση βαθειάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Τι τελικά θα υλοποιηθεί από το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν είναι θέμα κάποιας ηθικού τύπου «συνέπειας». Χωρίς την υλοποίηση του, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να ηττηθεί σαν τον Ανταίο, αποκομμένος από το λαό.
6. Η «σκληρή» στάση των Βρυξελλών δείχνει ότι για την Ε.Ε. το ζητούμενο είναι πολιτικοοικονομικό: η κατάργηση κάθε έννοιας λαϊκής κυριαρχίας και η ταυτόχρονη επιβολή ενός συγκεκριμένου μοντέλου ακραίου νεοφιλελευθερισμού.
6.β. Κατέρρευσε όλη η επιχειρηματολογία για τη δυνατότητα ανατροπής της λιτότητας εντός ευρωζώνης, διαχωρισμού δανειακής σύμβασης και Μνημονίων, λύσης τύπου "συμφωνίας του Λονδίνου".
7. Μετά την πρόσκαιρη «συμφωνία - γέφυρα» (με τις ανάλογες φραστικές ακροβασίες)η Ε.Ε. θα συνεχίσει τη σκληρή γραμμή.
7.β Η Γερμανία είναι ένα ποντίκι που βρυχάται. Το Greek exit θα μετατραπεί σε εφιάλτη καθώς τα κερδοσκοπικά κεφάλαια του αμερικανικού χρηματοοικονομικού τομέα θα απειλήσουν την ευρωζώνη με κατάρρευση. Παράλληλα το Μάιο οι εκλογές στη Βρετανία θα αναδείξουν τους ευρωσκεπτικιστές σε δεύτερη δύναμη με 25%, ενώ το φθινόπωρο έρχεται η σειρά της Ιβηρικής. Ο χρόνος που κέρδισε η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιηθεί σε επίπεδο διεθνών συσχετισμών.
8. Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη λαϊκή εντολή ρήξης . Και εφαρμογής ενός προοδευτικού αντιμνημονιακού προγράμματος.
8.β. Μετά τη γέφυρα, 3 δρόμοι:
α) νέο δάνειο από τους δανειστές.
β) έξοδος στις αγορές για δανεισμό, (πρακτικά αδύνατη).
γ) στάση πληρωμών, διαγραφή χρέους και οικονομική και πολιτική εργαλειοθήκη κατασκευασμένη για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι των πιστωτών με βάση ένα καλά μελετημένο σχέδιο και λαϊκή στήριξη και εντολή.
8.β. Μπορεί ενισχυτικά να αξιοποιηθεί  το αίτημα να προσφύγει η αριστερά και πάλι στο λαό είτε μεΔημοψήφισμα είτε ακόμα και εκλογές.
9.Όσοι ονειρευτήκαν μια ήρεμη διαχειριστική σεζόν ήδη μετανιώνουν. Το επόμενο διάστημα θα είναι ένα ανοιχτό πεδίο συγκρούσεων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελληνικής κοινωνίας.
9.β. Αναχωρητισμός και λεκτικός-άνωθεν-διδακτισμός δεν είναι αριστερή στάση. Μέσα στη κίνηση τωνκοινωνικών υποκειμένων, παλεύοντας με τις αυταπάτες και τις απάτες, θα χαραχτούν οι κόκκινες γραμμές των λαϊκών αναγκών.
10. (Από το γκρι στο κόκκινο) … Η υπεράσπισή τους θα είναι βασικό καθήκον της περιόδου που ανοίγεται. Και ο άξονας που θα κριθεί το παρών και το μέλλον της ελληνικής αριστεράς αλλά και της χώρας.
