Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Πρεμιέρα της Παράστασης Βγερού Γλυκά Φανού


Ο Γιώργος Χατζόπουλος, συγγραφέας του έργου «Βγερού γλυκά φανού», που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΑΙΩΡΑ, σας προσκαλεί στην παράσταση: 
 

Βγερού γλυκά φανού
του Γιώργου Χατζόπουλου


Τετάρτη 1 - Κυριακή 5  ΑΠΡΙΛΙΟΥ
στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ


Γενική είσοδος: 12€
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ στο ταμείο του Θεάτρου: 10€

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ, 2310237700,www.avlaiatheatre.gr


 
Η παράσταση «Βγερού γλυκά Φανού» ξεκινά την πορεία της από τη Θεσσαλονίκη και το θέατρο ΑΥΛΑΙΑ για να διασχίσει την Ελλάδα και να καταλήξει στην πατρίδα της τη Χίο.

Στην παράσταση "Βγερού γλυκά φανού" θα παρακολουθήσετε μια σύγχρονη ελληνίδα γυναίκα, την Αγγελική, μέσα από τη συγκλονιστική αφήγηση της Βγερούς, που επέζησε της Σφαγής στη Χίο και της δουλείας στη Σμύρνη, να προσπαθεί να συναρμολογήσει την κατακερματισμένη ταυτότητα της. Δύο διαφορετικές εποχές, δύο διαφορετικές γυναίκες , δύο αφηγήσεις συναντιούνται και συνομιλούν. Η μία, κραυγή επιβίωσης και αυτογνωσίας. Η άλλη, μαρτυρία και ταυτόχρονα καταγγελία. Και οι δύο συναρμολογούν μία κοινή μνήμη, μία ελπίδα του μέλλοντος, μία ιστορία. Αν την ακούσετε δεν την ξεχνάτε! Γίνεστε μέρος της!
 
 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Κορίνα Βασιλειάδου
ΜουσικήΚώστας Βόμβολος
Επιμέλεια Κίνησης: Κωνσταντίνος Κατσαμάκης
Σκηνικά - Κοστούμια & Σχεδιασμός φωτισμών: Κέλλυ Εφραιμίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κλέα Σαμαντά
Επιστημονική συνεργάτης: Στέλλα Τσιροπινά
Παίζουν: Ελευθερία Τέτουλα, Μελίνα Αποστολίδου
Φωνή Ανθής: Ειρήνη Κυριακού
Το τραγούδι του τέλους ερμηνεύει ο Παντελής Θαλασσινός
Παραγωγή: Θέατρου του Θερμαϊκού

Η παράσταση βρίσκεται Υπό την Αιγίδα του Δήμου ΧΙΟΥ
& την υποστήριξη του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου

Θέατρο του Θερμαϊκού
Site: theatrothermaikos.gr
Facebook// Βγερού-γλυκά-Φανού-Γ.Χατζοπουλος, θεάτρο-του-θερμαικού
E-mail: contact@theatrothermaikos.gr
Τηλ:  6932 201 888
 

Γιατί η Βγερού είναι επίκαιρη;
Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει την προσωπική του ζωή, την προσωπική του ιστορία και περιπέτεια, αλλά συγχρόνως κουβαλά μέσα του και μια άλλη ιστορία που δεν είναι μόνο δική του, είναι μια ιστορία και μια περιπέτεια που αφορά έναν ολόκληρο λαό.Η ιστορία της «Βγερούς» συγκροτεί ένα ορίζοντα επικαιρότητας καθώς η ανάμνηση, η διάγνωση και η πρόγνωση συνυπάρχουν και τη συγκροτούν.

 Η Βγερού και η διαπραγμάτευση
Σίγουρα οι νέες πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες υποβάλλουν και νέες πρακτικές, όμως κάποιες αξίες, όπως η ελευθερία και η αξιοπρέπεια και κάποιες ανθρώπινες ιδιότητες, όπως η μνήμη, δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ποτέ διαπραγματεύσιμες.

