Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ - ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με την ψήφιση νομοσχεδίων, τα οποία η πλευρά των δανειστών χαρακτήρισε «μονομερείς ενέργειες», απάντησε η κυβέρνηση στις πιέσεις που, σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις, δέχεται από το στρατόπεδο των δανειστών ώστε να υποχωρήσει πίσω από τις γραμμές της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Ήδη από τις αρχές της εβδομάδας ο πρωθυπουργός έστειλε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα «δεν κάνουμε βήμα πίσω απ’ όσα έχουμε εξαγγείλει», κάτι που επανέλαβε στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση.
Το νομοσχέδιο προβλέπει παροχή δωρεάν ρεύματος έως 300 kWh σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, επιδότηση ενοικίου σε 30.000 νοικοκυριά και επιδότηση σίτισης σε 300.000 φυσικά πρόσωπα. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο εδώ και πέντε χρόνια το οποίο ψηφίζεται με μεγάλη πλειοψηφία, ικανοποιεί τις ανάγκες των πολλών, δεν χτυπά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα αλλά στέκεται αρωγός στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα και κυρίως «δεν έχει μεταφραστεί», όπως είπε, αλλά «έχει γραφτεί εδώ».
Στα σκουπίδια το «βέτο»
Η διαδικασία της συζήτησης και της ψήφισης του νομοσχεδίου προχώρησε κανονικά, παρά την επιστολή προς την κυβέρνηση (την Τρίτη) του εκπροσώπου της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος ουσιαστικά έθεσε βέτο λέγοντας ότι, αν προχωρήσει η συγκεκριμένη νομοθέτηση χωρίς το νομοσχέδιο να συζητηθεί με τους θεσμούς, θα αποτελεί «μονομερή και αποσπασματική κίνηση».
Την κίνηση αυτή η κυβέρνηση την εξέλαβε ως σαφή πίεση εν όψει της Συνόδου Κορυφής, καθώς, όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, οι θεσμοί γνώριζαν «εδώ και πολύ καιρό» για τα δύο νομοσχέδια.
Σε απάντηση, όχι μόνο η κυβέρνηση αρνήθηκε να παγώσει το νομοσχέδιο, το οποίο ήδη συζητούνταν στην Ολομέλεια, αλλά κατέθεσε και το έτερο των νομοσχεδίων, το οποίο χαρακτηρίζεται μονομερής ενέργεια, αυτό για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Μάλιστα, το νομοσχέδιο εισήλθε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε σήμερα να συζητηθεί και αύριο πιθανότατα να ψηφιστεί.
Παράλληλα ανακοινώθηκε η ρύθμιση - εξπρές για παλαιότερες οφειλές με στόχο την άμεση ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, που προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να καταβάλουν άμεσα ό,τι μπορούν από τα οφειλόμενα με αντάλλαγμα τη διαγραφή των προσαυξήσεων έως και 100%.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο περιέχει και διάταξη για την κατάργηση του Παράκτιου Μετώπου Α.Ε. και τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου), μέσω της οποίας προαναγγέλλεται η ίδρυση νέου ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας καθώς και η πρόθεση τα έσοδα του νέου ταμείου να πηγαίνουν στην κοινωνική ασφάλιση και όχι στο ταμείο για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, όπως συνέβαινε έως τώρα με το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για σαφές μήνυμα της κυβέρνησης προς τους δανειστές – αν και απομένει να έρθει και ο ιδρυτικός νόμος του νέου ταμείου το επόμενο διάστημα προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα επιμείνει στην εξαγγελία αυτή.
Πολλαπλά μηνύματα
Με τις παραπάνω κινήσεις η κυβέρνηση στρέφεται:
1 Στο εσωτερικό, προκειμένου να δηλώσει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να υλοποιήσει τις βασικές δεσμεύσεις της ανεξαρτήτως της επιθυμίας των δανειστών και κόντρα σε πιέσεις να υπάρξει υποχώρηση από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.
Ουσιαστικά επιχειρεί να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την κοινωνική στήριξη που καταγράφει μετεκλογικά, επιβεβαιώνοντας μέσα από την κατάθεση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων ότι στις ύψιστες προτεραιότητές της βρίσκεται η αντιμετώπιση των συνεπειών των μνημονίων στα πιο αδύναμα στρώματα και η ανακούφιση των πολιτών από τα βάρη των χρεών και των οφειλών που προκάλεσαν οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Παράλληλα, στέλνει στο εσωτερικό το μήνυμα ότι κυβερνάει και ότι τα κλειδιά της χώρας βρίσκονται στα χέρια της και όχι στα χέρια των δανειστών.
Στο εξωτερικό, προκειμένου να κατοχυρώσει ότι τα εν λόγω νομοσχέδια είναι μέρος της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, την οποία (η κυβέρνηση) υλοποιεί στον βαθμό που, όπως λέγεται, επίσημα δεν υπάρχει δημοσιονομικό κόστος ή ακόμα προκύπτει δημοσιονομικό όφελος – στην περίπτωση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές – και επιτρέπει την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι το κόστος του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, απέχει παρασάγγας δηλαδή από το ύψος των 1,9 δισ. ευρώ στο οποίο το προσδιόριζε η κυβέρνηση προεκλογικά στο λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει με αυτό τον τρόπο προς τους θεσμούς και κάθε ενδιαφερόμενο ότι:
♦ Η κυβέρνησή του «δεν εκβιάζεται». Αντιθέτως είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί το πλαίσιο της συμφωνίας καθώς και πως δεν εγκαταλείπει την οδό της σκληρής διαπραγμάτευσης, παρότι γνωρίζει ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Αθήνας.
♦ Δεν διαπραγματεύεται ζητήματα πολιτικής επιβίωσης της κυβέρνησής του. Επομένως προωθεί μέτρα τα οποία στηρίζουν τα κοινωνικά στρώματα που την ανέδειξαν – ο πρωθυπουργός χθες έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις με θετικό κοινωνικό και δημοσιονομικό πρόσημο. Δηλώνει, κατ’ επέκταση, ότι δεν προτίθεται να διαρρήξει τους δεσμούς της κυβέρνησής του με την κοινωνία και να απολέσει τη μεγάλη λαϊκή στήριξη που έχει τη δεδομένη στιγμή, παρά τις δυσκολίες.
Στο μεταξύ  ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και σειρά επόμενων νομοσχεδίων (αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, ΕΡΤ, Δικαιοσύνη κ.λπ.) δείχνοντας ότι έπεται συνέχεια και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν σταματούν στα προαναφερθέντα νομοσχέδια, των οποίων η κατάθεση στην παρούσα φάση είχε, μεταξύ άλλων, και χαρακτήρα «τσαμπουκά» έναντι των έξωθεν ισχυρών πιέσεων...
 

topontiki.gr

Πώς θα γεμίσει ο... κουμπαράς για τα ασφαλιστικά ταμεία


ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Εσοδα από παλαιές και νέες πηγές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος θα ενταχθούν στον «κουμπαρά» για τα Ταμεία, το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης. Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, στο ειδικό, αποκλειστικά δημόσιο ταμείο, θα μεταφέρονται όλη η εμπορεύσιμη κινητή και ακίνητη περιουσία του κράτους, συμπεριλαμβανομένης και της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων αξίας 15,5 δισ. ευρώ, καθώς και τα δικαιώματα επί του φυσικού και του ορυκτού πλούτου της χώρας. Καθώς «μοντέλο» για το νέο ταμείο είναι το νορβηγικό κρατικό συνταξιοδοτικό fund (Government Pension Fund Global), ως πιθανή «προίκα» θεωρούνται και τα έσοδα από μελλοντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, εφόσον αποδειχθούν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Μέρος αυτών των εσόδων θα αφορούν αποκλειστικά τη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, μεταξύ των εσόδων του... Ταμείου για τα ασφαλιστικά ταμεία θα συμπεριληφθούν όλοι οι παλαιοί πόροι, όπως για παράδειγμα του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) που εκτιμάται σε 3,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,1 δισ. ευρώ δεν επιτρέπεται βάσει νόμου να χρησιμοποιηθούν από τα ταμεία πριν από το 2019. Παράλληλα, στο τραπέζι έχει πέσει σειρά προτάσεων για συμπληρωματικές πηγές εσόδων. Για παράδειγμα, συζητείται να κατευθύνεται στο ταμείο τμήμα των εσόδων από πρόστιμα που επιβάλλονται για μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας (π.χ. ανασφάλιστοι εργαζόμενοι), αλλά και ένα μέρος από τα πρόστιμα που επιβάλλονται για φοροδιαφυγή κατά τους φορολογικούς ελέγχους των επιχειρήσεων ή και άλλα πρόστιμα που επιβάλλουν ανεξάρτητες αρχές.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το ταμείο αυτό θα αναλάβει και την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας και των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, με επενδύσεις χαμηλού ρίσκου. Η απόδοση της περιουσίας θα είναι εγγυημένη από το κράτος, που θα έχει και την τελική ευθύνη διαχείρισής του, ώστε οι ελλιπείς αποδόσεις να συμπληρώνονται μέχρι το συμφωνημένο (από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και το κράτος) όριο. Το ταμείο θα είναι υποχρεωμένο να υποβάλλει ετήσιο απολογισμό διαχείρισης αλλά και 5ετή προγραμματισμό για το μέλλον, οι οποίοι θα υπόκεινται στον πολιτικό έλεγχο και την έγκριση του Κοινοβουλίου μαζί με τον κοινωνικό προϋπολογισμό, αλλά και σε κοινωνικό έλεγχο από το Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα αποτελείται από εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών και επιστήμονες της επιλογής τους.