iskra.gr

Κούλουμα με βροχές και κρύο – Πού θα χρειαστεί ομπρέλα


Μόνο το Σάββατο θα παραμείνει καλός ο καίρος στη χώρα, καθώς το χειμωνιάτικο σκηνικό φαίνεται να επιστρέφει γρήγορα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, όπου βαθμιαία θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, καθώς επίσης και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και πιθανόν της Ηπείρου με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στο Αιγαίο ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στο Ιόνιο θυελλώδεις 8 μποφόρ και πρόσκαιρα πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα εμφανίσει μικρή πτώση, δεν θα ξεπεράσει τους 9 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια και την Ήπειρο και τους 12-13 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Τέλος, την Καθαρή Δευτέρα προβλέπεται άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα βόρεια και κεντρικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη από νότιες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

aftodioikisi.gr

«Πόθεν έσχες» με τεκμήρια για ακίνητα, μετοχές, δάνεια, κάρτες – Τι θα αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι


Αντιμέτωποι με ένα ακόμη πιο αυστηρό σύστημα τεκμηρίων θα βρεθούν φέτος οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2014.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», με βάση το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος ισχύει πλήρως από το τρέχον έτος, όλα τα χρήματα που ξόδεψαν μέσα στο 2014 τα φυσικά πρόσωπα για την ανέγερση οικοδομών, για αγορές ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη στο Χρηματιστήριο, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιριών θεωρούνται πλέον «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων» και λαμβάνονται υπόψη από την εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος.
Οι απαλλαγές που ίσχυαν για τις δαπάνες αυτές μέχρι και πέρυσι καταργήθηκαν. Επιπλέον, εξακολουθούν να θεωρούνται «τεκμήρια» προσδιορισμού εισοδήματος και οι δαπάνες των φυσικών προσώπων για αγορές ή χρηματοδοτική μίσθωση Ι.Χ. αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων, για αγορές κινητών αντικειμένων αξίας άνω των 10.000 ευρώ, για αποπληρωμή στεγαστικών, καταναλωτικών, προσωπικών δανείων και πιστωτικών καρτών, για δωρεές και χορηγίες και για χορήγηση δανείων προς άλλα φυσικά πρόσωπα ή προς επιχειρήσεις.
Ουσιαστικά, όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες των φυσικών προσώπων για την απόκτηση κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, για δωρεές και δάνεια λαμβάνονται πλέον υπόψη από την εφορία με σκοπό τον τεκμαρτό προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων του έτους 2014. Κατά τη διαδικασία υπολογισμού του φόρου επί των εισοδημάτων του 2014, η οποία θα λάβει χώρα αμέσως μόλις υποβληθούν ηλεκτρονικά οι φορολογικές δηλώσεις, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα συναθροίζουν όλα τα ποσά των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και των δαπανών για δωρεές και δάνεια με τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης (για τη χρήση κατοικιών, Ι.Χ. αυτοκινήτων, δεξαμενών κολύμβησης, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών κ.λπ.) και τα συνολικά ποσά τεκμηρίων που θα προκύπτουν θα προσδιορίζουν τα ελάχιστα όρια φορολογητέων εισοδημάτων πάνω από τα οποία θα πρέπει να έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι.
Σε περίπτωση που τα δηλούμενα εισοδήματα είναι χαμηλότερα των τεκμαρτών, ο φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, εκτός εάν οι φορολογούμενοι έχουν καταφέρει να δικαιολογήσουν τις πρόσθετες διαφορές στην εφορία, επικαλούμενοι την ύπαρξη εισοδημάτων ή εσόδων νομίμως αποκτηθέντων τα προηγούμενα έτη.
Στο πλαίσιο εφαρμογής των νέων αυτών αυστηρών νομοθετικών ρυθμίσεων, η φετινή φορολογική δήλωση θα μετατραπεί σε δήλωση «πόθεν έσχες» ή δήλωση περιουσιακής κατάστασης, για μεγάλο αριθμό φορολογουμένων, οι οποίοι θα κληθούν:
* Να δηλώσουν αναλυτικά τα χρηματικά ποσά που δαπάνησαν εντός του 2014 για την απόκτηση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, για δωρεές και δάνεια προς συγγενείς, φίλους και επιχειρήσεις, για αγορές μετοχών, εντόκων γραμματίων, ομολόγων και άλλων επενδυτικών προϊόντων, για τη σύσταση ή την αγορά επιχειρήσεων και για την εξόφληση δανείων.