Ποια είναι η Βγερού;
Βγερού" φωνάζουνε τη "Βέρα" στη Χίο. Στα λατινικά "Βέρα" σημαίνει "αληθινή" και στα ρώσικα ("Вера") πιστή.

Τι ζητάει η Βγερού;
«Δεν ξέρω αν είναι ρωμιά, τουρκάλα ή φράγκισσα, -άσε που δεν ξέρω και πού αρχίζει το ένα και πού τελειώνει το άλλο,- όμως είναι αυτή που είδε σάρκες και ρούχα να γίνονται ένα, το αίμα να τρέχει ποτάμι ανάμεσα στα πόδια των κοριτσιών, είναι αυτή που είδε στήθη γυναικών κομμένα φέτες, μυαλά χυμένα στους ώμους σαν από μια παραγεμισμένη κούπα, βρέφη κομματιασμένα να κείτονται πεταμένα στα βράχια. Είναι αυτή που είδε τη Μεγάλη Σφαγή, αυτή που έζησε το γιουρούσι, το πελέκι, που μεγάλωσε με κλάματα, με θρήνους και με μοιρολόγια.

Είναι αυτή που άκουσε το σμίξιμο των σπαθιών με τη σάρκα, τις φωνές των μανάδων που βλέπανε τις κόρες τους να βιάζονται, το τρίξιμο των δοντιών και τις τουφεκιές να σφυροκοπάνε στον αγέρα. Είναι αυτή που κανένας ήχος της φύσης πλέον δεν της φαίνεται γλυκός, κανένα κελάηδημα αηδονιού το ξημέρωμα δεν την χαροποιεί, γιατί στα αυτιά της ηχούν ακόμα οι κραυγές και τα ουρλιαχτά. Αν και βρήκε τη δύναμη ν’ αγαπήσει και ν’ αγαπηθεί, να κάμει πέντε παιδιά, να τα μεγαλώσει και να τα θεριέψει, πάντοτε ο ύπνος της σαν το θάνατο ήταν πικρός και τα όνειρά της πάντα θα τα στοιχειώνουν οι εκατοντάδες, οι χιλιάδες νεκροί που χάθηκαν μέσα σε λίγες μέρες και μαζί τους χάθηκαν τα ονόματά τους και οι μνήμες τους, χάθηκαν κι οι απόγονοί τους που θα τους μνημόνευαν.

Χιλιάδες κρανία σαπίζουν στα δάση και στα χωράφια, ανάμεσά τους των γονιών της και των αδερφών της, των συγγενών και των φίλων της, των συγχωριανών της, ανθρώπων που γνώρισε κι έζησε μαζί τους και χάθηκαν. Ωστόσο, ποτέ δεν είπε: «Καταραμένη η φυλή που έκανε τις σφαγές. Καταραμένη η γενιά που τους αφάνισε!» Όμως λέει ασυγχώρητοι όσοι βάδισαν στο μονοπάτι της παλιανθρωπιάς. Κι ας είναι Γιουρούκοι, Ζεϊμπέκοι, Αρναούτηδες, Τούρκοι ή Έλληνες, Οβραίοι ή Φράγκοι. Ασυγχώρητοι όσοι στο όνομα του Θεού ή του χρήματος, της απληστίας ή της εκδίκησης, βρωμίζουν τη ζωή με τις πράξεις τους. Κάτω από τα δάκρυά της μίσος δε θα βρείτε.

Δεν ζητάει εκδίκηση. Μνήμη ζητάει! Μνήμη πικρή σαν πικραμύγδαλο. Να την εβάζεις κάθε πρωί στο στόμα, για να θυμάσαι πόσο γλυκιά κι όμορφη είναι η ζωή. Όχι μόνο για μας τους Χιώτες, για όλη την ανθρωπότη! Και με τούτη τη μνήμη να τη ξαναφτιάξεις από την αρχή. Αυτή είναι!»

