Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΓΕΡΟΥΝ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, απαντώντας  πρόσφατα σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ανανέωσης της θητείας του κ. Ντάισελμπλουμ, απάντησε ως εξής: «Ο Γερούν είναι ένας εξαιρετικός πρόεδρος τoυ Eurogroup. Το επαναλαμβάνω: ο Γερούν είναι ένας εξαιρετικός πρόεδρος του Eurogroup και το αποδεικνύει από τον τρόπο με τον οποίο εμψυχώνει, διευθύνει τις δύσκολες συζητήσεις, τις περίπλοκες διαβουλεύσεις σχετικά με το θέμα της Ελλάδας».
Πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί που ένας τόσο σημαντικός άνθρωπος συντονίζει μεγάλο μέρος των συζητήσεων που αφορούν την τύχη της χώρας μας. Ο κ. Ντάισελμπλουμ λοιπόν, σπούδασε  agricultural economics στο Πανεπιστήμιο του Βαγκενίνγκεν. Το Νοέμβριο του 2012, μετά από τον διορισμό του ως υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, στο βιογραφικό του που είχε αναρτηθεί στις επίσημες ιστοσελίδες της ΕΕ αναφερόταν ότι είχε Master από το University College Cork της Ιρλανδίας. Η αποκάλυψη ότι δεν είχε αποκτήσει ποτέ μεταπτυχιακό τίτλο από το συγκεκριμένο ίδρυμα δημιούργησε έναν θόρυβο που γρήγορα ξεχάστηκε και αποδόθηκε σε λανθασμένη πληροφόρηση από υπαλλήλους του υπουργείου του κτλ κτλ. Σήμερα στη Wikipedia αναφέρεται πως «πραγματοποίησε έρευνα στα οικονομικά των επιχειρήσεων στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Κορκ στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, από το οποίο δεν απέκτησε κάποιο πτυχίο». Η δυσάρεστη επίγνωση ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup δεν έχει ούτε ένα Master-άκι, ίσως και ο καημός του να δείξει ότι τελικά έχει τις περγαμηνές για αυτόν τον τίτλο, οδήγησε σε διορθωτικές κινήσεις: τώρα η αγγλική εκδοχή της Wikipedia γράφει πως σπούδασε «agricultural economics στο Wageningen University (…) από το οποίο απέκτησε το πτυχίο του ingenieur το 1991, το οποίο είναι ισότιμο με master».
Εντάξει, σπουδαία μόρφωση δεν έχει, αλλά δεν πειράζει. Ας δούμε λίγο την επαγγελματική του πορεία. Δυστυχώς, το σχετικό λήμμα δεν περιλαμβάνει απολύτως τίποτα. Στη Wikipedia δεν αναφέρεται κάτι, και το κείμενο περνάει κατευθείαν στο κεφάλαιο «Πολιτική σταδιοδρομία», όπου και αναφέρεται ότι «το 1985 έγινε μέλος του Εργατικού Κόμματος», μετά «εργάστηκε για την κοινοβουλευτική ομάδα του Εργατικού Κόμματος», ύστερα «για το Υπουργείο Γεωργίας, Φύσης και Αλιείας», αργότερα «ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Βαγκενίνγκεν», στη συνέχεια βουλευτής κτλ κτλ. Με λίγα λόγια έχει ξεκινήσει ως κομματικό στέλεχος και συνέχισε ως τέτοιο. Όχι ότι αυτό είναι έγκλημα. Αυτές οι κατηγορίες όμως βαραίνουν συνήθως αριστερούς πολιτικούς (όπως τον σημερινό Έλληνα πρωθυπουργό), οι οποίοι «τράφηκαν από την κομματική γραφειοκρατία» και «δεν ξέρουν πως είναι να βγάζεις το ψωμί σου με τον ιδρώτα σου». Στην περίπτωση όμως του «τεμπέλη» κ. Ντάισελμπλουμ μπορούμε πιο εύκολα να κάνουμε τα στραβά μάτια.
Εντάξει λοιπόν. Ούτε επαγγελματική εμπειρία διαθέτει. Μια αξιόλογη πολιτική εμπειρία μπορεί όμως να δικαιολογήσει την αναρρίχηση του σε αυτό το αξίωμα. Αλλά ο Γερούν δεν την είχε ούτε αυτή. Έγινε υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας στις 5 Νοεμβρίου 2012 και ξαφνικά προωθήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup στις 21 Ιανουαρίου 2013, δηλαδή μόλις 2,5 μήνες αργότερα!
Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος. Πως αλλιώς να εξηγηθεί η γρήγορη αναρρίχησή του σε αυτό το αξίωμα; Ή μήπως υπάρχει άλλη εξήγηση τελικά; Την είχε δώσει περιέργως η Καθημερινή το 2013, όταν ο σημερινός πρόεδρος του Eurogroup είχε μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, σε μια εποχή που η πολιτική πόλωση ήταν μικρότερη και η εφημερίδα δημοσίευε που και που τέτοια άρθρα. Σε ένα ιδιαίτερα επιθετικό κείμενο, στο οποίο ο κ. Ντάισελμπλουμ περιγραφόταν ως ένας άνθρωπος με «έλλειψη κατάρτισης στα μακροοικονομικά», η εξήγηση που δινόταν για την τοποθέτησή του στην νευραλγική θέση του Προέδρου του Εurogroup, ήταν η εξής: «Έχοντας μόλις τρεις μήνες συνολική υπουργική εμπειρία (!), επελέγη για τη θέση του επικεφαλής του Εurogroup, μόνο και μόνο επειδή όλοι οι άλλοι περισσότερο καταρτισμένοι και έμπειροι υποψήφιοι αποκλείστηκαν λόγω εθνικότητας. Η Αυστρία εκπροσωπείτο ήδη από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Εurogroup (ΕWG), η Γερμανία από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η Φινλανδία από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ολι Ρεν, η Ιταλία από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η Γαλλία στόχευε σε μία καλύτερη θέση μετά τις ευρωεκλογές του 2014 και ούτω καθ' εξής...». Σε άλλη ανάρτηση, μπορεί να διαβάσει κανείς μια παρόμοια εξήγηση: «Υπουργός Οικονομικών μίας ‘μικρής’ χώρας της ευρωζώνης που διατηρεί ακόμα την ανώτατη αξιολόγηση των τριών ‘Α’. Προερχόμενος από την Benelux, τη βασική ‘δεξαμενή’ Ευρωπαίων πολιτικών. Μέλος Εργατικού Κόμματος». 
Καμία αναφορά στις ικανότητές του. Για να μην τον αδικούμε όμως... Υπάρχουν σίγουρα σημαντικοί λόγοι για τους οποίους πολιτικοί όπως ο κ. Σαπέν εκφράζονται σήμερα με τόσον ενθουσιασμό για έναν άνθρωπο που δεν έχει παρά ελάχιστα τυπικά προσόντα. Πραγματικά, υπάρχουν σοβαροί δομικοί λόγοι: ο κ. Ντάισελμπλουμ ενσαρκώνει το σύγχρονο ευρωπαϊκό όραμα.
Αρκετά τεχνοκράτης για να απορρίπτει όσες ενοχλητικές συζητήσεις πάνε να τεθούν σε ένα ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο. Στην περίπτωσή του ισχύει αυτό που έγραψε πρόσφατα ο Χρήστος Χατζηιωσήφ για την περίπτωση της Ελλάδας, αν και κάλλιστα θα μπορούσε να ισχύει για όλη την Ευρώπη: «Ποτέ η Ελλάδα δεν διέθετε τόσους πολλούς οικονομολόγους και τόση λίγη οικονομική σκέψη».
Αρκετά μορφωμένος για να μπορεί να διαχειριστεί το τεχνοκρατικό του χαρτοφυλάκιο (αλλά αρκετά αμόρφωτος για να έχει μια ευρύτερη παιδεία που θα του επιτρέψει να δει τη μεγάλη ιστορική εικόνα).
Και βέβαια, αρκετά ‘πολιτικός’ για να χρησιμοποιεί τη ραδιουργία και το ψεύδος και για να ελίσσεται όπως οι καιροί απαιτούν στη σημερινή Ευρώπη. Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ είχε δεσμευτεί προφορικά για χαλάρωση των κανόνων χρηματοδότησης από την ΕΚΤ μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά η δέσμευση ουδέποτε τηρήθηκε, ο επικεφαλής του Eurogroup δεν μπήκε καν στον κόπο να τον διαψεύσει. Αντίθετα, αποδεχόμενος το ψεύδος του απάντησε με έναν φοβερό κυνισμό: «Παίξατε και χάσατε».
Και σίγουρα, αρκετά πολιτικάντης, με βάση και την κομματική του θητεία, ώστε να είναι υπάκουος προς τον ισχυρό Σόιμπλε, αλλά σθεναρός προς τον αδύναμο Τσίπρα. Να λοιπόν η βασική ερμηνεία που εξηγεί γιατί αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται εκεί που βρίσκεται: το συμπαθές πρόσωπο του κυρίου Ντάισελμπλουμ είναι το ιδανικό πρόσωπο της σύγχρονης Ευρώπης…