* Να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρηματικών ποσών που διέθεσαν για όλες αυτές τις δαπάνες τους, να αποδείξουν με συγκεκριμένα στοιχεία όλα αυτά τα ποσά ήταν έσοδα ή εισοδήματα που αποκτήθηκαν από νόμιμες δραστηριότητες.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να συμπεριλάβει πολλούς νέους κωδικούς στους οποίους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν αναλυτικά τα ποσά που δαπάνησαν για όλους τους προαναφερθέντες σκοπούς, αλλά και τις πηγές εισοδημάτων και εσόδων από τις οποίες προήλθαν τα συγκεκριμένα ποσά.
Πηγη:Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr

Ποια μέτρα θα μπουν στη «λίστα» της Δευτέρας – «Αμοιβαίες οι υποχωρήσεις στο Eurogroup», λέει ο Σακελλαρίδης


Για αμοιβαίες υποχωρήσεις έκανε λόγο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σχολιάζοντας τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ τόνισε ότι η πραγματική μάχη τώρα αρχίζει και αναφέρθηκε στα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να παρουσιάσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα.
«Κερδίσαμε χρόνο. Δεν στραγγαλίστηκε η ελληνική οικονομία ούτε η ελληνική κυβέρνηση όπως ενδεχομένως ήταν και ένας αρχικός πολιτικός σχεδιασμός και κέντρων στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας. Τώρα αρχίζει η πραγματική μάχη», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο Mega.
Αναφερόμενος στις υποχωρήσεις, ο κ. Σακελλαρίδης αναγνώρισε ότι μία από αυτές που έγιναν αφορά στα 11 δισ. του ΤΧΣ, τα οποία, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, θα είναι δεσμευμένα μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Δεν εγκαταλείπουμε κανένα στόχο. Προφανώς μέσα από αυτήν την απόφαση τα χρήματα αυτά φαίνεται ότι είναι δεσμευμένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εμείς αυτό το αναγνωρίζουμε ως μια παραχώρηση. Αναγνωρίζουμε ότι είναι κάτι που δεν αντιστοιχεί σε αυτό που λέγαμε στο προηγούμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σακελλαρίδης έκανε λόγο και για «μεγάλες επιτυχίες», όπως η πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και το γεγονός ότι αποφεύχθησαν νέα μέτρα λιτότητας.
Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι από σήμερα ξεκινά ένας δεύτερος κύκλος διαπραγμάτευσης που θα αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Οπως εξήγησε, η λίστα που πρέπει να υποβάλει η Αθήνα τη Δευτέρα, αφορά θεσμικά και διαρθρωτικά μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής, την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Η λίστα των συνολικών μεταρρυθμίσεων, όπως διευκρίνισε, θα πρέπει να έχει κατατεθεί και εγκριθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας είπε ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και δεν δημιουργεί δημοσιονομικό κόστος. «Θέλουμε να έρθει το συντομότερο δυνατό. Οχι απλά στο πρώτο τετράμηνο, αν είναι δυνατόν μέσα στον πρώτο ή τον δεύτερο μήνα», σημείωσε.

aftodioikisi.gr

Ήθη και έθιμα της Αποκριάς- Ξεφαντώστε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας


Μία ανάσα απέχουμε από το τέλος της Αποκριάς, η οποία κράτησε τρεις εβδομάδες  για να μας εισάγει στην Σαρακοστή , στην περίοδο δηλαδή της νηστείας και προετοιμασίας για το Πάσχα. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που οργανώνονται αυτές τις μέρες σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν έχουν τέλος, καθώς κάθε πόλη έχει τον δικό της ξεχωριστό τρόπο για να γιορτάσει το καρναβάλι. Όλα τα φώτα βρίσκονται στην Πάτρα, στην Ξάνθη, στην Κοζάνη και στο Ρέθυμνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και στις άλλες πόλεις δεν υπάρχει κάτι ξεχωριστό να δούμε. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας συναντάμε από «τζάρους», «μακαρούνες», «κορέλες» και «φράγκους», μέχρι «γενίτσαρους», «μπούλες» και «καλόγερους».
