Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

«Το Σκυλί του Ωρίωνα» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» την Τετάρτη 12 Αυγούστου



Το θεατρικό έργο «Το Σκυλί του Ωρίωνα» του Χιώτη συγγραφέα Τηλέμαχου Τσαρδάκα θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 12 Αυγούστου και ώρα 21.15 στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στον Καστρομηνά στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Μαστίχας.

Αποστέλλουμε συνημμένα Δελτίο Τύπου και φωτογραφίες της παράστασης.

Από το Γραφείο Τύπου της Π.Ε. Χίου
                                                                                                                            
ΣΕΖΟΝ 2014-2015

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΘΕΡΟΣ»


ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥ ΩΡΙΩΝΑ
(Τηλέμαχου Τσαρδάκα)




ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Τι είναι τόσο δυνατό που να μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να αλλάξει, που να μπορεί να τον κάνει κάτι άλλο από αυτό που ήταν...»
Μια παράξενη υπόθεση εξαφάνισης. Έξι άνθρωποι και οι ζωές τους. Μια παράδοξη συνάντηση που θα τους αλλάξει όλους ριζικά.
Ένα ζευγάρι που ερωτεύτηκε πολύ και οι ζωές τους χωρίστηκαν, ένα αντρόγυνο που επιβιώνει μέσα στις επιλογές του, μια τραγουδίστρια που πιστεύει στο απίθανο κι ένας νεαρός άντρας που ζει από κεκτημένη ταχύτητα βρίσκονται κατα λάθoς κοντά ο ένας στον άλλον και συνθέτουν μια νέα ιστορία.
Στο σκυλί του Ωρίωνα, άνθρωποι, που είναι αυτό που είναι, περιμένουν να γίνουν αυτό που θέλουν να είναι.
«Τι είναι τόσο δυνατό που να μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να αλλάξει, που να μπορεί να τον κάνει κάτι άλλο από αυτό που ήταν...»


ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ (Αντι ΕΚΤΕΝΟΥΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ)
«Είναι άγριο να περνάς μέσα από τους ανθρώπους
 καλύτερα από δίπλα τους
 γιατί το δίπλα μας είναι η ζωή
 Το δίπλα μας είναι η ζωή το μέσα μας
 ο θάνατος»
Βύρων Λεοντάρης

«Τι είναι τόσο δυνατό που να μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να αλλάξει, που να μπορεί να τον κάνει κάτι άλλο από αυτό που ήταν...»
Μια γυναίκα απομακρύνεται, ένας άντρας εξαφανίζεται, ένα σκυλάδικο χωράει μέσα του ολόκληρο το ουράνιο στερέωμα.
Ένα ζευγάρι που ερωτεύτηκε πολύ και οι ζωές τους χωρίστηκαν, ένα αντρόγυνο που επιβιώνει μέσα στις επιλογές του, μια τραγουδίστρια που πιστεύει στο απίθανο κι ένας νεαρός άντρας που ζει από κεκτημένη ταχύτητα: φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες που τις παρέσυρε ο άνεμος και βρέθηκαν κατα λάθος κοντά η μια στην άλλη,για να συνθέσουν μια νέα ιστορία.
 
Το σκυλί του Ωρίωνα είναι η στιγμή η τόσο συγκεκριμένη, που καθίσταται άχρονη.
Είναι η ανθρώπινη ιστορία που προετοιμάζεται για να γίνει Μυθολογία.
Είναι ο Έρως ο υπερπόντιος ο λυσιμελής που θα μας καταστερίσει.
Είναι μια παρανοημένη λογική, ορισμένη να φοβάται την τρέλα.
Στο σκυλί του Ωρίωνα, άνθρωποι, που είναι αυτό που είναι, περιμένουν να γίνουν αυτό που θέλουν να είναι.
Κάποιοι απ' αυτούς κρατιούνται απ' τη ζωή και πάνε, κάποιοι άλλοι αφήνονται στην ποίηση και ρέουν.

Άνθρωποι και οι «ασήμαντες μικρές αποκαλύψεις» τους. Αυτός που είδε το Σείριο να τραγουδάει σε μπουζουξίδικο, αυτή που χωρέσε μια αγάπη σε ένα κουτί παπουτσιών, αυτή που ήθελε και δεν μπορούσε, αυτός που ψιθυρίζεί "Cupresus sempervirens" σαν να προσεύχεται, αυτή που είδε και πίστεψε, ο Rigel, η Ελβίρα του Μοντιλιάνι, μια μάνα, ο Πύραμος και η Θίσβη, τα δέντρα,  ο Ωρίωνας, ένα ψύγειο κι ένας φούρνος, κι άλλα δέντρα, η ηχώ από φωνές που κάποτε μίλησαν, ο απόηχος από βλέμματα που κάποτε διασταυρώθηκαν: τελείες που αν τις ενώσεις, δείχνουν τη διαδρομή προς τα εκεί που όλα είναι πιθανά και αιώνια.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Συγγραφέας: Τηλέμαχος Τσαρδάκας
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Μουσική: May Roosevelt
Κοστούμια: Νικολέτα Παναγιώτου
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Φωτογραφίες : Φαίδρα Χάρδα
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης
Παίζουν (αλφαβητικά): Χρήστος Καπενής, Μαρία Μαμούρη, Ελένη Ορνεράκη, Στέφανος Παπατρέχας, Φάνης Παυλόπουλος, Μαίρη Χάγια
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου «Θέρος»