tvxs.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙΕΛΕ : ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ MEDIA ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΜΠΑΛΤΑ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας Μ. Κουρουτός απέστειλε την Τρίτη ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, επικρίνοντας όλους όσους καταφέρονται εναντίον του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά.
Ο κ. Κουρουτός επισημαίνει - μεταξύ άλλων - πως υπάρχει μια ολιγομελής ομάδα επιχειρηματιών που επιδιώκει τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και τη μετατροπή του δημόσιου αγαθού της Παιδείας σε προνόμιο για ελάχιστους.
Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του προέδρου της ΟΙΕΛΕ έχει ως εξής:
«Παρακολουθώ, όπως και όλοι οι συμπολίτες μας, την πρωτοφανή σε ένταση και προβολή από συγκεκριμένα ΜΜΕ επίθεση που δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Σε κάθε δημοκρατία η αμφισβήτηση και η κριτική με λόγο και επιχειρήματα είναι αναγκαία. Όμως η «ιερή οργή», ο φανατισμός και η υστερία κρύβουν σκοπιμότητες και είναι χρέος μου, απέναντι στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, να αναδείξω κάποιες από αυτές με σκοπό να ακουστεί και η άλλη πλευρά, η οποία εντέχνως καταπνίγεται.
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι κάθε νέα απόπειρα νομοθέτησης στο χώρο της Παιδείας είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Το σύστημά μας, είναι διαχρονικά δομημένο με σαθρά υλικά, χωρίς σοβαρό σχέδιο και όραμα στρατηγικής. Ωστόσο, είναι απαραίτητο και επείγον να αναμορφώσουμε την εκπαίδευση και να τη διασυνδέσουμε με την παραγωγική διαδικασία, με κύριους στόχους τη λείανση των ανισοτήτων και τη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου αναπτυξιακού μοντέλου που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση προσφέροντας προοπτικές σε χιλιάδες νέους ανθρώπους.
Σήμερα, μετά από 5 χρόνια άγριων μνημονιακών πολιτικών, η δημόσια εκπαίδευση αιμορραγεί. Οι δαπάνες για την παιδεία έχουν συρρικνωθεί βάναυσα, σχολεία έχουν βιαίως συγχωνευτεί, οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών έχουν κατακρημνισθεί, η σχολική διαρροή, άρα και ο αριθμός των NEEts (των νέων έξω από την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την εργασία) διογκώνεται.
Οι πολιτικοί του χθες και οι επιχειρηματίες που ωφελήθηκαν πίσω από την κίνηση κατά της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας
Όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για την πρωτοφανή εκπαιδευτική τραγωδία των περασμένων ετών βρίσκουν σήμερα την ευκαιρία να «αναβαπτιστούν» στα μάτια της κοινής γνώμης μέσα από ένα εντυπωσιακό διαφημιστικό περιτύλιγμα. Μια κίνηση εναντίον του Υπουργού Παιδείας, που δεν στρέφεται - όπως ισχυρίζονται οι εμπνευστές της – εναντίον του νέου νομοσχεδίου για την εκπαίδευση, αλλά εναντίον κάθε απόπειρας να ισχυροποιηθεί το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Πού στοχεύουν εν τέλει οι εμπνευστές της συγκεκριμένης προπαγάνδας;
• Στη συνέχιση και επέκταση των πολιτικών Αρβανιτόπουλου που κατάργησε τις 52 πιο «εμπορικές» ειδικότητες από τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση, ώστε να παραδοθούν ως φιλέτο στα χέρια μεγάλων ιδιωτικών ομίλων. Που άφησε ανεξέλεγκτα τα ΚΕΚ, τα οποία, αντί να παρέχουν κατάρτιση στους ανέργους, μοίραζαν δισεκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. σε επιτήδειους που δεν προσέφεραν καμία εκπαιδευτική υπηρεσία. Που διέλυσε την εποπτεία του κράτους στην ιδιωτική εκπαίδευση για να μοιράζονται αφειδώς και ανεξέλεγκτα τίτλοι σπουδών αμφίβολης νομιμότητας.
• Στη συνέχιση και εμβάθυνση των πρακτικών Μπαμπινιώτη και Λοβέρδου που νομοθέτησαν χωρίς διάλογο αποκλειστικά και μόνο για να μεταφέρουν πόρους από τους εργαζόμενους στα ταμεία των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων.
Ενώ, όμως, μια ολιγομελής ομάδα επιχειρηματιών (άραγε είναι οι ίδιοι πίσω από την κίνηση «Όχι Μπαλτά στην Παιδεία;») ωφελήθηκε τα μάλα από αυτές τις πολιτικές, η Ελλάδα διασύρθηκε διεθνώς. Η Κομισιόν, εξετάζοντας καταγγελίες των κοινωνικών εταίρων για σωρεία παρανομιών που αφορούν παρόχους ιδιωτικών φορέων εκπαίδευσης, έχει παγώσει την αντιστοίχιση του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, με δραματικές συνέπειες τόσο για το εγχώριο σύστημα εκπαίδευσης και τη διασύνδεσή του με την απασχόληση, όσο και για τις επαγγελματικές προοπτικές χιλιάδων νέων ανθρώπων στο εξωτερικό.
Κόπτονται αποκλειστικά και μόνο για τα κέρδη των επιχειρηματιών και για τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης
Οι μυημένοι στα εκπαιδευτικά ζητήματα μπορούν εύκολα να αναγνώσουν τις προθέσεις των ανθρώπων της πολιτικομηντιακής αυτής κίνησης. Στόχος της κίνησης η ιδιωτική πρωτοβουλία να παρέχει σχεδόν αποκλειστικά το κερδοφόρο κομμάτι της εκπαίδευσης (Λύκειο, τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατάρτιση) μέσα σε ένα εργασιακό πλαίσιο που θυμίζει Μεσαίωνα.
