Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΑΙΦΝΙΔΙΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΩΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ- ΠΡΟΝΟΙΑΣ



Επιβεβαιώνεται τελικώς και από ρεπορτάζ της εφημερίδας "Βήμα της Κυριακής" η αιφνιδιαστική όσο και περίεργη πρόθεση της κυβέρνησης να διαλύσει το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), το οποίο είχε ιδρύσει το 2001 ο πρώην υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος!

Το κλείσιμο του ΣΕΥΥΠ με το πρόσχημα της συνένωσης κάποιων ελεγκτικών μηχανισμών ενέχει μια σειρά από κινδύνους :

1. Το ΣΕΥΥΠ είναι ένα απόλυτα εξειδικευμένο σώμα. Στελεχώνεται από επιστήμονες με εξειδίκευση στους ελέγχους στο χώρο της υγείας που έχει και τη μεγαλύτερη διαφθορά. Με τη φημολογούμενη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο ΣΕΕΔ, ή υπό άλλον οργανισμό, η εξειδίκευση θα χαθεί

2. Θα περιοριστούν οι έλεγχοι σε ιδιωτικές κλινικές, μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και οργανισμούς, που κάποιοι από αυτούς βρίσκονται σε εξέλιξη.

3. Θα έχει ως αποτέλεσμα την απόλυτη έκθεση του Υπουργού Υγείας και του ΓΓ καταπολέμησης της διαφθοράς, μετά την δέσμευσή τους στα ΜΜΕ, ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και μάλιστα θα επεκταθούν .

4. Η μεταφορά του ΣΕΥΥΠ από το Υπουργείο Υγείας θα δηλώσει την πλήρη πολιτική αδυναμία του ΡΜΌΔΙΟΥ Υπουργού Να διατηρήσει τον πλέον ισχυρό ελεγκτικό του μηχανισμό. Μην ξεχνάμε ότι όλοι οι υπόλοιποι Υπουργοί κρατούν τους ελεγκτικούς τους μηχανισμούς αν και έχουν πολύ μικρότερο ελεγκτικό έργο .

5. Η ήττα του υπουργού θα είναι πιο μεγάλη αν αναλογισθεί κανείς ότι οι αρμοδιότητες του ΣΕΥΥΠ θα απορροφηθούν από ένα οργανισμό που, επι της ουσίας, ο μέχρι τώρα ρόλος του ήταν να ελέγχει τη νομιμότητα διοικητικών πράξεων και τα πτυχία των δημοσίων υπαλλήλων.

6. Αναμένεται, τους επόμενους μήνες, από το ΣΕΥΥΠ πλήθος πολύ σημαντικών πορισμάτων που αφορούν κατασπατάληση μεγάλων ποσών του δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα. Επί πλέον θα ακυρωθεί η σειρά των προγραμματισμένων κινήσεων- ελέγχων που έχει ήδη προβεί το ΣΕΥΥΠ .

7. Δεν μπορούμε να μιλάμε για συνένωση των ελεγκτικών μηχανισμών διότι από τους δεκάδες ελεγκτικούς μηχανισμούς φημολογείται μόνο η απορρόφηση των αρμοδιοτήτων των δύο (ΣΕΥΥΠ , ΣΕΔημοσίωνΕργων) από έναν τρίτο (ΣΕΕΔ ) με μικρό ελεγκτικό έργο και τίθενται υπό τον
Ειδικό του Γραμματέα.

8. Γιατί δεν απορροφά το ΣΕΥΥΠ τους άλλους 2 οργανισμούς ( ΣΕΕΔ , ΣΕΔΕ) αφού αντικειμενικά η πείρα του, το εύρος των ελέγχων του , η ελεγκτική του δραστηριότητα , η εξειδίκευσή του, είναι πολύ μεγαλύτερη και περιλαμβάνει όλη την ελεγκτική αρμοδιότητα του ΣΕΕΔ και ΣΕΔΕ;

9. Η τοποθέτηση των "συνενούμενων" οργανισμών υπό Ειδικό Γραμματέα και όχι Υπουργό θα δημιουργήσει σίγουρα μια σειρά από διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που θα έχουν ως τελικό αποτέλεσμα την δυσλειτουργία

10. Σε κάθε περίπτωση, το ΣΕΥΥΠ πρέπει να διατηρήσει την οργανωτική καθώς και την λειτουργική του αυτοτέλεια. Η βίαιη αποστελέχωσή του και η μη ολοκλήρωση των εκατοντάδων ελέγχων θα έχει ως αποτέλεσμα την μη τιμωρία ενόχων και στέρηση εσόδων από το δημόσιο. Η διαπλοκή θα στήσει πανηγύρ

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 96 ΧΡΟΝΙΑ

Στην προκυμαία της Σμύρνης, στο περίφημο Κε, στις 6 Ιανουαρίου 2016 ο χρόνος θα γυρίσει πίσω... Στα χρόνια πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Εκεί, για πρώτη φορά μετά το 1922, θα πραγματοποιηθεί με την άδεια των τουρκικών Αρχών η τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

«Για πρώτη χρονιά θα γίνει Αγιασμός των Υδάτων στο λιμάνι της Σμύρνης. Επίσημα, είναι η πρώτη χρονιά. Το είχαμε κάνει πριν από 10-τόσα χρόνια, αλλά όχι επίσημα. Αυτή τη φορά έχει εκδοθεί κανονική άδεια από την τουρκική κυβέρνηση, το υπουργείο των Εσωτερικών», λέει στο pontos-news.gr ο π. Κύριλλος Συκής, αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, ιερατικός προϊστάμενος Αγίας Φωτεινής Σμύρνης.
Ανήμερα, λοιπόν, των Θεοφανίων θα τελεστεί στο ναό της Αγίας Φωτεινής Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός.
Στις 12:30 στην προκυμαία της Σμύρνης, απέναντι από το ιστορικό κτήριο του παλιού ελληνικού προξενείου θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων. «Θα υπάρχει και εκπροσώπηση από την τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης. Θέλουμε να είναι κάτι οργανωμένο», σημειώνει ο πατέρας Κύριλλος Συκής.

