Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Πρόγραμμα 17ης αγωνιστικής Α1 Πόλο Ανδρών


Πέντε παιχνίδια το Σάββατο 14/3/15 περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης Α1 Ανδρών. Να σημειώσουμε ότι ο αγώνας του ΝΟ Χίου με το Παλαιό Φάληρο αναβλήθηκε και έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 18/3 λόγω συμμετοχής κάποιων παικτών των δύο ομάδων στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων με την εθνική ομάδα. Αναλυτικά το πρόγραμμα της αγωνιστικής:

Σάββατο 14/3/15
Νηρέας Λαμίας - ΝΟ Καλαμακίου (Κωνσταντινίδης, Κατσώνης): Κολ. Αλίμου (17.00)
Υδραϊκός - ΑΝΟ Γλυφάδας (Σταυρόπουλος, Σκαλοχωρίτης): Κολ. ΑΝΟΓ (16.00)
Εθνικός Πειραιά - Παναθηναϊκός (Σταυρίδης, Κουρέτας): Κολ. Εθν. Πειραιά (20.30)
Πανιώνιος - ΝΟ Βουλιαγμένης (Παϊρακταρίδης, Στεφανάκης): Κολ.Νέας Σμύρνης (19.00)
ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός (Καρούλης, Μονιούδης): Κολ. Ποσειδώνιο (16.30)

Τετάρτη 18/3/15
ΝΟ Χίου - Παλαιό Φάληρο (Μοίραλης, Μπουδραμής): Κολ. Ιωνικό (16.30)

noxiou.gr

Στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων ο Καλαργυρός


Νίκος Καλαργυρός
Στο Νίβερταλ της Ολλανδίας βρίσκεται ο αθλητής του ΝΟ Χίου, Νίκος Καλαργυρός για να συμμετάσχει στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με την Εθνική ομάδα Υδατοσφαίρισης Εφήβων. Η ομάδα μας συμμετέχει στον Α’ Όμιλο μαζί με την Ολλανδία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Σλοβενία και Πορτογαλία. Οι αγώνες θα διεξαχθούν από 12-15/3/15.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Σάκης Κεχαγιάς έχει επιλέξει 13 υδατοσφαιριστές: Δημήτρης Σκουμπάκης, Δημήτρης Κουρουβάνης, Αδαμάντιος Μαντής, Κίμων Αλεξίου, Νίκος Δελαγραμμάτικας, Δημήτρης Νικολαϊδης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Γρηγόρης Γιαννόπουλος, Νίκος Καλαγυργός, Νίκος Γαρδίκας, Νίκος Παπασηφάκης, Γιώργος Μπουγιουρής, Κώστας Χονδροκούκης.
Το πρόγραμμα των αγώνων (τοπικές ώρες):
Πέμπτη, 12/3
17.30 Ουκρανία – ΕΛΛΑΔΑ, 19.00 Ολλανδία – Πορτογαλία, 20.30 Σλοβενία – Λευκορωσία
Παρασκευή, 13/3
17.30 Ουκρανία – Πορτογαλία, 19.00 Ολλανδία – Λευκορωσία, 20.30 ΕΛΛΑΔΑ – Σλοβενία
Σάββατο, 14/3
09.30 Ολλανδία – Σλοβενία, 11.00 Πορτογαλία – ΕΛΛΑΔΑ, 12.30 Ουκρανία – Λευκορωσία, 17.30 Σλοβενία – Πορτογαλία, 19.00 Ολλανδία – Ουκρανία, 20.30 ΕΛΛΑΔΑ- Λευκορωσία
Κυριακή, 15/3
09.30 Ουκρανία – Σλοβενία, 11.00 Πορτογαλία – Λευκορωσία, 12.30 Ολλανδία – ΕΛΛΑΔΑ

Οι υπόλοιποι Όμιλοι:
Β’ ΟΜΙΛΟΣ (Γκρατς): ΤΟΥΡΚΙΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ, ΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΜΟΛΔΑΒΙΑ, ΑΥΣΤΡΙΑ
Γ’ ΟΜΙΛΟΣ (Σέτσιν): ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΠΟΛΩΝΙΑ, ΙΣΡΑΗΛ, ΤΣΕΧΙΑ
Δ’ ΟΜΙΛΟΣ (Μάλτα): ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΜΑΛΤΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ, ΛΕΤΟΝΙΑ
Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στο Μπακού από 12-21/6/2015 προκρίνονται οι 2 πρώτες ομάδες κάθε Ομίλου. Απευθείας την πρόκριση έχουν πάρει: Μαυροβούνιο, Σερβία, Ιταλία, Ουγγαρία, Κροατία, Ρωσία, Ισπανία, από την προηγούμενη διοργάνωση και το Αζερμπαϊτζάν ως διοργανώτρια χώρα.

noxiou.gr

Διεθνής Αγώνας Ιστιοπλοΐας Athens Eurolymp Week 2015


Αναχώρησε την Πέμπτη 12/3/15 με το πλοίο Αριάδνη της Hellenic Seaways η ομάδα ιστιοπλοΐας του ΝΟ Χίου για να συμμετάσχει στο διεθνή αγώνα ιστιοπλοΐας Athens Eurolymp Week 2015 που οργανώνεται από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και θα διεξαχθεί στο Φαληρικό Όρμο από 13-19/3/2015.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις της ΕΙΟ που γίνεται στη χώρα μας κάθε χρόνο και συμμετέχουν αθλητές από όλη την Ευρώπη. Η αποστολή του ΝΟΧ αποτελείται από 5 ιστιοπλόους που θα αγωνιστούν στην κατηγορία σκαφών Laser 4.7. Οι ιστιοπλόοι του ΝΟΧ είναι οι Δέσποινα Γεωργούλη, Δημόκριτος Κρασόπουλος, Νίκος Μισεντζής, Μάρκος Μπαντζός και Μιχάλης Χρουνεβέιχεν. Την αποστολή συνοδεύουν ο προπονητής μας, Μάρκος Παγούδης και ο Έφορος Ιστιοπλοΐας Γιάννης Αναδιώτης.

noxiou.gr

«Τα ακραία προβλήματα της ακτοπλοΐας και της απλήρωτης εργασίας των ναυτικών»


