Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Έρχεται το… καταθεσιολόγιο – Τι περιλαμβάνει και πως θα συνδεθεί με το Μητρώο Καταθετών


Ένα πολύτιμο όπλο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής πρόκειται να αποκτήσουν σύντομα οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών πρόκειται να δοθεί η τεχνική δυνατότητα στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ και του Κέντρου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου να «βλέπουν» στους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων ακόμη και το 2000, δηλαδή ακόμη και πριν από 15 χρόνια.
Η δυνατότητα αυτή θα λύσει τα χέρια των ελεγκτών για την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατά τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων πόθεν έσχες ή αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας. Με την καταγραφή των τραπεζικών συναλλαγών του ελεγχόμενο έως και 15 χρόνια πίσω θα είναι εφικτή η σύνθεση του συνόλου του φορολογικού του προφίλ. Παράλληλα, θα διευρυνθεί σημαντικά το πεδίο της φορολογικής ύλης που μπορεί να ελεγχθεί και να φέρει σημαντικά εισπρακτικά αποτελέσματα καθώς έως και το 2010 που ίσχυε το τραπεζικό απόρρητο πολλοί από όσους είχαν μαύρα εισοδήματα (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες) τοποθετούσαν κανονικά τα χρήματά τους στην τράπεζα χωρίς να φοβούνται ότι τα αδήλωτά εισοδήματά τους θα εντοπίζονταν από την εφορία.
Να σημειωθεί ότι το λεγόμενο Μητρώο Καταθετών ήδη υπάρχει στις ελεγκτικές υπηρεσίες δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για τα τραπεζικά υπόλοιπα των φορολογούμενων που βρίσκονται αντιμέτωποι με φορολογικό έλεγχο. Η ολοκλήρωση, όμως, του συστήματος με την παροχή πρόσβασης με ηλεκτρονικό τρόπο σε περισσότερες πληροφορίες, όπως είναι οι κινήσεις λογαριασμών, θα αποτελέσει και έναν από τους μοχλούς για να περάσει το φορολογικό σύστημα από την εποχή των τεκμηρίων στην εποχή του περιουσιολογίου.
Η αύξηση των περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι τα ακίνητα και οι καταθέσεις, χωρίς αυτή να προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του φορολογούμενου θα τον βάζει αυτόματα στους υποψήφιους για φορολογικό έλεγχο. Το εισόδημα στους ελεγχόμενους θα υπολογίζεται με βάση τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου βασικά συστατικά των οποίων αποτελούν οι τραπεζικές καταθέσεις και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου.
Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν εκφράσει κατά καιρούς παράπονα για καθυστερήσεις από την πλευρά των τραπεζών στην αποστολή στοιχείων πελατών τους για τους οποίους έχει εκδοθεί εντολή φορολογικού ελέγχου. Με τη δημιουργία του Μητρώου Καταθετών στο οποίο βοήθησε και η ομάδα Δράσης της Κομισιόν (η λεγόμενη και ομάδα Ράιχενμπαχ) και την ολοκλήρωσή του με παροχή λεπτομερών στοιχείων κίνησης λογαριασμών έως και το 2000 θα δημιουργηθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις για πιο γρήγορους και πιο αποτελεσματικούς φορολογικούς ελέγχους.
Πηγή:www.capital.gr

aftodioikisi.gr

Ο μισθωτής υπόχρεος για δημοτικά τέλη και φόρους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ


Ιδιοκτήτης μισθωμένου ακινήτου διαμαρτυρήθηκε στο Συνήγορο του Πολίτη γιατί ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού τον κάλεσε να καταβάλει δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους που δεν είχε καταβάλει ο μισθωτής του ακινήτου και καταναλωτής της ΔΕΗ.
Ο Συνήγορος με έγγραφό του προς το δήμο επισήμανε ότι, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και νομολογία, υπόχρεος για την καταβολή των δημοτικών τελών και φόρων, που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είναι κατ΄ αρχήν ο μισθωτής-καταναλωτής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η δυνατότητα επιδίωξης της πληρωμής τυχόν οφειλών από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου υπάρχει επιπρόσθετα μόνο σε περίπτωση που αποδεδειγμένα η είσπραξη από τον μισθωτή-καταναλωτή είναι δυσχερής. Ο δήμος ανταποκρίθηκε θετικά στην παρέμβαση της Αρχής, απάλλαξε τον ιδιοκτήτη από την υποχρέωση και στη συνέχεια στράφηκε κατά του μισθωτή για τη εξόφληση της οφειλής.

aftodioikisi.gr

Βόμβα Βούτση: «Κόκκινος» ένας στους δέκα δήμους – Δίνει παράταση για να μπουν σε «μνημόνιο» τον Ιούνιο


