Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

212.897 αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - Τελευταία μέρα υποβολής η Τετάρτη


Την τέταρτη και τελευταία εβδομάδα μετά την έναρξη υποβολής αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 212.897, εκ των οποίων ιδιωτικά υποβλήθηκαν οι 91.851 ενώ σε ΚΕΠ οι 121.046.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν την επιδότηση σίτισης (84.442), ακολουθούν αυτές που αφορούν το επίδομα ενοικίου (2.610) και τελευταίες είναι αυτές για την δωρεάν επανασύνδεση ρεύματος και δωρεάν παροχή ηλεκτρική ενέργειας (1.569). Επίσης μεγάλος είναι ο αριθμός των αιτήσεων που αφορά συνδυασμό των  παροχών που σχετίζονται με το ρεύμα και την επιδότηση σίτισης (59.918), ακολουθεί ο συνδυασμός που αφορά το επίδομα ενοικίου και την επιδότηση σίτισης (20.529) και τελευταίος είναι ο συνδυασμός που αφορά τις παροχές που σχετίζονται με το ρεύμα και το επίδομα ενοικίου (936). Αρκετά υψηλός είναι αριθμός που αφoρά τον συνδυασμό και των τριών παροχών (
42.893).
Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα του          ν. 4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης τελειώνει τη Τετάρτη 20 Μαΐου 2015. 
- See more at: http://left.gr/news/stis-212897-oi-aitiseis-gia-entaxi-sto-programma-tin-antimetopisi-tis-anthropistikis-krisis#sthash.cmgF9f2G.dpuf

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Θα καταργηθεί η μεταφορά του "Αγίου Φωτός" και των λειψάνων Αγίων;


Ερώτηση για τη μεταφορά του «Αγίου Φωτός» από τα Ιεροσόλυμα καθώς και τη μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας με τιμές αρχηγού κράτους, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.


Οι βουλευτές ρωτούν του υπουργούς Άμυνας, Εξωτερικών και Παιδείας:

- πόσο κόστισε την τελευταία χρονιά συνολικά (κόστος πτήσης, κόστος διαμονής, κόστος αγημάτων και άλλων τελετών και εκδηλώσεων, κόστος ειδικών πτήσεων για τη διανομή στις Μητροπόλεις της χώρας)  η μεταφορά του «Αγίου Φωτός» για  τον Κρατικό Προϋπολογισμό;
- πόσο κόστισε η μεταφορά του ιερού σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας για τον Κρατικό Προϋπολογισμό;
- αν βρίσκεται στις προθέσεις της Κυβέρνησης η κατάργηση αυτών των οπισθοδρομικών «εθίμων» του κράτους, καθώς και των δαπανών για την εκτέλεση τους από τις υποχρεώσεις του Ελληνικού Κράτους;

Αναλυτικά η ερώτηση:
«Η μακροχρόνια οικονομική κρίση έχει αναγκάσει τους περισσότερους συμπολίτες μας να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις δαπάνες τους στα απολύτως απαραίτητα, προκειμένου να ανταποκριθούν στις δυσβάσταχτες, πολλές φορές, υποχρεώσεις τους. Στο βαθμό που ο περιορισμός αυτός αντανακλά αποφάσεις του κράτους για περικοπή δαπανών αλλά και μισθών, συντάξεων κλπ, οφείλει και το κράτος στο πλαίσιο αυτής της βαθειάς κρίσης, να ιεραρχεί διαφορετικά τις προτεραιότητές του, περιορίζοντας τις ελαστικές δαπάνες, ώστε να ανταποκρίνεται στις δύσκολες οικονομικές απαιτήσεις της εποχής.

Με αυτή τη λογική,  η μεταφορά του «Αγίου Φωτός» από τα Ιεροσόλυμα κάθε χρόνο λίγο πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα, καθώς και η πρόσφατη μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας, με τιμές αρχηγού κράτους, αφενός απαντώνται μόνο σε θεοκρατικά κράτη και αφετέρου μπορούν να λογιστούν ως περιττές δαπάνες που δεν αρμόζουν στις δύσκολες οικονομικές περιστάσεις στις οποίες βρίσκεται η χώρα.

Πέρα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός, η αεροπορική μεταφορά του «Αγίου Φωτός» και η μεταφορά του ιερού σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας με έξοδα του Ελληνικού κράτους δεν συνιστούν ούτε θρησκευτική υποχρέωση, ούτε καν μια μακραίωνη παράδοση.