dritsas_
Η νέα Κυβέρνηση, κληρονόμησε ένα διπλό εκρηκτικό πρόβλημα στο χώρο της ακτοπλοΐας. Απλήρωτη ναυτική εργασία, ακινητοποιημένα πλοία, είτε λόγω επίσχεσης εργασίας, είτε λόγω βλαβών, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται για κρίσιμο χρονικό διάστημα, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις σε συγκεκριμένα νησιά. Οξύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη γραμμή Λαύριο – Αγ. Ευστράτιος – Λήμνος, που εξυπηρετείται από το πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» και στην ενδοκυκλαδική γραμμή από το πλοίο «AQUA SPIRIT». Από την πρώτη στιγμή, αυτή την απαράδεκτη «κληρονομιά» το Υπουργείο ανέλαβε να τη διαχειριστεί με επίμονο και συστηματικό τρόπο, ώστε, να βρεθεί λύση το δυνατόν συντομότερο και να ικανοποιηθούν οι απλήρωτοι ναυτικοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης. Ταυτόχρονα, μία νέα μαζική έξοδος πλοίων από το διαθέσιμο ακτοπλοϊκό στόλο, αν συμβεί, θα επιφέρει νέες αρνητικές συνέπειες στο άμεσο μέλλον.
Αυτονόητος βεβαίως στόχος της προσπάθειας επίλυσης των προβλημάτων, είναι η ομαλή εκτέλεση των προγραμματισμένων δρομολογίων, προς όλα τα νησιά.
Επί των κρίσιμων και ακραίων καταστάσεων που ήδη προαναφέρθηκαν, το Υπουργείο ενημερώνει και δηλώνει :
α) Αύριο (Παρασκευή 13/03/2015), εκταμιεύεται εγκεκριμένο ποσό € 420.044,99 για την αποπληρωμή των εκτελεσθέντων δρομολογίων Ιανουαρίου 2015 του πλοίου Ε/Γ-Ο/Γ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ της εταιρείας ΣΙ ΛΙΝΚ Ν.E., το οποίο με βάση τη σύμβαση 3328.1.7.11 έχει τη συμβατική υποχρέωση να εκτελεί το δρομολόγιο ΛΑΥΡΙΟ – ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ – ΛΗΜΝΟΣ. Μετά τις προβλεπόμενες κρατήσεις 30% υπέρ Δημοσίου, το τελικό ποσό που θα εκταμιευθεί υπέρ της εταιρείας είναι € 294.031,49. Επισημαίνεται, ότι από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το Δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα άμεσης παρακράτησης υπέρ των εργαζομένων. Γι’ αυτό έχει κινηθεί ήδη διαδικασία προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης, για να ενισχυθεί η προτεραιότητα υπέρ των ναυτικών.
Μετά την προαναφερθείσα εξόφληση και με δεδομένο ότι δεν εκκρεμεί άλλη οφειλή του Υπουργείου για τη συγκεκριμένη σύμβαση, εάν το πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» δεν εκτελέσει άμεσα το δρομολόγιο ΛΑΥΡΙΟ – ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ – ΛΗΜΝΟΣ, θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από το Νόμο και τη σύμβαση ενέργειες. Άλλωστε, ήδη από ημερών, το Υπουργείο έχει προβεί στις προβλεπόμενες οχλήσεις προς την εταιρεία.
β) Κατά πάσα βεβαιότητα, την επόμενη βδομάδα, προβλέπεται η ολοκλήρωση της εκταμίευσης συνολικού ποσού € 1.061.666,81 για την ενδοκυκλαδική συγκοινωνία υπέρ της εταιρείας «ΝΕΛ Α.Ε.», η οποία μετά την παρακράτηση υπέρ του Δημοσίου, προβλέπεται να εισπράξει ποσό € 743.166,77. Και για την περίπτωση αυτή, ισχύουν απόλυτα όσα περιγράφηκαν και εξαγγέλθηκαν στην προηγούμενη περίπτωση.
Σύμφωνα τέλος, με τις προγραμματικές εξαγγελίες της νέας Κυβέρνησης, το Υπουργείο στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα απευθυνθεί σε όλους τους Φορείς, που άμεσα ή έμμεσα, εμπλέκονται με την ακτοπλοΐα, να καταθέσουν τις απόψεις – προτάσεις τους, για τη διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου. Η πρώτη φάση αυτής της διαδικασίας, θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες και αμέσως μετά, θα διαμορφωθεί ένα προσχέδιο πρότασης, το οποίο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Μέχρι τότε όμως, το Υπουργείο προσπαθεί να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά και τα οποία δεν είναι νέα, αλλά καθορίζονται από καταστάσεις, που διαμόρφωσαν όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις.
Καλούμε τους εργαζόμενους ναυτικούς, τους νησιώτες, τους αυτοδιοικητικούς και άλλους Φορείς της νησιωτικής Ελλάδος, τους ακτοπλόους και όλους όσοι με οποιοδήποτε τρόπο σχετίζονται με τα θέματα της ακτοπλοΐας ή υφίστανται τις επιπτώσεις των προβλημάτων αυτών, να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Γιατί είναι προσπάθεια απεμπλοκής από τις παθογένειες που διαιωνίζονται και ταυτόχρονα, προσπάθεια αποκατάστασης δικαιοσύνης προς τους ναυτικούς που πλήττονται βάναυσα.

e-nautilia.gr

Εξελέγει το Προεδρείο της ΠΕΝΕΝ


penen_
Στις 12/3/2015 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο 21μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΝΕΝ το οποίο προέκυψε από τις τελευταίες αρχαιρεσίες.
Το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ εξέλεξε ομόφωνα το Προεδρείο της Ένωσης μας το οποίο αποτελείται από τους συναδέλφους: Πρόεδρο Αντώνη Νταλακογεώργο, Γενικό Γραμματέα Νίκο Κροκίδη και Ταμία Μπανάσιο Απόστολο.
Η Διοίκηση στην συνεδρίασή της συζήτησε και πήρε μια σειρά αποφάσεις που αφορούν την απλήρωτη Ναυτική εργασία, την ανεργία, τις ΣΣΕ, προβλήματα του κλάδου σε διάφορες κατηγορίες πλοίων καθώς και την προετοιμασία και οργάνωση της Β΄ τακτικής ετήσιας Γενικής Συνέλευσης στις 31/3/2015.
Τέλος αποφασίστηκαν μια σειρά εκδηλώσεις στην διάρκεια της χρονιάς με αφορμή την συμπλήρωση των 110 χρόνων από την ίδρυση της ΠΕΝΕΝ.
Με εντολή Διοίκησης
                             Ο Πρόεδρος                                                            Ο Γεν. Γραμματέας
              Νταλακογεώργος Αντώνης                                                   Κροκίδης Νικόλαος


e-nautilia.gr

Έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Χίο επισκέφθηκε η Χριστιάνα Καλογήρου




Επίσκεψη σε έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο νησί της Χίου, καθώς και σε ζημιές που έχει υποστεί το επαρχιακό οδικό δίκτυο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί το τελευταίο διάστημα, πραγματοποίησε χθες η Περιφερειάρχης κα Χριστιάνα Καλογήρου, συνοδευόμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών κ. Θεόδωρο Βαλσαμίδη, το Γενικό Διευθυντή κ. Γεώργιο Σπανέλλη, την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Χίου κα. Αργυρώ Τσικολή και στελέχη της Υπηρεσίας. 

Καταρχήν η Περιφερειάρχης επισκέφθηκε το έργο για την ολοκλήρωση της κατασκευής του Φράγματος Κόρης Γεφύρι, όπου ενημερώθηκε από στελέχη της Υπηρεσίας και εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας για την πρόοδο των εργασιών. Η πρώτη φάση του έργου υλοποιήθηκε από το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ το παρόν έργο συνολικού Προϋπολογισμού 4.950.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Χίου. Στο πλαίσιο του έργου πρόκειται να εκτελεστούν οι υπολειπόμενες εργασίες προκειμένου να δημιουργηθεί ταμιευτήρας χωρητικότητας 3,080 εκ. μ3. Μέχρι σήμερα η πρόοδος του έργου ήταν εν γένει ομαλή, με δύο όμως μέχρι σήμερα διακοπές στην κατασκευή λόγω μη πληρωμής εργασιών. Έχει υλοποιηθεί το 25% του φυσικού αντικειμένου του έργου και πιο συγκεκριμένα έχει υλοποιηθεί το 80% του μανδύα του ανάντη πρανούς, έχει ολοκληρωθεί η επισκευή του στραγγιστικού δικτύου πίσω από τον προαναφερόμενο μανδύα, έχουν πραγματοποιηθεί καθαρισμοί στην ευρύτερη περιοχή του φράγματος, έχει κατασκευαστεί το σκληρό επίχωμα στην περιοχή του υπερχειλιστή του φράγματος και είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την ολοκλήρωση του υπερχειλιστή και της γέφυρας. Την προηγούμενη εβδομάδα ο ανάδοχος του έργου προέβη εκ νέου στη διακοπή εργασιών, λόγω ανεξόφλητου λογαριασμού. Για το θέμα αυτό, καθώς και για την ανάγκη συνέχισης της υποστήριξης του έργου από Τεχνικό Σύμβουλο, η Περιφερειάρχης πρόκειται τις επόμενες ημέρες να έχει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό. 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο έργο για την αξιοποίηση του φράγματος Καλαμωτής Χίου, συνολικού Προϋπολογισμού 4.003.540 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013». Στο πλαίσιο του έργου κατασκευάστηκαν οι αγωγοί για τη μεταφορά του νερού (πρωτεύον δίκτυο) συνολικού μήκους 18,2 χιλιομέτρων, ένα αντλιοστάσιο πλησίον του φράγματος και μια υδατοδεξαμενή συνολικής χωρητικότητας 2.500 μ3, και εργασίες για την αποκατάσταση της βατότητας προς το φράγμα. Το έργο έχει ολοκληρωθεί, είναι πλήρες τόσο υδραυλικά, όσο και ηλεκτρομηχανολογικά, έχει συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ, έχουν επίσης πραγματοποιηθεί όλες οι απαραίτητες δοκιμές και είναι έτοιμο για λειτουργία. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί και η διοικητική παραλαβή του έργου, και του φράγματος από το Δήμο Χίου. 