Το εκρηκτικό πρόβλημα που είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr με την περίπτωση του Δήμου Γόρτυνας,  με τους “κόκκινους” δήμους που, σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση φτάνουν τους 30 από τους 325 σε όλη τη χώρα (δηλαδή, ένας στους δέκα δήμους) επιχειρεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.  Σύμφωνα με τον υπουργό, τυπικά 10 δήμοι αυτή τη στιγμή έχουν ισολογισμούς που βρίσκονται στο «κόκκινο», αλλά «ο αριθμός όσων βρίσκονται σε πραγματικά δύσκολη κατάσταση είναι μεγαλύτερος, σχεδόν τριπλάσιος». Τόνισε κατηγορηματικά ότι τα παραπάνω αποτελούν το βασικό σκεπτικό των προθέσεων του υπουργείου. Θα συνεχιστεί η επικοινωνία και η συζήτηση με την ΚΕΔΕ.
Για το λόγο αυτό συμπεριλαμβάνει ρύθμιση για παράταση της κατάθεσης και έγκρισης από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών των δήμων  στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο “Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις”. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Βούτσης μιλώντας στους δημοσιογράφους, θα δοθεί παράταση δύο μηνών στην προθεσμία για τους «κόκκινους ισολογισμούς» των δήμων, η οποία έληγε, αρχικά, στα τέλη Μαρτίου και θα είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη δήμων σε προγράμματα εξυγίανσης. Επομένως με την παράταση η σχετική προθεσμία θα λήξει στα τέλη Μαΐου. Ο κ. Βούτσης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει νέα πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Μέχρι τώρα γινόταν πολύ κακή λειτουργία από πλευράς Διοίκησης και ΟΤΑ», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο, μέσω Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ή Παρατηρητηρίου, έβγαιναν 20-30 δήμοι που θεωρούνταν ότι δεν μπορούσαν να ισοσκελίσουν προϋπολογισμούς. «Αυτό που γινόταν ήταν ότι, μέσα στην κρίση, με πολιτικές παρεμβάσεις, κανένας δήμος δεν έμπαινε σε πρόγραμμα. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα εξυγίανσης στους δήμους και να αλλάξει το πρόγραμμα. Ήταν άδικο να χρεώνονται και άλλοι δήμοι με το 5%. Θέλουμε ένα καινούριο πλαίσιο δημοσιονομικής εξυγίανσης για τους δήμους ακόμα πιο ευνοϊκό», σχολίασε ο υπουργός, λέγοντας επίσης ότι θα πρέπει να θεσπιστούν επίσης νέες ευνοϊκότερες για τους δήμους συμφωνίες με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ έκανε λόγο για ένα νέο πλαίσιο «για να φύγουμε από την παρατυπία και την παραπολιτική».


aftodioikisi.gr

Έρχεται νέος Καλλικράτης: Μερικές δεκάδες νέοι νησιωτικοί & ορεινοί δήμοι παραπάνω σε πρώτη φάση, ίσως και χίλιοι σε δεύτερη


Τις σκέψεις του για τις αλλαγές που επιθυμεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εμφάνισε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι ο σχετικός, ευρύτερος διάλογος θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό συνέδριο τηςΚΕΔΕ που προγραμματίζεται για τις αρχές Μαΐου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Βούτσης είπε ότι στόχος του υπουργείου είναι να προχωρήσει σε μία καταγραφή όλων των «κόμπων» που έχουν προκύψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά την εφαρμογή του«Καλλικράτη». Δηλαδή πού υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, πόρων και πολιτικών. «Μια ύλη που έχει τεθεί από την ίδια την κοινωνία», όπως είπε, χωρίς να παραλείψει να τονίσει ότι «οι ΟΤΑ αδικήθηκαν πολύ την προηγούμενη πενταετία». Ένας δεύτερος επίσημος τρόπος για την πραγματοποίηση του απαραίτητου διαλόγου, θα υπάρξει, σύμφωνα με τον υπουργό, μέσω της μόνιμης υποεπιτροπής της Βουλής, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διαλόγου και αξιοπρεπούς και φερέγγυας αξιοποίησης των απόψεων που θα κατατεθούν.
Αναφορικά με τις χωροταξικές αλλαγές που αναμένονται, ο κ. Βούτσης, σχολίασε ότι «δεν θα αφήσουμε να σκεπαστούν τα πραγματικά ζητήματα που έχουν ανακύψει και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σε ένα χρόνο που θα έχουμε ολοκληρώσει τη συζήτηση, θα πρέπει να έχουμε λύσεις σε σοβαρά ζητήματα που έχουν επισημανθεί». Παραδέχθηκε, στη συνέχεια, ότι «είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι θα επανεξεταστεί ολόκληρο το χωροταξικό του Καλλικράτη».
Εμφάνισε το «στίγμα» των αλλαγών, αναφερόμενος σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους που πρέπει να αλλάξουν από «Καλλικρατικά» χωροταξικά πλαίσια. Σημείωσε ότι αναμένεται να υπάρξουν μερικές δεκάδες νέοι δήμοι και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να πάμε πάλι σε ένα μοντέλο χιλίων δήμων. Δεν το αποκλείω, αλλά αυτό εάν είναι θα γίνει σε άλλο χρονικό σημείο, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.
Οικονομικά των ΟΤΑ
«Αυτό που δεν μπορούμε ούτε να εξαγγείλουμε, αφορά τα οικονομικά των ΟΤΑ», είπε ο κ. Βούτσης. «Πρέπει πρώτα να υπάρξει ένας αναθεωρημένος προϋπολογισμός και ύστερα να κάνουμε αναδιανομές», εξήγησε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «απόφαση της κυβέρνησης είναι να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο μη εκτροχιασμού του προϋπολογισμού».
Σύμφωνα με τα όσα είπε, η κυβέρνηση εξετάσει την αναδιάταξη των ΚΑΠ μεταξύ των Δήμων. Δηλαδή, σε αυτήν την κατεύθυνση, αναμένεται να υπάρξει αναθεώρηση στα κριτήρια βάσει των οποίων κατανέμονται οι πόροι (π.χ. πληθυσμιακά κριτήρια, με βάση το οδικό δίκτυο κλπ), αλλά «απαιτείται μεγάλη συζήτηση», υπογράμμισε ο υπουργός.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής στους δήμους, απάντησε λέγοντας ότι «στην ΚΕΔΕ (σ.σ. στο τακτικό συνέδριο του Μαΐου) θα μπουν στη συζήτηση δημοκρατικές ρήτρες. Τα ζητήματα της Δημοκρατίας θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα», είπε ο κ. Βούτσης.