Ειδικότερα, για την περίπτωση του «Αγίου Φωτός» πρόκειται για ένα πολύ σύγχρονο «έθιμο», που εγκαινίασε πρωτοβουλιακά ένας ιδιώτης το 1988. Μέχρι το 2000 ο ίδιος ιδιώτης κάλυπτε εξ ολοκλήρου και το ανάλογο κόστος. Από το 2002 όμως και εντεύθεν η ευθύνη και η δαπάνη της μεταφοράς του «Αγίου Φωτός» πέρασε στο ελληνικό κράτος. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία που συνίσταται σε ειδική πτήση και μεταφορά με τιμές αρχηγού κράτους από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα και, στη συνέχεια, σε ειδικές πτήσεις της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας με τις οποίες το «Άγιο Φως» μεταφέρεται στις μεγαλύτερες Μητροπόλεις της Ελλάδας. Πέρα από το δυσανάλογα και πιθανόν ανάρμοστο στις περιστάσεις που ζει η χώρα μας κόστος, ας αναλογιστούμε επίσης ότι κανένα από τα κράτη με μεγάλο ποσοστό ορθόδοξων πιστών δεν ναυλώνουν αεροσκάφος για τη μεταφορά του «Αγίου Φωτός» ούτε το υποδέχονται ως αρχηγό κράτους. Πρόκειται επομένως για μια όψιμη και αποκλειστικά ελληνική και προκλητικά δαπανηρή ιδιοτυπία που δύσκολα απαντάται ακόμη και σε θεοκρατικά κράτη.

Επιπλέον η μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στα νοσοκομεία για προσκύνημα των πιστών, δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία τους και συνιστά ενόχληση σε ανθρώπους που είναι πιστοί άλλων δογμάτων ή άθεοι.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο κ. υπουργός:
 
Πόσο κόστισε την τελευταία χρονιά συνολικά (κόστος πτήσης, κόστος διαμονής, κόστος αγημάτων και άλλων τελετών και εκδηλώσεων, κόστος ειδικών πτήσεων για τη διανομή στις Μητροπόλεις της χώρας)  η μεταφορά του «Αγίου Φωτός» για  τον Κρατικό Προϋπολογισμό;
Πόσο κόστισε η μεταφορά του ιερού σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας για τον Κρατικό Προϋπολογισμό;
Βρίσκεται στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση αυτών των οπισθοδρομικών «εθίμων» του κράτους, καθώς και των δαπανών για την εκτέλεση τους από τις υποχρεώσεις του Ελληνικού Κράτους;
 

Οι ερωτώντες βουλευτές
 
Μπαλαούρας Γεράσιμος

Βάκη Φωτεινή

Γαϊτάνη Ιωάννα

Καββαδία Αννέτα

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κυρίτση Αγλαΐα

Σαμοϊλης Στέφανος

Τζούφη Μερόπη
- See more at: http://left.gr/news/voyleytes-syriza-tha-katargithei-i-metafora-toy-agioy-fotos-kai-ton-leipsanon-agion#sthash.U9C4Ltml.dpuf

Κοινή δήλωση των Περιφερειαρχών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, για την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ του Αιγαίου




Κοινή Δήλωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ.κ. Γιώργου Χατζημάρκου και Χριστιάνας Καλογήρου για την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ του Αιγαίου. 

«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου, βρίσκονται στο στόχαστρο τουλάχιστον μια πενταετία, πριν εμφανιστούν στο προσκήνιο οι "δανειστές". Πρωτίστως, η χώρα μας πρέπει να πιστεύει στα θέματα που υποτίθεται ότι καλείται να υπερασπισθεί. 
Και σήμερα, το πολιτικό προσωπικό που μας υπηρετεί, καλείται για μια ακόμη φορά να αποδείξει αν πιστεύει στη νησιωτικότητα ή θεωρεί τα νησιά μας "βάρος"». 