Διάφορα έθιμα και παραδόσεις έχουν την τιμιτική τους και οι Έλληνες τα εφαρμόζουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο:
  • ΠΑΤΡΑ: Η πρωτεύουσα του καρναβαλιού με τα 180 χρόνια ιστορία
Το καρναβάλι της Πάτρας αποτελεί την πιο γνωστή εκδήλωση της χώρας μας. Στην Πάτρα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις την περίοδο των Αποκριών. Την τελευταία εβδομάδα των Αποκριών έχουμε και τον τερματισμό των καρναβαλικών εκδηλώσεων με τις δύο μεγάλες παρελάσεις των αποκριάτικων αρμάτων. Τις παρελάσεις απαρτίζουν μεγάλα αποκριάτικα άρματα, που συνήθως σατιρίζουν καταστάσεις και πρόσωπα των ημερών μας, αλλά και πλήθος μασκαράδων, τόσο με Πατρινούς όσο και με άλλους απ’ όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ένα γνωστό και άκρως πατρινό έθιμο είναι και τα λεγόμενα «Μπουρμπούλια». Σύμφωνα μ’ αυτό το έθιμο, γυναίκες μεταμφιέζονται σε ντόμινο, κρύβοντας τόσο το πρόσωπό τους όσο και το σώμα τους, ώστε να έχουν εκείνες την αποκλειστική επιλογή του καβαλιέρου τους και συμμετέχουν σε απογευματινούς χορούς.
  • ΞΑΝΘΗ: Το κάψιμο του Τζάρου
Στην Ξάνθη αναβιώνει το έθιμο «Κάψιμο του Τζάρου». Σύμφωνα με τη λαϊκή μας παράδοση, ο «Τζάρος» ήταν ένα ανθρώπινο ομοίωμα που βρισκόταν τοποθετημένο πάνω σε πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, καιγόταν στο κέντρο της πλατείας, προκειμένου οι κάτοικοι της περιοχής να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Αυτό το έθιμο προέρχεται από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Το όνομα «Τζάρος» προήλθε από τον ήχο που έκαναν τα πουρνάρια όταν καίγονταν (τζ –τζ). Μετά το κάψιμο του «Τζάρου» τη σειρά τους παίρνουν αμέτρητα πολύχρωμα πυροτεχνήματα. Το έθιμο λέγεται ότι έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού.
  • ΡΕΘΥΜΝΟ: Το καρναβάλι με τις καντάδες και οι «Λεράδες»
Στην Κρήτη γιορτάζουν τις ημέρες του καρναβαλιού με ιδιαίτερη ένταση, αφού οι κιθάρες και τα μαντολίνα πρωτοστατούν στις εκδηλώσεις και συνοδεύουν τους μασκαράδες στη μεγάλη παρέλαση. Το ρεθυμνιώτικο καρναβάλι είναι το μεγαλύτερο της Κρήτης. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν με καντάδες στα στενά της παλιάς πόλης και συνεχίζονται με το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού. Την Κυριακή πριν από τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση λαμβάνει χώρα μια «τελετουργία», ο λεγόμενος χορός των ομάδων, σύμφωνα με τον οποίο παρουσιάζονται θεατρικά σκετς, τα οποία σκηνοθετούν οι ίδιοι και η θεματική τους επικεντρώνεται στη μεταμφίεσή τους.
Ένα από τα κρητικά αποκριάτικα έθιμα είναι και οι «Λεράδες». Οι «Λεράδες» είναι μασκαράδες οι οποίοι φορούν γύρω από τη μέση και τα χέρια μεγάλες κουδούνες και αποτελούν τη συνηθέστερη μεταμφίεση των Κρητικών. Χαρακτηριστική, δε, μάσκα των Κρητικών είναι η «Σιβιανή μάσκα». Αυτή είναι κατασκευασμένη από τη ρίζα του φυτού «Αθάνατος». Ομάδα ανθρώπων φορά τη μάσκα αυτή και περιφέρεται στα σπίτια του νησιού.
  • ΚΟΖΑΝΗ: Το γλέντι του Φανού
Στην Κοζάνη ξεχωρίζουν οι Φανοί -φωτιές που ανάβουν σε γειτονιές της πόλης- και η ενεργή συμμετοχή των κατοίκων που ετοιμάζουν το γλέντι του φανού, χορεύουν υπό τους ήχους των χάλκινων πνευστών και τραγουδούν τα «Ξιανέντραπα» αλλά και τραγούδια κλέφτικα, της αγάπης και της ξενιτιάς. Oι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Κοζάνη ξεχειλίζουν από θετική ενέργεια και ενθουσιασμό, καθώς κάθε χρόνο αυξάνεται η συμμετοχή της νεολαίας.