kathimerini.gr
Έντυπη

Τα σχέδια Σαμαρά έναντι σεναρίων... ατυχήματος


ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς προσέρχεται για τη συνεδρίαση του ΕΛΚ, την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Αργότερα, σε ανακοίνωσή του θα τονίσει ότι «για να σωθεί η Ελλάδα από την ασφυξία ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να περάσει τις εξετάσεις των νέων μέτρων, βαθμολογητές του θα είναι η τρόικα στην Αθήνα και το Eurogroup στις Βρυξέλλες...».
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Εναλλακτικά σενάρια έναντι των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που εκτιμούν στο επιτελείο του ότι επίκεινται έχει στο συρτάρι του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Σενάρια που ξεκινούν από τη στροφή της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου στον ρεαλισμό, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται σε όρους ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού, και φθάνουν, με ενδιάμεσες εκδοχές τις εκλογές ή το δημοψήφισμα, ακόμη και στο ενδεχόμενο «ατυχήματος» εφόσον ο πρωθυπουργός, εγκλωβισμένος στις εσωτερικές αντιθέσεις του κόμματός του, επιμείνει στην αντιπαραγωγική στάση έναντι της Ευρωζώνης.

Στον απόηχο της «μίνι συνόδου» των Βρυξελλών, ο κ. Σαμαράς εξέδωσε μία αυστηρή ανακοίνωση στην οποία και σημείωνε, με όχι τυχαία επιλεγμένες λέξεις, ότι για να σωθεί η Ελλάδα από την ασφυξία ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να περάσει τις εξετάσεις των νέων μέτρων, βαθμολογητές του θα είναι η τρόικα στην Αθήνα και το Eurogroup στις Βρυξέλλες...». Την ίδια στιγμή, η Ν.Δ. επιδιώκει να χαράξει μία σαφή διαχωριστική γραμμή μεταξύ του «μνημονιακού» της παρελθόντος και των μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση Τσίπρα. Με απλά λόγια, ό,τι εκτιμάται πως υπηρετεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα τυγχάνει και «γαλάζιας» στήριξης. Στον αντίποδα, η Ν.Δ. θα λάβει αποστάσεις από νέα μέτρα που υπερβαίνουν τα όρια της συμφωνίας που είχε σχηματοποιηθεί στα τέλη του 2014 ή οφείλονται στα πρόσφατα διαπραγματευτικά παίγνια του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, το βάρος της έγκρισης θα πρέπει να σηκώσει η πλειοψηφία της συμπολίτευσης στη Βουλή, πίνοντας «γουλιά γουλιά», όπως είπε ο κ. Σαμαράς, «το πικρό ποτήρι των συνεπειών της εξαπάτησης».

Οι συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού δεν κρύβουν ότι τελικός στόχος τους αποτελεί όχι μόνον η ηθική ή πολιτική, αλλά και η εκλογική δικαίωση του κ. Σαμαρά. Τη φιλοδοξία αυτή, βεβαίως, δεν συμμερίζεται σειρά «γαλάζιων» στελεχών που επιμένουν, αν και χωρίς να συνιστούν αυτή τη στιγμή συγκροτημένο πόλο αμφισβήτησης, στην ανάγκη αλλαγής σελίδας στο κόμμα. Στο επιτελείο Σαμαρά, αντιθέτως, θεωρούν ότι έχουν καλυμμένα τα εσωκομματικά του νώτα, ειδικά μετά τη χωρίς κλυδωνισμούς ολοκλήρωση των διαδικασιών συγκρότησης των νέων κομματικών οργάνων.

Υπό όρους, οικουμενική

Η ηγεσία της Συγγρού φέρεται να μετέβαλε στάση και έναντι των σεναρίων (σ.σ. πρωτοφανών για κυβέρνηση δύο μηνών, αλλά και ενδεικτικών της ρευστότητας που επικρατεί) για την ανάγκη κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» ή «εθνικής σωτηρίας». Στις εσωτερικές συσκέψεις, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είχε αρχικώς αποκλειστεί υπέρ της αναζήτησης «καθαρών λύσεων» μέσω εκλογών. Ωστόσο, οι αναφορές του κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη περί συνεργασίας Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, εάν απαιτηθεί, η φράση του κ. Μ. Βορίδη ότι εάν η συμπολίτευση δεν μπορεί να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή τότε θα πρέπει να αναζητηθεί νέα κυβέρνηση χωρίς εκλογές, αλλά και η πρόσκληση του κ. Νικ. Κακλαμάνη προς τον κ. Τσίπρα να «καθαρίσει το κόμμα του από τους ακραίους και η πλειοψηφία δεν θα του λείψει», σηματοδοτούν την αλλαγή στάσης του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εφόσον ανακύψει μείζων εθνικός κίνδυνος, ο κ. Σαμαράς δεν θα αρνηθεί να συμπράξει κυβερνητικά για την αποφυγή του «ατυχήματος». Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που, σύμφωνα με όσα λέγονται στο παρασκήνιο, μπορεί να φέρει τον κ. Σαμαρά, ως πρόεδρο της Ν.Δ., να στηρίζει τον κ. Κ. Καραμανλή ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης «εθνικού σκοπού». Διότι στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού καταλήγουν όλα τα σχετικά σενάρια, τα οποία άλλωστε πυροδοτεί η επιλογή του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου στο πρόσωπο του κ. Πρ. Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και σειράς «καραμανλικών» στελεχών, όπως ο νέος γ.γ. του υπ. Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος, για τη στελέχωση της κρατικής μηχανής.

Ακόμη και σε αυτό το ενδεχόμενο, όμως, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά θέτουν μία σειρά προϋποθέσεων, όπως η ακύρωση ρυθμίσεων για τη δημόσια τάξη, τη μετανάστευση κ.ο.κ. και, κυρίως, το νέο σχήμα να είναι βραχύβιο. Η αντιμετώπιση του, θεωρητικού πάντοτε, σεναρίου μοιάζει πολύ με αυτήν της κυβέρνησης Παπαδήμου, καθώς αρμόδιοι «γαλάζιοι» παράγοντες αναδεικνύουν, στο ενδεχόμενο μιας μακράς σε βίο κυβέρνησης εθνικού σκοπού τον κίνδυνο ταυτόχρονης κατάρρευσης και των δύο κομμάτων.
Με αψιμαχίες και αποχές με νόημα η στελέχωση των οργάνων
Στάση αναμονής, ενόψει των εξελίξεων, τηρούν και τα στελέχη που ζητούν αλλαγή σελίδας στη Ν.Δ. Η ανάδειξη των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου και των τομεαρχών - συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πραγματοποιήθηκε εν μέσω μικρών αψιμαχιών και αποχών με νόημα (Μπακογιάννη, Στυλιανίδης, Βλάχος, Τζαβάρας) αλλά και έντονου παρασκηνίου, με τον κ. Σαμαρά να αναλαμβάνει, προσωπικά, τη διαμόρφωση της τελικής λίστας όσων ανέλαβαν θέσεις ευθύνης.

Για το ορατό μέλλον, η ηγεσία του κόμματος θα θεωρεί το θέμα λήξαν, οι δε αντιφρονούντες θα κινούνται με λογικές «στιγμιαίων χτυπημάτων» και ενίσχυσης της θέσης τους, επενδύοντας παράλληλα στις αρνητικές για τη «γαλάζια» ηγεσία δημοσκοπήσεις. Ο κ. Ν. Δένδιας πραγματοποίησε συγκέντρωση στελεχών του σε κεντρικό ξενοδοχείο, ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης κινείται ήδη με στόχο τη δημιουργία ομάδας στελεχών που θα αναλάβουν τη διαμόρφωση εξειδικευμένων προγραμματικών θέσεων, ζεστό κρατάει τον μηχανισμό του και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ στο παρασκήνιο, ενεργά κινούνται εξωκοινοβουλευτικά στελέχη νεότερης γενιάς.