aftodioikisi.gr

Βούτσης: Βούληση της κυβέρνησης να μεταφερθούν όλοι οι δημοτικοί αστυνομικοί από την ΕΛΑΣ – Τι είπε για επαναπροσλήψεις και προσλήψεις σε ΟΤΑ


«Υπάρχει μια συζήτηση για τη Δημοτική Αστυνομία. Πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να μείνουμε στη γραμμή του νομοσχεδίου», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το μεσημέρι της Πέμπτης, στο υπουργείο.
Σύμφωνα με τα όσα είπε, κυβερνητική πολιτική βούληση είναι να μην μείνει κανείς από την πρώην δημοτική αστυνομία στην ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με το γράμμα του Νομοσχεδίου που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή καταργούνται οι θέσεις στην ΕΛΑΣ που είχαν τοποθετηθεί οι δημοτικοί αστυνομικοί.
Αμέσως μετά από αυτήν την κατάργηση θα ακολουθήσει στάδιο εθελοντικής επανακατάταξης των δημοτικών αστυνομικών, οι οποίοι θα πρέπει μέσα σε διάστημα 10 ημερών να δηλώσουν ρητά στο δήμο όπου ανήκαν ως δημοτικοί αστυνομικοί αν επιθυμούν ή όχι να επανέλθουν ως δημοτικοί αστυνομικοί, σύμφωνα με νέες διευκρινήσεις του κ. Βούτση.
Ως προς τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς που μεταφέρθηκαν σε σωφρονιστικά καταστήματα, ο κ. Βούτσης επιβεβαίωσε ότι θα ενταχθούν σε ένα επόμενο στάδιο εθελοντικής κινητικότητας. «Αν τους απομακρύναμε τώρα θα πήγαινε στράφι η προσπάθειά μας για εξανθρωπισμό των φυλακών», εξήγησε.
Κατά τα λοιπά, αναφερόμενος στο προωθούμενο νομοσχέδιο, ο υπουργός τόνισε κατηγορηματικά ότι «δεν πρόκειται να γίνει μπρος-πίσω με τις επαναπροσλήψεις», θέμα που αποτελεί και τον σκελετό του νομοσχεδίου. Ακόμη, αναφέρθηκε στην επιλογή να «ανοίξουν» οι προσλήψεις για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, λέγοντας ότι «εκεί, για να μην “ξεχειλώσει” το πράγμα, θα πρέπει να υπάρξουν όλες οι εγγυήσεις ότι το προσωπικό που προσλαμβάνεται θα είναι σε συγκεκριμένες θέσεις». Συμπλήρωσε ότι η κινητικότητα που θέλει να θεσπίσει η κυβέρνηση, θα είναι εσαεί ανοιχτή και θα εφαρμοστεί «χωρίς να “μυρίσει” αίμα», δηλαδή χωρίς απολύσεις.


aftodioikisi.gr

Δελτίο Τύπου για τη συμμετοχή Δήμου Χίου στην "Ώρα της γης"