Απόσπασμα από τη νουβέλα: «Βγερού γλυκά φανού» του Γιώργου Χατζόπουλου


 
Ποια είναι η Αγγελική;
«Χρόνια μετά, λίγο πριν μπούμε στη νέα χιλιετία, λίγο πριν το τέλος του εικοστού αιώνα, εμείς που πάντα ξεχειλίζαμε από ζωντάνια, που ο θάνατος δεν ήταν παρά ένα κακόγουστο αστείο, που πάντα αφορούσε τους άλλους και ποτέ εμάς, που η απογοήτευση, ο θυμός και το μίσος ποτέ δεν μας είχαν κυριεύσει, αρχίσαμε να νιώθουμε απελπισμένοι, απογοητευμένοι, φοβισμένοι... Σιγά σιγά, όλα όσα μέχρι τότε νοηματοδοτούσαν τη ζωή μας σκόρπισαν, όπως ο άνεμος τις στάχτες μιας φωτιάς που σιγοσβήνει. Ζούσαμε σ’ έναν κόσμο που τίποτα δεν είχε σημασία κι ούτε θα ξαναποκτούσε. Ό,τι κι αν συνέβαινε γύρω μας, ήταν σαν κάτι που ήδη είχε συμβεί, σαν κάτι που έμοιαζε με ανάμνηση κι εμείς απλά το παρακολουθούσαμε σαν σε όνειρο, δίχως να μας αγγίζει, δίχως να μας αφορά.»
Απόσπασμα από τη νουβέλα: «Βγερού γλυκά φανού» του Γιώργου Χατζόπουλου

Τι ζητάει η Αγγελική;
«Πόσο θα ’θελα να ήταν καλοκαίρι, Αύγουστος, να ’μασταν ξαπλωμένοι για ώρες πάνω στην άμμο, καταμεσήμερο στα Μαγεμένα, με το μελτέμι να ρυτιδώνει τη θάλασσα, να μη μιλάμε, λίγες κουβέντες, τις απαραίτητες, ώσπου η σκέψη ν’ απαλλαγεί από τη γλώσσα. Κι ύστερα, αφού ο ήλιος πυρώσει τα σώματά μας, να βουτήξουμε για να δροσιστούμε, κι από κύμα σε κύμα, κι από ρεύμα σε ρεύμα να μας παρασύρει ως εκεί που το ακρογιάλι τελειώνει, και λίγο πριν τα βράχια να βγούμε έξω στην αμμουδιά και να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Δύσκολα τα βήματα, η άμμος χοντρή και παχιά. Ο ένας μπροστά κι ο άλλος πίσω, ο ένας πάνω στην περπατησιά του άλλου.

Κι ύστερα, αφού ρίξουμε κανένα ρούχο επάνω μας κι αγκαλιαστούμε για να ζεσταθούμε, θα κάτσουμε αντίκρυ στον ήλιο που θα ’χει πάρει πορεία για τα Ψαρά, θ’ ακούσουμε το βοριαδάκι να δυναμώνει και να μας ψιθυρίζει και πάλι τα μυστικά του, αυτά που δίνουν νόημα στη ζωή. «Αιωνιότητα θα πει…» «Θάρρος να βρεις…» «Έχε το νου σου…» «Μην κάθεσαι κάτω από…» «Μην ξαναγυρίσεις στον εαυτό σου…» «Κράτα τον όρκο…» «Να θυμάσαι τη...» Κι ύστερα, αφού ο άνεμος κοπάσει και το σκοτάδι της νύχτας απλωθεί παντού, τότε θ’ ανάψουμε φωτιές με ξεραμένες καλαμιές και κούτσουρα που τα ξερνάει η θάλασσα. Και θ’ αρχινίσουμε το τραγούδι. Ένας, ένας, μια, μια… Κι όλοι μαζί... Ώσπου η φύση και πάλι να μας δεχτεί...»

Απόσπασμα από τη νουβέλα: «Βγερού γλυκά φανού» του Γιώργου Χατζόπουλου

Το τραγούδι «ΒΓΕΡΟΥ ΓΛΥΚΑ ΦΑΝΟΥ» τραγουδισμένο από τον Παντελή Θαλασσινό
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καταλληλότερος ερμηνευτής αυτού του τραγουδιού, που είναι γεμάτο αναφορές σε χιώτικα θαλασσινά τοπία, από τον Χιώτη Παντελή Θαλασσινό. Γιατί τα τοπία εκτός από τη δική τους εκδοχή ιστορίας, μυθολογίας και πολιτικής, έχουν και τη δική τους φωνή.

