Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Βαρουφάκης: Δεν… κόστισα ούτε ένα ευρώ!

Βαρουφάκης: Δεν… κόστισα ούτε ένα ευρώ!


Με άρθρο-παρέμβαση στην «Εφ.Συν.» ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά στους επικριτές του για τις διαπραγματεύσεις, τις επιπτώσεις τους στην ελληνική οικονομία και για τους συμβούλους του.
Αναλυτικά:
“Μετά τη συνθηκολόγηση της κυβέρνησής μας, αμέσως μετά το δημοψήφισμα, το «αφήγημα των νικητών» έχει ως εξής: Στα τέλη του 2014 η ελληνική οικονομία ανέκαμπτε. Αν ο λαός δεν «έσφαλλε» εκλέγοντάς μας, η ανάκαμψη θα συνεχιζόταν και το Μνημόνιο σύντομα θα αποτελούσε παρελθόν.
Ομως η διαπραγματευτική στάση που κράτησε η κυβέρνηση Τσίπρα απέναντι στους δανειστές, με πρωταγωνιστή τον υπογράφοντα, βούλιαξε την οικονομία ξανά στην ύφεση και εξανέμισε το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα που με τόσο κόπο είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
«Ευτυχώς», την ύστατη στιγμή ο πρωθυπουργός έκανε πίσω, αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών που κόστισε στη χώρα από 20 μέχρι και 90 δισ., και έσωσε την παρτίδα, ίσως και την πατρίδα.
Δεν είμαι όμως «καλός πολιτικός», καθώς επιμένω να λέω την αλήθεια. Κι η αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν ανέκαμψε επί υπουργίας μου. Οπως βεβαίως δεν υπήρξε καμία ανάκαμψη το 2014 επί ημερών των κ. Σαμαρά – Χαρδούβελη.
Στόχος μας ήταν μια συμφωνία που να είναι βιώσιμη και να μην ξαναφέρει τη χώρα στα πρόθυρα νέας χρεοκοπίας μερικούς μήνες ή μερικά χρόνια μετά. «Δεν θα συνηγορήσουμε» είπα στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, «σε άλλο ένα μεσοπρόθεσμο αδιέξοδο μόνο και μόνο για να πάρουμε 7,1 δισ. τώρα και να τα δώσουμε στο ΔΝΤ».
Τα 10,9 δισ. του ΤΧΣ δεν τα «έχασα» γιατί ήταν ένα ποσό σε ομόλογα που ποτέ δεν ήλεγχε το ελληνικό κράτος έτσι κι αλλιώς και τα οποία η τρόικα θα αποφάσιζε πώς θα τα διαθέσει στις τράπεζες, είτε έμεναν στο ΤΧΣ είτε τα μετέφεραν στην ευρωπαϊκή μητρική του, το ΕΤΧΣ, και μετά ξανά στο ΤΧΣ (όπως θα κάνουν τώρα)
Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη δεν ήθελαν να παραδεχτούν ότι το 2012 υποτίμησαν το πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία συρρικνώνουν την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Ετσι, περίμεναν την κατάλληλη ευκαιρία για να φορτώσουν και αυτήν την εγκληματική αστοχία τους στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: τα capital controls που εκείνοι επέβαλαν τα επικαλούνται τώρα, ψευδώς, ως τον λόγο για τον οποίο οι τράπεζες χρειάζονται όχι 10 αλλά 25 δισ.
Ενας γρήγορος απολογισμός αποδεικνύει ότι ο επιπρόσθετος δανεισμός που προσέθεσε η εξάμηνη διαπραγμάτευσή μας στα ήδη συμφωνημένα της τρόικας με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι… μηδενικός
Πολύς λόγος έχει γίνει για τους συμβούλους μου. Αξίζει μια ματιά στο πόσο κόστισαν στον ελληνικό λαό: ακριβώς μηδέν! Κανείς σύμβουλός μου δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ. Ούτε ένα!”
* Ολόκληρο το άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα.

Παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και λεπτομέρειες για το νέο ΕΣΠΑ και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο Σεπτεμβρίου 4, 2015

ependitika.gr
Επιτροπάκης & Συνεργάτες,
Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης
Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, 2015

Παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και λεπτομέρειες για το νέο ΕΣΠΑ και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Σεπτεμβρίου 4, 2015
Πολύ ενδιαφέρουσα η συνέντευξη Τύπου του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Ν. Χριστοδουλάκη, αφού από αυτήν μαθαίνουμε λεπτομέρειες και νέα στοιχεία για:
  1. Την υλοποίηση του ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου 2007-2013 και τις ενέργειες για εξασφάλιση παράτασης του μέχρι 31/12/2016
  2. Τις διαδικασίες και τις προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ
  3. Την ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης και τα κριτήρια εφαρμογής του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

Ο Τσακαλώτος επικεφαλής στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τσακαλώτος επικεφαλής στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ


Την απόφαση να ανταμείψει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι πήρε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Αγορά” ο πρώην υπουργός Οικονομικών που επιφορτίστηκε την τελευταία στιγμή με το βάρος της ευθύνης να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές έχει “κλειδώσει” για την πρώτη θέση του Επικρατείας.
Ο κ. Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha είχε τονίσει πως θεωρεί ότι αδίκησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, προτιμώντας τον Γιάνη Βαρουφάκη για τη θέση του ΥΠΟΙΚ και τώρα επιχειρεί να επανορθώσει με αυτόν τον τρόπο.
Παράλληλα, η επιλογή Τσακαλώτου δείχνει και τη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί την απόφασή του να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές, παρότι αυτή οδήγησε στη διάσπασή του, καθώς όπως συχνά τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας, δεν υπήρχε άλλη λύση για τη χώρα.

Γιατί… χαίρεται ο Τσίπρας με το (δημοσκοπικό) προβάδισμα της ΝΔ

Γιατί… χαίρεται ο Τσίπρας με το (δημοσκοπικό) προβάδισμα της ΝΔ


Είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις. Ποιός θα περίμενε άλλωστε ότι, 8 μήνες μετά τη σαρωτική επικράτησή του επί του Αντώνη Σαμαρά στις δημοσκοπήσεις, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός θα υπολειπόταν σε δημοφιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Οι δημοσκοπήσεις προδικάζουν ντέρμπι. Πάντοτε υπό την αίρεση ότι βρήκαν τη χαμένη αξιοπιστία τους, εκείνη που τις είχε… σύρει στα πατώματα, με τις επαναλαμβανόμενες αποτυχίες στην πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος τα τελευταία χρόνια.
Γιατί λοιπόν… χαμογελά ο Αλέξης Τσίπρας; Η μια εξήγηση είναι ότι… βαρέθηκε, και χαίρεται που δεν θα επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου. Δύσκολο.
Η άλλη εξήγηση, είναι αυτή που προβληματίζει την ίδια ώρα το επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη Συγγρού. Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει εντυπωσιακή συσπείρωση, κυρίως με ψηφοφόρους που της είχαν γυρίσει την πλάτη επί εποχής Αντώνη Σαμαρά.
Ωστόσο… χτυπάει ταβάνι. Την ίδια στιγμή, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκ των πραγμάτων πολύ χαμηλή. Η δε αίσθηση της επερχόμενης ήττας, είναι περίπου βέβαιο ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους σκέφτονταν να γυρίσουν την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα.
Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός άλλωστε διατηρεί ακόμη εφεδρείες επικοινωνίας και ψυχιμού, με τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που δεν μπορεί να πλησιάσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Και προσδοκά ότι, την τελευταία στιγμή, θα επιλέξουν, όχι τόσο να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία, όσο να τον… σώσουν.
Και θα φτάσουν στην κάλπη για να τον ψηφίσουν ξανά, ακόμη κι αν το ξέρει μονάχα… ο εαυτός τους. Χωρίς δηλαδή να το καταγράψουν οι δημοσκοπήσεις, ή το κλίμα στις παρέες.

Το απόλυτο ντέρμπι: Η MRB καταγράφει ισοπαλία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Το απόλυτο ντέρμπι: Η MRB καταγράφει ισοπαλία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ


Το απόλυτο ντέρμπι καταγράφει δημοσκόπηση της ΜRB για την τηλεόραση του Star.
Στη δημοσκόπηση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκεντρώνουν ποσοστό 25,1%, ενώ ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 6%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 5,2%, το ΚΚΕ με 5%, το Ποτάμι με 4,6%, η Ένωση Κεντρώων με 3,9% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,6%.
Οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται εκτός Βουλής με ποσοστό 2,3%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων ξεπερνά το 15%.

Μεϊμαράκης: Είμαι “μεταβατικός” Πρόεδρος, στο δρόμο για το Μαξίμου!