Η Περιφερειάρχης επίσης ενημερώθηκε για τις ζημιές που έχει υποστεί το επαρχιακό οδικό δίκτυο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί το τελευταίο διάστημα και πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή της Νέας Μονής όπου είναι σε εξέλιξη σοβαρό γεωλογικό φαινόμενο, καθώς και στην περιοχή του Κοντυλόπου.

ΣΤΟ " ΑΒΑΠΟΡΟ " ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ


Το ψήφισμα των φορέων της Λήμνου υιοθέτησε αργά το βράδυ της Τρίτης το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις.
Θυμίζουμε ότι οι φορείς του νησιού ζητούν από την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται στην σύμβαση που έχει υπογράψει το δημόσιο με την ΝΕΛ.


Δηλαδή από τη στιγμή που η εταιρεία δεν έχει την δυνατότητα να εξυπηρετήσει τα δρομολόγια λόγω επίσχεσης εργασίας που γίνεται στο πλοίο «Ταξιάρχης» να κηρυχθεί έκπτωτη· κι αμέσως να κινηθούν οι διαδικασίες προκειμένου να δρομολογηθεί άλλο πλοίο στην συγκεκριμένη γραμμή.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε ομόφωνα και μόνο ο περιφερειακός σύμβουλος της Σάμου Αντώνης Δράκος ζήτησε να γίνει σε αυτό αναφορά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του νομού Σάμου. Η απάντηση του πρόεδρου του σώματος Δημοσθένη Χατζηγιάννη ήταν αρνητική, καθώς το ψήφισμα ήταν πρόταση φορέων της Λήμνου και δεν μπορούσε να διαφοροποιηθεί. Κι η συζήτηση έληξε εκεί.

Παρέμβαση Γιακαλή
Λίγα λεπτά νωρίτερα ο Νάσος Γιακαλής τόνισε πως αυτήν την εβδομάδα για πρώτη φορά έχουμε το φαινόμενο τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να καλύπτονται μόνο από ένα πλοίο. Το οποίο ξεκινάει από τον Πειραιά και μέσω Ικαρίας, Σάμου, Χίου, Μυτιλήνης, Λήμνου καταλήγει στην Καβάλα.
Αμέσως μετά κάνει το ίδιο δρομολόγιο αντίστροφα. «Αν αυτό είχε γίνει επί των ημερών μου θα με είχαν κρεμάσει ανάποδά» είπε ο κ. Γιακαλής. Αμέσως μετά διερωτήθηκε που είναι όλοι αυτοί που όταν εκείνος ήταν Περιφερειάρχης διαμαρτύρονταν για τη μείωση των δρομολογίων στην γραμμή Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη. Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση.
Παρότι το θέμα τέθηκε προς συζήτηση μετά τα μεσάνυχτα, η επικεφαλής της παράταξης Βόρειο Αιγαίο-Γόνιμη Γραμμή και βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαΐα Κυρίτση σήκωσε «το γάντι» που της πέταξε ο πρώην Περιφερειάρχης. Συγκεκριμένα είπε ότι η λύση στα ακτοπλοϊκά προβλήματα θα έρθει με τη δημιουργία δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
Ο Νάσος Γιακαλής σε εκείνο το σημείο ρώτησε «και μέχρι τότε δε θα έχουμε πλοία;». Η κ. Κυρίτση απάντησε: «Μέχρι τότε είμαστε υποχρεωμένοι να συνδιαλεγόμαστε με το καρτέλ των ακτοπλοϊκών».
Με τη φράση αυτή έδειξε ότι η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη με την κατάσταση που επικρατεί στην ακτοπλοΐα, αλλά ταυτόχρονα κατανοεί ότι δεν μπορεί να δώσει άμεση λύση.

emprosnet.gr

OI ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΕΠ ΤΟΝ ΜΑΪΟ


Τον προσεχή Μάιο αναμένεται να δημοσιευτούν οι πρώτες προκηρύξεις του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Αυτό ανέφερε κατά την ενημέρωση των μελών του περιφερειακού συμβουλίου ο προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Γιώργος Πλακωτάρης.

Η υλοποίηση του ΠΕΠ κατά την νέα προγραμματική περίοδο θα είναι μια αρκετά δύσκολη διαδικασία.

Διότι αυτό που θα ελέγχεται δε θα είναι μόνο η υλοποίηση των ενταγμένων έργων, αλλά μια σειρά από επιμέρους δείκτες που η εξέλιξη τους θα δείχνει κατά πόσο τα υλοποιούμενα έργα φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για την οικονομία των νησιών της Περιφέρειας.
Σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα τότε η Περιφέρεια κινδυνεύει να χάσει το 6% από τα 301 εκατ. ευρώ που της έχουν δοθεί.
Η πρόβλεψη αυτή ουσιαστικά έχει ως στόχο να πιέσει την Περιφέρεια να εντάξει στο πρόγραμμα έργα τα οποία συνδυαζόμενα με τις υπάρχουσες υποδομές και επιχειρήσεις μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των τοπικών προϊόντων, να αυξήσουν το παραγόμενο εισόδημα και εντέλει να οδηγήσουν σε ουσιαστική αύξηση του ΑΕΠ.

Για να ενταχθούν
Επιπλέον για να ενταχθούν στο ΠΕΠ δράσεις και τα έργα αυτά θα πρέπει να εντάσσονται μέσα στο γενικότερο Περιφερειακό και Εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό κάθε τομέα και να χαρτογραφηθεί η εφιστάμενη κατάσταση.
Για παράδειγμα αυτήν την περίοδο γίνεται χαρτογράφηση των υποδομών εκπαίδευσης κι έχει ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνεται άμεσα η Περιφερειακή Στρατηγική για την καταπολέμηση της φτώχειας και της κοινωνικής ένταξης. Στις 20 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για την Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης του Βορείου Αιγαίου.
Ανάλογοι στρατηγικοί σχεδιασμοί αποτελούν προϋπόθεση για να μπορούν να ενταχθούν στο ΠΕΠ έργα που σχετίζονται με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και έργων που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη γαλάζια ανάπτυξη.
Θυμίζουμε ότι με τον όρο γαλάζια ανάπτυξη χαρακτηρίζεται το πλαίσιο που έχει εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου.