  • ΜΕΣΣΗΝΗ: Η Κυριακή της Τυροφάγου με οργανοπαίκτες και τη Δημοτική Φιλαρμονική
Στη Μεσσήνη έχουν ένα χαρακτηριστικό έθιμο, το οποίο και λέγεται «Κυριακή της Τυροφάγου». Σύμφωνα μ’ αυτό, πολλοί μασκαράδες κυκλοφορούν και γλεντούν στους δρόμους, συνοδευόμενοι από οργανοπαίκτες της περιοχής, καθώς και της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Το έθιμο αυτό λαμβάνει χώρα την Κυριακή πριν από την Καθαρά Δευτέρα, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας οι κάτοικοι συνηθίζουν να ανάβουν φωτιές σε διάφορα σημεία της πόλης, γύρω από τις οποίες κυριαρχεί το γλέντι και ο χορός.
  • ΜΕΘΩΝΗ: Του Κουτρούλη ο γάμος- με δύο γαμπρούς και… καμία νύφη
Μια πολύ γνωστή μας έκφραση, «Του Κουτρούλη ο γάμος», προέρχεται από το κλασικό αποκριάτικο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στη Μεθώνη. Στο έθιμο αυτό συμμετέχουν δύο άνδρες, όπου είναι και οι νεόνυμφοι και με τη συνοδεία των συγγενών και φίλων τους καταλήγουν στην πλατεία της πόλης για να γίνει ο γάμος. Κατά τη διάρκεια του γάμου διακωμωδούνται διάφορες καταστάσεις και αναφορές τόσο του παρελθόντος όσο και του σήμερα. Αστεία – πειράγματα και σατιρικός χαρακτήρας διακατέχει τον γάμο αυτό, που θα καταλήξει σε ένα τρικούβερτο γλέντι.
  • ΚΑΡΠΑΘΟΣ:  Το «Λαϊκό Δικαστήριο… Ανήθικων Πράξεων»
Στο νησί της Καρπάθου έχουν ένα ξεχωριστό έθιμο, στο οποίο διακωμωδούν τις δίκες των δικαστηρίων. Εκεί λοιπόν, την Καθαρά Δευτέρα, λειτουργεί το λεγόμενο «Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων». Σ’ αυτό οδηγούνται άνθρωποι που έχουν κάνει άσεμνες πράξεις και χειρονομίες σε κάποιους άλλους, προκειμένου να δικαστούν από τους λεγόμενους «Τζαφιέδες», που είναι οι χωροφύλακες. Η δίκη εξελίσσεται σε γέλια και πειράγματα και καταλήγει σε ένα μεγάλο αποκριάτικο γλέντι.
  • ΓΑΛΑΞΙΔΙ: Τα αλευρο- μουτζουρώματα
Στο Γαλαξίδι συναντά κανείς τα καθιερωμένα έθιμα (άναμμα φωτιάς στις πλατείες, μεταμφιεσμένους καρνάβαλους στους δρόμους, γλέντια παντού…). Εκείνο που χαρακτηρίζει την όμορφη αυτή πόλη, είναι οαλευροπόλεμος. Έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία που και τότε ήταν έθιμο της Αποκριάς. Αρχικά έβαφαν το πρόσωπό τους με κάρβουνο, αλλά στη συνέχεια προστέθηκε και το αλεύρι για να γίνει το έθιμο πιο… φαντασμαγορικό!