Η ΝΕΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕ - ΟΤΑ

Συγκροτήθηκε, σήμερα, σε σώμα η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ).
Η σύνθεσή της, όπως προέκυψε από τις αρχαιρεσίες, είναι η εξής:
Πρόεδρος: Μπαλασόπουλος Θέμης
Αντιπρόεδρος Α΄: Γκιτάκος Βασίλης
Αντιπρόεδρος Β΄: Πολυζώης Σπυρίδων
Γενικός Γραμματέας: Πετρόπουλος Βασίλης
Ταμίας: Παπαδοπούλου Μαρία
Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας: Τσούνης Γιάννης
Αναπληρωτής Ταμίας: Μοναστηρίδης Μηνάς
Έφορος Οργανωτικού: Κωνσταντάς Σπύρος
Έφορος Δημοσίων Σχέσεων: Τράκας Νίκος
Μέλη: ΠολυμερόπουλοςΒασίλειος, Κυριαζής Χρύσανθος
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΣΙΠΡΑΣ : " ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ

«Ναι» σε συμβιβασμό υπό όρους τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την επίτευξη μίας αμοιβαίας συμφωνίας», είπε ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνοντας την σκληρή προσπάθεια και τον αγώνα που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα αναλυτικό κείμενο στους θεσμούς το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για μία βιώσιμη συμφωνία.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τίμιο αγώνα τον οποίο καταβάλει η Αθήνα, υπογραμμίζοντας πως παρά τη χρηματοδοτική ασφυξία, έχουμε ανταποκριθεί σ' όλες τις υποχρεώσεις μας.
Παράλληλα άφησε αιχμές κατά των Ευρωπαίων εταίρων σημειώνοντας πως υπάρχουν κύκλοι στην Ευρώπη, οι οποίοι δεν θέλουν την επίτευξη συμφωνίας. «Είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε σε συμβιβασμούς. Η συμφωνία θα επιλύει το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας. Θέλουμε μία συμφωνία, η οποία δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα, δεν θα κλείνει τα μάτια στα προβλήματα. Η συμφωνία θα επιλύει το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας. Η συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει την εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και δεν θα πρέπει να προβλέπει νέα μέτρα λιτότητας».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η έλλειψη ρευστότητα δεν αποτελεί ευθύνη ή επιλογή αλλά συνιστά διαπραγματευτική τακτική των εταίρων.
«Προτεραιότητα της κυβέρνησης η επίτευξη συμφωνίας. Όταν επιλυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας θα γίνει το μεγάλο άλμα προς τα μπροστά», είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι κοινωνικά άδικη και μη ρεαλιστική και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της ευημερίας για όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες.
«Χρειαζόμαστε μία ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης, όχι μόνο στις εξαγωγές», σημείωσε και πρόσθεσε πως «χρειαζόμαστε μία ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα πλεονεκτήματα της χώρας, δηλαδή ανθρώπινο δυναμικό, φυσικοί πόροι και γεωπολιτική θέση».
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην αύξηση της μισθωτής εργασίας και στον επαναπατρισμό των εξειδικευμένων εργατών, διαμηνύοντας παράλληλα ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων.
Παράλληλα υποστήριξε ότι το κύριο πρόβλημα στην προσπάθεια ανάκαμψης αφορά τη λειτουργία και τις δομές της δημόσιας διοίκησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αιχμές Μητσοτάκη για τους χειρισμούς Σαμαρά

Αιχμές Μητσοτάκη για τους χειρισμούς Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες της οικονομίας που υπονόμευσαν την πορεία και το μέλλον της χώρας που βγήκαν στην επιφάνεια με το ξέσπασμα της κρίσης.
Το κυριότερο πρόβλημα αφορά την λειτουργία και τις δομές της Δημόσιας Διοίκησης:
Αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού, επικάλυψη αρμοδιοτήτων.
Κύριος στόχος της κυβέρνησης μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης είναι να ασχοληθεί με την βελτίωση των παθογενειών χωρίς μειώσεις μισθών και προσωπικού.
Οι άξονες για τη δημόσια διοίκηση
Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τους άξονες και το νέο οργανόγραμμα των υπουργείων
«Πρώτος άξονας ο νέος οργανισμός των Υπουργείων», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Δεύτερος άξονας η απλοποίηση των διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης συμπεριλαμβανομένων των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις.
Κωδικοποίηση της νομοθεσίας, αιτούμενο του επιχειρηματικού κόσμου και όλων των πολιτών.
Απλοποίηση φορολογικού συστήματος και φορολογικών διαδικασιών.
Καταπολέμηση φοροδιαφυγής και δημιουργία σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος.
Αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς.
Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης πολιτικής και διοικητικής».
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι βασικός διαπραγματευτικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα διασφαλίζει γενναίο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα.
«Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται στο διηνεκές από την εξωτερική χρηματοδότηση. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα εσωτερικά εργαλεία χρηματοδότησης. Πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας. Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Επίσης ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πρωτοβουλία για μακρόπνοη συνεργασία του ελληνικού Δημοσίου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη. «Σύντομα αναμένεται η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα», είπε.
Στο τέλος της ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή την ένταξη στην αναπτυξιακή τράπεζα των αναδυόμενων οικονομιών. «Έχει κατατεθεί πρόταση στους θεσμούς για το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρηματικών».
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, έχει τη δυνατότητα να κάνει άλματα προς τα μπρος. Να διαπραγματευτούμε σκληρά και με ασφάλεια, ώστε να αποκομίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη. Το μέλλον βρίσκεται μπροστά μας, οι προκλήσεις είναι μεγάλες, όλοι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/587898/tsipras-eimaste-stin-teliki-eytheia-gia-epiteyxi-symfonias#ixzz3aVoIWMnk