Πίσω από επουσιώδη και επικοινωνιακά ζητήματα (όπως αυτό των αιώνιων φοιτητών) κρύβονται τερατώδεις προθέσεις. Χθες, σε εκπομπή μεγάλου, πανελλαδικής εμβέλειας καναλιού, ο πρώην Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος υπερασπίστηκε λυσσαλέα την πιο παρασιτική μορφή εκπαιδευτικού οργανισμού, τα εσωτερικά φροντιστήρια στα ιδιωτικά σχολεία. Μια διαδικασία, δηλαδή, που επιτρέπει σε πολλά (ευτυχώς όχι στα καλά και ποιοτικά) ιδιωτικά σχολεία να παρέχουν εσκεμμένα ανεπαρκή εκπαίδευση, ή να αξιολογούν αρνητικά τους μαθητές, προκειμένου να προσελκύουν απογευματινή πελατεία.
Κι όλα αυτά, την ώρα που ο Υπουργός Παιδείας προτείνει στη θέση τους αυτό που ισχύει σε όλο το δυτικό κόσμο. Ενισχυτική διδασκαλία, πολιτιστικά και αθλητικά clubs, εκμάθηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων που θα σφυρηλατήσουν, όχι μόνο το γνωστικό, αλλά και το κοινωνικό κομμάτι του παιδιού. Όμως οι (διε)φθαρμένοι του παλιού πολιτικού συστήματος δεν ενδιαφέρονται για τέτοια «τιποτένια» ζητήματα. Ενδιαφέρονται μόνο για το εύκολο, παράνομο κέρδος των επιχειρηματιών που υποστηρίζουν την πολιτική τους καριέρα. Ενδιαφέρονται για διαδικασίες, όπως το «εσωτερικό φροντιστήριο», που προωθεί την πιο ευτελή μορφή εκπαίδευσης, την εκμάθηση τεχνικών για εξετάσεις, όπου ανθεί η μαύρη και αδήλωτη εργασία, όπου οι εκπαιδευτικοί πληρώνονται μόλις για το 3% (!) των υπηρεσιών που πρόσφεραν (έρευνα ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ 2013)!
Όταν στην Ευρώπη οι πολιτικοί όλων των αποχρώσεων θέτουν ως προτεραιότητα τη βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης προκειμένου να καταστεί περιττή η δαπάνη των γονέων για τυπική εκπαίδευση, για ξένες γλώσσες, για κατάρτιση, στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι ενός πολιτικο-επιχειρηματικού συνονθυλεύματος επιδιώκουν το αντίστροφο. Τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, ώστε οι υπηρεσίες της να παραδοθούν στους σπόνσορές τους. Φαίνεται ότι τα 5,2 δις που η ελληνική οικογένεια δίνει ετησίως σε υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης την εποχή της κρίσης δεν τους είναι αρκετά. Αν διαβάσετε τα κείμενά τους, ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με το 8% των σχολείων της χώρας (πρότυπα, πειραματικά, ιδιωτικά). Τα υπόλοιπα 92%, άραγε, μήπως είναι σχολεία ενός κατώτερου Θεού; Μήπως οι μαθητές τους είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού;
Κεντρικός τους στόχος, η παιδεία να είναι προνόμιο για λίγους
Είναι φυσιολογικό η νέα πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. να υποπίπτει σε λάθη και παραλείψεις. Η λειψή και τιμωρητική αξιολόγηση της προηγούμενης κυβέρνησης καταργείται μεν, αλλά θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια ολοκληρωμένη και επιστημονικά άρτια πιστοποίηση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος.  Η μετάβαση σε ένα νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να επιταχυνθεί, ώστε να μπουν οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και την οριστική απομάκρυνση από μια στείρα, αντιπαιδαγωγική και εξεταστικοκεντρική λογική που γεννά παρασιτισμό, διαφθορά και παραπαιδεία.
Η όποια υποψία κομματοκρατίας και ευνοιοκρατίας στα Πανεπιστήμια, στα σχολεία και σε θεσμούς που σχετίζονται με την εκπαίδευση πρέπει να εξαλειφθεί άμεσα. Όμως αναμφίβολα η νέα αυτή προσπάθεια κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Στην ενίσχυση της δημόσιας και στην εξυγίανση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Στην αποκατάσταση της αυτονομίας της σχολικής μονάδας και του Συλλόγου των εκπαιδευτικών που θα οδηγήσει στη σταδιακή μετατροπή του σχολείου σε μονάδα πολιτισμού και αγωγής που θα συνεργεί με την τοπική κοινωνία.
Ο πολίτης θα πρέπει ανεπηρέαστος από επικοινωνιακά τερτίπια να κρίνει. Οι επικεφαλής της κίνησης για την Παιδεία και οι χρηματοδότες τους ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο Μπαλτά επιστρέφει την εκπαίδευση στη δεκαετία του ’70. Όμως ο ελληνικός λαός έχει μνήμη. Θυμάται πότε το γυμνάσιο, το λύκειο, το Πανεπιστήμιο ήταν επί πληρωμή, όταν μόνο οι γόνοι των πλούσιων οικογενειών είχαν δικαίωμα πρόσβασης στο αγαθό της γνώσης και στις καλοπληρωμένες θέσεις της αγοράς εργασίας. Θυμάται τις άγονες δεκαετίες του ΄50 και του ΄60, όταν εκατοντάδες χιλιάδες νέα παιδιά έπαιρναν το δρόμο για την ξενιτιά.
Αυτή τη μαύρη και μίζερη πραγματικότητα θέλουν να επαναφέρουν ο κ. Μπαμπινιώτης, ο κ. Αρβανιτόπουλος, ο κ. Λοβέρδος και οι πολιτικές και επιχειρηματικές δυνάμεις πίσω από την υστερική προπαγάνδα κατά της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Και είναι φανατική και υστερική, διότι εκπροσωπεί λίγους, αλλά ισχυρούς. Που θέλουν όλο το φιλέτο για πάρτη τους. Είναι, βλέπετε, πολλά τα λεφτά…
ΥΓ. Στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε η «κίνηση κατά Μπαλτά» σε κλειστό γυμναστήριο του Αμαρουσίου μισθώθηκαν μέχρι και σχολικά λεωφορεία μεγάλου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου των Αθηνών, θυμίζοντας πρακτικές μεταφερόμενων οπαδών συγκεντρώσεων της δεκαετίας του ’80. Αφιερωμένο σε όσους δεν αναγνωρίζουν τις σκοπιμότητες πίσω από την πολιτικοεπιχειρηματική πρωτοβουλία….