Την άποψη πως ο ελληνικός λαός θα στείλει μήνυμα συνεργασιών στις εκλογές εκτίμησε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Action 24.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως είναι υπέρ των συνεργασιών και πως αυτή τη δύσκολη περίοδο δεν χωρούν εγωισμοί. Θύμισε μάλιστα χαρακτηριστικά πως “όταν το εθνικό συμφέρον καλούσε, Μητσοτάκης, Παπανδρέου και Φλωράκης κάθισαν στο ίδιο τραπέζι”.
Ωστόσο, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς του στο διάστημα της διακυβέρνησής του, ενώ δεν δίστασε να προβλέψει πως λιγες ημέρες πριν από τις εκλογές θα έχει ξαναγίνει αντιμνημονιακός.
Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη:
Για το μεταναστευτικόΉμασταν σε μία πολύ καλή φάση συνεννόησης με την Ευρώπη για το κρίσιμο αυτό ζήτημα και είχα ζητήσει να ενημερωθεί και ο ΟΗΕ για να έχουμε μία παγκόσμια πολιτική . Αδιαφόρησε και δυσφόρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα εξέπεμψε το μήνυμα «περάστε απέναντι». Ο μετανάστης, ο πρόσφυγας που περνάει από την άλλη μεριά και ρωτάει του λένε οι άλλοι «περνάς άνετα».
Η εικόνα του μικρού παιδιού που ξεβράστηκε στις ακτές μας σόκαρε όλους. Υπήρχαν 20.000 νεκροί αυτό το καλοκαίρι. Εγώ είμαι άνθρωπος, όπως όλοι μας, όχι μόνο στη ΝΔ και θέλουμε ανθρώπινα να το δούμε το θέμα.
Αποδεικνύεται ότι ούτε καν η αρχή και η επιτροπή που χρειαζόταν για να πάρουν τα χρήματα, όπως λέει ο επίτροπος ο κύριος Αβραμόπουλος, δεν υπήρχε. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που σε 2-3 μέρες έκανε όσα δεν έκαναν οι άλλοι σε 7 μήνες.
Σας λέω ότι αν δεν ήταν προεκλογική περίοδος θα πήγαινα στα νησιά που έχουν το πρόβλημα. Και θα πήγαινα για να δω το πρόβλημα για το οποίο έχω ήδη ενημερωθεί. Θεωρώ όμως ότι θα παρερμηνευτεί η επίσκεψή μου ως προεκλογική υποκρισία.
Για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ
Από την πρώτη μέρα δήλωσα ότι δεν θα προχωρήσουμε σε αλλαγές στα ψηφοδέλτια, εκτός αν κάποιοι οικειοθελώς αποχωρήσουν. Μου είπαν κάποιοι για το επικρατείας: “Δεν θα βάλεις μερικούς δικούς σου;». Λοιπόν, για να τελειώνουμε, δεν υπάρχουν δικοί μου, εγώ τους θεωρώ όλους Νέα Δημοκρατία.
Για μετεκλογικές συνεργασίες
Η ίδια η κοινωνία μας στέλνει το μήνυμα της συνεννόησης.
Αυτές οι εκλογές έχουν ένα μεγάλο θετικό, ότι τα ψέματα τελειώνουν εδώ γιατί όλοι έχουν καταλάβει την αλήθεια. Όλοι ξέρουν και δεν μπορούμε να υποσχεθούμε μεγάλα άλματα και μαγικές λύσεις. Η κοινωνία έχει βάλει στην άκρη τους λαϊκιστές.
Εγώ έχω μπει, όπως βλέπετε, σε προεκλογική περίοδο χωρίς να δίνω καμία υπόσχεση.
Δεν έχω πρόβλημα αν θα είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας ή κάποιος άλλος, εφόσον είναι πρώτο κόμμα. Το ζητούμενο είναι η προγραμματική μας πορεία και η υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων για τις οποίες πρέπει να συνεννοηθούμε. Και δεν με ενδιαφέρει αν θα είναι 2 ή 5 κόμματα.
Όλα θα μας τα δείξει ο λαός στην κάλπη. Κατά τη γνώμη μου θα είναι μήνυμα συνεργασιών.
Έχει τεράστιες ευθύνες ο κύριος Τσίπρας και γιατί μας πήγε σε εκλογές και γιατί κινδυνεύουμε να μας ξαναπάει, σύμφωνα και με το κείμενο των 53. Μία νέα Αριστερή Πλατφόρμα βγήκε, η οποία του λέει ότι πρέπει να ξαναγίνει αντιμνημονιακός και προβλέπω ότι μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές , σε δύο βδομάδες, θα έχει γίνει αντιμνημονιακός.
Για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη κυβέρνηση
Σας θυμίζω ότι όταν το εθνικό συμφέρον καλούσε, ο Μητσοτάκης, ο Παπανδρέου και Φλωράκης κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και σας θυμίζω ότι τον είχαν παραπέμψει λίγες μέρες πριν.
Είναι δυνατόν να λέμε δε συνεργαζόμαστε και να μη λειτουργούμε προς όφελος των πολιτών; Ο κύριος Τσίπρας κάνει κάποιες ερμηνείες δικές του. Αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι καθεστωτικές αντιλήψεις.
Αυτονόητο είναι ότι αυτός που διαπραγματεύτηκε, υπέγραψε, συμφώνησε, εισηγήθηκε, ψήφισε το Μνημόνιο, πρέπει να έρθει να συμμετέχει στην προσπάθεια να το αλλάξουμε. Πως να το κάνουμε, εμείς δεν έχουμε ούτε τα πρακτικά, τι λέγανε…
Για τον όρο “μεταβατικός” Πρόεδρος της ΝΔ
Μεταβατικοί είμαστε όλοι οι άνθρωποι σε αυτή τη ζωή, δεν με ενοχλεί καθόλου αυτό. Αυτήν την περίοδο θεωρώ ότι είμαι μεταβατικός πηγαίνοντας προς το Μαξίμου.