  • ΚΑΡΥΣΤΟΣ: Το αποκριάτικο έθιμο του «Μακαρούνα»
Ένα παλιό αποκριάτικο έθιμο της Νότιας Εύβοιας είναι το έθιμο του «Μακαρούνα». Σύμφωνα με την  παράδοση ο «Μακαρούνας» ήταν ένας άντρας με πολύ ανεπτυγμένη σεξουαλική δράση που προφανώς οφείλονταν σε… ανάλογες ικανότητες. Δεν άφηνε καμία γυναίκα παραπονεμένη. Όλες είχαν περάσει από τα χέρια του. Ανύπαντρες, παντρεμένες, χήρες και ζωντοχήρες, νέες, μεσόκοπες και γριές κι όλες είχαν να λένε μόνο καλά λόγια για τις επιδόσεις του. Ήρθε όμως η τελευταία Κυριακή της αποκριάς όπου σύμφωνα με τα έθιμα της Καρύστου φτιάχνουν ζυμαρικά (μακαρούνες). Ο «Μακαρούνας» έφαγε τόσο πολύ που έσκασε. Μέγας θρήνος ανάμεσα στο γυναικείο πληθυσμό.
Κάθε Καθαρή Δευτέρα λοιπόν μια ομάδα από καρναβαλιστές φτιάχνει το πτώμα του «Μακαρούνα», ένα σκιάχτρο με παλιά ρούχα παραγεμισμένα με άχυρα ή κουρέλια πάνω σε ένα πρόχειρο φορείο. Για να τονίσουν το κωμικό μέρος του εθίμου φροντίζουν να έχει μια τεράστια κοιλιά από το πολύ φαΐ κι ένα τεράστιο πέος να βγαίνει μέσα από το ξεκούμπωτο παντελόνι. Αφού ετοιμάσουν τον νεκρό ετοιμάζονται και οι «γυναίκες» που θα τον μοιρολογήσουν. Ακολουθούν την πομπή στην οποία προηγείται ο παπάς και οι ψαλτάδες που ψέλνουν νεκρώσιμα μεν, αλλά παραλλαγμένα με πολύ καυστικό τρόπο, πίνοντας και οδυρόμενοι.  Στη συνέχεια στήνεται τρικούβερτο γλέντι. Χορεύουν κρατώντας το «νεκρό» ψηλά και πίνοντας μέχρι τελικής πτώσεως.
  • ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Το γαϊτανάκι και το κρέμασμα της «γριάς Συκούς»
Στην Καλαμάτα αναβιώνει κάθε χρόνο το παραδοσιακό γαϊτανάκι, το οποίο και λαμβάνει χώρα στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ένα από τα χαρακτηριστικά τοπικά αποκριάτικα έθιμα είναι το κρέμασμα της «γριάς Συκούς». Σύμφωνα με την παράδοση, αυτό το έθιμο λαμβάνει χώρα το πρωί της Καθαρής Δευτέρας, στο ίδιο σημείο της πλατείας στο οποίο και κρεμάστηκε η «γριά Συκούς» κατ’ εντολή του Ιμπραήμ Πασά.
  • ΚΕΡΚΥΡΑ: Το κάψιμο του Καρνάβαλου με άρωμα… Βενετίας
Στην Κέρκυρα την τελευταία Κυριακή της αποκριάς γίνεται το κάψιμο του σιορ καρνάβαλου, αφού προηγουμένως έχει διαβαστεί η διαθήκη του. Ο κορφιάτικος γάμος και ο χορός των παπάδων αναβιώνουν σε διάφορα χωριά του νησιού. Τα καρναβαλικά έθιμα της Κέρκυρας συνδυάζουν την αρχαιοελληνική παγανιστική κουλτούρα με το φινετσάτο πνεύμα του καρναβαλιού της Βενετίας. Το καρναβάλι αναγγέλλεται, ως είθισται στα Επτάνησα, από τον τελάλη, ο οποίος διαλαλεί τον ερχομό του σιορ καρνάβαλου κρατώντας το «όρντινο» (διαταγή). Ιδιαίτερα έθιμα υπάρχουν σε ορισμένα χωριά της Κέρκυρας όπως ο κορφιάτικος γάμος και ο χορός των παπάδων.