tvxs.gr

Mεγάλες αλλαγές στον ΦΠΑ με τη θέσπιση χαμηλότερου συντελεστή 15% για συναλλαγές με κάρτα


Μεγάλες αλλαγές στην εφαρμογή του ΦΠΑ φέρνει η πρόταση της κυβέρνησης για τη θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή 15% για συναλλαγές με χρήση κάρτας και 18% με μετρητά, καθώς και τη διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% για φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Την πρόταση της κυβέρνησης,
 ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και όπως όλα δείχνουν θα συνδυασθεί με δραστικές αλλαγές σε όλο το φάσμα εφαρμογής του φόρου, περιλαμβανομένων και των φοροαπαλλαγών που προβλέπει το ισχύον καθεστώς. Για παράδειγμα, στις προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η επιστροφή του μειωμένου ΦΠΑ στις επιχειρήσεις των νησιών του Αιγαίου που θα εκδίδουν αποδείξεις, που σημαίνει αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος εφαρμογής των μειωμένου συντελεστή στις περιοχές αυτές.
Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ - που θα αντικαταστήσει τους συντελεστές 23% και 13% - θεωρείται ως ένα από τα μέτρα για τα οποία έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Θεωρείται θέμα χρόνου να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για το ακριβές ύψος του ενιαίου συντελεστή, όπως και για τον πολύ χαμηλό συντελεστή και τα προϊόντα και τις υπηρεσίες θα ενταχθούν σ' αυτόν.
Στο πλαίσιο αυτό, θα αποφασιστούν και οι παρεμβάσεις που θα υπάρξουν στις φοροαπαλλαγές που περιλαμβάνει το ισχύον καθεστώς. Πρόκειται για φοροαπαλλαγές, οι οποίες κοστίζουν σήμερα σε ετήσια βάση στον κρατικό προυπολογισμό 1 δισ. ευρώ. Ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό δεδομένου ότι το σύνολο των ετήσιων εσόδων που βάζει στα ταμεία του κάθε χρόνο το κράτος από τον ΦΠΑ ανέρχεται σε 14,411 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το κόστος, ανά κατηγορία φοροαπαλλαγής, είναι το εξής:
-  346,9 εκατ. ευρώ για τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου
-  528,2 εκατ. ευρώ από τον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% για τα βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά φάρμακα και εμβόλια, ξενοδοχεία και θέατρα.
-   46,3 εκατ. ευρώ για εισαγωγές του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
-   21,7 εκατ. ευρώ από την απαλλαγή των υπηρεσιών των Ελληνικών Ταχυδρομείων
-   17,5 εκατ. ευρώ από την απαλλαγή των πράξεων των εθνικών δικτύων ραδιοφωνίας και τηλεόρασης (εκτός εμπορικών πράξεων).
-    4,2 εκατ. ευρώ από απαλλαγές που προβλέπονται στο πλαίσιο διμερών σχέσεων της χώρας (διπλωματικές αποστολές, διεθνείς οργανισμοί κτλ).
-    1,7 εκατ. ευρώ από απαλλαγές στο πλαίσιο διεθνών σχέσεων.
-  598.850 ευρώ από την απαλλαγή κατά την εισαγωγή ειδών πρώτης ανάγκης για την πραγματοποίηση κοινωφελών ή φιλανθρωπικών σκοπών.
-  530.895 ευρώ από την απαλλαγή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης.
-  478.151 ευρώ από την απαλλαγή της Τράπεζας Ευξείνου Πόντου
-  226.558 ευρώ από την απαλλαγή για την εισαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνεδρίων, εκθέσεων.
-  683.902 ευρώ από την απαλλαγή κατά την εισαγωγή επενδυτικού χρυσού
-  116.000 ευρώ από ειδικές προσωπικές απαλλαγές σε εισαγωγές
Η πρόταση για εφαρμογή χαμηλότερου ΦΠΑ στις συναλλαγες με χρήση κάρτας εντάσσεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την επέκταση της χρήσης των καρτών σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος συναλλαγών. Το θέμα αυτό συζητήθηκε άλλωστε στην πρόσφατη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τους επικεφαλής των μεγάλων τραπεζών. Αποφασίστηκε η υποβολή προτάσεων από τους τραπεζίτες για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου αυτού, το οποίο θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσει στην αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής που συντελείται στο μέτωπο του ΦΠΑ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
- See more at: http://left.gr/news/megales-allages-ston-fpa-me-ti-thespisi-hamiloteroy-syntelesti-15-gia-synallages-me-karta#sthash.8G0Iuk6f.dpuf

H ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΧΙΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΕΔΡΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΣΓΟΥΤΑ 12






Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου ενημερώνει ότι μετά από 3 χρόνια συνεχών δράσεων και παρεμβάσεων στους τομείς: τροφή(συλλογή και διανομή),πλειστηριασμοί, προβλήματα ΔΕΗ, συλλογή φαρμακευτικού υλικού,διοργάνωση κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων,συλλογικές κουζίνες(καλοκαίρια,τσικνοπέμπτη) και οπουδήποτε μας ζητήθηκε ,αποφασίσαμε ότι είναι χρήσιμο να αποκτήσουμε τον δικό μας χώρο.
Επί της οδού Σγούτα 12(στον δρόμο των ΕΛΤΑ), μπορείτε να βρίσκετai πλέον την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου ή να αφήνετε το μήνυμα σας. Eπιβεβαιώνουμε ότι ανά 15/μέρο θα γίνεται διανομή προϊόντων σε συμπολίτες μας που αποδεδειγμένα τα έχουν άμεση ανάγκη.
Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου τώρα περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη την έμπρακτη Αλληλεγγύη όλων μας όπως και κάθε είδους προσφορά που μπορεί να βοηθήσει στον αγώνα που δίνουμε για την ανακούφιση όσων περισσότερων συμπολιτών μας έχουν αποδεδειγμένα την ανάγκη και την στήριξη μας.
Σε όλους τους Αγώνες είμαστε όλοι χρήσιμοι και κανείς δεν περισσεύει.
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ
Τηλ.6977841382