Την ίδια στιγμή, στο επιτελείο του κ. Σαμαρά οι Κ. Καραγκούνης και Ν. Τσιούτσιας παίρνουν πάνω τους την επικοινωνία του κόμματος και ο κ. Δημ. Σταμάτης περνάει περισσότερο χρόνο στη Βουλή, παραμένοντας, ωστόσο, όπως ο κ. Χρ. Λαζαρίδης που τον συνόδευσε στις Βρυξέλλες, εκ των βασικών συνομιλητών - συνεργατών του κ. Σαμαρά.

kathimerini.gr

Το διπλό μέτωπο Τσίπρα


ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Δύο καθοριστικές εβδομάδες αναμένουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον απόηχο της συμφωνίας στην «επταμερή» των Βρυξελλών και αμέσως μετά την επιστροφή του από την εξίσου καθοριστική συνάντηση που θα έχει αύριο το απόγευμα, στο Βερολίνο, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Τσίπρας, με δεδομένη την πίεση ρευστότητας που δεν ήρθη στις τέσσερις ώρες κατά τις οποίες βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με τους κ. Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι, Γιουνκέρ, Ντάισελμπλουμ και Τουσκ, θα πρέπει έως τις αρχές Απριλίου:

• Να συνομολογήσει στο λεγόμενο Brussels Group μία συμφωνία που θα επικυρωθεί από το Εurogroup, ώστε να αρθεί η ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία.

• Να «περάσει» το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θα έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Και τα δύο εγχειρήματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, όμως εάν η κυβέρνηση τα υπερβεί, θα έχει ένα καθαρό τοπίο, τουλάχιστον έως τον Ιούνιο, οπότε και θα πρέπει να μπει σε νέο κύκλο επίπονων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, για το λεγόμενο νέο τετραετές πρόγραμμα, αλλά και για τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της χώρας.

Η κυβέρνηση πορεύεται προς τους δύο νέους αυτούς κάβους με ορισμένα εμφανή μειονεκτήματα, αλλά και κάποιες ουσιαστικές εφεδρείες: Σε σχέση με τους εταίρους, η πίστωση χρόνου που έχει δοθεί στην Αθήνα από την κ. Μέρκελ και τους άλλους παρισταμένους στην επταμερή είναι πλέον συγκεκριμένη και κάθε ημέρα που περνάει θα εξαντλείται. Εξ άλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη σύνοδο κορυφής αναγνώρισε ότι η Αθήνα είναι σε θέση να καλύψει τις εσωτερικές της ανάγκες, αλλά και τις διεθνείς της υποχρεώσεις έως τα μέσα Απριλίου στην καλύτερη περίπτωση. Παράλληλα, σε αντίθεση με τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής φέρει την προσωπική σφραγίδα του κ. Τσίπρα και των άλλων παρισταμένων και άρα δεν είναι δυνατή η επίκληση της λεγόμενης «δημιουργικής ασάφειας».

Επί της ουσίας, η Αθήνα βρίσκεται απέναντι σε ένα νέο τελεσίγραφο, που όμως πλέον θα είναι απίθανο να ανανεωθεί. Επίσης, στα «μείον» του επόμενου διαστήματος είναι ότι το βάρος της διαπραγμάτευσης θα περάσει και πάλι στα χέρια του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, οι σχέσεις του οποίου με τους ομολόγους του έχουν διαταραχθεί, ενώ με τον κ. Β. Σόιμπλε  έχουν περιέλθει σε οριακό σημείο. Αντιθέτως, ως πλεονέκτημα ίσως λειτουργήσει ότι η συζήτηση της περασμένης Παρασκευής λειτουργεί ως «μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης» μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, ενώ ενισχυτικά στη συγκεκριμένη κατεύθυνση μπορεί να λειτουργήσει και το αυριανό τετ α τετ Τσίπρα - Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ομως, όπως προαναφέρθηκε, η ολοκλήρωση ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων που θα γίνει αποδεκτό από το Eurogroup είναι ένα μόνο μέρος του μεγάλου στοιχήματος που θα πρέπει να κερδίσει ο κ. Αλ. Τσίπρας. Το δεύτερο είναι οι μεταρρυθμίσεις αυτές να γίνουν αποδεκτές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μάλιστα προεξοφλείται πως θα έχουν και δημοσιονομικές πτυχές. Εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο εάν θυμηθεί κανείς τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος η, επί της ουσίας, ασαφής συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Ο κ. Τσίπρας στην επερχόμενη εσωτερική μάχη θα έχει, πάντως, εκ των πραγμάτων δύο σημαντικά όπλα. Το πρώτο, ότι η κυβέρνηση πρόλαβε να ψηφίσει δύο νομοσχέδια με θετικό πρόσημο: για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί επί της ουσίας απέναντι σε ένα ιδιαίτερα ισχυρό δίλημμα: εάν θα αποδεχθεί τη συμφωνία ή η χώρα θα οδηγηθεί σε πολιτική αστάθεια και, ενδεχομένως, σε πιστωτικό γεγονός.

kathimerini.gr

ΠΟΤΑΜΙ : ΠΟΙΟΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 32 ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Το Ποτάμι έδωσε στη δημοσιότητα τους πολιτικούς υπεύθυνους, τους συντονιστές και τους εμπειρογνώμονες των 32 Τομέων Πολιτικής.

Συντονιστής Τομέων Πολιτικής: Γεράσιμος Γεωργάτος

1. Δικαιοσύνης
Πολιτικός Υπεύθυνος: Βασίλης Μαρκής
Συντονιστής: Γιώτα Ξυλάκη

Εμπειρογνώμονες:

Βασίλης Αλεξόπουλος
Γιάννης Κωνσταντίνου
Μαρίλη Μέξη
Γιάννα Παναγοπούλου
Δημήτρης Τουτουντζόγλου
Νίκος Τσοκανάς

2. Μεταναστευτικής Πολιτικής
Πολιτικός Υπεύθυνος: Ζωή Αποστολοπούλου
Συντονιστής: Γιώργος Τσαούσης

Εμπειρογνώμονες:

Μελίττα Γκουρτσογιάννη
Νίκος Μυλωνάς
Γιώργος Σκέμπερης

3. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Πολιτικός Υπεύθυνος: Γρηγόρης Ψαριανός
Συντονιστής: Φωτεινή Λεομπίλλα

Εμπειρογνώμονες:

Ιλχάν Αχμέτ
Περικλής Βαλλιάνος
Κρυσταλλία Λεοντιάδου
Μαρία Λεοντσίνι
Κατερίνα Παπανικολάου
Συμεών Σολταρίδης

4. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Πολιτικός Υπεύθυνος: Παναγιώτης Καρακατσούλης
Συντονιστής: Γιάννης Αλεξάκης

Εμπειρογνώμονες:

Βασίλης Βλάχος
Λάζαρος Γυμνόπουλος
Νίκος Ζαχαρόπουλος
Στάθης Καμπουρίδης
Γιάννης Κοτρώτσιος
Κώστας Κουλερής
Ηλίας Κυριακάκης
Πάκης Παπαδημητρίου
Χαρίδημος Τσούκας

5. Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Πολιτικός Υπεύθυνος: Κυριάκος Χαρακίδης
Συντονιστής: Ολυμπία Αναστασοπούλου

Εμπειρογνώμονες:

Θεόφιλος Αφουξενίδης
Μαρία Ηλιοπούλου
Κωνσταντίνος Καποδίστριας
Γιάννης Κουτούλιας
Ευαγγελία Μιμίκου
Σπύρος Πέγκας
Μανόλης Τσακίρης

6. Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας
Πολιτικός Υπεύθυνος: Ιάσων Φωτήλας
Συντονιστής: Χριστίνα Ζαραφωνίτου

Εμπειρογνώμονες:

Αντρέας Αθανασάκης
Άννα Γούναρη
Δημήτρης Λάγαρης
Κώστας Πουτούς

7. Υποδομών και Μεταφορών
Πολιτικός Υπεύθυνος: Νίκη Φούντα
Συντονιστής: Κώστας Τρούλος

Εμπειρογνώμονες:

Γιάννης Αναστασάκος
Νίκος Δεπούντης
Γρηγόρης Ευθυμίου
Δημήτρης Καδιανάκης
Γιώργος Καραδήμας
Βαγγέλης Κωστέας
Ηλίας Μελισσάς
Νότης Παρασκευόπουλος
Ηρακλής Χαραλαμπίδης

8. Ναυτιλίας
Πολιτικός Υπεύθυνος: Σπύρος Δανέλλης
Συντονιστής: Τάσος Κοσμάτος

Εμπειρογνώμονες:

Παναγιώτης Αγερίδης
Πέτρος Βιρβήλης
Κοσμάς Θηραίος
Γιώργος Καρακατσάνης
Λευτέρης Κεχαγιόγλου
Νίκος Κυριακάκης
Μιχάλης Μανωλεδάκης
Μαρία Τσάκου
Σταμάτης Τσοχατζής