Περί καινοτομίας
Επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για την καινοτομία και το τι σημαίνει για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ο κ. Πλακωτάρης εξήγησε ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ η εγκατάσταση επιχειρήσεων που θα παράγουν ηλεκτρονικά τσιπ στα νησιά της Περιφέρειας.
Εκείνο που θα χρηματοδοτηθεί είναι επενδύσεις που θα κάνουν πιο ελκυστικά και ανταγωνιστικά τα τοπικά προϊόντα, ώστε να έχουν καλύτερες προοπτικές στην αγορά. Επίσης καινοτομία θα μπορούσαν να θεωρηθούν επενδύσεις που αυξάνουν την προστιθέμενη αξία των τοπικών προϊόντων.
Εκτός των χρηματοδοτικών μέτρων του νέου ΠΕΠ θα μείνουν επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα μαζικής παραγωγής. Πιθανότατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνεται ότι τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αδύνατο να συναγωνιστούν τα προϊόντα των τρίτων χωρών στον τομέα αυτό.
Γι’ αυτό και χρηματοδοτείται η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας που απευθύνονται σε συγκεκριμένες αγορές.

Ελάχιστοι οι πόροι για τις υποδομές
Μόλις 60 εκατ. ευρώ είναι οι πόροι που θα διατεθούν από το νέο ΠΕΠ για τα έργα υποδομής. Αυτό ήταν γνωστό βέβαια εδώ και πολύ καιρό, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι τα έργα υποδομής από μόνα τους δεν μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του ΑΕΠ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με αφορμή αυτό το ζήτημα ο Νάσος Γιακαλής ρώτησε την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου αν συνεχίζει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων εθνικών και κοινοτικών αρχών για χρηματοδότηση του λιμανιού του Σιγρίου από το νέο ΠΕΠ. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κ. Καλογήρου που επειδή βρισκόταν στη Χίο, πιθανότατα δεν άκουσε καλά την ερώτηση του κ. Γιακαλή.
Η Περιφερειάρχης απάντησε ότι ο κ. Γιακαλής γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την δικαστική εμπλοκή του έργου και πρόσθεσε πως το λιμάνι του Σιγρίου είναι τμήμα των διευρωπαϊκών αξόνων μεταφοράς και κατά συνέπεια είναι έργο που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το νέο πρόγραμμα.
Στην διένεξη παρενέβη και ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης που διέκοψε τις παρεμβάσεις του κ. Γιακαλή.

Τι είπαν οι παρατάξεις

Στην τοποθέτησή του ο πρώην περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής συνεχάρη τον κ. Πλακωτάρη και την Ειδική Διαχειριστική Αρχή για τη δουλειά που έκαναν προκειμένου να συνταχθεί και να εγκριθεί το νέο ΠΕΠ.
Διευκρίνισε όμως ότι επί των δικών του ημερών συντάχθηκε το νέο ΠΕΠ αλλά επί των ημερών της κ. Καλογήρου έγινε η έγκρισή του. Κατά συνέπεια αν εκείνη ήθελε μπορούσε να προβεί σε τροποποιήσεις. Ακόμη, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, τόνισε πως τέτοια θέματα δεν μπορούν να μπαίνουν σε συζήτηση λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Η κ. Κυρίτση τόνισε πως το πρόγραμμα θα κριθεί από το κατά πόσο θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας, από το αν θα παρέχει στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν η μία μετά την άλλη, αν θα δώσει την δυνατότητα οι κάτοικοι των νησιών να αποκομίζουν από την δουλειά τους ένα μόνιμο και δίκαιο εισόδημα αλλά και από το κατά πόσο θα προωθήσει την συλλογική επιχειρηματική δράση των κατοίκων.
Σε κάθε περίπτωση όμως, σημείωσε η κ. Κυρίτση, κανένα σχέδιο δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα χωρίς λύση του ακτοπλοϊκού προβλήματος. Η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Νικολάρα εξέφρασε τον προβληματισμό της κατά πόσο οι τοπικές επιχειρήσεις μπορούν να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις που θέτει το νέο ΠΕΠ.
Ο εκπρόσωπος της παράταξης «Ανταρσία στο Αιγαίο» Ανδρέας Μπάλλας τόνισε πως η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα στην οποία εντάσσεται και το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, έχει ως στόχο την ανάσχεση του κύριου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που είναι η πτώση του μέσου ποσοστού κέρδους.
Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα ληφθούν όλα τα μέτρα που οδηγούν στην κοινωνική καταστροφή όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια, όπου παρά τις χρηματοδοτήσεις είχαμε μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και αύξηση της ανεργίας στα νησιά.
Επίσης ανέφερε πως την νέα προγραμματική περίοδο θα έρθουν στη χώρα περί τα 19 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ίδια περίοδο η χώρα μας θα πρέπει να πληρώσει πάνω από 120 δις ευρώ στους δανειστές. Γι’ αυτό, κατά την άποψη του, είναι προτιμότερο η χώρα να φύγει από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Γιάννης Σπιλάνης άσκησε κριτική στο σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ και κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή ότι δεν έδωσε τη δέουσα σημασία στο θέμα.
Με αποτέλεσμα τώρα το περιφερειακό συμβούλιο να καλείται να πάρει αποφάσεις με το μαχαίρι στο λαιμό για μια σειρά ζητήματα όπως είναι οι στρατηγικοί σχεδιασμοί για τους επιμέρους τομείς. Στη συνέχεια ανέφερε ότι μια σειρά θετικών αποτελεσμάτων που είχαν επιτευχθεί μέσα από προγράμματα στο παρελθόν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ευρύτερα την νέα προγραμματική περίοδο.
Ο Βασίλης Μπάλλας, του «Οικολογικού Άνεμου», συμφώνησε με την πρόταση του κ. Σπιλάνη για τη σύσταση Επιτροπής Ανάπτυξης που θα χαράξει το στρατηγικό σχεδιασμό του ΠΕΠ.
Ο Αντώνης Δράκος τόνισε την στρατηγική αντίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης στα κοινοτικά προγράμματα και υποστήριξε πως πίσω από τα ωραία λόγια κρύβεται η κοινωνική καταστροφή.
Ο Κώστας Γαννιάρης τόνισε την ανάγκη να γίνει ενημέρωση σε όλα τα νησιά για τις δράσεις του νέου ΠΕΠ, κάτι που ήδη έχει προβλεφθεί, όπως υποστήριξε η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου.

emprosnet.gr 

Τα σκουπίδια ακόμα… πληρώνονται ακριβά: Ποιες «καμπάνες» έπεσαν μέσα στον Φεβρουάριο