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕΙΩΣΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Σημεία και τέρατα γράφονται τελευταία από μνημονιακούς κονδυλοφόρους προκειμένου να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι από τότε που βγήκε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταρρεύσει οι τραπεζικές καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων. Επιχειρείται έτσι αφενός να δυσφημιστεί η κυβέρνηση Τσίπρα και αφετέρου, πράγμα πολύ σημαντικότερο, να ξεχαστεί μέσω της πρόκλησης σύγχυσης η παταγώδης καταβαράθρωση των τραπεζικών καταθέσεων στα πέντε χρόνια των μνημονιακών κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμου και Αντώνη Σαμαρά-Βαγγέλη Βενιζέλου. Είναι αλήθεια ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2009, τρεις μήνες αφότου είχε αναλάβει πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ανερχόταν σε 231,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι εξίσου αληθές ότι στις 31 Μαρτίου 2015, δύο μήνες αφότου είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, οι καταθέσεις ήταν σχεδόν... εκατό (!) δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα - για την ακρίβεια 138,6 δισ. ευρώ. Μείωση δηλαδή κατά 92,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο που μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015 κυβερνούσε τη χώρα το δίδυμο Σαμαρά - Βενιζέλου. Πόσες ήταν οι καταθέσεις, λοιπόν, στο τέλος Ιανουαρίου του 2015; Οπως μας πληροφορεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ήταν μόνο 148 δισεκατομμύρια. Με άλλα λόγια, τα πέντε χρόνια των τριών μνημονιακών κυβερνήσεων (2010-2014 συμπεριλαμβανόμενα καθ' ολοκληρίαν) κόστισαν στην Ελλάδα και στις τράπεζές της απόσυρση 83,5 δισεκατομμυρίων σε καταθέσεις. Τα 148 δισ. ευρώ γίνονται 138,6 το πρώτο δίμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια θα μειωθούν κι άλλο τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Πόσο όμως, δεν γνωρίζουμε, μέχρι να μας το πει επίσημα η Τράπεζα της Ελλάδος. Τον Φεβρουάριο αποσύρθηκαν από τις τράπεζες 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Πόσα από αυτά ανήκαν σε φίλους και υποστηρικτές του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Βενιζέλου δεν γνωρίζουμε. Μας προκαλεί εντύπωση πάντως ότι τον Μάρτιο, τον επόμενο μήνα, οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν μόνο κατά 2 δισεκατομμύρια - μόλις το ένα τέταρτο σχεδόν της μείωσης του Ιανουαρίου. Υπάρχει ένα ακόμη γεγονός που προκαλεί εντύπωση. Στα τέλη Μαρτίου, από τα 138,5 δισ. ευρώ του συνόλου των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, τα 117,9 δισ. ευρώ είναι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και μόνο 20,6 δισεκατομμύρια είναι καταθέσεις των επιχειρήσεων. Εξι φορές περισσότερες σχεδόν οι καταθέσεις των νοικοκυριών από τις επιχειρήσεις!
Τι συμβαίνει; Η Ελλάδα έγινε ως δια μαγείας χώρα χρεοκοπημένη με... πλούσια νοικοκυριά και μπατίρηδες επιχειρηματίες ή μήπως απλώς οι επιχειρήσεις φρόντισαν και έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, ενώ ο κοσμάκης έχει αφήσει τα λεφτουδάκια του στις τράπεζες; Προφανώς, το δεύτερο συμβαίνει. Είναι πολύ διασκεδαστική η προσπάθεια των μνημονιακών να μην κάνουν διάκριση ανάμεσα στην κυβέρνηση Σαμαρά που κυβερνούσε τον Ιανουάριο και της κυβέρνησης Τσίπρα που κυβερνά από τον Φεβρουάριο, μιλώντας αδιάκριτα για το «πρώτο τρίμηνο του 2015». Επιδιώκουν να συγκαλύψουν έτσι την απερίγραπτη καταβύθιση-ρεκόρ των καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά... 12,2 (!!!) δισεκατομμύρια ευρώ, που κυβερνούσε ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, τη μεγαλύτερη που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα. Είναι πρόδηλος ο πολιτικός χαρακτήρας αυτής της απόσυρσης καταθέσεων.
Απέσυραν και εν μέρει έβγαλαν στο εξωτερικό τα λεφτά τους τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι δεξιοί ψηφοφόροι, αφού σχεδόν οι πάντες ήταν βέβαιοι για τη συντριβή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Οσοι περίμεναν να δουν και το αποτέλεσμα για να πειστούν, έβγαλαν τα λεφτά τους εκτός τραπεζών της Ελλάδας τον Φεβρουάριο. Αυτή είναι η ουσία, το Μνημόνιο και η μνημονιακή πολιτική διέλυσαν τις τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα το δούμε, αλλά για την ώρα είναι πολύ νωρίς. Αξίζει τον κόπο -για να καταρριφθεί εντελώς αυτός ο μνημονιακός μύθος- να έχουμε υπόψη μας και έναν πίνακα. Το 2010, πρώτη χρονιά του Μνημονίου, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 27,9 δισ. ευρώ. Το 2011 μειώθηκαν κατά 35,4 δισ. ευρώ. Το 2012 κατά 12,8 δισεκατομμύρια. Το 2013 αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ. Το 2014 μειώθηκαν κατά 2,9 δισεκατομμύρια. Από εκεί και πέρα τον Ιανουάριο του 2015 με Σαμαρά - Βενιζέλο μειώθηκαν κατά 12,2 δισ. ευρώ και τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο με Τσίπρα μειώθηκαν κατά 9,5 δισεκατομμύρια.
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την τρίτη 19 Μαίου 2015

iskra.gr

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΥΡΙΟΙ;


Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*
Πρώτο: Την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε ότι ο γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο ΜακΚέιν, διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, του Ποροσένκο.
Ο ΜακΚέιν είναι αυτός που φωτογραφιζόταν πριν δυο χρόνια σε κλειστές συσκέψεις στη Συρία με τον κατοπινό επικεφαλής των «τζιχαντιστών»…