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΟΥ " ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΟΥΝΚΕΡ "

Θερμό παρασκήνιο και ερωτήματα προκαλεί η δημοσίευση από το «Βήμα» του λεγόμενου «σχεδίου Γιούνκερ», ενός εγγράφου που φέρεται να αποτελεί την πρόταση - παρέμβαση της Κομισιόν για συμφωνία και διέξοδο στην ελληνική λύση. Το έγγραφο, το οποίο κατά το «Βήμα» βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των εμπλεκομένων πλευρών, κινείται κοντά στις ελληνικές θέσεις και περιγράφει συμφωνία και χρηματοδότηση σε δύο στάδια, κατ' αρχήν τον Ιούνιο και εν συνεχεία τον Σεπτέμβριο. Πηγές του Μαξίμου, ωστόσο, δηλώνουν ότι τέτοιο έγγραφο δεν έχει φθάσει ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κανονικά και ότι απόψε στις 21.30 έχει προγραμματιστεί νέα τηλεδιάσκεψη του Brussels Group. 
Eπίσης, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ έγραψε στο twitter ότι «δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις αναφορές Μέσων Ενημέρωσης για την πρόταση Κομισιόν/Γιούνκερ για την Ελλάδα. Δεν είμαστε ενήμεροι για τέτοια πρόταση. Εργαζόμαστε για μια επικοδομητική συμφωνία».
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε μετά τις δηλώσεις Μπράιτχαρτ κι ένα tweet του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη που έγραψε ότι «κάποιοι ίσως επδιώκουν να κάψουν την προσπάθεια για διεξοδο».
Τί αναφέρει το δημοσίευμα του «Βήματος»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Βήματος», η Κομισιόν απέστειλε το μεσημέρι της Δευτέρας ένα πολυσέλιδο κείμενο, με τίτλο «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα», προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές της διαπραγμάτευσης, ώστε να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό μια συμφωνία. Οπως αναφέρει η εφημερίδα και το ρεπορτάζ του Ζώη Τσώλη, στο συγκεκριμένο κείμενο τίθενται οι προϋποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.
Η πρώτη προϋπόθεση είναι να ληφθούν (σ.σ. να νομοθετηθούν) τα συμφωνηθέντα μέτρα, τα οποία περιγράφονται στην πρώτη λίστα του κειμένου ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 - 2016.
Η δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία, είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.
Οι στόχοι του προγράμματος
Στο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 - 2018 που είναι οι εξής:
-2015 Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ
-2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ
-2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ
-2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Μέτρα 5 δισ. ευρώ
Στην πρώτη λίστα περιγράφονται τα μέτρα για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016. Τα μέτρα είναι:
-η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.
-Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα πρό της μείωσης επίπεδα
-Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος
-Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος
-Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωποαικής Ενωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.
-Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της
-Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.
-Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ - δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».
Επίσης στο κείμενο - κατ΄ουσίαν έκθεση αξιολόγησης και πρόπλασμα της νέας συμφωνίας - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια
Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ
Στο κείμενο αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ που περιληπτικά περιγράφονται ως εξής:
-η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο). Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.
Κατόπιν τούτων οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.
Οι πόροι
Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:
- η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.
- το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και
- μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.
Η πρόταση της Κομισιόν έχει παραληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, βρίσκεται ήδη στα χέρια των θεμών ΕΚΤ και ΔΝΤ, και τις επόμενες ημέρες αν όχι ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα συναντήσεων που απαιτούνται (σύγκλιση EwG, Eurogroup) που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.
Την ίδια στιγμή, πάντως, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα και ότι δεν είναι εις γνώσιν μιας τέτοιας πρότασης: «Εργαζόμαστε για μια συνολική συμφωνία», δήλωσε.