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΧΩΡΟΣ: Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στον Καστρομηνά
ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ: Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015 και ώρα 21.15
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75’

Είσοδος ελεύθερη

Ο Νίκος Γιαλούρης «πάει» στο Σχολείο της Βολισσού


Ο Δήμος Χίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βολισσού «Ο Όμηρος»  πραγματοποιούν Έκθεση Ζωγραφικής και Χαρακτικής του Νίκου Γιαλούρη,  από τις μόνιμες συλλογές της Δημοτικής  Πινακοθήκης Χίου, στο Σχολείο της Βολισσού, στο πλαίσιο  της προσπάθειας του Συλλόγου να διευρύνει την πολιτιστική του προσφορά στις εικαστικές τέχνες  και τη δημιουργία Χιωτών καλλιτεχνών.
Το εικαστικό αυτό γεγονός θα  αναβαθμίσει σημαντικά την πολιτιστική προσφορά της Βολισσού, τόσο στους ντόπιους, όσο και στους πολλούς παραθεριστές και τουρίστες που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Αμανής, τη θερινή αυτή περίοδο. Την Έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν και τα πληρώματα των τριών μεγάλων ιστιοπλοϊκών αγώνων που πραγματοποιούνται μέσα στο μήνα Αύγουστο, δύο διεθνών –ο ένας προερχόμενος από την  Τουρκία- και της Aegean Regatta.
 Στο Σχολείο Βολισσού που είναι ένα κτήριο παραδοσιακό με μεγάλη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το μοναδικό εικαστικό έργο του Χιώτη καλλιτέχνη Νίκου Γιαλούρη, πολύτιμη ψηφίδα του πολιτισμού του νησιού μας. Η επιμέλεια της Έκθεσης έγινε από την Ιστορικό Τέχνης κ. Έφη Παπαευθυμίου.     
 Η Έκθεση θα εγκαινιαστεί την Κυριακή, 9 Αυγούστου 2015, ώρα 20:00, στον ισόγειο χώρο του Σχολείου Βολισσού και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Αυγούστου, με ωράριο λειτουργίας καθημερινά 10:00 – 12:00 και 19:00 – 21:30.

 Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

«Αδειάζει» το δημόσιο: 60.000 υπάλληλοι βγαίνουν στη σύνταξη για να γλιτώσουν την αύξηση των ορίων ηλικίας!


Αναταραχή στο Δημόσιο έχει προκαλέσει το νέο μνημόνιο που βρίσκεται προ των πυλών, καθώς χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν. Ο λόγος είναι πως θέλουν να προλάβουν την αύξηση των ορίων ηλικίας.
Ηδη 60.000 που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης συνωστίζονται στην πόρτα εξόδου και αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του έτους. Στο Δημόσιο, πάντως, από το 2009 μέχρι σήμερα ο αριθμός των υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά 340.000.
Οπως αναφέρει και το Εθνος μόνο μέσα στο μήνα Ιούλιο υπήρξαν 5.500 αποχωρήσεις. Βέβαια η φυγή ων δημοσίων υπαλλήλων δείχνει αρχικά να εξυπηρετεί την κυβέρνηση γιατί μειώνει το μισθολογικό κόστος, ωστόσο οι θέσεις στις υπηρεσίες αδειάζουν και οι προσλήψεις θα είναι ελάχιστες.
Οι δανειστές πιέζουν για 3.000 προσλήψεις φέτος γεγονός που θα δημιουργήσει πολλά κενά σε τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία.



aftodioikisi.gr

Οι… άτυχοι 50άρηδες: Πώς από τα 50 θα πάρουν σύνταξη στα 56,5 χρόνια!