 Ο Δήμος Χίου, στηρίζοντας την παγκόσμια προσπάθεια για προστασία του πλανήτη μας, συμμετέχει και φέτος στην εθελοντική εκστρατεία "Η Ώρα της Γης", καλώντας όλους τους δημότες του να σβήσουν τα φώτα στα σπίτια τους και στους επαγγελματικούς τους χώρους, το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015, από τις 20:30μμ μέχρι τις 21:30μμ. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν και οι Δήμοι Ψαρών και Οινουσσών σβήνοντας τα φώτα σε μνημεία - σύμβολα , μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια .
Σημαντικό στην όλη προσπάθεια για τον Δήμο Χίου είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών, οι οποίοι είναι οι πολίτες του μέλλοντος και γι αυτό θα θέλαμε τη συμμετοχή τους . Θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηδρομία με δάδες από την Πλατεία Βουνακίου και πορεία στην πόλη. Σας καλούμε να συμμετέχετε με τα φαναράκια σας . Στην εκδήλωση θα συμβάλουν η Δημοτική Κοινότητα Χίου και με δρώμενα η Φιλαρμονική του Δήμου Χίου , η χορωδία Χίου και το « βίωσε & επιβίωσε »
Οι εκδηλώσεις γίνονται με τη συνεργασία φορέων και συλλόγων : Περιφερειακή Ενότητα Χίου , Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου , Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και Οδηγών Χίου , Φίλοι Προστασίας Περιβάλλοντος « Έλιξ » , « Chiosrunning » , « Ποδηλάτες», « Όμικρον » κ.α.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://kalyterizoi.gr/ της WWF και δηλώστε την συμμετοχή σας για το Δήμο Χίου .
Ώρα έναρξης 19:45 στην Πλατεία Βουνακίου .
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Χίου
Ποταμούση Παρασκευή

Πρόγραμμα εκδήλωσης: "Ώρα της Γης 2015"


earth hour

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

«Ώρα της Γης 2015»

28 Μαρτίου 2015
  • Ώρα Προσέλευσης 19:30 στην Πλατεία Βουνακίου .
  • Η κα. Σοφία Ταζόγλου από το « Βίωσε και Επιβίωσε » θα κατασκευάσει μαζί με τα παιδιά έναν ηλιακό φούρνο από ανακυκλώσιμα υλικά .
  • Δρώμενα από την Χορωδία Χίου και την Φιλαρμονική του Δήμου Χίου
  • 20:20 Ανάβουμε τις δάδες .
  • 20:30 Σβήνουμε τον Δημοτικό φωτισμό στους Δήμους Χίου , Ψαρών και Οινουσσών .
  • 20:40 – 21:30 Λαμπαδηδρομία με διαδρομή από Πλατεία Βουνακίου μέσω Απλωταριάς στην Προκυμαία της Χίου και Επιστροφή στην Πλατεία Βουνακίου.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Χίου
Ποταμούση Παρασκευή

Τεχνική Σύσκεψη εν όψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020


Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διοργανώνει ενημερωτική συνάντηση σχετικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου 2014-2020 την Τετάρτη 1η Απριλίου 2015 και ώρα 10.00 π.μ. στην αίθουσα Μ. Βουρνούς της Π.Ε. Χίου. Στα πλαίσια αυτά καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς (επαγγελματικοί, επιστημονικοί, συνδικαλιστικοί, κοινωνικοί κ.α) και ΜΚΟ να παρευρεθούν στη συνάντηση, ώστε να ενημερωθούν σχετικά με τις δυνατότητες - απαιτήσεις του προγράμματος, με στόχο την επιτάχυνση της ενεργοποίησής του.
Η παρουσία σας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι υποχρεώσεις που προκύπτουν για την ενεργοποίηση του προγράμματος απαιτούν την εγρήγορση όλων μας. Για περεταίρω ενημέρωση, έχει αναρτηθεί το εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στην ιστοσελίδα της Διαχειριστικής Αρχής (http://www.pepba.gr).

«3η Πρόσκληση υποβολής Αιτήσεων για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στο Μέτρο 1.1 ‘ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΥΣΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ’ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013».



Το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγρ.Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χίου γνωστοποιεί σχετικά με την 2η Υπουργική Απόφαση –Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013 ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1, ΜΕΤΡΟ 1.1 «Επενδύσεις επί αλιευτικών σκαφών και επιλεκτικότητα των αλιευτικών εργαλείων »,  τα παρακάτω:

  • Στην παρούσα Πρόσκληση υπάγονται οι Πράξεις για τη μόνιμη παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών που διαθέτουν στην άδειά τους το εργαλείο «δίχτυ τράτας βυθού» (OTB), (μηχανότρατα), ανεξαρτήτως εάν αυτό εμφανίζεται ως κύριο ή δευτερεύον εργαλείο, ηλικίας άνω των δέκα (10) ετών, με τον τρόπο της διάλυσης η οποία πραγματοποιείται εντός της ελληνικής επικράτειας.
  • Στο πλαίσιο της παρούσας Απόφασης Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων του Μέτρου 1.1 είναι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, πλοιοκτήτες τουλάχιστον ενός έτους των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών (μηχανότρατες), ή νόμιμοι κληρονόμοι αυτών, όπως καθορίζονται από την εθνική νομοθεσία και προβαίνουν σε μόνιμη παύση της αλιευτικής δραστηριότητας.
  • Φυσικά ή νομικά πρόσωπα εις βάρος των οποίων εκκρεμεί διαδικασία ανάκτησης προηγούμενης κρατικής ενίσχυσης δεν είναι επιλέξιμα για ενίσχυση από την παρούσα Πρόσκληση.
  • Οι ενδιαφερόμενοι πλοιοκτήτες σκαφών με αλιευτικό εργαλείο «δίχτυ τράτας βυθού» (OTB), (μηχανότρατα),  μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, στο Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής  Ενότητας Χίου ως εξής :
Ø      Έως την Παρασκευή 17-4-2015 θα προηγηθούν αιτήσεις επανεκδήλωσης ενδιαφέροντος για αιτήσεις που είχαν υποβληθεί και πρωτοκολληθεί στην ΕΥ ΕΦΔ ΕΠΑΛ, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης 123/29.12.2010 και των τροποποιήσεων αυτής, του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007–2013 και δεν εντάχθηκαν λόγω έλλειψης πιστώσεων, και
Ø      Έως την Τρίτη 19-5-2015 για νέες αιτήσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στο Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής  Ενότητας Χίου, Ιχθυόσκαλα Ταμπάκικα Χίος, στο τηλέφωνο 2271044438, στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Δράσεων Ε.Π. ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ, Μιχαλακοπούλου 103, Αθήνα, στα τηλέφωνα 2131501182 και στην ιστοσελίδα www.alieia.gr.


ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ



Συμπαραστεκόμαστε στο Μάρκο Σκούφαλο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δ. Χίου και στελέχους του ΚΚΕ,  Δημοτικό Σύμβουλο και μέλος του ΔΣ των Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου.
Ο Μάρκος Σκούφαλος, δικάζεται ύστερα από μήνυση του ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας
Chiospress και της ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΚΜΗ επειδή εξέφρασε πολιτική άποψη στοιχειοθετημένη ενάντια στις ΚΟΙΝΣΕΠ.
Ο  συγκεκριμένος ιδιοκτήτης έφτασε στο σημείο να ζητά πέρα από την ποινική καταδίκη και το ποσό των 70.000 ευρώ.
 Ο Μάρκος Σκούφαλος δεν διώκεται για κοινά ποινικά αδικήματα, για προσωπικούς ή άλλους λόγους, αλλά για την πολιτική του άποψη και στάση ενάντια στις λεγόμενες «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» (ΚΟΙΝΣΕΠ). Εξέφρασε δημόσια τη γνώμη ως όφειλε, προς το Χιώτικο λαό να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του ενάντια στην δράση και τη λειτουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ. Διεκδίκησε το δικαίωμα των εργαζομένων να εργάζονται με σταθερές εργασιακές σχέσεις, που απειλούνται από τις ΚΟΙΝΣΕΠ, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών δομών που προωθούνται και μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ.
Οι απόπειρες τρομοκράτησης κάθε αγωνιστή, κάθε ανθρώπου ή φορέα που αντιτίθεται στις αντιλαϊκές πολιτικές απ’ οπουδήποτε και αν προέρχονται, πρέπει να πέσουν στο κενό, να συναντήσουν την καθολική αντίσταση όλων των συνδικαλιστικών φορέων, των απλών λαϊκών ανθρώπων, γιατί ανοίγει την όρεξη σε γενικότερα σχέδια ποινικοποίησης των αγώνων, του δικαιώματος στην απεργία, της παραπέρα ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 9:00 έξω από τα δικαστήρια της Χίου.


Το Διοικητικό Συμβούλιο

Στο πρόσωπο του επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Μ. Σκούφαλου διώκεται το ταξικό λαϊκό κίνημα και ο αγώνας του



Τη Δευτέρα 30 του Μάρτη 2015 διεξάγεται στη Χίο η δίκη του Μάρκου Σκούφαλου, του στελέχους του ΚΚΕ, εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου, από γνωστό ιδιοκτήτη ηλεκτρονικού μέσου και της ΚΟΙΝΣΕΠ «ΑΚΜΗ», για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης και εξύβρισης.

Το «έγκλημα» του επικεφαλής της ΛΑ.Σ. ήταν η ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ και του ψηφοδελτίου του στην Τοπική Διοίκηση ενάντια στη δράση και λειτουργία των λεγόμενων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ), οι οποίες  δρουν στη χώρα μας και, ως νέες ΜΚΟ, υπονομεύουν ανοικτά με τη δράση τους:
α. τις εργασιακές σχέσεις,
β. τους μισθούς,
γ. τα ασφαλιστικά δικαιώματα,
δ. τις εναπομείνασες κοινωνικές δομές και παροχές που έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια (παιδικοί σταθμοί κ.λπ.)

Να τονιστεί ότι η ΚΟΙΝΣΕΠ «ΑΚΜΗ» προσπάθησε  να υπογράψει σειρά συμβάσεων με την προηγούμενη δημοτική αρχή, με απ' ευθείας ανάθεση, χωρίς επιτυχία, λόγω και της πίεσης που άσκησε η Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία οδήγησε τελικά στο να μην προχωρήσουν αυτές οι συμβάσεις που έβλαπταν το συμφέρον των λαϊκών οικογενειών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου  τονίζει ότι πρόκειται προφανώς για δίωξη πολιτική και φίμωση της θέσης του ΚΚΕ και των εκλεγμένων στελεχών του στην Τοπική Διοίκηση, ενέργεια που μπορεί να αποτελέσει απαρχή για γενικότερες διώξεις όσων  αγωνίζονται με το ταξικό κίνημα για το λαό. Πρόκειται για ενέργεια που έχει στόχο να ενοχοποιήσει το δικαίωμα της διαμαρτυρίας και της ελεύθερης έκφρασης γνώμης, απέναντι στην κατεστημένη πλέον αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που έχει γνωρίσει ο τόπος και η οποία συνεχίζεται αδιάλειπτα και με τη νέα συγκυβέρνηση.