tvxs.gr

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ





------------------------------------------------0000russia        
Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΣΜΑ*
Σε επικίνδυνα μονοπάτια βρίσκονται και πάλι τα Βαλκάνια. Με αφετηρία την ΠΓΔΜ και το όνειρο κάποιων γιαΜεγάλη Αλβανία, η απειλή της βίας και του εθνικισμού επανέρχεται και πάλι στην περιοχή. Σε μια περίοδο έξαρσης των διεθνών γεωστρατηγικών ανταγωνισμών, οι βαλκανικοί λαοί κινδυνεύουν να συρθούν σε νέο κύκλο συγκρούσεων, με φόντο από τη μια, τα σκάνδαλα πολιτικής διαφθοράς σε Σκόπια και Τίρανα, από την άλλη, την οικονομική εξαθλίωση δίχως τέλος , όπου έχουνε εγκλωβιστεί,
Το νέο αιματοκύλισμα στο Κουμάνοβο με 22 νεκρούς – 14 αλβανόφωνοι ένοπλοι και οκτώ αστυνομικοί- την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε πόσο εύθραυστες παραμένουν οι ισορροπίες. Και πόσο κενές περιεχομένου αποδεικνύονται σε περιόδους διεθνών ανακατατάξεων, οι διακηρύξεις περί «καλής γειτονιάς», όσο εξακολουθούν να υφίστανται γκρίζες ζώνες και ανεπίλυτες διαφορές. Η δεξιά κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι εδώ και μήνες αντιμετωπίζει σφοδρό πόλεμο που έχουν κηρύξει εναντίον της η αντιπολίτευση, τμήμα της αστικής τάξης της χώρας, καθώς και οι δυτικές δυνάμεις επιχειρώντας να σφραγίσουν το τέλος της εποχής της. Μιας εποχής εθνικιστικής έξαρσης, κατά την οποία δεν σημειώθηκε η παραμικρή πρόοδος σε σειρά ζητήματα, από την ονομασία και την κόντρα με τη Αθήνα μέχρι την σχέση με τον Αλβανόφωνο πληθυσμό.
Πλέον ο Γκρούεφσκι αντιμετωπίζει κατηγορίες ακόμα και ότι προκάλεσε με πράξεις και παραλήψειςτα πρόσφατα επεισόδια βίας. Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτικών αντιπάλων του, φέρεται να έβαλε το χέρι του στην εκδήλωση των αιματηρών γεγονότων που δίνουν έδαφος στις επεκτατικές βλέψεις των Τιράνων. Όπως υποστηρίζουν οι επικριτές του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επιχειρεί να πετύχει την πολιτική του επιβίωση, επενδύοντας σε σκοτεινές αλλά γνωστές τακτικές: Απέναντι στο ενδεχόμενοπαράδοσης της χώρας στο έλεος των τυφλών συγκρούσεων και των δυνάμεων του αλβανικού εθνικισμού, ελπίζει ότι θα κερδίσει τη λαϊκή υποστήριξη. Ο ίδιος, αποτελώντας βασικό πολιτικό εκφραστή των εθνικιστικών τάσεων στη χώρα, αυτοπροβάλλεται ως ο πλέον κατάλληλος υπέρμαχος των εθνικών συμφερόντων.
Οι υποστηρικτές της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης, από την πλευρά τους, δεν παραδίδουν τα όπλα αμαχητί. Αντίθετα, η διεθνής συγκυρία φαίνεται να τους ευνοεί. Ήδη έχουν καλέσει αρκετές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις με αίτημα την παραίτηση Γκρούεφσκι, ενώ για σήμερα Κυριακή διοργανώνουν μεγάλη διαδήλωση στα Σκόπια. Παράλληλα, οι πιέσεις από τον εξωτερικό παράγοντα, με αλλεπάλληλες εκκλήσεις διεθνών δυνάμεων από τις ΗΠΑ και την Βρετανία μέχρι την Γερμανία, την Ιταλία και την Βουλγαρία, υποχρέωσαν τον Γκρουέφσκι σε αναδίπλωση. Σε μια πρώτη ένδειξη για διάθεση συμβιβασμού, αναγκάστηκε να ζητήσει την παραίτηση υψηλότατων στελεχών. Επιπλέον, αποδέχτηκε την διοργάνωση συνάντησης πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες εξόδου από την κρίση.