Αλλάζουν όλα όσον αφορά τις συντάξεις και ιδιαίτερα τους 50άρηδες, οι οποίοι και είναι οι μεγάλοι άτυχοι των αλλαγών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, που έχουν κατοχυρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, δεν αλλάζουν.
Τα πράγματα, όμως, δυσκολεύουν από εκεί και πέρα. Η βασική πρόταση είναι όσοι παίρνουν σύνταξη στα 50 -και δεν έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα- να πάνε κατευθείαν στα 55 χρόνια.
Και εκεί, όμως, υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Η τρόικα είναι αποφασισμένη και ζητάει το αμέσως επόμενο διάστημα όλη η κλίμακα ηλικιών από τα 50 μέχρι και τα 55 να πάει αυτομάτως στα 56,5 χρόνια.
Σε αντίθεση, το υπουργείο Εργασίας, ζητάει αυτό να γίνει σταδιακά. Δηλαδή, όσοι είναι 50-52 να πάνε πρώτα στα 55 και στη συνέχεια στα 56,5, ενώ για όσους είναι 53-55 να πάνε απευθείας στα 56,5.



aftodioikisi.gr

Δήμοι και περιφέρειες μειώνουν παράνομα τους μισθούς υπαλλήλων τους (έγγραφα)


Στην περικοπή της υπερβάλλουσας διαφοράς  που ισχύει για χιλιάδες υπαλλήλους μετά την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου (Ν.4024/2011) προχωρούν πολλοί δήμοι και περιφέρειες, με αποτέλεσμα να μειώνουν το συνολικό ύψος των αποδοχών τους. Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ επικαλούνται το υπ΄ αριθ. πρωτ.: 2/3057/ΔΕΠ/23-3-2015 έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το συγκεκριμένο έγγραφο με την επίκληση των διατάξεων του άρθρου τρίτου, παρ.22 του Ν.3845/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τις διατάξεις του άρθρου 2, παρ.22 του Ν.3899/2010 που αναφέρεται σε «όσοι υπάλληλοι από 1-1-2010 έχουν μεταταχθεί ή μεταφερθεί… δικαιούνται μόνο το σύνολο των αποδοχών της θέσης στην οποία μετατάσσονται… χωρίς να διατηρούν ως προσωπική διαφορά τυχόν επιπλέον αποδοχές που ελάμβαναν στο φορέα από τον οποίο μετατάχθηκαν…» υιοθετεί λανθασμένα μία ανάλογη αυθαίρετη ερμηνεία και για την υπερβάλλουσα μείωση η οποία προβλέφθηκε στην παρ.2 του άρθρου 29 του Ν.4024/2011 στοχεύοντας στην περικοπή της και την περαιτέρω συρρίκνωση των μισθολογικών μας απολαβών.
Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε ισχύ η Πράξη 211/2013 του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών στο Ι΄ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Συνεδρίαση 22η/4-7-2013), το οποίο έκρινε με απόλυτη σαφήνεια ότι, «τέτοιες επιπλέον αποδοχές, τις οποίες δε δικαιούνται να λαμβάνουν ως προσωπική διαφορά… δεν αποτελεί η υπερβάλλουσα  του 25% μείωση των συνολικών μηνιαίων αποδοχών τους μετά την ένταξή τους στους νέους βαθμούς και μισθολογικά κλιμάκια του Ν.4024/2011… διότι δεν καταβάλλεται… ως διαφορά που προέκυψε από τυχόν επιπλέον αποδοχές… αλλά καταβάλλεται εξαιτίας της  μείωσης των αποδοχών που ελάμβαναν…».
«Είναι δε γνωστό στη διοικητική πρακτική και νομοθεσία ότι καμία εγκύκλιος δεν έχει μεγαλύτερη ισχύ από μία Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Όπως, επίσης, μία Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα μπορούσε να επανεξεταστεί και να ακυρωθεί μόνο από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κι επειδή κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, είναι προφανές ότι η εν λόγω Πράξη 211/2013 (Κλιμάκιο Προληπτικού Ελέγχου στο Ι Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου) είναι σε πλήρη ισχύ και μόνο υπό το πρίσμα της δύναται να ερμηνεύεται η υπερβάλλουσα μείωση. Στην περίπτωση δε αυτή έχουμε το παράλογο, καθώς μέχρι σήμερα αν υπήρχε διαφωνία μεταξύ Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και Ελεγκτικού Συνεδρίου ίσχυε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την οποία το Υπουργείο το Οικονομικών ήταν υποχρεωμένο να την αποδεχτεί, γιατί εκτός των άλλων, στις περισσότερες περιπτώσεις, υπήρχαν μειώσεις αποδοχών. Στην περίπτωση της υπερβάλλουσας μείωσης το Υπουργείο Οικονομικών-Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιμένει στην άποψή του και προσπαθεί με κάθε τρόπο, με παρεμβάσεις του και ανεφάρμοστες εγκυκλίους να επιβάλλει την άποψή του προκαλώντας σύγχυση και αναστάτωση για άλλη μια φορά στις υπηρεσίες. Παραβλέποντας τόσο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσο και ορισμένες υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. ότι, η καταβολή της υπερβάλλουσας μείωσης έχει ελεγχθεί και εγκριθεί στη 1η μισθοδοσία του υπαλλήλου από τους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου», αναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Καλεί, δε, τα μέλη της να παρέμβουν ΑΜΕΣΑ στις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. που εντελώς αυθαίρετα και παράνομα προβαίνουν στην περικοπή της υπερβάλλουσας μείωσης της παρ.2 του άρθρου 29 του Ν.4024/2011. «Υπενθυμίζοντας ότι ειδικά για όσους συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας του άρθρου 30 του Ν.4223/2013 όπως ισχύει, η καταβολή της υπερβάλλουσας μείωσης πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλεται σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών (αριθμ. πρωτ.: οικ.36871/26-9-2014) και το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει ανακληθεί», καταλήγει.