Kαλεί το λαό της Χίου να συμπαρασταθεί και να σταθεί αλληλέγγυος στην πολιτική δίωξη του επικεφαλής της  ΛΑ.Σ. Με την παρουσία του να δηλώσει την αντίθεσή του στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και της ελεύθερης έκφρασης, γιατί στο πρόσωπο Μ. Σκούφαλου διώκεται το ταξικό λαϊκό κίνημα και ο αγώνας του.-   

Επιστολή προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στον υπουργό Εργασίας Π. Σκουρλέτη και την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου για τη συμμετοχή των δήμων στην υλοποίηση προγραμμάτων αντιμετώπισης της φτώχειας



Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  Γ. Πατούλης  απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εργασίας Π. Σκουρλέτη και την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου  με  αφορμή την αυριανή συνάντηση  της κ. Φωτίου με τους περιφερειάρχες και ατζέντα την ενεργοποίηση του ΤΕΒΑ και την εξειδίκευση της Περιφερειακής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη.

Ο κ. Πατούλης στην επιστολή του επαναλαμβάνει ότι «σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία , η αρμοδιότητα της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης έχει απονεμηθεί στους Δήμους, σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας».
Επίσης υπενθυμίζει ότι και κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, η  ΚΕΔΕ είχε τονίσει  «σε ότι αφορά το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους» 2014-2020, την αποφασιστικότητά μας οι Δήμοι να έχουν το πρώτο ρόλο ως «επικεφαλής εταίροι». Τόσο διότι διαθέτουμε τις απαραίτητες κοινωνικές δομές, όσο και γιατί έχουμε χαρτογραφήσει τις ανάγκες και διαθέτουμε το κατάλληλο προσωπικό και την εμπειρία, που θα διασφαλίσει την άμεση και ομαλή υλοποίηση του προγράμματος , προς όφελος των ωφελουμένων». 

Ο κ. Πατούλης υπογραμμίζει ακόμη ότι κατά τη συνάντηση «είχε προκύψει το θετικό γεγονός ότι ως νέα  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναγνωρίσατε τη σημαντική μέχρι σήμερα συμβολή και αξία των κοινωνικών δομών των Δήμων στην αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και το σημαντικό ρόλο των ΟΤΑ στην επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων που απαιτούνται για να κάνει η χώρα μας ένα νέο ξεκίνημα».

«Θέλουμε να πιστεύουμε, καταλήγει ο κ. Πατούλης,  ότι η μη πρόσκληση στη συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα των εκπροσώπων των Δήμων, οφείλεται σε ελλιπή γνώση της υφιστάμενης νομοθεσίας περί αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης. Και δεν υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα. Θα έχουμε την ευκαιρία σύντομα να διαπιστώσουμε τις πραγματικές προθέσεις της κας Φωτίου, εφόσον πραγματοποιηθεί μαζί της η συνάντηση που έχουμε ζητήσει ως Κ.Ε.Δ.Ε. εδώ και ένα μήνα περίπου, αλλά ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί, πιθανόν λόγω φόρτου εργασίας της κας Υπουργού.
Σε κάθε όμως περίπτωση, το ζήτημα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της φτώχειας δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση, είναι ένα ζήτημα που απαιτεί συνεργασίες και συναίνεση , αφού μας ενώνει όλους».

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:


Προς :  Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
 κ. Π. Σκουρλέτη

Κοιν. :  Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κα Θ. Φωτίου



Θέμα: Συμμετοχή των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού, στην υλοποίηση των προγραμμάτων Αντιμετώπισης της Φτώχειας


Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος πληροφορήθηκε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Μαρτίου , στις 12 το μεσημέρι, συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , μεταξύ της Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Θ. Φωτίου και των Περιφερειαρχών, με ατζέντα :

  • την Ενεργοποίηση του ΤΕΒΑ (αναπτυξιακές συμπράξεις, προμήθειες, καταγραφή τυπικών και άτυπων δομών)
  • την Εξειδίκευση της Περιφερειακής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη

Καταρχήν θεωρούμε πολύ θετικό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα. Η ενεργοποίηση του ΤΕΒΑ και η αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού , αποτελούν ζητήματα προτεραιότητας.



Θεωρούμε όμως ότι σε αυτή την εθνική προσπάθεια για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης που δοκιμάζει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, πρέπει να συμμετέχουν όλοι και κυρίως, να συμμετέχουν οι Δήμοι.

