Σε άτυπη παύση πληρωμών βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με αρκετά χρέη να βαρύνουν το ταμείο του ιδρύματος. Ουσιαστικά η μόνη οικονομική υποχρέωση που εκπληρώνεται από το πανεπιστήμιο είναι αυτή της μισθοδοσίας του προσωπικού.
Οι κωδικοί που αφορούν τις δαπάνες σίτισης, στέγασης και των λειτουργικών εξόδων έχουν παγώσει χωρίς να έχει εκταμιευτεί κάποιο ποσό από αυτούς εδώ και καιρό, ενώ άγνωστο παραμένει το πότε θα ξεκινήσουν να πιστώνονται οι κωδικοί.
 
Επίσημη και τυπικά πλέον η στάση πληρωμών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αφού σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή τηλεφώνημα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζήτησε το πάγωμα όλων των κωδικών του προϋπολογισμού πλην αυτού της μισθοδοσίας.

Αυτό μεταφράζεται στην παύση καταβολής οποιουδήποτε ποσού για τις υποχρεώσεις του τριτοβάθμιου ιδρύματος είτε αφορά τον τομέα της σίτισης και της στέγασης είτε τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα. 

Εδώ και καιρό…
Πρακτικά αυτό συμβαίνει τουλάχιστον από την αρχή της προεκλογικής περιόδου. Τότε παρουσιάστηκε το ζήτημα του προϋπολογισμού του 2015, ο οποίος ήταν μειωμένος κατά 25% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2014 (από 5.358.730 ευρώ το 2014, σε 4.006.000 ευρώ το 2015), λόγω της περικοπής της κρατικής επιχορήγησης. Να σημειωθεί πως πέντε μόλις χρόνια πριν, ο προϋπολογισμός του νησιωτικού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος ξεπερνούσε τα 11 εκατομμύρια ευρώ.
Το Δεκέμβριο μάλιστα το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου με έγγραφό του προς την τότε ηγεσία του υπουργείου είχε δηλώσει ρητά πως ψηφίζει τον προϋπολογισμό, για να συνεχιστεί η λειτουργία του ιδρύματος υποτυπωδώς, αλλά χωρίς επιπλέον κρατική επιχορήγηση δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του το ίδρυμα.
Η συγκεκριμένη διαμάχη με την ηγεσία του υπουργείου τότε αφορούσε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, αφού η μείωση των προϋπολογισμών ήταν οριζόντια.
Από τότε τα πανεπιστήμια περίμεναν τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης και ταυτόχρονα την ομαλοποίηση της κατάστασης αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αντί κάποιων πιστώσεων τελικά ήρθε η ενημέρωση πως παγώνουν οι πληρωμές σε ό,τι αφορά καθετί πέρα από τη μισθοδοσία του προσωπικού.
Στην πράξη αυτό μεταφράζεται πως άμεσα, χωρίς να διευκρινιστεί για πόσο, δε θα εξοφλούνται τιμολόγια που αφορούν παλιές ή καινούριες υποχρεώσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ορατός είναι ο κίνδυνος να μείνουν οι εγκαταστάσεις του ιδρύματος χωρίς απαραίτητα υλικά για τη λειτουργία τους.
Προμηθευτές στους οποίους οφείλονται μικρά ή μεγαλύτερα ποσά ακόμα και από την περσινή χρονιά έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθούν σε παραγγελίες από το πανεπιστήμιο αν πρώτα δεν τους καταβληθούν τα οφειλόμενα.
Υπηρεσιακοί παράγοντες τέλος εξέφρασαν χθες ανησυχία για το πόσο θα μπορούν ακόμη να παρέχονται στο πανεπιστήμιο υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, η σίτιση και η φύλαξη, όταν οι επιχειρηματίες που τις έχουν αναλάβει είναι απλήρωτοι και θα συνεχίσουν να είναι για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το ζήτημα. Πηγές καλά ενημερωμένες αναφέρουν πως ούτε το Υπουργείο Παιδείας έχει ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών και ότι το όλο ζήτημα έχει να κάνει με τη συνολικότερη δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα. 
Διαψεύδει ο Ζερδελής 

Κατηγορηματικά διέψευσε το γεγονός, πως υπήρξε τέτοια εντολή προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής.
Αργά χθες το απόγευμα ο  κ. Ζερδελής μας μετέφερε σχετικό διάλογο που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα με τον τελευταίο να διαβεβαιώνει πως «δεν υπάρχει καμία ανάλογη προφορική ή γραπτή εντολή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».
«Δε θα ήταν ποτέ δυνατό να δοθεί μια τέτοια εντολή και κάτι τέτοιο απλά δεν ισχύει από τη στιγμή που το διαβεβαιώνει ο αρμόδιος υπουργός» τόνισε ο κ. Ζερδελής ο οποίος συμπλήρωσε: «η κατάσταση και στην εκπαίδευση ακολουθεί τη γενικότερη εικόνα των οικονομικών του κράτους.
Δυστυχώς καλούμαστε να διαχειριστούμε ό,τι άφησε πίσω της η προηγούμενη διακυβέρνηση και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη».   


emprosnet.gr