Ο αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, Κύριλλος Συκής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αριστείδης Βικέτος)
Τουλάχιστον τρία γκρουπ θα ταξιδέψουν από την Αθήνα, τη Μυτιλήνη και τη Χίο για τη Σμύρνη. Για τον εφημέριο στοίχημα είναι τα Θεοφάνια να οργανωθούν σωστά, ώστε η ορθόδοξη κοινότητα να μπορεί να τα γιορτάζει κάθε χρόνο. «Είναι μια φιλοδοξία μας. Εφόσον δημιουργείται εδώ μια κοινότητα ορθόδοξη, θέλουμε να κάνουμε κάτι που θα έχει συνέχεια», εξηγεί. Σήμερα η ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης αριθμεί περίπου 300 Έλληνες, και συνολικά, μαζί με τους ομόδοξους Ρώσους, Γεωργιανούς κτλ., φτάνει τα 7.000-8.000 άτομα.

Το περίφημο Κε της Σμύρνης σε άλλες εποχές
Και ενώ για τη Σμύρνη θα είναι η πρώτη φορά που ο πατέρας Κύριλλος Συκής θα τελέσει επίσημα την τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, δεν ισχύει το ίδιο για την Τένεδο. Εκεί θα βρεθεί μία ημέρα πριν, την Τρίτη 5 Ιανουαρίου, προκειμένου να κάνει τον Αγιασμό των Υδάτων, όπως κάθε χρόνο.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ



Δικαιώθηκε ζευγάρι Πατρινών εκπαιδευτικών.
Δικαστικές αποφάσεις για μείωση ή ακόμα και μηδενισμό δόσεων που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν δανειολήπτες οι οποίοι λόγω κρίσης δηλώνουν αδυναμία και καταφεύγουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, είναι πλέον πολλές. Εκείνο όμως που φέρνει τα πάνω – κάτω, καθώς εξουδετερώνει την βασική επιχειρηματολογία των τραπεζών ότι… «ας πρόσεχαν οι δανειολήπτες», είναι η αιτιολογία απόφασης που εκδόθηκε πριν λίγο καιρό στην Πάτρα.
 
Το σκεπτικό της απόφασης καθιστά υπεύθυνα τα πιστωτικά ιδρύματος και όχι τους δανειολήπτες για την κατανάλωση δανείων! Δηλαδή, στέλνει στη «γωνία» ισχυρισμούς του τύπου: «Ας πρόσεχαν» ή «Ας μην έκαναν αλόγιστη χρήση». Και μάλιστα ρίχνει ευθέως το βάρος των ευθυνών στις Τράπεζες αναφέροντας πως βρίσκονταν σε… «καθεστώς πιστωτικής ευφορίας»! Η υπόθεση για την οποία γίνεται λόγος απασχόλησε προ μερικών μηνών όταν ζευγάρι εκπαιδευτικών της Πάτρας, με δύο ανήλικα παιδιά, δάσκαλος ο σύζυγος και καθηγήτρια η γυναίκα, προσέφυγαν στο Ειρηνοδικείο καθώς όφειλαν συνολικά περί τα… 380.000 ευρώ! Επρόκειτο για στεγαστικά και άλλης μορφής δάνεια. Το εισόδημά τους ανέρχεται στα 2.100 ευρώ αμφότεροι.
Στην κρίση κατέστη αδύνατο να ανταποκριθούν στην κάλυψη των δόσεων και των οφειλών προς τις τράπεζες. Το Δικαστήριο όμως μείωσε τη συνολική οφειλή στα μόλις 100.000 ευρώ δίνοντας μάλιστα χρονικό περιθώριο εξόφλησης τα… είκοσι χρόνια. Αλλά το σκεπτικό της απόφασης είναι εκείνο που ανοίγει τον δρόμο και για άλλους στην ίδια μοίρα…
Τι λέει το αιτιολογικό του Δικαστή:
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστικού Λειτουργού, οι δανειολήπτες δεν ευθύνονται για το ύψος των δανείων που έλαβαν. Διότι: πρώτον, οι Τράπεζες μπορούσαν να ελέγξουν το χαρτοφυλάκιο των αιτούντων και να μην επιτρέψουν υπερδανεισμό και δεύτερον, εάν τους έκριναν ακατάλληλους θα ‘πρεπε να μην τους εγκρίνουν τις δανειοδοτήσεις. Το κυριότερο όμως είναι στο τέλος.
Στο ότι: «Οι Τράπεζες χορηγούσαν δάνεια ενώ γνώριζαν τις δυνατότητες των αιτούντων, εβρισκόμενες σε καθεστώς πιστωτικής ευφορίας»!
Ως νομικά ορθή και εμπεριστατωμένη χαρακτήρισε την απόφαση ο συνήγορος Χρήστος Λιαρομμάτης, τονίζοντας πως: «για την υπερχρέωση δεν ευθύνονται οι δανειολήπτες αλά τα πιστωτικά ιδρύματα που έδιναν αφειδώς δάνεια»…
 
 
ΑΠΟ    gknews2