Άλλωστε σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία , η αρμοδιότητα της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης έχει απονεμηθεί στους Δήμους, σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας

Στην πρόσφατη συνάντηση της 16ης Φεβρουαρίου 2015  που είχαμε μαζί σας ως Προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε., είχαμε επισημάνει ως Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού μια σειρά από θέματα που αφορούν τη λειτουργία των κοινωνικών δομών των Δήμων,  καθώς και τη σημαντική τους προσφορά όλα αυτά τα χρόνια στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό είχαμε τονίσει πως σε ότι αφορά το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους» 2014-2020, την αποφασιστικότητά μας οι Δήμοι να έχουν το πρώτο ρόλο ως «επικεφαλής εταίροι». Τόσο διότι διαθέτουμε τις απαραίτητες κοινωνικές δομές, όσο και γιατί έχουμε χαρτογραφήσει τις ανάγκες και διαθέτουμε το κατάλληλο προσωπικό και την εμπειρία, που θα διασφαλίσει την άμεση και ομαλή υλοποίηση του προγράμματος , προς όφελος των ωφελουμένων. 

Στην ίδια συνάντηση είχαμε ζητήσει η κατανομή του προϋπολογισμού του προγράμματος να είναι οριζόντια βάσει των επίσημων δεικτών ανεργίας, του ποσοστού φτώχειας, αλλά και των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων των ΟΤΑ.

Από τη συνάντηση του Φεβρουαρίου είχε προκύψει το θετικό γεγονός ότι ως νέα  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναγνωρίσατε τη σημαντική μέχρι σήμερα συμβολή και αξία των κοινωνικών δομών των Δήμων στην αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και το σημαντικό ρόλο των ΟΤΑ στην επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων που απαιτούνται για να κάνει η χώρα μας ένα νέο ξεκίνημα.




Το πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης που καλλιεργήθηκε στη συνάντησή μας, έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της κας Φωτίου να συζητήσει μόνον με τους Περιφερειάρχες το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ, αποκλείοντας τους καθ’ ύλην αρμόδιους, δηλ. τους εκπρόσωπους της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η μη πρόσκληση στη συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα των εκπροσώπων των Δήμων, οφείλεται σε ελλιπή γνώση της υφιστάμενης νομοθεσίας περί αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης. Και δεν υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα. Θα έχουμε την ευκαιρία σύντομα να διαπιστώσουμε τις πραγματικές προθέσεις της κας Φωτίου, εφόσον πραγματοποιηθεί μαζί της η συνάντηση που έχουμε ζητήσει ως Κ.Ε.Δ.Ε. εδώ και ένα μήνα περίπου, αλλά ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί, πιθανόν λόγω φόρτου εργασίας της κας Υπουργού.

Σε κάθε όμως περίπτωση, το ζήτημα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της φτώχειας δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση, είναι ένα ζήτημα που απαιτεί συνεργασίες και συναίνεση , αφού μας ενώνει όλους.

Θεωρούμε λοιπόν σκόπιμο με βάση τα παραπάνω, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα για το σχεδιασμό των δράσεων για την υλοποίηση των κοινωνικών προγραμμάτων και την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού.  Χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των Δήμων, δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα.


Η Κ.Ε.Δ.Ε. επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά την αποφασιστικότητά της να ασκήσει τις αρμοδιότητες της, να συνεργαστεί σε ισότιμη βάση με την Κεντρική Εξουσία και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ώστε να συμβάλλει δημιουργικά στην ομαλή εκτέλεση των κοινωνικών προγραμμάτων που πρόκειται να υλοποιηθούν στο μέλλον.


Φιλικά



Γιώργος Πατούλης
Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος



7η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Χίου


Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,
Το Σωματείο σας ενημερώνει για την 7η έκθεση Παιδικού βιβλίου που διοργανώνει το 7ο Δημοτικό Σχολείο Χίου.
Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πολύ σημαντικές ώστε να έρχεται ο νέος άνθρωπος σε επαφή με το διάβασμα, το βιβλίο και είναι απαραίτητες στο να διαμορφώνεται και να ενισχύεται μορφωτικό ρεύμα στα νέα παιδιά.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να πάρουμε μέρος και να στηρίξουμε την πρωτοβουλία.
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γραμματέας
Αμπαζής Γιώργος                                             Τσίγκος Στέφανος


Ανάσα για όσους έχουν χρέη στον ΟΑΕΕ – Οι ανατροπές σε εισφορές και συντάξεις (αναλυτικά)


Τέσσερις ανατροπές έρχονται άμεσα και αφορούν στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και ειδικά εκείνους που έχουν χρέη προς το Ταμείο.
Η μια αλλαγή αφορά στη δυνατότητα που δίδεται πλέον στους ασφαλισμένους που έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις εισφορές τους αλλά αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα, να αλλάξουν κλίμακα και να πληρώνουν ως και 131 ευρώ λιγότερα το μήνα.
Παράλληλα παγώνουν για έναν χρόνο όλα τα αναγκαστικά μέτρα για όσους είχαν μηδενικό εισόδημα το 2014.
Η τρίτη αλλαγή αφορά στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ που δεν πληρώνουν τις ατομικές τους εισφορές οι οποίο πλέον απαλλάσσονται από ποινικές διώξεις.
Ταυτόχρονα μελετάται να αυξηθεί από τα 20.000 στα 25.000 ευρώ το όριο συμψηφισμού χρεών με τη σύνταξη.
3