Βγερού γλυκά φανού

Στην Αποθύκα και στην Αυλωνιά
στα Μαγεμένα, στα Φανά
λίγο πριν πέσει ο ήλιος στ’ ανοιχτά
φωτιές ανάβουν τα παιδιά
σιγά μιλούν 
παρηγοριά δεν έχουν
και μουρμουρούν

Βγερού, Βγερού
Βγερού, Άγια Βγερού  
Βγερού, Άγια Βγερού
γλυκά Φανού
ευλογημένη
εσύ την Άγια Δύναμη
εσύ και το Άγιο Γάλα
εσύ που χάνεις τα μικρά 
και βρίσκεις τα μεγάλα
σαν μικρομάνα παφλασμού
κι απόκοσμο τραγούδι
Βγερού, Άγια Βγερού
γλυκά Φανού

Τραγούδι: Παντελής Θαλασσινός
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Στίχοι: Γιώργος  Χατζόπουλος

Θέατρο του Θερμαϊκού

Το «Θέατρο του Θερμαϊκού» ιδρύθηκε από τους Ελευθερία & Λεωνίδα Τέτουλα το φθινόπωρο του 2014 στη Θεσσαλονίκη. Η «Βγερού γλυκά Φανού» είναι η πρώτη του παραγωγή.

Πρόθεση του θεάτρου είναι μέσα από ένα ήθος συνεργατικής δουλειάς ν’ αναπτύξει παραγωγές που θ’ αναδεικνύουν σημαντικές στιγμές της ιστορίας και της παράδοσής προκειμένου να τις υποβάλλουν σ’ ένα διάλογο με το σήμερα.

Με αφετηρία ένα project, όπου έρευνα, μελέτη και δημιουργία θα εμπλέκονται, το τελικό προϊόν, η παράσταση, να λειτουργεί ως μνημονική πράξη και ως πολιτική και πολιτισμική παρέμβαση.

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΚ ΣΤΗ ΧΙΟ


Οι εργαζόμενες εκπαιδευτικοί στην παράλληλη στήριξη στη Χίο που βρεθήκαμε σήμερα 23/3/2015 στα γραφεία του συλλόγου καταλήξαμε στα παρακάτω:
·        Επιθυμούμε να πραγματοποιηθούν τα σεμινάρια στα πλαίσια του προγράμματος, γιατί θεωρούμε ότι η γνώση των επιστημονικών αντικειμένων που σχετίζονται με τις περιπτώσεις των μαθητών τους οποίος στηρίζουμε, είναι απαραίτητη και εποικοδομητική για την εκπαιδευτική μας λειτουργία.
·        Στηρίζουμε τη θέση ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα εργασιακά δικαιώματά μας όπως εκφράζεται από το Σωματείο.
·        Προτείνουμε στα πλαίσια του εργασιακού μας ωραρίου να πραγματοποιηθούν τα σεμινάρια από τους Χιώτες επιμορφωτές δεδομένου ότι οι 22 διδακτικές ώρες γίνονται από Χιώτες επιμορφωτές.
·        Επιπλέον, για τις υπόλοιπες 13 διδακτικές ώρες που γίνονται από  επιμορφωτές που έχουν επιλεγεί από άλλες περιοχές της χώρας έχουμε τη διάθεση και την πρόθεση να βρεθεί λύση που θα κάνει σεβαστά τα εργασιακά μας δικαιώματα.
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γραμματέας

Αμπαζής Γιώργος                                              Τσίγκος Στέφανος

Στ. Κοντονής: Το ποδοσφαιρικό σύστημα είναι βαριά άρρωστο - Δεν αποκλείεται η αυτόβουλη αποχώρηση από την Ευρώπη


Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, μίλησε στον ελβετικό Τύπο για τα μέτρα που θα ληφθούν για την καταπολέμηση της βίας στο ποδόσφαιρο, ενώ επανέλαβε πως αν χρειαστεί θα φτάσει μέχρι και τον αποκλεισμό των ομάδων από την Ευρώπη.

