Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

OI ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ : ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ



Απλό, λειτουργικό ως προς την οργάνωση των σχολείων και κυρίως ισορροπημένο ως μεταβατικό σύστημα που δεν έπρεπε να ανατρέψει την έως τώρα προετοιμασία, χαρακτηρίζεται, σε πρώτη ανάγνωση, το σύστημα πρόσβασης στην Γ’ εκπαίδευση που ανακοίνωσε το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. Προκύπτει σημαντική διεύρυνση των επιλογών που θα έχουν οι υποψήφιοι για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε σχέση με την πρόβλεψη του Νέου Λυκείου αλλά και διόρθωση κάποιων στρεβλώσεων του εξεταστικού που ισχύει μέχρι εφέτος.
Τα έξι επιστημονικά πεδία γίνονται πέντε, ομαδοποιούνται σετρεις Ομάδες Προσανατολισμού Σπουδών και αποκτούν επικοινωνία μεταξύ τους με ένα πέμπτο προαιρετικό μάθημα. Όλοι οι μαθητές θα διδάσκονται τέσσερα μαθήματα προσανατολισμού αλλά θα επιλέγουν αν θα εξεταστούν σε 4 ή 5 ώστε να έχουν πρόσβαση και στις σχολές δεύτερου πεδίου. Η έκθεση παραμένει κοινό πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα και για τις 3 Ομάδες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του 360pedia.gr

  • Η πρόσβαση στις Ιατρικές από τις Ομάδες Ανθρωπιστικών σπουδών και Οικονομίας και Πληροφορικής καθίσταται πρακτικά αδύνατη. Οι υποψήφιοι αυτών των ομάδων θα έχουν μειωμένα μόρια για τις Ιατρικές καθώς οι συντελεστές βαρύτητας της Βιολογία Γ.Π. και της Έκθεσης θα είναι 0,9και 0,4 αντίστοιχα
  • Οι συντελεστές βαρύτητας 1,3 και 0,7 παραμένουν στη λογική που ισχύει στο παλιό σύστημα
  • Οι υποψήφιοι θα μπορούν με τα ίδια μαθήματα να δηλώσουν όλες τις σχολές των Πολυτεχνείων,όλα τα τμήματα των Φυσικομαθηματικών σχολών και των Οικονομικών πανεπιστημίων. Οι μεμονωμένες σχολές πληροφορικής ανά την Ελλάδα έχουν πρόσβαση από την 3η Ομάδα όπως και όλες οι Οικονομικές. Οι σχολέςΜηχανικών Η/Υ στα Πολυτεχνεία και τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Κρήτης και Πειραιά θα έχουν πρόσβαση από την 2η Ομάδα
  • Οι Κοινωνικοπολιτικές σχολές, οι Ψυχολογίες και πιθανότατα τα τμήματα ΜΜΕ θα έχουν πρόσβαση από την 1η Ομάδα
  • Οι πρόσβαση στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές θα εξακολουθήσει να γίνεται ανάλογα με το επιστημονικό αντικείμενο. Π.χ. στη σχολή Ικάρων με Μαθηματικά από τη 2η Ομάδα, στις στρατιωτικές Ιατρικές με Βιολογία, στις αστυνομικές από την 3η Ομάδα κ.ο.κ.