aftodioikisi.gr

Εως 31 Αυγούστου οι αιτήσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της ΕΕΤΑΑ


Έως τη Δευτέρα, 31 Αυγούστου μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι να φοιτήσουν στο Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση» που οργανώνουν η ΕΕΤΑΑ και τα πανεπιστήμια Πειραιά, Πελοποννήσου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται είτε αυτοπροσώπως, είτε ταχυδρομικώς στη διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Για το ΔΔΠΜΣ «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση», Λ. Αθηνών & Αριστοτέλους 1, 20100 Κόρινθος.
Αριθμός εισακτέων
Σύμφωνα με την Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων ο αριθμός των εισακτέων στο ΠΜΣ ορίζεται κατ΄ ανώτατο όριο σε ενενήντα φοιτητές κατ΄ έτος, μέσω της παράλληλης λειτουργίας τριών τμημάτων σε Αθήνα (εγκαταστάσεις ΕΕΤΤΑ- Μυλλέρου 73-77), Θεσσαλονίκη (εγκαταστάσεις ΑΠΘ) και Κομοτηνή (εγκαταστάσεις ΔΠΘ). Ο ελάχιστος αριθμός εισακτέων ανά τμήμα είναι 15 φοιτητές.
Δεκτοί υποψήφιοι
Δεκτοί γίνονται πτυχιούχοι όλων των Τμημάτων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της ημεδαπής, καθώς επίσης και ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής και Τμημάτων ΤΕΙ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3685/2008 (ΦΕΚ 148 Α΄).
Δίδακτρα
Για την παρακολούθηση του Προγράμματος προβλέπεται η καταβολή διδάκτρων ύψους 4.000 ευρώ, τα οποία καταβάλλονται σε τρεις δόσεις (1.000 ευρώ με την εγγραφή, 1.500 ευρώ έως τις 30 Ιανουαρίου 2016 και 1500 ευρώ έως 30 Μαΐου 2016).
Κριτήρια αξιολόγησης
Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται με συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων:
Βαθμός πτυχίου: 40%
Βαθμολογία σε προπτυχιακά μαθήματα σχετικά με το ΠΜΣ ή/ και συναφής επαγγελματική εμπειρία: 25%
Ερευνητική δραστηριότητα: 5%
Συνέντευξη:30%.
Αντικείμενο του ΠΜΣ
Να υπενθυμίσουμε ότι αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «η παροχή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου και η ανάπτυξη εξειδικευμένων δεξιοτήτων από τους συμμετέχοντες φοιτητές, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και τις προκλήσεις των φορέων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Μία διεπιστημονική προσέγγιση των κρίσιμων ζητημάτων οργάνωσης και λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία διασφαλίζεται από το συνδυασμό θεωρητικής και εμπειρικής γνώσης και τη διδασκαλία εξειδικευμένων μεθοδολογικών εργαλείων, τα οποία και ανταποκρίνονται στο ιδιαίτερο περιβάλλον και τις μεταρρυθμιστικές προκλήσεις της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δομή του Προγράμματος Σπουδών
• Για την απόκτηση του ΜΔΕ απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση οκτώ (8) μαθημάτων εκ των οποίων έξι (6) είναι υποχρεωτικά και δύο (2) είναι επιλογής, καθώς και η εκπόνηση μεταπτυχιακής εργασίας.
• Το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών με τις περιγραφές των μαθημάτων είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.eetaa.gr/pms.
• Κάθε μάθημα ολοκληρώνεται σε δέκα (10) διαλέξεις, εκ των οποίων οι επτά (7) πραγματοποιούνται δια ζώσης και οι τρεις (3) με τη χρήση διαδικτυακής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
• Οι φοιτητές/τριες οφείλουν να συγκεντρώσουν 75 Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες (ΠΜ/ECTS) για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
• Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε μη εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Δικαιολογητικά
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων, που πρέπει να περιλαμβάνονται στον φάκελο υποψηφιότητας, είναι τα εξής:
1. Αίτηση υποψηφιότητας (διατίθεται στην ιστοσελίδα www.eetaa.gr/pms)
2. Ευκρινές φωτοαντίγραφο Πτυχίου Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ ή πιστοποιητικού ισοτιμίας του αρμόδιου οργάνου, κατά τις κείμενες διατάξεις, για όσους προέρχονται από σχολές εξωτερικού.
3. Ευκρινές φωτοαντίγραφο Αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακών σπουδών.
4. Ευκρινές φωτοαντίγραφο Παραρτήματος Διπλώματος, εφόσον υπάρχει.
5. Δύο συστατικές επιστολές (σε σφραγισμένους φακέλους).
6. Ευκρινές φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.
7. Βιογραφικό σημείωμα, όπου θα αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, καθώς και η εκπαιδευτική, επαγγελματική, ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα του υποψήφιου.
8. Τυχόν επιπλέον τεκμήρια που ενισχύουν την υποψηφιότητα. Π.χ.:
• Πιστοποιητικό γνώσης ξένης γλώσσας. Εάν το πτυχίο έχει εκδοθεί από ελληνικό φορέα αρκεί ευκρινές φωτοαντίγραφο αυτού. Εάν έχει εκδοθεί από φορέα της αλλοδαπής πρέπει να είναι επικυρωμένο.
• Πρόσθετο πτυχίο, εφόσον υπάρχει, ή πιστοποιητικό ισοτιμίας του αρμόδιου οργάνου, κατά τις κείμενες διατάξεις, για όσους προέρχονται από σχολές εξωτερικού.
• Τίτλος μεταπτυχιακών σπουδών, εφόσον υπάρχει, ή πιστοποιητικό ισοτιμίας του αρμόδιου οργάνου, κατά τις κείμενες διατάξεις, για όσους προέρχονται από σχολές εξωτερικού.
• Αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας (εφόσον υπάρχουν)
• Συμμετοχή σε συνέδρια ή σεμινάρια, άλλες δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνονται στα ανωτέρω (εφόσον υπάρχουν)