Πρόστιμα για ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων, για συλλογή – μεταφορά σκουπιδιών χωρίς την απαιτούμενη άδεια και άλλες παραβάσεις,  επεβλήθηκαν σε δήμους, έπειτα από παραβάσεις που διαπίστωσαν κατά τη διάρκεια ελέγχων οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, στις  εξής μονάδες επιβλήθηκαν τα παρακάτω πρόστιμα:
*232.200 ευρώ στον Δήμο Λαμιέων για τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη θέση «Νευρόπολη». Διαπιστώθηκε διάθεση στον ΧΥΤΑ αποβλήτων εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων, μη σύννομη διαχείριση μεταχειρισμένων ορυκτελαίων για το 2013, πλημμελής λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας, παράλειψη κατασκευής και λειτουργίας έργων διαχείρισης στραγγισμάτων, παραμονή λιμναζόντων στραγγισμάτων στην επιφάνεια του ΧΥΤΑ κτλ.
*87.300 ευρώ στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Ν. Αργολίδας και στον καθολικό του διάδοχο, όπως εκπροσωπείται νόμιμα, για τη μονάδα Δεματοποιητής Σταυρού Διδύμων Ερμιονίδας Αργολίδας για μη σύννομη διαχείριση (δεματοποίηση-προσωρινή αποθήκευση) των αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων (ΑΣΑ) και παράλειψη αποκατάστασης του χώρου προσωρινής αποθήκευσης αυτών.
*72.900 ευρώ στον Δήμο Κορινθίων για ανεξέλεγκτη απόρριψη και διάθεση των αστικών στερεών αποβλήτων στους ενεργούς ΧΑΔΑ στις θέσεις «Ραχένη» και «Νταμάρι Λαρσινού», για καύση αστικών στερεών αποβλήτων, μη αποκατάσταση των ανενεργών χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, συλλογή και μεταφορά αποβλήτων χωρίς την απαιτούμενη άδεια.
*57.600 ευρώ στον Δήμο Τρίπολης για τη λειτουργία Σταθμού Αποθήκευσης και Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Αγία Τριάδα του Δήμου Τρίπολης για διαχείριση στερεών αποβλήτων χωρίς τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, συλλογή και μεταφορά αποβλήτων χωρίς άδεια κτλ.
*56.100 ευρώ στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και στην εταιρεία Κ/Ξ ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ – Αρση ΑΕ, κύριο και φορέα λειτουργίας αντίστοιχα, όπως εκπροσωπούνται νόμιμα, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον, της «Εγκατάστασης θερμικής επεξεργασίας (Αποτεφρωτήρας) νοσοκομειακών απορριμμάτων Αττικής», στην περιοχή του Δήμου Άνω Λιοσίων, Ν. Αττικής. Διαπιστώθηκαν παραβάσεις για μη αδειοδοτημένη αποθήκευση επικίνδυνων και μη επικίνδυνων στερεών και υγρών αποβλήτων σε εγκαταστάσεις ακατάλληλων προδιαγραφών καθώς και διασπορά/διαφυγή αποβλήτων στο έδαφος.
*47.500 ευρώ στον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής που βρίσκεται στη θέση Σκαλιστήρι στον Δήμο Φυλής Αττικής. Διαπιστώθηκαν διαφυγές στραγγισμάτων εκτός ΧΥΤΑ και πλημμελής διαχείριση των υγρών αποβλήτων.
*47.350 ευρώ στον Δήμο Σαρωνικού για τον πρώην Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης στερεών Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) Καλυβίων και τον παρακείμενο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη θέση «Τίποτι-Κρούδι» του Δήμου Σαρωνικού. Διαπιστώθηκε ότι δεν προχωρούσαν οι εργασίες αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, απουσία μέτρων πρόληψης και προστασίας του περιβάλλοντος και ανεξέλεγκτη απόρριψη αστικών στερεών αποβλήτων στον ΧΑΔΑ που τελούσε σε καθεστώς αποκατάστασης, διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων που χρήζουν εναλλακτικής διαχείρισης κτλ.
*38.100 ευρώ στον Δήμο Άνδρου για τον ΧΑΔΑ Άνδρου, στη θέση «Σταυρόπεδα» και για την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων σε όλο το νησί της Άνδρου.
*19.800 ευρώ στον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και στις εταιρείες ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ και ΒΕΑΛ ΑΕ, όπως εκπροσωπούνται νόμιμα, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον, για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής που βρίσκεται στη θέση Σκαλιστήρι στον Δήμο Φυλής Αττικής για μη προβλεπόμενη διάθεση βιοκομπόστ.
*19.250 ευρώ στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Ναυπάκτου για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων της ευρείας περιοχής Ναυπάκτου στη θέση «Μπούτος». Διαπιστώθηκαν παράλειψη απολύμανσης / χλωρίωσης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων (λυμάτων), απουσία σημαδούρας από το σημείο εξόδου του αγωγού στον θαλάσσιο αποδέκτη, ανεξέλεγκτη απόρριψη υπολειμμάτων λάσπης στο έδαφος και πλημμελής παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων της περιοχής του διαχύτη.
*18.200 ευρώ στον Δήμο Σικυωνίων Κορινθίας για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων του καθώς δεν έχει αποκατασταθεί η ανενεργή χωματερή στη θέση «Κοκκινόβραχος». Επίσης διαπιστώθηκε καύση των στερεών αποβλήτων στον ΧΑΔΑ στη θέση «Λιτσάρδα» και συλλογή και μεταφορά αστικών αποβλήτων χωρίς την απαιτούμενη άδεια.
*7.850 ευρώ στον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων ΠΕ Ηλείας για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων του. Διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας συλλογής και μεταφοράς μη επικινδύνων στερεών αποβλήτων και απουσία εναλλακτικής διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας.

aftodioikisi.gr

Στις 100 δόσεις και οι οφειλές προς τους δήμους – Προσθήκη στο νομοσχέδιο Βαλαβάνη


Διάταξη που θα συμπεριλάβει στην τακτοποίηση οφειλών με ευνοϊκούς όρους και τα χρέη των δημοτών προς τους δήμους, με έναν τρόπο αντίστοιχο των 100 δόσεων που περιγράφεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να προστεθεί άμεσα στη ρύθμιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr από πηγές της Σταδίου, έπειτα από συννενόηση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκου Βούτση, με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βάλαβάνη, η εν λόγω διάταξη αναμένεται να συμπεριληφθεί το ταχύτερο στο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βούτσης προέβη στην εν λόγω κίνηση λαμβάνοντας υπόψη του και το σχετικό αίτημα της Αυτοδιοίκησης.
Όλα αυτά παρότι, μέχρι πρότινος, πηγές του υπουργείου Οικονομικων, ανέφεραν ότι η ρύθμιση δεν συμπεριλάβει χρέη προς τους ΟΤΑ, επικαλούμενοι τεχνικά προβλήματα, τα οποία, όπως έλεγαν, δεν επέτρεπαν προς το παρόν να εξυπηρετηθούν και οι οφειλέτες των δήμων και των περιφερειών. Ωστόσο ασκήθηκε πίεση από πλευράς, υπουργείου Εσωτερικών και, τελικώς, τα τεχνικά προβλήματα ξεπεράστηκαν.
Πίεση και από την ΚΕΔΕ
Υπενθυμίζεται ότι, την ημέρα που αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ζήτησε, μέσω επιστολής προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εσωτερικών, την υπαγωγή και των οφειλών προς τους δήμους από βεβαιωμένες εισφορές σε χρήμα ή/και από μετατροπές εισφορών γης σε χρήμα από τις κυρωμένες Πράξεις Εφαρμογής, στη ρύθμιση χρεών.
Το αίτημα διατυπώθηκε, προκειμένου να δοθεί διέξοδος στις πολεοδομικές ανάγκες των δήμων και να διευκολυνθούν οι πολίτες. Σημειώνεται ότι η ΚΕΔΕ έχει ήδη ζητήσει να υπαχθούν στην ίδια ρύθμιση όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους δήμους, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 και να δύνανται να εξοφληθούν μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση 20 ευρώ.

aftodioikisi.gr

Υπάρχει νομική οδός να σταματήσει η υλοτόμηση των 300 στρεμμάτων αρχαίου δάσους στις Σκουριές


Πολιτική βούληση υπάρχει;