Οι προσπάθειες να ηρεμήσει τα πνεύματα είχαν εν μέρει αποτέλεσμα. Η αμερικάνικη πρεσβείαχαιρέτησε τις καρατομήσεις τριών υπουργών: της υπουργού Εσωτερικών Γκοργκάνα Γινακούλοφσκα, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκε η αστυνομία, του υπουργού μεταφορών Μίλε Γιανακίεφσκι και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σάσο Μιγιάλκοφ, πρώτου εξαδέλφου του πρωθυπουργού. Ωστόσο με νωπό ακόμα το αίμα που χύθηκε στο Κουμάνοβο , οι γειτονικές χώρες παραμένουν ανήσυχες. Η Βουλγαρία και η Σερβία ενίσχυσαν προληπτικά τη στρατιωτική φύλαξη των συνόρων. Ο κίνδυνος να διαδοθεί η κρίση εκτός ΠΓΔΜ, με την απειλή νέας αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων, δεν είναι αμελητέος, μονολότι η κρίση είχε αφετηρία μια φαινομενικά αμιγώς εθνική υπόθεση.
Όλα ξεκίνησαν με αφορμή την αποκάλυψη, από την αντιπολίτευση, σειράς σκανδάλων με κατηγορίες περί διαφθοράς, νοθείας εκλογών και τηλεφωνικών υποκλοπών. Πρωταγωνιστές στις εν λόγω υποθέσεις οι παραιτημένοι υπουργοί. Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι, απαντώντας στους επικριτές, έκανε λόγο για σχέδιο ανατροπής από δυνάμεις της αντιπολίτευσης, σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών. Ωστόσο η αντιπολίτευση επιμένει επί 3,5 και πλέον μήνες, να καταγγέλλει και νααπαιτεί παραίτηση της νυν κυβέρνησης, καθώς και σχηματισμό μεταβατικής, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκλογές.Οι παρεμβάσεις από τις πρεσβείες πολλών χωρών στα Σκόπια δεν άργησαν και κορυφώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με ανοιχτές πιέσεις για παραιτήσεις υπουργών, με πρόσχημα να διευκολυνθούν οι έρευνες για τις καταγγελίες. Όπερ και εγένετο. Ωστόσο ούτε οι παραιτήσεις υπουργών ούτε και η άκαρπη πρώτη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή του πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζες Μπάλι και του επικεφαλής της αποστολής της ΕΕστη χώρα Άιβο Όραβ αρκούν για να διαλύσουν τα σύννεφα που πυκνώνουν πάνω από τα Βαλκάνια. 
Το αιματηρό επεισόδιο στο Κουμάνοβο δεν ήταν το πρώτο κρούσμα ένοπλης βίας. Στις 12 Απριλίου είχαν εισβάλει στο αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκόσιντσε, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο, περίπου 40 οπλισμένοι Αλβανοί. Αφόπλισαν τους αστυνομικούς και έκλεψαν μεγάλες ποσότητες οπλισμού. Οι αρχές των Σκοπίων ανακοίνωσαν, την περασμένη Δευτέρα, ότι κάποιοι από τους συλληφθέντες που συμμετείχαν στις συγκρούσεις στο Κουμάνοβο ομολόγησαν ότι συνδέονται με την εισβολή. Επιπλέον γνωστοποίησαν ότι ανακάλυψαν 61 αυτόματα όπλα και οκτώ κιβώτια πυρομαχικών, σε τοποθεσία χωριού κοντά στο αστυνομικό φυλάκιο.
Ο περιορισμός των κρουσμάτων της βίας αλλά και ο βαθμός στον οποίο η ΠΓΔΜ θα ξεπεράσει την κρίση χωρίς να χυθεί νέο αίμα κρίνεται σε μεγάλο βαθμό αυτές τις ώρες από τη συμμετοχή στη σημερινή αντικυβερνητική διαδήλωση. Οι πολιτικοί «καθοδηγητές» της βίας θα σκεφθούν περισσότερο να στήσουν νέα προβοκάτσια με το λαό στους δρόμους. Κατά τα άλλα, οι προσδοκίες τόσο της τοπικής ελίτ όσο και των Αμερικανών και Ευρωπαίων, που ευελπιστούν σε πιο μετριοπαθή κυβέρνηση, η οποία θα εξυπηρετήσει αποτελεσματικότερα, σε αυτή τη συγκυρία, το σχέδιό τους για επιτάχυνση της πορείας της χώρας προς τις ευρωατλαντικές συμμαχίες, μοιάζουν να δικαιώνονται. Χωρίς να αποκλείεται μελλοντική επαναπροσσέγγιση με τη Σερβία και τη Ρωσία.  
*Πηγή: ''Εφημερίδα Πρίν''