aftodioikisi.gr

Οι 4 αλλαγές – φωτιά στο Δημόσιο: Μισθολόγιο, βαθμολόγιο, κινητικότητα και γραμματείς στο σχέδιο κυβέρνησης & τρόικας


Δραστικές αναμένεται να είναι οι αλλαγές στο Δημόσιο, καθώς φαίνεται ότι το ΥΠΕΣΔΑ έχει στα σκαριά μια σειρά από δράσεις, οι οποίες, μαζί με το μνημόνιο, αναμένεται να δώσουν τη χαριστική βολή στη δημόσια διοίκηση, όπως τη γνωρίζαμε.
Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει τις εξής βασικές αλλαγές:
1. Τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων στα Υπουργεία.
2. Αποσύνδεση βαθμολογίου από το μισθολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μια σειρά αλλαγές -κυρίως μειώσεις- στους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο.
3. Άνοιγμα της μισθολογικής “ψαλίδας” μεταξύ των αποφοίτων της Δευτεροβάθμιας και της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Με δεδομένη, ωστόσο, την οικονομική στενωπό, το πιθανότερο είναι ότι θα μειωθούν οι μισθοί των πρώτων, ενώ αντιθέτω, των δεύτερων θα μείνουν σταθεροί ή θα μειωθούν λιγότερο.
4. Νέο σχήμα κινητικότητας μετά από την αξιολόγηση του προσωπικού και των δομών του Δημοσίου.
Με την ελληνική πρόταση, παράλληλα εισάγεται ένας νέος μηχανισμός μόνιμης κινητικότητας, με εφαρμογή από τον Οκτώβριο και μετά. Σύμφωνα με την πρόταση, το πρόγραμμα θα προωθήσει τη χρήση της περιγραφής της θέσης εργασίας (job description) και θα πρέπει να συνδέεται με μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλες τις τρέχουσες κενές θέσεις εργασίας. Η τελική απόφαση σχετικά με την κινητικότητα των εργαζομένων θα λαμβάνεται από κάθε αρμόδια υπηρεσία. Αυτό θα εξορθολογίσει την κατανομή των πόρων, καθώς και η στελέχωση σε όλη τη Γενική Κυβέρνηση.