Αναλυτικά:

«Η βία και η διαφθορά είναι πολύπλοκα και σοβαρά ζητήματα. Για την αντιμετώπισή τους είναι αναγκαία η διάθεση και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων. Τις επόμενες μέρες θα φέρουμε προς διαβούλευση ένα νομοσχέδιο. Έτσι η κυβέρνηση θα αποκτήσει το απαραίτητο πλαίσιο για να διαχειριστεί τα προβλήματα διοικητικά και νομικά», ανέφερε.

Για τις συζητήσεις που είχε με UEFA και FIFA είπε: «Είχαμε μια καλή συνάντηση στη Γενεύη. Συζητήσαμε λεπτομερώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας, των στημένων αγώνων και της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο. Όμως υπάρχουν κάποιες διχογνωμίες, ειδικά σε ό,τι αφορά νομικά ζητήματα. Στην Ελλάδα την ευθύνη για τον αθλητισμό έχει η πολιτεία και αυτό το δικαίωμα του ελληνικού λαού δεν θέλουμε να το απεμπολήσουμε. Για το λόγο αυτό έχουμε σχηματίσει κάποιες ομάδες ειδικών που πρέπει να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Όσο για το μέχρι πού είναι αποφασισμένος να φτάσει, είπε: «Το ποδοσφαιρικό σύστημα είναι βαριά άρρωστο και είμαστε αποφασισμένοι να απαλλαγούμε επιτέλους από τα βάρη του παρελθόντος. Για το λόγο αυτό, ακόμη και η αυτόβουλη αποχώρηση των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι μια επιλογή που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Αναφέραμε αυτό το μέτρο σαν πιθανή και στη συνάντηση με την UEFA, όμως υποθέτω πως δεν είναι αναγκαίο να συμβεί. Οι ομάδες ειδικών από την UEFA, τη FIFA και την ΕΠΟ θα συναντηθούν μέχρι τις 30 Απριλίου και με βάση τις προτάσεις που θα γίνουν, θα σχηματιστεί και το νομικό πλαίσιο της χώρας».

Σχετικά με τη διεξαγωγή δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών, είπε: «Το μέτρο αυτό πάρθηκε μετά από σύσταση της αστυνομίας και της ΔΕΑΒ. Υπήρχαν κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες και θέλαμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν ανεχόμαστε τη βία. Επεισόδια έγιναν και λίγο πριν το τέλος του αγώνα της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο, όπου οπαδοί οδήγησαν στη διακοπή του».

Μιλώντας για τα μέτρα που θα ληφθούν, τόνισε: «Όλα περιλαμβάνονται στο νέο νόμο. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα εφαρμοστεί επιτέλους στο επόμενο πρωτάθλημα. Είναι δεδομένο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει 13 εκατ. ευρώ σε αυτό κι ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί. Όμως είναι ένα σημαντικό βήμα στη μάχη απέναντι στη βία και τη διαφθορά. Όμως χρειαζόμαστε και μια σειρά από άλλα μέτρα, όπως αυστηρότερες τιμωρίες στους βίαιους χούλιγκαν. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, που είναι υπεύθυνη για την πάταξη της διαφθοράς. Ζητήσαμε από τα συναρμόδια υπουργεία να επιταχύνουν τις διαδικασίες, για να προχωρήσουμε γρήγορα σε λύσεις. Το βασικό μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ένα αξιόπιστο πρωτάθλημα, που θα είναι οργανωμένο με υγιές και δίκαιο σύστημα. Αν διαπιστώσουμε ότι αυτό εμποδίζεται με οποιονδήποτε τρόπο, είμαστε αποφασισμένοι να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο. Σεβόμαστε την αυτονομία των αθλητικών αρχών, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το βουλευτικό μας σύστημα, όπως και τους νόμους. Αυτό απέχει πολύ από το δημοκρατικό έλεγχο».
left.gr

Διευκρινίσεις ΥΠΑΠΕΝ για τις συζητήσεις αναφορικά με το γήπεδο της ΑΕΚ


Τη δυσαρέσκειά και την έκπληξή του εκφράζει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαρροή από την πλευρά της ΑΕΚ στον Τύπο των επαφών ενημέρωσης που έγιναν σε υπηρεσιακό επίπεδο αναφορικά με το γήπεδο της ομάδας.