9. Τουρισμού
Πολιτικός Υπεύθυνος: Χριστίνα Ταχιάου
Συντονιστής: Στέφανος Ψημένος

Εμπειρογνώμονες:

Γιάννης Ζηρίνης
Χάρης Καλπίδης
Κυριάκος Καραγιώργης
Βασίλης Καραμητσάνης
Μάκης Παπούλιας
Πέτρος Παρίσης
Μυρτώ Σταμούλη

10. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Πολιτικός Υπεύθυνος: Σπύρος Καχριμάνης
Συντονιστής: Χαράλαμπος Ξεφτέρης

Εμπειρογνώμονες:

Δημήτρης Βακάμης
Δημήτρης Δήμος
Ηλίας Εμανουηλίδης
Αναστασία Μήλιου
Γιάννης Μιττάκος
Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Άρης Παπαχρήστου
Ελένη Φλώρου
Γιάννης Φυσαράκης

11. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Πολιτικός Υπεύθυνος: Χλόη Βλασσοπούλου
Συντονιστής: Γιώργος Μπάλλας

Εμπειρογνώμονες:

Σωτήρης Βλάχος
Ασημίνα Βοσκάκη
Νίκος Δουσλατζής
Κωνσταντίνος Κατώπης
Δημήτρης Λάλας
Γιάννης Σαμουηλίδης
Δημήτρης Σαραντόπουλος

12. Περιβάλλοντος
Πολιτικός Υπεύθυνος: Κίμων Χατζημπίρος
Συντονιστής: Πετράκης Γιώργος

Εμπειρογνώμονες:

Μαρία Βιτωράκη
Δημήτρης Γρηγοριάδης
Στάθης Κουρνιώτης
Αντώνης Λειβαδάρας
Νίκος Μίχος
Νίκος Μουζής
Θωμάς Μπινιάρης
Πέτρος Μπούγιας
Λύσανδρος Σπηλιόπουλος

13. Οικονομίας και Ανάπτυξης
Πολιτικός Υπεύθυνος: Θανάσης Σκόκος
Συντονιστής: Κώστας Γκράβας

Εμπειρογνώμονες:

Όμηρος Ζέλιος
Νίκος Ζαχαριάδης
Άρης Καλλιπολίτης
Γιώργος Κοσμάς
Ηλίας Κυριακόπουλος
Αντώνης Μαρκόπουλος
Νίκος Ορφανός
Κατερίνα Παπαδημητρίου
Αλέξανδρος Παπαζήσης
Χρήστος Παρασκευάς
Λένα Πισιμίση
Νίκος Σίδερας
Γιώργος Χατζηδημητρίου

14. Οικονομικών
Πολιτικός Υπεύθυνος: Χάρης Θεοχάρης
Συντονιστής: Δημήτρης Γκιόκας

Εμπειρογνώμονες:

Θάνος Αυγερινός
Πασχάλης Βλάχος
Άντα Γαρουφαλιά
Αντρέας Κατσαρός
Παναγιώτης Κορλίρας
Γιώργος Λαμπρόπουλος
Μανώλης Πετράκης
Βασίλης Σταυρινός
Κώστας Τσερμενίδης
Χριστίνα Φαρδή
Κώστας Φωτιάδης

15. Χρηματοπιστωτικός Τομέας
Πολιτικός Υπεύθυνος: Αντρέας Κούτρας
Συντονιστής: Αντρέας Λάκε

Εμπειρογνώμονες:

Δημήτρης Βαγιανός
Αλίκη Καζακοπούλου
Γιώργος Κονδύλης
Λευτέρης Μαράκας
Χρήστος Μπούρας
Πέτρος Σανταμούρης
Μαρίνα Σουγιουλτζή

16. Επιχειρηματικότητας και ΜμΕ
Πολιτικός Υπεύθυνος: Στρατής Μούγερ
Συντονιστής: Αργύρης Τσουνάκης

Εμπειρογνώμονες:

Παντελής Αβραμίδης
Ιωάννης Ευγενίδης
Τάσος Καρκαντζέλης
Μενέλαος Καρπαθάκης
Κωστής Μπιτζάνης
Γιώργος Νικολετάκης
Νίκος Τσιμπούκας

17. Βιομηχανίας
Πολιτικός Υπεύθυνος: Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου
Συντονιστής: Σταμάτης Κουρούδης

Εμπειρογνώμονες:

Τέλης Αϊβαλιώτης
Σωτήρης Ευθυμίου
Κώστας Κοκκινοπλίτης
Λεωνίδας Πιτσίκας

18. Εξαγωγικής Πολιτικής
Πολιτικός Υπεύθυνος: Τρύφων Τριανταφυλλίδης
Συντονιστής: Αθηνά Κολιονάσιου

Εμπειρογνώμονες:

Αρίστος Δοξιάδης
Νίκος Νιφούδης
Φάνης Ουγγρίνης
Παναγιώτης Πασπαλιάρης

19. Προσχολικής Αγωγής, Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης
Πολιτικός Υπεύθυνος: Λεωνίδας Καστανάς
Συντονιστής: Μαρία Παπαϊωάννου

Εμπειρογνώμονες:

Μανώλης Κουτούζης
Δημήτρης Νοταράς
Ελένη Παρασκευοπούλου
Μάνος Τζιρίτας
Χριστίνα Τζωρτζάκη
Κατερίνα Χρυσανθοπούλου

20. Ανώτατης Εκπαίδευσης
Πολιτικός Υπεύθυνος – Βουλευτής: Γιώργος Μαυρωτάς
Συντονιστής: Δάφνη Μανουσάκη

Εμπειρογνώμονες:

Ηρακλής Δημόπουλος
Ιόλη Καλαβρέζου
Νίκος Κονοφάος
Ντόρα Λεονταρίδου
Κώστας Ντίνας
Νιόβη Παυλίδου
Γιώργος Πολίτης
Γιάννης Στεφανίδης
Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης
Νίκος Χλέπας

21. Έρευνας και Τεχνολογίας

Πολιτικός Υπεύθυνος: Αχιλλέας Γραβάνης
Συντονιστής: Άρης Παπαδόπουλος

Εμπειρογνώμονες:

Αντώνης Κοκόσης
Γιώργος Μουστάκας
Αντρέας Παπαπετρόπουλος
Αναστάσιος Περράκης
Μανώλης Φραγκούλης

22. Αθλητισμού
Πολιτικός Υπεύθυνος: Στέλιος Προσαλίκας
Συντονιστής: Μέμος Ιωάννου

Εμπειρογνώμονες:

Νίκος Μηλαπίδης
Αναστασία Τοπαλίδου

23. Πολιτισμού
Πολιτικός Υπεύθυνος: Νίκος Ορφανός
Συντονιστής: Αφροδίτη Τρουπιώτη

Εμπειρογνώμονες:

Γεώργιος – Μάριος Βαζαίος
Άγγελος Δεληβοριάς
Ιωάννα Δημακοπούλου
Απόστολος Δοξιάδης
Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης
Κώστας Καζιαμιάκης
Λαμπρίνα Καραγιαννίδου
Γιάννης Κασπίρης
Αλεξάνδρα Κερασίδου
Δημήτρης Κουμάνταρος
Βάσω Λίπα
Άννα Λυδάκη
Γιάννης Μαργαρίτης
Εφη Μιραμπίτα
Απόστολος Μουτιάκας
Τάκης Φραγκούλης

24. Εργασίας
Πολιτικός Υπεύθυνος: Αντιγόνη Λυμπεράκη
Συντονιστής: Γιάννης Κωστιδάκης

Εμπειρογνώμονες:

Σεραφείμ Κοτρώτσος
Νόρα Νάτσινα
Αποστολία Στυλιανέση
Παναγιώτης Χατζηδημητράκης
Σωτήρης Χτούρης

25. Υγείας
Πολιτικός Υπεύθυνος: Κώστας Μπαργιώτας
Συντονιστής: Δημήτρης Κατσιφαράκης

Εμπειρογώμονες:

Άννα Ευφραιμίδου – Παπασταύρου
Λίλη Αγγελοπούλου
Βασίλης Γκολφινόπουλος
Στάθης Λάζαρης
Αντρέας Μαργιώρης
Γιάννης Παπουτσής
Γιάννης Πάστρας
Γιώργος Παυλάκης
Τάσος Ρεντούμης
Αντώνης Ρόμπος
Εύα Στάμου
Βασίλης Συμσιρίδης
Δημήτρης Τσούκας
Εύη Χατζηανδρέου

26. Πρόνοιας
Πολιτικός Υπεύθυνος: Κατερίνα Μάρκου
Συντονιστής: Πέτρος Εσκίογλου

Εμπειρογνώμονες:

Αναστασία Αμπαζή Μπεζάζη
Κωνσταντίνος Κατσανούλας
Γιούλη Μενουδάκου
Βασίλης Χαρόπουλος

27. Ασφάλισης
Πολιτικός Υπεύθυνος: Πλάτων Τήνιος
Συντονιστής: Νίκος Νανόπουλος

Εμπειρογνώμονες:

Βίκυ Ζωντανού
Βασίλης Λυμπερόπουλος
Μάνος Ματσαγγάνης

28. Ευρωπαϊκής Πολιτικής
Πολιτικός Υπεύθυνος: Παύλος Ελευθεριάδης
Συντονιστής: Πέτρος Τσαρούχης

Εμπειρογώμονες:

Γεράσιμος Γεωργάτος
Γιώργος Γιαννούλης – Γιαννουλόπουλος
Γιώργος Κορκοβέλος
Αλέξανδρος Κρομμύδας
Δημήτρης Κυριακού
Αντώνης Παπαρίζος
Άννυ Ποδηματά
Αντώνης Τριφύλλης
Εύη Χατζηανδρέου

29. Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων
Πολιτικός Υπεύθυνος: Αλέξανδρος Μαλλιάς
Συντονιστής: Παναγής Καλατζής

Εμπειρογώμονες:

Θάνος Βερέμης
Γιάννης Γεωργίου
Γιώργος Κακλίκης
Κωνσταντίνος Λουκόπουλος
Ηλίας Τασόπουλος

30. Άμυνας
Πολιτικός Υπεύθυνος: Γιώργος Χατζηθεοφάνους
Συντονιστής: Γιώργος Τσιτσιλιάνος

Εμπειρογνώμονες:

Δημήτρης Αρβανίτης
Μάκης Ζάκας
Μανώλης Κανδηλάκης
Παύλος Μουζάς
Νικηφόρος Νικηφοράκης
Κώστας Παπακωνσταντίνου
Αρίστος Παίδαρος
Φώτης Σαραντόπουλος
Παναγιώτης Ψυχογιός

31. ΜΜΕ
Πολιτικός Υπεύθυνος: Γιώργος Αμυράς
Συντονιστής: Οντίν Λιναρδάτου

Εμπειρογνώμονες:

Ίλια Ζαβάκου
Νάσος Λαναράς
Κώστας Τσακίρης

32. Νέας Γενιάς
Πολιτικός Υπεύθυνος: Σταυρούλα Αντωνάκου
Συντονιστής: Ράνια Λιανού

Εμπειρογνώμονες:

Κώστας Πατινιωτάκης
Απόστολος Σιαπέρας


real.gr

ΕΤΣΙ ΘΑ ΡΥΘΜΙΣΕΤΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ

Την ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο με ευνοϊκούς όρους έχουν εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Από την Παρασκευή τέθηκε σε λειτουργία και θα μείνει ανοιχτή έως την ερχόμενη Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015, η εφαρμογή στο taxisnet (www.gsis.gr) για την «Ολική ή Μερική Καταβολή Ληξιπρόθεσμων Οφειλών εκτός ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων».
Εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου αναμένεται να βρουν μήνυμα στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή το οποίο θα περιλαμβάνει το «προσκλητήριο» της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για συμμετοχή στην έκτακτη ρύθμιση.
Σε αυτή την εφαρμογή εισέρχονται όσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν με ευνοϊκό τρόπο ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες επιβαρύνονται με μεγάλες προσαυξήσεις.
Εάν οι οφειλές αυτές εξοφληθούν εφάπαξ έως την άλλη Παρασκευή, διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων. Εάν εξοφληθεί ένα ποσοστό της οφειλής κεφαλαίου π.χ το 60% διαγράφεται και το αντίστοιχο ποσοστό προσαυξήσεων (το 60%).
Η επιλογή αυτή δεν συνοδεύεται από υποχρέωση ρύθμισης των υπόλοιπων οφειλών του φορολογούμενου.
Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη, όσοι δεν ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα ελεγχθούν από την εφορία.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, κατά τις πρώτες ώρες λειτουργίας της εφαρμογής, περισσότεροι από 30.000 φορολογούμενοι εισήλθαν και εκτύπωσαν την ταυτότητα οφειλής.
Η διαδικασία
Οι πιστοποιημένοι χρήστες του Taxis μπορούν να χρησιμοποιούν τους προσωπικούς κωδικούς που διαθέτουν για να έχουν πρόσβαση σ' αυτή.
Για να δείτε τις οφειλές σας θα πρέπει να έχετε κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet, (username και password), διαφορετικά απευθυνθείτε στον λογιστή σας.
Στη νέα ρύθμιση μπορεί κάποιος να επιλέξει ποια οφειλή του θα ρυθμίσει (πχ μόνο τον ΕΝΦΙΑ ή κάποια άλλη οφειλή). Αν κάποιος έχει ήδη ρυθμισμένες οφειλές θα πρέπει να επισκεφθεί την εφορία του για πληροφορίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή 20-03-2015 η Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων:
«Από 20 έως και 27 Μαρτίου 2015 είναι δυνατή η καταβολή οποιουδήποτε βασικού ποσού οφειλής (μη ρυθμισμένου) με απαλλαγή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν σε αυτό.
Ο πολίτης δύναται να επιλέξει οποιοδήποτε χρέος και να πληρώσει μέρος ή το σύνολο της βασικής οφειλής (μόνο το ανεξόφλητο υπόλοιπο του αρχικά βεβαιωμένου ποσού) χωρίς επιβαρύνσεις και να δει και το ποσοστό της έκπτωσης. Η καταβολή διενεργείται με τη χρήση της ταυτότητας οφειλής (Τ.Ο.) στις Τράπεζες και στα ΕΛ.ΤΑ.
Κατ' εξαίρεση είναι δυνατή η καταβολή και στις Δ.Ο.Υ. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να πληροφορούνται την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) μέσω της εφαρμογής «προσωποποιημένης πληροφόρησης» ή εναλλακτικά μέσω εκτύπωσης «συγκεντρωτικής εικόνας οφειλών εκτός ρύθμισης», η οποία θα αναρτηθεί στις 20 Μαρτίου στο TAXISnet.
Επίσης μπορούν να πληροφορούνται την ταυτότητα οφειλής από τις Δ.Ο.Υ. και τα Γ.Ε.Φ.
Ολική ή Μερική Καταβολή Ληξιπρόθεσμων Οφειλών εκτός ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων (Δ.ΗΛΕ.Δ. / Γ.Γ.Δ.Ε.)
Χρήσιμες Οδηγίες
Η υπηρεσία αναζήτησης ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτός ρύθμισης απευθύνεται σε όλους τους φορολογούμενους, ώστε άμεσα να μπορούν να ενημερωθούν για τις ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές τους καθώς και την καταβολή αυτών με απαλλαγή προσαυξήσεων, μεταξύ 20 και 27 Μαρτίου 2015.)
Εάν οι πολίτες επιθυμούν να εξοφλήσουν ρυθμισμένες οφειλές πρέπει να υποβάλουν αίτηση «απώλειας ρύθμισης» στη Δ.Ο.Υ. και στη συνέχεια να εξοφλήσουν την υπολειπόμενη βασική οφειλή με απαλλαγή του συνόλου των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής.
Στην περίπτωση αυτή η ρύθμιση χάνεται και δεν χρησιμοποιείται πλέον από τον πολίτη η ταυτότητα ρυθμισμένης οφειλής (Τ.Ρ.Ο.), αλλά η ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) που αντιστοιχεί στο κάθε χρέος που θα καταβάλει.
Η καταβολή διενεργείται με την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.), η οποία χαρακτηρίζει κάθε οφειλή και την ακολουθεί μέχρι την εξόφλησή της, συνεπώς για κάθε οφειλή χωριστά πρέπει να χρησιμοποιείται η μοναδική ταυτότητά της.
Ο πολίτης είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι για όσα χρέη επιθυμεί να πληρώσει, τόσες ταυτότητες οφειλής (Τ.Ο.) οφείλει να προσκομίζει στις Τράπεζες ή ΕΛ.ΤΑ., δηλώνοντας ταυτόχρονα και το ποσό που επιθυμεί να καταβάλει ανά ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.).
Έως και τις 20:30 της ερχόμενης Παρασκευής, 27 Μαρτίου, οι πολίτες θα μπορούν να εξοφλούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο στα ΕΛΤΑ. Συγκεκριμένα, στο αυτοματοποιημένο δίκτυο καταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων οι πολίτες μπορούν να εξοφλούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο έως και την Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015, έως τις 14:30 και σε όσα ταχυδρομικά καταστήματα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο έως τις 20:30.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/569283/etsi-tha-rythmisete-ta-xrei-pros-to-dimosio#ixzz3V6htNg5c