aftodioikisi.gr

Ξανά αλλαγές στα capital controls: Τι ισχύει για τις αγορές στο internet


Επικαιροποιημένες απαντήσεις σε δύο συχνές ερωτήσεις δημοσιοποίησε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Οι υπόλοιπες απαντήσεις στα συχνά ερωτήματα που δημοσιοποιεί η ΕΕΤ παραμένουν ως έχουν.
Ειδικότερα οι επικαιροποιημένες απαντήσεις είναι οι ακόλουθες:
– Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη κάρτα μου για να κάνω αγορές στο internet;
ΝΑΙ, χωρίς περιορισμούς, εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
Εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας:
• μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα,
• εντός του ημερήσιου ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών, και
• για τις ακόλουθες κατηγορίες συναλλαγών:
1. Αγορές εισιτηρίων αεροπορικών εταιρειών.
2. Πληρωμές ξενοδοχείων.
3. Ενοικιάσεις αυτοκινήτων.
4. Πληρωμές ταξιδίων και μεταφορών.
5. Πληρωμές ψηφιακών παρόχων μουσικού περιεχομένου και εφαρμογών (applications).
6. Πληρωμές συνδρομών, για εγγραφή ή ανανέωση συμμετοχής μέλους σε επαγγελματικούς συλλόγους (δικηγορικούς/ ιατρικούς συλλόγους, κ.λπ.) ή/και για επιστημονικά και λοιπά έντυπα.
7. Πληρωμή υπηρεσιών εκπαίδευσης (δίδακτρα/ εστίες διαμονής/ συνδρομή βιβλιοθηκών, κ.λπ.).
8. Πληρωμή ασφαλιστικών, ιατρικών και φαρμακευτικών εξόδων.
9. Πληρωμές ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο προς διεθνείς παρόχους υπηρεσιών, απαραίτητων για τη λειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων, όπως, ενδεικτικά, συνδρομή φιλοξενίας σε server, συνδρομή domain name, συνδρομή σε παρόχους φύλαξης αρχείων, συνδρομή σε παρόχους cloud-based υπηρεσιών λειτουργίας, όπως πλατφόρμες ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop), πλατφόρμες επικοινωνίας με χρήστες, συνδρομή για συντήρηση ελάχιστης παρουσίας για λόγους διαφήμισης σε Google/ Facebook
– Τι γίνεται με τις συναλλαγές πληρωμών για εμπορικούς σκοπούς στο εξωτερικό (πληρωμή εισαγωγών);
Για τις περιπτώσεις στις οποίες ένα έμβασμα ή μια μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπεται, αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
Ωστόσο, με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών (ΦΕΚ Β΄ 1563/24.7.2015), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (ΦΕΚ Β΄ 1625/3.8.2015) δόθηκε στις τράπεζες η δυνατότητα εξέτασης και αξιολόγησης αιτημάτων πελατών νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών, οι οποίοι αιτούνται εκτέλεση πληρωμών έναντι παραστατικών (π.χ. τιμολόγια, προτιμολόγια, φορτωτικές, κ.λπ.), άνοιγμα νέων ενέγγυων πιστώσεων και πιστώσεων σε αναμονή, και έκδοση νέων εγγυητικών επιστολών, προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.
Το ημερήσιο εγκριτικό όριο των τραπεζών ανά εργάσιμη ημέρα ορίζεται:
• από 0 έως 150.000 ευρώ ανά πελάτη (με μια ή περισσότερες ημερήσιες συναλλαγές), και
• εντός του ορίου ποσού που καθορίζεται και ανακοινώνεται από την Επιτροπή (ΦΕΚ Β΄ 1625/3.8.2015).
Για κάθε συναλλαγή που υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ, το μηνιαίο εγκριτικό όριο των Ειδικών Υποεπιτροπών ανά πελάτη για κάθε τράπεζα διαμορφώνεται ως ακολούθως:
1) για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μέγιστη μηνιαία αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων και πρώτων και βοηθητικών υλών, κατά το αντίστοιχο ημερολογιακό τρίμηνο του προηγουμένου έτους, μέσω της συγκεκριμένης τράπεζας,
2) για τις λοιπές επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μέγιστη μηνιαία αξία των πρώτων και λοιπών βοηθητικών υλών, που σχετίζονται με την παραγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης, κατά το προηγούμενο έτος, μέσω της συγκεκριμένης τράπεζας.
Στις δύο ως άνω περιπτώσεις, το σύνολο των εγκρινομένων συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο διάστημα από 30.07.2015 έως και 31.12.2015, δεν μπορεί να υπερβεί τη συνολική αξία των συναλλαγών που πραγματοποίησε η ως άνω επιχείρηση το δεύτερο ημερολογιακό εξάμηνο του προηγουμένου έτους.
Για κάθε συναλλαγή ύψους έως και 5.000 Euro, η οποία απαιτεί την αποστολή εμβάσματος στο εξωτερικό για την εξόφληση τιμολογίου, δεν ισχύει το ως άνω μηνιαίο όριο, υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εγκριθεισών αυτών συναλλαγών ανά εργάσιμη ημέρα δεν υπερβαίνει το 1/10 του ημερήσιου εγκριτικού ορίου κάθε Π.Ι.
Ο έλεγχος για τη συνδρομή των ως άνω προϋποθέσεων γίνεται από την τράπεζα, η οποία ζητά κάθε αναγκαίο παραστατικό και έγγραφο από τον πελάτη.
Σε κάθε περίπτωση, τα αιτήματα που αφορούν πληρωμές εισαγωγών για εμπορικούς σκοπούς θα πρέπει να υποβάλλονται, ανεξαρτήτως ύψους ποσού των σχετικών παραστατικών, από τους ενδιαφερόμενους στα σημεία εξυπηρέτησης της πελατείας των τραπεζών, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα τους παρέχονται. Στη συνέχεια, η τράπεζα είτε θα διεκπεραιώνει μόνη της είτε θα αποστέλλει αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών η οποία είτε θα εγκρίνει, το σύνολο ή μέρος του αιτούμενου ποσού ή θα το απορρίπτει. Τόσο οι τράπεζες όσο και η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών εξετάζουν κατά προτεραιότητα συναλλαγές, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη διαφύλαξη δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, εισαγωγών φαρμακευτικών ειδών, τροφίμων, πρώτων υλών, καυσίμων, προϊόντων και υπηρεσιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών που χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα ΕΣΠΑ ή άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, και ηλεκτρομηχανικό εξοπλισμό παραγωγικών εταιρειών.