Όπως αναφέρει το ΥΠΑΠΕΝ στη σχετική ανακοίνωση "καμία άποψη του Υπουργείου δεν εκφράστηκε, κάτι που μόνο η πολιτική ηγεσία μπορεί να κάνει. Απλά διερευνήσαμε τις προθέσεις, τις διαφορές και τις δυνατότητες σύγκλισης. Λπούμαστε που η ΑΕΚ υπέταξε την ουσία για την λύση του θέματος στην επικοινωνιακή της πολιτική." 


Αναλυτικά οι διευκρινίσεις του ΥΠΑΠΕΝ: 

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε την διαρροή από την πλευρά της ΑΕΚ, μιας ουσιαστικής συζήτησης ενημέρωσης που έγινε με εντολή του Υπουργού Αναπληρωτή Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη από τον νομικό σύμβουλο του Υπουργείου Κώστα Διάκο και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου. 

Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και είχε σκοπό την ενημέρωση του Υπουργείου επί των θέσεων του Σωματείου, με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης μεταξύ του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας και της ΑΕΚ για την κατασκευή του γηπέδου στην Νέα Φιλαδέλφεια χωρίς αντιδράσεις. 

Είναι γεγονός ότι αιφνιδιαστήκαμε από την επικοινωνιακή αυτή επιλογή της ΑΕΚ  όσον αφορά μια συζήτηση που δεν είχε επίσημο χαρακτήρα αλλά διερεύνησε τα δεδομένα των δύο πλευρών.

Με τον ίδιο χαρακτήρα και στο ίδιο υπηρεσιακό επίπεδο έγινε και η συνάντηση με το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας. Εκεί ενημερωθήκαμε πρώτη φορά για την, προβλεπόμενη από το δήμο, σύσκεψη εμπειρογνωμόνων για τις 30 Μαρτίου 2015, στην οποία θα καλείτο και η ΑΕΚ. Άρα είναι ψευδές ότι η πρωτοβουλία ανήκει στο Υπουργείο. Απλά ενημερώθηκε η ΑΕΚ γι’ αυτό και όντως παροτρύνθηκε να παρευρεθεί στο πλαίσιο της επιθυμίας του Υπουργείου για άρση του συγκρουσιακού κλίματος.

Όλα τα υπόλοιπα που είδαν το φως της δημοσιότητας, από τις επικοινωνιακές διαρροές της ΑΕΚ, αλλά και την σχετική ολιγόλογη ανακοίνωση, δεν είναι αληθή. Καμία άποψη του Υπουργείου δεν εκφράστηκε, κάτι που μόνο η πολιτική ηγεσία μπορεί να κάνει. Απλά διερευνήσαμε τις προθέσεις, τις διαφορές και τις δυνατότητες σύγκλισης. 

Λυπούμαστε που η ΑΕΚ υπέταξε την ουσία για την λύση του θέματος στην επικοινωνιακή της πολιτική.

Το Υπουργείο θα είναι πάντα στην διάθεση του ιστορικού σωματείου της ΑΕΚ για οποιαδήποτε επικοινωνία, για οποιοδήποτε θέμα. »         


left.gr

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ'


Τέθηκε τελικά σε διαβούλευση από τον υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο στην ιστοσελίδα ανοιχτής διακυβέρνησης (OPENGOV) το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών Γ' τύπου και άλλες διατάξεις. Την ίδια ώρα, κρίσιμη είναι η κατάσταση των κρατούμενων απεργών πείνας
Ήδη υπάρχουν και τα πρώτα σχόλια ενώ η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 27/3, οπότε αμέσως μετά εισάγεται στο κοινοβούλιο.