ΣΤΑ 654 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ

Ένα χρόνο μετά θα φτάσει τα 751 ευρώ. Όλο το σχέδιο επαναφοράς του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

«Λύνει» τα χέρια της κυβέρνησης η πολιτική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής με αποτέλεσμα το βάρος της προσπάθειας να μεταφέρεται στο κυβερνητικό έργο και τις μεταρρυθμίσεις.
Παρά τις επικρίσεις των προηγούμενων ημερών από αξιωματούχους των εταίρων - δανειστών, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων...
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει στις αρχές Απριλίου τα δύο νομοσχέδια για τον κατώτατο μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας...
Συγκεκριμένα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα κατατεθούν ταυτόχρονα τα δύο νομοσχέδια, με το πρώτο να επικεντρώνεται στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και το δεύτερο να αποκαθιστά το σύστημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που ουσιαστικά είχε καταργηθεί με τις μνημονιακές προβλέψεις του 2012.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ο κατώτατος μισθός θα αποκατασταθεί σε δύο στάδια. Συγκεκριμένα από τα 586 ευρώ μεικτά θα διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο του 2015 στα 654 ευρώ μεικτά. Μάλιστα σε αυτά τα επίπεδα θα διαμορφωθεί και ο κατώτατος μισθός των νέων κάτω των 25 ετών, καταργείται δηλαδή έτσι ο διαχωρισμός, ενώ εξισώνονται οι αμοιβές των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους. Η ολική επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ τοποθετείται ένα χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2016.
Για νομοθετική κατοχύρωση του χρονοδιαγράμματος για επαναφορά του κατώτατου μισθού, κάνουν λόγο πηγές του υπουργείου Εργασίας, τονίζοντας ότι "αυτό δεν έχει άμεσο δημοσιονομικό κόστος".
Περιγράφοντας τις άμεσες πρωτοβουλίες σημειώνουν οι ίδιες πηγές αναφορικά με τα προς κατάθεση νομοσχέδια: "Το πρώτο θα αφορά στον Γενικό Κατώτατο Μισθό που θα επανέλθει σύμφωνα με την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης στα όρια του 2012, δηλαδή πρίν ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) που τον κατέβασε στα 586 ευρώ και 510 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών. Λαμβανομένων υπόψη των εξελίξεων στην οικονομία η επαναφορά αυτή θα γίνει σταδιακά. Στην πρώτη φάση θα εξισωθούν οι αμοιβές των νέων κάτω των 25 χρονών και άνω των 25 και οι αμοιβές των εργατοϋπαλλήλων και υπαλλήλων εντός του 2015. Και το 2016 θε επέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ".
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην νομοθετική παρέμβαση, που αποτελεί προϋπόθεση ομαλής επαναφοράς των ΣΣΕ. "Η επαναφορά του κατώτατου μισθού με Νόμο θα γίνει για μια και μοναδική φορά αποκαθιστώντας έτσι τον βίαιο τρόπο με τον οποίο οι μνημονιακές κυβερνήσεις με νόμο μείωσαν τους μισθούς των εργαζομένων. Στη συνέχεια και με διαφορά λίγων ημερών θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις ΣΣΕ με το οποίο θα επανέλθει η πλήρης και ουσιαστική λειτουργία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και θα δίνεται στο εξής η δυνατότητα στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους από τις μέχρι τώρα επαφές με τις εργοδοτικές οργανώσεις, τόσο ο ΣΕΒ, όσο και οι ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΕΣΕΕ έχουν ταχθεί θετικά ως προς την επαναφορά του κατώτατου μισθού. Διαφοροποιήσεις υπάρχουν ως προς το χρονικό όριο της πλήρους επαναφοράς του κατώτατου μισθού (ΓΣΕΒΕΕ) και την κάλυψη από το κράτος μέρους της διαφοράς (πχ. ασφαλιστικές εισφορές).
Σημαντικό είναι επίσης ότι όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφωνούν στην επαναφορά του συστήματος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ιδιαίτερη έμφαση την επεκτασιμότητα τους.
Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, το υπουργείο Εργασίας δρομολογεί τριμερή συνάντηση με τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις πριν την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων που πιθανότατα θα γίνει ταυτόχρονα.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/569302/sta-654-eyro-ton-septemvrio-o-katotatos-misthos#ixzz3V6h1tCVf

Η ΛΙΣΤΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ... ΛΙΣΤΑ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΔΑΓΚΩΝΕΙ

Η λίστα Βαρουφάκη γίνεται πλέον λίστα... Δραγασάκη και θα δαγκώνει
Οι προειδοποιήσεις των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρες, γράφει ο Άγγελος Κωβαίος στο "Βήμα της Κυριακής". Ο Πρωθυπουργός έγινε αποδέκτης της έντονης δυσαρέσκειας των θεσμικών εκπροσώπων της Ενωσης - και ειδικότερα από τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι: ο μεν πρώτος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την κωλυσιεργία που δημιούργησε η ελληνική πλευρά στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων, ο δε δεύτερος απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαμαρτυρίες του κ. Τσίπρα ότι οι επιθέσεις και οι κατηγορίες που δέχεται η ΕΚΤ είναι ανυπόστατες, δεδομένων των ποσών που έχει δανείσει η Τράπεζα στην Ελλάδα και της ρευστότητας που έχει ως σήμερα εξασφαλίσει για τις ελληνικές τράπεζες, βάσει των κανόνων της ΟΝΕ. Οπότε, με τη συνάντηση της Πέμπτης, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την ουσία των προκλήσεων.
 
Καλείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου μιας εβδομάδας, να παρουσιάσει το σύνολο της μεταρρυθμιστικής της πρότασης και όχι ένα μέρος της, όπως αρχικώς προβλεπόταν. Η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να κινηθεί στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του (προηγούμενου δηλαδή) προγράμματος, που είχε αποφασιστεί να γίνει, είτε να το αντικαταστήσει με δικές της προτάσεις, «που να έχουν το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα» - τα περίφημα ισοδύναμα.
 
Αφότου συμβεί αυτό, το επικείμενο Eurogroup θα αποφασίσει αν και υπό ποιους όρους θα αποδεσμεύσει ένα τμήμα της χρηματοδότησης προς την ελληνική οικονομία. 
 
 
Τι καλείται να ολοκληρώσει στο πιεστικό διάστημα των μερικών ημερών που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα; Κατ' αρχάς, να συντάξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων με στόχους, κοστολογήσεις και δημοσιονομικά αποτελέσματα. Εν συνεχεία, να το «περάσει» από τα κυβερνητικά, κοινοβουλευτικά και κομματικά όργανα και, εν τέλει, να εξασφαλίσει την έγκριση του Eurogroup και την απελευθέρωση της χρηματοδότησης. Εν όψει όλων αυτών, κάποιες αλλαγές έχουν ήδη δρομολογηθεί. Η πρώτη από αυτές συνέπεσε με την ίδια την πραγματοποίηση της συνάντησης κορυφής. Με αυτήν, στο κάδρο των συζητήσεων τέθηκε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αναλαμβάνει πλέον το σύνολο του πολιτικού βάρους της διαπραγμάτευσης, ενώ κεντρικό ρόλο αναμένεται να επανακτήσει ο Γιάννης Δραγασάκης.
 
Ο κ. Χουλιαράκης είναι σύμφωνα με πληροφορίες πρόσωπο της εμπιστοσύνης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ήταν ένας από τους λίγους που είχε βρει κώδικα και βάση συνεννόησης με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, μέχρις ότου αντικατασταθεί από τους Ν. Θεοχαράκη και Ελενα Παναρίτη, προσωπικές επιλογές του Ι. Βαρουφάκη. Στο πιεστικό διάστημα που απομένει ώσπου η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων ο ρόλος της αντιπροεδρίας θα είναι αναβαθμισμένος. Στο πλαίσιο αυτό στον φάκελο που θα σταλεί προς το Eurogroup θα περιληφθούν σχέδια που έχει επεξεργαστεί το προηγούμενο διάστημα η ομάδα του κ. Δραγασάκη και αφορούν την ενίσχυση της εισπραξιμότητας των φόρων, τον αποτελεσματικό ηλεκτρονικό και διατραπεζικό έλεγχο της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος κ.ά.
 

Ποια μέτρα εξετάζονται

Στο «πρόγραμμα αλλαγής», όπως το αποκαλούν σύμφωνα με το Βήμα, κρύβονται μέτρα με αυξήσεις φόρων στον ΦΠΑ, στα ποτά, στα τσιγάρα και στον πλούτο καθώς διαφορετικά οι Ευρωπαίοι δεν ανοίγουν τις γραμμές χρηματοδότησης στη χώρα. Κλειδί αποτελεί η κατάργηση σκανδαλωδών εξαιρέσεων από τον ΦΠΑ - όπως στη Μύκονο και στη Σαντορίνη - αλλά και οι πρώτες αποφάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις.
 