Με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων σε συνεργασία με τον Αν. Υπουργό Γιάννη Τσιρώνη και τους φορείς της περιοχής και έπειτα από νομική έρευνα σχετική με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της επένδυσης, κατατέθηκε πρόταση για να γίνουν οι απαραίτητες νομικές και διοικητικές ενέργειες ώστε να σταματήσουν οι εργασίες υλοτόμησης και αποψίλωσης στις Σκουριές Χαλκιδικής, έως ότου να εκδικαστεί η υπόθεση από το ΣτΕ και γίνει ο επανέλεγχος της θεώρησης του συνόλου των τεχνικών μελετών που αφορούν το εργοστάσιο στην περιοχή.
Πέρα από την παραπάνω νομική οδό, ο κοινός νους επιβάλλει να μην καταστραφεί προκαταβολικά ένα ολόκληρο δάσος πριν την απόφαση του ΣτΕ, προς αποφυγήν προ τετελεσμένων γεγονότων που ενδέχεται να δικαιολογήσουν επόμενες πράξεις.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι βρίσκονταν και βρίσκονται πάντα δίπλα στους κατοίκους της περιοχής και δηλώνουν ότι ο αγώνας για τις Σκουριές θα συνεχιστεί, μέχρι την τελική νίκη για το περιβάλλον και τους ανθρώπους του.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες με βάση την πρότασή τους και να αποδείξει την ευαισθησία που διατείνεται ότι έχει σε σχέση με προηγούμενες κυβερνήσεις ενάντια στα όποια συμφέροντα, για το τεράστιο αυτό περιβαλλοντικό και κοινωνικό ζήτημα.

Διασφάλιση της λειτουργίας των κοινωνικών προγραμμάτων των δήμων μέχρι την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης




Παράταση της λειτουργίας όλων των κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων των δήμων μέχρι την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με επιστολή του στους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Νίκο Βούτση, Εργασίας και  Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνο Σκουρλέτη, την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Ο κ. Πατούλης στην επιστολή του σημειώνει ότι σήμερα στους δήμους και στις επιχειρήσεις τους λειτουργούν κατ΄ εκτίμηση 4.449 κοινωνικές δομές που προσφέρουν υπηρεσίες σε 171.390 ωφελούμενους, ενώ απασχολούνται  19.297 εργαζόμενοι.
Η πλειονότητα των προγραμμάτων αυτών (Βοήθεια στο Σπίτι, Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΗΦΗ, Κέντρα Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων κ.α.), τονίζει ο κ. Πατούλης, υλοποιούνται μέσα από το ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.  Μάλιστα πολλά από αυτά εξακολουθούν κα υλοποιούνται έως και σήμερα με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους των δήμων, παρά τις τεράστιες μειώσεις των εσόδων τους.
«Μέχρι όμως την ένταξή των προγραμμάτων αυτών  στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 κρίνουμε επιβεβλημένη την παράταση λειτουργίας τους, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού», τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ειδική αναφορά γίνεται στη διασφάλιση της χρηματοδότησης των Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων.
«Ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει, αναφέρει ο κ. Πατούλης, αφορά την ημερομηνία λήξης της χρηματοδότησης των Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων, στις 31 Μαρτίου 2015, η οποία πρέπει να παραταθεί προκειμένου τα Κέντρα να συνεχίσουν αδιάκοπα τη λειτουργία τους».

«Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, και ιδιαίτερα σήμερα, στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική κρίση που διέρχεται η χώρα, ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας, προκειμένου να συνεχιστούν και να ενισχυθούν όλα τα κοινωνικά προγράμματα και οι δράσεις της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού».

"Ο ΣΥΡΙΖΑ καταργεί την Ανεξάρτητη Αρχή καταπολέμησης διαφθοράς & την θέτει υπό Κυβερνητικό έλεγχο"


Ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε χθες στο STAR και στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου, ότι η γέφυρα ήταν ένα στρατηγικό λάθος με την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται σε μέσα σε ένα καθεστώς ασφυξίας. Ακόμα η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει σχέδιο και η κυβέρνηση δεν έχει πετύχει κάτι καινούργιο.

Αντίθετα, βιάζεται να επιδεικνύει ένα "επιτυχημένο" έργο, γεγονός που αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εγκρίσεις από την τρόικα, είναι ασαφές το μέλλον του ΦΠΑ, ενώ μάλιστα το κοινωνικό μέρισμα που μοιράζεται είναι μόνο το 40% αυτού που είχε μοιράσει τον προηγούμενο χρόνο η κυβέρνηση της ΝΔ.
Συνέντευξη Ν. Μηταράκη στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου

ANTAΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ : Ενημερωτικό σημείωμα για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου


Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η «Ανταρσία στο Αιγαίο» με τον εκπρόσωπό της Ανδρέα Μπάλλα έκανε τις ακόλουθες τοποθετήσεις στα κυριότερα ζητήματα: 
1.      ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΜΕΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2015-2020 ΤΗΣ ΠΒΑ
Το βασικό ερώτημα για το πρόγραμμα αυτό είναι: Μπορεί να υπάρξει πολιτιστική άνθιση σε μια κοινωνία ρημαγμένη από τη φτώχεια και τα χρέη; Από ποιους εκπορεύεται και σε ποιους απευθύνεται αυτό το πρόγραμμα; Εκφράζει πραγματικά τον αγώνα μιας κοινωνίας που παλεύει να βγει από την κρίση και να νικήσει τη φτώχεια; Δίνει διέξοδο στους νέους να εκφραστούν, ακόμα και ενάντια σε αυτούς που τους στέρησαν την αισιοδοξία και το μέλλον; Συνδέει την παράδοση με τις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου; Αποτελεί μια ανάσα ανακούφισης και αναψυχής για τον εργαζόμενο, για τον άνεργο, τον συνταξιούχο;
Επιτρέψτε μας να αμφιβάλλουμε. Αναγνωρίζουμε βέβαια ότι έγινε μια στοιχειώδης διαβούλευση. Δεν δεχόμαστε όμως ότι το μητρώο των συλλόγων πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ιερό βιβλίο και να αποκλείονται από τον προγραμματισμό συλλογικότητες χωρίς ΑΦΜ.
Τρεις βασικές παρατηρήσεις:
1.      Η πρώτη προτεραιότητα που θέτετε («Ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς») μπορεί να συμβαδίσει με τις λεγόμενες «αναπτυξιακές» πολιτικές που επιβάλλονται από την ΕΕ μέσω ΕΣΠΑ και υιοθετούνται από την Περιφέρεια, λ.χ. οι ανεμογεννήτριες-τέρατα. Πώς θα αναδειχθεί το απολιθωμένο δάσος του Σιγρίου εν μέσω των ανεμογεννητριών;
2.      Στην δεύτερη προτεραιότητα («Ανάπτυξη- παραγωγή πολιτισμού») οι δράσεις δεν αφορούν πραγματικά «ανάπτυξη πρωτότυπου πολιτισμού» αλλά αναπαραγωγή κατεστημένων επιλογών. Απουσιάζει η στήριξη πρωτότυπων πρωτοβουλιών και η πρόνοια για τις αναγκαίες υποδομές, λ.χ. δημόσιοι χώροι για πρόβες σχημάτων, εκδηλώσεις κ.λπ., πράγμα το οποίο είναι το πρώτο που χρειάζεται για την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών.
3.      Όπως φαίνεται, καμιά χρηματοδότηση δεν είναι εξασφαλισμένη. Πράγμα που πάει να πει ότι πολλά από τα φιλόδοξα σχέδια δεν θα γίνουν. Ποια λογική θα επικρατήσει; Πολύ φοβάμαι πάλι ο «ημετερισμός» και η βιτρίνα…
Ενοχλούν όμως και διάφορα άλλα πράγματα στην εισήγησή σας:
Ø      Τι πάει να πει «περιφερειακή συνείδηση»; Περιφερειακή συνείδηση τη στιγμή που δεν υπάρχει καράβι να πας από το ένα νησί στο άλλο;
Ø      Επίσης: τι πάει να πει «Ανατέλλον Αιγαίο»; Βερμπαλισμός χωρίς νόημα, «αγγλισμός» και παρωδία τύπου Μποστ. Μήπως το πληρώσαμε κι αυτό;
Ø      Επίσης: κι εδώ «ανταγωνιστικότητα»; «Ανταγωνιστική ανάπτυξη»; Και στον πολιτισμό;
Ø      Ενοχλεί προφανώς και η αντιμετώπιση του πολιτισμού ως «προϊόντος» υποταγμένου σε προτεραιότητες της ΠΒΑ, ειδικά από τη στιγμή που οι ίδιοι οι «παραγωγοί» του δεν μπορούν να ζήσουν από αυτό… Και κυρίως αντιμετωπίζονται ως μέσο προσέλκυσης τουρισμού.
Ø      Κι ενοχλεί και το εισιτήριο σε «κάποιες εκ των εκδηλώσεων», όπως λέει στη σελίδα 58.
Ειδικότερα για τις εκδηλώσεις της επετείου της μάχης της Καλλίπολης στη Λήμνο, όπως είπα διεξοδικότερα και στο προηγούμενο συμβούλιο, το πνεύμα στο οποίο η ΠΒΑ καλεί την τοπική κοινωνία να γιορτάσει την επέτειο δεν έχει καμία σχέση με το πνεύμα ειρηνικής συνύπαρξης και αλληλεγγύης των λαών στην περιοχή μας. Αν πρέπει να έχει ένα νόημα ο εορτασμός της επετείου της Καλλίπολης αυτό είναι να μεταφέρει ένα μήνυμα αντιιμπεριαλιστικό, ένα μήνυμα ειρήνης και συναδέλφωσης, ένα μήνυμα καταγγελίας για όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γίνονται σήμερα σε όλον τον κόσμο από τους ισχυρούς του πλανήτη και τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Ούτε σημαιάκια, ούτε χαριεντισμοί με αξιωματούχους και φωτογραφίες, ούτε λευκώματα, ούτε συνεστιάσεις και εκδρομούλες, ούτε τουριστική ατραξιόν.
Επιτρέψτε μου να κλείσω με αυτό: Σε μια εποχή που ο ελληνικός λαός σηκώνει κεφάλι και αρνείται τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας που του έχουν επιβάλει το μαύρο μέτωπο κυβερνήσεων, Ε.Ε., ΔΝΤ, χρειάζεται ως όπλο και εφόδιο τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Το πρόγραμμα που προτείνετε, αντίθετα, αντιμετωπίζει τον πολιτισμό ως συνοδευτικό ορντέβρ για τους Ευρωπαίους τουρίστες, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα αυτών που καταδυναστεύουν το λαό.
2.      ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕ ΣΑΜΟΥ
Εμείς δηλώσαμε από την πρώτη συνεδρίαση ότι θα ψηφίσουμε ό,τι ποσά βρεθούν και πάνε για την αντιμετώπιση πραγματικών κοινωνικών προβλημάτων (λ.χ. τα 70.000 ευρώ για τα κοινωνικά παντοπωλεία). Και θεωρούμε χρήσιμη την ίδρυσή τους σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Ωστόσο θεωρούμε καθήκον μας και να αποκαλύπτουμε ότι οι προσπάθειες αυτές ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης δεν μπορούν να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα παρά να κάνουν μόνο αναδιανομή της φτώχειας. Τα όρια της προσπάθειας αυτής αποτυπώνονται μάλιστα στον προτεινόμενο κανονισμό λειτουργίας των κοινωνικών παντοπωλείων. Για δύο λόγους:
1.      Γιατί αντιμετωπίζει τους φτωχούς, τους άνεργους, τους αποκλεισμένους, τους μετανάστες ως ωφελούμενους, με όρους δηλ. φιλανθρωπίας, και δεν προβλέπει με κανέναν τρόπο την ενεργότερη συμμετοχή τους στη διαχείριση των παντοπωλείων. Οι «δικαιούχοι» δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως παρίες, έχουν δικαιώματα και ταυτόχρονα έχουν οι ίδιοι τη δύναμη στα χέρια τους να ξεφύγουν από τη φτώχεια και να διεκδικήσουν μια αξιοπρεπή ζωή. Γι' αυτό και ο κανονισμός είναι προβληματικός αφού τα όριά του είναι η συμμετοχή «εθελοντών».
2.      Γιατί από θέση αρχής διαφωνούμε με τα «εισοδηματικά κριτήρια» και τα μητρώα δικαιούχων, όχι απλώς γιατί μπορεί αυτά να μην ανταποκρίνονται στην πραγματική οικονομική κατάσταση αυτών, αλλά επειδή απεμπολείται έτσι μια πραγματική δυνατότητα χτυπήματος του καρτέλ των σούπερ μάρκετ. Αυτό όμως δεν βρίσκεται στη λογική της ΠΒΑ, αντίθετα, επιδιώκεται η συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ, τα οποία έτσι θα βάζουν και τα όρια της κοινωνικής σας πολιτικής.
Με βάση τα παραπάνω εμείς θα ψηφίσουμε λευκό.
3.      ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΒΑ 2015
Σήμερα, στην εποχή της κρίσης, ο αθλητισμός υποτάσσεται στις κυρίαρχες κατευθύνσεις κεφαλαίου και μονοπωλίων που θέλουν την αντιμετώπιση του μαζικού αθλητισμού ως πολυτέλεια (άρα περικόπτονται επιχορηγήσεις για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τους ΟΤΑ), την ιδιωτικοποίηση ή αλλιώς την εγκατάλειψη των αθλητικών χώρων, την εμπορευματοποίηση των δημοφιλέστερων αθλημάτων.
Η πρόταση της ΠΒΑ για τον αθλητισμό κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Το προτεινόμενο πρόγραμμα δεν έχει σε τίποτα να κάνει με μια ολοκληρωμένη πρόταση της ΠΒΑ στήριξης του ερασιτεχνικού και του μαζικού λαϊκού αθλητισμού στα νησιά του Β. Αιγαίου. Αποτελεί ένα αποσπασματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και αγώνων, σε συνεργασία με σωματεία και φορείς· άγνωστο με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν. Δεν υπάρχει καμιά πολιτική τοποθέτηση για τη λογική και τη στοχοθεσία του προγράμματος.
Καταψηφίζουμε την πρόταση γιατί αυτή εμπεριέχει:
Ø      επιλεκτική προώθηση αθλημάτων κι εκδηλώσεων,
Ø      απουσία σχεδιασμού για το οικιστικό περιβάλλον (χώροι πρασίνου, αναψυχής και αθλητισμού),
Ø      καμία πρόβλεψη προσλήψεων προσωπικού (καθηγητές ΦΑ, φύλακες εγκαταστάσεων κ.λπ.),
Ø      καμία αποτύπωση έστω των αναγκών σε χώρους,
Ø      αδιαφορία για την ένταξη ατόμων ειδικών κατηγοριών (γυναίκες, τρίτη ηλικία, ΑμΕΑ, τσιγγάνοι),
Η ΠΒΑ ισχυρίζεται ότι η πρότασή της είναι η μόνη εφικτή γιατί όλα τα παραπάνω βρίσκονται εκτός δυνατότητας χρηματοδότησης. Η Ανταρσία στο Αιγαίο συνεχίζει να διεκδικεί το αναγκαίο, το οποίο είναι εφικτό με μια άλλη πολιτική. Για εμάς, μια κοινωνία που αγωνίζεται να βγει από τη φτώχεια και που παλεύει ενάντια στις πολιτικές της εξαθλίωσης έχει ανάγκη από δομές και από προγράμματα μαζικού αθλητισμού και πολιτισμού, από την ολόπλευρη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού ως φορέα υγείας, σωματικής και ψυχικής, και ως θεσμού ανάπτυξης στοιχείων αλληλεγγύης. Διεκδικούμε από το κράτος και τους θεσμούς του, από τους ΟΤΑ, όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για αυτό: υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκή χρηματοδότηση και διαμόρφωση του αντίστοιχου νομικού πλαισίου, που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό σε κάθε τους έκφραση.
4.      ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2014-2020 ΤΗΣ ΠΒΑ – ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΞΥΠΝΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ» ΣΤΗΝ ΠΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2020
Όμορφα, ωραία και μεγάλα λόγια βρίσκονται στην παρουσίαση της Διαχειριστικής Αρχής, όπως αυτά που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να κρύψουμε μια μεγάλη αλήθεια: Η καπιταλιστική κρίση είναι τόσο βαθιά και η πτώση της κερδοφορίας του κεφαλαίου τέτοια που δεν υπάρχει αναστροφή για το κεφάλαιο αν δεν υπάρξει μια τεράστια κοινωνική καταστροφή σαν αυτή που βιώνει σήμερα η Ελλάδα. Εκεί οδήγησαν οι ανταγωνισμοί των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών και σχηματισμών για τα κέρδη, ώστε να γίνεται πια περισσότερο καθαρό ότι ο καπιταλισμός είναι πια άμεσα επικίνδυνος για τον άνθρωπο και τη φύση, για την ειρήνη και τη δημοκρατία.
Η στρατηγική της «Ευρώπης 2020», στην οποία εντάσσονται και όλα τα προγράμματα και τα χρηματοδοτικά πακέτα, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια απάντηση της ΕΕ στα διαρκώς μειούμενα επίπεδα κερδοφορίας, καθώς τα επιτελεία της παραδέχονται ότι υστερούν έναντι της παραγωγικότητας άλλων αναπτυσσόμενων χωρών. Γι’ αυτό προτάσσει ορισμένες στοχευμένες προτεραιότητες που εστιάζουν στην «αξιοποίηση της γνώσης και της καινοτομίας», στην «πιο αποδοτική χρήση των πόρων» και στην «οικονομία με υψηλή απασχόληση». Αυτό σημαίνει μια στρατηγική αναίρεσης εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, έντασης της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, μεγαλύτερης κινητικότητας κι ευελιξίας, ενίσχυσης των μονοπωλίων κ.λπ.. Αυτή τη στρατηγική λοιπόν που μας καλείτε να ψηφίσουμε, εμείς όχι μόνο την καταψηφίζουμε αλλά την αντιπαλεύουμε καθημερινά με κάθε τρόπο.
Να μιλήσουμε και με στοιχεία και αριθμούς:
Την προηγούμενη περίοδο (2007-2013) το ΕΣΠΑ είχε διακηρυγμένο στόχο τη σύγκλιση των οικονομιών της Ε.Ε.. Πέτυχε τον στόχο του; Αν δούμε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας μας ήταν πάνω από το 90% του μέσου όρου των χωρών της ΕΕ το 2007 και στο τέλος, το 2013, έπεσε στο 79,8%. Χάσαμε ή κερδίσαμε; Να πούμε ακόμη ότι στα 2 ευρώ που εισρέουν στη χώρα το 1 ευρώ επιστρέφει με τη μορφή προμηθειών εξοπλισμού σε μεγάλες πολυεθνικές της Γερμανίας, της Γαλλίας κ.ά. (βλ. Ziemens). Ό,τι απομένει, τη μερίδα του λέοντος, καρπώνεται μια μερίδα μεγαλοκατασκευαστών (βλ. Μπόμπολας). Για τους εργαζομένους το ΕΣΠΑ φέρνει μόνο δουλικές θέσεις απασχόλησης καταργώντας τη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Για την περίοδο 2014 – 2020 το σύνολο των χρημάτων για όλη την Ελλάδα που θα μπορούσε να απορροφηθούν (γιατί ποτέ δεν απορροφάται το 100%) είναι το πολύ 18 δις €. Την ίδια επταετία θα δώσουμε σε τόκους και χρεολύσια 120 δις. Συμφέρει; Όσον αφορά τους στόχους για τη νέα δεν γίνεται πια λόγος για συγκλίσεις, αλλά για ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας, της έξυπνης εξειδίκευσης…» κ.ο.κ.. Καθόλου πρωτότυπο, στη χώρα μας πάντα οι «έξυπνοι» το «τρώγανε» το Ε.Σ.Π.Α.. 