4
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr

Κολλήματα στην «Ψηφιακή Αλληλεγγύη»: Τι συμβαίνει με τα ενεργά κουπόνια και γιατί πολλοί δικαιούχοι δεν έχουν παραλάβει τους Η/Υ


Περισσότερο από 60.000 φορητούς Η/Υ και περίπου 40.000 τάμπλετ Η/Υ έχει «μοιράσει» η δράση «Ψηφιακή Αλληλεγγύη». Πρόκειται για υπολογιστές που διατίθενται μέσω επιδότησης στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος που ζουν στις οκτώ περιφέρειες της αμιγούς σύγκλισης και τις οποίες καλύπτει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ.
Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί 213.000 κουπόνια από ισάριθμους δικαιούχους σε σύνολο περίπου 250.000. Οι παραγγελίες ωστόσο είναι λιγότερες, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που ερευνούν τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν μέσω της επιδότησης συνολικού ύψους 400 ευρώ. Σύμφωνα με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Ψηφιακή Αλληλεγγύη» από 4/2/2015 που ξεκίνησε η δράση μέχρι και χθες Δευτέρα, οι παραγγελίες των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος ανήλθαν σε 100.239 εκ των οποίων 60.775 αφορούσαν την απόκτηση laptop ή notebook H/Y και 39.464 την απόκτηση τάμπλετ. Επίσης 15.520 παραγγελίες τέθηκαν για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ισάριθμες με τον αριθμό των Η/Υ είναι οι παραγγελίες γραμμών σύνδεσης στο Internet. Από αυτές, πάνω από το 90%, σύμφωνα με την ΕΥΔ του προγράμματος, είναι ευρυζωνικές γραμμές. Συνολικά βαίνουν προς εξαργύρωση 213 χιλιάδες κουπόνια.
Η δράση φημολογείται ότι προκαλεί αρρυθμίες στην αγορά των Η/Υ, καθώς οι προμηθευτές είχαν προετοιμαστεί να δώσουν περισσότερα tablet Η/Y και λιγότερους φορητούς. Ετσι σήμερα παρατηρείται έλλειψη στην αγορά φορητών Η/Υ και πληθώρα τάμπλετ. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν καθυστερήσεις και στην αποστολή των τιμολογίων, γεγονός που καθυστερεί τις αποπληρωμές των προμηθευτών. Υπενθυμίζεται ότι στη δράση συμμετέχουν 497 πάροχοι ή/και προμηθευτές / καταστήματα και 667 σύμβουλοι υποστήριξης.
Πηγή: Καθημερινή

aftodioikisi.gr

Κατατίθεται στη Βουλή το ν/σ του ΥΠΕΣΔΑ για τις επαναπροσλήψεις – Ποιες αλλαγές θα έχει


Την Πέμπτη κατατίθεται στη Kεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις», ενώ, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, η κατάθεσή του στη Βουλή επισπεύδεται και αναμένεται να γίνει την Παρασκευή ή τη Δευτέρα. Όπως τονίζουν πηγές του ΥΠΕΣΔΑ στην aftodioikisi.gr «στόχος είναι την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο να συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όπως προέκυψε και από τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την ΑΔΕΔΥ, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα έχει μικρές αλλαγές σε σχέση με το αρχικές οι οποίες θα αποφασισθούν κατά την αυριανή συνάντηση του Νίκου Βούτση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο.
Ανάμεσα σε αυτές θα είναι η κατάργηση του θεσμού της διαθεσιμότητας με την εξής προσθήκη στο άρθρο 20 παρ.3: «Καταργούνται το άρθρο 90 Ν.4172/2013 και η υποπαράγραφος Ζ2 του Ν.4093/2012» και πιθανόν (σ.σ. στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ ο κ. Κατρούγκαλος το άφησε ανοιχτό) και η δυνατότητα η διαδικασία μετατροπής των ΙΔΑΧ σε αορίστου χρόνου να είναι προαιρετική, καθώς, όπως τονίζει η ΑΔΕΔΥ, υπάρχουν ΙΔΑΧ που θα υποστούν βλαπτική μεταβολή (θα χάσουν βαρέα ή ακόμη και την προβλεπόμενη αποζημίωση εάν αλλάξουν καθεστώς).
Ωστόσο, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός στην ΑΔΕΔΥ δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές σε θέματα που έχουν δημοσιονομικό κόστος όπως η αλλαγή μισθολογικών κλιμακίων και βαθμών των δημοσίων υπαλλήλων με βάση την πραγματική προϋπηρεσία, η αλλαγή του καθεστώτος εργασίας ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων όπως οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών από τετράωρη σε αορίστου χρόνου αλλά και η δυνατότητα μετακίνησης των διαθέσιμων που έχουν ήδη τοποθετηθεί αλλά θέλουν να επιστρέψουν στις αρχικές τους θέσεις, η οποία, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, θα γίνει στο πλαίσιο της επόμενης (μεγάλης) κινητικότητας.


aftodioikisi.gr