Φαίνεται ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για την παραχώρηση των αεροδρομίων (μετά από διαπραγμάτευση για βελτίωση του τιμήματος), την παραχώρηση των δύο λιμένων (νέας προβλήτας στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ) και την πώληση του ΟΣΕ ζητώντας δεσμευτικές προσφορές.
 
Η κυβέρνηση, πάντως, ευρισκόμενη υπό συνεχή πίεση αναμένεται μέχρι την Τετάρτη να αποστείλει στον πρόεδρο του Euro Working Group Τόμας Βίζερ τις προτάσεις της προς συζήτηση. Επαφές γίνονται στο παρασκήνιο για την τελική διαμόρφωση των μέτρων που θα επιτρέψουν μια συμφωνία στο Eurogroup το οποίο αναμένεται να συγκληθεί εντός της εβδομάδος.
 
Η κυβέρνηση, όπως εξήγησε στο «Βήμα» ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας, προχωρεί με νομοσχέδιο στη φορολόγηση εισοδημάτων που δεν έχουν δηλωθεί, είτε βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού είτε σε θυρίδες και σεντούκια. Αυτό ελέγχεται από τις κινήσεις μεγαλοκαταθετών που έχουν καταγραφεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.
 
Η αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος και η κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση πριν από τα 62 έτη είναι από τα πιο δύσκολα μέτρα για τη νέα κυβέρνηση, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί κινούνται με τις δηλώσεις τους στην αντίθετη κατεύθυνση.
 
Οι δανειστές επιμένουν στη διατήρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και στην επέκτασή της στις κύριες συντάξεις. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για αλλαγές στη νομοθεσία για τις πτωχεύσεις και τα κόκκινα δάνεια και η επιτάχυνση των διαδικασιών στην απονομή δικαιοσύνης.
 

news.gr

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ - ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Τοπικές βροχές αρχικά στο Ιόνιο, βαθμιαία θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Νότιοι άνεμοι στο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ. Μικρή άνοδος θερμοκρασίας.

Αναλυτικά η πρόβλεψη του καιρού για ολόκληρη τη χώρα:


Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Από το μεσημέρι θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές αρχικά στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ
Θερμοκρασία: από -2 (μείον 2) έως 16 βαθμούς Κελσίου

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές
Ανεμοι: νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 02 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα και από τα δυτικά θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές
Ανεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα θα πυκνώσουν
Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Σταδιακά θα στραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση
Θερμοκρασία: από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

Αττική
Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν ασθενείς βροχές
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 03 έως 16 βαθμούς Κελσίου

Θεσσαλονίκη
Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν ασθενείς βροχές
Ανεμοι: νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 01 έως 15 βαθμούς Κελσίου


newsit.gr

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΖΗΤΑ Ο ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙΔΙ ΜΕ ΜΑΖΙΩΤΗ

Επιμένει να διεκδικεί αποζημίωση από την Ελλάδα ο Αυστραλός τουρίστας πουτραυματίστηκε κατά τη σύλληψη Μαζιώτη.

Όπως επισημαίνει η αυστραλιανή εφημερίδα The Age, οι δικηγόροι του έγραψαν σχετικά στην ελληνική κυβέρνηση αλλά μέχρι στιγμής δεν έλαβαν απάντηση.

Η αυστραλιανή εφημερίδα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ούτε στις δικές της ερωτήσεις.
Διά της δικαστικής οδού


Τώρα ο 19χρονος Αυστραλός τουρίστας, Γκραντ Νίκολας Ουρανί, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά από πυροβολισμό, κατά την σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη στο Μοναστηράκι πέρσι στις 17 Ιουλίου, θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο Defteros Lawyers που τον εκπροσωπεί για να διεκδικήσει αποζημίωση. 


Σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου που εκπροσωπεί τον 19χρονο Αυστραλό, ο πελάτης του «τραυματίστηκε σοβαρά και δεν του προσφέρθηκε σωστή ιατρική φροντίδα σε νοσοκομείο της Αθήνας».

Αν και ο Γκραντ τραυματίστηκε από σφαίρα του Μαζιώτη, η μήνυση, σύμφωνα με τον δικηγόρο του θα κατατεθεί σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης από την οποία θα αξιώσει και την αποζημίωση.

Όπως αναφέρθηκε, τότε, θραύσματα από σφαίρα είχαν βρει στο πόδι τον Γκραντ που μεταφέρθηκε στον «Ερυθρό Σταυρό», δίχως όμως να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.

Ο ίδιος είχε δηλώσει τότε: «Είχα καθίσει για φαγητό όταν είδα κάποιον να τρέχει και να τον κυνηγά η αστυνομία. Στη συνέχεια άκουσα τρεις πυροβολισμούς. Μετά τον πρώτο, έπεσα στο έδαφος και με σκυμμένο το κεφάλι προσπάθησα να συρθώ στο εστιατόριο. Πήγε να πυροβολήσει τους αστυνομικούς, αλλά χτύπησε εμένα». 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
newsit.gr

ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΑ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Οικογένειες που ζουν κάτω από συνθήκες "ακραίας φτώχειας", μακροχρόνια άνεργοι και νέοι θα ωφεληθούν από το πακέτο των κοινοτικών κονδυλίων
Το σχέδιο που περιλαμβάνει στοχευμένη πολιτική κατά της φοροδιαφυγής, μοντέλο αποκρατικοποιήσεων με ταυτόχρονη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ριζική αναδιάρθρωση του Δημοσίου και ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης συντάσσει η κυβέρνηση για να το παρουσιάσει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» τη ρευστότητα από την ΕΚΤ και τους δανειστές.
Έναν μαραθώνιο, για τον οποίο έχει διανύσει ήδη αρκετά χιλιόμετρα αθόρυβης προθέρμανσης και σκοπεύει άμεσα να τον ακολουθήσει για την ασφαλή έξοδο από την κρίση και το πρόβλημα της ρευστότητας, έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, ξεκινώντας από την κατάρτιση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που αναμένουν οι δανειστές μας.
Η σχετική δέσμευση προέρχεται άλλωστε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ξεκαθάρισε στο κρίσιμο ραντεβού των "επτά" στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ότι η λίστα Βαρουφάκη που είχαν ήδη στα χέρια τους θα εμπλουτιστεί άμεσα με νέες συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τις μεταρρυθμίσεις, που θα αρχίσουν να αποδίδουν παράλληλα και άμεσα "ζεστό χρήμα" στα δημόσια ταμεία.

Πού θα πάνε τα 2 δισ. ευρώ

Με την τονωτική "ένεση" των 2 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια θα αντιμετωπιστούν η ανθρωπιστική κρίση και η ανεργία, ενώ πλέγμα δράσεων θα υπάρξει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το πακέτο Γιούνκερ ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων, μέσα στη φετινή χρονιά. Ιδιαίτερη σημασία έχει το ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν αναγνώρισε, πως "υπάρχει θέμα ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα", προσθέτοντας μάλιστα ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρέχει επιπλέον βοήθεια στη χώρα γι'αυτό".
Προτεραιότητα θα δοθεί στη στήριξη των νέων που δεν βρίσκουν δουλειά, των οικογενειών χωρίς κανέναν εργαζόμενο και των μακροχρόνια ανέργων.
Έμφαση δίνεται στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, που στη χώρα μας παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ. Ολοκληρωμένο πακέτο θα υπάρξει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Νέες θέσεις εργασίας
Σημαντικό κομμάτι από το πακέτο Γιούνκερ θα δοθεί για τη στήριξη οικογενειών που ζουν κάτω από συνθήκες  "ακραίας φτώχειας", δηλαδή έχουν ετήσιο εισόδημα έως 4.800 ευρώ.
Το βάρος θα δοθεί στην ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, ενώ θα υπάρξει επανασχεδιασμός των προγραμμάτων, για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια.
Στην αμέσως επόμενη φάση, θα δοθεί βάρος στην ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας, με τη δημιουργία ενός πλέγματος υποστήριξης των ανέργων, που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.
Στο πλαίσιο αυτό, οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δικαιούνται επιδότηση, αλλά και συμβουλευτική υποστήριξη, για το πώς θα ανοίξουν την επιχείρησή τους.
Παράλληλα, θα συνεχιστούν και θα βελτιωθούν επιδοτούμενα προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης στις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις.
Τμήμα των κοινοτικών κονδυλίων θα κατευθυνθεί σε ανάλογες δράσεις, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

news247.gr

ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΤΟ 2016

Τέσσερα αντί για έξι μαθήματα με την προσθήκη ενός μαθήματος μπαλαντέρ  και διδασκαλία των μαθημάτων από τα υπάρχοντα σχολικά βιβλία καθώς δεν υπάρχει χρόνος για αλλαγές φαίνεται οτι είναι το σχέδιο που προκρίνεται από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το νέο  σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. 
 