aftodioikisi.gr

Κοινή ερώτηση 7 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού σχετικά με τη συντήρηση των εναέριων μέσων της Ελληνικής Ακτοφυλακής:



Κύριε Υπουργέ,
Η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων του Λιμενικού Σώματος- Ελληνική Ακτοφυλακή (ΥΕΜ/Λ.Σ-ΕΛΑΚΤ), ως γνωστόν, διαθέτει 7 Αεροσκάφη (2 CESSNA 172-RG, 2 SOCATA TB-20 KAI 3 REIMS F-406) και 6 Ελικόπτερα DAUPHIN AS365-N3.
Επειδή, τα παραπάνω Μέσα αποτελούν την αιχμή του επιχειρησιακού σκέλους του Λιμενικού Σώματος, αφού λόγω της εμβέλειάς τους, καθιστούν εφικτή την κάλυψη από αέρος μεγάλων θαλασσίων αποστάσεων, φτάνοντας μέχρι τα όρια του FIR, σε σύντομο χρόνο,
Επειδή, η ΥΕΜ/Λ.Σ-ΕΛΑΚΤ συνεισφέρει τα μέγιστα σε νευραλγικά θέματα, όπως η επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων της Χώρας, η ερεύνα και διάσωση, ο έγκαιρος εντοπισμός προς αποτροπή εισόδου Μη-Νόμιμων Μεταναστών, η πάταξη φαινομένων λαθρεμπορίας, παράνομης αλιείας, ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος κλπ.
Επειδή, τα εν λόγω Εναερία Μέσα της ΥΕΜ/Λ.Σ-ΕΛΑΚΤ οφείλουν να τελούν υπό άρτια και πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, η οποία συνεπάγεται την σωστή συντήρηση τους,
Επειδή, για τον σκοπό αυτό έχει υπογραφεί σχετική Σύμβαση με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), ώστε αυτή να παρέχει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποστήριξη, να εκτελεί τις προβλεπόμενες επιθεωρήσεις και να προβαίνει σε αποκατάσταση των παρουσιαζόμενων βλαβών,
Επειδή, η τελευταία 5ετής Σύμβαση έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2014, και δεν έχει ακόμη ανανεωθεί, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη ανανέωσής της, ώστε να μην παρέλθουν οι καταληκτικές ημερομηνίες, αφού σε αντίθετη περίπτωση το Υπουργείο σας θα προβεί σε νέο χρονοβόρο διεθνή διαγωνισμό κατακύρωσης,
Επειδή τα χρονικά περιθώρια κάλυψης των εναέριων μέσων Λ.Σ. από πλευράς υλικοτεχνικής υποστήριξης περιορίζονται, με ορατό πλέον το ενδεχόμενο της καθήλωσης των Μέσων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Εθνική Ασφάλεια,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Πότε σκοπεύει να προχωρήσει στην ανανέωση της ισχύουσας σύμβασης, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία και η επιχειρησιακή δυνατότητα της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Στέφανος Σωτ. Γκίκας – Βουλευτής ΝΔ – Ν. Κέρκυρας
Γιόγιακας Νικολάου Βασίλειος
Κόνσολας Νικία Εμμανουήλ (Μάνος)
Μηταράκης Αντωνίου Παναγιώτης (Νότης)
Μπουκώρος Γεωργίου Χρήστος
Παναγιωτόπουλος Ιωάννη Νικόλαος
Χαρακόπουλος Παντελή Μάξιμος
-------------------

ΠΕΡΙΦΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠ/ ΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ : ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ Ή ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ

Από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και σύμφωνα με την αριθμ. πρωτ. 126653/Δ3/06-05-2015 (AΔΑ: 7Δ0Χ465ΦΘ3-Ζ4Ζ) Πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων - Δ/νση Ειδικής Αγωγής – Τμήμα Β΄ ανακοινώνεται ότι: όσοι επιθυμούν να προσληφθούν ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι από τους κλάδους (ΠΕ21 – ΠΕ26 Θεραπευτών Λόγου, ΠΕ22 Επαγγελματικών Συμβούλων, ΠΕ23 Ψυχολόγων, ΠΕ24 Παιδοψυχίατρων, ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών, ΠΕ28 Φυσικοθεραπευτών, ΠΕ29 Εργασιοθεραπευτών, ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών, ΠΕ31 με εξειδίκευση), του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και ως αναπληρωτές από τον κλάδο ΔΕ1 του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), προκειμένου να στελεχωθούν οι Σ.Μ.Ε.Α.Ε. (Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης), τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Βορείου, η Παράλληλη Στήριξη μαθητών, που δεν αυτοεξυπηρετούνται (Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό) και η στήριξη μαθητών από Σχολικό Νοσηλευτή για το σχολικό έτος 2015-2016, και κατέχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για τοποθέτηση σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε και ΚΕ.Δ.Δ.Υ. [σύμφωνα με την αριθμ. πρωτ. 126653/Δ3/06-05-2015 (AΔΑ: 7Δ0Χ465ΦΘ3-Ζ4Ζ) Πρόσκληση η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου (http://vaigaiou.pde.sch.gr/newsch) με τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται] μπορούν να  υποβάλουν σχετική αίτηση από 07 Αυγούστου 2015 μέχρι και 14 Αυγούστου 2015 αποκλειστικά και μόνο στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία επιθυμούν να προσληφθούν.
Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να προσληφθούν ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στην  Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. & Δ.Ε. Βορείου Αιγαίου, μπορούν να προσέρχονται από 07 Αυγούστου 2015 μέχρι και 14 Αυγούστου 2015 και ώρες (08:00 π.μ. – 16:00 μ.μ.) για να καταθέσουν την αίτησή τους στα Γραφεία της Υπηρεσίας που βρίσκονται στη Μυτιλήνη και στην οδό Ελ. Βενιζέλου 26, 1ος όροφος (Μακρύς Γυαλός).
Επίσης, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να αποστείλουν ταχυδρομικά τη σχετική αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (σε ευκρινή φωτοαντίγραφα) με συστημένη επιστολή, και σφραγίδα κατάθεσης στο Ταχυδρομείο, το αργότερο μέχρι την 14η Αυγούστου 2015, στην ταχυδρομική διεύθυνση «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ– ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 26, Τ.Κ.: 81100, ΜΥΤΙΛΗΝΗ – ΛΕΣΒΟΣ». Όσοι αποστείλουν ταχυδρομικά τη σχετική αίτηση, παρακαλούνται να φροντίσουν για την έγκαιρη αποστολή των αιτήσεών τους, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία.
Οι υποψήφιοι που θα υποβάλουν αίτηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. και Δ.Ε. Βορείου Αιγαίου, για το διδακτικό έτος 2015-16, θα υποβάλουν όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σύμφωνα με την αριθμ. πρωτ. 126653/Δ3/06-05-2015 (AΔΑ: 7Δ0Χ465ΦΘ3-Ζ4Ζ) Πρόσκληση.
Οι υποψήφιοι στη δήλωση προτίμησης της αίτησής τους να καθορίσουν ανά νήσο την προτίμησή τους (πχ. 1. Νήσο Λέσβο, 2. Νήσο Χίο, 3. Νήσο Λήμνο 4.Νήσο Σάμο, 5. Νήσο Ικαρία).
Σε περίπτωση που η Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. & Δ.Ε. Βορείου Αιγαίου ζητήσει από τον υποψήφιο την εκ νέου προσκόμιση των προβλεπομένων εγγράφων (τίτλων, πιστοποιητικών, βεβαιώσεων κ.λ.π.) ο υποψήφιος υποχρεούται να τα προσκομίσει.
Για την καλύτερη επικοινωνία με τους υποψηφίους παρακαλούμε στην αίτησή τους να αναγράφουν το e-mail τους.  
Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 22510-48166 και στο mail@vaigaiou.pde.sch.gr (Υπεύθυνος: Τζίτζιρας Ευστράτιος),  ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. & Δ.Ε. Βορείου Αιγαίου (Ιστοσελίδα: http://vaigaiou.pde.sch.gr/newsch.

O ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ
Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ



Αριστείδης Καλάργαλης