left.gr

«Η ελληνική επανάσταση ως ευρωπαϊκό γεγονός»: Ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Παν. Αθηνών


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε ομιλία στην τελετή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας για την 25η Μαρτίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Χαρακτήρισε τιμητική την πρόσκληση την οποία αποδέχθηκε θέλοντας να τονίσει τον κομβικό ρόλο που έχει για την κυβέρνηση η παιδεία και το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Το ελληνικό ζήτημα είναι ζήτημα της Ευρώπης, οι μάχες που δίνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση για τη δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική δικαιοσυνη, την ανάσχεση της καταστροφικής λιτότητας είναι και μαχες ευρωπαικές, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Οταν οι λαοί πέρνουν στα χερια τους τη ζωή τους, αν έχουν το δικιο με το μέρος τους, μπορουν να τα καταφέρουν» πρόσθεσε.
Αφότου αναφέρθηκε στην επανάσταση του 1821, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλαδα αποτελεί ιστορικά αλλά και σήμερα κομμάτι της Ευρωπης, αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. 
Τονίζοντας ότι οι ιστορικοί δεν αγαπούν αναλογίες και παραλληλισμούς και ότι η ιστορία δεν προσφέρεται για εύκολα μαθήματα, είπε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονταν πάντα σε αλληλεπίδραση. Η Ελλάδα λόγω θέσης, ιστορίας, συγκυριών και κοινωνικών διεργασιών βρέθηκε να ασκεί σημαντική επίδραση στην Ευρώπη, αναφέροντας το παράδειγμα της ελληνικής Επανάστασης και της Εθνικής Αντίστασης. 

Πρόσθεσε ότι με τη σειρά της η Ελλάδα επηρεάστηκε καθοριστικά από την Ευρώπη. Ιδέες, κινήματα, κοινωνικές κατακτήσεις έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας, είπε.

Παράλληλα, τόνισε ότι Ευρώπη και Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ένα ενιαίο πράγμα, επισημαίνοντας ότι υπήρχε η Ευρώπη του Διαφωτισμού και των μεγάλων αγώνων, αλλά και του ναζισμού και του φασισμού, η Ευρώπη των λαών αλλά και εκείνη του νεοφιλελευθερισμού, η Ευρώπη της προοδευτικής σκέψης και εκείνη της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. 

Διαλέγουμε εμείς την παράδοση της οποίας θέλουμε να είμαστε συνέχεια, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας: Διαλέγουμε τους ωραίους και ευγενείς αγώνες για ελευθερία, ισότητα, αλληλεγγύη και κοινωνική απλευθέρωση.

Πρόσθεσε ότι σήμερα το ζήτημα της Ελλάδας είναι και ζήτημα της Ευρώπης. Οι μάχες της ελληνικής κυβέρνησης για τη Δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάσχεση της καταστροφικής λιτότητας είναι και μάχες ευρωπαϊκές που αφορούν όλους τους λαούς της Ευρώπης, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Η ιστορικότητα της σημερινής ημέρας ας μας βοηθήσει όλους να προσεγγίσουμε τις σημερινές προκλήσεις με καθαρο μυαλό, κριτική σκέψη και περισσότερη αισιοδοξία» σημείωσε και κατέληξε ότι όταν οι λαοί παίρνουν στα χέρια τους το μέλλον τους, όσο ανίσχυροι και να μοίαζουν απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους, μπορούν να τα καταφέρουν.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που, όπως είπε, έχει για την κυβέρνηση το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Παρά την κατασυκοφάντηση των τελευταίων ετών και την υπονόμευση των λειτουργιών και τη συρρίκνωστη του ανθρώπινου δυναμικού τα Ελληνικά Πανεπιστήμια παράγουν σημαντικό και διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο, τόνισε.