Για τα πρόσωπα που θέλει να εντάξει στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει εφόσον εκλεγεί

Η κυβέρνηση πρέπει να συγκροτηθεί από τα ικανά και άξια στελέχη της κοινωνίας.

ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Ένα αντίο στη φίλη Κάτια Λεμπέση



Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» αποχαιρετούμε τη φίλη μας Κάτια Λεμπέση που έφυγε την Παρασκευή 04/9/2015 από τη ζωή. Η Κάτια ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος που όχι μόνο πάλεψε γενναία και στη ζωή και για τη ζωή της αλλά κυρίως γιατί ανέδειξε την ανιδιοτέλεια και την προσφορά για το κοινό καλό που δεν περισσεύουν στην εποχή μας αλλά και συνέδεσε την πορεία της ζωής της με νέες ιδέες όπως το φεμινιστικό και η οικολογία. Συνέδεσε τη ζωή της με τα γράμματα και τις τέχνες, την λογοτεχνία, τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ αλλά και με μια κριτική προσέγγιση της πολιτικής, περνώντας συνειδητά στην κριτική αριστερά, το φεμινιστικό κίνημα και αργότερα στην οικολογία και στους πράσινους. Εξάλλου είχε σπουδάσει και στο GoddardCollege στο Vermont των ΗΠΑ, ένα μικρό προοδευτικό κολλέγιο με οικολογικό προσανατολισμό. Ίδρυσε τις εκδόσεις Κύτταρο που εξέδωσαν τα πρώτα φεμινιστικά βιβλία στην Ελλάδα αλλά οι περισσότεροι την γνωρίζουν από την εξαιρετική δουλειά της με τον ΚΕΔΡΟ.  
Είχε βαθιές αξίες για τη ζωή, την κοινωνία, τη δημοκρατία – την ουσιαστική κι όχι τυπικά - τους ανθρώπους. Παρά την αρρώστια της τα τελευταία χρόνια είχε το κουράγιο και τη δύναμη να αποτελεί παράδειγμα και για τους άλλους, συνέχιζε να δίνει χωρίς να ζητάει, να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να θέλει να ενημερώνεται. Έδειχνε μέχρι την τελευταία στιγμή απίστευτο κουράγιο και αγάπη για τη ζωή, τη μουσική, τις εξελίξεις που προκαλούσε έκπληξη σε όσους κι όσες ήξεραν τον αγώνα που έδινε για την ίδια τη ζωή της.
Παρά την προσωπικότητα και την ακτινοβολία της δεν εξαργύρωσε ποτέ τους αγώνες της, αναδεικνύοντας ένα σπάνιο για την εποχή μας ήθος. Συνέβαλε καθοριστικά στη γόνιμη εποχή της άνθησης των Οικολόγων Πράσινων, με την ενεργοποίησή της τον Σεπτέμβριο 2007 κι έφυγε μόνο όταν συνειδητοποίησε ότι εξελίσσονταν δυστυχώς σε ένα σχήμα που δεν κάλυπτε τις αξίες και τα οράματα ανθρώπων που ενδιαφέρονταν για την κοινωνία και την οικολογία, όχι για το προσωπικό τους βόλεμα. Συμμετείχε στην δημιουργία των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  το 2014 και ήταν υποψήφιά των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για τις ευρωεκλογές, παρά το γεγονός ότι έδινε τη δική της σκληρή, ανθρώπινη μάχη. 
Δυστυχώς ενώ χρειαζόμαστε στη δύσκολη εποχή μας πολλά άτομα σαν την Κάτια Λεμπέση, η απώλειά της είναι πολύ βαριά και μάλιστα σε συνέχεια της απώλειας μέσα στο 2015 προσωπικοτήτων του πράσινου χώρου, όπως η Μαρία Πίνιου-Καλλή, ο Νίκος Τζένος, ο Νίκος Λαλώτης ή λίγο παλιότερα ο Σπύρος Σγούρος, κα. Μακάρι νέοι άνθρωποι να αναλάβουν την σκυτάλη που παρέδωσαν αυτές οι προσωπικότητες στην προσπάθεια για να αλλάξουμε πορεία ως κοινωνία, ως ήπειρος, ως πλανήτης.  
Η κηδεία της Κάτιας Λεμπέση θα γίνει την Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, στις 16:00, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Για τη συνεχιζόμενη μεθόδευση της δουλείας των πενταμηνιτών