Μετά τα «κατορθώματά του» στη Συρία, ο ΜαΚέιν ανέλαβε να προωθήσει για λογαριασμό των ΗΠΑ τη… δημοκρατία και στην Ουκρανία. Στην παραπάνω φωτογραφία, που τραβήχτηκε πέρσι, τον βλέπουμε να συμμετέχει σε εκδήλωση στην Ουκρανία.
ΠροσοχήΟ τύπος που εικονίζεται στη φωτογραφία, αυτός που βρίσκεται αριστερά από τον Αμερικανό γερουσιαστή και υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, ονομάζεται  Όλεχ Τιαγκνιμπόκ.
Ο τύπος αυτός ηγείται του κόμματος «Σβόμποντα» (Ελευθερία). Μόνο που το κόμμα του δεν λεγόταν πάντα έτσι. Μέχρι τη δεκαετία του 2000 είχε άλλο όνομα. Λεγόταν «Εθνικοσοσιαλιστικό»... Το «Σβόμποντα» δεν συνιστά παρά την πολιτική ομπρέλα του λεγόμενου «Δεξιού Τομέα».
Τα φασιστόμουτρα του «Δεξιού Τομέα», με τα ναζιστικά τους περιβραχιόνια, τις στρατιωτικές στολές παραλλαγής και σε πλήρη εξάρτυση, στους δρόμους του Κιέβου...
Ο «Δεξιός Τομέας», που με τα μέλη του με όπλα και λοστάρια πρωτοστάτησε στο πλιάτσικο, στην τρομοκρατία και στην πυρπόληση κτιρίων στην Ουκρανία, που έφτασαν να καίνε ανθρώπους ζωντανούς στην Οδησσό, απαρτίζεται από κάθε λογής λουμπεναριό και φασιστικό κατακάθι της ουκρανικής κοινωνίας.Αποτελεί τον ένοπλο βραχίονα της ναζιστικής ακροδεξιάς. Επιδίδεται σε λαμπαδηδρομίες στους δρόμους του Κιέβου στα πρότυπα της Κου Κλουξ Κλαν. Διατηρεί «αδελφικές» σχέσεις με το φασιστικό κόμμα «Jobbik» της Ουγγαρίας, με το κόμμα της Λεπέν στη Γαλλία, με το φασιστικό «Forza Nuova»της Ιταλίας, με το ναζιστικό «Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα» της Γερμανίας. Σύμφωνα με τη λίστα του διεθνούς Κέντρου Βίζενταλ, το «Σβόμποντα» του Τιαγκνιμπόκ κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα των ανά τον κόσμο αντισημιτικών μορφωμάτων.
Αυτό το κόμμα, που υιοθετήθηκε από τη Δύση ως φορέας της «δημοκρατίας» στην Ουκρανία και που στις συγκεντρώσεις του τρέχει ο ΜακΚέιν, έχει για ήρωα τον διαβόητο Στέπαν Μπαντέρα.
Ο Στέπαν Μπαντέρα ήταν ένα καθίκι, συνεργάτης των Γερμανών ναζί της περίοδο της εισβολής του Χίτλερ στη Σοβιετική Ένωση. Κάτι σαν τους «δικούς μας» δωσίλογους και ταγματασφαλίτες, δηλαδή...
Για αυτό το καθίκι, οι φίλοι του ΜακΚέιν διοργανώνουν μάλιστα και πορείες με πορτρέτα του ήρωά τους, του Μπαντέρα, στους δρόμους της Ουκρανίας, όπως αυτό το πορτρέτο πίσω από το λεβεντόπαιδο με το τσουλούφι της φωτογραφίας.
Δεύτερο: Την περασμένη Παρασκευή, μια μέρα μετά την ανακοίνωση του ΜακΚέιν ως ειδικού συμβούλου του Ποροσένκο, ο Ποροσένκο, σε συνέχεια των νόμων με τους οποίους έχει τεθεί εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας, έθεσε σε εφαρμογή  τους νόμους που θέτουν εκτός νόμου τα κομμουνιστικά σύμβολα, τα σύμβολα της Σοβιετικής Ένωσης, τον εθνικό ύμνο και τα τραγούδια της σοβιετικής εποχής, τα αγάλματα του Λένιν, ακόμα και τα ονόματα δρόμων, επιχειρήσεων και κοινοτήτων που μπορεί να παραπέμπουν στην εποχή του σοσιαλισμού…  Ο,τι υπενθυμίζει, πλέον, το σοβιετικό παρελθόν της Ουκρανίας συνιστά ποινικό αδίκημα και επισύρει ποινή φυλάκισης.
Σημείωση 1η: Με την ίδια απόφαση οι συνεργάτες των ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λογίζονται σαν «ήρωες – μαχητές της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας»…
Σημείωση 2η: Οι φασίστες – απόγονοι των δωσίλογων που είχαν πολεμήσει στο πλευρό των ναζί την περίοδο της χιτλερικής κατοχής, οι ακροδεξιές και ναζιστικές δηλαδή οργανώσεις που χαιρέτιζε στις συγκεντρώσεις τους ο ΜακΚέιν και πάνω στις οποίες στηρίχτηκαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ για την περσινή επέμβαση στην Ουκρανία, λειτουργούν σήμερα ως εμπροσθοφυλακή των κυβερνητικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

Τρίτο: Η «Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία» καταγγέλλει σε προχτεσινή ανακοίνωσή της «την προκλητική – όπως αναφέρει - ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης να περιθάλψει σε νοσοκομεία της χώρας στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς (National Guard) του ουκρανικού στρατού! Όπως ανακοινώθηκε επίσημα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας (http://mfa.gov.ua/en/news-feeds/foreign-offices-news/36389-do-greciji-pribuli-poraneni-vijsykovosluzhbovci-nacgvardiji-ukrajini-ta-zbrojnih-sil-ukrajini) έξι τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες έφτασαν χθες, 14/5, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προκειμένου να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις αρχές Ιούνη, αναμένονται άλλοι δύο Ουκρανοί στρατιώτες. Το Υπ.Εξ. της Ουκρανίας αναφέρεται σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση κάτι που σημαίνει ότι  τα νοσοκομεία της χώρας θα μετατραπούν σε χώρους περίθαλψης όσων μακέλεψαν και θα μακελέψουν χωριά και πόλεις στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας. Υπενθυμίζουμε ότι κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, τρεις μήνες πριν, ο Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς είχε αναφερθεί στη δυνατότητα της χώρας να προσφέρει τέτοιου είδους βοήθεια στην Ουκρανία και όπως φαίνεται δεν έμεινε στα λόγια…»
Σε αυτούς τείνει ανθρωπιστική χείρα φιλίας η ελληνική κυβέρνηση;
Στην ίδια ανακοίνωση της «Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία», σημειώνεται:
«Τι είναι όμως η Εθνική Φρουρά του ουκρανικού στρατού; Πρόκειται για ειδικό σώμα στρατού που υπακούει στο υπουργείο εσωτερικών της Ουκρανίας και δημιουργήθηκε μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν, την Άνοιξη του 2014 (…) η Εθνική Φρουρά ενσωμάτωσε και τα περισσότερα από τα αυτόνομα φασιστικά/νεο-ναζιστικά ένοπλα τάγματα που είχαν δημιουργηθεί στην Ουκρανία από αντίστοιχες οργανώσεις όπως ο Δεξιός Τομέας, ο Πατριώτης της Ουκρανίας, το Σοσιαλ-Εθνικό Κόμμα, την οργάνωση Λευκό Σφυρί κ.ο.κ. Είναι το στρατιωτικό σώμα που συμμετείχε στη  τον Μάη του 2014. Κομμάτι της Εθνικής Φρουράς αποτελεί και το περιβόητο τάγμα «Αζόφ», δημιούργημα του ολιγάρχη Κολομόισκι, η ναζιστική σύνθεσητου οποίου ενόχλησε ακόμα και τα μεγάλα ΜΜΕ του δυτικού κόσμου… Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εθνική Φρουρά και τα συστατικά της μέρη έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου στο Ντονμπάς τόσο από τη Διεθνή Αμνηστία, όσο ακόμα και από τις εισαγγελικές αρχές της ίδιας της Ουκρανίας… Σήμερα, η Εθνική Φρουρά εκπαιδεύεται από την 173η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία του ΝΑΤΟ για να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στη νέα επίθεση που σχεδιάζει να εξαπολύσει το ουκρανικό καθεστώς».
Και η ανακοίνωση καταλήγει:
«Για εμάς δε χωράει καμία συζήτηση. Η νοσηλεία εγκληματιών πολέμου προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα τους και να συνεχίσουν το έργο τους δεν αποτελεί πράξη ανθρωπισμού αλλά έμμεση συμμετοχή στα εγκλήματα κατά του λαού της Αν. Ουκρανίας! (….) απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει εδώ και τώρα τη συμφωνία που έχει συνάψει με το ουκρανικό καθεστώς και να απολογηθεί στον λαό γι’ αυτή της την πρωτοβουλία. Σε διαφορετική περίπτωση βάφει τα χέρια της με το αίμα των δεκάδων χιλιάδων νεκρών και τραυματιών του πολέμου, των εκατομμυρίων ξεριζωμένων προσφύγων και των διωκόμενων αντιφρονούντων που φυλακίζονται, βασανίζονται και δολοφονούνται απ’ το ουκρανικό καθεστώς».
Ερώτηση στήλης: Οι καταγγελίες είναι συγκεκριμένεςΈχει κάποια απάντηση η κυβέρνηση; Είναι αλήθεια όλα αυτά; Υπάρχουν, όντως, τέτοιες συμφωνίες μεταξύ ελληνικής και ουκρανικής κυβέρνησης για την περίθαλψη στα ελληνικά νοσοκομεία των φασιστών – «μαχητών» της δεύτερης;
*Δημοσιεύθηκε την Τρίτη 19 Μαίου 2015