Η ανακοίνωση του νέου συστήματος  αναμένεται να  πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας,  ωστόσο βέβαιο θεωρείται οτι την επόμενη χρονιά οι μαθητές θα εξετασθούν σε τέσσερα μαθήματα αντί για έξι , ενώ η προσθήκη ενός πέμπτου προαιρετικού μαθήματος θα  τους εξασφαλίσει  μία “γέφυρα” μεταξύ των πεδίων, προκειμένου να διευρυνθούν οι επιλογές τους. Το  σύστημα προσομοιάζει με  το σύστημα των δεσμών ενώ σύμφωνα με πληροφορίες    θα υπάρχουν και  σχολές μπαλαντέρ, όπως οι Παιδαγωγικές  που θα τις   δηλώνουν οι υποψήφιοι  από  όλα τα επιστημονικά πεδία. 
 
 Στόχος του υπουργείου Παιδείας,  είναι να αυξηθούν τα τμήματα που μπορεί να επιλέξει ο υποψήφιος , προκειμένου να έχει  περισσότερες επιλογές κοντά στον τόπο κατοικίας του καθώς αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των μετεγγραφών. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό των μετεγγραφών δεν θα ξεπερνά το 10%-15%  των φοιτητών που πέτυχαν με τις εξετάσεις σε κάθε τμήμα. 
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες   στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα θα υπάρχει και ρύθμιση για την αναδιαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων του λυκείου. 
 
 Οπως δήλωσε   ο αναπληρωτής υπουργός  Παιδείας   Τάσος Κουράκης:  “Στο πολυνομοσχέδιο, θα δώσουμε ένα σχέδιο, όπου διευρύνεται  η δυνατότητα των μαθητών, που βρίσκονται τώρα στη Β’ και θα πάνε στη Γ’ Λυκείου, να απευθύνονται σε περισσότερες σχολές, μέσω ενός συστήματος, χωρίς να διαταράσσουμε, αυτή τη στιγμή, το στάτους στο οποίο βρίσκονται και προετοιμάζονται οι μαθητές. Επίσης, θα φροντίσουμε για τη μείωση της ύλης, γιατί, πραγματικά, η υπερβολική  ύλη, δεν βοηθάει κανέναν. Σε πάρα πολλά μαθήματα, η ύλη του πρώτου έτους του πανεπιστημίου είχε μεταφερθεί στην Γ’ Λυκείου, με αποτέλεσμα να εξοντώνονται τα παιδιά”.
 
Σε  οτι αφορά στους εισακτέους αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι με πτωτική τάση    δηλαδή  ο αριθμός που θα ανακοινωθεί θα κινηθεί λίγο πάνω από τις 69000 από τις περίπου 70.500 που ήταν ο αντίστοιχος περσινός. 
 
Aλλαγή αναμένεται στον αριθμό των εισακτέων στις θεωρητικές σχολές που τα  τελευταία  χρόνια παρουσίαζαν σταθερή μείωση σε σχέση με τις πολυτεχνικές σχολές. Είναι χαρακτηριστικό οτι στην ανάγκη ενίσχυσης των Ανθρωπιστικών Επιστημών στην εκπαίδευση  εστίασε ο υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αρ. Μπαλτάς κατά την διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου των Ευρωπαίων ομολόγων του που πραγματοποιήθηκε, στο Παρίσι.
 
Οι υποψήφιοι, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου,  από την επόμενη χρονιά αναμένεται να εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα . Στην περίπτωση που επιθυμούν να διευρύνουν τον αριθμό των σχολών  από τις οποίες θέλουν να διεκδικήσουν μία θέση θα έχουν δικαίωμα να εξετασθούν σε ένα επιπλέον μάθημα. Οπότε όποιος επιθυμεί να εισαχθεί στα Παιδαγωγικά τμήμα , που φαίνεται οτι “κλείδωσαν” ως σχολές από περισσότερα πεδία ,θα εξετάζεται υποχρεωτικά σε πέντε μαθήματα.  Η γκάμα των σχολών που αναμένεται οτι μπορούν να δηλώσουν από την επόμενη χρονιά οι υποψήφιοι αναμένεται να φθάσει τις 250 σχολές. 
 
 Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας   διατηρούνται οι προσανατολισμοί στην Γ' Λυκείου   που αφορούν στους τομείς  Ανθρωπιστικών, Θετικών και Οικονομικών-Κοινωνικών Σπουδών.     Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε σχετικά με το συντελεστή αυξημένης βαρύτητας των μαθημάτων και αν θα ισχύσει για όλες τις σχολές. 
 
Σε οτι αφορά στα μαθήματα στα οποία θα εξετασθούν οι υποψήφιοι από τη σχολική χρονιά 2015-2016 αναμένεται να κινηθούν ως εξής:
 
 1. Νεοελληνική γλώσσα, Αρχαία, Ιστορία και Λατινικά για εισαγωγή    στις σχολές Ανθρωπιστικών και Νομικών Σπουδών.
 
 2.Νεοελληνική γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία στη θετική κατεύθυνση 
 
 3. Νεοελληνική γλώσσα, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Πληροφορική και Αρχές Οικονομικής θεωρίας στις  Οικονομικές Σπουδές. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες   από το υπουργείο Παιδείας τα μαθήματα μπαλαντέρ είναι η Φυσική, η Βιολογία , τα Μαθηματικά, η Ιστορία και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.  
Η Βιολογία αναμένεται να “ξεκλειδώνει” τις Επιστήμες Υγείας ενώ τα Μαθηματικά αναμένεται να αποτελέσουν τη “γέφυρα” για τις Παιδαγωγικές σχολές. 
Η Φυσική θα είναι ο μπαλαντέρ για τα Πολυτεχνεία και τις Θετικές  Επιστήμες  ενώ οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας θα είναι το “εισιτήριο” για τις Πολιτικές Οικονομικές και Κοινωνικές Επιστήμες. 
 
 Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις θα  ξεκινήσουν στις 18 Μαΐου και θα είναι η τελευταία χρονιά που οι μαθητές θα εξεταστούν σε έξι μαθήματα. 
Eπίσης, ήδη από φέτος, το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στις ακόλουθες αλλαγές:Στις συνολικές μονάδες των υποψηφίων για την εισαγωγή στα AEI δεν θα   υπολογίζονται  οι βαθμοί προαγωγής στην A΄ και B΄ Λυκείου.
 
 Καταργείται η Τράπεζα Θεμάτων  και τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων στην A΄ και B΄ Λυκείου θα επιλέγονται από τους διδάσκοντες.
 
 Eπανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος 9,5.  Μέχρι σήμερα  υπήρχε η βάση του 10 σε Γλώσσα και Mαθηματικά και μέσος όρος 8 στα υπόλοιπα μαθήματα.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ



Λίστα με τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τις φωτογραφίες που φέρονται ότι ανήκουν σε 100 μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανήρτησε στο διαδίκτυο η οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο καλώντας τους «αδελφούς που κατοικούν στην Αμερική» να τούς σκοτώσουν.

Λίστα με στόχους ανήρτησε στο διαδίκτυο το Ισλαμικό ΧαλιφάτοΤο Πεντάγωνο δήλωσε ότι εξετάζει την υπόθεση.«Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω την αξιοπιστία της πληροφορίας, αλλά την εξετάζουμε», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. 

«Πάντοτε ενθαρρύνουμε το προσωπικό μας να εκτελεί τις κατάλληλες ενέργειες ασφαλείας και να εφαρμόζει τις διαδικασίες προστασίας», πρόσθεσε.

Στο δημοσίευμα, μία οργάνωση που αποκαλείται «Islamic State Hacking Division» αναφέρει στα αγγλικά ότι παραβιάστηκαν πολλοί στρατιωτικοί servers, βάσεις δεδομένων και emails και ότι δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία που αφορούν σε 100 μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ώστε «μοναχικοί λύκοι» να τους σκοτώσουν.




Σύμφωνα με τους New York Times, δεν φαίνεται ότι οι πληροφορίες έχουν υποκλαπεί από servers της κυβέρνησης των ΗΠΑ. 

Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου η εφημερίδα αναφέρει ότι οι εν λόγω πληροφορίες είναι δυνατόν να βρεθούν σε δημόσια αρχεία, σε ιστοσείδες αναζήτησης διευθύνσεων κατοικιών και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.



Αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο κατάλογος μοιάζει να καταρτίσθηκε με βάση πρόσωπα που αναφέρονται σε άρθρα σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου.




zougla.gr