  • ΣΚΥΡΟΣ: Οι γέροι, οι κορέλες και οι φράγκοι
Στο νησί της Σκύρου, κλασικό αποκριάτικο έθιμο είναι ο «γέρος» και η «κορέλα». Ο «γέρος» φοράει χοντρή μαύρη κάπα, άσπρη υφαντή βράκα και έχει στη μέση του 2 – 3 σειρές κουδούνια. Το πρόσωπό του καλύπτεται από προβιά μικρού κατσικιού και, περπατώντας με χορευτικό ρυθμό, καταφέρνει να ηχούν μελωδικά τα κουδούνια που φοράει. Η «κορέλα», η ντάμα του γέρου, είναι ντυμένη με παραδοσιακά σκυριανά ρούχα, με κυρίαρχο χρώμα το άσπρο και καλυμμένο το πρόσωπό της. Το δίδυμο αυτής της σκυριανής Αποκριάς συνοδεύει πολλές φορές και ο «φράγκος». Αυτός ο μασκαράς, ντυμένος με παραδοσιακά ρούχα του νησιού αλλά και παντελόνι, σατιρίζει εκείνους τους Σκυριανούς που έβγαλαν τις βράκες και φόρεσαν παντελόνια (φράγκικα).
  • ΑΜΦΙΣΣΑ: Ο θρύλος του στοιχειού

Ο «θρύλος του στοιχειού» αναβιώνει το τελευταίο Σαββατοκύριακο της αποκριάς. Από τη συνοικία Χάρμαινα, όπου βρίσκονται τα παλιά Ταμπάκικα και τα σκαλιά του Αϊ Νικόλα, κατεβαίνει το «στοιχειό» και μαζί ακολουθούν εκατοντάδες μεταμφιεσμένοι. Λέγεται πώς τα «στοιχειά» αποτελούν ψυχές σκοτωμένων ανθρώπων ή ζώων που τριγυρίζουν στην περιοχή. Η αναπαράσταση της «Νύχτας των στοιχειών» γίνεται κάθε χρόνο από το 1995 στην πόλη των Οζολών και η ιστορία του εθίμου αναφέρεται στην ελληνική εκδοχή του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.
  • ΝΑΟΥΣΑ: Γενίτσαροι και Μπούλες
Στη Νάουσα αναβιώνει το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες», που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και, πιο συγκεκριμένα, στη λατρεία του θεού Διονύσου. Αυτό το παραδοσιακό δρώμενο χρονολογείται στις αρχές του 18ου αιώνα, ενώ οι ρίζες του ανιχνεύονται στις διονυσιακές γιορτές της αρχαίας Ελλάδας. Η φορεσιά του Γιανίτσαρου αποτελείται από φουστανέλα, τσαρούχια, βαριά ασημένια νομίσματα και ολοκληρώνεται με την περίφημη μάσκα από πανί κερωμένο στην εσωτερική πλευρά, εξωτερικά στοκαρισμένη με ένα ζωγραφιστό τσιγκελωτό μουστάκι. Όλη την περίοδο των αποκριών η μάσκα κοσμεί πολλά από τα μπαλκόνια της Νάουσας.
Ένας απαράβατος κανόνας του εθίμου που δεν αλλοιώθηκε όσα χρόνια κι αν πέρασαν είναι πως οι τελεστές του εθίμου είναι αυστηρά μόνο άντρες. Από τα πολύ παλιά χρόνια στα μπολούκια έπαιρναν μέρος και μικρά αγόρια.
Το έθιμο ξεκινάει νωρίς το πρωί, την παραμονή της Κυριακής της Αποκριάς όπου κι αρχίζει το ντύσιμο. Αυτό συμβαίνει γιατί τ’ ασήμια που θα κοσμήσουν τα πανάκριβα υφάσματα πρέπει να ραφτούν ένα ένα πάνω σε ένα ειδικά σχεδιασμένο για την τελετή γιλέκο. Τελευταία προσθήκη για να ολοκληρωθεί η αμφίεση της Μπούλας είναι το περίτεχνο και συνάμα πολύπλοκο κεφαλοδέσιμο, το οποίο τοποθετείται από ειδικό τεχνίτη, έτσι ώστε να δεθεί σωστά και σφιχτά για ν’ αντέξει στις μεγάλες διαδρομές που θα διανύσουν οι τελεστές και στους πολλούς και έντονους χορούς που απαιτεί η τέλεση του εθίμου.
  • ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Φωτιές στις πλατείες
Την Κυριακή της μεγάλης Αποκριάς αναβιώνουν κατά το σούρουπο οι μεγάλες φωτιές στις μεγάλες πλατείες της πόλης, στην Καστοριά. Πρόκειται για προχριστιανικό έθιμο, που επέζησε μέσα στον χρόνο και έφτασε ως τις μέρες μας. Οι μεγαλύτεροι μπουμπούνες είναι της πλατείας Ντουλτσό, της γειτονιάς του Απόζαρι, της πλατείας Ομονοίας και της γειτονιάς του παλαιού Νοσοκομείου. Γύρω από την αναμμένη μπουμπούνα, οι παρευρισκόμενοι πίνουν και γεύονται κεράσματα της μέρας της Αποκριάς, που καταναλώνονται εν όψει της Καθαράς Δευτέρας. Λαϊκές ορχήστρες παίζουν τοπικούς παραδοσιακούς σκοπούς και ακολουθεί χορός μέχρι να σβήσει η μπουμπούνα. Στα σπίτια, οι νοικοκυραίοι τηρούν το έθιμο του «Χάσκαρη». Μετά το βραδινό φαγητό διασκεδάζουν όλοι με τις προσπάθειες που καταβάλουν όλα τα μέλη της οικογένειας για να «πιάσουν» με το στόμα ολάνοιχτο το βρασμένο αυγό που τους προσφέρεται με τη βοήθεια ενός ξύλινου ραβδιού και μιας κλωστής στην οποία δένεται το αυγό. Το νόημα αυτού του εθίμου είναι συμβολικό: Με το αυγό κλείνει το στόμα για την Σαρακοστιανή νηστεία – Με το αυγό ανοίγει ξανά τη νύχτα της Ανάστασης.
  • ΔΡΑΜΑ: Το έθιμο του Καλό – γερου
Το εθιμικό δρώμενο του Καλόγερου (= καλός γέρος) τελείται τη Δευτέρα της Τυρινής. Οι ρίζες του ανάγονται σε πανάρχαιες ευετηρικές τελετές, κατά τις οποίες οι άνθρωποι ζητούσαν από τις ανώτερες δυνάμεις να επενεργήσουν στη βλάστηση και να γονιμοποιήσουν τη γη. Στις μέρες μας, το έθιμο υπενθυμίζει και υπογραμμίζει την εξάρτηση του ανθρώπου από τη φύση. Το έθιμο ήλθε στη Δράμα μαζί με τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Αναβιώνει από μια ομάδα μεταμφιεσμένων με επικεφαλής τον Καλόγερο. Επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού και ύστερα πηγαίνουν στην πλατεία. Εκεί διεξάγονται διαγωνισμός διελκυστίνδας, εικονικό όργωμα και σπορά. Το δρώμενο ολοκληρώνεται με την εικονική νεκρανάσταση του Καλόγερου.
ΝΑΞΟΣ: Οι «Κουδουνάτοι» φέρνουν τα πάνω- κάτω το νησί
Το νησί αυτό αποτελεί τη γενέτειρα του Διονύσου και έτσι ο εορτασμός της Αποκριάς ξεκινά από το πρώτο Σάββατο, κατά το οποίο γίνεται το σφάξιμο των χοίρων. Αποκριάτικο έθιμο αυτού του νησιού είναι και οι«Κουδουνάτοι». Αυτοί είναι άνθρωποι με κάπα και κουκούλα, οι οποίοι περιφέρονται στους δρόμους του νησιού, κάνοντας πολύ θόρυβο και προκαλώντας τους υπολοίπους με άσεμνες χειρονομίες. Μαζί με τους «Κουδουνάτους» κυκλοφορούν επίσης και ο «Γέρος», η «Γριά» και η «Αρκούδα». Στις πλατείες πολλών χωριών του νησιού στήνεται γλέντι με άφθονο κρασί και φαγητό, το οποίο και πλαισιώνεται από οργανοπαίκτες και παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια.
ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Γιορτάστε τις Απόκριες μαζί με τις «Τζαμάλες»
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στα Γιάννενα γιορτάζονται οι «Τζαμάλες». Οι Τζαμάλες είναι μεγάλες φωτιές, όπου οι μεταμφιεσμένοι χορεύουν σε διπλές και τριπλές σειρές γύρω τους. Οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού κορυφώνονται στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, όπου στήνεται και το περίφημο γαϊτανάκι.

aftodioikisi.gr