OI ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΤΑΚΤΗΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗΣ

(Κυρ. 17/5/15 -15:48) 
ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
ΚΑΝΕΝΑΣ «ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ» ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 
Εντείνουν τις πιέσεις τους οι αποκαλούμενοι ''εταίροι'' προς την κυβέρνηση εκβιάζοντας τόσο για μια συμφωνία που θα περιέχει μέτρα μνημονιακής κοπής, όσο και για την άμεση εφαρμογή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων – απορρυθμίσεων, προκειμένου να ξεκλειδώσουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, της οποίας έχουν φροντίσει να έχει εξαντλήσει πια τα όριά της.
Οι υπεύθυνοι για τον στραγγαλισμό της οικονομίας και για τα δεινά που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά στρώματα από τα μνημόνια, απαιτούν εδώ και τώρα άμεση πρόταση νέων  μέτρων λιτότητας προτρέποντας την κυβέρνηση να επιταχύνει την υποχώρηση της από οποιεσδήποτε «κόκκινες γραμμές», δίνοντάς της διορία λίγων ημερών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.
Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιοποιήθηκε χτες (16/5) η χρεοκοπία της χώρας βρίσκεται επί θύραις.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «Δεν υπάρχει πιθανότητα το ελληνικό κράτος να πληρώσει τη δόση αν δεν επέλθει κάποια συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους» ενώ επισημαίνεται ότι μέσα στον Ιούνιο το συνολικό ποσό των δόσεων προς το ΔΝΤ είναι της τάξης του 1,5 δις ευρώ.
Στο σημείωμα του ΔΝΤ επίσης τονίζεται η κρισιμότητα της επόμενης συνάντησης κορυφής στη Ρίγα, η οποία φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία και για την κάλυψη της δόσης προς το Ταμείο.
Όπως αναφέρεται και στο απόρρητο έγγραφο οι κύριες απαιτήσεις του ΔΝΤ προς την ελληνική πλευρά είναι να εφαρμόσει άμεσα  τις μεταρρυθμίσεις-απορρυθμίσεις όσον αφορά το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά και την κατάργηση της επαναπρόσληψης 4.000 δημόσιων υπαλλήλων.


Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μιλώντας στην Bild ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και εντείνοντας τις πιέσεις και εκβιασμούς ξεκαθάρισε ότι «μόνο όταν η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το επόμενο βήμα του προγράμματος μεταρρύθμισης μπορεί να δοθεί η επόμενη δόση», αναφέροντας ότι η Ελλάδα αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της Ευρωζώνης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και σε μια επίδειξη … «δημοκρατικότητας» ο Μαλτέζος ΥΠΟΙΚ Έντουαρντ Σικλούνα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg δεν δίστασε να δηλώσει ότι θεωρεί ως μεγαλύτερο εμπόδιο στην πορεία των διαπραγματεύσεων την …εντολή του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση κατά τις πρόσφατες εκλογές!  «Η εντολή που έχει η ελληνική κυβέρνηση, αυτό είναι το εμπόδιο, και για αυτό κάποιοι ρωτάνε εάν θα πρέπει να υπάρξει ένα δημοψήφισμα. Θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος όπου η εντολή θα τροποποιούνταν. Η κυβέρνηση θα ζητούσε την άδεια από το εκλογικό σώμα για να τροποποιήσει τις υποσχέσεις της, που δεν μπορεί να κρατήσει», δήλωσε συγκεκριμένα.
Είναι πλέον προφανές ότι οι δανειστές και οι εκπρόσωποί τους εμφανίζονται άτεγκτοι στις απαιτήσεις τους, αξιώνοντας από  την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει κατά κράτος από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, να εγκαταλείψει τις προοδευτικές αρχές της και αξίες και να λάβει νέα σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα, όπως ακριβώς και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.
Η Ελλάδα οφείλει να μην υποκύψει και δεν θα υποκύψει, στις πιέσεις των δανειστών για αθέμιτους συμβιβασμούς που θα περιλαμβάνουν μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, κόντρα στις ριζοσπαστικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Σε μια ευρωζώνη που παραπαίει μέσα στα αδιέξοδά της, οι απειλές περί πτώχευσης και επιστροφής της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα με τις οποίες επιχειρούν οι κυρίαρχοι ευρωενωσιακοί κύκλοι να εκβιάσουν και να οδηγήσουν την κυβέρνηση σεταπεινωτική υποχώρηση, δεν θα πρέπει να σκιάζουν τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση στο όνομα τηςλαϊκής εντολής που έλαβε, θα πρέπει να μείνει και θα μείνει, με τη στήριξη του ελληνικού λαού,ανυποχώρητη, αποκαλύπτοντας ότι το μαχαίρι που βάζουν οι δανειστές στο λαιμό της χώρας κόβει και από τις δύο πλευρές.