iskra.gr

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ


ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ «’Η ΑΥΤΟ ’Η ΤΙΠΟΤΑ»!  
ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  
Σε πλήρη χρηματοδοτική ασφυξία θέλουν να εξωθήσουν την ελληνική οικονομία οι δανειστές, αξιώνοντας την άνευ όρων υποταγή της κυβέρνησης στα νεοφιλελεύθερα κελεύσματα και στην εφαρμογή αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων.
Μέσα σ’ αυτό κλίμα διεξάγεται το βράδυ της Δευτέρας (18/5) στις  22.30 (21.30 ώρα Βρυξελλών) άλλη μία τηλεδιάσκεψη του Brussels Group.
 Ακόμη πιο κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Τετάρτη (20/5), κατά την οποία δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί νέος στραγγαλισμός της ελληνικής οικονομίας αυξάνοντας το «κούρεμα» στα εχέγγυα που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες σε αντάλλαγμα για μετρητά, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). «Μια τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω εκροή των καταθέσεων και να ωθήσει τον Τσίπρα σε μια συμφωνία», αναφέρει το Bloomberg, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις των δανειστών να επιβάλλουν στην ελληνική κυβέρνηση μια συμφωνία με αθέμιτους και επώδυνους για τον ελληνικό λαό συμβιβασμούς.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, το οποίο είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα και έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία, ως μοχλός πίεσης αλλά και αποπροσανατολισμού λειτουργούν τα διάφορα σενάρια που «διαρρέουν» ο διεθνής και εγχώριος Τύπος. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτούς τους σχεδιασμούς παίζουν τόσο οι «μανδαρίνοι» των Βρυξελλώνκαι του Βερολίνου όσο και τα επιτελεία των πιο κερδοσκοπικών μερίδων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
Από αυτή την άποψη, αποκαλυπτικό είναι δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο τελεσίγραφο τύπου Κύπρου στην Ελλάδα φέρεται να θέτουν στο τραπέζι των συζητήσεων αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ειδικότερα σύμφωνα με το πρακτορείο, τουλάχιστον ένα μέλος του ΔΣ πρότεινε να παρουσιαστεί στην Ελλάδα μια «take it or leave it» («ή αυτό ή τίποτα») πρόταση. Ωστόσο, το ΔΝΤ ανέφερε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου. Η πρόταση ωστόσο φέρεται να κερδίζει έδαφος ανάμεσα στουςυπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να αναγνωστεί και η αναφορά της JP Morgan στις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των λεγόμενων «θεσμών». Η JP Morgan επιβεβαιώνει ότι η πίεση στις ελληνικές αρχές να καταλήξουν σε μια συμφωνία κλιμακώνεται, ενώ εξαπολύει επίθεση στο ρόλο και στη στάση της «Αριστερής Πλατφόρμας» του ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ εξαιρετικά αρνητική εντύπωση προκάλεσε αποκλειστικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα «Το Βήμα», σύμφωνα με το οποίο υπάρχει πολυσέλιδη πρόταση της Κομισιόν όπου τίθενται οι προϋποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.
Πρώτη προϋπόθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να νομοθετηθούν μέτρα ύψους 5 δισευρώπερίπου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ (!) , αλλαγές στο ΦΠΑ και αύξηση της έκτακτης εισφοράς για ορισμένα εισοδηματικά κλιμάκια και άνω. Παράλληλα η συζήτηση για ασφαλιστικό και εργασιακά μετατίθεται για το φθινόπωρο. Πάντως την ύπαρξη του κειμένου διέψευδαν μέχρι στιγμής τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και εκπρόσωπος του Επιτρόπου Π.Μοσκοβισί.
Έχει γίνει πρόδηλο πλέον ότι  οι δανειστές, όταν αναφέρονται σε «μεταρρυθμίσεις», στην πραγματικότητα εννοούν αντιλαϊκού χαρακτήρα απορρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, σαν αυτή του λιμανιού του Πειραιά και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Υπό αυτό το πρίσμα το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να επιδείξει μία αυξημένη αντίσταση απέναντι στις εντεινόμενες απειλές, αποκρούοντας τους εκβιασμούς και τις πιέσεις να βάλει στο «ψυγείο» το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα. Μια συμφωνία με τους «θεσμούς» ή θα είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα ή δεν μπορεί να υπάρξει και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει!
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΡΟΥΣΚΟΣ

iskra.gr