left.gr

ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΣΑΜΑΡΑ : ΑΦΗΣΑΝ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ ΤΑ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς άδειασε τον πρώην πρωθυπουργό αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, καθώς όπως είπε τα 2 δις που ανακοινώθηκαν από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης προέρχονται κυρίως από πόρους της περιόδου 2007-2013, που παρέμεναν μέχρι σήμερα αναξιοποίητοι, αλλά και από μια πρόωρη εκταμίευση κονδυλίων της περιόδου 2014-2020.
Ο κ. Σχοινάς σημείωσε, επίσης, ότι η αποτελεσματική εκταμίευση αυτών των πόρων, εντός του 2015, θα πραγματοποιηθεί υπό τον όρο ότι θα τηρούνται οι νομικές και διοικητικές προϋποθέσεις.
Υπενθυμίζεται πως η ΝΔ είχε υποστηρίξει μέσω του εκπροσώπου της, Κώστα Καραγκούνη, πως το πακέτο των δύο δισεκατομμυρίων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ήταν «επίτευγμα δικό της» και πως «ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να οικειοποιηθεί τις επιτυχίες της». «Είναι αποτέλεσμα δική μας διαπραγμάτευσης. Είναι το γνωστό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που πέτυχε ο κ. Σαμαράς στα τέλη του '13», είχε πει.
Η κυβέρνηση είχε απαντήσει στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης. «Η ΝΔ συνεχίζει να βρίσκεται σε σύγχυση, όχι μόνο δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει αλλά και ποιος ανακοινώνει τι». «Αν δεν μπορούν να χαρούν για τις επιτυχίες της κυβέρνησης, τουλάχιστον ας μην εκτίθενται», υπογράμμιζε στην δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

tvxs.gr

ΧΩΡΙΣ ΚΑΓΚΕΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ... ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΛΕΝΤΙ , Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Χωρίς κάγκελα και ανοιχτή στο κοινό μετά από 3 χρόνια στο Σύνταγμα, πραγματοποιήθηκε η σημερινή στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας. Στη φετινή παρέλαση οι θεατές δεν έπρεπε να έχουν «κάλεσμα» για να την παρακολουθήσουν, ήταν ωστόσο όλοι προσκεκλημένοι... στο παραδοσιακό γλέντι που ακολούθησε, για τον φοκλόρ χαρακτήρα του οποίου η κυβέρνηση δέχτηκε πολλές επικρίσεις τις προηγούμενες μέρες.
Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση
Ευρωπαϊκή χροιά είχαν τα μηνύματα τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και του πρωθυπουργού μετά το πέρας των εκδηλώσεων. Να οικοδομήσουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πάνω στις αξίες του ανθρωπισμού, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης ζήτησε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Το μήνυμα ότι «όση δύναμη και αν έχουν οι αντίπαλοι, όταν ένας λαός διεκδικεί, αν είναι αποφασισμένος και έχει το δίκιο με το μέρος του, τότε όλα μπορεί να τα καταφέρει», έστειλε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.
«Σε μέρες όπως η σημερινή και σε περιόδους όπως η τωρινή είναι ζωτικό να θυμόμαστε εκείνους που έδωσαν την ζωή τους για να είμαστε ελεύθεροι. Nα θυμόμαστε ότι η ελευθερία έχει περιεχόμενο ζωής, αξιοπρέπειας, δικαιωμάτων και δημοκρατίας. Οτιδήποτε λιγότερο είναι κατώτερο της κληρονομιάς που μας άφησαν εκείνοι που θυσιάστηκαν», τόνισε η πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντοπούλου.
Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας  λέγοντας πως «για διαφημιστικές ανάγκες φοράει τη μάσκα του πατριώτη εθνικιστή, παρελαύνοντας "υπερήφανα" για να γιορτάσει τις νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις της».
Μπορεί οι φετινές παρελάσεις να μην είχαν την ένταση των προηγούμενων χρόνων, δεν έλειψαν ωστόσο κάποια... παραλειπόμενα.
Δείτε όσα έγιναν σήμερα, μέσα από τον φακό του ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Η δοξολογία στον Άγιο Διονύσιο
Πρώτη για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η Αριστερά πάει παρέλαση
Περνάει ο Στρατός της Ελλάδος... φρουρός
Χωρίς κάγκελα και προσκλήσεις
Το υπό βροχή... γλέντι