Το ενδεχόμενο μιας μη- συμφωνίας θα στοιχίσει πολύ περισσότερο στους «εταίρους», αφού η χώρα μας διαθέτει πολλές εναλλακτικές και βιώσιμες λύσεις.

ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΕΡΤ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ



Συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή και τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπη Ταγματάρχη είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, από τους οποίους ζήτησε μια ΕΡΤ αντικειμενική, όχι φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης, που θα βάζει την κυβέρνηση στον πυρήνα της πολιτική κριτικής από τα ενημερωτικά προγράμματα.
Ο Αλέξης Τίπρας ανέφερε ότι η ΕΡΤ ανοίγει την επόμενη Δευτέρα, ενώ σημείωσε ότι πρώτο μέλημα της νέας διοίκησης θα είναι η ομαλή επιστροφή των εργαζομένων.
Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στους κ.κ. Τσακνή και Ταγματάρχη την απόφαση της νέας κυβέρνησης να ξεκινήσει μια προσπάθεια ριζικής επαναλειτουργίας της Δημόσιας Τηλεόρασης έξω από τις παθογένειες του παρελθόντος.
Ζήτησε μια ΕΡΤ «πολυφωνική, ανεξάρτητη, που θα αποτελέσει πρότυπο λειτουργίας δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός κάλεσε τη νέα διοίκηση να αποκαταστήσει τη χαμένη σχέση των πολιτών με την ΕΡΤ που προκάλεσε το μαύρο.
«Το έργο σας θα είναι δύσκολο, η πρόκληση και οι προσδοκίες υψηλές. Σας ζητώ η κυβέρνηση να βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής κριτικής από τα ενημερωτικά προγράμματα της ΕΡΤ. Όραμά μας είναι μια ΕΡΤ αντικειμενική και όχι φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης. Αναμένω άμεσα να ετοιμάσετε τη Συμφωνία Αρχών που προβλέπει ο νέος νόμος, συμφωνία που θα σας θωρακίζει από οποιαδήποτε απόπειρα “εργαλειοποίησης’» είπε.
Ο κ. Τσίπρας έκλεισε το επόμενο ραντεβού στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου στις 11 Ιουνίου, ημέρα που έκλεισε η ΕΡΤ πριν από δύο χρόνια, «για να γιορτάσουμε τη νίκη του αγώνα».

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΣΤΗΝ ΤτΕ




Νέες σκιές πέφτουν πάνω από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή αυτή τη φορά τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το διαγωνισμό για τη πληρωμή πέντε θέσεων έμμισθων δικηγόρων για τις ανάγκες της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών της ΤτΕ.

Σε ένα διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 735 δικηγόροι επελέγησαν τελικά εννέα. Μεταξύ αυτών, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Δημοκρατίας, η δικηγόρος Μάρθα Καββαθά, στενή συνεργάτης του κ. Στουρνάρα από τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, από τα χέρια της οποίας έχουν περάσει πολλά από μνημονιακά νομοσχέδια της περιόδου 2012-2014.

Σημειώνεται ότι η ΤτΕ είχε προκηρύξει στις 5 Δεκεμβρίου 2014 διαγωνισμό για την πλήρωση πέντε θέσεων έμμισθων δικηγόρων, με σύμβαση έμμισθης εντολής και πλήρη απασχόληση, για την κάλυψη ισάριθμων θέσεων της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών (τελικά προσελήφθησαν εννέα άτομα).

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η σχετική προκήρυξη είχε προκαλέσει αντιδράσεις εντός της τράπεζας, καθώς η Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών θεωρείται ήδη υπερστελεχωμένη.

Παράλληλα, εκφράστηκαν πολλές αντιδράσεις για το γεγονός ότι η ΤτΕ απέκλεισε δικηγόρους άλλων περιοχών της Ελλάδας.
koutipandoras.gr