ΦΟΒ : " ΜΠΑΜΠΑ ... ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ "

Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου σας προσκαλεί  στις εγκαταστάσεις του το Σάββατο 21 Μαρτίου και την Κυριακή 22 Μαρτίου  2015 και ώρα 6.30 μ.μ. να παρακολουθήσετε την κωμωδία των δύο σπουδαίων θεατρικών και όχι μόνο συγγραφέων Αλέξανδρου Ρήγακαι Δημήτρη Αποστόλου
«Μπαμπά... μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή»
που ανεβάζει η θεατρική ομάδα του Φ.Ο.Β. σε σκηνοθεσία 
Το έργο ανήκει στο είδος της «μαύρης κωμωδίας»  και οι παραστάσεις του σημείωσαν μεγάλη επιτυχία είτε στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας όπου παιζόταν για πολλά χρόνια, είτε σε παραστάσεις άλλων επαγγελματικών και ερασιτεχνικών θιάσων.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί: Κώστας Βούκουνας, Δημήτριος Αρμενάκης, Μαίρη Νύκτα-Ψυχιά, Γιάννης Κουγιούλης, Σταυρούλα Βασιλάκη-Τσαμπαρλή, Αγγελική Καστάνου-Τζούμα, Κοσμάς Αντωνιάδης,  Μάρκος Κάβουρας, Δέσποινα Ζουμή, Τζένη Καλλίτση-Βούκουνα και Κώστας Τζούμας.

Μια κηδεία που θα αποτελέσει την αφορμή για μια σειρά θανάτων, που άλλοτε θα προκληθούν από έρωτα, από συμφέρον, από λάθος αλλά και κυνισμό.
Αποκαλύψεις που... «σκοτώνουν», για τον πατέρα και την παρέα που τον περιτριγυρίζει, μια μοιρολογίστρα με μυστήριες διαθέσεις, φίλοι του πατέρα με... περίεργες προθέσεις, δύο κόρες με χαρακτήρες εκ διαμέτρου αντίθετους και ένα έντονο γενικότερο, ιδιόμορφο ενδιαφέρον για την αρχαία πολιτιστική μας κληρονομιά, πρόσωπα και καταστάσεις που θα μπλεχτούν σε ένα γαϊτανάκι παρεξηγήσεων που θα λυθεί με τον πιο ξεκαρδιστικό και απρόσμενο τρόπο επί σκηνής .
Γενική είσοδος €5.
Σας περιμένουμε.
Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. του Ομίλου.