Με αφορμή το πρόβλημα της  καθυστέρησης των αποδοχών των εργαζομένων στα προγράμματα "κοινωφελούς εργασίας", θεωρούμε υποχρέωσή μας να καταγγείλουμε τη συνεχιζόμενη μεθόδευση της δουλείας μέσω της ελαστικής εργασίας των πενταμηνιτών εργαζομένων, οι οποίοι μη έχοντας  άλλη επιλογή και προκειμένου να ενισχύσουν το ανύπαρκτο οικογενειακό τους εισόδημα, προσφεύγουν στη μισοδουλειά και άρα μισοζωή. Οι εργαζόμενοι αυτού του είδους κατά  κόρον απασχολούνται και στο Δήμο μας.

Η τραγωδία των πενταμηνιτών στους δήμους και αλλού είναι αναμφισβήτητη, αφού με τα λεγόμενα «προγράμματα  κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ, απλά απαλύνεται για λίγο, αλλά δε λύνεται η μακροχρόνια κατάσταση ανεργίας και ανέχειας στην οποία βρίσκονται. Η αναμονή  πληρωμής για  μακρά χρονικά διαστήματα μεγαλώνει την αβεβαιότητα και την απελπισία τους, όταν εκτός από τις βασικές ανάγκες επιβίωσης έχουν να  καλύψουν και αυτές της φοροεπέλασης που οσονούπω θα βρεθεί στο ζενίθ της (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, Φόρος Εισοδήματος, και φυσικά Δημοτικοί Φόροι, Δημοτικά Τέλη, Ανταποδοτικά κ.λπ.).

Σε  καμιά περίπτωση οι μισθοί  πείνας και η ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων των πενταμηνιτών εργαζόμενων δεν πρέπει να τους οδηγεί στη  λογική του «υπάρχουν και χειρότερα» ή στη λογική της υπομονής. Έτσι δεν κλείνει ποτέ ο φαύλος κύκλος του πλουτισμού του κεφαλαίου μέσω της εκμετάλλευσης του πάμφθηνου εργατικού δυναμικού. Το πρόβλημα της  καθυστέρησης των αποδοχών είτε αφορά την αποδέσμευση των χρημάτων του ΕΣΠΑ είτε αφορά τον ΟΑΕΔ, δεν είναι ούτε  πρέπει να γίνει πρόβλημα των εργαζομένων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων και απαιτεί:
1. Το σεβασμό του δικαιώματος στη δουλειά για κάθε άνθρωπο.
2. Την άμεση πληρωμή των εργαζομένων πενταμηνιτών, τώρα.
3. Την καταβολή  των μισθών τους στο εξής, χωρίς  καθυστερήσεις.
4. Τον απεγκλωβισμό τους από τη σχέση εργασίας «ωφελούμενου» σε σχέση εργασίας «εργαζόμενου».
5.  Ίσα δικαιώματα, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας του κάθε εργαζόμενου
6.  Μόνιμη δουλειά και πλήρη εργασιακά  και ασφαλιστικά δικαιώματα.

7. Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την κάλυψη των αναγκών της Τοπικής Διοίκησης που δε  λύνονται με τέτοιου είδους «μπαλώματα».